Gość: Zbigniew IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 17:52 Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica? Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PROKOCIM Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.client.attbi.com 18.06.02, 17:54 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica? > Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic. > Pozdrawiam Starowislna tak sie nazywala ale to bylo chyba Bohaterow Stalingradu. Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 17:56 he he Bohaterów Stalingradu! a Waryńskiego?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.bj.uj.edu.pl 24.06.02, 18:56 światłej Gertrudy obecnie wagabunda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:00 Gość portalu: PROKOCIM napisał(a): > Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > > > Ktoś wie gdzie w Krakowie jest (była) taka ulica? > > Może powspominajcie takie "dziwne" stare nazwy ulic. > > Pozdrawiam > > Starowislna tak sie nazywala ale to bylo chyba Bohaterow Stalingradu. Faktycznie Bohaterów :)) Przepraszam, ale w najbiższych dniach spodziewam się potomka i mózg gorzej pracuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 18:20 A możliwe, że byłeś w Szczecinie i stąd tak przyjemne skojarzenia. Ulica Obrońców Stalingradu do tej pory tam funkcjonuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:49 jottka napisał(a): > A możliwe, że byłeś w Szczecinie i stąd tak przyjemne skojarzenia. Ulica > Obrońców Stalingradu do tej pory tam funkcjonuje :))) Niestety nigdy nie byłem w Szczecinie :( Ale żona była wielokrotnie ( w dawniejszych czasach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy38 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 18.06.02, 18:49 Pstrowskiego w Podgórzu Winiarskiego na moim osiedlu 18 Stycznia Aleja Planu 6-cio Letniego na razie tyle bo muszę kończyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzelman Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.centrumc.krakow.pl 18.06.02, 20:37 Gość portalu: kathy38 napisał(a): > Pstrowskiego w Podgórzu > Winiarskiego na moim osiedlu > 18 Stycznia > Aleja Planu 6-cio Letniego > Rewolucji Kubanskiej, Marksa Engelsa, Majakowskiego, Lenina, Demakowa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajka Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 19:04 a Manifestu Lipcowego, 1 maja i jeszce plac Zgody...ech było, było... Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej 18.06.02, 19:19 Kto wymieni wszystkie ulice wychodzące z Placu Centralnego przed 1989 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzelman Re: Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej IP: *.centrumc.krakow.pl 18.06.02, 21:09 malopolanin napisał(a): > Kto wymieni wszystkie ulice wychodzące z Placu Centralnego przed 1989 ? Do Huty Lenina, do Ronda Czyzynskiego Rewolucji Kubanskiej, w strone DH Wandy Rewolucji Pazdziernikowej Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Al. Lenina, Rewolucji Kubańskiej 18.06.02, 22:10 Gość portalu: zuzelman napisał(a): > > Do Huty Lenina, do Ronda Czyzynskiego Rewolucji Kubanskiej, w strone DH Wandy > Rewolucji Pazdziernikowej Prawie dobrze. Od Placu Centralnego do R. Czyżyńskiego była już al. Planu 6- letniego. Zamopniałeś też o idącej do pomnika Lenina i dalej al. Róż :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.p.lodz.pl 18.06.02, 19:45 Wersja z "Obroncow" byla w Lodzi. Nigdy do konca nie bylo wiadomo, ktorych obroncow: czy tych ze srodka, czy tych z "kolnierza" - bo chyba tez sie bronili, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek 2 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.abo.wanadoo.fr 18.06.02, 19:51 Gość portalu: flip napisał(a): > Wersja z "Obroncow" byla w Lodzi. Nigdy do konca nie bylo wiadomo, ktorych > obroncow: czy tych ze srodka, czy tych z "kolnierza" - bo chyba tez sie > bronili, nieprawdaz? W paryskim metrze istnieje caly czas stacja Stalingrad! W wielu miastach w regionie pryskim rzadzonym przez komunistow(!?) istnija ulice Lenina!!! Szkoda ze Armia czerwona nie dotarla tutaj!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koo_ Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 20:59 Na jednym ze starych planów Krakowa spotkałem nazwę ul. Stalina. Obecnie to ul. Westerplatte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.06.02, 21:02 koo_ napisał(a): > Na jednym ze starych planów Krakowa spotkałem nazwę ul. Stalina. Obecnie to ul. > Westerplatte. a tego nie wiedziałam. Przedtem to była chyba Potockiego i Kolejowa A pamiętacie Dzierżyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 21:11 A propos zmian nazw ulic i ich słusznej dekomunizacji, to miałam wykładowcę, który był niezwykle rozgoryczony faktem, że Manifestu.. przemianowano na Piłsudskiego - "a to przecież Wolska zawsze była, proszę państwa, Wolska, nic innego!" A Frycza-Modrzewskiego i Jaracza też zdekomunizowano - teraz to Lubomirskich i Senno Fenny. Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 21:25 Ale Wolska w międzyczasie powstała na Kozłówku :))) A Frycza-Modrzewskiego teraz jest na Krowodrzy, podobnie jak Solskiego, którego "wyrzucono" z centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Obrońców Staligradu :)) 18.06.02, 22:04 Plac Wiosny Ludów ul. Cekiery ul. Koniewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 23:48 ja zaś mieszkałem u zbiegu ulic demakowa i majakowskiego... aha, skąd się wzięła ta pierwsza nazwa ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:03 To jakiś był generał radziecki, prawie jak Koniew dla zdobywania Krakowa zasłużony. Ludność okoliczna i tak przechrzciła ulicę na Demakową, kiedyś czegoś tam szukałam i innej nazwy od tubylców nie dało się usłyszeć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 00:06 składnia prawidłowa, merytorycznie - pała !!! kombinuj, kombinuj... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:29 Peteenku!"Demakow był normalnym czlowiekiem bo zginał w wypadku" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:43 każdy musi jakoś odejść no to kim był kolega d. ? aha, a wiesz, że w świadomości mieszkańców też się już zatarł, a starzy, aczkolwiek mało rozgarnięci hucianie traktowali nazwę "przymiotnikowo", a nie "rzeczownikowo" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Demakowa....? 19.06.02, 10:59 Peteenku!nie mam zielonego pojęcia kim byl Demakow, lub jak ogólnie przyjete Demakowa... wbil w tym miejscu pierwszą łopate? Ale pamiętam jedno - na Demakowa była fotooptyka,od czasu do czasu rewelacyjnie zaopatrywana. Radosc z kupna woreczka tiosiarczanu, butelka Fotonalu, a Rodinal toz to było płynne złoto:-)))) Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Demakowa....? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 11:05 był architektem,jednym z ojców huty, nie doczekał, że tak powiem "otwarcia", a ja chodziłem do fototoptyki na zgody, jarałem się strasznie zenitami z niezależnym pomiarem światła i papierem systemu półmat jedwabisty... :))) aha, a na czołgu mi zrobili kiedyś zdjęcie z kumplami, opublikowali w echu i podpisali: a mój tata walczył pod studziankami, chwalą się chłopcy podczas zabawy ale miałem obciach w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Demakowa....? 19.06.02, 11:49 Gość portalu: peteen napisał(a): > ja chodziłem do fototoptyki na zgody, ja też, było sztuka rozmawiac z pracującymi tam paniami:-) >jarałem się strasznie zenitami z niezależnym pomiarem światła > a ja Kijevem , optykę miał naprawde rewelacyjna. Noszony "niedbale" po Rynku i okolicach, z obiektywem ku dołowi, robił za Haselblata:-D) skurczybykowi zacinały się kasety, zacięły mi sie na Ojcu Świętym:-((ale miałam drugi aparat;-) aha, a na czołgu mi zrobili kiedyś zdjęcie z kumplami, opublikowali w echu i > podpisali: a mój tata walczył pod studziankami, chwalą się chłopcy podczas > zabawy > ale miałem obciach w szkole... he he można by w archiwum poszukac:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 ----------------------------------------------Dora 19.06.02, 22:24 dora5 napisał(a): > a Rodinal toz to było płynne złoto:-)))) Dora, R 09 w litrowej brązowej butelce to jeszcze u mnie stoi. Stary, ale żal wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Kasiu:-)) 19.06.02, 22:28 znam ten ból:-)))a ile mnie cudów z tamtego okresu zostało....muzeum by założyc...a zal wyrzucić:-D Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Kasiu:-)) 19.06.02, 22:42 A ja się pozbyłam. Bez sentymentów. Tylko sprzęt został. I butelka z wywoływaczem co ją mąż jak markowe wino dla potomności zostawił. Odpowiedz Link Zgłoś
b-612 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 00:30 ul. Mikołaja Reja./komunista?/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:44 co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, żeś planetą rodzaju męskiego ze szwecji... powiedz mi, że się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 20:40 Gość portalu: peteen napisał(a): > co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, żeś planetą rodzaju męskiego ze > szwecji... > powiedz mi, że się mylę wez mnie nie strasz nawet ! to nie mozliwe... moj swiatopoglad by sie zawalil... Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: Obrońców Staligradu :)) 19.06.02, 06:42 A wiecie jak nazywa się obecnie dawna ul. Nadieżdy Krupskiej??... A z czasów okupacji - wiecie gdzie był Adolf Hitler Platz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 07:29 A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ?? A przecież w centrum jeszcze były: ul.Świerczewskiego i pl. H.Sawickiej. A nawet tak wielki komunista jak niejaki Puszkin miał Aleje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trudny Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.sp / 192.168.5.* 19.06.02, 08:29 Gość portalu: kiwi napisał(a): > A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ?? > A przecież w centrum jeszcze były: ul.Świerczewskiego i pl. H.Sawickiej. A Świerczewski też był normalny , bo zginął w wypadku! Pod Baligrodem. Dziś takie wypadki juz są rzadsze ale jednak się zdarzają. Słyszalem też jak anegdote opowieść o ulicy ZMP w bodaj Bielsku. Przemianowano bez zmiany! Była ZMP czyli Związku Młodzieży Polskiej Jest ZMP czyli Zwiastowania Marii Panny... no i jak? Dało się? A Feliks brał ślub w Krakowie? I w jakimś kościele? To możliwe choć nie wiem w którym i rad się dowiem... trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.interkom.pl 19.06.02, 09:08 > A Feliks brał ślub w Krakowie? I w jakimś kościele? To możliwe choć nie wiem w > którym i rad się dowiem... O wiele mnie pamięć nie myli to u Jezuitów na Kopernika, albo może obok u Św. Mikołaja - w każdym razie gdzieś w tym rejonie. Mieszkała tam moja babcia i często przytaczała pyszną anegdotkę, jak zaraz po wyzwoleniu miasta w 1945 tamtejszy proboszcz zdobywał pomoc materiałowo-roboczą krasnoarmiejców przy naprawie uszkodzonego w czasie walk dachu, używając właśnie tego argumentu, że jest "z tego kościoła, gdzie tow. Dzierżyński brał ślub". Niestety nie wiem ile w tym prawdy:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.krakow.pl 19.06.02, 09:18 faciu napisał : >A z czasów okupacji - wiecie gdzie był Adolf Hitler Platz ? Oczywiście Rynek Główny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzina Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.avamex.krakow.pl 19.06.02, 09:38 Gość portalu: kiwi napisał(a): > A wiecie w którym kościele w Krakowie Felek brał ślub ?? W św. Mikołaju. A Cyrankiewicz był tam chrzczony (potem żądał skreślenia go z ewidencji osób ochrzczonych) Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 10:14 a wiecie że ja Cyrankiewiczowi zdjecia robiłam? hehehe:-))wprawdzie nie w czasie jego chrztu, tylko duzo, duzo pózniej - wdzieczył się jak biały niedzwiedz:-)) ul.Adama Mickiewicza? zanim wybudowano Aleje pozdr. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dt Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.02, 10:45 I pomyslec, ze nastepcy tych sukinkotow sa teraz przy wladzy! Potrafili ludzi zbalamucic, trzeba przyznac maja talent! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 20:31 W marcu 1992 roku wydano dodatek do planu Krakowa ( cena 2800,-) oebejmujący zmiany nazw ulic w układzie alfabetycznym. Nie przepuszczono nawet 4 pancernym i Inwalidom Wojennym oraz Lidze Kobiet a Kostę Napierskiego zamieniono na Lasotę. Ale fajnie nieraz wrócić do historii i powspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 20:35 Mnie najbardziej ubawiła zmiana komunisty Reja na Radziwiłłowską. I Niecki na Halszki - powiedzcie czym "one" się różnią? :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 20:40 Lepiej mieli ci co mieszkali przy Biernackiego dawniej było H.Biernackiego a nowa nazwa jest E.Biernackiego. A z Franka Zubrzyckiego zrobili J.Sas- Zubrzyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Felek -Dzierżyński i inni 19.06.02, 21:06 no bo przeca lepszy architekt/ całkiem mały/ od młodego komuszka:)) :-)))skks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Felek -Dzierżyński i inni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:25 ja wtedy byłem na zesłaniu w bielsku i tamże zmienili ul. czerwonych wierchów na gen. andersa, wszyscy lali, że z powodu tych czerwonych w nazwie, ale miasto się broniło, że nazwa mało reprezentacyjna dla jednej z czołowych arterii... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van der Re: Obrońców Staligradu :)) IP: 194.204.148.* 20.06.02, 07:58 Na Olszy II jest uliczka nazywająca się Bochaterów Wietnamu, w związku z tym zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ktoś sobie zapomniał o tej uliczce i dlatego niezminiono jej nazwy, czy też zmieniono interpretacje tejże nazwy i obecnie jest to ulica która ma sławić bohaterską armię amerykańską. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.interkom.pl 20.06.02, 09:30 Ciekawa interpretacja. Wynika z tego, że chyba za bardzo pospieszono się ze zmianą al. Rewolucji Kubańskiej, bo kto wie co będzie po śmierci p. Castro? I aleja byłaby wtedy jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 09:30 Gość portalu: van der napisał(a): > Na Olszy II jest uliczka nazywająca się Bochaterów Wietnamu, w związku z tym > zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ktoś sobie zapomniał o tej uliczce i dlatego > niezminiono jej nazwy, czy też zmieniono interpretacje tejże nazwy i obecnie > jest to ulica która ma sławić bohaterską armię amerykańską. w sumie jest neutralna: każdy może interpretowac jak chce np Bohaterów Monte cassino tez jest niekonfliktowa, w przeciwieństwie np do Obrońców MC (jak mówiono niegdys o "Monciaku" w Sopocie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acur Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.interkom.pl 20.06.02, 11:06 niestety nie pamiętam w jakim mieście funkcjonowała przez jakiś czas ulica Obrońców Monte Cassino, później zmieniona na Bohaterów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytacz Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.02, 11:27 czy ktoś z Was wie gdzie w Krakowie była ulica Pasterska (podobno gdzieś na Grzegórzkach)Bardzo mi natym zależy. POMOŻECIE? Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 12:19 Mieszkałam swego czasu na Kniewa, puźniej przemianowanej na Armii Krajowej. A teraz mieszkam przy bardzo rozrywkowej ulicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 12:26 tam gdzie koło 15 wypuszczają nocnych balangowiczów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 18:06 m.in napisał(a): > tam gdzie koło 15 wypuszczają nocnych balangowiczów? :) genau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakfan Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 13:19 Marchlewskiego -> B.Prażmowskiego W.Wasilewskiej -> Doktora Twardego Gagarina -> Jasnogórska Koniewa -> Armii Krajowej 18 Stycznia -> Królewska Pstrowskiego -> Kalwaryjska I.Korownikowa -> J.Conrada Waryńskiego -> św.Gertrudy O.Dłuskiego -> Okulickiego Armii Radzieckiej -> Rydza-Śmigłego Marksa -> Ludżmierska Engelsa -> M.Boruty-Spiechowicza Nowotki -> J.Zachemskiego Komunistycznej Partii Polski -> S.Mierzwy ZMP -> J.Gajocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jur Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 20.06.02, 16:19 jeszcze armii ludowej, calkiem niedawno przemianowano na kilka mniejszych uliczek (samych ksiezy), pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Obrońców Staligradu :)) 20.06.02, 18:07 Gość portalu: Krakfan napisał(a): > Gagarina -> Jasnogórska Ale biednego Gagarina to mogli zostawić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzelman Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.centrumc.krakow.pl 20.06.02, 18:23 Gość portalu: Krakfan napisał(a): > Marchlewskiego -> B.Prażmowskiego > W.Wasilewskiej -> Doktora Twardego > Gagarina -> Jasnogórska > (...) I Morozowa (?) na Mrozową (ulica kolo HTS) slyszalem ze Morozow to byl jakis pulkownik radzieckiej bezpieki - czy ktos wie czy to prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:36 Istnieje słynna postać literacka Pawka Morozow, który jako prawy komsomolec doniósł na własnego tatusia i w ten sposób dowiódł, że jest prawdziwym człowiekiem radzieckim :)) Ale chyba nawet w Hucie nie nazywaliby ulicy jego imieniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 20:41 tylko nie literacką !!! pawlik m. żył naprawdę, a jego fanami są niżej podpisany i skks ( historia pawki nie jest zresztą taka banalna, jak się ja na ogół przedstawia )... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:45 ale do legendy przeszedł jako bohater literacki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 20:50 nie, miła jottko, dokładnie na odwrót - jako skur...yn z krwi i kości ( bo on to zrobił dla kasy, a nie z powodu ideologii ), zaś dopiero po jego gwałtownym zejściu propaganda sowiecka zrobiła z niego bohatera: literackiego, filmowego, patrona szkół i brygad młodzieżowych, pionierskich etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 20:53 no to przecież mówię o legendzie, akurat łobuzów z krwi i kości to w ojczyźnie rewolucji nie brakowało :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Który Morozow ??? IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 22:20 W indeksie nazwisk książki: Janusz Hrybacz - "Zawisza" Karta dziejów wileńskiej i nowogródzkiej Armii Krajowej Miedniki - Kaługa - Lasy podmoskiewskie 361 zapasowy pułk piechoty Armii Czerwonej ( www.um.torun.pl/~archAK/kartAK.htm ) występuje wzmianka o płk. Morozowie - może więc nikeocznie chodziło o Pawkę a jakieś oficera NKWD czy GRU ??? Niestety nie mam pod ręką starego planu aby sprawdzić czy było coś przed nazwiskiem ? Peteen może tym masz jakieś stare mapy Krakowa i to wyjaśnisz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Który Morozow ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 23:12 jottka stwierdziła, że kolega p.m. NIE miał u nas ulicy, tak że możesz odetchnąć z ulgą ( a cuś tam starego z planów się znajdzie ) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tosia Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.ceti.pl 20.06.02, 19:50 i jeszcze Fika na Mackiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Obrońców Staligradu :)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 15:48 a ja pamiętam jak dzisiejsza Al. Kijowska nazywała się Aleją Inwalidów. W Rudzie Śląskiej jedną z głównych ulic była Obrońców (Bohaterów) Wołgogradu! Żartowano, że sowiecki ojciec narodu nazywał się Wołgow! A w Krakowie na początku XX w. Zamoyskiego to była Mickiewicza! Stroma była Kościuszki, Westerplatte - Potockiego, a ciąg dzisiejszych Alei Trzech Wieszczów, począwszy od Mostu Dębnickiego: ul. Swoboda, Żabia, Michałowskiego, Kilińskiego. Jeszcze Sarego to była ul.Zielona, a Pl. Boh. Getta nazywał się Małym Rynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Obrońców Staligradu :)) 22.06.02, 21:32 W Bieżanowie sporo ulic pozmieniano, tylko zapomnieli pozmieniać tabliczek na domach, bo do dziś wiszą te stare :))) Ale najbardziej nie mogę pojąć, dlaczego ulicę Rzeczną przemianowano na S. Udzieli? Dlaczego Rzeczna nie mogła zostać? Nazwy przymiotnikowe przecież lepsze są. Odpowiedz Link Zgłoś