Dodaj do ulubionych

Nieefektywna selekcja odpadów

IP: *.pl / *.77.classcom.pl 20.07.04, 22:19
jest rzeczą oczywistą, że przy pojemnikach na odpady ludzie gromadzą inne śmiecie. ale od czego trochę inwestycji i pracy strazy miejskiej.
Proponuje zainstalować przy dzwonach monitoring - kamery (najlepiej przenośne) i łapać tych co smiecą. karać i obciążać kosztami sprzątania.
Należło by talże ograniczyć czas wyrzucania zwłaszcza szkła aby nie hałasować po nocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pe Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: *.crowley.pl 20.07.04, 22:43
      Niestety wybrano w Krakowie mało skuteczny sposób selekcji odpadów, w dodatku
      zrealizowany mało konsekwentnie. Dzwonów jest mało i mieszkańcy mają
      niejednokrotnie daleko. Nie dość więc, że trzeba ludzi nauczyć segregacji
      śmieci, to jeszcze przezwyciężyć zwykłe lenistwo. Bardziej efektywnym sposobem
      byłaby "segregacja u źródła", czyli już na etapie wiat śmietnikowych przy
      budynkach.
    • Gość: Agata Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: 81.21.194.* 21.07.04, 08:45
      Panie Hanczakowski!
      Przecież widać, że wymyślona przez Pana selekcja odpadów sie nie sprawdziła!
      Stoją takie ogromne pojemniki o krzyczących barwach i niesympatycznych
      kształtach i szpecą otoczenie - nie mówiąc już o śmietniku wokół nich i braku
      jakiejkolwiek segregacji. Służą wyłącznie najbliższym mieszkańcom do pozbywanie
      się jakichkolwiek śmieci, gdy ich podwórkowe pojemniki sa przepełnione.
      Mieszkam na Piłsudskiego a pojemniki były kiedyś na placu Sikorskiego.

Czy naprawdę sądzi Pan, że chciało mi się biegać z kilkoma gazetami, jednym
      słoikiem czy plastikowym pojemnikiem do pojemników?? I jest to fatygujące i
      niezbyt przyjemne: defilować po mieście ze śmieciami!!

Czy to naprawdę taki kłopot aby na podwórkach umieścić małe pojemniki do
      segregacji surowców wtórnych? I opróżniać je raz w miesiącu?

Wielokrotnie rozmawiałam o tym z sąsiadami - wszyscy boleją nad wyrzucaniem do
      śmieci surowców wtórnych.... ale do pojemników nik sie nie pofatygował.
      Argumenty mieli takie same jak ja.

Panie Hanczakowski!
      NIE MAM OCHOTY PRZEMYKAĆ SIĘ NOCĄ Z SUROWCAMI WTÓRNYMI DO POJEMNIKÓW A W DZIEŃ
      ZE ŚMIECIAMI NIE MAM ZAMIARU PARADOWAĆ PO ULICY !!

MOZE WEŹMIE PAN TO POD UWAGĘ ??
    • Gość: zosia Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:01
      Byłam nad naszym morzem i tam pojemniki na plastikowe butelki były zrobone z
      drutu, wszystko widac co jest wrzucane i mogłyby stać przy wiekszej ilościu
      bloków, choćby na te właśnie butelki, bo wyrzucamy ich naprawdę bardzo dużo. I
      tu właśnie propozycja dla miasta. A na inne jak makulatura to mogły by być
      właśnie plastikowe dzwony. A tak swoja drogą jest ich mało i większej ilości
      ludziom nie chce chodzić i szukać pojemników i tak wszsytko trafia do jednego
      kubła, zwłaszcza w wysokich blokach, gdzi zsyp jest w zasięgu drzwi.
    • Gość: ZATROSKANY Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: *.spam.mim.pl 21.07.04, 11:51
      mieszkam w okolicy hali targowej... nauczylem sie na Zachodzie segregować
      smieci, gdzie to jest przestrzegane bardzo restrykcyjnie.W Krakowie zniknęły
      pojemniki kolo hali, Poczty Głownej i Rynku. Wyrzucam więc tony papieru,
      plastiiku itd do zwykłych śmieci -ale to nie jest w porządku!!!!
    • Gość: M. Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: *.crowley.pl 21.07.04, 13:12
      Monitoring śmietników? Czegoś tak głupiego dawno nie czytałem!
      Policja i Straż Miejska nie może sobie poradzić z bandytyzmem a ty chcesz ich
      wysłać do łapania niegrzecznych mieszkańców, wrzucających butelki do zwykłych
      śmieci? Zastanów się trochę zanim napiszesz następną bzdurę.
    • Gość: environmentalist Re: Nieefektywna selekcja odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 19:07
      Segregacja podworkowa to jedyne wyjscie. Mieszkancy ktorzy chca wspierac ta
      idee powinni sami wnioskowac o przyznanie kosza.
      Przecietnemu mieszkancowi Krakowa brakuje 20 lat na drabinie rozwoju
      ewolucyjnego aby zrozumial istote recycling'u. Niszczenie pojemnikow ktore maja
      na celu ochrone przyrody to objaw patologii spolecznej i samodestrukcji.
    • yabol428 Re: Nieefektywna selekcja odpadów 23.07.04, 19:08
      Ja też jestem zbulwersowany faktem, że pojemniki zniknęły z Grzegórzeckiej.
      Mieszkam na Łazarza i miałem blisko. Teraz nadal segreguję śmieci, tyle że wożę
      je 2 przystanki tramwajem - ale ciekawy jestem, ile jeszcze osób tak robi. Tych
      pojemników powinno być zdecydowanie więcej.
      I jeszcze jedno: często wrzucę do pojemników posegregowane śmieci, a za chwilę
      przychodzą jakieś lumpy i wyciągają śmieci z tych pojemników (szczególnie
      puszki oraz gazety). I cała moja segregacja idzie na marne. Moim zdaniem
      powinno się coś z tym zrobić. Wyciąganie śmieci z pojemników na segregację
      powinno być KARALNE!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka