Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjny mural. Przyzwolenie na dzielenie...

20.07.13, 11:28
A ja doskonale tę panią dyrektor rozumiem. Jeśli nie ten ( jednak estetyczny) mural, to setki najohydniejszych wyzwisk pod adresem "sraxy" i Żydów. To co lepsze ? Skoro oficjalna polityka społeczna i propaganda przez lata przymykała oko na agresję słowną i przemoc kiboli, to dlaczego cała wina spada teraz na tę mądrą kobietę, która usiłuje rozwiązać problem w realistyczny sposób ? A rozważania , że być może któryś z uczniów szkoły na tym osiedlu kibicuje innej drużynie, to klasyczne pierdy nadętego teoretyka, którego noga na Czerwonym Prądniku nie postała. Tu fanatyzm wiślacki jest tak silny, że każda nieszczęsna ofiara, która przyznałaby się do popierania Cracovii, zaliczyłaby zgon z rąk i obcasów tutejszych chuliganów.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiatr Zwierzęta oznaczyły swój teren? IP: *.ip-198-27-64.net 20.07.13, 15:04
      Między innymi psy oznaczają swój teren, dlatego też kibole Wisły oznaczyli teren, który uważają za swój. Zamiast się cieszyć, że zrobili to muralem (zresztą bardzo brzydkim) zamiast moczem, tworzy się zadymę. A dyrektorka szkoły i Pasek z kuratorium oświaty pewnie też są kibolami Wisły, dlatego rżną głupów i nie dostrzegają problemu. Rozsądku od nich nie oczekuję, bo są nauczycielami, a ten gatunek tak ma. Ale problem jest, bo zwierzęta bez przerwy walczą o nowy teren i niedługo mogą nastąpić zmiany wpływów i granic ich posiadania, to co będzie wtedy? Nowy mural, czy nowa dyrektorka szkoły? Nic nie jest wieczne. Wietrzna to może być pogoda, a nie wpływy kiboli, te ulegają zmianom.
    • Gość: Praga Re: Kontrowersyjny mural. Przyzwolenie na dzielen IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 23:20
      Nie mówiąc już o panu Przemysławie Piotrowskim który w wywiadzie potknął się kilka razy przez swoją własną niewiedzę i nieprofesjonalne podejście do sprawy. Jednym z przykładów jest zdanie "Gdybym był dyrektorem szkoły, to zamiast wydać pieniądze na farby, skorzystałbym z doświadczeń warszawskich". Osiedle zrzucało się dobrowolnie na "farbę" czego pan doktorek nie wiedział. To i wiele innych tekstów tylko pokazuję że ten pan nie powinien udzielać się w temacie.
    • Gość: Dyrektor SP2 Inny punkt widzenia IP: *.gemini.net.pl 22.07.13, 10:37
      Dzień dobry,
      Rozumiem, że podjęta przeze mnie decyzja, budzi kontrowersje. Byłam tego świadoma przy jej podejmowaniu. Niemniej jednak zdecydowałam się, ponieważ dotychczasowe działania - zgłoszenia na policje, dostarczanie nagrań z monitoringu nie przynosiło oczekiwanych efektów, a nasze Dzieci były narażone na czytanie wulgarnych napisów lżących nie tylko kluby, ale polityków, inne narodowości, itp. Zamalowywanie swobodnej twórczości chuliganów kosztowałoby Szkołę za każdym razem sporo pieniędzy, gdyby nie pomoc Przyjaciół Szkoły, którzy pomagali mi je usuwać. Teraz młodsze Dzieci widzieć będą przede wszystkim Kraków, rycerzy i Smoka, co jednoznacznie kojarzy się Maluchom z Legendą o Smoku Wawelskim - nawiązania do Klubu sportowego dostrzegą Ci, którzy w tej atmosferze wzrastają, a atmosferę tworzy rodzina, osiedle, koledzy, media…
      Z pewnością udało mi się to, co nie udało się odpowiednim służbom: dotarłam do młodych Ludzi, którzy stali się autorami tego muralu - rozpytywałam na osiedlu, prosiłam o pomoc Rodziców naszych Uczniów i czekałam... To, wbrew pozorom, wymagało sporej odwagi obydwu stron... Najpierw przyszedł jeden, potem dwóch, następnie czterech, a podczas malowania przewijało się kilkunastu - a ja im towarzyszyłam: "Chłopcy pamiętajcie, nie możecie używać wulgarnego języka, bo po boiskach chodzą Dzieci...", "...przecież nie chcecie, żeby kojarzono Was z bezmyślnym, głupim strongmanem...", "...prawdziwy kibic, to nie chuligan..." - pytałam o Ich życie... i proszę mi wierzyć, nie chciałabym doświadczyć tego, czego Oni doświadczali przez lata dzieciństwa i młodości... Pragnęłam wykorzystać tę chwilę, kiedy komuś zaufali i zrobić wszystko, by w przyszłości puszki z farbą nie zamienili na nóż...
      W naszej Szkole, rozumiejąc problemy współczesnego świata, realizujemy wiele projektów, których celem jest kształtowanie w naszych Uczniach pozytywnych postaw i przekazywanie Im wartości. Wśród nich jest projekt "Dwójka z pasją kibicuje...", który powstał z myślą o przygotowaniu naszych Uczniów do odpowiedzialnego uczestniczenia w zjawisku, które towarzyszy każdej dyscyplinie sportu, do kibicowania. Pragniemy uwrażliwić nasze Dzieci na prawdziwą istotę sportowego współzawodnictwa i towarzyszącym temu emocjom kibiców, wśród których powinny dominować radość, wzajemny szacunek i opanowanie, aby rozumieli dwa wykluczające się pojęcia „kibic” , „chuligan”. Zwracamy uwagę na konsekwencje prawne nieodpowiednich zachowań. To wieloletnie zaszłości, przyzwolenie na agresywne zachowania i pielęgnowanie antagonizmów, i proszę mi wierzyć - najmniej przez szkoły, często stają się usprawiedliwieniem dla zwykłych chuligańskich wybryków, które z prawdziwym kibicowaniem nie mają nic wspólnego. Sportowa rywalizacja powinna odbywać się zgodnie z zasadą fair play, w szacunku do Rywala. Wierzymy, że prawdziwi kibice nigdy, wbrew niesprawiedliwej, ale powszechnej opinii, nie zwiną swojej dłoni w pięść...
      Cóż, można dużo mówić robiąc niewiele. Można też próbować robić "coś" mając nadzieję na ostateczne dobro... To nie ja pielęgnuję podziały - ja staram się budować mosty, a zanim wygłoszę opinię bardzo chcę "zrozumieć"...
      Tak, jestem dyrektorem Szkoły, który musi podejmować decyzje - ta podyktowana była przede wszystkim troską o nasze Dzieci, o zabezpieczenie publicznego mienia, troską o finanse i z pewnością nie była wyborem „mniejszego zła”, bo z zasady „zła” nie wybieram… Poza tym „dyrektorem” jestem na chwilę, natomiast przede wszystkim jestem „człowiekiem” i to człowieczeństwo nakazuje mi być „kanciastym czymś” a nie „okrągłym niczym”  Wiedzą to Pracownicy Szkoły, wiedzą Rodzice, wiedzą Mieszkańcy Osiedla… A nasze Dzieci wiedzą coś jeszcze, że tym „dyrektorskim i człowieczym sercem” kocham Je nad życie… 
      Jolanta Gajęcka
      Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2 im. św. Wojciecha

Ps.
      Za farby nie zapłaciłam z budżetu Szkoły ani złotówki.
      • Gość: l Re: Inny punkt widzenia IP: *.gemini.net.pl 22.07.13, 12:14
        A teraz, żurnaliści w ogórkowym sezonie, spróbujcie to przeczytać. Ze zrozumieniem, na jakie Was stać. I spróbujcie choć przez chwilę o tym pomyśleć. Może coś zrozumiecie.
      • Gość: regena Re: Inny punkt widzenia IP: *.pns.edu 22.07.13, 13:30
        Ściema, albo niedouczona dyrektorka SP2?

Przyjaciele szkoły, dzieci, maluchy, ludzie, rodzice, mieszkańcy, mieszkańcy osiedla, rywal, pracownicy szkoły itp. pisze się z małej litery. Niewiedza dyrektorki, a może autorem tych bredni jest jakiś kibol Wisły?

Ten mural to nic innego jak wandalizm, za którego osunięcie z własnej kieszeni powinna zapłacić dyrektorka szkoły.
      • Gość: EvilMonkey Re: Inny punkt widzenia IP: 192.166.203.* 07.08.13, 09:42
        Pani dyrektor zdecydowanie lepszy będzie obrazek penisa ....
    • Gość: jacek uważam, że to krok w stronę rozsądku IP: *.gemini.net.pl 22.07.13, 18:07
      Wg mnie to po prostu negocjacje. To bardzo rozsądne: skoro napisy czy grafitti muszą być, to niech będą bez wulgaryzmów i estetyczne. My (rodzice, szkoła) ustępujemy na polu, na którym nie możemy wygrać walki, ale jednocześnie zwracamy się o zachowanie pewnych granic.
      Mi to grafitti nie przeszkadza. W tej szkole i tak uczą się głównie dzieci, które kibicują Wiśle. Poza tym to grafitti nie wyklucza nikogo ze szkoły, to manifestacja sympatii klubowych.

Z bójkami też pewnie coś dałoby się zrobić: załóżcie rękawice, idźcie na ring i lejcie się do woli. Policja nic wam wtedy nie będzie mogła zrobić. Co miesiąc, czy co rok, ile zdrowia starczy, bokserskie zawody między kibicami obu drużyn - albo nawet w formule MMA, jeśli im odwagi wystarczy. Zamiast zwalczać, trzeba katalizować agresję. Szykanami i interwencjami siłowymi niewiele się zdziała. Należy negocjować.
    • Gość: Prokocim Kontrowersyjny mural. Przyzwolenie na dzielenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 15:38
      ale o co chodzi? przecież Kraków jest wislacki tylko getta są pasiaste! ładny graf Wisły na wiślackim osiedlu???? o co całe halo?????
      • Gość: p. Re: Kontrowersyjny mural. Przyzwolenie na dzielen IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 21:11
        Autorem tych bredni jest - niestety! - dyrekcja szkoły. Uwielbia nadużywać wielkich liter i wielokropków. Ot, taka oznaka infantylizmu.
    • asja_s Kontrowersyjny mural. Przyzwolenie na dzielenie... 07.10.13, 09:50
      A co myślicie o takiej propozycji: www.facebook.com/media/set/?set=a.314076638732150.1073741901.230634803743001&type=1&l=862bd65046? To dość neutralne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka