Dodaj do ulubionych

PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA UJ

IP: *.pl / *.kompex.pl 05.10.04, 12:12
Jesli ktos jest studentem Prawa na UJ i zdawał prawo bankowe prywatne i prawo
autorskie to prosze o info na temat tych przedmiotow.Czy duzo materiału? jaki
poziom? czy sa tylko wyklady czy cwiczenia też? jaka forma egzaminów ?Aha
ijeszcze jakies informacje o MIEDZYNARODOWYM PRAWIE HANDLOWYM

SERDECZNE DZIEKI ZA WSZYSTKIE INFORMACJE

POZDRAWAIM
WOJTEK STUDENT 4 ROKU
Obserwuj wątek
    • roburkov Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U 05.10.04, 17:03
      Co do banków to w zeszłym roku nie było ćwiczeń. Ogólnie niezbędne są wykłady
      prof. Pyzioła, zwłaszcza w kontekscie ostatniej, krytykowanej przez niego
      nowelizacji. Przydadzą się też dobre notatki z zeszłego roku - profesor omawiał
      krytycznie i szczegółowo ówczesny projekt noweli.
      Także w zeszłym roku, całkiem niespodziewanie pojawił się przedtermin w
      pierwszych dniach stycznia.
      Co do samego przebiegu wykładu, hm. cóż trwa on 3 godziny bez przerwy, chociaż
      zdarza się, że profesor skraca swój wywód do 1,5-2 godzin.

Prawa autorskiego nie zdawałem, ale chodziłem na wykłady do prof. Traple.
      Z tego co słyszałem to do egzaminu wystarczy dobra znajomość ustawy oraz
      pobieżna lektura komentarza. W zeszłym roku były ćwiczenia, w tym tesh mają
      być. I jeszcze jedno, w planie zajęć jest błąd - wykłady mają odbywać się w
      czwartki a nie we wtorki.

Pozdr
      • wowi211 Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U 06.10.04, 16:47
        Dzieki za informacje.A możesz mi cos jeszcze powiedziec na temat PRAWA
        WEKSLOWEGO I CZEKOWEGO jaki poziom co obowiazuje?dużo materiału?CZY TO WOGÓLE
        WARTO ZDAWAC BO MI SIE WYDAJE ZE TO STRASZNA STARAC KTORA NIEBAWEM PRZESTANIE
        OBOWIAZYWAC.I jesli jeszcze cos wiesz na temat miedzynarodowego prawa
        handlowego to tez prosze o jakies informacje.

SERDECZNE DZIEKI
        POZDRAWIAM
        • roburkov Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U 08.10.04, 20:06
          Straszna staroć? Głosisz herezje, nie masz pojęcia jak olbrzymia jest rola
          wekslu w obrocie gospodarczym zarówno krajowym jak i międzynarodowym. Nie
          sugeruj się wiekiem ustawy, jej obowiązywanie w niezmienionym kształcie od
          prawie 70 lat(a w zasadzie to od 80) wynika z faktu związania RP konwencjami
          genewskimi w/s weksli, których nikt na razie nie zamierza wypowiedzieć:)
          Cóż, na wykłady warto chodzić, ale nie na wszystkie. Część materialna prawa
          wekslowego jest dobrze opisana w podręczniku Rosenblutha z 1948 r., ustawami
          szczegółowymi typu o opłacie skarbowej, czy dekret o umarzaniu dokumentów
          raczej się nie przejmuj. Natomiast koniecznie trzeba mieć te wykłady prof.
          Zawady, w których omawia proces wekslowy i teorie powstanie zobowiązania
          wekslowego.
          Poza tym polecam jeszcze wstęp do starego podręcznika "Prawo Papierów
          Wartościowych" z 1990, napisany przez wykładajacego.
          Czeki raczej traktowane są po macoszemu, ale na egzaminie zdarza się jedno
          (spośród 4) pytanie o te papiery.

Co do MPH, to słyszałem, że na pierwszym wykładzie pojawiła się szarańcza z II
          roku:) Nie chodziłem na to, ale zdawałem GIH u Szumańskiego. Ogólnie wykład nie
          był za ciekawy. Co do meritum przedmiotu to wydaje mi się, że wykładane mają
          być INCOTERMSY i Konwencja o międzynarodowej sprzedaży towarów, ale nie jestem
          pewien.
          • Gość: wowi211 Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U IP: *.pl / *.kompex.pl 11.10.04, 14:46
            Jeszcze mam pytanie odnoscie PRAWA FINANSOWEGO.JESTES SWIETNIE ZORIENTOWANY W
            WIELU PRZEDMIOTACH.JAKIE PODRECZNIKI OBOWIAZUJA Z PRAWA FINANSOWEGO???KTORY
            PROWADZACY CWICZENIA JEST WART POLECENIA DR KRYCZKO,DR NITA,DR CZAJA-HLINIAK.

Serdecznie dziekuje za wszystkie RADY I WSKAZÓWKI.Przekonałes mnie do wesli i
            czekow bede tez zdawał bankowe i miedzynarodowe handlowe a autorskie raczej
            odpuszcze.
            POZDRAWIAM i zycze POWODZENIA

• roburkov Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U 14.10.04, 10:48
              Nie wiem, jak jest w tym roku z podręcznikami. Dawniej były 3, z czego mgliście
              pamiętam że chodzi o Prawo Fiansów Publicznych Brzezińskiego, Prawo Podatkowe
              jakiejś kobiety i wstęp do czegoś tam. Książki są napisane przystępnie, mają
              charakter popularno-naukowy i nie zawiele jest w nich treści.

Co do ćwiczeń, to zależy to od Twoich priorytetów. Jeśli chcesz zdawać ustnie
              to najlepszy jest Serwacki. Jeśli chcesz się dodatkowo pośmiać na ćwiczeniach
              to proponuję dr Nitę.
              Kryczko wydaje się najbardziej kompetentny, ale jest zato największym pedantem
              i służbistą. Skoro nie jesteś z V roku to bez zgody naddziekana Wójcikiewicza
              nie masz szans na ustny u niego, przynajmniej w semestrze zimowym.

pozdrawiam również

roburkov
      • Gość: wowi211 Re: PRAWO BANKOWE PRYWATNE I PRAWO AUTORSKIE NA U IP: *.pl / *.kompex.pl 09.10.04, 09:36
        Serdeczne dzieki za wszyskie informacje.Chyba zdecyduje sie zdawac
        bankowe,weksle i czeki i miedzynarodowe handlowe a autorskie raczej
        odpuszcze.POWODZENIA jeszcze raz DZIEKUJE.POZDRAWIAM :-)
    • Gość: wowi211 Re:PYTANIE o PRAWO FINANSOWE IP: *.pl / *.kompex.pl 09.10.04, 17:44
      Jeszcze mam pytanie odnoscie PRAWA FINANSOWEGO.JESTES SWIETNIE ZORIENTOWANY W
      WIELU PRZEDMIOTACH.JAKIE PODRECZNIKI OBOWIAZUJA Z PRAWA FINANSOWEGO???KTORY
      PROWADZACY CWICZENIA JEST WART POLECENIA DR KRYCZKO,DR NITA,DR CZAJA-HLINIAK.

Serdecznie dziekuje za wszystkie RADY I WSKAZÓWKI.
      POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka