Gość: klitajmestra IP: 149.156.135.* 01.12.04, 14:43 interesuje mnie klasa klasyczna w I LO, proszę o informacje ile godzin łaciny tygodniowo, ile greki, ile trzeba było mieć punktów żaby się dostać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AgataS Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 02.12.04, 19:04 Ludzie !!! XXI wiek a wy chcecie sie uczyc przestarzalejłaciny.po co? nie ma innych jezyków a angielski to sie wam znudził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 02.12.04, 21:16 Ty prosta kobieto! Łacina, jak widzisz jest nadal w użyciu. To język humanistów! Na niektórych kierunkach jest nadal wykładany (chociażby archeologia). Na filologii też się przyda. Łacina przecież jest przodkiem wszystkich języków europejskich. Szkoda, że tego nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.ramtel.com.pl 02.12.04, 22:23 niunia popieram w 100%:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 03.12.04, 10:02 popieram agate. jestesmy w UE niunka, ucz sie angielskiego zebys mogla sie dobrze zaprezentować w świecie, gdzie ty dogadasz sie po łacnie, co innego z greckim -bedziesz mieć wiekszą szanse na prace w grecji. tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łacinniczka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 10:42 Do Waszej informacji: oprócz łaciny i greki (starożytnej kolego Marku, ciężko się obecnie w tym języku dogadać ze współczesnym Grekiem, choć można sporo zrozumieć) w klasie klasycznej prowadzone są zajęcia z dwóch języków nowożytnych jakimi są angielski i włoski. Jestem absolwentką tej klasy i bardzo to sobie chwalę, znajomość łaciny ułatwia opanowanie współczesnych języków, zwłaszcza romańskich. Ale nie należy wymagać od prostaków, by wiedzieli, że jązyk starożytnych Rzymian jest bazą wykształcenia humanistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klitajmestra Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 03.12.04, 17:27 Wielkie dzięki Łacinniczce za odpowiedź na temat. Czy dawno kończyłaś LO, napisz coś więcej o tym profilu, czy trudno się do Was dostać, ile nauki itp. Z góry dziękuję K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łacinniczka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 23:31 Kończyłam liceum 5 lat temu, jeszcze przed reformą. Od tamtego czasu zaszły spore zmiany, więc nie mogę udzielić kompetentnych odpowiedzi na Twoje pytania. W pierwszej klasie była tylko łacina, w drugiej doszła greka, stopniowo zwiększała się ilość zajęć z tych przedmiotów. Gorąco polecam Ci ten profil. Nie przejmuj się wypowiedziami w stylu "po co ci język martwy". Cytując Tuwima: "Coż to za język martwy, który nie więdnąc przetrwał tysiąclecia?" Życzę powodzenia i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klitajmestra Re: Lacina w Nowodworku IP: 149.156.135.* 04.12.04, 12:51 Multas gratias Tibi puella Romana ago et te saluto ! K. Odpowiedz Link Zgłoś
gwendal Re: Lacina w Nowodworku 04.12.04, 11:52 > Łacina przecież jest przodkiem > wszystkich języków europejskich. Szkoda, że tego nie wiesz. Łacina (i to w wersji potocznej - latina vulgaris) to przodek tylko języków romańskich. Dla innych języków indoeuropejskich jest li tylko bliższym lub dalszym krewnym. Oprócz tego warto pamiętać, że istnieją w Europie języki nieindoeuropejskie, z którymi łacina nie ma nic wspólnego (baskijski, węgierski, estoński i fiński). Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spinka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:25 Łacina (i to w wersji potocznej - latina vulgaris) to przodek tylko języków romańskich. Dla innych języków indoeuropejskich jest li tylko bliższym lub dalszym krewnym. Oprócz tego warto pamiętać, że istnieją w Europie języki nieindoeuropejskie, z którymi łacina nie ma nic wspólnego (baskijski, węgierski, estoński i fiński). Gwendal byś się pouczył łaciny w dwójce, to byś się dowiedział, ile słów w j.polskim ma łaciśkie pochodzenie. choćby np. biba. Odpowiedz Link Zgłoś
gwendal Re: Lacina w Nowodworku 08.12.04, 21:01 Tak się składa, że z wykształcenia jestem filologiem i nie trzeba mi mówić rzeczy oczywistych. Tyle tylko, że jeśli rozpatrywać termin "przodek języka" z genealogicznego punktu widzenia, to łacina jest przodkiem tylko języków romańskich, zaś fakt przemożnego wpływu na słownictwo innych języków jest niezaprzeczalny, ale stanowi odmienny problem. Ścisłe genealogiczne pokrewieństwo łaciny i języków słowiańskich jest dość dalekie (sięga ok. 4-5 tysięcy lat wstecz) i niekoniecznie widoczne na pierwszy rzut oka i dla osoby niezainteresowanej tematem. Dla przykładu kilka słów polskich i łacińskich, które pochodzą z tego samego indoeuropejskiego rdzenia: brat i frater nox i noc biorę i ferro dym i fumus ziemia i hiems ziarno i granum kłoda i gladius Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ask Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:59 Jestem w klasie klasycznej. Lacina - 2 godziny tygodniowo przez trzy lata, greka- ja mam od drugiej klasy 1 godz/tydz., ale teraz greki uczą sie juz pierwszoklasisci, wiec: 1godz/tydz przez trzy lata. chociaz wlasciwie te dane nie sa wazne- jesli tylko masz zapal (a chyba masz:)) to jest wiele mozliwosci np. kolka itd., a nauczyciele jezykow klasycznych sa naprawde swietni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anel Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:14 eehhhh..... tylko po co? po co ci cos takiego?!w twoim wieku tez chcialam dalej kierowac sie tym jak ja chce, tym co mi sie podoba - trzeba jedank zdawac sobie sprawe co z tego ze to lubimy jak nigdzie sie to nie przyda?! Pomysl co za kilka lat bedziesz robic....czytac chyba w zaciszu i przyswajac nadal łacine...Nikt tu nie chce Ci odciagac od tego co pragniesz robic, ale pomysl czasem troszke naprzod!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 08.12.04, 17:30 Ilu tak myślało? I ilu w ten sposób skończyło za biurkiem na 20 następnych lat. A skąd wiesz, czy ona nie wybiera się na jakieś filologiczne studia? Niech dziewczyna walczy! Ma prawo. I tylko pochwalić takie stanowisko. Wybieram się na archeologię i słyszałam wiele takich "rad", jak Twoja, bardzo głupich rad od zakompleksionych osób... A jednak są na świecie naukowcy, którym się udało. Wygrali, pomimo barier, jakimi mogą być takie komentarze, jak Twoje. Pamiętaj, nie wszyscy muszą kończyć marketing i zarządzanie lub informatrykę, bo są to "kierunki przyszłościowe". Możecie mnię wyśmiać, ale według mnie najważniejsza w życiu jest pasja. Od tego wszystko się zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anel Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 22:49 Sama jestes zakopleksiona!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 09.12.04, 18:52 czy w Krakowie istnieje GIMNAZJUM z łaciną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:48 > czy w Krakowie istnieje GIMNAZJUM z łaciną ? słyszałam, ze łaciny uczą w gimnazjum zgromadzenia Augustianek, na Skałecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 11.12.04, 21:28 I na Pędzichowie w 54 Gim. jest lacina i greka . Odpowiedz Link Zgłoś
better.than.the.real.thing Re: Lacina w Nowodworku 12.12.04, 21:26 Tu maturzystka z kl. klasycznej:) Jesli masz/macie jeszcze jakies pytania, sprobuje pomoc. Z wlasnego doswiadczenia chcialam jednak powiedziec, ze ta klasa, przynajmniej w moim przypadku nie byla najlepszym mozliwym wyborem... Pewnie, bedziesz po 3 latach umiec gramatyke lacinska i pare sentencji, ale za to historii czy geografii bedziesz miec mniej niz samej laciny. Nie mowiac o wosie- tylko w klasie maturalnej. Nie daj sie tez zwiesc "wiedzy o kulturze"- 1 semestr przez cale 3 lata nauki. Skutek jest taki ze mam teraz powazny problem z wyborem przedmiotow na mature i studiami. Bo filologia klasyczna raczej mnie nie interesuje...;) No ale wszytsko zalezy od zainteresowan:) Pozdrawiam i zycze samych dobrych wyborow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Lacina w Nowodworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 09:30 Ja uważam, że nie powinnaś się kierować głosami typu pomyśl o przyszłości. Sama w prawdzie nie znam łaciny i nigdy mi dotąd nie była potrzebna ale kto wie jak będzie w przyszłości np. na prawie łacina się baardzo przydaje. Rób swoje, a co będziesz robić po szkole to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 05.02.05, 16:14 kto wybiera sie w tym roku do I LO ? Odpowiedz Link Zgłoś