profesor22 21.09.05, 08:16 Mam pytanie jaki okap nalezy zainstalowac w kuchni skoro mamy wentylacje mechaniczna a normalne kupne okapy posiadaja dodatkowe wentylatory ktore podobno tlumia wyciag!!/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotek_s Re: Jaki okap kuicheny 21.09.05, 10:31 Z wymiennymi filtrami węglowymi (chyba tak to się dokładnie nazywa...) Odpowiedz Link Zgłoś
bnm123 Re: Jaki okap kuicheny 21.09.05, 19:37 napiszcie bardziej szczegółowo o tych okapach. Wiem tylko że chciałabym mieć okap kominowy i taki musi być podłączony do wentylacji. I z tego co wiem to można to u nas zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
profesor22 Re: Jaki okap kuicheny 21.09.05, 22:10 jezeli jest podlaczony do wentylacji calego budynku wystarczy tylko otwor bez dodatkowego wentylatora.Prxzez ten wentylator tlumiony jest ciag wentylacyjnyCo o tym sadza specjalisci Odpowiedz Link Zgłoś
franeknordgreen Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 14:23 Ja mam pytanie jeszcze a' propos okapu. Jakie zainstalowaliście okapy, kominowe, czy z filtrami? Facet ze studia kuchennego twierdzi, że teraz montuje się w zasadzie tylko z filtrami. Zastanawiam się jednak, czy kominowy nie jest lepszy, bo np. nie trzeba ciągle filtrów wymieniać. Jest jeden problem, otwór kominowy w mojej kuchni jest zupełnienie nie tam, gdzie może stać kuchenka... Może ktoś się podzieli doświadczeniami na ten temat, jak rozwiązaliście ten problem? Odpowiedz Link Zgłoś
wtv Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 14:41 Specjalistą nie jestem, ale jestem bardzo zadowolony z okapu kominowego. Faktycznie ciąg z intalacji bloku jest duży i nie często zdarza sie żeby trzeba było włączać dodatkowy wentylator okapu (chyba że gotuje na wszystkich palnikach). Jest przez to cicho i wygodnie podczas gotowania. Co do filtrowych, w tych okapach ciąg wytwarzany jest przez wentylator więc zawsze przy gotowaniu będzie trzeba go włączać. Prócz zużycia prądu, konieczności okresowej wymiany filtrów dodatkowy minus to z pewnością będzie hałas. Poza tym wydaje mi się że te okapy filtrowe tylko ci przefiltrują zapachy pozostawiając pare wodną. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 14:57 Masz rację, cała para wodna skrapla sie na płytkach mimo włączonego okapu:( U mnie też otwór kominowy jest jakies 1,5 m od okapu.Jedyne wyjście chyba to zamaskowanie rury konstrukcją z gipskartonu w rodzaju podwieszanego sufitu.... Odpowiedz Link Zgłoś
the.y Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 15:14 Witam, Rozważając ten temat trzeba wziąć pod uwagę dwie kwestie funkcjonalną i estetyczną. Z funkcjonalnergo punktu widzenia okap podłączony do wyciągu wentylacyjnego działa niejako sam (bez wentylatora) ale pozostaje kwestia podłączenia go do szybu, co raczej żadko wychodzi estetycznie i powoduje dodatkowe koszty w postacie rur ksztaltowych (kołnierzy) czy zabudowy z GK lub płyt meblowych. Natomiast wyciąg z wkładem z węgla aktywnego jest bardziej praktyczny, gabarytowo mniejszy (można go np zabudować w szafkę nad płytą, wymaga jednak podłączenia go do zasilania elektrycznego. Jeżeli chodzi o wydzielany hałas, to produkowane obecnie okapy pracują bardzo cicho, a wydawane odgłosy nie dekoncentrują domowników. Sam wkład, to koszt kilkunastu złotych - (25-40) i w zależności od intensywności używania wystarcza na kilka lat. Nie ma też możliwości aby "kapała z niego" skroplona para wodna, przecież to jest węgiel. Objaw taki może być spowodowany ewentualnie niewydolnością wyciągu. Osobiście znacznie bardziej polecam taki rodzaj okapu. Pozdrawiam. Y Odpowiedz Link Zgłoś
franeknordgreen Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 15:45 Wielkie dzięki wszystkim za życzliwe odpowiedzi. Miłego weekendu! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 16:22 A jak zamaskowaliście wątpliwej urody otwór kominowy w przypadku rezygnacji z podpięcia tam okapu? Podobno nie mozna go demontować, dowiedzieliśmy sie przy odbiorze mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
chieftain Re: Jaki okap kuicheny 09.06.06, 19:18 U nas wyjęliśmy wątpliwej urody "felgę" ,która tkwiła w otworze wentylacyjnym i zaślepiliśmy go tzw anemostatem, który do tego służy.Można go nabyć w Castoramie za około 20 zł,tylko trzeba wiedzieć jaka jest średnica otworu . Odpowiedz Link Zgłoś
szuwar2 Re: Jaki okap kuicheny 13.06.06, 01:39 Wymontowując "felgę" i zastępując ją zwyczajnym anemostatem niestety spowodowaliście zagrożenie pożarowe dla siebie i dla sąsiadów. Montowana oryginalnie osłona otworu wentylacyjnego posiada automat zamykający przepływ powietrza w wypadku wzrostu jego temperatury w wyniku pożaru. Bez tego wentylacja mechaniczna po prostu roznieca ogień i może ułatwić jego rozprzestrzenienie się na wyższe kondygnacje. Obyście nigdy nie mieli pożaru... Ciekawe, co za "specjalista" doradził Wam taką wymianę... Co do okapów, to wierutną bzdurą jest stwierdzenie, że wyciąg z wkładem węglowym jest lepszy od klasycznego wyciągu, który usuwa powietrze poza obręb pomieszczenia. Jest to zło konieczne, wynalazek, który stosuje się tylko wtedy, gdzy nie ma szans na zainstalowanie "normalnego" okapu. Wkład węglowy trzeba zmieniać nie co kilka lat, jak ktoś pisał wcześniej, ale przynajmniej raz na parę miesięcy (w zależności od intensywności używania okapu), inaczej nie będzie pochłaniał zapachów. O innych wadach szkoda pisać, wystarczy uruchomić "zdrowy, chłopski rozum" i nie dać się zwieść niekompetentnym sprzedawcom, którzy akurat mają w magazynie ten a nie inny towar. Odpowiedz Link Zgłoś
chieftain Re: Jaki okap kuicheny 13.06.06, 08:21 Nie wiem czy orientujesz się ale w rzymie w kuchniach jest otwór wentylacyjny i drugi do podłaczenia okapu. My zaślepiliśmy ten "kominowy" od okapu. Nota bene widział to inżynier z N-M (był w sprawie wentylacji) i nie wnosił sprzeciwu. Także zanim coś napiszesz to sprawdż. O ile się nie mylę to w londynie w kuchniach jest tylko otwór wentylacyjny w kuchni i faktycznie jego zaślepienie jest niewskazane bo zaburzy jak piszesz działanie wentylacji mechanicznej. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
the.y Re: Jaki okap kuicheny 13.06.06, 13:38 Wyrażając swoje opinie na temat okapu z wkładem węglowym, brałem pod uwagę normalne warunki użytkowania, a nie stołówkę "huty lenina" i okap nie typu "chińczyk" za 80 zł. Profesjonale urządzenie, renomowanego producenta gwarantuje skuteczne pochłanianie zapachów i pary wodnej, a wymiana wkładu może być dokonywana nawet raz na 2 lata. Trudno jest bazować na doświadzeczenich w używaniu kiepskiego sprzętu, jedynie chyba aby ostrzec przed jego zakupem. Trudno jest też zgodzić się z sugestią wcześniejszej opinii (w domyśle), że okapy z wkładem węglowym - to wymysł sprzedawców, którzy wciskaja klientowi dziadostwo bo nie mają akurat w ofercie okapu podłączanego do szybu wentylacyjnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Jaki okap kuicheny 21.06.06, 22:09 Okap Mastercooka (renomowany producent- sam nie wiem???,na pewno nie 60PLN)wg. instrukcji wymiana wkladu powinna miec miejsce co ok. 6 miesiecy- rozmawialem ze znajomymi i nikt nie slyszal o okapie z wkladem na 2 lata! Odpowiedz Link Zgłoś
pt123 Re: Jaki okap kuicheny 08.09.06, 14:01 Witam! Czy istnieje jakaś zasada, norma lub dobra praktyka mówiąca jaka może byc maksymalna długość poziomego odcinka kanału wentylacyjnego łączącego okap z otworem w ścianie w przypadku takiej wentylacji jak na naszym osiedlu (czyli mechanicznej?) Pozdrawiam PT Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Jaki okap kuicheny 09.09.06, 09:49 moi sasiedzi maja okolo 3 metrow :) Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: Jaki okap kuicheny 09.09.06, 09:53 trzymetrowy, tak chyba bezie bardziej po polsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
bnm123 Re: Jaki okap kuicheny 09.09.06, 11:00 każdy metr rury to spadek wydajności o 5% , załamanie rury pod kątem 90 to spadek wydajności o 10%. Odpowiedz Link Zgłoś