Dodaj do ulubionych

Testament Papieski

07.04.05, 14:45
Co sądzicie o Papieskim Testamencie ?
Skoro mają zdecydować rodacy to napewno pragneliby by Jan Paweł II spoczoł w krypcie na Wawelu (Gdzie odprawiał sowją pierwszą mszę świętą) lub w Wadowicach (Rodzinnym mieście).Episkopat Polski powinien zarządać aby Jan Paweł II powrócił do Ojczyzny.
Obserwuj wątek
    • shaker_heights Re: Testament Papieski 07.04.05, 14:52
      nie wygłupiaj się: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=61&w=22487555&a=22487995
      • metiowiec Re: Testament Papieski 07.04.05, 14:55
        Skoro masz tak dużo do powiedzenia, to powiedz o co chodzi...
        • hm_tak A ja mogę powiedzieć, o co chodzi? 07.04.05, 15:23
          Chodzi o to, że nie potrafisz przeczytać i zrozumieć prostego - i do tego
          doprecyzowanego - tekstu, sporządzonego przez dobrego literata, doskonałą
          polszczyzną. Kawa na ławę z pełną świadomością wagi słów. Nie rób więc sobie z
          tego zabaweczki do wypychnia wątku na górę, bo zdaje się nie o to chodzi?
    • traszor Re: Testament Papieski 07.04.05, 14:58
      taa.pewnolwiekie.. zarządać pod groźba wysłania polskich wojsk do watykanu...
      a z testamentem to tez jest heca.. najpierw słyszelismy ze otworza go w
      poniedziałek.. w poniedziałek powiedzieli ze testamentu nie ma. a p[otem nagle
      sie odnalazł, ale zanim ktokolwiek poznal jego tresc wszyscy juz miueli pewnosc
      ze nie ma w nim nic na temat pochówku... jassne.. Papież miał skłonnosci do
      formalizowania i zapisywania wszystkiego- włacznie z koloroem skarpetek
      gwardii, a nie napisałby nic o swoim pochówku...
      • Gość: ja Re: Testament Papieski IP: *.4web.pl 07.04.05, 15:52
        No cóz , Watykan ponownie udowodnił, że w hipokryzji nie dorówna mu nikt...
        Przykre, ale prawdziwe...
        Na wypoadek, jakby ktoś zazucał mi, że jestem komunistą, urodzilam się w stanie
        wojennym, więc trudno by mi było:)
        • Gość: szym Re: Testament Papieski IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.04.05, 16:28
          בתחום הלשון העברית בפרט ומדעי היהדות בכלל ובתרומתה החשובה להבנת מורשת היהדות
          והתרבות העברית. תחומי מחקריו של פרופ' דותן כוללים את ראשיתו של הדקדוק העברי ואת
          תורת הדקדוק העולה מן המסורה, ובכל הנוגע לחקר המסורה עבודותיו המדעיות הפכו
          לקלאסיקה. תחום עיקרי נוסף שפרופ' דותן עוסק בו הוא הבלשנות היהודית בימי הביניים
          ובעיקר בראשית הצמיחה של המחשבה והמעשה בדקדוק ובמילונאות. מחקרו בתחום טעמי המקרא
          פתח שער להפיכת מקצוע זה למקצוע אקדמי. פרופ' דותן הוא מורה מעולה שזכה להנחות
          תלמידים רבים לתארים מתקדמים והוא חבר האקדמיה ללשון העברית. תרומתו של פרופ' דותן
          בתחום הציבורי היא בהקמה ובניהול של המרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה
          באוניברסיטת תל-אביב.

פרופ' אהרן דותן – קורות חיים פרופ' אהרן דותן נולד בשטוטגרט, גרמניה, בשנת 1928,
          ועלה ארצה כילד קטן בשנת 1933 עם הוריו ניסן וחיה דויטשר ז"ל. את שנות ילדותו
          ונעוריו עשה בחיפה ובקרית שמואל הסמוכה. הוא למד בבית הספר הריאלי 'יבנה' בחיפה,
          ובה בעת היה חבר בתנועת 'בני עקיבא' ולימים (1946-1945) מרכז הסניף בקרית שמואל.
          עם סיום לימודיו התגייס ל'שנת שירות - נשק ומשק', ובמשך שנת תש"ז שימש כעובד חקלאי
          בכפר הנוער הדתי הסמוך לחיפה וכנוטר במשטרת היישובים (J.S.P.), שבמסגרתה המשיך את
          פעילותו הקודמת בארגון ההגנה.

בקיץ 1947 התחיל את לימודיו על הר הצופים בירושלים במקצועות לשון עברית כמקצוע
          ראשי, מקרא וספרות עברית כמקצועות משניים, ונוסף עליהם ערבית ובלשנות שמית, וכן
          במחלקה לפדגוגיה.

• Gość: bb Re: Testament Papieski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 00:08
      Ludzie!!
      Przestańcie w końcu z tym Testamentem!Dlaczego nikt nie zastanowi sie nad
      duchowym przesłaniem Jana Pawła II?! Dlaczego wszyscy w naokoło szukają
      sensacji, tam gdzie jej nie ma, a która została tylko sztucznie rozbuchana przez
      media? Ojciec Świętny nie jest nasza własnościa! Nalezy do całej wspolnoty
      Kościoła. Ludzie, to już zaczyna zakrawać o bałwochwalstwo!!
      • Gość: lulu Re: Testament Papieski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 00:49
        Z tym Glempem to dobry pomysł.
        • Gość: Danek Re: Testament Papieski IP: *.softpro2.pl 08.04.05, 01:08
          popieram pomysł z Glempem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka