Dodaj do ulubionych

List pracownika naukowego Akademii Ekonomicznej...

IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 00:56
No cóż...studenci też maja nadzieję, że wreszcie może wyjdzie na swiatło
dzienne chociaż jeden przekręt z tych które się odbywają na tej uczelni...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 28.04.05, 08:48
      Szkoda, że Pan dr Jaworski nie jest świadomy przekrętów poprzednich władz
      Uczelni a sporo tego było.
      • jan12121 Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn 28.04.05, 09:42
        A co to ma, gościu portalu, do rzeczy? Że w Afryce Murzynów dręczą? Bolszewia,
        psia krew!
        Brawo Panie Doktorze! Hańba (kolejna) dla tzw. nauki, rozpędzić te bandy
        stertyczałych przekręciarzy!
        Na wiekszości polskich uczelni porzadni ludzie nie chcą się maczać w
        administrowanie i skutki są takie jakie są.
        Młodzież MUSI to dostrzec i dać nogę z tych uczelni, niech padają.
    • Gość: Błażej Mazur, AE Gorąco popieram! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.05, 10:18
      Szanowni Państwo!
      Chciałbym najserdeczniej podziękować p. drowi Januszowi Jaworskiemu za Jego
      wypowiedź. Mam zaszczyt i przyjemność znać p. Janusza Jaworskiego - i wiem, że
      jest osobą poważnie traktującą wartości moralne i porządną w najlepszym
      znaczeniu tego słowa. Niezwykle cenię P. Janusza Jaworskiego także za to, że
      jako jedna z niewielu osób publicznie wypowiada się w tej sprawie - także na
      spotkaniu porzed"wyborczym" z jedynym kandydatem.
      Ja także wypowiadałem się w tej sprawie (w sposób wysoce niedoskonały, ale
      szczery) - nie chcę powtarzać swojego stanowiska, które jest dostępne na forum
      w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=22670365
      w liście O podstawowych dla AKADEMII wartościach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=22670365&wv.x=2&a=23103630
      Chciałbym podkreślić, że list p. dra Jaworskiego może odegrać naprawdę ważną
      rolę. W społeczności Akademii, wśród studentów i niższych pracowników,
      powszechne jest oburzenie i sprzeciw wobec zaistniałej sytuacji. Niestety,
      równie powszechne jest poczucie bezsilności, beznadziejności i frustracji.
      Dlatego niezwykle ważne jest, by wszyscy, którym sprawa uczciwości i
      poszanowania godności ludzkiej jest droga, mieli świadomość, że COŚ W TEJ
      SPRAWIE SIĘ DZIEJE. Że ktoś się sprzeciwia. Że można do kogoś się przyłączyć w
      proteście. Dlatego stanowisko osoby powszechnie poważanej i będącej członkiem
      naszej społeczności od wielu lat jest tu niezwykle cenne i ważne.
      Uważam, że musimy się "policzyć" - wiedzieć, ilu osobom zależy na obronie
      PRZYZWOITOŚCI. Wierzę, że masowy sprzeciw wobec postępowania obecnych władz AE
      odniesie skutek.
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Mam więc prośbę: WPISUJCIE SIĘ Z POPARCIEM NA TO FORUM!!!!
      nawet jeśli to będzie jedno słowo, nawet, jeśli już wypowiadaliście się. Nie
      możemy milczeć - zbyt ważna to sprawa.
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ja stanowisko p.dra Janusza Jaworskiego w pełni popieram.

Błażej Mazur, mgr, asystent w AE.

• Gość: FiB, V rok Re: Gorąco popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:34
        Żal, że postawa JM psuje opinię o AE.

Niedawno miałem rozmowę w sprawie pracy. Kiedy powiedziałem gdzie studiuję, mój
        niedoszły pracodawca, powiedział: (ae) "A! To ta uczelnia gdzie te przekręty się
        wyczynia." Było mi smutno. (Pewnie sobie też wtedy pomyślać, że skoro na
        szczycie takie przekręty odchodzą to piękne oceny w indeksie się kupuje, bądź co
        druga z nich jest sfałszowana). Bardzo było mi smutno.

Nie dlatego, że nie dostałem pracy, ale dlatego, że jeden człowiek może tyle
        zepsuć. Temu człowiekowi podziękujmy. Dlatego

POPIERAM !!!!!! i jestem w opozycji wobec ekipy Pana Borowieckiego !!!

i
        Niech Pan Borowiecki zrezygnuje! Uczyni mniejsze zło jeśli ustąpi teraz niż
        jeżeli będzie tkwił na stanowisku, aż do momentu kiedy go z niego - za
        przeproszeniem - z hukiem wywalą... Niech wybory zostaną powtórzon

Student
        • Gość: MICHAL Re: Gorąco popieram! IP: *.org / *.krakow.pl 28.04.05, 17:39
          POPIERAM!!!!!!!!!
      • Gość: Anna Tarnawska Re: Gorąco popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:38
        Pełne poparcie!
      • Gość: independent Re: Gorąco popieram! IP: *.crowley.pl 28.04.05, 14:38
        Popieram w 100%.
        Rozpędzić to towarzystwo wzajemnej adoracji.
      • Gość: Mo :) Re: Gorąco popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:54
        Cóż mogę powiedzieć... również gorąco popieram i szanuję.
      • Gość: absolwent Re: Gorąco popieram! IP: *.veracomp.pl / 62.233.161.* 28.04.05, 15:51
        Borowiecki na drzewo!!
      • Gość: Sławomir Wójcik Re: Gorąco popieram! IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:38
        GOrąco popieram dążenie do prawdy. Osobiście (i smiem twierdzić, że nie jestem w
        tym zdaniu odosobniony) uważam, że to co się dzieje obecnie na AE jest
        karygodne. Najgorszym z możliwych wyjaśnien JM rektora jest to, że przyznałby
        się do winy, gdyby zrezygnował z uczestnictwa w tych wyborach. Może jest właśnie
        na odwrót? Miejmy nadzieję, że sprawa wkrótce zostanie wyjaśniona przez
        odpowiednie instytucje i winni całego zamieszania zostaną ukarani.

Sławomir Wójcik
        Student kierunku Informatyka i ekonometria
      • Gość: studentka IE Re: Gorąco popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:55
        Również gorąco popieram - zło jest bardzo widoczne ale Wy, którzy się tu
        wypowiadacie pozwoliliscie mi odzyskać wiarę w Dobroć i Mądrość, która potrafi
        jednoczyć :)

studentka kierunku Informatyka i Ekonometria
      • Gość: Lucyna Re: Gorąco popieram! IP: *.citynet.pl 28.04.05, 22:40
        Jak to dobrze, że sprawa nie ucichła, że jest jednak nadzieja na poprawę tej
        beznadziei. Ja wciąż liczę na to, że uczciwość wygra, damy radę! Dobre imię
        Uczelni jest najważniejsze - a zostało ono mocno zachwiane przez wydarzenia
        związane z wyborami. I jeszcze raz, serdeczne podziękowania dla odważnych
        pracowników naszej Uczlelni, którzy pokazali nam, że nie można się poddawać,
        kiedy widać, że wokoło dzieje sie cos niedobrego. Najszczersze i z całego serca
        poparcie!!
        • Gość: Urszula Ptak Re: Gorąco popieram! IP: *.krak / *.crowley.pl 28.04.05, 22:50
          Bardzo mnie cieszy to co przeczytałam,zwłaszcza to że sprawa nie ucichła, że są
          ludzie którzy wykorzystują swoją moc by walczyć o sprawiedliwość!!! Ja ze swojej
          strony również deklaruję gotowośc do działan i poparcie, nie zamilkłam na
          debacie przedwyborczej, nie zamilkłam na proteście, nie zamilknę i teraz bo
          wierzę w sens waki o sprawiedliwość i uczciwość... Dziękuję
      • Gość: sh Re: Gorąco popieram! IP: *.compower.pl 29.04.05, 00:43
        my studenci, jestesmy swiadomi oszustwa! bardzo chcialbym aby sprawiedliwosc
        wygrala, na AE to niestety nie do osiagniecia.
        • Gość: Michał Re: Gorąco popieram! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 29.04.05, 11:14
          Witam.

Chcialem podkreslic, ze nie bardzo wiem, jakim rektorem jest prof. Borowiecki,
          nie mam niestety porownania. Jednak jest w Profesorze kilka rzeczy ktore nigdy
          mi sie nie podobaly i to wlasnie dlatego wrocilem po swietach na wybory i
          glosowalem na elektorow z opozycji do "grupy trzymajacej wladze".

Kolejna rzecz jaka chce podkreslic, to to, ze moj sprzeciw, ktory wyrazam tym
          postem, nie dotyczy tego, ze prof. jest ponownie rektorem, a tego, ze moim
          skromnym zdaniem zostal wybrany w nieuczciwy sposob. Prosze osoby z obozu prof.
          wbic to sobie do glowy.. i nie wypisywac nie nawiazujac do tematu, ze
          kontrkandydat tez bym w PZPR lub jakie to przekrety byly za jego czasow, bo to
          mnie nie interesuje. Interesuja mnie tylko i wylacznie demokracja, za ktora
          walczyla moia rodzina w czerwcu 1976 roku (tak, jestem z Radomia ;)

Trzymajmy sie w boju.. kwiecie polskiej mlodziezy :)
          Dziekuje pracownikom katedr ekonometrii oraz informatyki, tak bardzo zwiazanymi
          z moim kierunkiem. Dzieki nim ciagle tli sie we mnie wiara w ludzi na AE.
          Błażej.. Ziomie :) Respect ! Moze spotkamy sie w przyszlym roku (jak Ciebie nie
          wywala, a mnie nie obleja ;) )

Pozdrawiam serdecznie
          Michał Porzożyński, KRDMIE2022
          Administrator Forum AE: ie.ae.krakow.pl/forum/
          • Gość: polonus3 Re: Gorąco popieram! IP: 141.154.158.* 25.07.05, 05:10
            "Michal" tak nie mozna! Ta wypowiedz pasuje do jakiegos studenta polonistyki,
            czy jakiej innej filologii no powiedzmy historyka, lub filozofa. No ale jest
            nie do przyjecia gdy mowi to ekonomista. O jaka wolnosc chodzilo w awanturach
            w Radomiu? Co ty wypisujesz! Tam chodzilo jedynie robolom o wiecej kielbasy
            i gorzaly najczesciej wypitej w robocie. Mam nadzieje, ze rodzina nie brala
            udzialu w rabowaniu sklepow przy okazji "walki o wolnosc" w tym Radomiu.
            Pozdrowienia
      • Gość: Aga Żbikowska Re: Gorąco popieram! IP: 81.219.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:08
        Mam nadzieję, że niedługo - jak dawniej - będę mogła chwalić się tym, że pracuję
        na Akademii Ekonomicznej.

Jeden z profesorów Akademii zwrócił moją uwagę na słowa jeszcze kardynała J.
        Ratzinger: „Wielką jest władza ta, która z władzy potrafi zrezygnować, a
        wielkość władzy ujawnia się wówczas, gdy poddaje się osądowi moralnemu”.
      • Gość: Ula Trójniak Re: Gorąco popieram! IP: *.ramtel.com.pl 01.05.05, 14:39
        Zgadzam się, że "nawet jeśli to będzie jedno słowo. Nie
        możemy milczeć - zbyt ważna to
        sprawa. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "

Dziękuję tym, którzy pokazują nam - młodym ludziom, jak ważna jest Prawda.
        Każdy z nas może być kroplą, która będzie drążyć skałę nieuczciwych sumień.
        Stydentka AE - Informatyka i Ekonometria
        • Gość: Absolwentka AE Re: Gorąco popieram! IP: *.crowley.pl 02.05.05, 08:49
          Studia na AE ukończyłam jakiś czas temu, ale nadal jest mi bliski los mojej
          Alma Mater.
          W pełni popieram stanowisko Pana Doktora Janusza Jaworskiego. Przy okazji,
          Panie Doktorze, dziękuję, że mogłam kiedyś być Pana studentką. Jestem również
          pełna podziwu dla kilku innych osób, które wypowiadają się otwarcie na stronach
          Gazety Wyborczej i na forum. Podziwiam odwagę Pana Mgr Błażeja Mazura i wielu
          Młodych Ludzi. Warto walczyć o PRAWDĘ i inne WARTOŚCI!!!
          Uczelnia nadal kształtuje osobowość młodych ludzi, stąd tu musi być kuźnia nie
          tylko talentów, ale i właściwych postaw w życiu.
          • Gość: polonus3 Re: Gorąco popieram! IP: 141.154.158.* 25.07.05, 04:39
            Droga Absolwentko powinno byc Almae Matris (kogo, czego, drugi przyp.)
            Nie martwcie sie bardzo, na AWFiS w Gdansku jet gorzej. Pozdrowienia
      • Gość: Student aE Re: Gorąco popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:20
        pelne poprarcie! wybory trzeba powtorzyc!
      • Gość: Mroczny Re: Gorąco popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:38
        Jak najbardziej popieram
        • Gość: Aga Żbikowska WSZYSCY popierają IP: 81.219.* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:34
          Zapraszam na stronę:

www.nasza-akademia.pl/
    • Gość: Marceli Szpak Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 10:29
      Rysiek, Rysiek naszym przyjacielem jest.... la la la la la...

pozdrawiam
      • Gość: Rydwan Jak w tym kraju ma byc dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 10:41
        Skoro nawet rektora nie można wybrac w uczciwy sposób.
      • Gość: miłośnik klanu Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ghnet.pl 04.05.05, 16:08
        Dziwne...
        Przecież wiadomo nie od dziś że Rysiu jest zwolennikiem czystych rączek i
        częstego ich mycia...
        A tu taka hańba. Ehh.

Rysiu! Umyj rączki!
    • Gość: RE Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 28.04.05, 12:00
      RAZ ZDOBYTEJ WŁADZY NIE ODDAJE SIĘ NIGDY
      • mn7 Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn 28.04.05, 16:17
        Gość portalu: RE napisał(a):

> RAZ ZDOBYTEJ WŁADZY NIE ODDAJE SIĘ NIGDY

Otóż to. Taka jest dewiza jego i jemu podobnych.
        My tu możemy używać wielkich słów o honorze, godności, przyzwoitości.
    • Gość: jw Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.autocom.pl 28.04.05, 13:20
      Wyrazy poparcia dla akcji dr Janusza Jaworskiego - Katedra Ekonometrii Akademii
      Ekonomicznej, ktorego osobiście nie znam. Gdyby tak otwarcie i w takim kierunku
      działała demokratyczna większość polskiego środowiska akademickiego to szkoły
      wyższe nie mogłyby być szkołami przekrętów !
      Podobnie myślacych zapraszam na portal Niezależne Forum Akademickie
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/ ktore działa podobnie jak dr Janusz Jaworski
      Józef Wieczorek
      redaktor Niezaleznego Forum Akademickiego
    • Gość: boję się podać :( AE - czemu tak jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:05
      Jesteś tchórzem Panie Borowiecki.
      Popierają cię tylko Ci, którzy są od Ciebie zależni

- Twoje ścisłe grona współpracowników, z Panem Teczke na czele (w mojej opinii największy cham i najbardziej bezczelny człowiek na AE jakich znam)

- RUSS (wybory też sfałszowano, ale nikt nie protestował, ale na to wszytko przymknął Pan oko), bo dostaje pieniążki, podobnie inne organizacje studenckie.

- Kierownicy zespołów języków obcych - bo dostają dodatkowe pieniążki, sami ustalają sobie premie, czesc z nich jest denna, reprezentuje mierny poziom (chocby z jezyka rosyjskiego - znajomy mial z nią zajęcia - by zaliczyć przedmiot wystarczą wszystkie obecności, nawet jeśli by się nic nie umiało...)

- Niektórzy profesorowie - mimo ich olewajstwa trzyma się ich na uczelni (np. prof. Chomątowski - nigdy niedostępny dla studentów, prowadzi denne wykłady nawiasem mówiąc, prof. Wołoszyn - gada na wykładzie pierdoły, rzeczy nie związane w ogóle z tematem, notorycznie skraca wykłady, gdy rzutnik zepsuty wykład się nie odbywa... - A pieniądze dostają! I to nie małe!!!).

- Wielu innych pracownikow naukowych, acz chyba szczegolnie z Katedry Procesu Zarzadzania, chocby Pan Litwa, itd wymieniac mi sie nie chce...

- Czesc administracji, rowniez popieraja bo dostali posadki badz premie dzieki Borowieckiemu. Popieraja bo wiedza ze jesli tego nie uczynia straca to wszystko, a jesli nie wszystko to przynajmniej czesc

- Niektore sprzaczki ponoć po znajomosci dostaly prace (ale tego nie wiem na pewno wiec nie rozwijam watku)

- itd, itp...

wiem ,ze pisze to bez skladu i ladu, nieudacznie.
      ale moze ktos to przeczytal, moze pomyslal ze tak jest na prawde,
      ze cos nalezaloby zmienic na AE.
      pisze - nawet jesli nieskladnie - jako student, zwykly student,
      choc de facto jeden z lepszych na swoim roku... jeden z takich ktorzy z zasady nie sciagaja, nie oszukuja (choc niestety zdarzalo sie na niektorych kolokwiach, ale bardzo bardzo rzadko)

student
      • Gość: krzysiek Re: AE - czemu tak jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:55
        A wiesz, ja też popierałem w wyborach rektora Borowieckiego, z tego prostego powodu, że prowadził uczelnię lepiej niż rektor Grabiński. Przykro mi, że zepsułem Twoją teorię.

Zupełnie inną sprawą jest fałszerstwo wyborcze
    • Gość: Maciek Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 28.04.05, 16:01
      witam,

popieram i dziekuje pp. Janusza, Błażeja i wszystkich zaangazowanych w sprawe studentow, absolwentow i pracownikow AE, niejasnosci wyborcze pojawialy sie do tej pory przy kazdych wyborach do RUSSu jakie pamietam a pamietam ich ze 6 :) Ciesze sie niezmiernie ze po raz pierwszy udalo sie sprawe naglosnic, ze jest wiecej studentow i pracownikow AE ktorzy nie boja sie zamanifestowac swojego niezadowolenia nie tyle z wynikow ale ze sposobu przeprowadzania "wyborow"
      mam nadzieje ze rozglos medialny rozjasni sutuacje calej masie studentow (jakby nie patrzec ludzi juz prawie z wyzszym wyksztalceniem) ktorzy do tej pory na takie rzeczy nie zwracali uwagi, to od nas wszystkich, od naszej uczciwosci zalezy to w jakim kraju zyjemy teraz i w jakim zyc bedziemy za 5, 10, 15 lat, demokracja i odpowiedzialnosc za przyszlosc nie spoczywa w rekach tylko jakiejs malej grupki czy to poslow czy elektorow, ona spoczywa w rekach nas wszystkich i warto sobie to uswiadomic juz teraz, im wczesniej tym lepierj

pozdrawiam serdecznie

Maciek
    • Gość: Mimoza A co z kolegium rektorskim? IP: *.aine.pl 28.04.05, 22:35
      Mam pytanie!!
      Kto został wybrany na stanowiska vice-rektorwó, dziekanów etc.?!
      Czy przypadkiem nie te same osobistości co poprzednio?!?!
      GTW rulez!!!?!??

• krakae Re: A co z kolegium rektorskim? 29.04.05, 18:20
        Oczywiście zostali wybrani Ci sami tj.Profesorowie:Teczke.Szromnik,Adamczyk.
    • Gość: ocochodzi? nie rozumię o co chodzi w tym proteście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:03
      Cytuję autora listu:
      " W drugim etapie przeciwnicy prof. Borowieckiego również zdecydowanie
      wygrali wybory do senatu i do rad wydziałów, natomiast w wyborach do kolegium elektorów
      wyniki były niemal dokładnie odwrotne jak w pierwszym etapie. Było to zupełnie nielogiczne,
      ponieważ do kolegium elektorów bardzo często kandydowały te same osoby, które
      jednocześnie startowały w wyborach do senatu lub do rad wydziałów. Oficjalne wyniki wyborów
      mogły więc być prawdziwe tylko pod warunkiem, że wyborcy masowo głosowali za daną osobą
      np. do rady wydziału lub do senatu, a jednocześnie przeciw tej samej osobie do kolegium
      elektorów. Taki paradoks dotyczy w skali uczelni kilkudziesięciu osób."
      Takie glosowanie jest jak najbardziej logiczne bowiem:
      -osoby, ktore kandydowały do senatu i do rad wydziału, po szczęśliwym dla nich głosowaniu
      automatycznie wchodzą w sklad kolegium elektorskiego powolanego do wyborów rektora
      (wybrani do senatu) i dziekana (wybrani do rady wydziału). Dlatego glosowanie na te osoby w
      wyborach na elektorów (funkcja jednorazowa, wyłącznie do wyboru rektora i prorektorów)
      byloby nonsensem bo w ten sposób dany wydzial sam ograniczałby liczbe swoich
      reprezentantów w kolegium elektorskim.
      Nielogiczne jest jeśli osoby, ktore zostaly wybrane do senatu ubiegają się dodatkowo o wybór
      na elektorów.
      W jakim celu?
      Chyba tylko po to aby zablokować konkurencję z wlasnego wydzialu.
      • Gość: Janusz Jaworski Re: nie rozumię o co chodzi w tym proteście IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.05, 10:46
        Osoby wybrane do senatu lub do rady wydziału nie wchodzą z tego tytułu w skład
        kolegium elektorskiego. Dlatego jest zupełnie normalne, że ta sama osoba
        kandyduje do kolegium elektorskiego i jednocześnie także do senatu lub rady
        wydziału.
        • krakae Re: potrzebne w AE samooczyszczenie 29.04.05, 11:29
          Gość portalu: Lepsza gorzka prawda i wyjść z twarzą z zaistniałej sytuacji.Nie
          wolno tak sie zachowywać, majac tytuły profesorskie, a może niektórzy
          członkowie komisji wyborczej nie wiedzieli, kto ich "wrobił" w szatański plan
          fałszerstwa wyborów, który odbił sie szerokim echem nie tylko w Polsce ale i za
          granicą, obnizajac prestiż uczelni publicznej. Myślę, że odpowiednie organy
          odpowiedzą na te watpliwosci i dojdzie do powtórzenia wyborów w imię PRAWDY.
          • Gość: Szary pracownik Re: potrzebne w AE samooczyszczenie IP: 195.86.245.* 29.04.05, 16:12
            Najbardziej przykre w całej sprawie jest to, że przy okazji "przekrętów",
            których dokonał zapewne jeden człowiek, lub najwyżej kilku ludzi - cierpi całe
            środowisko. Np. osoby często bez swej wiedzy i zgody wpisywane na nieformalne
            listy wyborcze, które choć niekiedy mało znane i niezbyt popularne na uczelni ni
            stąd ni zowąd otrzymały rekordowe ilości głosów. Koledzy patrzą teraz na nich z
            ironią... Zal mi też niektórych zacnych członków Komisji Wyborczej w najlepszej
            wierze biorących udział w jej pracach. Prawda, że nie dopatrzyli szczegółów
            procedury - np. pracuję na AE od niedawna, a nikt w czasie głosowania nie
            poprosił mnie o okazanie dowodu tożsamości... Ale z drugiej strony, komu
            przyszłoby wcześniej do głowy, że coś takiego wogóle może się zdarzyć na uczelni
            wyższej!!! Gdyby rektor Borowiecki od razu zarządził powtórkę wyborów - odciąłby
            się moralnie od fałszerza lub fałszerzy i pokazałby, że jest człowiekiem honoru.
            Przez parcie do władzy za wszelką cenę ściąga na siebie podejrzenie o conajmniej
            sprzyjanie takim metodom. No i oczywioście okazuje brak klasy, która przystoi
            profesorowi uczelni wyższej. Ale cóż, ostatecznie każdy ma takiego rektora na
            jakiego zasługuje...
        • Gość: xxxxx Re: nie rozumię o co chodzi w tym proteście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 16:11
          W uczelni gdzie pracuję, osoby wybrane do senatu automatycznie wchodziły w sklad kolegium
          elektorskiego do ktorego 'dobierano" dodatkowo elektorów "jednorazowych".
          Widocznie u was jest inaczej.
      • Gość: otochodzi Re: nie rozumię o co chodzi w tym proteście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 15:58
        Nie rozumiesz, bo masz zle informacje. Najpierw trzeba sie nauczyc, a potem
        zabierac glos. =))
    • Gość: Daniel B. Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.parp.gov.pl / *.crowley.pl 29.04.05, 18:35
      Popieram protest - jako absolwent tej uczelni. Uważam, że wybory powinny się
      odbywać uczciwie zgodnei z regułami demokracji.
      Podziwiam Pana Jaworskiego za odwagę i uczciwość :).
      Dzięki takim jak Pan może coś drgnie w wyższym szkolnictwie..

• Gość: mstadnicki Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 16:16
      nie zgadzam sie na fałszowanie wyborów na mojej uczelni
    • Gość: Absolwent AE Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 16:39
      Zwracam nię z prośbą do wszystkich absolwentów Akademii Ekonomicznejw Krakowie
      o przemyślenie swojej decyzji zwiazanej z udziałem w obchodach 80-cio
      lecia AE , jeżeli otrzymaliście zaproszenia na tą imprezę przemyslcie fakt ze
      Wasze uczestnictwo w pewien sposób uwiarygadnia sprawowanie władzy przez
      Rektora wybranego w wątpliwych okolicznościach . Ja i moi znajomi ze studiów
      postanowilismy spotkac się w tym dniu w Krakowie całkowicie prywatnie w
      wybranym wczesniej lokalu. Skandalem jest regulamin Zjazdu Absolwentów
      zamiewszczony na stronie AE , NIE JESTESMY DRESIARZAMI!,nie mamy z soba
      materiałów wybuchowych i nie jestesmy pijakami Panie Rektorze! środki przymusu
      to może Pan sobie stosować u siebie w domu!SKANDAL , SKANDAL , SKANDAL!!!
      Wyrazy współczucia wszystkim obecnie studiującym , trzymajcie się
      • Gość: krakae Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.autocom.pl 30.04.05, 17:23
        Ma Pan racje jeszcze tylu ochroniarzy nie było zatrudnionych w AE, liczac
        łacznie przez 80 lat, jak w jednym dniu wyboru rektora. (myślę, że było w
        kampusie AE 50 osób). Nie wiem kogo Ci ochroniarze mieli chronić, lub kogo
        przepędzic, chyba studentów, którzy protestowali? Byli uzbrojeni "po zęby".
        Dobrze, że była telewizja i dziennikarze to do niczego nie doszło.
        Przypominało to obrazki z Białorusi. Lider Łukaszenka. Kogo się kolegium
        rektorskie obawiało? Pracownicy dyrekcji robili zdjęcia, ciekawe komu miały one
        słuzyc?. Cała ta sytuacja na AE w Krakowie zwiazana z wyborem rektora
        wszystkich uczciwych ludzi potwornie bulwersuje. (odruch wymiotny).Piekny
        prezent na 80-lecie. Gratulacje!!!!!
    • Gość: absolwent 1996 Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 17:59
      Rzeczywiscie pomysł bojkotu nowych (starych) władz wydaje mi sie słuszny ,a
      spotkanie starych przyjaciół nie musi sie odbywac pod okiem kamer i ochroniarzy
      a przemówienie JM Rektora kazdy moze sobie darować. Panie Rektorze niech sie
      Pan uwiarygodni ale nie NASZYM kosztem , dla absolwentów Pan błazen jesteś!
      • Gość: Absolwentka AE Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.crowley.pl 01.05.05, 11:02
        Panie Doktorze,mialam szczescie byc Pana studentka. Podziwiam Pana odwagę oraz
        jeszcze kilku osób, które tak jawnie potrafiły się sprzeciwić zaistniałej
        sytuacji- Pan mgr Błażej Mazur. Znam dosc dobrze srodowisko Akademii. Bardzo
        boli mnie, to co obecnie dzieje sie na mojej Alma Mater. Nadal identyfikuję się
        z tą Uczelnią. Wiem, że kilku oddanych Akademii Profesorów (nie zawsze tytuł
        był ważny, ale wiedza, postawa i wartości, które wyznawali)z długoletnim
        stażem, kochających swoją pracę, rozumiejących Studentów i przez Nich
        poważanych musiało odejść... Uczelnia straciła wartościowe osoby. Kilku
        następnych zrobi to w niedługim czasie. Czy tak naprawdę musi być? Przecież
        traci Uczelnia i tracą Studenci.
        Popieram w pełni Pana stanowisko. Dziękuję, że miałam szczęście być Pana
        studentką.
    • Gość: AZS AE Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 19:20
      organizator zjazdu absolwentów NZS te przekretasy sprzedały głosy elektorskie
      samorzadowi studenckiemu, dzieki za taka impreze sprzedawczyki
      • Gość: zorientowana Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 23:10
        ale przecież to właśnie azs od jakiegoś miesiąca bardzo często chodzi na spotkania na "odpowiednio wysokim szczeblu". skądinąd wiadomo, że sami chcieliście zająć się organizacją tej imprezy, tylko że przedstawiliście program na 2 strony a4 i was wyśmiali...
      • Gość: członek NZS Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 03.05.05, 20:02
        poświęciłam 2 tygodnie mojego życia na napisanie projektu, nie chodziłam na
        zajęcia, siedziałam po nocach w biurze żeby napisać ten projekt (ponad 100
        stron). Nie oceniał go RUSS. Nie oceniaj czegos czego nie znasz. Zapraszam do
        mnie, przeczytaj mój projekt, porównaj z innymi pracami i wtedy się wypowiadaj
        bo ja poświćiłam duzo żeby stworzyć ta imprezę a twoja opinia jst w dużym
        stopniu niesprawiedliwa
    • Gość: Kumpel Borówy Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:25
      Alkohol od trzynastej to pomysł Hausnera

Jeśli kiedykolwiek w czasach PRL leżałeś skacowany w akademiku lub na plaży i
      marząc o zimnym piwie czekałeś na trzynastą, to ta informacja cię zainteresuje.
      Sprawcą twoich cierpień był towarzysz Jerzy Hausner z Komitetu Krakowskiego
      PZPR, dziś współtwórca Partii Demokratycznej - czytamy w ?Gazecie Polskiej?.

?Trzynasta wybiła, wstaje nowy dzień/ ruszyła kolejka, wszystkim lżej/ życie po
      trzynastej tu zaczyna się? ? śpiewał w latach 80. w piosence ?Za dziesięć minut
      trzynasta? Shakin Dudi. W tym samym czasie Jerzy Hausner, sekretarz Komitetu
      Miejskiego PZPR w Krakowie, wygłaszał w TVP pogadanki o socjalistycznej
      gospodarce.

Być może to popularność piosenki Ireneusza Dudka wpłynęła w owym czasie na
      radnych rad narodowych w niektórych województwach, którzy zaczęli zgłaszać
      nieśmiałe pomysły, by okazać obywatelom więcej zaufania i znieść będący
      przedmiotem licznych dowcipów zakaz sprzedaży alkoholu do godziny 13-tej,
      przynajmniej jeśli chodzi o piwo.

Pomysł zakrzyczała partia w osobie towarzysza Hausnera, który wygłosił w TVP
      pogadankę o wychowaniu w trzeźwości i zwalczaniu alkoholizmu. ?Chciałbym
      wystąpić w imieniu konsumentów, ale proponować będę, aby radni zwieść się nie
      dali i nie udzielili swojej zgody na sprzedaż piwa przed godziną 13.00? ?
      apelował.

Sekretarz Hausner podparł się naukową analizą. ?Przecież taka sytuacja, w
      której browary nie mogą sprzedać całej swojej produkcji, może się okazać
      korzystna dla konsumentów. Producenci piwa będą wreszcie musieli się z nimi
      liczyć? ? objaśnił rządzące gospodarką mechanizmy.

Wysunął też hipotezę, że w związku z utrzymaniem zakazu ?znikną z rynku gatunki
      najpodlejsze, takie jak nowość pod nazwą ?Piwo Góralskie?.

Hausner swe telewizyjne pogadanki wydał drukiem w 1989 roku pod tytułem ?
      Dylematy codzienne gospodarki. Wykłady z lat 1983-1986?.

Jerzy Hausner, zakładający dziś z Władysławem Frasyniukiem Partię
      Demokratyczną, prezentowany jest w mediach jako wybitny ekspert ekonomiczny.
      Mało kto zna drugą twarz wicepremiera ? marksistowskiego ideologa z Komitetu
      Krakowskiego PZPR - czytamy w ?Gazecie Polskiej
      • Gość: NZS - Bartek Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 04.05.05, 17:45
        Witam,
        Ustosunkowując się do niektórych wypowiedzi nt. Zjazdu Absolwentów AE chciałbym
        powiedzieć szanownemu Absolwentowi AE, iż taki regulamin jaki powstał, jest
        zwykłym standardowym regulaminem stosowanym przy organizacji podobnych
        imprez !!!! Został napisany wg. wymogów bezpieczeństwa i ochrony, więc nie
        wypowiadaj się w kwestiach co do których nie masz zielonego pojecia.
        Co do drugiej kwestii elektorskiej i organizacji samego Zjazdu, którty jako NZS
        wygra;liśmy. Nie wygraliśmy dlatego, że wstąpilimśmy do jakiejkolwiek koalicji,
        wygraliśmy dla tego, że poświęciliśmy mnóstwo czasu na napisanie tego projektu,
        na doszlifowanie go tak żeby był dobry. Może najpierw szkaluąc i pomawiając
        kogoś bez jakiejkolwiek merytorycznej wiedzy, bez żadnych wiadomości na ten
        temat, zapoznasz się z tym, co zostało przyjęte, co zostało złożone i na
        podstawie czego zostały podjęte decyzje. Ten projekt, jak już moja koleżanka
        napisała, kosztował nas 2 tygodnie wyjęte z życiorysu. Te 108 stron projektu
        zostały stworzone przez ludzi, którzy nie są sprzedawczykami. Skoro tak ktoś
        twierdzi niech najpierw zapozna się z faktami.
        Poza tym widzę, że większość tutaj wiąże wybory rektorskie z każdym wydarzeniem
        na AE. Lepiej czasami zastanówcie się co piszecie i jak piszecie i o kim
        piszecie. Bo jak na razei widzę tutaj głosy(nie wszystkie oczywiście) ludzi
        którzy nie mają kompletnie merytorycznej wiedzy na którykolwiek z tematów o
        których mówią.
        "Jeśli nie wiem, to nie mówię, że wiem" - Sokrates
        I lepiej zastanów się 2 razy zanim coś napiszesz i czy wiesz wystarczająco dużo
        żeby na ten temat pisać, bo wiele wypowiedzi na tym forum śmierdzi mi tu
        wielkim paragrafem za pomówienia i szkalowanie publiczne. a to już jest poważne
        przestępstwo.
        Pozdrawiam
    • Gość: anty -nzs Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:51
      NZS AE to największe przekrety i jeszcze się tłumaczą:)
    • bonarus Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn 04.05.05, 23:27
      Witam
      zgadzam sie z Dr Jaworskim, z którym znam się (mam a z nim zajęcia:P) - jest to
      naprawde wielki czlowiek, potrafi wytlumaczyc to co dla innych jest
      niewytłumaczalne i to mnie cieszy :p

Zgadzam sie ze nie chodzi o personalia a o prawdziwosc wyborow - chociaz
      teraz... jakby sie okazalo ze wybory zostaly sfalszowane to chyba by i o
      prersony tez chodzilo
      • Gość: NZS-Bartek Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 05.05.05, 10:39
        Skoro uważasz ze NZS to przekretasy, to moze mial bys na tyle cywilnej odwagi i
        podpisalbys sie pod tym postem. Albo przynajmniej podaj argumenty. Obrazac
        kogos jest bardzo latwo, natomiast podac argumenty widze ze bardzo trudno.
    • Gość: RUSSOWIEC Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.ae.krakow.pl 05.05.05, 10:44
      Nie zgadzam się z wypowiedzią że NZS AE to przekretasy , to tylko małe
      cwaniaczki :)
    • Gość: Agulinda Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.iycore.net / *.dsl.in-addr.zen.co.uk 07.05.05, 22:06
      Niestety nie jestem na biezaco z wiadomosciami, ale zdecydowanie jestem za
      odebraniem funkcji rektora uczelni prof. Borowieckiemu. Juz od samego poczatku
      jego kadencji jego postepowanie bylo calkiem bez sensu, np. wyzamykanie kser,
      glownie Akwarium, mimo ze 20tys ludzi podpisalo petycje, punktow
      gastronomicznych, i jak ostatnio slyszalam, zielonego kiosku... no troche
      przesada panie rektorze! przesada.. a uczelnia schodzi na psy w rankingach! po
      co piekne budynki? idziemy na jakosc czy na ilosc, he??
      • Gość: James Jagoda taka mala ciekawostka IP: *.77.classcom.pl 08.05.05, 21:08
        z domeny ae.krakow.pl jakas tajemnicza sila zaczarowala dostep do wybranych
        tematów na forum.gazeta.pl BRAWO moje najszczersze gratulacje to zdaje sie, ze
        Chinska Demokracja tak limituje swoim obywatelom dostep do internetu.
      • Gość: przenikliwy Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 00:05
        Czy byłabyś w stanie ukazać jakieś przczynowo-skutkowe związki między zamknięciem kser i barów, a spadkiem jakości nauczania na AE? Bo ja raczej byłem skłonny przypuszczać, że to raczej chodzi o jakość wykładowców i programu nauczania.
      • Gość: Ktos Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.net.prospect.pl 14.05.05, 12:19
        A ja bym chcal tylko zauwazyc, ze zielony kiosk nie zostal zamkniety tylko
        zmodenizowany :PPP i dziala sobie jak dzialal tylko jest deczko wiekszy :)
    • Gość: pracownik uczelni Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: *.eranet.pl 14.10.05, 17:38
      Pan doktor nie pamięta, jak były dawniej ustawiane wybory, głównie przez
      pracowników Wydziału Zarządzania. Czyżby nic Pan nie wiedział o konsultacjach w
      pawilonie A przed wyborami Pomorskiego i Gabińskiego. Wydawało się wam, ze
      rektorem może być tylko wasz człowiek. Teraz nazywacie się opozycją. Podczas
      ostatnich wyborów brakło wam głównego manipulatora z pawilonu A, wię
      wymysliliście sfałszowanie wyborów. Szermując wygodnymi dla was hasłami,
      szkodzicie uczelni. Opamiętajcie się.
    • Gość: zielo Re: List pracownika naukowego Akademii Ekonomiczn IP: 213.134.183.* 27.02.08, 07:14
      Jak był Borowiecki tak jest i myślę że nadal będzie
    • Gość: Zielo !!!IE Gorąco popieram IP: 213.134.183.* 27.02.08, 07:20
      Jestem na 3 roku AE i nie chciałbym aby kolejną kadencję na tej uczelni znowu
      sprawował mister Borowiecki, przyłączam się do protestu bo tego wymaga walka o
      sprawiedliwość i poszanowanie elementarnych zasad demokracji!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka