Dodaj do ulubionych

Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów

IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 13:22
Na dzisiejszym posiedzeniu Rady Miasta Poznania wiceprezydent referował plany
związane z utworzeniem w Poznaniu szkół Zakonu Pijarów. Twierdził, że
zdecydowany opór środowisk pedagicznych, z jakim te zamiary się spotkały,
wynika z faktu, iż są to szkoły na bardzo wysokim poziomie i stanowią
konkurencję i zagrożenie dla istniejących placówek. Jak to wygląda z Waszego
punktu widzenia w Krakowie? Jaka jest pozycja tych szkół u Was? Czy warto
myśleć o posłaniu dzieci do takiej szkoły? Czy w programach nauczania tych
szkół nie ma skrajnej odchyłki ideologicznej? Jak krakowskie gimnazjum
pijarowskie plasuje się w rankingach? Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 13:26
      w krakowie do pijarów zapisuje sie już noworodki.potem niema już miejsca.dzieci
      nie mają skrzywień na strone katolickią.szkoła na bardzo wysokim
      poziomie.najlepiej widziane są dzieci które już od przedszkola uczęszczają do
      pijarów. potrzebny gruby portwel.reszta ok.
      • Gość: george Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 13:33
        miki987 napisała:
        [...]
        >potrzebny gruby portwel.reszta ok.

Jak to? Na Radzie Miasta wiceprezydent mówił, że to są szkoły bezpłatne.
        • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 13:37
          bo szkoła bezpłatna.fakt.tylko są tak zwane :DOBROWOLNE[obowiązkowe]WPŁATY NA
          RZECZ SZKOŁY~!poza tym pomoce naukowe,wyjazdy,kina, teatry, wycieczki itp.DUŻO
          wiecej potrzeba na to niż w innych szkołach.inwestują w młodzież.
          • Gość: george Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 13:45
            To mnie uspokoiłaś. Akurat uważam, że takie wydatki warto ponosić.
            • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 13:51
              zgadza sie.tylko jak mówie;zapisywac zaraz po urodzeniu.reszta ok.
              • Gość: george Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 14:02
                No dobrze, a jak z noworodka matoł wyrośnie? Czy w takim razie w tych szkołach
                nie ma segregacji, czy jak kto woli rozmów kwalifikacyjnych?
                • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 14:10
                  NIEMA.to nie jest szkoła dla wybitnie uzdolnionych.
                • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 14:14
                  przynajmniej jeśli chodzi o przedszkole i podstawówke.potem gimnazjum ale żeby
                  dostać sie tam tak z "ulicy"to niema szans.jako ciągłość.tak jest tu w
                  krakowie.niewiem czy w poznaniu jest podstawówka.jeżeli jest to z innej szkoły
                  raczej sie nie dostaniesz chyba ,że dzieco jest "wybitne"a jak nie ma to
                  oczywiście jest segregacja.
                  • Gość: george Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 14:30
                    miki987 napisała:

[...] >niewiem czy w poznaniu jest podstawówka.[...]

Jeszcze nie ma. Na razie trwają przepychanki. Władza chce tej szkoły, a belfrzy
                    podobno boją się konkurencji. Nie wiem jak tam u Was w Krakowie, ale u nas w
                    Poznaniu mało dzieci się rodzi i pustki w szkołach straszne. Co chwilę jakąś
                    zamykają.
                    • miki987 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 14:40
                      też zamykają ale takie zwykłe.a prywatne i katolickie powstają jak grzyby po
                      deszczu.pijarzy akurat to stara szkoła.tu jest przedszkole,
                      podstawówka,gimnazjum i liceum.są jeszcze urszulanki,też cały komplet i wiele
                      innych.
                    • Gość: Nauczyciel Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.prenet.pl 21.04.05, 17:25
                      Drogi George! Belfrzy nie boją się konkurencji, bo w szkołach katolickich nie
                      uczą sami geniusze. Nauczyciele widzą, co się dzieje, że oświata (jak i wiele
                      innych dziedzin) przechodzi w ręce kleru. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z
                      tego, że prawica zapewniła takie same dotacje dla szkół katolickich, jak i
                      świeckich. Do tego w szkołach katolickich dochodzą czesne lub "dobrowolne
                      składki". I tu dopiero można mówić o segregacji. Rodzice a także sami uczniowie
                      takich szkół wymagają za swoje pieniądze najlepszych ocen. Poza tym ciągłe
                      obchodzenie jakichś świąt, przeprowadzanie konkursów religijnych itp. A teraz
                      po śmierci papieża dopiero się zacznie. Wiem, co piszę, bo sam uczyłem w szkole
                      katolickiej.
                      • hm_tak Ale szkoła, w której uczyłeś - drogi Nauczycielu 21.05.05, 13:39
                        ...to nie była szkoła OO. Pijarów w Krakowie, która kilka lat temu wygrała
                        ranking szkół średnich w Polsce. Ale to tak "na marginesie".
                        Poznaniaku kochany. Pijarzy w Krakowie to znakomita szkoła, kończyło ją po
                        kolei dwóch moich kuzynów (są ze Śląska i mieszkali na stancji), i dwoje dzieci
                        moich przyjaciół. Dzieci są po tej operacji normalne, odchyłek nie mają. Są za
                        to oczytane, mają własny osąd spraw, nie są zdeptane ideowo ani osobowościowo.
                        Najeździły się po świecie w dobrym towarzystwie. Mają znakomitych kolegów i
                        koleżanki ze szkoły średniej, co , jak pewnie wiesz, decyduje w życiu, bo wtedy
                        zawiązują się nasze najważniejsze przyjaźnie.
                        Każde z wymienionych poszedłszy na studia wyższe gada w dwóch językach jak
                        stare, dwoje studiuje na indywidualnym toku.
                        Tymczasem nauczyciele z Twoich opowiadań myślą być może, że szkoły są równe,
                        podobnie jak i młodzież, któa też jest równa. Przykro mi to powiedzieć - ale
                        nie jest. I nigdy nie była.
                        Dobry nauczyciel idzie za dobrym uczniem, a nie na odwrót, stąd i Pijarzy
                        nieźle stoją kadrowo. Polecam gorąco - momo żem nie katolik. Bo najpierw
                        nieodzowna jest dobra szkoła nabywania rozumu, a później dopiero przychodzi
                        czas na wybory.
                        • Gość: krakus_ka Re: Ale szkoła, w której uczyłeś - drogi Nauczyci IP: *.compower.pl 22.05.05, 11:26
                          "Pijarzy w Krakowie to znakomita szkoła, kończyło ją po
                          > kolei dwóch moich kuzynów (są ze Śląska i mieszkali na stancji), i dwoje
                          dzieci
                          >
                          > moich przyjaciół. Dzieci są po tej operacji normalne, odchyłek nie mają. Są
                          za
                          > to oczytane, mają własny osąd spraw, nie są zdeptane ideowo ani
                          osobowościowo.
                          > Najeździły się po świecie w dobrym towarzystwie. Mają znakomitych kolegów i
                          > koleżanki ze szkoły średniej, co , jak pewnie wiesz, decyduje w życiu, bo
                          wtedy
                          >
                          > zawiązują się nasze najważniejsze przyjaźnie.
                          > Każde z wymienionych poszedłszy na studia wyższe gada w dwóch językach jak
                          > stare"

Moze Cie rozczaruje ... ale zjawisko jakie opisujesz mozna tak samo czesto
                          spotkac u ludzi konczacych dobre publiczne licea ... oni tez maja wlasne
                          poglady, znakomitych kolegow i biegle wladaja 2 jezykami ... hmmm ... Pijarzy
                          nie sa jakas wybitna organizacja ... to dobra szkola ... tak samo jak inne
                          publiczne licea ... zbytnia idealizacja czesto nie sluzy ...
    • kremoofka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 13:28
      mój kolega kończył takie liceum w krakowie - i chociaż od matury upłynął już
      pewien czas - nic tam się nie zmieniło. Szkoła świetna, ludzie, ktorzy z niej
      wychodzą są "normalni"
      a poziom faktycznie niczego sobie
      • Gość: anka Mam inne obserwacje IP: *.chello.pl 13.04.05, 14:56
        Sporo dzieci znajomych kończyło gimnazjum lub liceum pijarów w Krakowie. Moja
        bliska koleżanka jest tam nauczycielką . I ona sama twierdzi, że to już nie to
        samo co było. Niższy poziom i jest to szkoła dla kasiastych, nieważne są
        zdolności czy wiedza.Syn znajomych był w gimnazjum pijarów jednym z najlepszych
        uczniów ,ale miał tej szkoły dość i poszedł do jednego z najlepszych liceów
        państwowych i ledwie sobie radzi/groziło mu nieprzejście/.A z tym przyjęciem
        wcale nie jest tak źle,, w liceum nawet utworzono mniej klas nż planowano/
        brakło chętnych/Radzę dobrze się zastanowić bo wielu uczniów sie rozczarowuje.
        • Gość: chodzący Re: Mam inne obserwacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:49
          Szkoda, że anka nie wie o czym pisze. Po pierwsze gimnazjum i liceum to dwie
          różne szkoły - pierwsza publiczna, druga prywatna. Więc mówienie o szkołach dla
          kasiastych jest nieporozumieniem (czesne dotyczy tylko tej drugiej). Tym
          bardziej, że wysokość czesnego wynosi 390 zł i jest to jedna z najniżsyzch
          opłat w porównaniu z innymi prywatnymi szkołami. Anka nie wspomina też o 120
          stypendiach fundowanych każdego miesiąca dla uczniów liceum. Anka nie orientuje
          się też w tym, że liczba klas nie została zmniejszona tylko jest zgodna z
          zamierzeniem. Co do syna znajomych, to po prostu mam wątpliwości odnośnie do
          jego "najlepszych" wyników w liceum... A może powody odejścia były inne?
          Zainteresowanym proponuję, aby sami poznali, co proponuje szkoła, choćby w
          zakresie nauczanych przedmiotów - można to zobaczyć na stronie, jaką pijarzy
          prowadzą.
          • apia2 Re: Mam inne obserwacje 21.04.05, 16:20
            Czy możesz podac adres strony?
            Apia
            • Gość: Domi Re: Mam inne obserwacje IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:00
              www.liceum.pijarzy.pl
              To naprawdę wspaniała szkoła, wysoki poziom, 2-3 razy do roku piszemy
              kompetencje z przedmiotów kierunkowych, w ten sposób kontrolujessię, jak dużo
              juz umeimy. na stronie internetowej sa wyniki z matu, warto zajrzec. Mówią same
              za siebie.
    • m635 Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 13.04.05, 15:11
      W latach 80-tych szkoła była tragiczna, po reformie zrobionej na przełomie lat
      80/90-tych głównie przez Tadeusza Gadacza (filozofa, mądrego człowieka, wtedy
      księdza, dziś już nie) liceum Pijarów stało się jedną z najlepszych szkół w
      Krakowie. Czy teraz obniżył się poziom? Nie sądzę, chodzą tam dzieci znajomych
      i bardzo chwalą tą szkołę.
      • Gość: maj Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.autocom.pl 24.05.05, 19:32
        Miałam zajęcia z prof. Gadaczem w CC w Warszawie. Wspaniały człowiek. Sama jestem zainteresowana szkoła dla mojego syna, który obecnie ma 2,5 roku. Ale skoro trzeba zaraz po urodzeniu zapisywać??
    • Gość: mik Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: 149.156.220.* 21.04.05, 10:08
      Polecam, super szkola, fajna atmosfera, brak patologii, normalni nauczyciela,
      profil chrzescijanski ale w nurcie postepu i oswiecenia a nie radia m.
      wiadomo ze wszystko zalezy od kadry, ale pewien standard powinni zachowac tez w
      Poznaniu,
      goraco polecam
      absolwent
    • marek_sieron Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 21.04.05, 22:09
      up
      • Gość: korelka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:53
        Dzięki za te slowa. Chcę poslać córkę do szkoly pijarów w Poznaniu. Dotychczas
        nie znalazlam takiej szkoly, jaka marzy mi się dla niej, a trochę się w tej
        branży orientuję. Mam duże nadzieje, jeśli i teraz się zawiodę, chyba
        nareszcie sama otworzę szkolę.
        • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 21.05.05, 19:38
          Ja będę się upierać przy swoim.Otóż nawet nie wiecie jak doskonale znam tę
          szkołę.Mam z nią naprawdę bardzo bliskie kontakty i doskonale znam atmosferę i
          Grono Pedagogiczne w liceum Pijarów w Krakowie.Moim zdaniem to nic
          nadzwyczjnego , wcale nie idą do niej dobrzy uczniowie i naprawdę wierzcie mi
          musiano zrezygnować w ubiegłym roku z jednej klasy bo brakło chętnych/sama o
          tym decydowałam wię wiem/. W Krakowie znacznie lepsze są V czy I.Szkoda
          wyrzucać pieniądze, gdy można mieć o wiele lepszą szkołę za darmo Atmosfera np.
          w V jest o wiele lepsza i ludzie jacyś bardziej sympatyczniejsi i
          zdolniejsi.Moi najbliżsi znajomi po liceum Pijarów nie dostali się na UJ,
          musieli zadowolić się gorszymi uczelniami.
    • Gość: :) Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 21:39
      Jej, to są żarty, prawda?? ;)
      Chodziłam do gimnazjum oo Pijarów, teraz jestem w "ich" liceum. Nie zauważyłam
      u siebie ani inni nie zauważyli, żadnych skrzywień psychicznych :P Chyba, że
      jako skrzywienie traktujemy naprawdę szczerą radość z chodzenia do szkoły,
      posiadanie świetnych znajomych i określenie tegorocznej matury (zdaję dopiero
      za rok) np. z biologii jako zwyczajnie łatwej (przepraszam, ale klasówki są
      trudniejsze...). I tak ku uświadomieniu niektórych: to, czy szkoła jest płatna,
      nie ma wpływu na oceny...
      Hmmm...a może to, co czytałam wyżej, to naprawdę były żarty, a ja tylko nie
      zrozumiałam, bo mam troszkę inne poczucie humoru?
      • 020219mgab Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 21.05.05, 22:33
        Jakie to smutne,jeśli ludzie zabierają głos nie znając sprawy. A może to
        naprawdę są takie dziwne żarty ? Chcecie wiedziec jaką szkołą jest LO Zakonu
        Pijarów w Krakowie, zapytajcie absolwentów, a nie znajomych znajomych.
        • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 22.05.05, 10:57
          Moja siostra jest nauczycielką w jednej z tych szkół , więc mam wiadomośći z
          pierwszej ręki. O ile dawniej polecała tę szkołę teraz odradza.Nazywana jest
          szkołą dla kasiastych a mało zdolnych/ ochroniarze niektórych uczniów siedzą na
          korytarzu.I przykład z gimnazjum Pijarów. W ubiegłym roku do etapu rejonowego z
          matematyki zostało zakwalifikowanych 10 osób. Prace sprawdzali nauczyciele
          szkoły. i co do etapu wojewódzkiego przeszedł tylko jeden uczeń i to z klasy
          I /wybitnie uzdolniony/.Reszta odpadła i napisała konkurs z minimalną ilośćia
          punktów. A znam gimnazjum państwowe gdzie do rejonowego nauczyciele
          zakwalifikowali 3 uczniów i wszyscy przeszli dalej prawie z maksymalną ilością
          punktów. W tych szkołach uczniom wmawia się że są dobrzy i zdolni co nie jest
          prawdą.Byłam z siostrą na jednym z wyjazdów z uczniami/ o wrażeniach lepiej nie
          pisać ,żenujący poziom i inteligencja. Zapytajcie uczniów gimnazjów czy
          chcieliby iść do liceum Pijarów , 95% odpowie że nie i skwituje to uśmieszkiem.
          • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 22.05.05, 12:23
            Zgadzam się z Nauczycielem, tu trzeba mieć niezłą kasę i nie chodzi tylko o
            czesne/ składki na niewiadomo co , drogie wyjazdy i kasiasci koledzy którzy
            szpanują.Syn znajomej który tam chodził ciężko pracował by zarobić na
            kieszonkowe bo twierdził że koledzy mają po 2000 zł i więcej na miesiąc. To
            szkoła dla dzieci biznesmenów, lekarzy , prawników i nawiedzonych, popularna w
            pewnych środowiskach.Dlatego jeżeli masz dziecko zdolne a nie masz za wiele
            kasy lepiej się tam nie pchać.A uczniowie tej szkoły dostają się na studia bo
            ich na to stać.Zapewnim że nie są to najzdolniejsi., bo ci wybierają szkoły z
            prawdziwego zdarzenia, gdzie mają możliwość rozwinąć swoje zdolności i
            zainteresowania, gdzie mają kolegów o szerokich horyzontach myślowych,
            świetnych przyjaciół gdzie liczy się przede wszystkim on sam, jego wiedza a nie
            pieniądze rodziców . I jeszcze jedno co zauważyła moja siostra ,u Pijarów
            nagminne jest staranie się o obniżkę czesnego głównie przez dobrze sytuowanych
            rodziców.O poziomie tego liceum świadczy np. fakt że mało kto z finalistów czy
            laureatów konkursów przedmiotowych wybiera tę szkołę.
            • Gość: snakee Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.compower.pl 22.05.05, 13:02
              w srode zupelnie przypadkowo rozmawialam o tej szkole z moim przyjacielem ...
              ktory sam jest absolwentem Pijarow /co prawda pare lat temu ale jednak/ ... i
              powiedzial ze 1/3 to "glupie dzieci bogatych rodzicow" ... jesli sam absolwent
              tak mowi ... to chyba o czyms to swiadczy ... a zapewniam ze to czlowiek mocno
              zaufany ...
              • Gość: bla Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:11
                chodze do Pijarów i z wlasnego doświadczenia wiem, ze jest to szkola w ktorej
                jak chcesz to sie nauczysz (daje na prawde duze mozliwosci), jak nie chcesz to
                bedziesz ciagnac na dopach albo wylecisz. I juz. W kazdej szkole sa
                idioci.Oczywiscie duzo jest w Pijarach glupich dzieci bogatych tatusiów( i
                dlatego byc moze nie mamy tylu olimpijczyków itp) ale - jak juz mowilam- nie
                przeszkadzaja oni specjalnie tym ktorzy chca cos umiec. Bo o czwórki i piatki
                jest trudno. Poza tym to jakis absurd o dowolnych datkach- placi sie i juz. A
                jeszcze wiekszy absurd z tym wychodzeniem do kin i teatrow. W Pijarach( liceum)
                jest zakaz wychodzenie na imprezy kulturalne( poza jakimis super
                nadzwyczajnymi) w czasie lekcji. Bylo to zwyczajnie naduzywane a nauczyciele
                przez takie wycieczki nie wyrabiali sie z programem. Wysjcia do teatru itd sa
                czesto organizowane dla chetnych poza lekcjami.
            • Gość: bla Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:21
              AA do anki- jak sie nie znasz to sie zamknij, ok? Chodze do tej szkoly. Moja
              kolezanka mieszka w nbloku a jej rodzice ledwo ciagna do poczatku miesiaca. Ma
              dofinansowanie i jakos w tej " nadentej" szkole czuje sie dobrze. Osobiscie
              skladalam sie zeby zaplacic za wyjazd na wycieczke ucznia ktory nie mial na to
              kasy. A na studia- przynajmniej ci, ktorych ja znam- sie zamierzaja dostac
              dzieki sumiennej nauce. Rany, jak czytam te wypowiedzi to sie czuje jak UFO
              ktore zlecialo na Ziemie z milionem dolarow w kieszeni i IQ = 0, zaczelo sie
              zastanawiac gdzie by tu " przezimowac" i wybralo Pijarów.
            • Gość: uczennica Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:07
              gadasz totalne bzdury. w mojej klasie tylko jedna dziewczyna jest naprawde
              bogata, a reszta żyje normalnie. Kurcze.. to jest żałosne co piszesz.. może
              ejstes zazdrosna,z ę nie mogłas uczyc sie w takiej wspaniałej szkole. Nie
              rozumiem dlaczego piszesz rzeczy, ktore sa absurdalne dla mnie, tej, ktora zna
              szkołe od podszewki..
          • Gość: gimnazjalista Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.05.05, 15:08
            mmm Droga Aniu. Jestem uczniem tego gimnazjum. Ten genialny pierwszak o którym
            piszesz chodzi ze mna do klasy i jest jednym z moich nalepszych kumpli. Ale nie
            jest jedyny. Dla porowanania w tym roku z matematyki bylo 16! finalistow i 6!
            laureatow co jest najlepszym wynikiem w naszym wojewodztwie. On chociaz
            startowal w tym roku mu nie wyszlo a mimo to w tym roku mamy 6 laureatow i ani
            jednego z pierwszych klas. Teraz historia - znowu najlepszy wynik w
            wojewodztwie - 5 laureatow. itd razem okolo 30 tytulow laureatow i przynajmniej
            drugie tyle finalistow. Zodze sie ze liceum spadlo z poziomem chociaz nie tak
            jak twierdza niektorzy. Natomiast gimnazjum jest w tej chwili najlepsza szkola
            w Krakowie ze swietna kadra nauczycielska i fantastycznymi uczniami. Co wazne w
            szkole jest bezpiecznie, inaczej niz w wielu szkolach rejonowych. Jesli chodzi
            o katolicyzm tej szkoly to jest on na zdrowym poziomie. Napewno nie jest to
            szkola dla dzieci wojujacych antyklerykalow, ale zapewniam, ze nikt tylko
            dlatego ze chodzil do pijarow zostanie drugim rydzykiem(rozne elementy sie
            zdarzaja ale to nie wplyw szkoly decyduje). aha i jeszce jedno to prawda
            gimnazjum jest publiczne ale platne, platna jest rozszerzona siatka godzin
            m.in. mamy wiecej matematyki, informatyki i chyba przedmiotow przyr. Oplata
            wynosi 150 zl. Co do rekrutacji ja jestem jak to sie ktos wczesniej
            wyrazil "dzieckiem z ulicy" i sie dostalem, wiec mozna, choc to prawda trzeba
            byc dobrym. Polecam ta szkole wszystkim koncze 2 klase i musze powiedziec ze
            niewyobrazam sobie co bedzie za rok kiedy bede musial opuszcac mury tej szkoly.
        • 020219mgab Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 22.05.05, 15:10
          Do Anki - chcesz zaistnieć, a tylko plotkujesz miła.
          - ochroniarze nigdy nie siedzieli w szkole,
          zachowanie uczniów na wyjazdach zależy od opiekunów, czy nie ?

-jak wszedzie,są bogaci i biedni, taki jest ten świat. Pozdrawiam.
          • Gość: bla Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:16
            Oczywiscie ze siedzieli. Uwazam ze byli bardzo przyjemni. Co komu przeszkadza
            ochroniarz w szkole( w czasie lekcji, na przerwach znikali w swoim wozie).
            Ludzie...Ja na prawde nie rozumiem takiego czepiania sie. Kurde, jakby moje
            dziecko byllo zagrozone to bym mu dala setke ochroniarzy. A ochroniarz tez
            czlowiek i czasami chce sobie kupicc batonika w szkolnym sklepiku. I coz w tym
            demoralizujacego???
            • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 22.05.05, 17:46
              Bo matematyka była w tym roku na żenująco niskim poziomie/ to opinie
              matematyków, prawie wszystkie szkoły wypadły dobrze,nie ma się czym
              chwalić/Przyjmują wzystkich jak leci bo nie ma chętnych. A jak ktoś lubi
              wyrzucać pieniądze w błoto to jego sprawa, bo naprawdę to liceum niewiele daje.
              Nie polecam go nikomu. Zapytajcie gimnazjalistów, dostać się do V czy I to jest
              coś , cdo Pijarów iśc to obciach , to liceum dla słabeuszy i żaden wysiłek aby
              się tam dostac.A uczniowie reprezentują taki poziom intelektualny,że nie ma o
              czym z nimi porozmawiać /to daje się zauważyć/ Nie wszyscy ale
              większość.Naprawdę szkoda pieniążków a kąża słuchy żę liceum trzeba będzie
              zamknąc w dobie niżu bo z roku na rok jest coraz mniej chętnych.I gdybście
              wiedzieli co tak naprawdęo was sądzą nauczycieli i jaka mamy zabawę gdy o was
              opowiadają.I jeszcze jedno nie polecają go nawet psychologowie w poradnich.
              • Gość: gimnazjalista Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.05.05, 21:06
                Aniu przykro mi to mowic osobie starszej, ale jestes totalną ignorantką. W
                olimpiadach matematycznych dla gimnazjum jest max. 60 laureatow i chyba 200-250
                finalistow z bodajze kilkunastu tysiecy startujacych. Nasze gimnazjum mialo, co
                latwo policzyc okolo 10% ilosci laureatow z calego wojewodztwa. A tak w ogole
                to zaczynam myslec, ze to co piszesz Aniu to zwykla prowokacja. Żenada.
              • 020219mgab Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 23.05.05, 16:05
                Anka, to na matematyce też się znasz ? Gratuluję, dziewczyno renesansu. Tylko
                skąd u Ciebie tyle goryczy i zacietrzewienia ?Może randka się nie udała ? A tak
                naprawdę to Pijarom nie zaszkodzisz, to jest dobra szkoła !
                • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 23.05.05, 18:57
                  Niestety, znam, uczyłam tego przedmiotu. Jaka tam dziewczyna, mam syna w V LO.
                  I ani on ani jego koledzy , oczywiście ci dobrzy,nawet nie pomyśleli aby iśc do
                  Pijarów/ tylko V lub I/.Zresztą poczytajcie wypowiedzi gimnazjalistów. Nikt tej
                  szkoły nie traktuje poważnie i jakoś pytają o inne dobre licea ale nikt nie
                  pyta o Pijarów.
                  • Gość: uczennica Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:16
                    jeszcze raz powtarzam.. jesteś ŻAŁOSNA. mam przyjaciół w V. Po pierwsze 3 z nich
                    nie poszła do Pijarów dlatego,ze nie miało dobrego połączenia zse szkoła brak
                    autobusów itp. Druga częśc po prostu ma rodziców, którzy nei chcieli płacic za
                    szkołe, no, a dwie dziewczyny marza o tym,z eby sie rpzenisc do Piajór, bo
                    kończyły to gimnazjum, ale nie ma miejsca w żadnej klasie. Niestety w V jest
                    mnóstwo bufonów, którzy uważają że są cudownymi dziemi... miałam 185 punktów
                    dostałam sie spokojnie do V i I, a do kals innych niz uniwersyteckie byli
                    przyjmowani uczniowie od 120 punktów, bo i teresowałam się żywo rekrutacja.. po
                    rpsotu trzeba było miec znajomości i odpowiednio pogadac z dyrektorem. A z tym
                    zamknieciem szkoly Pijarow... chyzba masz bogata wyzobraznie
                    • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 23.05.05, 19:36
                      Bo niestety są dużo lepsi od was. Jeśli już mówimy o bufonach to są przede
                      wszystkim u Pijarów. Nie spotkałam w V takiego ucznia.A ci z 120 punktami
                      dostali się w drugiej rekrutacji.To takie końcówki jak wszędzie. Biedne
                      dzieciątka z gimnazjum źle ich traktują w innych liceach, a może i to bardziej
                      prawdopodobne są słabiutkie i nie dają rady.A wiesz nasz znajomy chłopak
                      kończył to gimnazjum poszedł do VIII i powiedział, nigdy więcej Pijarów / a
                      mógł kontynuować naukę w tym liceum bez problemu/.Mam złe zdanie o tej szkole ,
                      poparte przykładami i niestety narazie go nie zmienię.
                      • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 23.05.05, 20:06
                        Jeszcze jedno wejdździe na stronę liceum Pijarów.Po, prawej stronie , kliknąc
                        ile punktów do licemu i forum , które tylko potwierdza moje słowa , przyjmują
                        wszystkich bo nie mają chętnych i tę kasę w ubiegłym roku musiano
                        zlikwidować , nie było chętnych. Mówią sami uczniowie więc chyba nie kłamia.
                        • 020219mgab Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 23.05.05, 21:17
                          Anka, gratuluję syna (w V LO), ale to nie wyklucza Twojej nieudanej randki.
                          Rozsadza Cię nienawiść. Chyba masz wiele czasu. A co mówią uczniowie, to słaby
                          argument. Skoro uczyłaś w szkole, to wiesz to lepiej niż ja. A Twoje "fakty" o
                          LO Zakonu Pijarów mijają się z prawdą. (Mówiąc delikatnie) Pozdrawiam.
                        • Gość: ja :) Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:29
                          są miejsca(a co za tym idzie,nie trzeba mieć maxa z testu), ponieważ tacy
                          ludzie jak Ty(przepraszam, ale "pani", nie będę pisać)wygłaszają swoje mądrości
                          w każdym miejscu i to ich zniechęca. Sama byłam świadkiem, gdy składałam
                          papiery do II LO (pomińmy przekety, jakie tam były z maturami, nie mówmy źle o
                          nieobecnych), jakiś tatuś zbulwersowanej córeczki(nie dostała się)zaczął,
                          delikatnie mówiąc, najeżdżać na moją szkołę...Ciekawe skąd się to bierze?
                          Piszesz przez cały czas o kolegach syns...a czy rozmawiałaś z chociaż jednym
                          uczniem naszego liceum? Nie??? To porozmawiaj.
                          Aaaa...z drugiej strony...można mówić jak do słupa...kto chce, ten zobaczy jak
                          jest u nas i sam się przekona. Ja nikogo nie przekonam, jeśli ten ktoś będzie
                          zamknięty na moje argumenty, więc chyba, kochana pijarska braci, musimy tą
                          panią zignorować...(nie ręczę, że to zrobię, jeśli mnie zdenerwuje, ale
                          spróbuję)
                          • Gość: anka Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.chello.pl 23.05.05, 22:00
                            Niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu tak będzie najlepiej. A ubiegłoroczna
                            absolwentka lo Pijarów jest moją chrześnicą , znam także jej koleżanki, dlatego
                            ośmielam się twierdzić że to nie jest dobra szkoła. Ani ona , ani jej koleżanki
                            nie zdały tam gdzie chciały.Nie wierzycie,ale ja naprawdę mam bliskie kontakty
                            z tą szkołą.
                            • 020219mgab Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów 23.05.05, 23:01
                              Do Anki. A może ubiegłoroczna absolwentka była słabą uczennicą ? I miała
                              takie same koleżanki ? Nie wszyscy są geniuszami.
                      • Gość: gimnazjalista Re: Do rodziców i uczniów szkół OO. Pijarów IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.05.05, 14:58
                        Do Anki - ja znam teksty typu "nigdy więcej pijarów", kto je wypowiada? Ci
                        którzy sobie nie radzą... Obydwie szkoły pijarskie stoją na przynajmniej
                        wysokim poziomie, jaki masz cel w tym żeby temu zaprzeczać?
    • l.george.l Konkretne pytanie 25.05.05, 00:13
      Szkoła w Poznaniu stała się faktem. Trwa nabór do podstawówki i gimnazjum. Wasz
      dyrektor opuszcza Kraków, by tworzyć poznańską placówkę. A ja mam konkretne
      pytanie o kasę, bo na otwartych drzwiach padały odpowiedzi mało precyzyjne.
      Kochani, ile miesięcznie płacicie na tzw. radę rodziców?
      • Gość: uczennica Re: Konkretne pytanie IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:43
        Płacimy 390 zł. miesięcznie. nie jest to raczej wpłata na rade rodziców. Chodzi
        o to, ze w szkole Pijarskiej jest bardzo zwiększona liczba godzin języków
        obcych, no, a poza tym kołka zainteresowan, warsztaty i koła olimpijskie po
        lekcjach.
        • l.george.l Re: Konkretne pytanie 26.05.05, 23:05
          Ta opłata dotyczy gimnazjum czy liceum?
          • Gość: uczennica Re: Konkretne pytanie IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:01
            liceum.
            • Gość: gimnazjalista Re: Konkretne pytanie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.05.05, 23:46
              co do opłat w gimnazjum jest to 150zl miesiecznie i chyba 200 zl raz na rok na
              komitet rodzicielski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka