Gość: koli IP: 149.156.12.* 20.05.02, 20:06 A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od czasu ich wprowadzenia Rondo Mogislkie jest nieustannie zakorkowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J-23 Re: RONDO MOGILSKIE IP: 195.116.93.* 21.05.02, 04:00 Czesc! Prawde powiedziawszy to jezdze tamtedy codzienie,na przemian to motorowerem to Polonezem i odkad sa tam te pasy ruchu to na motorowerze czuje sie owiele bezpieczniej ze nikt mi nie zajedzie drogi i mnie nie wyprzedzi a tak jak jechalem na motorowerze mialem troche cykora bo wymijaly mnie samochody i zajezdzaly mi droge a teraz juz nie .Popieram inicjatywe. J-23 Gość portalu: koli napisał(a): > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogislkie jest nieustannie zakorkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: RONDO MOGILSKIE 21.05.02, 10:37 Ja również popieram, bo podobno od tego czasu jest mniej stłuczek. A korki są tam od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 18:49 kuba203 napisał(a): > Ja również popieram, bo podobno od tego czasu jest mniej stłuczek. A korki są > tam od zawsze. ALE teraz są większe. (korki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.sawan.com.pl 21.05.02, 12:21 Wreszcie jest na rondzie porządek, choc nie do konca, bo niektórzy nie przestrzegaja lini ciągłej, ale od tego już jest policja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 18:50 Gość portalu: zz napisał(a): > Wreszcie jest na rondzie porządek, choc nie do konca, bo niektórzy nie > przestrzegaja lini ciągłej, ale od tego już jest policja Porządkiem nazywasz zakorkowane wszystkie drogi dojazdowe. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 15:17 troche uporzadkowali. korki byly zawsze. mam nadzieje ze na tym koniec reform na tym rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 16:05 buuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! Proponuję wielkie BUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: RONDO MOGILSKIE 27.05.02, 15:06 Gość portalu: mtq napisał(a): > buuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! > > Proponuję wielkie BUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! będzie wielkie BUUUUUUUUUUUUUUM!!!:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 12.06.02, 23:31 > troche uporzadkowali. korki byly zawsze. mam nadzieje ze > na tym koniec reform na tym rondzie. Porzadek polegajcy n atym, ze np.wczoraj aby dojechac i przejechac Rondo miedzy 12.30-14.00 trzeba bylo 20-30 min. Ladne mi uporzadkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: RONDO MOGILSKIE 13.06.02, 17:25 Ale nic się nie pogorszyło w stosunku do stanu sprzed zmian, o to nam chodzi. Znacząca poprawa będzie dopiero po przebudowie, wcześniej nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 15.06.02, 16:55 > Ale nic się nie pogorszyło w stosunku do stanu sprzed zmian, o to nam chodzi. > Znacząca poprawa będzie dopiero po przebudowie, wcześniej nie ma szans. Jest dużo gorzej, korki są większe, ciężko wjechać i zjechać w godzinach szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: RONDO MOGILSKIE 16.06.02, 09:54 Ok, poddaję się, niech będzie, że są większe, ostatecznie ja nie jeżdżę tam na tyle często, żeby to dobrze ocenić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.06.02, 11:50 A ja jeżdżę i w. mnie jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: RONDO MOGILSKIE 16.06.02, 16:14 Gość portalu: mtq napisał(a): > A ja jeżdżę i w. mnie jest lepiej. No czyli jednak!! Ale mimo wszystko ja się już w tej kwestii nie będę wypowiadał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 18.06.02, 16:28 Jak wolisz jechać dłużej i w większym korku, szczególnie od Powstańców, Lubicz, Kopernika, Beliny Prażmowskiego to rzecz upodobać. W godzinach szczytu szczególnie w piątki koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 12:35 Koli! Korki były i na razie będą nadal, lepiej jest na samym rondzie, jak już się na nie wjedzie. Łatwiej się połapać, Widać kiedy zjechać na prawy pas do zjazdu i jest bezpieczniej. Poza tym nie wydaje mi się, żeby przemalowanie kilku pasów spowodowało aż taki wzrost korków. To nie miało wg mnie wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 18:57 Gość portalu: mtq napisał(a): > Koli! Korki były i na razie będą nadal, lepiej jest na > samym rondzie, jak już się na nie wjedzie. Szczególnie jak jakiś dupek wolniutko jedzie sobie pasem zewnętrznym. > Łatwiej się > połapać, Widać kiedy zjechać na prawy pas do zjazdu i > jest bezpieczniej. Jak ktoś nie jest zbyt madry to mu łatwiej. Dawniej też można było zjechać trzeba tylko było uważać. I także skręcający z wewnętrznego pasa był odpowiedzialny za stłuczkę (gdy nie ustąpił pierwszeństwa). A niedzielni kierowcy mogli sobie jechać po stronie zewnętrznej). Można też było zmienić wcześniej pas. > Poza tym nie wydaje mi się, żeby > przemalowanie kilku pasów spowodowało aż taki wzrost > korków. To nie miało wg mnie wpływu. MIAŁO KOLOSALNY.Mało osoób jeździ teraz pasem wewnętrznym, a jadący zewnętrznym blokują wjazd, to proste jak budowa cepa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 18:52 Gość portalu: mtq napisał(a): > A ja jeżdżę i w. mnie jest lepiej. Jest DUŻO GORZEJ, nie tylko w godzinach szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oficer Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 14:25 Gość portalu: koli napisał(a): > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogislkie jest nieustannie zakorkowane. Te linie tylko przypominaja że tak właśnie powinno się jechac, nawet jakby ich nie było. Jeśli ktoś tego nie wie to niech nie siada za kierownica. NICHI NOVI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 02.07.02, 17:28 Tylo, ze bez tych lini ruch był bardziej płynny. płynnosc ruchu, myslenie za kierownicą to też wartosc. zupełnie bezpiecznie mozna było z obu pasów skręcać w beliny-prażmowskiego i korki były krótsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:03 Ale przepisy się zmieniły i teraz tak skręcać nie można, co przypominają linie ciągłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koli Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 06.07.02, 16:27 Gość portalu: mtq napisał(a): > Ale przepisy się zmieniły i teraz tak skręcać nie można, > co przypominają linie ciągłe A szkoda. Nie zawsze przepisy są mądre i usprawniają ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 16:09 No ale są i raczej się szybko nie zmienią bynajmniej nie jest to wina ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 19:00 Gość portalu: Oficer napisał(a): > Gość portalu: koli napisał(a): > > > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > > > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogislkie jest nieustannie zakorkowane. > Te linie tylko przypominaja że tak właśnie powinno się jechac, nawet jakby ich > nie było. Jeśli ktoś tego nie wie to niech nie siada za kierownica. NICHI NOVI > Otóż nie, bo zmienić pas ruchu można było wszędzie, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa. Zapewniało to płynność ruchu. A teraz większe korki i nerwy. Oprócz szaleńców najgorsze sa niedzielne dupki za kierownicą (szczególnie w czapkach), taki ani się nie włączy do ruchu (bo się boi i nie potrafi) ani nikogo nie wpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: RONDO MOGILSKIE IP: 80.48.253.* 06.11.02, 21:07 Gość portalu: koli napisał(a): > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogislkie jest nieustannie zakorkowane. Zgadzam się w zupeności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE-kretyńskie linie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 11:15 Gość portalu: koli napisał(a): > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogilskie jest nieustannie zakorkowane. I CO GENIUSZE. KORKI SĄ STRASZLIWE. A dawniej można było spokojnie skręcać z wewnętrznego pasa ustępując pierwszeństwa jadącym zewnętrznym. I BYŁO TO ZGODNE Z PRZEPISAMI. TERAZ WSZYSCY JADĄ ZEWNĘTRZNYM I KORKI UNIEMOŻLIWIAJĄ WJAZD NA RODNO. Chciałbym poznać kretyna co kazał te pasy wymalować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE-kretyńskie linie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 11:17 Gość portalu: koli napisał(a): > A idiotyczne linie zabraniajace zmiany pasa ruchu na Rondzie Mogilskim, od > czasu ich wprowadzenia Rondo Mogilskie jest nieustannie zakorkowane. I CO GENIUSZE. KORKI SĄ STRASZLIWE. A dawniej można było spokojnie skręcać z wewnętrznego pasa ustępując pierwszeństwa jadącym zewnętrznym. I BYŁO TO ZGODNE Z PRZEPISAMI. TERAZ WSZYSCY JADĄ ZEWNĘTRZNYM I KORKI UNIEMOŻLIWIAJĄ WJAZD NA RONDO. Chciałbym poznać kretyna co kazał te pasy wymalować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merphy Rondo Mogilskie-przebudowa IP: *.krakow.tdci.pl 19.12.02, 14:51 Spokjnie Panowie, i tak za niedługo przebudowa :) ... więc bedzie mniej korków...ale kiedy zacznie się przebudowa to nie wiem.. a jeszcze adnotacja do jakiegoś wątku... bo któryś z Was napisał że w czasie przebudowy ronda będzie kupe tramów kursowało z żółtymi tablicami ... ale raczej w to wątpie bo planują wybudować torowisko technologiczne, i sama przebudowa będzie prowadzona etapami...więc nie sądze że będzie jakaś rewolucja w kwesti tramwajów...a w autobusach nie spodziewam się większych zmian... przecież napewno nei zamkną którejść z ulic dochodzącej do Ronda pozdro :) !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Rondo Mogilskie-przebudowa IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 20.12.02, 10:33 Z tego co wiem, to mają zrobić zwykłą krzyżówkę typu T od strony Powstania Warszawskiego, ewentualnie będzie jeszcze mijanka(?). Tramwaje mają jeździć bez większych zmian, po prostu nie będą objeżdżać ronda po północnej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmaws Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.kki.pl / *.kki.krakow.pl 20.12.02, 17:00 Po pierwsze nigdy /nawet przed namalowaniem linii/ nie wolno było opuszczać ronda z wewnętrznego pasa ruchu, wynika to z prostej zasady ,że przy braku oznakowania poziomego w postaci strzałek kierunkowych skręt w prawo ,a więc opuszczenie ronda jest możliwy tylko z pasa zewnętrznego.Namalowanie dodatkowych odcinków linii podwójnej uniemożliwia niedouczonym kierowcom łamanie przepisów, natomiast korki wynikają z czego innego - większość kierowców nie potrafi jeździć po rondach, a wynika to głównie z tego że mało kto potrafi to w spośob jasny wytłumaczyć - zasad tych nie znają instruktorzy a co dopiero przeciętni kierowcy.Zasada jest prosta - przy wjeżdżaniu na rondo zajmujemy pas ruchu położony tym bardziej bliżej wyspy centralnej im dłużej zamierzamy podróżować po rondzie - w ten sposób ułatwiamy wjazd na rondo innym kierującym.Pasem wewnętrznym poruszamy się tak długo,aż znajdziemy się na wysokości wylotu poprzedzającego ten ,którym rondo chcemy opuścić,wtedy zmieniamy pas ruchu na prawy skrajny /zewnętrzny/ i opuszczamy rondo.Jeżeli nie uda nam się tego manewru dokonać na czas,nic się nie dzieje ,możemy jeszcze raz objechać rondo wokoło i ponowić w sposób bezpieczny manewr opuszczania ronda.Taki sposób postępowania ułatwia ruch ,jednak wymaga większych umiejętności i dlatego kierowcy niedzielni podróżują pasem zewnętrznym ,głównie dlatego ,że się obawiają przy korzystaniu z pasa wewnętrznego,że nie zdążą go w odpowiednim czasie zmienić.Opuszczanie ropnda z pasa wewnętrznego jest manewrem niedopuszczalnym i niebezpiecznym.Reasumując -linie na Rondzie Mogilskim /nawiasem mówiąc jedynym rondzie w Krakowie/ wymalowano słusznie i celowo po to żeby nauczyć prawidłowego poruszania się po skrzyżowaniu typu rondo niedouczonych ignorantów/to najdelikatniejsze określenie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 18:28 Tylko, że dawniej nawet Ci niedzielni kierowcy używali pasa wewnętrznego. Teraz większosć jeździ zewnętrznym. A każe się tylko za opuszczanie ronda z wewnetrznego a nikt nie każe za blokowanie zewnętrznego. Dawne rozwiązanie dawało możliwosć płynnej zmiany pasa z następowym opuszczeniem ronda. I KORKI SĄ SAKRAMENCKIE. Szkoda farby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekw74 Re: RONDO MOGILSKIE IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 20.12.02, 21:38 Napisałeś, że rondo mogilskie jest jedynym rondem w Krakowie. Oj, chyba nawet nie. Z tego co wiem, prawdziwe rondo jest wtedy, gdy pierwszeństwo mają kierowcy wjeżdżający na nie, a nie ci, którzy już na nim są. Z tego punktu widzenia rondo mogilskie jest też tylko skrzyżowaniem z ruchem okrężnym, tylko trochę większym niż inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: RONDO MOGILSKIE IP: 149.156.12.* 24.05.03, 12:44 Kiedy ten koszmar się skończy. a dopóki mozna było wjeżdżać i zjeżdżać dwoma pasami na Rondo było lepiej i przy zachowaniu reguł pierwszeństwa było bezpiecznie, no i mniejsze korki. Odpowiedz Link Zgłoś