Dodaj do ulubionych

Czechy i Slowacja- prosba o pomoc

IP: *.telia.com 06.07.02, 00:12
Bede mial w lipcu pare dni wolnego i chcialbym wybrac sie do bratnich narodow
slowianskich, Czechow i Slowakow. Poniewaz nigdy tam bylem prosze was o pomoc;
gdzie spac, co jesc, jakie piwo pic, co ogladac, czego nie robic i jaki jest
poziom cen.
Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: peteen Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 00:16
      a dlaczego sądzisz, że akurat w Krakowie to wiedzą ? ja byłem na ten przykład
      20 razy na słowacji, ale tylko raz dalej, niż 100 m od granicy (=najbliższego
      monopolowego )...
      niemniej - powodzenia !
      :c)
      • Gość: Swarozyc Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.telia.com 06.07.02, 00:19
        Nie wiem, tak mi sie glupio skojarzylo ze z Krakowa blizej na Slowacje niz ze
        Szczecina...
      • jottka Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc 06.07.02, 00:19
        bo ja mu to na forumszczecin powiedziałam :( poleciłam mu tutejsze forum i
        turystyczne, no to przyszedł
        • Gość: Swarozyc Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.telia.com 06.07.02, 00:21
          Dziekuje Jottka za protekcje..
          • Gość: peteen Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 01:03
            aha, to ja nie wiedziałem...
            to co innego, jutro coś przeczytam w przewodniku i napiszę, obiecuję !
            ;c)
    • Gość: PROKOCIM Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.client.attbi.com 06.07.02, 04:17
      www.wakacje.pl

www.pinkwart.z-ne.pl/slowacja/index.htm
      www.tatry.ipx.pl/slowacja.php

www.kki.net.pl/~paune/index.html
      www.infoczechy.pl
      • Gość: Swarozyc Re: Prokocim IP: *.telia.com 06.07.02, 12:55
        Dzieki o to mi chodzilo!
    • Gość: ak Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: 213.54.196.* 06.07.02, 12:31
      Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> Bede mial w lipcu pare dni wolnego i chcialbym wybrac sie do bratnich narodow
      > slowianskich, Czechow i Slowakow. Poniewaz nigdy tam bylem prosze was o pomoc;
      > gdzie spac, co jesc, jakie piwo pic, co ogladac, czego nie robic i jaki jest
      > poziom cen.
      > Z gory dzieki

Do bratnich narodow jezdze zima zeby troche sniegu zobaczyc, bo w Austrii to
      wszystko tak podpicowane, ze az sztuczne - aczkolwiek snieg prawdziwy. Jesc mozna
      wszystko, to nie Korea i psow na slodko jeszcze nie serwuja. Piwo - kwestia
      smaku, ale generalnie czeskie lepsze od slowackiego. Ja nawet tak dalece sie
      przestawilem, ze w piwnym kraju jakim sa Niemcy, popijam czasami czeskie (jak
      gdzies dostane). Ceny slowackie lepsze od czeskich. Pomieszkuje tylko na
      kwaterach prywatnych i jest dobrze:))
      Co mozna zobaczyc? - "To takie pytanie jak zadne", jak napisal mi jeden homo
      cracoviensis na watku "Krakow i okolice" - nieco nizej na forum - kiedy
      zapytalem w ten sposob o atrakcje Krakowa. Tym nie mniej cos niecos sie
      dowiedzialem. Co do CSSR (he he tak juz zostanie) architektura - Praga i masa
      czeskich malych miasteczek. pas Sudetow. Krajobrazy - Mala Fatra , poza tym
      jaskinie - w tym lodowa w Demanovskiej Dolinie, czynna wlasnie tylko w lecie i
      duzo innych ciekawostek. Najmniej atrakcyjna czesc to poludniowa i pld-wschodnia
      czesc Slowacji. Sama Bratislava - trudno mi powiedziec, bo tam ostatnio nie
      bywalem
      Pordrowienia
      • Gość: Swarozyc Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.telia.com 06.07.02, 18:25
        Dzieki. Nie ma jak to opinie zywych ludzi, w odroznieniu od broszur
        turystycznych.
        • Gość: flip Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.p.lodz.pl 06.07.02, 19:46
          Slowacje znamy mniej, wiec polecimy tylko Trenczyn, a takze Spisz - zwlaszcza
          Lewocze i Spiski Hrad. Slowacje oglada sie dla gor i dziekiego. Czechy zas - to
          zupelne przeciwienstwo, jak juz ktos napisal miasteczka, zamki, palace, no i
          vlaczki. Jest kilka numero uno oprocz Pragi, o ktorej nie trzeba tu pisac.
          Sa to: Czeski Krumlow, Kutna Hora, Tabor i Litomysl w Czechach i Telcz na
          Morawach. Ale to jest tylko to najlepsze. Jest mnostwo bardzo dobrych
          miasteczek oprocz tego. Z zamkow najbardziej lubimy Bezdez, Cesky Sternberk,
          Hluboke, Pernstejn (Morawy). Na Morawach polecamy ponadto Buchlovice, gdzie
          jest piekny rokokowy palacyk z parkiem na dole i zamek Buchlov na gorze. I sa
          tez skaly: najlepsze to Stolowe, czyli Adrspach i Teplice nad Metuji, troche
          gorsze sa kolo Jiczyna. Miejsce najbardziej urokliwe jest tam niedaleko -
          mianowicie zamki w Koscie i Troskach, jako tez pola lubinu kolo Sobotki z
          widokiem na Humprecht (tam niesamowite zbiory sztychow Piranesiego) - w maju
          oczywiscie.
          Kraj jest bardzo przyjazny i bardzo tani. Powodzenia.
          • Gość: Tomaszek Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.soft / 192.168.2.* 07.07.02, 00:09
            Zarówno w Czechach jak i na Słowacji możesz swobodnie porozumiewać się po
            polsku, jednak musisz uważać, bo niektóre słowa mają całkiem nieoczekiwane
            znaczenie. Szczególnie uważaj na słowo "szukać". Oznacza ono po prostu
            pier....ć! Mnie się kiedyś zdarzyło w pewnej poważnej firmie w
            Czechach "szukać" pani dyrektor. Najzabawniejsze są potrawy np bramborove
            hronolki to frytki. Jedź i zwiedzaj, i co miłe całkiem nas, Polaków lubią.
            • Gość: Albrecht Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.02, 17:05
              Dodałbym jeszcze, że sklep to piwnica, więc lepiej szukać obhodu. Czerstvy
              znaczy świeży, co ważne zwłaszcza przy pieczywie.
              Ważne jest też fakt płatnych autostrad. Tamtejsza policja poluje na
              zapominalskich i uwaga tych którzy jeżdżą ze starymi naklejkami. Mandat/pokuta
              to 5000 koron czyli około 500 PLN.
              Wracając do kraju nie zabieraj zbyt wiele "nieprzepisowych" napojów. Mając
              rejestrację z drugiego końca kraju, jest duża szansa na przetrzepanie przez
              celników, tak na samej granicy jak i po jej przekroczeniu.
              Udanych wakacji.
              • Gość: flip Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.p.lodz.pl 07.07.02, 17:55
                Zachod zas to ustep (zachód to zapad). Czesi dostaja ataku smiechu na
                okreslenie "Instytut Zachodni".
                Jeszcze o miastach: polecam Brno - to jest standard niemal szwajcarski - tam
                jest wszystko poukladane jak nalezy i mnostwo dobrej architektury. Nie
                zapomniec o willi Tugendhata, naprawde robi wrazenie.
                Na poludnie od Brna jest cud nad cudami: latyfundium Liechtensteinow - czyli
                Valtice, Mikulov i Lednice. Ta ostatnia (bo to ona) to wielki neogotycki palac
                z ogromnym ogrodem i parkiem krajobrazowym z roznymi "foliami"
                architektonicznymi po krzakach. Doskonale na rower albo na konia. Mikulov zas
                to bardzo piekne miasteczko kompaktowe z zamkiem, kaplica na wzgorzu,
                ryneczkiem w ksztalcie "L" i dobra wspolczesna architektura.
                Na N-E od Brna jaskinie i skaly (Macocha) i cudowny rokokowy kosciol w
                Krztinach (Krtiny).
                Ceny na kempingach: 100-250 KC od ryja. W Troi (przedmiescie Pragi) mozna
                nocowac na prywatnych dobrze utrzymanych polach namiotowych nawet za 160 KC od
                ryja. Obiad na prowincji nawet ponizej 100 KC, ale lepiej liczyc 150 KC. Piwo:
                ok. 15 KC, w Pradze bardzo drogo, bo do 50 KC :-)
                Jesli objazd koleja, to kupic Karte Zakaznika za 200 KC, ktora daje ogromne
                znizki (nawet 50%) i jest wazna 12 miesiecy (konieczne zdjecie).
                Slowacja jest troche tansza.
                • faciu Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc 07.07.02, 20:30
                  Z potraw słowackich polecam vyprażany syr (plaster sera panierowany) i
                  madziarski gulasz z knedlami. A jeżeli chodzi o piwo słowackie to wg mnie
                  najlepszyb jest smadny mnich z browaru Saris:
                  www.mnich.sk/ - to na wzbudzenie pragnienia
                  :)).
                  Ps. Aha gdy dziewczyna mówi że jest "trudna"... to lepiej się za nią nie
                  zabieraj...
                  :))))
                  • Gość: ak Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: 212.144.35.* 07.07.02, 20:52
                    Co do Slowackich piw to znosny jest tez Zloty bazant. O Czechach moglbym pisac
                    tyle ze lepiej nie bede zaczynal, dodam tylko ze w poprzednich postach
                    wymienione Trencin, Levoca czy Tabor to urocze niewielkie miasteczka godne
                    odwiedzin. Zreszta cale Czechy sa ciekawe, bylem tam juz 17 razy, chociaz
                    ostatnio przestawilem wizyty z lata na zime. Aha, jesli na Slowacji uslyszysz
                    (fonetycznie !) nech sa paczi, to nie znaczy zebys sie patrzyl, ale
                    oznacza "prosze bardzo".
                    • faciu Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc 07.07.02, 21:21
                      Gość portalu: ak napisał(a):

> Co do Slowackich piw to znosny jest tez Zloty bazant. O Czechach moglbym pisac
                      > tyle ze lepiej nie bede zaczynal, dodam tylko ze w poprzednich postach
                      > wymienione Trencin, Levoca czy Tabor to urocze niewielkie miasteczka godne
                      > odwiedzin. Zreszta cale Czechy sa ciekawe, bylem tam juz 17 razy, chociaz
                      > ostatnio przestawilem wizyty z lata na zime. Aha, jesli na Slowacji uslyszysz
                      > (fonetycznie !) nech sa paczi, to nie znaczy zebys sie patrzyl, ale
                      > oznacza "prosze bardzo".

Chyba chodzi Ci o Słowacje, anie o Czechy...
                      :))
                      • Gość: ak Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: 212.144.35.* 07.07.02, 23:26
                        I o Slowacje i o Czechy, na zmiane i wymieszane (patrz pytanie) :-)
                    • Gość: flip Re: Czechy i Slowacja- prosba o pomoc IP: *.p.lodz.pl 07.07.02, 23:40
                      17 razy?? A to dopiero: tos wacpan expert :-) Moze bys cos napisal - ekran
                      cierpliwy, to i wyswietli...
                    • luckystrike złoty bazant jest znośny :) 08.07.02, 10:29
                      Gość portalu: ak napisał(a):

> Co do Slowackich piw to znosny jest tez Zloty bazant.

bardzo ciekawe określenie . jezeli złoty bażant jest
                      znośny to ciekawe jakie to piwo jest dobre, a nawet
                      bardzo dobre?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka