Dodaj do ulubionych

informatyka - agh czy uj?

IP: 62.233.163.* 04.07.02, 16:22
witam wszystkich,
szczesliwie dostalam sie na studia informatyczne zarowno na agh jak i na uj.
powiedzcie mi, prosze, jakie sa wady i zalety studiowania tej nauki na obu
uczelniach, bo musze sie na cos zdecydowac...
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 04.07.02, 18:47
      nie wiem, jak jest, ale ja się wybieram na inf na UJ
    • Gość: jr Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 19:47
      zdecydowanie AGH.....
      powiedz skad wiesz ze juz zdałaś? są już wyniki?
    • Gość: mtq Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 19:54
      Nie znam się, ale 'na czuja' poszedłbym na UJ
      • Gość: yoyo Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 20:04
        dlaczego agh?
        bo na informatykach uniwersyteckich uczą bardziej teoretycznie a na
        politechnikach uczą praktycznie, poza tym AGH ma najlepszą sprzęt komputerowy
        na kierunku informatyka w porównanniu z innymi uczelniami...
        • Gość: mtq Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 21:04
          a co takiego świetnego tam mają? Szybsze PCty ;-) ?
          • mikolaj7 Re: informatyka - agh czy uj? 05.07.02, 11:20
            Gość portalu: mtq napisał(a):

> a co takiego świetnego tam mają? Szybsze PCty ;-) ?

Maci tez sa - sam widzialem...

ale stare to to, przy naszych to takie kalkulatory ;-)

system chyba 7.x
    • Gość: Zbigniew Zależy co chcesz robić po studiach. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 21:22
      Wybrałbym AGH bo na pewno praktyczniej przygotowują.
      Natomiast jeżeli bardziej interesuje Cię teoria to wybierz UJ tylko nie licz na
      wielkie zarobki po studiach :))
      Jeżeli chodzi o sprzęt to oczywiście że nie chodzi o szybsze PC czy Maci:)))
      Tylko na przykład o mikrokontolery, komputery SUN, laboratoria sieciowe,
      specjalistyczne oprogramowanie i takie cuda wianki a niektóre systemy mogą
      kosztowąc po parę set tysięcy złotych.

Pozdrawiam i chyba jednak AGH!
    • Gość: Aneta Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.taconic.net 21.08.02, 02:40
      Nawet sie nie zastanawiaj, tylko udezaj na AGH. Uj jest dla prawnikow i
      politykow. JKesli chcesz byc dobrym informatykiem, wybierz sie na uczse4lnie
      tevchniczna, a nie na uniwersytet, ktory wymyslil w tym, roku nowy kierunek.
    • Gość: gość Re: informatyka - agh czy uj? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 20.09.02, 10:18
      Studiuję informatykę na AGH i zdecydowanie nie polecam! Ponoć w rankingach
      uczelni nie wypadamy najgorzej, ale jakość nauki na AGH jest chwilami
      conajmniej zła. Porównywałem programy zajęć pierwszych dwóch lat między
      uczelniami i okazuje się wielkim kłamstwem jest mówienie, że AGH jest bardziej
      praktyczne. Jest zupełnie odwrotnie. Poza tym na AGH trzeba uczyć się fizyki,
      na UJ nie. Powinienem też dodać, że lepsi wybierają jednak UJ.
      • Gość: Marek Rabenda Re: informatyka - agh czy uj? IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 12:44
        > Studiuję informatykę na AGH i zdecydowanie nie polecam! Ponoć w rankingach
        > uczelni nie wypadamy najgorzej, ale jakość nauki na AGH jest chwilami
        > conajmniej zła. Porównywałem programy zajęć pierwszych dwóch lat między
        > uczelniami i okazuje się wielkim kłamstwem jest mówienie, że AGH jest
        bardziej
        > praktyczne. Jest zupełnie odwrotnie. Poza tym na AGH trzeba uczyć się fizyki,
        > na UJ nie. Powinienem też dodać, że lepsi wybierają jednak UJ.
        Za przeproszeniem twoje ostatnie zdanie jest funta kłaków warte.
        Jestem studentem informatyki AGH, w sumie mam już absolutorium, a niebawem
        składam pracę magisterską i pomimo, że nie mam miłych wspomnień ze studiowaniem
        informatyki na AGH (deficyt kobiet na kierunku, czasami przynudzający i
        nieprofesjonalni wykładowcy, trudność w znalezieniu znajomych etc.) To muszę
        stwierdzić, że
        cała ta szopka jest naprawdę warta zachodu. Od pierwszego roku cały czas
        zastanawiałem się czy nie zmieniać kierunku, bo miałem dość. Na pierwszym roku
        matematyki, której jest tu najwięcej ze wszystkich kierunków z którymi się
        spotkałem. Fizyka była rewelacyjna, a to dzięki świetnemu prof. Maksymowiczowi,
        który potrafił nas zarazić ciekawością do przedmiotu, który w liceach jest
        (delikatnie mówiąc) nieodpowiednio uczony. Na drugim roku też miałem dosyć
        matematyki i elektroniki. Potem było zapieprzanie z projektami. Ale jak
        znajdzie się dobrą grupę znajomych (nawet to nie jest potrzebne)
        i przy minimum chęci można przez to wszystko przejść. Teraz kończąc tą uczelnię
        nie patrzę na nią różowo i będę w ósmym niebie jak już nie będę musiał się
        tu pojawiać, ale z drugiej strony wiem, że nikt po informatyce na AGH nie
        ma probelmu ze znalezieniem pracy, a dodatkowo po pięciu latach zauważam,
        że pomimo niechęci i oporów z mojej strony ta uczelnia naprawdę bardzo dużo mi
        dała i myślę, że jednak pomimo jej ewidentnych minusów, to warto na niej
        studiować informatykę.
        To tyle.

Pozdrawiam
        Marek Rabenda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka