Dodaj do ulubionych

II LO HELP !

IP: *.net.autocom.pl 09.06.05, 18:12
czy jest ktoś z klasy hum. od Sobieskiego ? Chciałabym dostać się do kl. "h"
humanistyczna z ang. Napiszcie, czy trudno było dostać się w ubiegłym roku,
ile mieliście punktów? przeraża mnie łacina, czy da się jej nauczyć, czy ze
ścisłych bardzo gnębią ? dlaczego na razie tak mało chętnych do tej klasy,
czy sami olimpijczycy tam idą, proszę nie lekceważcie mnie i odpowiedzcie !
Obserwuj wątek
    • Gość: maturzystka2005 Re: II LO HELP ! IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 09.06.05, 19:33
      ja sie na temat II LO wypowiadac nie bede, bo mnie oskarzycie o stronniczosc...
    • Gość: spinka Re: II LO HELP ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:23
      czy trudno sę dostać, powiedzieć nie mogę, bo ja niereformowana.
      ze ścisłymi - jak ze wszystkim - zależy, na jakiego nauczyciela trafisz.
      łąciny można się spokojnie nauczyć, nawet maturę na 5 zdać. są dwie
      nauczycielki, ta starsza to legenda i postrach (niektórych tylko), u młodszej
      podobno luzy. ale jeśli tylko będziesz się uczyć regularnie i masz jako takie
      zdolności językowe, nie powinno być problemów.
      maturzystko - no a kto się ma o Sobieskim wypowiadać, jak nie
      studenci/absolwenci? ;)
      • Gość: stara maturzystka Re: II LO HELP ! IP: 194.150.99.* 10.06.05, 08:42
        łaciny da sie nauczyć,ale podstawa to systematyczność,jeśli chodzi o panią od
        łaciny,tą"legendę"to jest ciężko,trzeba się naprawdę uczyć,ale da sie przeżyć;-)
        teraz na lektoracie z łaciny na studiach nie mam najmniejszych problemów:-)))
        powodzenia w dostaniu się do IILO,jest ciężko,ale potem całkiem miło wspomina
        się tą szkołę...:-)))
        • Gość: ula Re: II LO HELP ! IP: *.net.autocom.pl 10.06.05, 10:32
          proszę, odpisz jeszcze vzy ktoś słaby z mat. i fiz. da sobie radę i na jakich
          studiach teraz jesteś ?
        • Gość: ola Re: II LO HELP ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:20
          o, też słyszałam, że po "legendzie" ludzie na lektoratach się nudzą, bo to
          wszystko taka sobie powtórka z LO :) lepiej się pomęczyć w liceum, na studiach
          będa męczyć z czegoś innego ;)
      • Gość: maturzystka2005 Re: II LO HELP ! IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 10.06.05, 12:10
        wlasnie sie zgadzam:) dlatego nie bede nic mowic, co prawda jestem absolwentka,
        ale nie tej szkoly:) a wlasnie dlatego, ze w II LO mialam wielu znajomych i
        tylko 1 (slownie RAZ) uslyszalam o tej szkole cos dobrego, a wszyscy zaluja, ze
        tam poszli. Dlatego nic pewnego powiedziec nie moge, bo sama z doswiadczenia nie
        znam tej szkoly:) znam inna
    • Gość: absolwentka2005 Re: II LO HELP ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:25
      Szkola jest okropna.Ja skonczylam politologa,co wcale nie oznaczalo,ze mialam
      luzy ze scislych przedmiotow a wrecz przeciwnie!!!Biorac pod uwage przeglad
      calej kadry polonistow,to jest moze jeden godny uwagi.Reszta jest stara i
      niereformowalna!Dla towarzystwa moze i warto isc, bo przychodza fajni ludzie,
      ale niestety z wiekszosci powietrze uchodzi maksymalnie po roku.Dobrze sie
      zastanow czy chcesz isc do tej szkoly, bo widzac jak wyglada Nowa Matura mozesz
      spokojnie zlozycz papiery do mniej ,,snobistycznej" szkoly, gdzie rownie dobrze
      Cie przygotuja do egzaminow, a zaoszczedzisz sobie mnostwo czasu i zdrowia :)))
    • Gość: ula Re: II LO HELP ! IP: *.net.autocom.pl 11.06.05, 18:05
      dzieki za wszystkie wypowiedzi; jednak nie zdecydowałam się na II z jednego
      powodu: brak drugiego języka zachoniego,a żal mi 3 lat niemieckiego w gim. /w
      rok zapomnę pewnie 90 %/Wiem, że mogłabym chodzić na jakieś dodatkowe lekcje,
      ale prawdopodobnie nie bede miała czasu wkuwając łacinę. pozdrowienia
      • Gość: anka Re: II LO HELP ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:31
        bez przesady. nad łąciną nie siedzi się cały czas. wystarczy jakaś godzina
        przed każdą lekcją.
        • Gość: jjjppp Re: II LO HELP ! IP: *.net.autocom.pl 15.06.05, 10:54
          2 godziny w tygodniu na nauczenie się łaciny to 4 razy za mało. Wiem coś o tym
          bo też chodziłem do tej klasy - LO było czteroletnie. Jeśli ktoś nie ma zamiaru
          poświęcić się w przyszłości studiom językoznawczym lub fil. klasycznej nie
          polecam tej klasy. Taką wiedzę z łaciny można równie dobrze posiąść na
          studiach, bo po tych 2 i 1/2 latach będziesz umieć \jeśli nie poświęcisz się
          całkowicie mowie Rzymian\ tyle co nic. Pozdrawiam Panią Profesor, i dziękuję za
          wiedzę. Jeśli jeszcze raz miałbym wybierać LO wybrałbym też tę klasę. j
          • no-alarms Re: II LO HELP ! 15.06.05, 20:24
            Gość portalu: jjjppp napisał(a):

> 2 godziny w tygodniu na nauczenie się łaciny to 4 razy za mało. Wiem coś o
            tym bo też chodziłem do tej klasy - LO było czteroletnie.
            też kończyłam dwójkę czteroletnią i uczyłam się dwie godziny tygodniowo. albo i
            mniej. w trzeciej klasie miałam 3, w czwartej 5, z matury pięć. wszystko zależy
            od zdolności językowej i faktycznej, regularnej nauki.
            i zawsze lepiej uczyć się łaciny w liceum, bo na studiach materiał przerabia
            się dwa razy szybciej. a zaliczony lektorat z łaciny doceniają zwłaszcza ci z
            medycyny ;)
            • Gość: jolka Re: II LO HELP ! IP: *.net.autocom.pl 16.06.05, 18:39
              nie jestem przekonana, czy akurat do łaciny potrzebne są zdolności językowe.
              Moim zdaniem ważniejszy jest ścisły umysł i logiczne myślenie. Nauka łaciny
              przychodziła mi z łatwością /dużo też poświęcałam na nią czasu/ angielskiego,
              mimo 5 lat intensywnej nauki żadną miarą nie mogę zapamiętać. Czy mam rację,
              że, że łaciny nie można traktować jak języki nowożytne ?
    • aaagus Re: II LO HELP ! 17.06.05, 17:57
      Jesli ktoś ma pytania na temat II LO do uczniów byłych i obecnych to zapraszam
      na forum.sobieski.krakow.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka