Gość: Magda Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.dial.mts.net 25.08.04, 18:13 Podobne sytuacje zdarzaja sie tez w innych miastach Polski. Mieszkam czasowo za granica, w ubieglym roku pojechalam do Warszawy i zaraz na przywitanie spotkal mnie w autobusie 'kanar' ktory powiedzial, ze moj bilet (ktory kupilam przed chwila w kiosku i skasowalam zaraz po wejsciu do autobusu) NIE JEST WAZNY W SOBOTE. Nigdzie na przystanku nie bylo informacji o rodzajach biletow, nie udzielono mi tez tej informacji w kiosku podczas zakupu biletu. Dopiero nastepnego dnia dowiedzialam sie ze w Warszawie obowiazuje kilka stref w zaleznosci od dnia i godzin (np w godzinach szczytu bilety sa drozsze). Zajscie mialo miejsce w sobote wczesnie rano, 'kanar' wysiadl ze mna na przystanku i kazal pokazac dowod osobisty z miejscem zamieszkania. Poniewaz nie mam stalego zameldowania w tej chwili, kazano mi zaplacic gotowka, na odpowiedz, ze nie posiadam takiej gotowki przy sobie - facet ze zloscia WYMUSIL na mnie lapowke w wysokosci 20 zl. Jak to okreslil 'na kawe' bo on zarabia od zlapanego klienta i mnie tak nie pusci. Gdyby nie to, ze spieszylam sie na wazne sluzbowe spotkanie najchetniej poszlabym z nim na policje wyjasnic sprawe. Bardzo zaluje, ze nie napisalam wtedy do Gazety Wyborczej dla mnie jako Polki wydarzenie to bylo trudne do zrozumienia, zastanawialam sie jak poradzilby sobie turysta nie mowiacy po Polsku, gdyby wymuszano na nim lapowke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: APJ MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 18:15 ...zatrudniani przez nie kontrolerzy przechodzą specjalne testy, muszą mieć przynajmniej średnie wykształcenie... Ha ha ha ha ha jak zwykle burkai w panstwowych firmach... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech Kulturalna stolica Polski wuhahahahahahahahahaha IP: *.revers.nsm.pl 25.08.04, 18:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... TEPE KANAROWE STADA... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 25.08.04, 18:48 ...niech sie wezma za prace...hieny nie kanary...no to mamy z pare rodzin amerykanskich mniej w kraju w nastepne wakacje...jak ta rodzina zacznie opowiadac co ich spotkalo w polsce swym znajomym...zapewne powstanie pare nowych kawalow o polactwie ...kanar nawet nie zdaje sobie sprawy jak wiele zalezy od jego kultury osobistej...lasy na kase...zapomina o wszystkim ...jeszcze policja straszy szpicel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi popieram kanarow!!! IP: *.byu.edu 25.08.04, 19:09 Bez przesady i popadania w samokrytycyzm. Jankesi robia dokladnie to samo tylko z usmiechem na twarzy. Nie dosyc ze wykorzystuja obcokrajowcow jako tania sile robocza to jeszcze kaza sobie slono placic za prawo do stalego pobytu. Popieram kanarow i innych, ktorzy kopia amerykanskie tluste tylki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: popieram kanarow!!! IP: *.avenel01.nj.comcast.net 25.08.04, 20:11 ...z tymi tlustymi tylkami to przesada...a kanarow tu nie ma...gdy wsiadasz do autobusu to wrzucasz kase do maszyny lub pokazujesz bilet miesieczny kierowcy...taniej dla firm autobusowych...z usmiechem i bez nerwow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.inter / *.inter-c.pl 25.08.04, 19:41 Przecież tak nadgorliwi skurwiele szkodzą wizerunkowi Polski. Należałoby ich natychmiast wyrzucić z roboty i dać wilczy bilet za chamstwo. Takim ludziom powinno się wpisywać do dowodu osobistego, że jest chamem nie wróżącym poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysorz Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.chem.cornell.edu 25.08.04, 20:04 jezdze po Krakowie tramwajmi i na prawde bardzo, bardzo rzdko widuje pasazerow z duzym bagazem, glownie w czasie wakacji (turysci), kiedy w tramwajach/autobusach scisku nie ma. Zarobki ktore sie wyciaga na karach za przewoz bagazu bez z biletu musza byc duze bo sie kanarom oplaca polowac - jest to rowniez bezpieczne bo obcokrajowiec kolesiow-szalikowcow nie ma i zaplaci. Mam tez pytanie do MPK: jesli zlecacie to "firmom" zewnetrznym, to ile na prawde trafia do was, do magistratu. Pytam nie bez powodu: na zleceniu biezacej kontroli oplat parkingowych w Krakowie miasto nic nie zarobilo - wszystko szlo do kieszeni "biznesmenow" i podejrzewam, ze rowniez w tym przypadku, cale pieniadze zasilaja tylko i wylacznie "firme" kanarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI LADNNIE TO NAPISALES DZIADKU IP: 207.208.161.* 25.08.04, 20:18 ZAPOMNIALES DODAC ZEBY GO JESZCZE PRZYMUSOWO DEPORTOWAC NA BIALORUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: US Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: 130.76.32.* 25.08.04, 20:27 S..synstwo. Cale szczescie, ze mieszkam od wielu lat za granica. Nigdy nie przyjade do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.08.04, 19:18 jak dlatego że w Krakowie trzeba płacić za przewóz to nie przyjeżdżaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek pekalski powini zrownac z ziemia krakow za tych kanarow!!!! IP: 207.208.161.* 25.08.04, 20:33 przeciez to nie do pomyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAZZ Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.crowley.pl 25.08.04, 20:47 trzeba było wysiąść dać 20 zł w łape i spoko. sam widziałem jak kanarzyca brała w łape dwie dychy. wysiadła z dziewczyną z placu wszystkich świetych, podeszły na wysokość arabowego mc donald'sa na grodzkiej i tam dziewczę wręczyło kanarzycy 20 zł i spoko. kurde ... szkoda że nie miałem aparatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... KRAJ KIEROWNIKOW I...NIEWOLNIKOW IP: *.avenel01.nj.comcast.net 25.08.04, 21:11 ...w sklepie...,na poczcie, w banku, w urzedzie, w tramwaju lub autobusie, w parku-nie depcz po trawie...wszedzie dadza ci odczuc...kto tu rzadzi...jedynie w pubie czuje sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka3 Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic 25.08.04, 21:14 Pewnie, ze leci, a ty tego nie robisz, ta baba co to tak wspołczoła "biednym turystom" sama charata z nich ile sie da, wiesz jaka marze maja "pracownicy lotniska", a do tego jakos nikt sie nie doczepia. Proponuje ci zebys jeden dzien spedził jako kanar, mysle ze inaczej bys wtedy zaspiewal!! Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka3 Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic 25.08.04, 22:01 Gdy weżmiesz bułkę ze sklepu to jesteś złodziej, a jak darmo jedziesz tramwajem to masz się za hojraka, a też jesteś złodziejem.Nie ma darmowych obiadów i przejazdów też nie!A jak masz zniżkę to jesteś żebrak a nawet gorzej ,bo żebrak prosi ( to też jakaś praca ) a ty żądasz i bierzesz a inni płacą..Jak ci kumpel weżmie złotówkę to mu dasz w zęby , ze sklepu za kradziez cię wykopią, i nawet się nie zdziwisz.A kanar robi na chleb i paliwo dla MPK, a jak chcesz być elegancko traktowany to idż do Wierznka a nie na złodziejstwo.Ciekawe, że gość wie, że za granicą za bilet się płaci/ a bogatsi od nas/a u nas nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN PAROWKA CHYBA JESTES NIESPELNIONA ZYCIOWO IP: 207.208.161.* 25.08.04, 22:30 I FRUSTRUJESZ SIE... POWINNAS SIE USPOKOIC I KUPIC SOBIE WIBRATOR ALBO ZACZAC ZDRADZAC MEZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZYTELNIK ZA TO JAK STRZELE W LEB TWOJEGO MEZA IP: 207.208.161.* 25.08.04, 22:39 TO JESTEM ZADWOLONY ZE ZALATWILEM CWANIAKA KTORY ZAMIAST ROWNEGO SOBIE NAPADA STARE BABCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin popaprancy z mpk IP: *.plus.com 25.08.04, 21:48 W londynie nikomu nie przyszlo do glowy zeby gdziekolwiek pobierac dodatkowa oplate za bagaz.Masz bilet to mozesz miec nawet 10 walizek, kontrolerzy zas zdarzaja sie rzadko a jesli juz sa to zachowuja sie na zasadzie "przepraszam ze zyje". Piekna to wizytowka dla krakowa, przyglupy sprawdzajace bilety, a tak na marginesie to dziwie sie ze jeszcze nie ma specjalnego autobusu z lotniska do centrum w ktorym nie byloby zlodziei i innych meneli, oplata moglaby byc troche wyzsza ale przynajmniej turysci dojechali by bezpiecznie na lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max zarzad@mpk.krakow.pl to adres do mpk w krakowie IP: *.local.pl / 62.233.183.* 25.08.04, 21:57 Proponuje wysłac im tam to co o nich kazdy mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Z BILETEM ...ALE NA GAPE IP: *.avenel01.nj.comcast.net 25.08.04, 22:26 ...nie mysl drogi pasazer...,ze jak kupisz bilet to mozesz czuc sie bezpieczny...nasi kontrolerzy wytlumacza ci dlaczego jestes w bledzie...z powazaniem dyrekcja mpk...nasz pasazer naszym panem...nie lataj lotem ale posuwaj po szynach tramwajem...usmiech pasazera naszym sloncem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: MPK - w USA jak nie masz biletu i nie masz pie IP: *.Kiewit.Dartmouth.EDU 25.08.04, 22:51 Re: MPK - w USA jak nie masz biletu i nie masz pieniedzy tez pojedziesz na policje i to z jeszcze wiekszym hukiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... SPOLEM - w USA jak nie masz WOZKA LUB KOSZYKA... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.08.04, 00:02 ...to ochrona wynosi cie na kopach ha,ha...a z tym mpk-usa to nie masz racji...bo jak nie masz na bilet to nie wsiadziesz do autobusu...chyba ...,ze masz brata kierowce lub po znajomosci ha,ha...swoja droga to ty marek masz pojecie o usa...jak gruszki na wiezbie...ale tobie wiele wmowic mozna...z tego wynika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermitek Sam mialem okazje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:26 Sam kiedys pomagalem dwom Angielkom ktore zostaly wylegitymowane przez kanarow. Oczywiscie bagaz na lini 130. Tylko, iz oni nie chcieli wystawic mandatu... zarzadali LAPOWKI - 50 euro :-o nie wytrzymalem, wtedy sie wlaczylem!!! Po prostu glosno, tak zeby wszyscy w autobusie slyszeli zapytalem "50 Euro?? Mandat za dwie walizki wyniesie 25 Euro - I TO BEDZIE MANDAT!!!" Przychylam sie do jednego z poprzednikow => prostak prostakiem pozostanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Sam mialem okazje... IP: *.hrl.com 25.08.04, 23:56 sa to sytuacje ktore nie maja miejsca w innyck krajach, jezeli nie dotycza wloczegi lub zebraka. Mieszkam kilkanascie lat w Stanach i jest mi wstyd i dosyc przykro co to sie porobilo z ta Polska i Polakami przez te pietnascie lat, dzisiaj na tym forum jest artykul i komentarze o reparacjach wojennych od Niemcow, i ogolny obraz Polski jaki mam po tych lekturach to jak tu kogos wykorzystac , wykiwac, przekrecic , oszukac. Czy o to Polacy walczyli. Cztery lata temu bylem z cala rodzina w Polsce przez 14 dni , nie czulem sie bezpiecznie przez caly czas, nic mi nie zagrazalo bezposrednio ale czulem niepokoj ze cos wisi w powietrzu,w drodze powrotnej nocowalem w hotelu w Dusseldorfie i tam poczulem sie bezpiecznie,byl lad i porzadek,zona wracala kilka dni pozniej , rowniez tam miala przesiadke. Pozniej w domu mi mowi , wiesz w Niemczech poczulam sie bezpiecznie a w Polsce balam sie , ale nie moge okreslic czego. Z drugiej strony zauwazylem wiele korzystnych zmian i ladniejsza , bardziej kolorowa Polske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajtar Kontrola, brama, czy zwykły rozbój ? IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 26.08.04, 00:29 Do tej pory uważałem - z własnego doświadzenia, że krakowscy kontrolerzy w porównaniu do warszawskich to elita.` Przykro, że kolejny mit pada w zetknięciu z rzeczywistością. Magistrat CK Krakowa musi poważnie się zastanowić co zrobić, by nie stracić odzyskanej rangi "europejskiej metropolii" ! Nie wystarczą zabytki i duma galicjan, Praga, Budapeszt, a nawert Lwów czekają na takie potknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orient Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.08.04, 00:54 Rzeczywiscie prymitywny jest ten nasz kraj. Znajomych Japonczykow tez tak podobnie potraktowano. Nieznali polskiego kupili nie taki bilet a kanar to widzial i zaraz ich skasowal. Czekal na okazje.W Japonii taka rzecz jest nie do pomyslenia.Tutaj jesli sie jest cudzoziemcem zostanie sie za reke zaprowadzonym do miejsca ktorego sie szuka. Jesli sie kupil zly albo nie taki bilet to wszyscy sie usmiechna i nikt nie bedzie robil sprawy, najwyzej zostanie sie poinformowany, ze trzeba doplaciic. Nawet jesli sa napisy po ang. cudzoziemcow traktuje sie specjalnie bo zawsze moga nie wiedziec i sa w obcym kraju. Jest to wlasciwe podejscie stad nie ma sie co dziwic, ze Japonia cieszy sie doskonala opinia i jest uwielbiana przez wielu turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
robertoppenheim Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic 26.08.04, 01:09 Niestety typowy przykład skarajnej głupoty. Sami sobie robimy krzywde płosząc turystów, którzy przynoszą nam kasę. Nie tylko turyści robimy zły klimat dla wszystkich innych na przykłąd potencjalnych inwestorów. Mnie kiedyś zatrzymał kanar w Londynie bez biletu, był miły i mnie pościł po stwierdzeniu jakie są przepsisy miejscowe ! Ale to norma. Nadgorliwych kanarów trzeba wyrzuciś z pracy razem z rzecznikiem prasowym MOK - kompltenym kretynem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krkowianin Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.08.04, 19:51 Ten kanar z londynu to oszust, bo płacą mu za co innego, a Ty ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vancouver_czytelni Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.bchsia.telus.net 26.08.04, 04:58 i slusznie ,jak siee wjezdza do Obcego kraju ,trzeba sie zapoznac z przepisami jakie tam obowiazuja odnosnie komunikacji jesli bedzisz zniej korzystal zniej, oni robia to samo we wlasnym kraju jedz to zobaczysz.. przepisy sa po to aby ich przestrzegac... niwe ma co sie zalowac ,,jankiesow... cwaniaczkow..heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. stalin JESTEM KANAREM Z BALIC IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 26.08.04, 07:41 och, co za ciężkie chwile musieli przezywać ci amerykanie! co za upokorzenie, niewidziane w cywilizowanym swiecie... ale tępaki... jakoś nikt w gw nie dowala się do tego, że polski minister (lub profesor), jadąc do USA jest traktowany jak potencjalny terrorysta - odciski, szczegółowa kontrola itp (to nie jest upokarzające, no nie? zupełnie). a u amerykanów nie ma zmiłuj! taka jest procedura i koniec! a my, niemądre polaczki sami nadstawiamy zadka amerykańcom. zamiast się od nich uczyć, że jak jest procedura, to do jasnej cholery jest! ręce opadają... być może mpk nie jest całkiem w porządku, ale czy obcokrajowcy (szczególnie amerykanie) są w porządku w stosunku do polaków? hahahahhahaa. nieznajomość prawa szkodzi, czego bardzo dobrze polaków uczą zagraniczne wyjazdy. czas, żeby tą zasadę przyjęli także amerykańce. p.s. coś mi się zdaje, że mpk nie ma obowiązku umieszczać informacji w języku angielskim. choć moim zdaniem powinna, wtedy nie dochodziłoby do tylu obciachów. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: 212.14.47.* 26.08.04, 07:43 Nie bądźmy tacy wrażliwi , wszędzie za bilety się płaci nie widzę powodu dla którego ja miałbym pokrywać koszt przejazdu bagażu obywateli USA w MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.aiut.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 08:41 Za granicą jest inaczej. Objezdziłęm pół Azji, tam służby mundurowe, kanarzy, konduktorzy itp. są bardzo wyrozumiali dla turystów. Nie raz wsiadłem do złego pociągu, lub do wagonu gdzie była wymagana rezerwacja, przekroczyłem barierkę gdzie nie można wchodzić. Skończyło się na pouczeniu, delikatnej sugestii, a nie od razu mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: 149.156.27.* 26.08.04, 08:52 twarde prawo, ale prawo. Natomiast, ...przed tygodniem wracałem z Balic autobusem 192 i co zobaczyłem: obcokrajowcy nie wiedzą jak się zachować, jeżeli nawet kupią bilet, to np. nie wiedzą, że należy go jeszcze skasować. Co zatem? MPK powinno zadbać o to, aby w autobusach, przynajmniej tych, które jeżdzą na lotnisko i dworzec PKP, była informacja w językach obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: MPK - jak kanar leci na kasę do Balic IP: *.idea.pl 26.08.04, 09:11 bardzo dobrze , a zym sie rozni burak polak od buraka amerykanina, jak nie ma biletu to niech placi, oczwiscie nasze polskie uwielbienie dla USA tutaj pokutuje. W metrze w NY kupilem karte na przejazdy tygodniowe i po kilku sekundach prubuję ja wczytac w czytnik w bramce, nie działą !!! wiec ide z reklamacja do pracownika u którego kupilem a tem z wielka lacha podaje mi adres gdzie moge wyslac stara karte i czekac na zwrot czesc kasy i fuck. Tak zrobilem i nic po kilku miesiacach przyszły jakies centy tak tak traktuje sie ludzi w kapitalistycznym raju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek A ja to uwazam ze, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.04, 09:51 kanara jest najlepiej wydac bron palna zeby odrazu egzegwowali samowolne zachowanie gapowiczow ( w szczegolnosci do obcokrajowcow trzeba podchodzic ostro) dla amerykanow normalna kula dla niemcow,zydow i ruskich pociski typu dumdum. Te bezmyslne mozgi nie umiejace jezyka polskiego musza zostac natychmiast ukarane. Za mniejsze przestepstwa jak np. zabranie obywatelowi polskiemu miesca do siedzenia w autobusie MPK nalezy zreaktywowac pobliski Oswiecim. I wreszcie sie odegramy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FasOlka a gdyby to nie byli Amerykanie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:38 chyba za duzy nacisk kładą neiktórzy na fakt, że opisany incydent przydażył sie własnie rodzienie amerykańskiej...przecież mógł się przydażyc każdej innej (wg niektórych pewnie nie mógł bo to tylko Amerykanie tempaki i grubasy maja problem z komunikacją w obcym państwie ;) W każdym razie rzeczywiście obowiązku umieszczania informacji w języku angielskim nie ma (zreszta co w przypadku gdy trafimy na np. Francuza, który rozkosznie przeyzna, że nie mówi po angielsku ??? Wszytsko jest po porstu kwestią osobistej kultury i podejścia do problemu - nawet jeśli pasażer obcokrajowiec zostanie "przyłapany" na jakimś wykroczeniu, co wynika zazwyczaj nie ze złej woli przecież, można upomnieć i wyegzekwować dopałate do już uiszczonej opłaty - nie mówmy zatem od razu o znoszeniu oplat za bagaż, choć to rzeczywiście funkcjomunje w innych miejscach i nie wiem czy nie jest przepisem unijnym. W kazdym razie kiedys we Włoszech gdzie bilety kasuje sie nawet na pociąg (oczywiście kasownik stoi na peronie) pan konduktor wyjasnil mi, ze bilet nalezy kasowac i po prostu kazal napisac date na bilecie. Tak samo jest zreszta w metrze lub kolejce podmiejskiej - jesli ktos nie zdazy skasowac biletu to wystraczy ze sam napisze na bilecie date i godzine o ktorej wsiadl do pociagu - i to jest traktowane jako skasowanie. Odpowiedz Link Zgłoś