Dodaj do ulubionych

Pomózcie przyszłej prawniczce ;)!

IP: *.comnet.krakow.pl 04.10.04, 14:21
Jakich prowadzących ćwiczenia i wykłady wybierać na I roku Prawa UJ.
Obserwuj wątek
    • Gość: bjhoupo Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:21
      Logika - Grabowski , Czaja .
      historia Polski - Migda , Lewandowska Malec ( ale może się jeszcze hab ) ,
      Malec .
      Powszechna - małecki .
      Konstytucja - Czarny, Naleziński.
      • Gość: rock Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 19:11
        ja jeszcze dodam - konstytucja kubas,
        powszechna - kwiecien
      • Gość: Zula Logika... IP: *.comnet.krakow.pl 04.10.04, 19:19
        Jak si uczyć? Czy to trudne? Kto lepszy? Zrozumcie kochani, boje się!!! CZy
        tego w ogóle można się nauczyc?
        • Gość: Paula Re: Logika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:52
          logika nie jest do nauki !

albo umiesz myśleć logicznie od dziecka, albo nie,
          jesli nie umiesz nie nadajsze się na prawnika,

jesli umiwsz, to ten przedmiot to taka prowizorka, żeby mieć wpis do indeksu
        • mamrysia201 Re: Logika... 04.10.04, 21:56
          Moge ci poradzić tyle , żebyś chodziła na wykłady i ćwiczenia i była z
          materiałem na bierząco . Nie narobisz sobie zaległości to potem nie będziesz ci
          łatwiej . Pewnie że idzie sie tego nauczyć !!! Potem stwierdzisz , że dzień bez
          tautologi to dzień stracony ;-))) ( nie no żartuje ).
          Ale bedzie oki . Pozdrawiam
          • Gość: realista Re: Logika... IP: 213.25.29.* 07.10.04, 12:14
            mamrysia201 napisała:

> Moge ci poradzić tyle , żebyś chodziła na wykłady i ćwiczenia i była z
            > materiałem na bierząco .

... i z ortografią też.
            • Gość: STUDENT 4r.PrawoUJ Re: Logika... IP: *.pl / *.kompex.pl 08.10.04, 09:37
              Zajebisty jest gostek od cwiczen pan dr Czaja a wyklady to lipa niema co
              chodzic nauczyc sie z ksiazki ziembinskieg.Nie polecam cwiczen u pani
              dr.Stabrawy nic sie u niej nie nauczysz i zamiesza ci tylko w glowie.Jak ja
              poszedlem do dr.Czaji to cała logika stała sie prosta:-)
              • Gość: semow logika IP: 213.241.90.* 08.10.04, 10:34
                Czaja jest faktycznie wylajtowany ale Nalezinski po prostacku wyrzuca z
                wykladow ludzi nie z jego grupy takze moze byc lipton
              • Gość: student I roku Re: Logika... IP: 81.21.197.* 08.10.04, 15:28
                Czy naprawdę nie warto chodzic na wyklady z logiki? poradżcie, nie wiem co robic

• Gość: Tercjusz Re: Logika... IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.10.04, 19:54
                  Absolutnie na wykłady chodzić!!! I robić notatki :P Będzie duużo ludzi, ale
                  wykłady z logiki naprawdę się przydają. A ćwiczeni z konstytucji to polecam u
                  pana Tuleji.
                • Gość: Zula To co mam robic? IP: *.comnet.krakow.pl 10.10.04, 06:45
                  Mam chodzic na wykłady czy mam nie chodzić. I do kogo w końcu lepiej na te
                  ćwiczenia? Z góry dzięki.
                  • Gość: wowi211 Re: To co mam robic? IP: *.pl / *.kompex.pl 10.10.04, 09:45
                    Hej na cwiczenia z logiki chodzic do czaji bo jest gostek rewelacja.wyklady
                    mozna sobie darowac i poduczyc sie z podrecznika ziembimskiego.Prawoznastwo
                    raczej chodzic na wyklady bo duzo rzeczy mozna zrozumiec bedac na
                    wykladzie.Historia i wyklady z niej to strata czasu poprostu trzeba zapamietac
                    podrecznik sojki zielinskiej lub bardach...i tych innych utorow w zaleznosci od
                    wyboru historii.Konstytucja na cwiczenia trzeba chodzic bo kazusy sie
                    rozwiazuje ja chodziłem do Wojtyczka super gostek wszystko prawie dyktowal na
                    wyklad nie chodzic Sarnecki straszny nudziarz.A i do egzaminu z konstutucji
                    trzeba zrobic systemy rzadowe kilku panstw system stanow
                    zjednoczonych,francji,niemiec szwajcarii bo czesto jest z tego jedno pytanie
                    zreszta to jest wymienione w programie ale nikt tego nigdzie nieomawia poprostu
                    trzeba samemu to znalezc.Polecam tez organizacje miedzynarodowe przedmiot c2
                    wyklady mozna sobie darowc pani dr.Kuzniak wskazuje ktore rozdziały trzeba sie
                    nauczyc z podrecznika jej autorstwa tylko trzeba sie tego tak solidnie nauczyc
                    bo pytania sa dosc konkretne i test wielokrotnego wyboru.POWODZENI
                    • Gość: wowi211 Re: To co mam robic? IP: *.pl / *.kompex.pl 10.10.04, 09:49
                      Aha jeszcze jedno jesli chodzi o historie panstwa i prawa polskiego to jedyny
                      ktrory prowadzi cwiczenia i jest naprawde konkretny mgr B. Migda ON DAJE TABELE
                      POROWNAWCZE Z DATAMI CZY POJECIAMI ONE SA NAPRAWDE PRZYDATNE.
        • Gość: mary Re: Logika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:39
          Logika to najprzyjemniejszy przedmiot na pierwszym roku
          nie boj sie legend i tego, ze nia strasza
          rob regularnie zadania- to wystarczy
    • Gość: Jul Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.zax.pl 10.10.04, 11:33
      Ode mnie:
      Cwiczenia z Konstytucji - dr. S. Kubas - rewelacja, a Konstytucje bedziesz miec
      w malym palcu.
      Cwiczenia z Historia Polski - dr. B. Migda - pomimo wrazenia chaosu na
      zajeciach, na prawde duzo daja, bo sa wybitnie nastawione pod egzamin.
      Cwiczenia z Logiki - albo dr. J. Czaja z urzekajacym poczuciem humoru, albo dr.
      Grabowski.

Z przedmiotow 'do wyboru', zdecydowanie jak juz ktos poprzednio, polecam
      Organizacje Miedzynarodowe z pania B. Kuzniak. Latwe, lekkie i przyjemne.
      Etyka dla prawnikow, tez bardzo przyjemna i ciekawa, sama wchodzi do glowy po
      wykladach. (Zreszta cwiczen nie ma)

Odradzam natomiast Socjologie Prawa. Szkoda nerwow na pana profesora. Ale to
      zdaje sie dopiero w drugim semestrze.

A w ogole, pozdrawiam cieplo, i nic sie nie martw, wszystko bedzie OK, a
      studiowanie prawa jest na prawde calkiem przyjemne, trzeba tylko przyjac
      odpowiedni dystans.
      I nie przejmuj sie starszymi kolegami, ktorzy beda straszyc, jak to ciezko...
      Kazdy lubi poczuc sie wazny ;)

Julka
      • Gość: stefania rok prawa Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: 81.21.197.* 10.10.04, 15:43
        co jest złego w socjologii prawa i w wykładowcy ? - chce sie na to zapisac, bo
        nazwa przedmiotu jest interesująca
        • Gość: Zula? No właśnie... IP: *.comnet.krakow.pl 10.10.04, 19:46
          No właśnie.... Co jest złego?
    • Gość: karolinka z I roku Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: 81.21.197.* 10.10.04, 12:03
      To co w końcu z tymi wykladami z logiki - sprawdzilam, tego co mówił na
      pierwszym wykladzie nie ma w Ziębińskim. Kumpel mpjego brata, który jest terzaz
      chyba na trzecim roku, radził chodzic, bo podobno duże rozbiezności z
      Ziebińskim, a ponadto studnicki tłumaczy rzeczy, które trudno samemo zrobic, a
      są potrzebne przy egzaminie.
      • Gość: Jul Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.zax.pl 10.10.04, 12:21
        Karolinko... A moze po prostu sama sprobuj to ocenic? Hmm?
        W koncu, bylo nie bylo, chyba bardziej wypada isc na ten wyklad, i zobaczyc co
        faktycznie na nim mowia, i jak to sie ma chodzby do podrecznika, niz wypytac
        kolegow brata przyjaciolki siostry swojej szfagierki....
        I to jest praktyczna rada tylko w kwestii logiki.
        • Gość: karolinka z I roku Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: 81.21.197.* 10.10.04, 13:10
          Twoja rada jest mało praktyczna - jak mam chodzic na wszystkie wyklady i
          porównywac z podręcznikiem, to strace mnóstwo czasu. Dlatego pytam sie o
          doswiadczenia starszych. Z poprzednich wypowiedzi że jedno uwazaja, że trzeba
          koniecznie chodzic, a inni, że nie warto. Powiedz mi przynajmniej, czy wykładów
          da sie słuchac, czy tez facet nudzi i czyta z notatek, czego nie znosze.
          (pierwszy wyklad mówił z głowy). Nota bene, czy to sympatyczny gostek ?

• Gość: Takigość Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.crowley.pl 10.10.04, 13:16
            Moja rada jest czysto praktyczna, przejdź się przynajmniej na kilka wykładów,
            żebyś wiedziała jak wykładowca a w niedalekiej przyszłości egzaminator wygląda.
            Ta wiedza na pewno ci się przyda.
          • Gość: ja Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 20:04
            Na wykłady z logiki trzeba chodzić - i dokładnie zrozumieć. Jest dużo
            rozbieżności z Ziembińskim. Studnicki mówi bardzo konkretnie i każde jego
            zdanie jest święte :). Na wykładach Stabrawy (koło grudnia jakieś 2-3) trzeba
            się mocno skupić, bo kobieta strasznie miesza i nic z tego nie wiadomo, a na
            egzminie pytania są. Ćwiczenia: polecam Czaję, Grabowskiego-ten dla szczególnie
            niekumatych, bo na spokojnie tłumaczy. Natomiast z Ziembińskiego przydają się
            3, 4 rozdziały i to tylko raz do przeczytania, a nie do uczenia się.
    • Gość: PRAWDA O SOCJOLOGI Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.pl / *.kompex.pl 11.10.04, 09:54
      Zdawalem w Pałeckiego socjologie prawa i jest to normalny przedmiot jak
      kazdy.Jesli chodzi o prowadzenie wykladu to upierdliwosc Pałeckiego polega na
      tym ze niewolno spuznic sie na wyklada a juz nie daj boże wejsc po 15
      minutach.Facetowi poprostu puszczaja nerwy i nas konkretnie zjedzie.No i na
      wykladzie musi byc cisza jak makiem zasiał .Na wykłady trzeba chodzic bo on ma
      chopla na punkcie paru tam swoich rzeczy jak ja to zdawałem to obowiazywał
      tylko do egzaminu wykład wie ctrzeba bylo chodzic.Jezeli chodzi o tematyke
      przedmiotu nie przypadła mi zbytnio do gustu ale pojawio sie tam pare madrosci
      ktore mi w głowie utkwiły.
      • Gość: Zula Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.comnet.krakow.pl 11.10.04, 18:29
        Ale mi namieszaliście! Teraz już wymiękłam zupełnie.
        • Gość: ikka Re: Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.computerplus.krakow.pl / *.multisoft.com.pl 11.10.04, 20:17
          z historii prawa polecam tylko migde z egzianem nie bedzie problemu.
          konstytucja - odradzam wogole chodzenie na wyklady, ja cwiczenia z tego tez
          przedmiotu sobie darowalam i zdalam bez problemu(wystarczyla ksiazka)
          logika - koniecznie cwiczenia i wyklad. po co meczyc sie z ksiazka skoro mozna
          zajrzec do wykladu(ktory zreszta jest wd mnie bardzo dobrze prowadzony)
          • Gość: marcin Re: Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 01:58
            a co myslicie o cwiczeniach TBSP? slyszalem np. ze w ubieglym roku z
            konstytucji wystarczylo przerobic repetytoria do egzaminu... a jak ktos sie
            postaral to zdal w konkursie. To samo zreszta z rzymu, kilku znajomych uczylo
            sie tylko z rep. TBSP i porownujac z podrecznikami powedzieli ze nia ma sensu
            do nich zagladac... podobno konkurs zdali prawie wszywcy z ubieglym roku.
            • Gość: Zula Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.comnet.krakow.pl 12.10.04, 14:45
              Czy TBSP zajmuje się też logiką. Czaja jest niesamowity, tylko tłumy ma
              straszne na ćwiczeniach. Myślicie, że skłonny jest tłumaczyć i pomagać na
              dyżurach? :)
              • Gość: Zula Re: Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.comnet.krakow.pl 20.10.04, 23:53
                Czy zawsze będziemy skazani na takie chece z salami? Jak w takich warunkach
                przyswajać wiedzę?
            • Gość: doc.12 Re: Pomózcie przyszłej prawniczce IP: *.crowley.pl 17.10.04, 08:34
              warto chodzic do TBSP na historie polski - potem jest konkurs. Przed konkursem
              mozna od nich wyciagnac pytania, ktore potem beda. zwsze dawali. nie trzeba sie
              wtedy specjalnie uczyc jak sie ma sczescie to mozna zaliczyc bez ryzyka dwa
              egzaminy z historii i jeszcze dostac zaliczenie za udzial w konkursie. polecam
    • Gość: Jeshua JESZCZE O SOCJOLOGII PRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:42
      Zdawałem to w tamtym roku chociaż wszyscy mi to odradzali i straszyli Pałeckim.
      A prawda jest taka: to był ABSOLUTNIE najprostszy egzamin pod słońcem! 20
      pytań, test jednokrotnego wyboru, wystarczyło raz przeczytać książkę Pałeckiego
      (niecałą zresztą). Facet jescze mówił że można ustnie u niego poprawiać chociaż
      nie wiem co... Chyba wszyscy zdali to co najmniej dobrze.
      • Gość: Jul Re: JESZCZE O SOCJOLOGII PRAWA IP: 81.219.244.* 21.10.04, 14:16
        Burza w szklance wody.
        Zwracam uwage, ze nie napisalam, ze socjologia byla trudna czy ciezka.
        Ciezki byl pan prof. Palecki. I nie chodzi tu o legendy w rodzaju, zeby nie
        rzucac kamieniami w jego okna, bo mozna trafic zaliczajaca kolezanke.
        Ja po prostu nie przepadam, jak ktos usliuje sie dowartosciowac na kazdym
        wykladzie kosztem studentow. :)
        Egazmin faktycznie z tego co pamietam 20 pytan jednokrotnego wyboru, banalny to
        malo powiedzianie.
        Nie powiem jednak, zeby - wbrew obiecujacej nazwie - sam przedmiot byl jakis
        porywajacy.
        A i ksiazeczke, o ile jest ta sama ("Prawoznawstwo" K. Palecki) polecam od razu
        do xero zaniesc, bo z tego co pamietam kosztowala kolo 50 PLN, a absolutnie nie
        jest tego warta. :)
    • Gość: 1roczniak Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.miechow.com / *.miechow.com 28.10.04, 13:55
      A czy ktos chodzil na historie doktryn? trudny egzamin? trzeba chodzic na
      wyklady i cwiczenia?
      • Gość: Musab Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:00
        Egzamin to 5 pytań opisowych. Do zdania pod warunkiem, że ma się zaliczenie z
        ćwiczeń, które zwalnia z pisania na jedno pytanie. 90 minut to mało i naprawdę
        trudno byłoby wszystko napisać w takim czasie.

Wykład: kwestia kontrowersyjna. Jedni Jaskólskiego uwielbiali (w tym ja),
        innych nudził. Ale do egzaminu wykład nie jest potrzebny.

Ćwiczenia koniecznie u Rzegockiego.
    • Gość: TKM cwiczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 01:49
      Logika: wyklady studnickiego sa przede wszstkim swietnie prowadzone wiec
      dlalatego warto chodzic ma tez na wiele psraw inne poglady niz ziembinski w
      ogole to jedyny przedmiot obowiazkowy na pierwszym roku do ktorego zdania
      wystarczy znajomosc tresci wykladow i cwiczen podrecznik ziembinskiego jest
      strasznie nudny ale duzo lepszy choc bardzo trudny jest podrecznik wolter
      lipczynska
      cwiczenia: stabrawa zlamala stope wiec nie ma cwiczen ani wykladow na zaocznych
      mozliwe wiec ze nie bedzie miala tez wykladow w grudniu tylko bedzie je mial
      grabowski

cwiczenia:
      logka - czaja (swietny, super poczucie humory, robi bardzo duzo zadan, zajecia
      sa ciekawe)
      grabowski - tez bardzo dobry, tlumaczy duzo wolniej i to jego glowna zaleta
      spokojnie mozna isc do nich na kosulatacje w razie watpliwosci przymajmnije
      czaja spokojnie tlumaczy i mowi ze zawsze w przypadku watpliwoscie ,mozesz
      zapytac przed zajeciami

prawoznawstwo:
      mi sie bardzo podobal cyrul- choc uczy glownie pod katem zrozumienia przedmiotu
      a nie egzaminu

wyklady stelmacha sa warte chodzenia z dwoch powodow: jego zarty i wielka
      inteligencja choc czasem przynudza to warto go posluchac gdyz na wiele spraw ma
      wlasne poglady

konst:
      wyklad w I semestrze ma teraz tuleja i mowi ciekawe rzeczy ale dosc monotonnie
      niemniej duzo lepiej niz sarnecki
      wszyscy cwiczeniowcy sa dobrzy no moze poza kuligiem ale za to ma
      pseudonim : "jakos sie dogadamy" i to chyba wszystko wyjasnia

kubas i nalezinski sa swietni ale kubas to straszny biurokata z kolei
      nalezinski wyrzuca z pierwszych zajec ale nie nalezy sie przejmowac i przyjsc
      pozniej
      uczyc sie trzeba z podrecznikja sarneckiego a uzupelnic garlickim

historia polski:
      migda - niesamowicie cieply czlowiek, basrdzo zaangazowany w sowja prace poza
      tym luzy i calikiem dobrze przygotowuje pod katem egzaminu

lewandowska-malec - bardzo wymagajaca ale przekazuje tez duzo wiedzy
      stus - ma OGROMNĄ wiedze i to widac na zajeciach (prowadzi tez zajecia W TBSP)

rzym:
      chyba najwieksza wiedze ma reszczynski ale mowi bardzo wolno i z namaszczeniem
      poza tym czasem za duzo czasu poswieca na pytania od studentow ale kazusy u
      niego robi taka dziewczyna z tbsp ktora jest podobno swietna

trzeba zaopatrzyc sie w tezsty palmirskiego bo dzo pytan powtarza sie na
      egzamninie

wbrew ponad 600 letniej tradycji rok temu byl banalny egzamini zobaczymy co
      bedzie w tym roku

poza tym bardzo konkretny i prostudencki jest palmirski

Powszechna - kwiecen - bardzo ciekawe i wartosciowe zajecia

doktryny - rzegocki - przyklada sie i duzo poszerza
      podobna tez swietna jest pani Tylek
      wyklady jaskolskiego sa calkiem ciekawe, facet duzo wie i ma ciekawe poglady
      ale czesto przychodzi na wyklady po bani wiec to utrudnia mu prowadzenie
      wykladow
      a egzamin - w tym roku glosno zastawia sie nad testem, podbno dziwnie ocenia
      byly do tej pory pytai opisowe

hist. adm. - banał, ale wyklady mlaca strasznie nudne - czyt swoj podrecznik
      cwiczenia tez bez rewelacji

bardzo latwe sa tez nauczanie spoleczne kosciola, organiacje miedzynarodowe i
      prawa czlowieka
    • Gość: Zula Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.comnet.krakow.pl 04.01.05, 18:00
      Jak tam nastroje przed kolokwium z logiki? Jak myślicie, warto się bać?
      • Gość: ruteksen Re: Pomózcie przyszłej prawniczce ;)! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 21:03
        Logika polecam grabowskiego + wykłady studnickiego + ZERO stresu = logika to
        łatwy i przyjemny przedmiot , hehe przynajmniej dla mnie bo byłem w mat-fizie ,
        pozdrawiam , ogolnie nie ma sie czego bac a te plotki o wielkim kuciu i
        zrywaniu nocy na prawie sa ostro przesadzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka