Dodaj do ulubionych

ofiary głupoty

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:39
Czemu krakowskie wydanie �Gazety� napisało na czołówce �Ofiary gór�. Jeden facio się zaćpał, inny spadł z
drzewa, a ostatni miał wypadek motocyklowy. Tylko co do tego maja gory? To ofiary glupoty, a nie turystyki!
Wszyscy rownie dobrze mogli zginac w Krakowie. Czy wtedy dalibyscie tytu �Ofiary miasta�?
turysta
Obserwuj wątek
    • trudny2002 O przepraszam, o zmarłych to albo dobrze, albo.. 16.09.02, 13:51
      Gość portalu: turysta napisał(a):

> Czemu krakowskie wydanie �Gazety� napisało na czołówce �Ofiary gór�. Jeden
      fac
      > io się zaćpał,
      CZYLI GDZIEŚ SOBIE SZYBOWAŁ I WCALE NIE NISKO...
      inny spadł z
      > drzewa,
      A MUSIAŁO BYĆ DOSTECZNIE WYSOKIE, BO PRZECIEŻ NIE SPDŁ Z ROZBIEGU...
      a ostatni miał wypadek motocyklowy.
      CZYLI WSPIĄL SIĘ NA WYŻYNY PRĘDKOŚCI...
      Tylko co do tego maja gory?
      A TYLE MAJĄ DO TEGO GÓRY, ŻE CHOĆ ROZMAITE TO NISKO BYĆ NIE MOGŁO.
      I JESZCZE TYLE, ŻE TERAZ TO ONI PATRZĄ NA NAS Z...GÓRY
      To ofi
      > ary glupoty, a nie turystyki!
      > Wszyscy rownie dobrze mogli zginac w Krakowie. Czy wtedy dalibyscie tytu
      �Ofiar
      > y miasta�?
      A CZY WIESZ ,ŻE TAKI MIESZKANIEC MIASTA MEXICO , MOŻE SIĘ W TYM MIEJSCU OBRAZIĆ?
      > turysta

Mimo powagi związanej z idejściem tych wspominanych przez Ciebie, mimo że nie
      sposób się nie zgodzić z Twoim punktem widzenia, to dlaczego nie chcesz
      pozwolić Gazecie na poetyckie podejście wyżej?
      Czyli w górę czyli w góry...
      A jesteś turysta kwalifikowany czy niedzielno okazjonalny?
      trudny;-))
      • Gość: turysta Re: O przepraszam, o zmarłych to albo dobrze, alb IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 16:51
        Turysta jestem notoroczny, w dodatku globalny. �Ofiary gor� mozna znalezc na jedynym tatrzanskinm cmentarzu pod
        Osterwa (juz Slowacja), a te opisane przez gazetke �ofiary glupoty� zasluguja na uwage prestizowej listy Darwina,
        osob ktore zginely idiotycznie. Przypisane im przez GW miano �ofiar gor � uwlacza wszystkim ktorzy przemierzaja
        pagorkowate przestrzenie, zdajac sobie sprawe z ryzyka.
        turysta
        • zaholec Ja właśnie tak odebrałem intencje..... 18.09.02, 07:42

> Turysta jestem notoroczny, w dodatku globalny. �Ofiary gor� mozna znalezc na
          je
          > dynym tatrzanskinm cmentarzu pod
          > Osterwa (juz Slowacja), a te opisane przez gazetke �ofiary glupoty� zasluguja
          n
          > a uwage prestizowej listy Darwina,
          > osob ktore zginely idiotycznie. Przypisane im przez GW miano �ofiar gor �
          uwlac
          > za wszystkim ktorzy przemierzaja
          > pagorkowate przestrzenie, zdajac sobie sprawe z ryzyka.
          > turysta

Odebrałem post Turysty właśnie w ten sposób. Dla mnie ofiary gór to Osoby
          zmarłe tragicznie w wyniku wypadku związanego z górami, wspinaczką, szlakiem.
          Wypadek motocyklowy, upadek z drzewa, ćpanie (przepraszam, że w jednym zdaniu).
          Gdzie tu "rola" gór ???? Motocyklista przekroczył możliwości sytuacji, swoje
          lub sprzętu. Zbieracz szyszek miał wypadek przy pracy ale , na boga, nie
          wypadek w górach !!! Ćpun, to jest ćpun, dobrze mu tak i tyle o nim.
          Tak odebrałem ten post. Żal mi tych młodych , ale nie są to ofiary gór, sa to
          ofiary tragicznych wypadków. Pamięc o nich wśród bliskich winna żyć i należny
          im szacunek należy Im oddać , ale, prosze, gór do tego nie mieszajcie.
          • faciu Re: Ja właśnie tak odebrałem intencje..... 18.09.02, 08:41
            zaholec napisał:

> Gość portalu: turysta napisał(a):
            >
            > > Turysta jestem notoroczny, w dodatku globalny. �Ofiary gor� mozna znalezc
            > na
            > je
            > > dynym tatrzanskinm cmentarzu pod
            > > Osterwa (juz Slowacja), a te opisane przez gazetke �ofiary glupoty� zaslug
            > uja
            > n
            > > a uwage prestizowej listy Darwina,
            > > osob ktore zginely idiotycznie. Przypisane im przez GW miano �ofiar gor �
            > uwlac
            > > za wszystkim ktorzy przemierzaja
            > > pagorkowate przestrzenie, zdajac sobie sprawe z ryzyka.
            > > turysta
            >
            >
            >
            > Odebrałem post Turysty właśnie w ten sposób. Dla mnie ofiary gór to Osoby
            > zmarłe tragicznie w wyniku wypadku związanego z górami, wspinaczką, szlakiem.
            > Wypadek motocyklowy, upadek z drzewa,

Znajdź mi świerk nie rosnący w górach, który ma 30 m.....

ćpanie (przepraszam, że w jednym zdaniu).
            >
            > Gdzie tu "rola" gór ???? Motocyklista przekroczył możliwości sytuacji, swoje
            > lub sprzętu. Zbieracz szyszek miał wypadek przy pracy ale , na boga, nie
            > wypadek w górach !!!

Wejdź na świerk kilkudziesięcio metrowy nie wspinając się - POWODZENIA...

Ćpun, to jest ćpun, dobrze mu tak i tyle o nim.
            > Tak odebrałem ten post. Żal mi tych młodych , ale nie są to ofiary gór, sa to
            > ofiary tragicznych wypadków. Pamięc o nich wśród bliskich winna żyć i
            należny
            > im szacunek należy Im oddać , ale, prosze, gór do tego nie mieszajcie.
            >
            • Gość: turysta Re: Ja właśnie tak odebrałem intencje..... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 09:43
              No to faciu wybierzsię w góry, najlepiej wysokie - wtedy zrozumiesz. Miłej wycieczki.
              turysta
          • Gość: turysta Re: Ja właśnie tak odebrałem intencje..... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 09:49
            Coraz więcej osób nie mających pojęcia o chodzeniu wybiera się w góry.
            Byłem ostatnio świadkiem takiej oto scenki:
            Zakopane. Leje deszcz. Młody facet wpada do centrum informacji turystycznej i pyta pracownika TPN: �ktorędy na
            Giewont?�. I zaraz gna w tych tenisówkach w deszczu we wskazanym kierunku. Ofiara gór?
    • gonzales Głupota jest jak piosenka radziecka... 16.09.02, 14:41
      ... nie zna granic (tyle stare porzekadło).

Zgadzam się, ale pod pewnym warunkiem. Góry nie są dla wszystkich, jak to
      powiedział mi kiedyś stary ratownik GOPR w schornisku na Turbaczu, gdy
      opowiadał mi o wycieczce nastolatków idących w góry w trampkach i krótkich
      spodenkach w październiku. Góry wymagają od człowieka pewnej pokory, a już na
      pewno myślenia i rozsądku.
      Trzeba jednak oddzielić tych, co ulegli wypadkom z powodu lekkomyślności,
      porażającej głupoty, brawury, skutków chlania gorzały czy używania "koksów", od
      tych, którzy ulegają wypadkom mimo zachowania wszystkich reguł bezpieczeństwa.
      (wypadki naprawdę losowe).
      Może przydałyby się jakieś statystyki - ilu takich naprawdę jest??? ja wyznaję
      brutalną może zasadę "podatku od głupoty". Jak jakiś przygłup nie jest w stanie
      pomyśleć i przewidzieć konsekwencji swoich czynów, to niech się rozwala, i pies
      go trącał.
      Wkurza mnie, że społeczeństwo (czyli my) ponosi koszty głupoty tych ludzi.

• pepperoni78 Re: Głupota jest jak piosenka radziecka... 16.09.02, 16:03
        Dobrze, że napisaleś radziecka a nie np. rosyjska, ukraińska albo insza
        WNPowska. Chociaż wśród tych też jest wiele głupich...
      • pepperoni78 Re: Głupota jest jak piosenka radziecka... 16.09.02, 16:08
        gonzales napisał:

> Zgadzam się, ale pod pewnym warunkiem. Góry nie są dla wszystkich, jak to
        > powiedział mi kiedyś stary ratownik GOPR w schornisku na Turbaczu, gdy
        > opowiadał mi o wycieczce nastolatków idących w góry w trampkach i krótkich
        > spodenkach w październiku.

Może wybierali się nad Morskie Oko czerwonym szlakiem?? Chociaż spod Rabki
        mieli niezły kawałek. A z drugiej strony może dlatego właśnie szli w
        trampkach?? W końcu są to wygodne buty na dłuższą trasę, zwłaszcza kiedy idzie
        się Zakopianką?? ;)
      • Gość: turysta Re: Głupota jest jak piosenka radziecka... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 17:00
        I po ich nazywac �ofiarami gor� dajac miejsce na jedynce poczytnego pisemka
    • faciu Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak było !! 16.09.02, 21:08

> Czemu krakowskie wydanie �Gazety� napisało na czołówce �Ofiary gór�. Jeden
      fac
      > io się zaćpał, inny spadł z
      > drzewa, a ostatni miał wypadek motocyklowy. Tylko co do tego maja gory? To
      ofi
      > ary glupoty, a nie turystyki!
      > Wszyscy rownie dobrze mogli zginac w Krakowie. Czy wtedy dalibyscie tytu
      �Ofiar
      > y miasta�?
      > turysta

Niefortunnie gazeta umieściła nieszczęśliwy wypadek członka klubu
      wspinaczkowego z Nowego Sącza z ćpaniem małolatów na Turbaczu.....
      Facet to był tragiczny wypadek podczas trudnej pracy...Zginął młody człowiek
      ale już doświadczony wspinacz. Dobrze że jego rodzina nie czyta Twoich
      wypocin !!!
      • Gość: turysta Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 08:24
        Kondolencje za kumpla wspinacza, ktory spadł z drzewa. Ale sam przyznajesz, że ten co przedawkował dragi nie
        przystaje do tego grona. Chodzi o to, ze gazetka na siłę zestawiła trzy rożne wypadki, które połaczył jedynie
        pagórkowaty teren. A oni - poza kumplem co spadł z drzewa - nie mieli nic wspólnego z górami. A poza tym, z całym
        szacunkiem dla ś.p. kumpla, to gdyby spadł gdzieś w okolicach Łącka z drabiny przy zbieraniu śliwek na słynną
        śliwowicę, to też uważałbyś go za ofiarę gór? Wszak łąckie sady porastają Beskid Sądecki.
        turysta
        • faciu Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by 17.09.02, 14:28

> Kondolencje za kumpla wspinacza, ktory spadł z drzewa. Ale sam przyznajesz,
          że
          > ten co przedawkował dragi nie
          > przystaje do tego grona. Chodzi o to, ze gazetka na siłę zestawiła trzy
          rożne
          > wypadki, które połaczył jedynie
          > pagórkowaty teren. A oni - poza kumplem co spadł z drzewa - nie mieli nic
          wspól
          > nego z górami. A poza tym, z całym
          > szacunkiem dla ś.p. kumpla, to gdyby spadł gdzieś w okolicach Łącka z drabiny
          p
          > rzy zbieraniu śliwek na słynną
          > śliwowicę, to też uważałbyś go za ofiarę gór? Wszak łąckie sady porastają
          Beski
          > d Sądecki.

Nogdy nie widziałem śliwki o wysokości 30 m.....

Ten na motorze tez miał wypadek w górach na Lubogoszczy i tez nie był to jakis
          szczypiorek a mieszkaniec pobliskiej Kasinki - sam sobie usztywnił nogę i
          starał się dotrzeć do najbliższej chałpy...
          • Gość: turysta Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 16:05
            No widzisz, a taka �zakopianka� na ktorej gina tysiace zmotoryzowanych, to nawet dociera w same Tatry, nie mowiac
            juz o drodze na Lysa Polane w granicach TPN, ale zadnego z tragicznie zmarlych tam kierowcow nie nazwano
            jeszcze �ofiara gor�
            turysta
            • faciu Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by 17.09.02, 16:54

> No widzisz, a taka �zakopianka� na ktorej gina tysiace zmotoryzowanych, to
              nawe
              > t dociera w same Tatry, nie mowiac
              > juz o drodze na Lysa Polane w granicach TPN, ale zadnego z tragicznie
              zmarlych
              > tam kierowcow nie nazwano
              > jeszcze �ofiara gor�
              > turysta

Nie rozumiem wogle Twoich wywodów o co Ci chodzi, że co wypadki nie były w
              górach - a Przehyba i Lubogoszcz to moze Mazury ???? Wypadek na Zakopiance to
              jak niebezpieczna wywrotka w górkicj ostępach leśnych lub upadek z wysokiego
              świerka... ...(a zdarza się to pewnie codziennie.)To i upadek z Mnicha niczym
              się nie różni - przeca to też wypadek i są ofiary jak na szosach Podhala..
              • pepperoni78 Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by 18.09.02, 08:51
                Ludzie, przestańcie... Tak czy inaczej ktoś stracił życie lub zdrowie. Nie
                ważne jak to się stało. Jeśli ktoś ma teraz problemy ze zdrowiem przez własną
                głupotę - dobrze mu tak, mógł pomyśleć trochę wcześniej. Ale jeśli to był
                wypadek, którego nigdy przewidzieć nie można - jest to już wielka strata. I
                pamiętajmy, że każdemu może to się przytrafić.
                I na koniec - minuta ciszy dla Dwóch TOPR-owców, którzy niecały rok temu tuż
                przed Sylwestrem oddali życie ratując innych. Nie należe do płaczliwych osób,
                ale zawsze łezka mi się kręci w oku na Pęksowym Brzysku. Jeśli będziecie tam,
                postawcie świeczkę na ich grobie.
                • Gość: turysta Re: Turysto- nie pisz głupot jak nie wiesz jak by IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 09:40
                  Zgadzam sie całkowicie z pepperoni78. Wlaśnie o to faciu chodzi. Są takie poęcia jak: ludzie gór, górscy ratownicy i
                  ofiary gór. Jeśli ktoś ginie gdzieś wysoko w nieprzewidywalnych okolicznościach to jest ofiarą gór, a jeśli z głupoty, a
                  nie przez góry - to jest własną ofiarą. Wkurzyło mnie, że po prostu gazetka w tak przedziwny sposób przedstawiła te
                  wypadki. Tak samo jak pół roku temu próbowała postawić pod ścianą naczelnika TOPR, za wspomnianą akcję kiedy to
                  zginęło dwóch ratowników. Naczelnik został oczyszczony, a gazetka nie przeprosiła za takie potraktowanie. Czasami
                  dziwna ta gazetka.
                  turysta
    • pepperoni78 Re: ofiary głupoty 22.09.02, 15:51
      Ofiara gór...
      Niedziela, 22.09.2002. - 15.20
      Tragiczny wypadek w Tatrach. Z Koziej Przełęczy podczas zejścia do Doliny
      Pięciu Stawów ze szlaku spadł turysta. Nie wiadomo jeszcze skąd był, ani ile
      miał lat.
      O wypadku ratowników zawiadomili przygodni turyści, którzy widzieli upadek. W
      rejonie Pustej Dolinki ratownicy zdesantowali się ze śmigłowca, zwłoki turysty
      zostaną zniesione do Doliny Pięciu Stawów. W akcji bierze udział 6-ciu
      ratowników TOPR.
      Warunki w Tatrach są bardzo trudne, wysoko w górach szlaki są oblodzone,
      dlatego ratownicy odradzają wycieczki graniami Tatr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka