Dodaj do ulubionych

29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!!

IP: *.autocom.pl 15.01.05, 18:24
Prawie każdy mieszkający w Krakowie zetknął sie z tragiczną przepustowością
al. 29-listopada, szczególnie na odcinku od Opolskiej do Prandoty. Dzieje się
to na skutek:
a) tylko 1 pasa do jazdy na prost przy ul. Prądnickiej, pas lewy jest dla
skręcających w Prandoty
b) braku zatoczki autobusowej przy przystanku kilkadziesiąt metrów przed ul
Prandoty - autobus zatrzymujący sie na przystanku blokuje całkowicie prawy
pas, jedyny do jazdy na wprost.

Jezeli moze byc problem z szybkim wybudowaniem zatoczki dla autobusów (choc
jest to mozliwe, swoja droga dlaczego ktos o tym nie pomyslal wczesniej?) o
tyle powinien zostac wprowadzony natychmiast zakaz skretu w lewo z al. 29-
listopada w Pradnicka !!!
Oba pasy powinny byc do jazdy na wprost. Jezeli chce ktos dojechac w oklice
Akademii Ekonimicznej, Rakowickiej czy Ronda Mogilskiego moze to letwo,elkko
i przyjemnie zrobic dopiero co zbudowana ulica Wita Stwosza.
W obliczu tej nowej inwestycji skręt w 29-tej w Prandoty to absurd. TAK ŁATWO
MOŻNA ROZŁADOWAĆ OGROMNE KORKI!!!

Czy ktoś sie z tym zgadza? A moze ktos ma odmienne zdanie? Czekam na Wasze
opinie. Jezeli jest wiecej myslacych tak jak ja - ZRÓBMY COŚ. Gdzie, jak i do
kogo mozna zwrócic sie z uwagami/petycja/propozycja w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: bebe Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 20:12
      Z tą zatoką to są jakieś większe korowody, bo w przypadku jej wybudowania nie
      byłaby zachowana odpowiednia odległość od budynku - przynajmniej kiedyś takie
      wyjasnienia były ale już nie pamiętam przez kogo podawane.

Co do skrętu w lewo to uważam, że powinien zostać zlikwidowany bo przecież jest
      Wita Stwosza, którą można dojechać do R. Mogilskiego tyle tylko, że niedługo
      sama okolica R. Mogilskiego będzie nieprzejezdna i będą kolejne problemy
      komunikacyjne.
      • Gość: grzaniec Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.01.05, 20:33
        No i sami odpowiedzieliscie sobie dlaczego prandoty jest dwukierunkowa, jak
        skoncza mogilskie to ma byc tylko wyjazd z prandoty (bedzie jednokierunkowa).
    • kapitan.kirk Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! 17.01.05, 12:33
      Problem z zatoką autobusową w kierunku miasta ciągnie się już chyba z 10 lat;
      zresztą początkowo dotyczyło to zatok w obie strony, a gdyby nie inwestor
      stacji benzynowej, zatoka po stronie wschodniej zapewne nadal pozostawiałaby w
      sferze idei :-/ Zatoka po stronie zachodniej nie może powstać ani przed obecnym
      przystankiem (bo są problemy z własnością gruntów), ani w jego miejscu
      dotychczasowym (gdyż wystapiłaby nieprzepisowa odłegłość do ściany budynków),
      ani też za przystankiem, bliżej Prandoty (bo protestują mieszkańcy, że im się
      drzewka wytnie). Beznadzieja, ale mam nadzieję, że w końcu się to jakoś
      rozwiąże, bo obecny stan - "tymczasowo" egzystujący od ponad trzydziestu lat -
      jest na dłuższą metę nie do wytrzymania :-(

Likwidacja lewoskrętu w Prandoty (która docelowo stać się ma jednokierunkowa)
      jest przewidywana cały czas i początkowo miała nastąpić od razu po otwarciu
      Wita Stwosza. Zrezygnowano z tego jednak w świetle rychłego zamknięcia części
      Ronda Mogilskiego, odrzczając do czasu zakończenia jego przebudowy. Swoją droga
      widzę tu spory problem, gdyż z Wita Stwosza nie ma i nie będzie lewoskrętu w
      Rakowicką, a przecież do Akademii Ekonomicznej i do jednostek wojskowych
      dojeżdża kupa ludzi - czy faktyczniwe wszyscy dojeżdżający od północy będą
      musieli dojeżdżać aż do Ronda, nawracać i cofać się do skrzyżowania z
      Rakowicką? Nie najlepszy to jakiś pomysł :-S

Pzdr
      • Gość: max Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 17.01.05, 15:34
        1. A nie mozna bylo zlikwidowac przystanek w miejscu, w ktorym istnieje i
        przeniesc go jakies kilkaset metrow w strone Nowego Kleparza. Tam by bylo duzo
        miejsca aby go zmiescic? A tak, ruch na prawym pasie blokowany jest w godzinach
        szczytu co 3 minuty.

2. Jesli chodzi o natychmiastowa blokade skretu lewo w Prandoty jestem jak
        najbardziej za. Codziennie jezdze tamtedy do pracy i pomysl ten jest chyba
        najprostszym sposobem rozladowania korkow na 29-listopada.
        Nie podpowiem Ci niestety, Woj, na twoje pytania, bo nie wiem co nalezy zrobic
        i do kogo nalezy uderzyc w takiej sprawie. Wiem tylko, ze przydaloby sie aby
        sprawa ta zostala jak najszybciej rozwiazana, bo trafia mnie juz szlag w korach
        na 29-go. Moge sie podpisac na jakiejs petycji w tej sprawie. Protestowac pod
        urzedem miasta nie bede, bo brak mi czasu. No chyba,ze podjade na 10 minut na
        pikiete :-)
        • kapitan.kirk Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! 17.01.05, 15:42
          Ja też dojeżdżam 29-tą i też mnie szlag trafia; cóż robić, zobaczymy jak to
          będzie w czasie remontu R.M. A co do przeniesienia przystanku, to może po
          prostu wystarczyłoby przesunąć za skrzyzowanie z Prandoty/Langiewicza? Tylko
          drzew szkoda, bo tam akurat są najstarsze i najładniejsze...
          Pzdr
      • Gość: Tomek Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.238.117.114.adsl.inetia.pl 19.01.05, 18:08
        kapitan.kirk napisał:

> Zatoka po stronie zachodniej nie może powstać (...)
        > bliżej Prandoty (bo protestują mieszkańcy, że im się
        > drzewka wytnie).

To może im zlikwidować ten przystanek, skoro tyle z nim kłopotów mają?

A jednokierunkowa Prandoty i brak lewoskrętu z Wita S. w Rakowicką utrudni też
        życie całemu osiedlu "Oficerskiemu" niestety...
      • stalynick Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! 21.01.05, 00:40
        zastanawiam się jak to jest na starym mieście, gdzie przystanki są pod samą
        elewacją kamienic (vide na rogu Słowackiego i prądnickiej - ale to tylko jeden
        przykład)
    • Gość: mix Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:42
      Popieram!!! To co sie dzieje na 29-listopada to horror... A wszytko przez
      przystanek autobusowy i niewinny skret w lewo w Prandoty. Czy prowizorki musza
      byc najtrwalsze!?
      • Gość: koliber 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.01.05, 20:59
        Wystarczy od Wileńskiej zrobić w stronę miasta 3 pas do skrzyzowania z Wita
        Stwosza kosztem części chodnika i zieleni,
        (nawet zmieściłby się pas dla rowerów),
        a przystanek zrobić na stałe, tam gdzie jest na wysokości Cmentarza Rakowickiego
        (za Orlenem) w stronę Centrum.
        Prosto, tanio i po korkach.
        • Gość: elli_nika Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:57
          A nie denerwuja Was osoby, które karzystając z faktu, ze lewy pas jest z reguły
          bardziej 'przepustowy' jadą lewym pasem i wpychają się na prawy za
          przystankiem? Wyprowadza mnie to z równowagi, no bo człowiek się spieszy do
          pracy i stoi w korku a tu jakiś piękniś lewym pasem pomiata a potem
          kierunkowskaz i niewinna mina. No i jak go tu nie wpuścić, skoro w lewą stronę
          już zielone i skręcający w Prandoty trąbią w niebogłosy? A jak autobus już
          odstawia taki numer (co jest nagminne) to juz od razu 2 pasy zablokowane.
          Mieszkam na Żabińcu i miałam zawszd jeszcze alternatywę w postaci Prądnickiej,
          ale po ulepszeniach (wysepki i zwężenie z 2 do 1 pasa) juz sama nie wiem co
          gorsze. Kiedy wynajda teleportery?
          • inezja21 Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas 18.01.05, 08:56
            kochaniutka,"autobus odstawia taki numer",bo ma to w przepisach. Ty masz
            kochaniutka auto,a ja nie mam i nie będę miała,muszę więc jeździć autobusem.
            I zalezy mi na tym,by zawsze zjeżdżał na lewy pas a przed przystankiem
            wracał,ilekroć tak się nie dzieje i sterczę na prawym pasie,wiem,ze mam do
            czynienia z leniwym kierowcą,który nie opanował podstawowego manewru zmiany
            pasa ruchu:)
            • Gość: Max Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 18.01.05, 09:37
              czyli mam rozumiec,ze skret w lewo w Prandoty zlikwiduja dopiero w momencie
              skonczenia remontu okolic Ronda Mogilskiego? Kiedy to bedzie? Za rok, dwa?
              Przeciez to jest absurd ! Glowna ulica Krakowa jest codziennie zablokowana z
              powodu jednego glupiego przystanku autobusowego i jednego skretu w lewo,
              ktorego byc nie powinno. I co, mam stac w korku jeszcze przez minimum rok? Znow
              dzisiaj stalem tam w korku i znow krew mnie zalewala. Typowo polski problem.
              • Gość: Max Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 18.01.05, 09:40
                I jeszcze jedno: jak najlepiej dostac sie teraz z Zabinca do
                centrum/srodmiescia? 29-go to porazka, a Pradnicka od czasu "wspanialego
                retuszu" to teraz kolejna krakowska porazka komunikacyjna. Jak tu jezdzic po
                Krakowie? Chyba naprawde zostaje tylko rower.
                • Gość: eli_nika Z Żabińca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:45
                  Ja jednak wybieram 29 listopada. prądnicka po usprawnieniach jest
                  nieprzewidywalna. Tu przynajmniej wiem, ze pewny korek, ale i jestem w stanie
                  mniej więcej przewidzieć jak szybko się rozladuje. Na prądnickiej wszystko
                  zależy od konfiguracji skręcająch (kto w którą). Postój od 5 minut do 21 (mój
                  rekord). Długość korka to też loteria, nierzadko sięga za krakgaz...
            • Gość: elli_nika Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:40
              Ilezjo, nie krzycz na mnie, ja nic nie mam przecow autobusom i przepuszczam
              zawsze, bo wiem, że jedzie nim masę ludzi, a samochodem ja jedna. Wiele razy
              jednak widziałam sytuację, gdy jeden autobus stał w korku (z masa aut) bo drugi
              zablokował oba pasy, skręcając z lewego na prawy (przud juz na prawym, tył na
              lewym) Tymczasem na lewym juz zielone, ludzie się denerwują (i słusznie) i ty
              też w autobusie hen blizej Opolskiej...
              • inezja21 Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas 19.01.05, 14:48
                nie użyłam liter dużych,to znaczy,ze nie krzyczałam.
                Z reguły nie krzyczę przez internet:DDD
                Pozdr.
          • kapitan.kirk Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas 18.01.05, 10:04
            Gość portalu: elli_nika napisał(a):

> A nie denerwuja Was osoby, które karzystając z faktu, ze lewy pas jest z
            reguły
            >
            > bardziej 'przepustowy' jadą lewym pasem i wpychają się na prawy za
            > przystankiem? Wyprowadza mnie to z równowagi, no bo człowiek się spieszy do
            > pracy i stoi w korku a tu jakiś piękniś lewym pasem pomiata a potem
            > kierunkowskaz i niewinna mina. No i jak go tu nie wpuścić, skoro w lewą
            stronę
            > już zielone i skręcający w Prandoty trąbią w niebogłosy? A jak autobus już
            > odstawia taki numer (co jest nagminne) to juz od razu 2 pasy zablokowane.

Zmiana pasa ruchu jest na tym odcinku jak najbardziej legalna i dozwolona,
            skoro pasy rozdziela linia przerywana.

> Kiedy wynajda teleportery?

Jako jedyny prawdziwy kpt. James T. Kirk, zaręczam Ci słowem oficera
            federacyjnej floty, że już wynaleziono :-P Tylko do Krakowa jeszcze nie
            dotarły, niestety.
            Pzdr
            • Gość: elli_nika Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:37
              Kiedy wlasnie przed przystankiem zaczyna się już ciągła. Znak, ze lewy pas
              służy skręcającym w lewo jest duuużo wcześniej. ie mówię o zmianie pasa w
              ogóle, ale o zmienianiu go tuż przed skrętem w Prandoty, nierzadko, juz po
              zmianie światła na zielone. Nie zauważylam, by kierowcy robili tak gdziekolwiek
              indziej w Krakowie, no chyba, ze ktoś nie zna drogi i za późno się zorientował,
              ze nie tu chce skręcić.
            • amelia124 Re: 29-LISTOPADA, wystarczy 3 pas 18.01.05, 19:21
              kapitan.kirk napisał:

> Gość portalu: elli_nika napisał(a):
              >
              > > A nie denerwuja Was osoby, które karzystając z faktu, ze lewy pas jest z
              > reguły
              > >
              > > bardziej 'przepustowy' jadą lewym pasem i wpychają się na prawy za
              > > przystankiem? Wyprowadza mnie to z równowagi, no bo człowiek się spieszy
              > do
              > > pracy i stoi w korku a tu jakiś piękniś lewym pasem pomiata a potem
              > > kierunkowskaz i niewinna mina. No i jak go tu nie wpuścić, skoro w lewą
              > stronę
              > > już zielone i skręcający w Prandoty trąbią w niebogłosy? A jak autobus ju
              > ż
              > > odstawia taki numer (co jest nagminne) to juz od razu 2 pasy zablokowane.
              >
              >
              > Zmiana pasa ruchu jest na tym odcinku jak najbardziej legalna i dozwolona,
              > skoro pasy rozdziela linia przerywana.

Tu nie chodzi o legalność tego manewru, bo jest legalny. Tu chodzi o totalny
              brak kultury jazdy w tym kraju i "wcinanie się" z lewego pasa przed tych
              kierowców, którzy chcą być kulturalni i jadą prawym pasem mimo, że im też się
              śpieszy...
              Strrrasznie tego nienawidzę! Kto tak robi, to jest burakiem!
      • stalynick Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! 21.01.05, 00:44
        właściwie to na skrzyżowaniu Prandoty i 29tego marnuje sięsporo miejsca.
        przed polmozbytem jest spory plac. zatoczka autobusowa też ma jakąś taką
        nienaturalną trawiastą wyspę oddzielającą ją od 29tego.

tak sobie myślę, że to skrzyżowanie można by całe przebudować, tak że
        wygospodarowałoby się trzeci pas na skręt z 29 w prandoty jadąc od północy).

pozostaje tylko czekać aż wita stwosza przedłużą wzdłuż torów kolejowych aż do
        górki narodowej gdzie połączy się z 29tą
    • Gość: grzaniec Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.01.05, 11:17
      No i co do przystanku...mimo ze jestem jego czestym uzytkownikiem, to z
      pewnoscia mozna by go...wyje.ac wogole, przeciez i tak 3/4 autobusow zatrzymuje
      sie pod Cmentarzem, bo babcie nie podejda kawalek, wiec niech podejda troche
      mlodsi ludzie-rozwiaze to problem zatrzymywania sie na prawym pasie autobusu(bo
      pod cmetarzem jest wysepka) a nie kazdy musi miec przystanek zaraz po wyjsciu z
      klatki, a jak zlikwiduja lewoskret to problem zniknie wogole.
      Co do studentow AE,hmmm faktycznie macie problem bo w nowa Rakowicka nie bedzie
      skretu w lewo z Wita Stwosza. :/
    • Gość: mix Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:21
      reasumujac - moze petycja do prezydenta by zwrocil uwage na problem i jego
      proste rozwiazanie ??
      • Gość: Max Re: 29-LISTOPADA, SKANDAL, ZRÓBMY COS Z TYM !!! IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 18.01.05, 13:10
        Jestem za. Nie wiem tylko czy petycja powinna byc skierowana do prezydenta.
        Mimo wszystko prezydent nie powinien zajmowac sie taka "drobnicą". On ma
        zarzadzadzac, pomagac opracowywac startegie rozwoku, dopinac budzet a takze
        pelnic fukcje reprezentacyjna. Chyba powinno to byc skierowane do jakiegos
        urzedu komunikacji, urzedu miasta, wlasciwie sam nie wiem wiec strzelam w
        ciemno. To jest forum o inwestycjach wiec moze ktos wie, kto ma moc decyzyjna
        jesli chodzi o takie rzeczy i do kogo nalezy sie w tej sprawie zglaszac?
        • inezja21 Petycje do prezydenta? 18.01.05, 16:03

• inezja21 Re: Petycje do prezydenta? 18.01.05, 16:04
            nie bądźcie smieszni: on NIC w tej sprawie nie zrobi.
            Pogrąza się w oczach mieszkanców Krakowa coraz bardziej swoimi działaniami...
            Zero szacunku.
            • Gość: Max Re: Petycje do prezydenta? IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 18.01.05, 17:18
              Inezja jest chyba z Ruczaju. Tam Majchrowskiego nienawidza jak psa.
              • Gość: mix Re: Petycje do prezydenta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 17:26
                Mozemy prezydentowi podpowiedzieć, ze moze sobie poprawic wizerunek bardzo
                tanim kosztem - wystarczy poprawic te prowizorke bez wiekszych nakladow a efekt
                bedzie o wiele wiekszy.. Moze to kupi ;) Trzeba Go podejsc politycznie...
                • Gość: Max Re: Petycje do prezydenta? IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 19.01.05, 09:43
                  Cos mi sie tylko nie chce wierzyc,ze przeczyta ta petycje. pewnie utknie na
                  biurku jego asystentki. wydaje mi sie, ze trzeba by ta sprawe skierowac gdzie
                  indziej. ale tak jak pisalem nie wiem gdzie. chyba, zeby uderzyc kompleksowo -
                  w tym samym momencie w kilka miejsc.

co do wpychania sie z lewego pasa na prawy zaraz przed swiatlami - to jechalem
                  tamtedy dzis rano do pracy i jednak nie ma zadnej ciaglej lini tylko caly czas
                  przerywana. chyba,ze dawna linia ciagla z powodu starosci wyblakla w kliku
                  miejscach. czyli wyglada na to,ze jednak manerw zdecydowanie jest legalny az do
                  samych swiatel. co do ludzi wykorzystujacych ta luke mam mieszane uczucia.
                  zwykle stoje na prawym pasie,ale pare razy nie wytrzymalem i tez sie wepchalem
                  z lewego pasa na prawy w momencie kiedy bardzo mi sie spieszylo.
                  tu nie chodzi,zeby teraz oceniac czy tacy ludzie to cwaniaki-buraki czy zwykli
                  kierowcy jadacy zgodnie z przepisami - tylko JAK ZLIKWIDOWAC KORKI W TYM
                  MIEJSCU. A wlasciwe jak to zrobic to wiemy - przesunac przystanek i zlikwidowac
                  skret w lewo. Pytanie wlasciwie powinno brzmiec: jakimi srodkami / narzedziami
                  i do kogo trzeba sie z tym zwrocic?
              • inezja21 Do Max'a 19.01.05, 14:52
                Przeczytaj uważnie moje wczesniejsze posty...
                Czy według ciebie Ruczaj lezy na północy Krakowa?
                Najwyraźniej tak,skoro wg ciebie ja stamtąd jestem a przecież codziennie
                zapie...am na uczelnię 105 lub 129 na Dworzec...
                Mieszkam koło węzła Opolska Estakada,tak żeby była pełna jasnośc:)
                Nie trzeba mieszkać na Ruczaju, żeby widziec wyraźnie, jak się pan Majchrowski
                kompromituje w swoich poczynaniach:)))
                Pozdr.
                • Gość: do inezji Re: Do Max'a IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 19.01.05, 17:32
                  spoko, ja tez nie lubie majchrowskiego, ale nie dlatego,ze chce zbudowac
                  mieszkania komunalne na Ruczaju - bo akurat jest mi to zupelnie obojetne - ale
                  dlatego ,ze to czerwony pies.
                  • Gość: Woj Konkluzja? Dzialanie? IP: *.autocom.pl 20.01.05, 23:25
                    No dobra, ale co mozemy w takim razie z tym zrobic? Jakies konkretne
                    propozycje? Petycja?
                    • Gość: Max Re: Konkluzja? Dzialanie? IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 25.01.05, 14:06
                      chyba tak. ale do kogo. ktos ma jakies pomysly?
                      • Gość: 9ton Re: Konkluzja? Dzialanie? IP: *.wil.pk.edu.pl 28.01.05, 16:39
                        pozwolicie, że dodam swoje trzy grosze. przesunięcie rzeczonego przystanku nie
                        jest najlepszym rozwiązaniem. bardzo dużo studentów i okolicznych mieszkańców z
                        niego korzysta (jeżeli uważacie, że oni mogą chodzić 300 m dalej, to studenci
                        mająprawo sądzić, że wy możecie postać 3 minuty dłużej)
                        w sprawie zatoki - autobus na nią łatwo wjedzie, ale z wyjazdem mogą być
                        znaaaaczne problemy.
                        likwidacja skrętu w lewo może i jest dobrym pomysłem, ale co z całą AE i
                        wojskiem. przecież z galicyjskiej nie można skręcać w lewo. na takiej samej
                        zasadzie należałoby usunąć skręt w lewo na osiedle (jadąc od kleparza, tuż
                        przed prandoty) w godzinie szczytu popołudniowego to dopiero są numery z ludźmi
                        blokujacymi lewy pas.
                        chciałbym jeszcze dodać, że nawet jeżeli udałoby się wygospodarować dodatkowy
                        pas ruchu na wprost i odetkać 29tą to pamiętajcie, że koreczki przesuną się o
                        500m, do kleparza. cudów nie ma. kleparz jest jako tako przejezdny dlatego, ze
                        prandoty skutecznie filtruje ruch kołowy. jest to dokładnie taka sama sytuacja
                        jak w przypadku estakady na opolskiej. 5 lat temu stałem przed 29tą teraz stoję
                        przed mackiewicza.
                        w obu przypadkach stałem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka