Gość: Ewa IP: *.chello.pl 19.03.05, 16:48 Mam niedlugo podpisac umowe przedwstepna. Widze w niej pare zapisow ktore stawija mnie w bardzo zlej sytuacji. cZy ktos z was ma doswiadczenie z ich umowa i moglby mi udzielic paru wskazówek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agwima Re: Umowa z developerem - Oś. Europejskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.03.05, 17:07 Polecam FORUM Ja podpisanie umowy mam za sobą. Wczesniej miałam do czynienia z kilkoma innymi i ta jest naprawde ok:) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_s Re: Umowa z developerem - Oś. Europejskie 19.03.05, 19:20 Bo mnie zastanawia np. bardzo zapis ze w sumie przekazanie mieszkania ma nastapic nawet do 15 marca 2006 roku!!! A od poczatku mowia ze nastapi ono w lipcu.. poza tym jesli metraz okaze sie o 2.5% mniejszy niz podpisany w umowie to developer nie zwraca kasy...ale jesli bedzie o tyle wiekszy to oczywiscie ja doplacić muszę. Poza tym termin oddania przeciez powinien byc wyraznie okreslony, wraz z kara umowna jesli dev ja opozni, a tam kompletnie nic takiego nie ma.. Zastanawiam sie jak bedzie wygladała ew. negocjajac z nimi.. Zmienialas cos w tej umowe czy poprostu podpisalas jak ci dali? I jeszcze jedno: bardzo sie spozniaja z przekazaniem mieszkan czy raczej oddaja je w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Umowa z developerem - Oś. Europejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 19:50 Znajomy kupował, więc jestem troszkę zorientowany i pozwolę sobie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o termin budowy to nie spóźniają się. Patrząc na postępy w budowie (mieszkam dość blisko), to wydaje mi się, że tym razem też się nie spóźnią. 15 marca 2006 roku to taki wentyl bezpieczeństwa dla nich gdyby zdarzyo się coś nieprzewidzianego. Większość deweloperów robi sobie taki margines bezpieczeństwa a niektórzy nawet w ogóle nie godzą się na zapisy o jakichkolwiek roszczeniach w razie opóźnień. Co do metrażu to uważaj, bo jest tak, że jeśli mieszkanie będzie np. o 3% mniejsze niż planowano, to deweloper zwróci Ci nie 3% wartości jak mogłoby się wydawać czytając ten punkt, a tylko 0.5% (3% różnicy minus 2.5% zapisane w umowie). Wspomniany kolega mocno się zdenerwował gdy się o tym dowiedział. I jeszcze jedna rzecz - z tego co słyszałem wszystkie mieszkania na tym osiedlu są mniejsze niż planowano, więc jest to sposób na zwiększenie ceny za m2. Spróbuj ponegocjować aby w umowie była ustalona cena za m2 i w razie jakichkolwiek różnic wartość mieszkania wyliczana jako powieszchnia mnożona przez tą cenę. Moim zdaniem taki sposób jest najlepszy. Jest sprawiedliwy. Poza tym większość dweloperów właśnie tak określa ostateczną cenę mieszkania. I jeszcze jedna rada. Wpłacając 90% ceny od razu (co nie jest problemem jeśli bierzesz kredyt) możesz uzyskać rabat (jakieś 2%) - trzeba o tym porozmawiać z prezesem. Zawsze to parę tysiączków w kieszeni zostanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Umowa z developerem - Oś. Europejskie IP: *.ghnet.pl 20.03.05, 12:04 ja z projektem umowy byłamu adwokata i on mi poradził co i jak zawsze w umowach mogą być pułapki, a jak się człowiemnie zna, to wtopa możliwa. adwokat u którego byłam nazywa się Nartowski, mam jego wizytówkę, ma kancelarię na Biskupie, podam Ci też namiar na niego 509838587 Odpowiedz Link Zgłoś