Dodaj do ulubionych

WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!!

14.07.05, 23:44
Kolejny skandal w naszej okolicy - pod plaszczykiem prac pielegnacyjnych
wycieto kawal lasu przy ul. Zywieckiej !!!
Interweniowala straz miejska, policja - ale dosyc opieszale. Wyglada ze
wysoko ustawiony inwestor dokonal tego czego chcial - w 1 dzien wycial polane
pod dom jednorodzinny. A wszystko pod pretekstem porzadkow w lasku - komitet
osiedlowy robil co mogl - ale buldozera nie dalo sie powstrzymac.
Wycieto kilkadziesiat dorodnych, kilkudziesiecioletnich drzew. W pospiechu,
od 5 rano drwale rabali drzewo za drzewem - zanim organa prawa wstrzymaly
prace - w zasadzie je zakonczono.
Nie do wiary, ze w centrum miasta cos takiego sie moglo wydarzyc.
Dotyczy ul.Jagodowej.
To kolejny, po oddaniu terenu basenu i parku pod bloki, cios dla tej okolicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mekes Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.05, 00:09
      No i postawią nowy piękny bloczek pod komunalki...
      • 27morel Nie twoja dzialka to co Cie to obchodzi ? 15.07.05, 01:41
        Dziwne ktos ma dzialke to niech robi z nia co chce trzeba bylo odkupic dzialke
        i trzymac drzewa :), chlopie wiesz ile kosztuje dzialka w tych terenach a Ty
        tam chcesz drzewa trzymac :) skoro jest to dzialka budowlana to wiadomo ze
        wczesniej czy pozniej cos powstanie
        Nie rozumiem takcih ludzi sam nie ma a komus nie da , ma ktos dzialke to niech
        buduje nie badz zazdrosny
        Pozdrowka z za oceanu i wiec wyrozumialosci dla czyjejs wlasnosci
        • micho777 Re: Nie twoja dzialka to co Cie to obchodzi ? 15.07.05, 08:35
          szanuje czyjas wlasnosc - sam przechodzilem pzrez Urzad wlasciwy do wyciecia
          suchego swierka na mojej posesji,wiec wiem , ze legalnie i bezkorupcyjnie nie
          mozna wyciac w miescie lasu.
          W miescie, aby wyciac drzewo na swojej dzialce trzeba miec wiele zgod - mialo
          to zabezpieczac przed tego typu dzialaniami.
          Wiem, ze w Twoim ukochanym stanowym kraju jest bardziej liberalne podejscie do
          zycia - dlatego co rusz dzieci w szkolach rozstrzeliwuja rowiesnikow.

Milego dnia.
    • aniaozo Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 15.07.05, 09:18
      Matko kochana!
      W którym miejscu to wycięto i kiedy??
      A więc zaczęło się, a myślałam że jednak nie uzyskają warunków zabudowy.
      To jest jedna, wielka, JAWNA ŁAPÓWA !!!
      Tereny rekreacyjne zamienione na budowlane i to jeszcze pod jaką zabudowę -
      mrówkowca.
      Co można jeszcze zrobić? Oprócz protestów, petycji?
      Macie jakieś pomysły?
      Dla tych co nie znają Borku: osiedle Jagodowa i Żywiecka leży w środku lasu.
      Pomału "ludziska" ten cudowny teren niszczą. Z jednej strony Polana Żywiecka -
      kiedyś wspaniałe "błonia borkowskie", teraz coraz więcej domów, a co zatym
      idzie śmieci w lesie na około. Teraz TO nie wiem jak TO nazwać. Wspaniały park,
      idealne miejsce do odpoczynku, zabawy dzieci, nawet czworonogi maja raj. I to
      też zostanie zniszczone.
      Sorry, że tak przynudzam, ale urodziłam sie tu i wychowałam teraz staram się
      dobrze wychować tu moje dziecko. I wkurza mnie jak taki jeden z drugim
      INWESTOREK ładuje się z buciorami w nasze spokojne życie!!!!!!!
      • micho777 Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 15.07.05, 09:39
        to nie to o czym myslisz - nie chodzi o park - park jest przy Goryczkowej.
        Przy Jagodowej jest las - przy Polanie Zywieckiej.I tam podobno czerwony
        znajomek Prezia postanowil ze w lesie wybuduje sobie wille.
        Przeszkoda byl zakaz wycinania lasu - wiec go WYPIELEGNOWAL ! Tak skutecznie ze
        zniknelo pare arow lasu do golej ziemi w ostatni wtorek.
        Teraz legalnie dostanie pozwolenie na budowe -wszak lasku juz nie ma w tym
        miejscu.
        A Park znajomi Prezia wytna jesienia podobno.
        • aniaozo Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 15.07.05, 09:56
          To są jaja.
          Chyba TVN cza na pomoc i tak dla zasady, bo jak jest mało medialnie to nic tych
          ludzi nie hamuje.
          A tak wracając do parku, chodnika do pętli i terenu tzw. gromady to wiem od
          pewnego historyka, że tam właśnie w XVIII w. był cmentarz choleryków. Jak to
          ruszą pod budowę ich upragnionego komunalnego budyneczku to różne świństwa mogą
          z tego być. Nic pod glebą nie ginie.
          Cała ta historia tylko potwierdza to, że dla kasy i własnej wygody człowiek nie
          liczy sie z nikim i niczym, byle po trupach!!! Pan zza morza, czytam też tak
          wychowany.. No cóż, bez komentarza.
          • 27morel Czy Wy nie przesadzacie ? 16.07.05, 01:01
            Ludzie co Wy za bzdury piszecie czasy komunizmu juz sie skonczyly, jak chcesz
            miec las to kup sobie kilka hektarow kolo krakowa i miej las
            skoro teren nie jest twoj to co Wam do tego, wolnosc tomku w swoim domku
            tym bardziej jesli teren przeznaczony jest pod budowlany, kazdy z Was robilby
            wszystko zeby cos tam wybudowac, co ktos ma dla Was bawic sie w filantropa bo
            Wy lasu chcecie ?? to kurcze odkupicie ziemie i sprawa zalatwiona
            Mysle ze TVN i temat zazdrosc ludzka nie ma granic to nie zly pomysl :)
            pozdrowka chwilowoa z za oceanu ale tak naprawde to nowy mieszkaniec ruczaju
            • micho777 Re: Czy Wy nie przesadzacie ? 18.07.05, 00:32
              zostan tam gdzie jestes - jesli uwazasz las za teren budowlany.

nie bluznij i nie badz zakałą tej dzielnicy.
              • emmadax Re: Czy Wy nie przesadzacie ? 29.07.05, 09:36
                coż, co to znaczy, że był las? znaczy się, czy ten teren był oznaczony w
                ewidencji gruntów jako las? Bo ja tego nie wiem. I proponuję przed
                zbulwersowaniem się zajrzeć właśnie do mapki, potem do przepisów, a potem
                ewentualnie iść na prokuraturę i zgłosić "uzasadnione podejrzenie popełnienia
                przestępstwa". Przecież jeżeli dla państwa - forumowiczów jest to tak oczywiste
                i niepodlegające wątpliwości, to jako wzorowi obywatele nie powinni z tym
                zwlekać i tolerować takiego bezprawia. A większość terenów, które chcielibyśmy
                widzieć jako zieleńce i parki to są tereny prywatne, najczęściej rolne, i
                jeżeli nie są ujęte jako park krajobrazowy, czy w inny sposób chronione przez
                prawo ochrony przyrody, to tak jak mówi Ruczajowiec-Zza-Wielkiej-Wody, wolnoć
                Tomku, buduj domek. Takie nam panowie posłowie zgotowali przepisy. Kto ma
                wątpliwości, wystarczy przeczytać.
                • mich_al Re: Czy Wy nie przesadzacie ? 29.07.05, 10:01
                  no własnie zanim zabierzesz glos to racz przeczytac co nieco..
                  a dokladniej Art. 83 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r o ochronie przyrody
                  (Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2004 r.)
                  Na wyciecie drzew wymagane jest ZEZWOLENIE (powtarzam ZEZWOLENIE )
                  i nie ma znaczenia czy to jest teren prywatny czy nie...

I co ? Dalej uwazasz ze "wolnoc Tomku...." ?
                  • emmadax a propos 29.07.05, 12:57
                    To zupełnie inna bajka. Znam ten przepis, tylko że jest to insza inszość niż
                    decyzja o warunkach zabudowy. Można dostać wuzetkę, niezależnie od tego, czy
                    dostanie się decyzję zezwalającą na wycinkę. Poza tym od tego są wyjątki, i
                    zezwolenie nie jest zawsze wymagane. To chyba też wiesz. Przeczytaj też sobie
                    spokojnie przepis i powiedz, kiedy można odmówić. W bardzo niewielkiej ilości
                    przypadków.
                    Żeby było jasne, nie zależy mi żeby w Krakowie nie było terenów zielonych. Też
                    tu mieszkam.
                    Wracając do ustawy o ochronie przyrody, ochrona terenów zielonych i tworzenie
                    parków gminnych jest powiązana z prawem własności. Tam gdzie gmina nie jest
                    właścicielem, nie za bardzo może sobie poczynać. A jak chce gmina (czyli my)
                    mieć park gminny, to niech sobie go wykupi. A jak nie, no to tak jak
                    powiedziałam poprzednio, wolnoć Tomku... Oczywiście w granicach innych
                    przepisów prawa :-)
                    • mich_al Re: a propos 29.07.05, 13:20
                      co mnie obchodzi jakas wuzetka ??
                      zrozum ze tu chodzi o to, ze wycieto las bez zezwolenia !
                      nie moze tu byc mozy o zadnym wyjatku, inaczej nie
                      obciazyliby kara ponad 800 tys zl. za nielegalna wycinke...

• aniawx Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 30.07.05, 16:54
      I bardzo dobnrze że wycięli!!!!!!!!!! To jest syfski las, jesli to mozna w
      ogóle lasem nazwać. Byłam w nim 2 tyg temu z psem i prócz rozwalonych butelek,
      śmieci i kleszczy nic tam nie było!!!!!!!!!!!!! Powinni albo go czyścić albo
      wyciąć!!!!!!! Wybrali wycięcie! Jak tak jesteście za tym lasem to go sami
      wysprzatajcie!!!!!!!
      • jolantakot Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 30.07.05, 18:06
        Las się nie zrobił 'syfski' sam z siebie. Ktoś go zaśmiecił. Wycięcie lasu nie
        spowoduje mentalności tych co śmiecą, pójdą śmiecić 100 metrów dalej. Ja
        zamiast wściekać się na brud w okolicy ("dolny" Borek) od kilku lat sprzątam
        wraz z sąsiadką kawał okolicy.
        Takich "syfskich" lasów mamy w Polsce tysiące - dopóki lud miast i wsi nie
        przestanie traktować zieleni jako wysypisk śmieci, nic się nie zmieni.
        W lesie "nic nie było" ... oprócz kilkudziesięcioletnich zdrowych sosen, dębów,
        ogromnych brzóz i buków, nie mówiąc o tzw. zieleni niskiej.
        • jolantakot Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 30.07.05, 18:10
          Według spisu dokonanego w dniu 25 lipca do zapłaty będzie kolejne 800 000
          złotych. Inna sprawa, czy to się uda wyegzekwować.

A propos właściciela - znający personalia tej przedsiębiorczej osoby twierdzą,
          że swego czasu jednym z jego pomysłów było zamienienie sporego lokalu
          mieszkalnego na, hm, wesoły domek (dane z wiarygodnego urzędowego źródła).
          • aniawx Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! 31.07.05, 17:39
            A ja uważam że takie lasy (szczególnie jeśli to jest czyja.ś działka) mozna
            wyciąć. Szczerze mówiąc bałam sie tam wejsc!!!!!! I mam gdzieś ekologów z Boży
            łaski po układach!
            • Gość: lx Re: WYCIETO LAS PRZY ZYWIECKIEJ !!! IP: 213.134.191.* 31.07.05, 19:06
              dziwneprzez moją działke ciągną wodociąg i wycieli dzrzewa bez żadnego
              pozwolenia wystarczyła akceptacja PLANU wodociągu ze strony miasta i moja zgoda
              na wejscie na działkę dzrzewa mają powyżej 30 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka