Dodaj do ulubionych

Obrońców Staligradu :))

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 17:52
Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica?
Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: PROKOCIM Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.client.attbi.com 18.06.02, 17:54
      Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica?
      > Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic.
      > Pozdrawiam

Starowislna tak sie nazywala ale to bylo chyba Bohaterow Stalingradu.
      • dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 17:56
        he he Bohaterów Stalingradu! a Waryńskiego?;-))
        • Gość: wojtek Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.bj.uj.edu.pl 24.06.02, 18:56
          światłej Gertrudy obecnie

wagabunda
      • Gość: Zbigniew Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:00
        Gość portalu: PROKOCIM napisał(a):

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
        >
        > > Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica?
        > > Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic.
        > > Pozdrawiam
        >
        > Starowislna tak sie nazywala ale to bylo chyba Bohaterow Stalingradu.

Faktycznie Bohaterów :))
        Przepraszam, ale w najbiższych dniach spodziewam się potomka i mózg gorzej
        pracuje:)
        • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 18:20
          A możliwe, że byłeś w Szczecinie i stąd tak przyjemne skojarzenia. Ulica
          Obrońców Stalingradu do tej pory tam funkcjonuje :)))
          • Gość: Zbigniew Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:49
            jottka napisał(a):

> A możliwe, że byłeś w Szczecinie i stąd tak przyjemne skojarzenia. Ulica
            > Obrońców Stalingradu do tej pory tam funkcjonuje :)))

Niestety nigdy nie byłem w Szczecinie :( Ale żona była wielokrotnie ( w
            dawniejszych czasach:)
    • Gość: kathy38 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 18.06.02, 18:49
      Pstrowskiego w Podgórzu
      Winiarskiego na moim osiedlu
      18 Stycznia
      Aleja Planu 6-cio Letniego

na razie tyle bo muszę kończyć
      • Gość: zuzelman Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.centrumc.krakow.pl 18.06.02, 20:37
        Gość portalu: kathy38 napisał(a):

> Pstrowskiego w Podgórzu
        > Winiarskiego na moim osiedlu
        > 18 Stycznia
        > Aleja Planu 6-cio Letniego
        >
        Rewolucji Kubanskiej, Marksa Engelsa, Majakowskiego, Lenina, Demakowa,

• Gość: krajka Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 19:04
      a Manifestu Lipcowego, 1 maja i jeszce plac Zgody...ech było, było...
    • malopolanin Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej 18.06.02, 19:19
      Kto wymieni wszystkie ulice wychodzące z Placu Centralnego przed 1989 ?
      • Gość: zuzelman Re: Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej IP: *.centrumc.krakow.pl 18.06.02, 21:09
        malopolanin napisał(a):

> Kto wymieni wszystkie ulice wychodzące z Placu Centralnego przed 1989 ?

Do Huty Lenina, do Ronda Czyzynskiego Rewolucji Kubanskiej, w strone DH Wandy
        Rewolucji Pazdziernikowej
        • malopolanin Re: Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej 18.06.02, 22:10
          Gość portalu: zuzelman napisał(a):

>
          > Do Huty Lenina, do Ronda Czyzynskiego Rewolucji Kubanskiej, w strone DH Wandy
          > Rewolucji Pazdziernikowej

Prawie dobrze. Od Placu Centralnego do R. Czyżyńskiego była już al. Planu 6-
          letniego. Zamopniałeś też o idącej do pomnika Lenina i dalej al. Róż :)
    • Gość: flip Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.p.lodz.pl 18.06.02, 19:45
      Wersja z "Obroncow" byla w Lodzi. Nigdy do konca nie bylo wiadomo, ktorych
      obroncow: czy tych ze srodka, czy tych z "kolnierza" - bo chyba tez sie
      bronili, nieprawdaz?
      • Gość: jacek 2 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.abo.wanadoo.fr 18.06.02, 19:51
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Wersja z "Obroncow" byla w Lodzi. Nigdy do konca nie bylo wiadomo, ktorych
        > obroncow: czy tych ze srodka, czy tych z "kolnierza" - bo chyba tez sie
        > bronili, nieprawdaz?

W paryskim metrze istnieje caly czas stacja Stalingrad! W wielu miastach w
        regionie pryskim rzadzonym przez komunistow(!?) istnija ulice Lenina!!! Szkoda
        ze Armia czerwona nie dotarla tutaj!!!!!!!!!!!!!
    • koo_ Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 20:59
      Na jednym ze starych planów Krakowa spotkałem nazwę ul. Stalina. Obecnie to ul.
      Westerplatte.
      • Gość: dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.06.02, 21:02
        koo_ napisał(a):

> Na jednym ze starych planów Krakowa spotkałem nazwę ul. Stalina. Obecnie to ul.
        > Westerplatte.

a tego nie wiedziałam. Przedtem to była chyba Potockiego i Kolejowa
        A pamiętacie Dzierżyńskiego?
        • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 21:11
          A propos zmian nazw ulic i ich słusznej dekomunizacji, to miałam wykładowcę,
          który był niezwykle rozgoryczony faktem, że Manifestu.. przemianowano na
          Piłsudskiego - "a to przecież Wolska zawsze była, proszę państwa, Wolska, nic
          innego!"

A Frycza-Modrzewskiego i Jaracza też zdekomunizowano - teraz to Lubomirskich i
          Senno Fenny. Hm.
          • kuba203 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 21:25
            Ale Wolska w międzyczasie powstała na Kozłówku :)))
            A Frycza-Modrzewskiego teraz jest na Krowodrzy, podobnie jak Solskiego,
            którego "wyrzucono" z centrum.
    • kathy38 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 22:04
      Plac Wiosny Ludów
      ul. Cekiery
      ul. Koniewa
      • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 23:48
        ja zaś mieszkałem u zbiegu ulic demakowa i majakowskiego...
        aha, skąd się wzięła ta pierwsza nazwa ???
        • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:03
          To jakiś był generał radziecki, prawie jak Koniew dla zdobywania Krakowa
          zasłużony. Ludność okoliczna i tak przechrzciła ulicę na Demakową, kiedyś
          czegoś tam szukałam i innej nazwy od tubylców nie dało się usłyszeć :))
          • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 00:06
            składnia prawidłowa, merytorycznie - pała !!!
            kombinuj, kombinuj...
            :)))
            • dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:29
              Peteenku!"Demakow był normalnym czlowiekiem bo zginał w wypadku" :-)))
              • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:43
                każdy musi jakoś odejść
                no to kim był kolega d. ?
                aha, a wiesz, że w świadomości mieszkańców też się już zatarł, a starzy,
                aczkolwiek mało rozgarnięci hucianie traktowali nazwę "przymiotnikowo", a
                nie "rzeczownikowo"
                • dora5 Demakowa....? 19.06.02, 10:59
                  Peteenku!nie mam zielonego pojęcia kim byl Demakow, lub jak ogólnie przyjete
                  Demakowa... wbil w tym miejscu pierwszą łopate?
                  Ale pamiętam jedno - na Demakowa była fotooptyka,od czasu do czasu
                  rewelacyjnie zaopatrywana. Radosc z kupna woreczka tiosiarczanu, butelka
                  Fotonalu, a Rodinal toz to było płynne złoto:-))))
                  Dora
                  • Gość: peteen Re: Demakowa....? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 11:05
                    był architektem,jednym z ojców huty, nie doczekał, że tak powiem "otwarcia", a
                    ja chodziłem do fototoptyki na zgody, jarałem się strasznie zenitami z
                    niezależnym pomiarem światła i papierem systemu półmat jedwabisty...
                    aha, a na czołgu mi zrobili kiedyś zdjęcie z kumplami, opublikowali w echu i
                    podpisali: a mój tata walczył pod studziankami, chwalą się chłopcy podczas
                    zabawy
                    ale miałem obciach w szkole...
                    • dora5 Re: Demakowa....? 19.06.02, 11:49
                      Gość portalu: peteen napisał(a):
                      > ja chodziłem do fototoptyki na zgody,
                      ja też, było sztuka rozmawiac z pracującymi tam paniami:-)

>jarałem się strasznie zenitami z niezależnym pomiarem światła >
                      a ja Kijevem , optykę miał naprawde rewelacyjna. Noszony "niedbale" po Rynku i
                      okolicach, z obiektywem ku dołowi, robił za Haselblata:-D) skurczybykowi
                      zacinały się kasety, zacięły mi sie na Ojcu Świętym:-((ale miałam drugi aparat;-)

aha, a na czołgu mi zrobili kiedyś zdjęcie z kumplami, opublikowali w echu i
                      > podpisali: a mój tata walczył pod studziankami, chwalą się chłopcy podczas
                      > zabawy
                      > ale miałem obciach w szkole...
                      he he można by w archiwum poszukac:-)))

• kathy38 ----------------------------------------------Dora 19.06.02, 22:24
                    dora5 napisał(a):

> a Rodinal toz to było płynne złoto:-))))

Dora, R 09 w litrowej brązowej butelce to jeszcze u mnie stoi. Stary, ale żal
                    wyrzucić.

• dora5 Re: Kasiu:-)) 19.06.02, 22:28
                      znam ten ból:-)))a ile mnie cudów z tamtego okresu zostało....muzeum by
                      założyc...a zal wyrzucić:-D
                      • kathy38 Re: Kasiu:-)) 19.06.02, 22:42
                        A ja się pozbyłam. Bez sentymentów. Tylko sprzęt został. I butelka z
                        wywoływaczem co ją mąż jak markowe wino dla potomności zostawił.
            • b-612 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:30
              ul. Mikołaja Reja./komunista?/
              • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:44
                co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, żeś planetą rodzaju męskiego ze
                szwecji...
                powiedz mi, że się mylę
                • mikolaj7 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 20:40
                  Gość portalu: peteen napisał(a):

> co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, żeś planetą rodzaju męskiego ze
                  > szwecji...
                  > powiedz mi, że się mylę

wez mnie nie strasz nawet !

to nie mozliwe...

moj swiatopoglad by sie zawalil...

• faciu Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 06:42
      A wiecie jak nazywa się obecnie dawna ul. Nadieżdy Krupskiej??...
      A z czasów okupacji - wiecie gdzie był Adolf Hitler Platz ?
    • Gość: kiwi Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 07:29
      A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ??
      A przecież w centrum jeszcze były: ul.Świerczewskiego i pl. H.Sawickiej.
      A nawet tak wielki komunista jak niejaki Puszkin miał Aleje .
      • Gość: trudny Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.sp / 192.168.5.* 19.06.02, 08:29
        Gość portalu: kiwi napisał(a):

> A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ??
        > A przecież w centrum jeszcze były: ul.Świerczewskiego i pl. H.Sawickiej.

A Świerczewski też był normalny , bo zginął w wypadku! Pod Baligrodem.
        Dziś takie wypadki juz są rzadsze ale jednak się zdarzają.
        Słyszalem też jak anegdote opowieść o ulicy ZMP w bodaj Bielsku. Przemianowano
        bez zmiany!
        Była ZMP czyli Związku Młodzieży Polskiej
        Jest ZMP czyli Zwiastowania Marii Panny... no i jak? Dało się?
        A Feliks brał ślub w Krakowie? I w jakimś kościele? To możliwe choć nie wiem w
        którym i rad się dowiem...
        trudny

• Gość: Joseph Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.interkom.pl 19.06.02, 09:08
          > A Feliks brał ślub w Krakowie? I w jakimś kościele? To możliwe choć nie wiem w
          > którym i rad się dowiem...

O wiele mnie pamięć nie myli to u Jezuitów na Kopernika, albo może obok u Św.
          Mikołaja - w każdym razie gdzieś w tym rejonie. Mieszkała tam moja babcia i
          często przytaczała pyszną anegdotkę, jak zaraz po wyzwoleniu miasta w 1945
          tamtejszy proboszcz zdobywał pomoc materiałowo-roboczą krasnoarmiejców przy
          naprawie uszkodzonego w czasie walk dachu, używając właśnie tego argumentu, że
          jest "z tego kościoła, gdzie tow. Dzierżyński brał ślub". Niestety nie wiem ile w
          tym prawdy:-)))

• Gość: bonzaj Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.krakow.pl 19.06.02, 09:18
            faciu napisał :
            >A z czasów okupacji - wiecie gdzie był Adolf Hitler Platz ?

Oczywiście Rynek Główny...
      • Gość: rodzina Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.avamex.krakow.pl 19.06.02, 09:38
        Gość portalu: kiwi napisał(a):

> A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ??
        W św. Mikołaju. A Cyrankiewicz był tam chrzczony (potem żądał skreślenia go z
        ewidencji osób ochrzczonych)

• dora5 Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 10:14
          a wiecie że ja Cyrankiewiczowi zdjecia robiłam? hehehe:-))wprawdzie nie w
          czasie jego chrztu, tylko duzo, duzo pózniej - wdzieczył się jak biały
          niedzwiedz:-))
          ul.Adama Mickiewicza? zanim wybudowano Aleje
          pozdr.
          Dora
          • Gość: dt Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.02, 10:45
            I pomyslec, ze nastepcy tych sukinkotow sa teraz przy wladzy!
            Potrafili ludzi zbalamucic, trzeba przyznac maja talent!
            • Gość: kiwi Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 20:31
              W marcu 1992 roku wydano dodatek do planu Krakowa ( cena 2800,-) oebejmujący
              zmiany nazw ulic w układzie alfabetycznym.
              Nie przepuszczono nawet 4 pancernym i Inwalidom Wojennym oraz Lidze Kobiet a
              Kostę Napierskiego zamieniono na Lasotę.
              Ale fajnie nieraz wrócić do historii i powspominać.
              • skks Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 20:35
                Mnie najbardziej ubawiła zmiana komunisty Reja na Radziwiłłowską.
                I Niecki na Halszki - powiedzcie czym "one" się różnią?
                :-))) skks
                • Gość: kiwi Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 20:40
                  Lepiej mieli ci co mieszkali przy Biernackiego dawniej było H.Biernackiego a
                  nowa nazwa jest E.Biernackiego. A z Franka Zubrzyckiego zrobili J.Sas-
                  Zubrzyckiego.
                  • skks Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 21:06
                    no bo przeca lepszy architekt/ całkiem mały/ od młodego komuszka:))
                    :-)))skks
                    • Gość: peteen Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:25
                      ja wtedy byłem na zesłaniu w bielsku i tamże zmienili ul. czerwonych wierchów
                      na gen. andersa, wszyscy lali, że z powodu tych czerwonych w nazwie, ale miasto
                      się broniło, że nazwa mało reprezentacyjna dla jednej z czołowych arterii...
    • Gość: van der Re: Obrońców Staligradu :)) IP: 194.204.148.* 20.06.02, 07:58
      Na Olszy II jest uliczka nazywająca się Bochaterów Wietnamu, w związku z tym
      zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ktoś sobie zapomniał o tej uliczce i dlatego
      niezminiono jej nazwy, czy też zmieniono interpretacje tejże nazwy i obecnie
      jest to ulica która ma sławić bohaterską armię amerykańską.
      pozdr.
      • Gość: Joseph Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.interkom.pl 20.06.02, 09:30
        Ciekawa interpretacja. Wynika z tego, że chyba za bardzo pospieszono się ze
        zmianą al. Rewolucji Kubańskiej, bo kto wie co będzie po śmierci p. Castro? I
        aleja byłaby wtedy jak znalazł.
      • m.in Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 09:30
        Gość portalu: van der napisał(a):
        > Na Olszy II jest uliczka nazywająca się Bochaterów Wietnamu, w związku z tym
        > zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ktoś sobie zapomniał o tej uliczce i dlatego
        > niezminiono jej nazwy, czy też zmieniono interpretacje tejże nazwy i obecnie
        > jest to ulica która ma sławić bohaterską armię amerykańską.

w sumie jest neutralna: każdy może interpretowac jak chce
        np Bohaterów Monte cassino tez jest niekonfliktowa, w przeciwieństwie np do
        Obrońców MC (jak mówiono niegdys o "Monciaku" w Sopocie)
    • Gość: acur Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.interkom.pl 20.06.02, 11:06
      niestety nie pamiętam w jakim mieście funkcjonowała przez jakiś czas ulica
      Obrońców Monte Cassino, później zmieniona na Bohaterów...
    • Gość: Pytacz Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.02, 11:27
      czy ktoś z Was wie gdzie w Krakowie była ulica Pasterska (podobno gdzieś na
      Grzegórzkach)Bardzo mi natym zależy. POMOŻECIE?
    • an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 12:19
      Mieszkałam swego czasu na Kniewa, puźniej
      przemianowanej na Armii Krajowej. A teraz mieszkam przy
      bardzo rozrywkowej ulicy ;)
      • m.in Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 12:26
        tam gdzie koło 15 wypuszczają nocnych balangowiczów? :)
        • an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 18:06
          m.in napisał(a):

> tam gdzie koło 15 wypuszczają nocnych balangowiczów? :)

genau
    • Gość: Krakfan Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 13:19
      Marchlewskiego -> B.Prażmowskiego
      W.Wasilewskiej -> Doktora Twardego
      Gagarina -> Jasnogórska
      Koniewa -> Armii Krajowej
      18 Stycznia -> Królewska
      Pstrowskiego -> Kalwaryjska
      I.Korownikowa -> J.Conrada
      Waryńskiego -> św.Gertrudy
      O.Dłuskiego -> Okulickiego
      Armii Radzieckiej -> Rydza-Śmigłego
      Marksa -> Ludżmierska
      Engelsa -> M.Boruty-Spiechowicza
      Nowotki -> J.Zachemskiego
      Komunistycznej Partii Polski -> S.Mierzwy
      ZMP -> J.Gajocha
      • Gość: jur Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 20.06.02, 16:19
        jeszcze armii ludowej, calkiem niedawno przemianowano
        na kilka mniejszych uliczek (samych ksiezy),
        pozdrawiam
      • an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 18:07
        Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> Gagarina -> Jasnogórska

Ale biednego Gagarina to mogli zostawić...
      • Gość: zuzelman Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.centrumc.krakow.pl 20.06.02, 18:23
        Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> Marchlewskiego -> B.Prażmowskiego
        > W.Wasilewskiej -> Doktora Twardego
        > Gagarina -> Jasnogórska
        > (...)

I Morozowa (?) na Mrozową (ulica kolo HTS)
        slyszalem ze Morozow to byl jakis pulkownik
        radzieckiej bezpieki - czy ktos wie czy to prawda ?
        • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:36
          Istnieje słynna postać literacka Pawka Morozow, który jako prawy komsomolec
          doniósł na własnego tatusia i w ten sposób dowiódł, że jest prawdziwym
          człowiekiem radzieckim :)) Ale chyba nawet w Hucie nie nazywaliby ulicy jego
          imieniem..
          • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 20:41
            tylko nie literacką !!! pawlik m. żył naprawdę, a jego fanami są niżej
            podpisany i skks ( historia pawki nie jest zresztą taka banalna, jak się ja na
            ogół przedstawia )...
            • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:45
              ale do legendy przeszedł jako bohater literacki :)
              • Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 20:50
                nie, miła jottko, dokładnie na odwrót - jako skur...yn z krwi i kości ( bo on
                to zrobił dla kasy, a nie z powodu ideologii ), zaś dopiero po jego gwałtownym
                zejściu propaganda sowiecka zrobiła z niego bohatera: literackiego, filmowego,
                patrona szkół i brygad młodzieżowych, pionierskich etc. etc.
                • jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:53
                  no to przecież mówię o legendzie, akurat łobuzów z krwi i kości to w ojczyźnie
                  rewolucji nie brakowało :(
                  • Gość: kiwi Który Morozow ??? IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 22:20
                    W indeksie nazwisk książki: Janusz Hrybacz - "Zawisza"
                    Karta dziejów wileńskiej i nowogródzkiej Armii Krajowej
                    Miedniki - Kaługa - Lasy podmoskiewskie 361 zapasowy pułk piechoty Armii
                    Czerwonej ( www.um.torun.pl/~archAK/kartAK.htm )
                    występuje wzmianka o płk. Morozowie - może więc nikeocznie chodziło o Pawkę
                    a jakieś oficera NKWD czy GRU ??? Niestety nie mam pod ręką starego planu aby
                    sprawdzić czy było coś przed nazwiskiem ?
                    Peteen może tym masz jakieś stare mapy Krakowa i to wyjaśnisz ??
                    • Gość: peteen Re: Który Morozow ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 23:12
                      jottka stwierdziła, że kolega p.m. NIE miał u nas ulicy, tak że możesz
                      odetchnąć z ulgą ( a cuś tam starego z planów się znajdzie )
      • Gość: Tosia Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.ceti.pl 20.06.02, 19:50
        i jeszcze Fika na Mackiewicza
        • Gość: Tomaszek Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 15:48
          a ja pamiętam jak dzisiejsza Al. Kijowska nazywała się Aleją Inwalidów.
          W Rudzie Śląskiej jedną z głównych ulic była Obrońców (Bohaterów) Wołgogradu!
          Żartowano, że sowiecki ojciec narodu nazywał się Wołgow!
          A w Krakowie na początku XX w. Zamoyskiego to była Mickiewicza!
          Stroma była Kościuszki,
          Westerplatte - Potockiego, a ciąg dzisiejszych Alei Trzech Wieszczów, począwszy
          od Mostu Dębnickiego: ul. Swoboda, Żabia, Michałowskiego, Kilińskiego.
          Jeszcze Sarego to była ul.Zielona, a Pl. Boh. Getta nazywał się Małym Rynkiem.
          • kuba203 Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 21:32
            W Bieżanowie sporo ulic pozmieniano, tylko zapomnieli pozmieniać tabliczek na
            domach, bo do dziś wiszą te stare :)))
            Ale najbardziej nie mogę pojąć, dlaczego ulicę Rzeczną przemianowano na S.
            Udzieli? Dlaczego Rzeczna nie mogła zostać? Nazwy przymiotnikowe przecież
            lepsze są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka