Dodaj do ulubionych

Lacina w Nowodworku

IP: 149.156.135.* 01.12.04, 14:43
interesuje mnie klasa klasyczna w I LO, proszę o informacje ile godzin łaciny
tygodniowo, ile greki, ile trzeba było mieć punktów żaby się dostać
Obserwuj wątek
    • Gość: AgataS Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 02.12.04, 19:04
      Ludzie !!! XXI wiek a wy chcecie sie uczyc przestarzalejłaciny.po co? nie ma
      innych jezyków a angielski to sie wam znudził?
      • Gość: niunia Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 02.12.04, 21:16
        Ty prosta kobieto! Łacina, jak widzisz jest nadal w użyciu. To język
        humanistów! Na niektórych kierunkach jest nadal wykładany (chociażby
        archeologia). Na filologii też się przyda. Łacina przecież jest przodkiem
        wszystkich języków europejskich. Szkoda, że tego nie wiesz.
        • Gość: studentka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.ramtel.com.pl 02.12.04, 22:23
          niunia popieram w 100%:-)))
        • Gość: marek Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 03.12.04, 10:02
          popieram agate. jestesmy w UE niunka, ucz sie angielskiego zebys mogla sie
          dobrze zaprezentować w świecie, gdzie ty dogadasz sie po łacnie, co innego z
          greckim -bedziesz mieć wiekszą szanse na prace w grecji. tak trzymac
          • Gość: łacinniczka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 10:42
            Do Waszej informacji: oprócz łaciny i greki (starożytnej kolego Marku, ciężko
            się obecnie w tym języku dogadać ze współczesnym Grekiem, choć można sporo
            zrozumieć) w klasie klasycznej prowadzone są zajęcia z dwóch języków
            nowożytnych jakimi są angielski i włoski. Jestem absolwentką tej klasy i bardzo
            to sobie chwalę, znajomość łaciny ułatwia opanowanie współczesnych języków,
            zwłaszcza romańskich. Ale nie należy wymagać od prostaków, by wiedzieli, że
            jązyk starożytnych Rzymian jest bazą wykształcenia humanistycznego.
            • Gość: klitajmestra Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 03.12.04, 17:27
              Wielkie dzięki Łacinniczce za odpowiedź na temat. Czy dawno kończyłaś LO,
              napisz coś więcej o tym profilu, czy trudno się do Was dostać, ile nauki itp. Z
              góry dziękuję K.
              • Gość: łacinniczka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 23:31
                Kończyłam liceum 5 lat temu, jeszcze przed reformą. Od tamtego czasu zaszły
                spore zmiany, więc nie mogę udzielić kompetentnych odpowiedzi na Twoje pytania.
                W pierwszej klasie była tylko łacina, w drugiej doszła greka, stopniowo
                zwiększała się ilość zajęć z tych przedmiotów. Gorąco polecam Ci ten profil.
                Nie przejmuj się wypowiedziami w stylu "po co ci język martwy". Cytując
                Tuwima: "Coż to za język martwy, który nie więdnąc przetrwał tysiąclecia?"
                Życzę powodzenia i pozdrawiam:)
                • Gość: klitajmestra Re: Lacina w Nowodworku IP: 149.156.135.* 04.12.04, 12:51
                  Multas gratias Tibi puella Romana ago et te saluto ! K.
        • gwendal Re: Lacina w Nowodworku 04.12.04, 11:52
          > Łacina przecież jest przodkiem
          > wszystkich języków europejskich. Szkoda, że tego nie wiesz.

Łacina (i to w wersji potocznej - latina vulgaris) to przodek tylko języków
          romańskich. Dla innych języków indoeuropejskich jest li tylko bliższym lub
          dalszym krewnym. Oprócz tego warto pamiętać, że istnieją w Europie języki
          nieindoeuropejskie, z którymi łacina nie ma nic wspólnego (baskijski, węgierski,
          estoński i fiński).

Gwendal
          • Gość: spinka Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:25
            Łacina (i to w wersji potocznej - latina vulgaris) to przodek tylko języków
            romańskich. Dla innych języków indoeuropejskich jest li tylko bliższym lub
            dalszym krewnym. Oprócz tego warto pamiętać, że istnieją w Europie języki
            nieindoeuropejskie, z którymi łacina nie ma nic wspólnego (baskijski, węgierski,
            estoński i fiński).

Gwendal

byś się pouczył łaciny w dwójce, to byś się dowiedział, ile słów w j.polskim ma
            łaciśkie pochodzenie. choćby np. biba.
            • gwendal Re: Lacina w Nowodworku 08.12.04, 21:01
              Tak się składa, że z wykształcenia jestem filologiem i nie trzeba mi mówić
              rzeczy oczywistych. Tyle tylko, że jeśli rozpatrywać termin "przodek języka" z
              genealogicznego punktu widzenia, to łacina jest przodkiem tylko języków
              romańskich, zaś fakt przemożnego wpływu na słownictwo innych języków jest
              niezaprzeczalny, ale stanowi odmienny problem. Ścisłe genealogiczne
              pokrewieństwo łaciny i języków słowiańskich jest dość dalekie (sięga ok. 4-5
              tysięcy lat wstecz) i niekoniecznie widoczne na pierwszy rzut oka i dla osoby
              niezainteresowanej tematem. Dla przykładu kilka słów polskich i łacińskich,
              które pochodzą z tego samego indoeuropejskiego rdzenia:

brat i frater
              nox i noc
              biorę i ferro
              dym i fumus
              ziemia i hiems
              ziarno i granum
              kłoda i gladius

Gwendal
    • Gość: ask Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:59
      Jestem w klasie klasycznej. Lacina - 2 godziny tygodniowo przez trzy lata,
      greka- ja mam od drugiej klasy 1 godz/tydz., ale teraz greki uczą sie juz
      pierwszoklasisci, wiec: 1godz/tydz przez trzy lata. chociaz wlasciwie te dane
      nie sa wazne- jesli tylko masz zapal (a chyba masz:)) to jest wiele mozliwosci
      np. kolka itd., a nauczyciele jezykow klasycznych sa naprawde swietni.
      • Gość: anel Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:14
        eehhhh..... tylko po co? po co ci cos takiego?!w twoim wieku tez chcialam dalej
        kierowac sie tym jak ja chce, tym co mi sie podoba - trzeba jedank zdawac sobie
        sprawe co z tego ze to lubimy jak nigdzie sie to nie przyda?! Pomysl co za
        kilka lat bedziesz robic....czytac chyba w zaciszu i przyswajac nadal
        łacine...Nikt tu nie chce Ci odciagac od tego co pragniesz robic, ale pomysl
        czasem troszke naprzod!!
        • Gość: niunia Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 08.12.04, 17:30
          Ilu tak myślało? I ilu w ten sposób skończyło za biurkiem na 20 następnych lat.
          A skąd wiesz, czy ona nie wybiera się na jakieś filologiczne studia? Niech
          dziewczyna walczy! Ma prawo. I tylko pochwalić takie stanowisko.

Wybieram się na archeologię i słyszałam wiele takich "rad", jak Twoja, bardzo
          głupich rad od zakompleksionych osób... A jednak są na świecie naukowcy, którym
          się udało. Wygrali, pomimo barier, jakimi mogą być takie komentarze, jak Twoje.

Pamiętaj, nie wszyscy muszą kończyć marketing i zarządzanie lub informatrykę,
          bo są to "kierunki przyszłościowe".

Możecie mnię wyśmiać, ale według mnie najważniejsza w życiu jest pasja. Od tego
          wszystko się zaczyna.
          • Gość: anel Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 22:49
            Sama jestes zakopleksiona!!
    • Gość: ciekawski Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 09.12.04, 18:52
      czy w Krakowie istnieje GIMNAZJUM z łaciną ?
      • Gość: Dorota Re: Lacina w Nowodworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:48
        > czy w Krakowie istnieje GIMNAZJUM z łaciną ?

słyszałam, ze łaciny uczą w gimnazjum zgromadzenia Augustianek, na Skałecznej.
      • Gość: jasiek Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 11.12.04, 21:28
        I na Pędzichowie w 54 Gim. jest lacina i greka .
    • better.than.the.real.thing Re: Lacina w Nowodworku 12.12.04, 21:26
      Tu maturzystka z kl. klasycznej:) Jesli masz/macie jeszcze jakies pytania,
      sprobuje pomoc.

Z wlasnego doswiadczenia chcialam jednak powiedziec, ze ta klasa, przynajmniej
      w moim przypadku nie byla najlepszym mozliwym wyborem... Pewnie, bedziesz po 3
      latach umiec gramatyke lacinska i pare sentencji, ale za to historii czy
      geografii bedziesz miec mniej niz samej laciny. Nie mowiac o wosie- tylko w
      klasie maturalnej. Nie daj sie tez zwiesc "wiedzy o kulturze"- 1 semestr przez
      cale 3 lata nauki.

Skutek jest taki ze mam teraz powazny problem z wyborem przedmiotow na mature i
      studiami. Bo filologia klasyczna raczej mnie nie interesuje...;)
      No ale wszytsko zalezy od zainteresowan:)

Pozdrawiam i zycze samych dobrych wyborow:)
      • Gość: hmmm Re: Lacina w Nowodworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 09:30
        Ja uważam, że nie powinnaś się kierować głosami typu pomyśl o przyszłości. Sama
        w prawdzie nie znam łaciny i nigdy mi dotąd nie była potrzebna ale kto wie jak
        będzie w przyszłości np. na prawie łacina się baardzo przydaje. Rób swoje, a co
        będziesz robić po szkole to zupełnie inna sprawa.
        • Gość: aga Re: Lacina w Nowodworku IP: *.net.autocom.pl 05.02.05, 16:14
          kto wybiera sie w tym roku do I LO ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka