Dodaj do ulubionych

Wiśniowy Sad?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:54
Czy ktoś miałby coś do powiedzenia na temat developera pt. Bryksy oraz jego
planowanej inwestycji o nazwie Wiśniowy Sad? Myślałam o kupnie tam
mieszkania, ale mam wiele wątpliwości. Nazwa taka ładna, a osiedla wypadnie
chyba w najgęstszym miejscu Kurdwanowa, więc pewnie raczej nie ma przełożenia
na rzeczywistość. Gdzie tam jakiś "sad"? Warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sąsiadka Re: Wiśniowy Sad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 17:06
      Raz po raz widzę różnych ludzi, kręcą się i oglądaja plac. Dziwię im sie, nie
      kup8ilabym mieszkania w takiej okolicy. gęsto od bloków, pętla zaeaz obok.
      Kiszka.
    • Gość: wisnowy_man Re: Wiśniowy Sad? IP: *.chello.pl 26.06.05, 13:03
      W kwestii położenia: najlepiej samemu się przejechać na miejsce i ocenić, łatwo
      trafić, teren ogrodzony siatką, tuż obok pętli tramwajowej (na estakadzie), a
      pomiędzy dwoma blokami, ale w całkiem rozsądnej odległości od nich. Jeśli
      porównać to z upakowaniem bloków po drugiej stronie ul. Halszki, czy w ogóle w
      nowo budowanych częściach Kurdwanowa (aż po Kordiana), to budynki będą całkiem
      sporych odstępach od siebie. Planowane są dwa bloki, jeden mały A (prawie cały
      już sprzedany) i drugi większy, pięcioklatkowy (B). Pętla tramwajowa może
      ewentualnie trochę przeszkadzać mieszkańcom V klatki z samego kraju budynku B,
      reszcie raczej nie. Za to część mieszkańców będzie miała (od strony zachodniej)
      widok na drzewa boiska Armatury.

Według mnie położenie ma tą zaletę, że właściwie ma się pewność, że nic obok już
      nie powstanie, np. tuż pod nosem. Drzewka wiśniowe mają rosnąć po zachodniej
      stronie, za miejscami dla samochodów. Mieszkańcy parteru po wschodniej stronie
      mają do dyspozycji duże tarasy. Cena m2 wydaje się być atrakcyjna, jakieś
      500-600 zł mniej niż inne nowe inwestycje. Jeśli nie chce się garażu podziemnego
      (za 18.300 zł) to zostały do wyboru tylko mieszkania na parterze, te na 1.
      piętrze już wykupione. Pozostałe sa z obowiązkiem zakupu garażu. W większości
      mieszkań jest pomieszczenie na garderobę (bardzo fajna sprawa). Teren będzie
      ogrodzony z jednym wjazdem. Co do okolicy to już kwestia gustu, infrastruktura w
      otoczeniu jest znakomita (tramwaj, autobus - pod nosem, szkoła również
      niedaleko, sklep PLUS, kawałek dalej Market Punkt i inne, zaraz obok spory targ
      warzywny, spożywczy etc.)

Warto wiedzieć, że deweloper nie ma jeszcze pozwolenia na budowę (będzie podobno
      z końcem lipca), więc na razie banki kredytu nie dadzą. Podpisując umowę
      przedwstępną (skonstruowaną rozsądnie i poprawnie) trzeba wpłacić 5-10%. Możliwa
      jest rezerwacja bezpłatna na jakieś 5 dni.
      • cent-urion Bryksy - wiedza co to dobry PR:))) 26.06.05, 13:17
      • Gość: Sąsiadka Re: Wiśniowy Sad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:31
        A mam pytanie do wisniowego_mana, bo dużo wie o tej budowie. Czy te nowe bloki
        będą bliżej tego zielonego bloku przy Halszki, czy tego żółto-bialego w głębi?
        I czy ja wiem, czy to jest taka rozsądna odległość między blokami? No bywa
        gorzej, wiadomo, ale czy to wszędzie musi się dać podać gazetę z balkonu
        sąsiadowi? Nie wiem, czy ludziska długo się nacieszą drzewami na Armaturze, bo
        coś słyszałam,że tam też coś mają budować, tylko chyba nie tak zaraz. Wiadomo
        coś o tym?
        • Gość: wisnowy_man Re: Wiśniowy Sad? IP: *.chello.pl 26.06.05, 14:13
          Co do budowania czegoś na terenie boiska Armatury to nic nie wiem, od
          parudziesięciu lat boisko i drzewa wokół niego stoją, klub istnieje od 1928 więc
          wątpię, żeby coś się zmieniło. Pisząc o tym, że ma się gwarancję wyglądu okolicy
          miałem na myśli to, że z trzech stron są budynki, z czwartej etakada - i
          przyszły mieszkaniec tych bloków wie z góry jakie będzie miał sąsiedztwo
          dookoła, jeśli je akceptuje to chyba wszystko ok. Gorzej mają ci, co kupują
          mieszkanie w bloku i wydaje im się, ze w promieniu 100 metrów nic nie powstanie,
          a potem nagle tuż przed oknami rośnie im blok jeden, drugi trzeci... wystarczy
          poczytac to forum, albo choćby obejrzeć inne części... Kurdwanowa.

• Gość: wisniowy_man Re: Wiśniowy Sad? IP: *.chello.pl 26.06.05, 23:35
          Ad rem: nie mam przed nosem planu co i w jakiej odległości będzie, rozumiem, że
          mieszkasz w jednym z bloków i niespecjalnie cię cieszy, że obok powstanie
          jeszcze jakiś... ale tego się można było domyślić, przecież taki kawał pustej
          przestrzeni nie mógł zostać nie zagospodarowany. Nadal jednak twierdzę, że
          odległości między budynkami będą całkiem znośne. Od wschodniej strony (czyli
          kierunek do ul. Halszki) będą duże tarasy na parterze, po 20 i kilka m2, oprócz
          nich jeszcze jakiś kawałek trawnika dookoła budynku, dopiero potem płot stojący
          przy obecnej drodze przyległej do zielonego bloku. Od zachodniej strony (czyli
          na Armaturę i żółty blok) mają być wejścia do klatek, dojazd dla aut oraz
          parkingi zewnętrzne (dla ludzi bez garaży pod budynkiem), zaś za nimi znowu pas
          zieleni i rzeczone wisniowe drzewka. Być może drzewka posadzone zostaną również
          po wschodniej stronie, to jest myślę do wynegocjowania z deweloperem. Zatem od
          zachodu też będzie kawałek przestrzeni. Nie obawiałbym się o za bliskie
          odległości między budynkami, sam budynek nie będzie wysoki, 3-piętrowy. Takie
          realia, raczej trudno jest znaleźć takie miejsca, gdzie wokół budynku dużo
          wolnej przestrzeni... ziemia w Krakowie jest droga. Koszmar to jest w okolicach
          Kordiana/Bojki, tam naprawdę jest przygnębiająco ciasno między blokami...
          • Gość: sąsiadka Re: Wiśniowy Sad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:03
            Nie, ja mieszkam w bloku pod kątem prostym do zielonego i żółtego i "patrzę"
            można powiedzieć w te wszystkie budowy po kolei. No pewnie, że wszyscy tu już
            trochę budowami są zmęczeni (dopiero niedawno skończyli ryć i kurzyć przy tym
            biało-żółtym), a tu znowu. Jakoś tu nam się zdawało, że może powstanie na
            wolnym terenie jakiś zieleniec, coś dla dzieci, naiwni jesteśmy, wiem. Najwyżej
            żeby jeden blok nieduży, to byłoby w miarę, ale dwa, i to jeden taki "pociąg"
            wielki na pięć klatek? że trzypiętrowe to normalka tutaj, wszystkie takie są.
            Ciekawe, jak tą budowę będą prowadzić w takim kotle z bloków dokoła i pętli.
            Drzewka pewno że są potrzebne, zeby się trochę choć chronić od kurzu i za
            bliskiego sąsiedztwa, ale czy owocowe to dobry pomysł, to nie wiem (ani to
            jeść, bo brudno, ani zbierać i wyrzucać - będzie chyba z tym nieporządek). A
            teren ogrodzony będzie dlatego, że dwa sąsiednie bloki to TBSy? I dzięki w
            ogóle za te wszstkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka