Gość: balusz IP: *.ists.pl 09.04.13, 07:35 Piramidalnie chory pomysł. Jak wiekszość pomysłów ZIKITU i niekompetentnego Trzmiela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: etiuda Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 08:03 wreszcie ! - jestem ZA projektem zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnikSzuwarek Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 08:08 Boże coś Polskę !!! Balusz w tramwaju ? Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:24 Są dwie rzeczy od których Balusz trzyma się z dala: tramwaje oraz myślenie. Tej granicy nie przekroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista te sciezki rowerowe naokolo plant na c*j potrzebne IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:13 spokojnie przeciez mozna plantami jechac rowerem szerokie asfaltowe alejki no na pieszych uwazac trzeba ale kij z tym, dje rade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsrywator czeresnik to dyżurny troll miejski IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 13:11 a ty co, w zikit pracujesz Odpowiedz Link Zgłoś
studio_wyszalnia i w dni parzyste w lewo a w nieparzyste w prawo .. 09.04.13, 17:03 Odpowiedz Link Zgłoś
oblatywacz_budyniu turyści z Anglii odwrotnie , a dorożki do 15.00 w 09.04.13, 17:36 prawo, po 15.00 w lewo .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio proszę Pana, a piesi w którą stronę będą chodzić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 21:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strasznik_miejski piesom i kotom będzie wstęp wzbroniony .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 21:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumowe_ucho podobno trasa zostanie tak zaplanowana, że każdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 21:26 po zrobieniu jednego okrążenia będzie musiał przymusowo wjechać na teren GK i dokonać tam zakupów za min 100 zł ... podobno w planach jest też budowa podziemnego kanału który miałby połączyć Galerię z trasą żeglugową na Wiśle i umożliwić podpływanie niewielkich statków pasażerskich bezpośrednio pod stoisko RTV na parterze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 11:50 Dla osób które nie poruszają się samochodem po ulicach "wewnątrz Plant" jest to bez znaczenia, jednak dla tych, które mogą to robić, rzeczą BEZWZGLĘDNIE KONIECZNĄ jest zmiana kierunku ruchu na ulicy Reformackiej. Ale zakute łby pewnie tego nie zrozumieją a mnie nie chce się tłumaczyć dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 15:10 To absurdalny pomysł! Jako mieszkaniec I dzielnicy mówię: stanowcze NIE!!! Codziennie jadąc z ul. Podwale na Basztową miałbym nadkładać kilka km przez Podzamcze i św. Gertrudy??? Co za absurd!!! Kto mi zwróci za dodatkowo spalone paliwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jul Re: NIE! IP: *.internetia.net.pl 09.04.13, 19:20 z podwala na basztową samochodem musisz jeździć? idź na piechotę, pewnie zajmie to ok 4 min dłużej, a na dodatek zaoszczędzisz nie tylko na paliwie ale i na Procto Hemolanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 09:39 Skąd ja wiedziałem że padnie taka odpowiedź? Mistrzu, ja ci nie mówię czym masz jeździć czy chodzić, więc i ty nie narzucaj mi jak mam się przemieszczać. Mamy konstytucyjną wolność przemieszczania się, prawda? Poza tym ja jeżdżę zawodowo po wielu miejscach w Śródmieściu i poza, więc nie mogę zostawić samochodu na godzinę i iść pieszo, bo następni klienci czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 08:11 Czy tzw. aktywiście rowerowi są wiecznie niezadowoleni? Rozumiem ze spokój ducha uzyskają dopiero kiedy wszystkich kierowców pozamyka się w obozach koncentracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrr4 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.ksi-system.net 09.04.13, 08:35 Dokładnie - kierowcy na rowery :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista [...] IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? 09.04.13, 10:19 Ważę 82, a z roweru korzystam często, zwłaszcza wiosną i latem. Przy czym jeżdżąc nim tak często nie narzekam na wszystko i wszystkich w koło jak ów "aktywiści". Po prostu jeżdżę, co czyni mnie rozumiem gorszym rowerzystą, czy rowerzystą drugiej kategorii skoro oprócz tego posiadam prawo jazdy przez co umiem "współpracować" na drodze i nie uważać się za króla szos i ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? 09.04.13, 10:24 Stary, strasznie dużo sobie dopowiadasz na temat innych i niepotrzebnie ideologizujesz życie. Wyluzuj trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? 09.04.13, 10:32 Ja wyluzuje to zideologizują je za mnie hasłami "Wszyscy na rowery, kierowcy do piachu". Dziękuję za takie uprzejmości ze strony aktywistów. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? 09.04.13, 11:21 No właśnie, tylko że takie hasła padają tylko z twoich ust. Jak wyluzujesz to słuch o takich pomysłach całkiem zaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? 09.04.13, 11:35 kflynn napisał: > Ważę 82, a z roweru korzystam często, zwłaszcza wiosną i latem. Przy czym jeżdż > ąc nim tak często nie narzekam na wszystko i wszystkich w koło jak ów "aktywiści". OWI aktywiści. Narzekasz, że inni narzekają, a Ty nie narzekasz? Gubię się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: co tu do rzeczy maja rowerzysci idioto ? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:28 Odpowiedź na poziomie. Takim podejściem na pewno poprawisz w jego oczach wizerunek rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista [...] IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: wk*wia mnie zwalanie win drogowcow na rowerzy 09.04.13, 11:01 Jak stoi w tekście wyraźnie nasiane że aktywiści rowerowi są niezadowoleni to się po prostu pytam co ich w końcu zadowoli... Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: wk*wia mnie zwalanie win drogowcow na rowerzy 09.04.13, 13:13 Tere fere. Masz obsesję na punkcie rowerzystów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: wk*wia mnie zwalanie win drogowcow na rowerzy IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 12:25 Generalnie przy każdym temacie znajdzie się dyżurny winny. Przy inwestycjach - pseudoekolodzy, przy infrastrukturze - fanatycy-rowerzyści. Infrastruktura dla rowerów jest potrzebna, sam to odczuwam, gdy jeżdżę na rowerze po Krakowie, jednak nie popierajmy też fanatyków, którzy chcieliby wszystko podporządkować pod rowery. Równowaga musi być zachowana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Rowerzyści są w większości umiarkowani 09.04.13, 13:19 Spoko, nie grozi nam podporządkowanie wszystkiego pod rowery. Zdecydowana większość środowiska rowerowego jest bardzo umiarkowana w swoich postulatach i bierze pod uwagę aktualny poziom rozwoju naszych miast. Nawet jeśli trafi się czasem jakiś ekstremalny głos, to nie zdobywa większego posłuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Rowerzyści są w większości umiarkowani IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 10.04.13, 04:53 Po Krakowie jeżdżę na rowerze od połowy lat 80tych. Jeszcze gdzieś tak do 2002 rowerzystów było stosunkowo mało. Brakowało ścieżek, ale dawałem radę. Przy braku dużej ilości rowerzystów nawet jeżdżąc chodnikami czy pod prąd nie czepiali się aż tak bardzo, choć można było dostać za te rzeczy mandat. Teraz sytuacja jest już odmienna, rowerzystów jest już całkiem sporo i regulacje są konieczne, ścieżki też. Nie ma co się łudzić, ze ten trend się odmieni, centrum nie jest przystosowane do tak dużej ilości aut a dostosowanie go do ruchu rowerowego jest o wiele łatwiejsze. To zresztą trend w wielu dużych i średnich miastach na zachodzi a i w USA gdzie tez kiedyś na rowerzystów patrzono z pogardą. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 10:18 Czy ty masz obsesję na punkcie aktywistów? Albo na punkcie rowerzystów? Artykuł jest o czymś zupełnie innym! Sugerujesz, że aktywiści rowerowi są czegoś "winni" Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 10:22 "Sugerujesz, że aktywiści rowerowi są czegoś "winni" Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 11:39 kflynn napisał: > Nie, to ty sugerujesz że ja coś sugeruję, to jest manipulacja. Jest w tekście n > apisane że aktywiście są niezadowoleni? Jest. Z jakiego powodu? Ze ktoś ma pomy > sł na zredukowanie ruchu samochodowego w centrum w mniej lub bardziej dla kiero > wców przyjazny sposób. Aktywiści dalej niezadowoleni. Wybacz, ale dziwię się, że jako rowerzysta jesteś zadowolony. - zamknięcie ruchu na Plantach, zamiast tego DDR wokół Plant (być może jednokierunkowe, bo o kontrapasach nic nie piszą) - likwidacja DDR na Grodzkiej Aktywistką nie jestem, zwyczajnie korzystam z roweru, żeby dojeżdżać do pracy. Dzięki mnie jest mniejszy tłok w tramwajach i mniejszy smog w mieście. W nagrodę miasto utrudnia mi przejazd przez Stare Miasto. To chyba logiczne, że nie będę skakać z radości, skoro muszę zmodyfikować trasę, z której korzystam od 4 lat, i znacznie ją wydłużyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha ha Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: 195.210.61.* 10.04.13, 00:40 misself napisała: > Aktywistką nie jestem, zwyczajnie korzystam z roweru, żeby dojeżdżać do pracy. > Dzięki mnie jest mniejszy tłok w tramwajach i mniejszy smog w mieście. Mniejszy smog? A jak żeś to wyliczyła, chętnie się dowiem? Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 13:10 Taaaak? A cóż miałeś na myśli pisząc "Rozumiem ze spokój ducha uzyskają dopiero kiedy wszystkich kierowców pozamyka się w obozach koncentracyjnych"?! To jest podburzanie jednej grupy przeciwko drugiej w sposób manipulacyjny. Przypisujesz grupie, przeciwko której podburzasz, poglądy, których ta grupa nie wypowiada. I robisz to przy okazji tematu, w sprawie którego ta grupa nie ma siły sprawczej większej niż dowolna grupa obywateli. To manipulacja w czystej postaci. Mam już tego dosyć. Co więcej w tej ostatniej wiadomości znów kłamiesz. W artykule jest bardzo wyraźnie napisane, że część aktywistów rowerowych oraz radnych jest oburzonych, ponieważ projekt został przygotowany bez konsultacji na etapie roboczym. Ty jednak piszesz, że oburzenie wynika z faktu, że pomysł na zredukowanie ruchu jest przyjazny kierowcom. Manipulacja w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Obsesja? 09.04.13, 16:34 Nie wiem skad nagle sie wytrzasneli Tobie rowerzysci. No chyba, ze jakis post zniknal. Wspomniana zmiana dotyczy mniej niz procenta mieszkancow Krakowa, a moze poprawic zycie wszystkim - takze mozna sie szybko domyslic, kto i dlaczego sie opiera. No w koncu po bulki nie mozna isc na nogach... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.13, 08:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: Obsesja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.13, 11:26 Sam se idź na nogach jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: Obsesja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.13, 08:32 Odezwał się polonista z bożej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieka Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: 85.219.170.* 09.04.13, 08:19 Rozumiem, że aby dojechać np z Nowego Kleparza na Starowiślną będzie trzeba się przebić od wschodu (Tunel pod dworcem, rondo Mogilskie, rondo Grzegórzeckie, Dietla, Sebastiana, Gertrudy) lub zachodniej na około przez całe planty? Autorowi gratuluję pomysłu! Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:23 Wcale nie, wsiądziesz w tramwaj i pojedziesz krótszą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsrywator czeresnik i kflynn to dyżurne trolle miejskie IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:36 Możesz wybrać komunikację miejską lub rower, jeśli upierasz się na samochód to masz dwie trasy: Szybszą i prostszą - Alejami, Most Dębnicki, Most Grunwaldzki, Dietla, dłuższą w drugą stronę, Przez Tunel, Mogilskie, Grzegórzeckie, Grzegórzecką, Dietla. Jeżeli masz uprawnienia i chęć to możesz jechać długą Straszewskiego Podzamczem i Gertrudy. Prosto i jasno. Nie widzę w czym tutaj ma być problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:40 I dzięki takim ludziom spokojnie dojeżdżam do każdego celu w miejscu jadąc "na około" - skoro wszyscy tłoczą się w centrum, mogę spokojnie dojechać jak najbardziej dużo dłuższa trasę, tyle że nie zakorkowaną i czasowo wychodzi na to samo jak nie szybciej. Skrót przez centrum od dawna jest skrótem pozornym, ale widzę dla wielu sam fakt że przez centrum wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja debilizm tych ludzi od drog w tym miescie IP: *.pl 09.04.13, 08:23 chyba nie ma już kompletnie zadnych granic, bo żeby cos tak skandalicznie durnego wymyslic to chyba trzeba być megadebilem, no nie mogę tego zrozumieć za cholere, chcą ograniczać spaliny w tym miejscu a jak zrobia rondo to trzeba będzie jezdzic wokół przez co będzie więcej spalin, proponuje teraz zrobić tez na drugiej obwodnicy tez rondo i na trzeciej, czyli na autostradzie Odpowiedz Link Zgłoś
benedyktvi Re: debilizm tych ludzi od drog w tym miescie 09.04.13, 08:38 Pamiętaj że z ronda mozna zjechać, nie musisz jeździć dookoła:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamP Re: debilizm tych ludzi od drog w tym miescie IP: *.krakow.pl 09.04.13, 08:59 Jak nie będzie przejazdu obok Wawelu to zjazd z ronda będzie obowiązkowy. Boże, kto na taki warunek wpadł? Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: debilizm tych ludzi od drog w tym miescie 09.04.13, 09:58 Nie zgadzam się z Tobą. Lepiej aby samochody przejechały nawet kilka km więcej, a za to bardziej płynnie niż stojąc w korkach. Ponadto jest to utrudnienie, które ma skłonić obywateli do wybrania czasem komunikacji miejskiej. Moim zdaniem Kraków wzorem Londynu powinien rozważać już powoli wdrożenie płatnego wjazdu do centrum miasta. Obejmującego na początek przynajmniej wszystko co znajduje się wewnątrz drugiej obwodnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdsd wspolczuje przedsiebiorcom z centrum IP: *.ists.pl 09.04.13, 14:23 to juz calkowicie zabije handel i usługi w centrum. Ratuj sie kto moze i uciekajcie z biznesami w inne rejony miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
glas.rothar Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... 09.04.13, 08:29 proszę nie pisać o likwidacji "ścieżki rowerowej" na Grodzkiej, bo po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "ścieżka rowerowa", po drugie na Grodzkiej jest jednokierunkowy kontrapas, po trzecie w projekcie chodzi o zlikwidowanie ruchu rowerów na Grodzkiej, prawdopodobnie na odcinku od placu Wszystkich świętych do Rynku. co jest totalnym nieporozumieniem. ale na razie nie ma co gdybać, bo ten artykuł, jak i kilka innych, jest oparty wyłącznie na doniesieniach Dziennika Polskiego. nikt jeszcze dokładnie nie widział projektu, a na pewno nie dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 11:43 glas.rothar napisał(a): > proszę nie pisać o likwidacji "ścieżki rowerowej" na Grodzkiej, bo po pierwsze > nie ma czegoś takiego jak "ścieżka rowerowa", po drugie na Grodzkiej jest jedno > kierunkowy kontrapas, po trzecie w projekcie chodzi o zlikwidowanie ruchu rowe > rów na Grodzkiej, prawdopodobnie na odcinku od placu Wszystkich świętych do Ryn > ku. co jest totalnym nieporozumieniem. Ano jest. Bo wtedy będzie się jechało Grodzką i potem albo w prawo w Dominikańską (która jest w strasznym stanie), albo w lewo we Franciszkańską (gdzie też są tłumy, a do tego tramwaj i samochody na postoju, czyli trzykrotnie wyższe ryzyko kolizji). Przypuszczam, że Gazeta kolejny raz próbuje wywołać sensację niepotwierdzonymi doniesieniami. Ze zmianami w komunikacji miejskiej było tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeusrecords Stare Miasto 09.04.13, 08:29 Przepraszam, co tu się zaczyna dziać?? Jakie Stare Miasto?? Czy ludność napływowa przejmuje władzę w moim mieście?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeStolycy Starówka ? IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 08:39 Oczywiście masz rację przecież to chyba Starówka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokals Re: Starówka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.13, 10:38 Raczej Śródmieście. as.elte-s.com/wspomnij/stare_mapy/1935a.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzzz Re: Starówka ? IP: *.ists.pl 09.04.13, 13:58 oficjalna nazwa dzielnicy 1 to Stare Miasto (nazwy dla wszystkich dzielnic ustalono pod koniec zeszłej dekady) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrr4 Re: Stare Miasto IP: *.ksi-system.net 09.04.13, 08:40 Wyrzucono tych napływowych ... hmm gdzie są mieszkańcy ? :) A poza tym sami wyjadą - w tym mieście żyje się coraz gorzej - tylko rdzenni będą się dalej dusić w smogu i spalinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: 213.77.2.* 09.04.13, 08:32 Jakiś totalny abusrd. Tak jak kontrapasy na ulicach jednokierunkowych a 50 m dalej równoległa ulica z ruchem właśnie ew tym kierunku (patrz układ ulic wylotowych z Rynku). Aby zmniejszyć ruch w ścisłym centrum zaostrzyć kontrole straży miejskiej, kontrolującej auta wjeżdżające w strefę posiadające odpowiednie znaczki strefy. Albo wprowadzić kamery tak jak jest na Placu WW. Świętych. ORAZ ZASADNOŚĆ wjazdu aut ze znaczkiem inwalidy jadących po ciocie wujków babcie dziadków - to jest dopiero totalna fikcja. Jak nie ma inwalidy w aucie - to dawać mandat. 90% tych zezwoleń to ściema. A jak będzie ktoś chciał przemieścić się z jednej części Obwodnicy Plant do drugiej i będzie musiał wyjechać ze strefy to to ma zmniejszyć ruch? Gratuluję pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:18 Dodatkowo zakorkuje wiecznie zakorkowane krakowskie "przelotówki". W ZIKiT najwidoczniej nie zdają sobie sprawy z tego, że na takich uliczkach ruch odbywa się dużo płynniej, niż na wyznaczonych przez nich "obwodnicach". Mieszkając w okolicach trzeciej obwodnicy, nie pamiętam, kiedy raz dojeżdżałem jadąc właśnie tą drogą. Bo wszystko stoi, a nawet poza godzinami szczytu ciężko mówić o płynnym i ekonomicznym ruchu, z uwagi na złą synchronizację świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 11:23 > Jakiś totalny abusrd. Tak jak kontrapasy na ulicach jednokierunkowych a 50 m da > lej równoległa ulica z ruchem właśnie ew tym kierunku (patrz układ ulic wylotow > ych z Rynku). Aby zmniejszyć ruch w ścisłym centrum zaostrzyć kontrole straży m > iejskiej, kontrolującej auta wjeżdżające w strefę posiadające odpowiednie znacz > ki strefy. Albo wprowadzić kamery tak jak jest na Placu WW. Świętych. ORAZ ZASA > DNOŚĆ wjazdu aut ze znaczkiem inwalidy jadących po ciocie wujków babcie dziadkó > w - to jest dopiero totalna fikcja. Jak nie ma inwalidy w aucie - to dawać mand > at. 90% tych zezwoleń to ściema. A jak będzie ktoś chciał przemieścić się z jed > nej części Obwodnicy Plant do drugiej i będzie musiał wyjechać ze strefy to to > ma zmniejszyć ruch? Gratuluję pomysłu. dokładnie to miałem napisać więc pozostaje się podpisać. swoją drogą to kilkukrotnie sprawdzałem czy artykuł nie jest z 1.04 - taki niedorzeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.ip.netia.com.pl 09.04.13, 08:42 Dlaczego nie pójdą dalej i nie wyłączą ruchu całkiem a mieszkańcom prawo tylko do wjazdu w swoją substrefę? Jak już robić to konkretnie. Co to w ogóle ma być? Czyli teraz te 30% aut wyląduje na alejach, dietla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamP Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.krakow.pl 09.04.13, 09:04 A dlaczego mieszkańcy maja dostać extra pozwolenia??? Przecież ulice nie są tylko ich własnością. Jak chcą mieć auto to niech parkują na własnym terenie. Jak w Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:19 Jasne. I tylko niech dostaną identyfikatory pozwalające im na dojazd do własnej posesji. Skoro ograniczamy ruch, to weźmy pod uwagę ich potrzeby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 13:08 Dokładnie. Dotąd jadąc z północno-zachodniej części miasta na Kazimierz można było przemknąć przez pl. Matejki, Basztową i Westerplatte. Np. w niedzielny poranek - puściuteńko. Przy tym pomyśle to wszystko wyląduje na już zatłoczonych Alejach, Rondzie Grunwaldzkim (które jak się przytka, to łomatkubosku), i dość zagęszczonej Dietla... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekka12 Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... 09.04.13, 08:45 Może miałoby to sens, gdyby ruch był zgodny z ruchem wskazówek zegara, przez co na skrzyżowaniach Basztowej i Westerplatte czy Straszewskiego z Podzamcze kierowcy skręcaliby w prawo. Może miałoby to sens, gdyby zrezygnować z zakazów ruchu wokół plant. A tak? Będą korki na Westerplatte, będą korki na Straszewskiego, będą korki na Słowiańskiej, Biskupiej, Łobzowskiej, Garbarskiej, Rajskiej itd. itd. Oczywiście jeśli wprowadzą to zaraz przed wakacjami, ze względu na mniejszy ruch w mieście będą mogli powiedzieć, że przecież nic złego się nie stało, że ruch jest płynny. A jak będzie we wrześniu? (Pisał to kierowca, rowerzysta, pieszy, mieszkaniec strefy.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 12:54 Skoro ruch ma byc jednokierunkowy, to co za róznica czy skręcają w prawo czy w lewo wokół Plant? Poza tym w zaproponowany sposób auta jadą po zewnętrznej stronie ulicy od Plant, co ułatwia im "ucieczkę" z pierwszej obwodnicy w prawo. Nie żebym był zwolennikiem proponowanego rozwiązania, ale nie rozumiem Twojego zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekka12 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 10.04.13, 09:59 Gdyby cała obwodnica była drogą z pierwszeństwem, bez wymuszonych zjazdów, to jasne, kierunek pewnie nie miałby znaczenia. Ale przy obecnym oznakowaniu i całkiem sporej ilości pojazdów komunikacji miejskiej na linii Basztowa-Lubicz, na Westerplatte nadal będzie w godzinach szczytu stał sznur samochodów. Nadal wiele okolicznych ulic będzie zapchanych ruchem, który wyrzucono z obwodnicy nakazami skrętu w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... 09.04.13, 08:47 no wreszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AutoKar Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.ceti.pl 09.04.13, 08:55 Zdarza mi się jeździć autem. I zdarza mi się na przykład jechać z Kazimierza w stronę Salwatora. Znośne rozwiązanie wygląda tak, że jadę w Stradomską, lub Bernardyńską, potem Podzamczem i Powiślem. Dzięki temu nie muszę pakować się na rondzie Grunwaldzkim w Aleje, nie muszę dwa razy przekraczać Wisły. omijam korki i nie muszę "zawijać" na Alejach by wjechać w Kościuszki... Jeśli wejdzie ten plan to w Kościuszki od tej strony Krakowa (czyli Kazimierz, Podgórze, Prokocim, Bieżanów) będę mógł wjechać tylko jedną zazwyczaj zapchaną drogą (lub dopchać się ewentualnie mostem Zwierzynieckim). Tak czy inaczej raczej Grunwaldzkiego nie ominę. Współczuję mieszkańcom nowej podobno pięknej inwestycji przy ul. Sukienniczej... Jak to się pięknie zwie... Może się mylę, ale pomysł sprawi, że Aleje staną się nieprzejezdne. Ale zawsze na nich też będzie można wprowadzić ruch jednokierunkowy, kontrpasy, ścieżki rowerowe... postawić stoliki kawiarniane, wybudować ogródki jordanowskie, i wszędzie zapewnić dojazd komunikacją miejska zwiększając jeszcze skalę remarszrutyzacji (czyli więcej przesiadek, mniej połączeń). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 6786433 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 14:48 No widzisz właśnie. Stare miasto jest oddzielone od Wawelu ruchliwą ulicą. Początkowo spokojna uliczka stała się ruchliwą trasą przelotową tuż pod Wawelem! Jest tam wąsko, nie ma miejsca na chodnik, a często muszę tamtędy iść. Nie da się minąć, nie mówiąc o grupach z turystami i rodzinami, które poszły po prostu zwiedzić Wawel. Ulica Podzamcze - Zredukować natężenie ruchu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Drogi ZIKiCie IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:25 Lepiej zajmijcie się realnymi problemami. Zwiększcie częstotliwość kursowania komunikacji miejskiej, usprawnijcie przejazdy nią na większe odległości (jak jestem w Warszawie to zapominam się i biegnę w kierunku odjeżdżającego metra, a niepotrzebnie bo przecież za chwilę podjedzie kolejny pociąg). Przeorganizujcie ruch na głównych ulicach i tak przebudujcie węzły komunikacyjne, żeby zniknęły na nich korki (przejedźcie się kiedyś na rondo grunwaldzie i most dębnicki). Przy projektowaniu inwestycji używajcie też szarych komórek - co chwilę widzę przy ROK (pomijając już korki - faktycznie jest to "obwodnica" na miarę Zarządu) ślady kół kierowców, którzy przejeżdżają na skróty do ronda bo woleliście przedłużyć estakadę i zrobić zawrotkę po stronie, gdzie są pola i kilka budynków, a osoby z biur i dużych osiedli po stronie wschodniej kierujecie na węzeł przy Azorach, który nawet nie ma pasa rozbiegowego przy włączaniu się w Conrada, przez co stoi sznur aut). Ogarnijcie się i weźcie do prawdziwej roboty zamiast zajmować się pierdołami, udając, że zależy Wam na upłynnieniu ruchu w mieście i wyprowadzeniu aut z centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... 09.04.13, 09:28 Wreszcie sensowna idea! Mieszkańcy muszą się w końcu nauczyć, że pierwsza obwodnica nie jest jedyną drogą, oraz że nie wszędzie trzeba dojechać samochodem. Uważam nadto iż w miejscu gdzie obecnie jest strefa płatnego parkowanie powinna być wzorem Londynu strefa płatnego wjazdu. z tych funduszy można było by następnie wprowadzić bezpłatną komunikację miejską dla osób płacących podatki w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:31 Zamiast bezpłatnej komunikacji miejskiej, wolałbym, żeby dodatkowe fundusze były przeznaczone na jej rozwój. Ceny biletów miesięcznych są na akceptowalnym poziomie, gorzej jest z tym, co dostajemy w zamian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: 194.246.16.* 09.04.13, 09:39 Blagam nie robcie zadnych sciezek rowerowych. Mi jako rowerzyscie o wiele szybciej jest jechac ulica niz co chwile zatrzymywac sie na kilku przejsciach, szukac zjazdu z konczacych sie z nienacka sciezek oraz patrzec czy przypadkiem nie wyrosną mi nigdzie. NIE dla sciezek rowerowych, TAK dla kontrapasow Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:50 Odpowiadając Ci muszę przyznać, ze mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony mnie jako rowerzyście jest dokładnie tak jak Tobie dużo lepiej i wygodniej jechać zwyczajnie jezdnią, zazwyczaj nie mam z tym żadnych problemów także na mocno uczęszczanymi przez samochody kierunkami. Z drugiej strony patrzę też na to jak porusza się rowerem moja żona. Odcinek między Rondem Młyńskim a Mogilskim jest dla niej bardzo niekomfortową trasą obecnie. Nie dziwie się jej, że obawia się ona jeździć rowerem po Odcinku Pilotów-Olszyny-Brodowicza na tym odcinku szczególnie między Rondem Młyńskim a Białuchą samochody jeżdżą szybko (często przekraczając dopuszczalną prędkość) przejazd pod wiaduktem jest bardzo źle widoczny. Alternatywna trasa ulicą Meissnera i wzdłuż Mogilskiej też jest bardzo trudna do przejazdu. Zatem brak żadnej drogi dla rowerów w tym obszarze zmusza ją albo do zrezygnowania z roweru jako środka transportu, albo do łamania przepisów i poruszania się chodnikiem (to ze względu na jego jakość jest także mocno karkołomne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.04.13, 09:54 Na Meissnera i Mogilskiej do Bialuch jest sciezka rowerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:59 ale dalej na mogilskiej aż do Kieleckiej nie ma już nic. Nawet po chodniku jest tam ciężko przejść a przejechać to już czasem graniczy z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodnikowy cham Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:36 albo do łamania przepisów i poruszania się chodnikiem (to ze względu na jego jakość jest także mocno karkołomne) ALE tam poruszam się ja ! Czyli "wredny cham" który zwrócił uwagę Jaśnie Pańci żeby nie jeździła chodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w 09.04.13, 09:42 Myślę, że w głównym temacie się zgadzamy i to ważne. Szczegółowe rozwiązania są możliwe do wypracowania. Na jakość komunikacji ja narzekać akurat na to nie mogę. Owszem mieszkam stosunkowo w Centrum bo okolice Ugorka, ale komunikacja jeździ według mnie często i punktualnie! Czego według Pana/Pani jej brakuje? Myślę też, że taka mobilizacja do opłacania podatków w Krakowie jak darmowe przejazdy komunikacją miejską są w stanie sprowadzić do miasta wiele osób mieszkających tutaj od lat a nie opłacających podatków w mieście, taki zastrzyk finansowy również mógłby posłużyć do rozwoju komunikacji zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:48 Mnie irytują dwie rzeczy w krakowskiej komunikacji miejskiej: 1. Niewielka częstotliwość kursowania (zmniejsza atrakcyjność, gdyż nierzadko sam czas oczekiwania jest porównywalny z czasem dojazdu własnym pojazdem i ponadto wiąże się z tłokiem w pojazdach). 2. Brak linii, które umożliwiałyby szybki przejazd na większe odległości. Przykładowo chcąc dojechać z Bronowic Małych do ścisłego centrum, jedziemy tramwajem, który nie dość, że zatrzymuje się momentami w absurdalnie małych odległościach pomiędzy przystankami, to na dodatek nierzadko stoi na każdych światłach a na niektórych zdarza się odstać i dwa cykle. Tylko w tym zakresie, bez prawdziwej rewolucji w komunikacji miejskiej i jej przyszłościowym planowaniu się nie obędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Czy Komunikacja Zbiorowa wytrzyma napor IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.04.13, 09:40 pasazerów jadacych do Centrum, ktorzy dotad jezdzili samochodami? Latwo sie rzuca pomysl jazdy Kom Zbio. ale juz dzis ta komunikacja jest zatloczona, a jak 30% kierowcow sie przesiadzie do tramwajow i autobusów, to Mom Zbio. Lezy. A terrorysci rowerowi powinni wiedziec ze ponad 70% ludzi rowerem nie pojedzie bo sa starzy chorzy, nie lubia tego , a wzimie nie beda nasochistami. Z drugiej strony pod 10% rowerzstów robic rewolucje komunikacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzo Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 09:58 Myślę, że ZIkiT powinien zamknąć całkiem ruch samochodowy na północ od Wisły... to też udrożniłoby drogi... po co bezczelnie zniechęcać... jak można kulturalnie zabronić... porażka... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:00 Pomysł wydaje się nawet dosyć rozsądny, ale boję się, że jak zawsze zostanie wdrożony urzędniczo, co oznacza, że zostanie skonocony. Wokół Plant będzie lepiej, ale generalnie wewnątrz drugiej obwodnicy będzie gorzej, a nie zapominajmy, że mieści się tam wiele instytucji urzędów, do których jakoś dostać się trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Pomysł jest niegłupi, ale... 09.04.13, 10:04 "mieści się tam wiele instytucji urzędów, do których jakoś dostać się trzeba" Oczywiście parkując pod samymi drzwiami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 18:35 A US na Grodzkiej 65? Zapomniałeś o nim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.zax.pl 09.04.13, 10:46 A co takiego ciężkiego wnosisz do urzędów, że musisz się do nich dostać samochodem? Bo o ile mi wiadomo te zmiany nie zabarykadują wejść do urzędów, więc będzie można się wciąż do nich "dostać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 11:27 Akta spraw. Dokumenty. Itp. Niekiedy w kilku segregatorach. Urząd wzywa, to przynoszę. Mam sobie teraz wózek złomiarza kupić i chodzić z nim do tych instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żarosław gołę Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 12:17 Myślę, że byłoby ci z nim do twarzy, segregatory dodałyby tylko wielkopańskiego sznytu prześladowanego biznesmena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 12:18 Skad Ci przyszło do głowy, że jestem biznesmenem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.zax.pl 09.04.13, 14:47 Przyjedź taksówką, która Cię przywiezie, wyrzuci pod drzwiami urzędu i odjedzie... proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 15:05 Bo taksówka, to nie samochód? Albo może pod prąd jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erzam Re: Pomysł jest niegłupi, ale... IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 19:36 Może buspasami i w strefie A. Do tego ma swoje miejsca postojowe w ścisłym centrum. Jak Cię stać to fajnie, reszta do tramwaju. No cóż wszystkie duże miasta tak działają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochanka księdza Zawracanie kijem Wisły IP: *.play-internet.pl 09.04.13, 10:11 Będzie sajgon jak w Katowicach, gdzie żeby dojechać 1 przecznicę trzeba objechac pół miasta.To już nie jest pospolita głupota; to są Himalaje kretynizmu. W buraczanym kraju upowszechnienie decentralizacji i samorządności zwykle prowadzi do radosnej tffurczości róznych debili i utopistów, chcących na siłę uszczęśliwić większość paranoicznymi pomysłami, które przynoszą tylko szkody każdemu. Ale przy takiej bierności społeczeństwa te barany mogą wszystko zadekretować, np. że od jutra łysi mają w publicznych miejscach chodzic w tupecikach i tylko od 3 rano do 6. Ludzie, demokracja miała służyć wolności i wspólnemu dobru, a nie być tyranią oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zawracanie kijem Wisły 09.04.13, 10:35 To jest normalna kolej rzeczy w mieście, gdzie chce się ograniczać ruch. Cel takiego działania jest taki, żeby nie jechać tej jednej przecznicy samochodem tylko np. podejść na nogach lub podjechać tramwajem. Tak się to robi w tzw. cywilizowanym świecie. Z kolei to, czego byś chciał, tzn. pełna możliwość dojazdu samochodem wszędzie, to jest cecha krajów trzeciego świata oraz tych, które właśnie z biedy się wyrwały. Czyli to co piszesz, to już nie jest pospolita głupota; to są Himalaje kretynizmu. Nie wiedząc co piszesz, stawiasz się w pozycji debila i oszołoma i przestawiasz propozycje, które przynoszą tylko szkody każdemu. Ludzie, demokracja miała służyć wolności i wspólnemu dobru, a nie być tyranią oszołomów, którzy domagają się możliwości nieograniczonego poruszania się po mieście samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Zawracanie kijem Wisły 09.04.13, 11:50 "Ludzie, demokracja miała służyć wolności i wspólnemu dobru, a nie być tyranią oszołomów, którzy domagają się możliwości nieograniczonego poruszania się po mieście samochodem." Jakież to piękne... tylko że takie samo jak drugiej strony gdzie tyrania jednych konfrontuje się z drugimi licytując się jedynie na piękne epitety o wolności i swobodach. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Zawracanie kijem Wisły 09.04.13, 13:37 Ale o jakiej "drugiej stronie" piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus A co z biurami kurii krakowskiej? 09.04.13, 10:32 Czy pałac biskupów na Franciszkańskiej 3 "jakby kto pytał", i limuzyny duchowieństwa zostaną również potraktowane tak samo jak motłoch świecki? Czy to nie będzie rażące pogwałcenie konkordatu i czy Magistrat Miasta Krakowa przygotował już pulę środków i nieruchomości na wypłatę odszkodowań dla posiadaczy większości terenów w Krakowie? Trzeba uważać, szanowni włodarze miasta, bo z powodu niestaranności, lekkomyślności i standardowego niechlujstwa urzędniczego, sprawa może skończyć się kosmicznym skandalem, i katastrofą finansową i tak już zrujnowanego i bliskiego bankructwu miasta. Były konsultacje z "księdzem" kardynałem? Były dary ołtarza? Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus PS/ 09.04.13, 10:36 Bo to niedopuszczalne, by wysocy funkcjonariusze kościelni jadąc na Wawel MUSIELI skręcać w LEWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Książę Krak W moich czasach za takie mącenia pod topór IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 10:34 udać by się musieli. Teraz co najwyzej mozna ich zwolnic i jeszcze dostana odprawe i opieke zdrowotną. Zwlaszcza ta ostatnia by sie im przydala. Na głowy. Bo to jest kwintesencja pustogłowia tutejszych urzędasów. Kolejna po wydaniu 550 tysiecy naszych pieniedzy na "konsultacje" z ktorych wyniklo ze połowę tej ekipy trzeba zwolnić. Obszar "Plant" to nie jest komunikacyjnie jakiś oderwany obszar! Z pozostałymi fragmentami miasta lacza go INNE ulice, ktore juz sa w wiekszosci JEDNOKIERUNKOWE! I tego brakuje na zalaczonym planie miasta!! Zmiany wokol plant do 1szej obwodnicy calkiem niedawno zostal wprowadzone jako calosciowa koncepcja obraniczen ruchu. I ruch zostal mocno ograniczony! Przedstawiony schemat ruchu rozbija ww koncepcje i spowoduje ZWIEKSZENIE "krążenia" aut w okolicy Starego Miasta i dochodzących tam ulic ! To taki sam gniot jak umieszczenie przez urzędasów wielkiego centrum handlowego przy Starym Miescie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oracz Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.centertel.pl 09.04.13, 11:18 wszyscy powiązani z owadami niesioły,trzmiele to zarazeni wirusem niekompetencji urzędnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuropatwa Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: *.centertel.pl 09.04.13, 11:20 zlikwidować zikit-chorych ludzi na niewlasciwym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: 94.100.245.* 09.04.13, 11:37 Skąd ten ZIKiT bierze dane. Nikt o zdrowych zmysłach nie traktuje centrum jako drogi tranzytowej, a jeśli już to 3% a nie 30% kierowców. Reszta to ludzie którzy muszą się dostać do w okolice Rynku Gł, a innej drogi nie ma niż wokół plant. Zmuszanie kierowców do pokonywania 2x dłuższej drogi i spalenia 2x więcej paliwa ni jak się ma do akcji walki ze smogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Zmiany! Wokół Plant pojedziemy autem tylko w je... IP: 94.100.245.* 09.04.13, 11:40 teraz zamiast korków w przy kilku skrzyżowaniach, będą korki wokół całych plant, bo trzeba będzie objechać je dookoła. Jeśli chcą rozładować ruch to niech wyłączą światła np. pod pocztą główną, bo tylko przeszkadzają. Sposób jest sprawdzony, ponieważ zawsze kiedy światła tam nie działają, nagle znikają korki Odpowiedz Link Zgłoś