Dodaj do ulubionych

Podgorze.pl w realu

01.11.05, 21:30
z dębicy przyjechała.... i znów kolejne buraki będą nam urządzać nasze
miasto ;-[
Obserwuj wątek
    • Gość: Krak zgadzam się z przedmówcą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 21:44
      buraczanka, nieudacznicy - do tego co wiem to niezły palant z tego Pawła K.
      Tacy ludzie albo zrobią coś BARDZO DOBREGO, albo na maxa spi....lą... Ale czego
      mozna się spodziewać po kimś kto jest po części ekonomistą, bankowcem,
      emigrantem, fotografem... Człowiek renesansu, czy po prostu słomiany zapał? Mam
      nadzieję, że Podgórze nie podzieli ich osobistch losów, bo napewno są marne...
      • Gość: saddam Re: zgadzam się z przedmówcą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 00:09
        odwal sie od kubisztala, to rowny gosc,
        nie podoba sie to zajmij sie czyms innym
        • Gość: ja Re: zgadzam się z przedmówcą... IP: 193.111.174.* 02.11.05, 08:40
          Nie rozumiem dlaczego Krakusi (podobno rodowici) maja zawsze straszne pojecie
          wyzszosci, zreszta nieuzasadnione. W rzeczywistosci moze sie okazac ze Ci
          najbardziej zajadli sa pierwszym pokoleniem mieszajacym w Krakowie, a pocvhodza
          z jakis zabitych dechami dziur
          Skoro nie odpowiada wam aby Podgorzem zajmowaly sie osoby spoza krakowka to
          moze zajmijcie sie sami albo sie uciszcie bo zal czytac takie posty
      • Gość: Bogarde Re: zgadzam się z przedmówcą... IP: 195.225.250.* 02.11.05, 08:58
        Przykro sie robi czytając takie uwagi zgorzkniałej kreatury.
    • Gość: KR Rodowici podgórzanie IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 21:51
      tomko71 napisał:

> z dębicy przyjechała.... i znów kolejne buraki będą nam urządzać nasze
      > miasto ;-[
      Oj tomko71 tomko71 pewnie Twoi przodkowie od conajmniej 10 pokoleń mieszkaja w
      Prokocimiu Nowym lub Bieznowie Nowym (i tylko troche zmienił się sposób
      zabudowy tego miłego sioła leżacego koło miasta Podgórza ). Coś mi się
      wydaje ,że Twoje ulubone hobby to spotkania z sąsiadami z osiedla obok i
      wymiana pogladów za pomocą takich rekwizytów jak łańcuchy , tasaki ,nozyki do
      oprawiania dziczyzny ,siekiery i.t.p.Na koniec pytanie kontrolne czy wiesz ilu
      mieszkańców liczyło Podgórze 200 lat i 100 lat temu i czy domyślasz się jak ta
      liczba mogła się tak zmieniać ?
      • tomko71 bardzo się mylisz biedaku, od pokoleń mieszkam w 01.11.05, 21:54
        Śródmieściu, a ty swoje małomiasteczkowe (a raczej małowioseczkowe) żale
        wylewaj gdzie indziej... może do rynsztoka?
        • Gość: KR Re: bardzo się mylisz biedaku ? IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 23:03
          Wiem oczywiscie,że statystycznie nieruchomosci w Sródmieściu sa drozsze niż
          analogiczne w Podgórzu lecz mimo to przesadą byłoby uznawanie mnie jako
          właściciela 300 m2 domku polozonego w dobrej częsci Podgórza do grona "
          biedaków ".
          Ps dobrze jest czytać ze zrozumieniem . ja nie żalę się ,że mieszkam w Podgórzu
          lecz podobnie jak wielu aktywnych mieszkańców Pogórza jestem z tego dumny .
        • Gość: KR " od pokoleń mieszka" IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 23:10
          jedyny znani co gdzieś mieszkają " od pokoleń " to Drakula i potwór z czarnego
          lasu .Zwyczajni ludzie mieszkają ( i żyją ) jedno pokolenie.
          • Gość: Smok_Wawelski a ty zmień rejestrację KR na KRA, lub jakąś IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 05.11.05, 21:24
            bardziej odległa...
    • Gość: willow80 Re: Podgorze.pl w realu IP: *.autocom.pl 01.11.05, 22:36
      tomko71 a co ty zrobiłeś dla Krakowa poza narzekaniem? Wskazówka dla ciebie -
      nie chodzi tutaj o picie piwa pod blokiem, plucie na chodnik, działalność w
      Młodzieży Wszechpolskiej itp. A jesli oceniasz ludzi po tym skąd pochodzą, to
      świadczy tylko o twoim poziomie. Jakby wszyscy tak podchodzili do sprawy, toby
      Krakow dawno stał się jednym wielkim zadupiem i zaściankiem.
      • Gość: krak Re: Podgorze.pl w realu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 22:55
        No wlasnie dlatego ze w Krakowie wiekszosc mieszkancow to tacy ludzie jak
        Tomko. Miasto Krakow jest tak naprawde zadupiem gospodarczym i nie ma sie co
        podniecac Wawelem, bo gdyby go zabrac, Krakow zostalby wieksza wioska...Tomko
        uswiadom sobie ze to walasnie dzieki ludziom z zewnatrz miasta sie rozwijaja,
        poniweaz sa to ludzie z energia i pomyslami.
        • Gość: top Re: Podgorze.pl w realu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:12
          "Ludzie" z czym i skad - bo nie bardzo rozumię sens wypowiedzi.Jest prawdą ,że
          wiele dobrego zrobili dla tego Miasta Ci co pozostali po studiach,ale
          twierdzenie ,że tylko dzięki temu to Miasto ma coś do zaproponownia Polsce i
          Europie to przesada.Duża przesada.Smutne to,że o Krakowie negatywnie
          wypowiadaja się ludzie którzy tu się wykształcili i tu zamieszkali.Jeżeli w
          takim tonie maja być te wypowiedzi to proszę z powrotem do domu.Na Wsi też jest
          pięknie a przynajmniej spokojniej.Powodzenia....A Kraków niech pozostanie
          zadupiem.Jest nam z tym naprawdę dobrze i nie chcemy więcej takich ludzi.Mamy
          własne pomysły i energię.Dlatego wyprowadź się prosze szybko z tego
          Miasta.Najlepiej do siebie.Na wieś lub gdziekolwiek chcesz.Ale nie zechcesz
          bo ...
          • tomko71 Amen 03.11.05, 14:53
            .
    • Gość: adam od tych "Buraków", Osiołku, mógłbyś się uczyć IP: *.76.classcom.pl 01.11.05, 23:17
      Obserwuję od kilku miesięcy działania tych genialnych PASJONATÓW i... powiem
      jedno - więcej takich ludzi i tyle
      A Ty, Osiołku, zastanów się zanim durnym słowem zaczniesz szkalować ludzi,
      którym powinieneś się z szacunkiem kłaniać.
      • Gość: Plaszowiak Re: od tych "Buraków", Osiołku, mógłbyś się uczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:28
        Popieram, to ze ktoś jest z poza Krakowa nie znaczy ze chce źle dla miasta, w
        którym mieszka. A swoją drogą jakim prawem w "demokratycznym państwie"
        prezydent miasta wydaje zgode na nadbudowe fortu wbrew woli mieszkańców.
        Panowie prezydenci i vice prezydenci - trochę pokory wobec ludzi którzy was
        wybieali!
    • Gość: Kocham Podgórze Re: Podgorze.pl w realu IP: *.autocom.pl 01.11.05, 23:43
      Ja was nie rozumiem...Zamiast cieszyć się,że jest w ogóle coś takiego jak
      Stowarzyszenie Podgorze.pl to wy na siebie nadajecie.Moje Podgórze to wspaniała
      wizytówka Krakowa i cieszy mnie to że jest strona www.podgorze.pl
      Ci,którzy mają jakieś "ale",albo nie są podgórzanami i nie kochaja tej pieknej
      dzielnicy albo poprostu są zwykłymi bufonami mających sie za kogoś,a sa
      nikim...Tyle...
      Pozdrawiam Anty podgórzan czyli prostaków takich jak Pan Lepper.
      • o13y gratulacje dla Podgórza :-) 02.11.05, 07:21
        I nie zwracajcie uwagi na tych wszystkich malkontentów, co tu narzekają.
        Działacie już na tyle długo, że i bez stowarzyszenia jesteście znani.
        • Gość: Plaszowiak Re: gratulacje dla Podgórza :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:40
          Czy ty przypadkiem nieznasz osobiście "Panów" z fundacji. Taki hura optymista z
          Ciebuie ze Wszystko będzie OK. Ja chce tam nadal spacerować w spokoju - jak
          będe chciał pooglądać szklane konstrukcje to pojade do któregoś hipermarketu
      • Gość: Plaszowiak Re: Podgorze.pl w realu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:44
        Zgadzam się z Tobą. Prywata w takim miejscu nie może miec miejsca, a w tym
        przypadku o to właśnie inwestorowi chodzi. A nasz demokratycznie wybrany
        prezydent jeszcze ich popiera wbrew woli mieszkańców dzielnicy.
    • Gość: Thomas.O.Skaarj Re: Podgorze.pl w realu IP: 83.16.133.* 01.11.05, 23:51
      Widzisz? Oni przynamnie chcą cośrobić! A ty siedzisz w domu i obgryzasz
      paznokcie!
    • Gość: adam Re: Podgorze.pl w realu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 10:12
      A powiedz człowieku co ty ciekawego zrobiłeś dla Podgórza. Porównamy twoje
      dokonania z jego i zobaczymy jaki z ciebie lokalny patriota. Ale to takie
      typowo polskie krytykowć kogoś z to, że mu się chce coś robić i dodatkowo są to
      rzeczy ciekawe. Jestem zawsze pełen podziwu dla ludzi, którzy poświęcają swój
      prywatny czas na pracę dla lokalnej społeczności ( i wogóle dla innego
      człowieka ). Takich ludzi nam potrzeba jak najwięcej w tym kraju.
      • Gość: Plaszowiak Re: Podgorze.pl w realu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:37
        Fajnie jest coś popierać, gdy sie nie jest przywiązanym do miejsca.To co ta
        pseudo fundacja chce z tym miejscem zrobić to nie rewitalizacja tylko
        niszczenie zabytków i wizytówki Podgórza.Tak rozumując jak ty równie dobrze
        można przeszklić cały Wawel - przecierz jest stary i niszczeje.
        Dlatego odnowić - jak najbardziej "tak" ale z głową, a nie byle jak. przeciez
        bedziemy potem na to patrzeć całe nasze życie. Już jeden taki pseudo nowoczesny
        kurnik stoi obok Wawelu(Sheraton), wszyscy wiemy jak to coś wygląda.
    • Gość: scur burak to stan umysłu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 13:15
      burak to stan umysłu, a nie określenie miejsca pochodzenia.
    • Gość: ewa Re: Podgorze.pl w realu IP: *.crowley.pl 02.11.05, 19:13
      a moze tomko ty jestes burak??? co ci przeszkadza ze chce zrobic cos dobrego ,
      niech licza sie czyny a nie slowa zwlaszcza takich ludzi jak ty
      • Gość: Jacek z Huty Przykro się czyta takie teksty IP: *.zax.pl / *.zax.pl 02.11.05, 20:49
        Nie raz i nie dwa czytam o takich co tylko narzekają i nic więcej nie robią.
        Ciesze się że sa tacy, którym coś się jeszcze chce, a że są to osoby mało
        związane z krakowem tym lepiej , może wiecej świeżego powietrza wniosą do
        umysłów starych krakusów, napływowych krakusów, podgórzan, nowohucian itd.
    • Gość: Krak1 sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 22:40
      OK. Wczoraj byłem pijany - stąd mój komentarz. Kubisztala nie lubie. A poza tym
      takie działania popieram. Sam walczę z taką ostrą ingerencją w nasz Fort, choć
      znam Jacka Wilczyńskiego, Prezydentów i większość z dzisiejszej debaty w TVP3.
      Szkoda jedynie, że Pan Kubisztal, jest nadpobudliwy i zamiast jednać sobie
      ludzi w słusznym celu - za co go szanuje - zraża ich - za co go nie lubię...
      Może Pan wie Panie Pawle o co mi chodzi? Trochę pokory, spolegliwości,
      zrozumienia? Reasumując popieram Podgórze.pl i jako stowarzyszenie i jako www
      oraz jestem za rewitalizacją fortu, ale NIE W TAKIM WYTDANIU!!!! Jako dziecko
      kasztany tam zbierałem! Chodziłem po dachu... Marzyłem, żeby "ożył"... ale nie
      tak... to przecież cmentarzysko, teren święty i historyczny. Właściwie powinien
      to być rezerwat kulturowy - Biskupin (z całym szacunkiem) to drewniana osada, a
      tu mamy ślady Polan z VII wieku!
      • Gość: Gosc Re: sprostowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:26
        No to robcie cos i to juz teraz, za tydzien lub dwa zostanie wydane pozwolenie
        na budowe, wtedy unikalny fort stanie sie fundamentem dla metalowej kupy, na
        ktorej IS bedzie bedzie zarabial kase, a zielen Krzemionek stanie sie dachem
        parkingu w rozprutym wzgorzu...
        • m_q Robimy 03.11.05, 00:07
          Już wiemy, ze postepowanie biegnie. Zaskoczyli nas. A swoją droga ciekawe -
          procedura wydania zezwolenia na budowę trwa choć IS nie ma jescze ani wyników
          badań archeologicznych ani ekspertyzy geologicznej. W tym mieście naprawdę
          prawo jest z gumy - przynajmniej dla wybranych...

Za to "anonimowy telewidz" dzwoniący do studia w czasie programu i popierający
          przebudowę został rozpoznany po głosie (przez znających go osobiście) jako
          ojciec p. Wilczyńskiego. :)))
          • o13y przypomnij tu m_q 03.11.05, 07:36
            jeszcze raz:
            Z programu wynikało, że IS dostał ten teren pod pewnymi warunkami- to jest
            zachowania zabytku, a nie nadbudowy.Czy tak?
            SKO było na jaką okoliczność? - decyzji przekazania terenu?
            To może uderzyć w stosowną instytucję- np. prokuraturę- że postępują niezgodnie
            z prawem?
            • m_q Przypominam: 03.11.05, 08:49
              - Warunki przetargu, na który powoływał się p. Wilczyński wykluczały nie tylko
              zabudowę wokół fortu czy nadbudowę ale nawet trwałe zadaszenie czy zmiane
              podziałów przestrzennych oraz ZOBOWIĄZYWAŁO DO ROZPOCZĘCIA ADAPTACJI W CIĄGU 3
              LAT. Potem, w dziwny sposób "warunki się zmieniły" - ostatecznie w momencie
              przekazania fortu miasto zwolniło IS z obowiązku uprzedniego przedłożenia
              Miastu i zaakceptowania planów realizacji projektu fortowego.

- IS dostał fort wraz z działką za 500 zł (sic!) miesięcznie i do tego
              wyremontowany i zabezpieczony za publiczne pieniadze. Przez 5 LAT nic nie
              zrobili. W momencie otrzymania fortu wystarczyło zrobić "wykończeniówkę"
              (sciany, podłogi, stolarka) i można było rozpocząć działalność. Przypominam, że
              IS zarządza lukratywnymi "Jaszczurami" (z dziwnymi "wziątkami" od browarów), ze
              o wpływach z odpustu "Rękawka" nie wspomnę, więc na biednego nie trafiło.

- Do SKO wystąpił OKRK okrk.free.ngo.pl/fort12-2005.php ale protest
              odrzucono, bo wpłynał po terminie. Warto zaznaczyć, że WZ prezydent Majchrowski
              podpisał w trybie "utajnionym-przyspieszonym".

- Zgoda konserwatora na nadbudowę, na która powołuje się p. Wilczyński została
              wymuszona na konserwatorze przez jego przełożoną - wtedy wiceminister kultury a
              wczesniej wiceprezes IS i kolezankę p. Wilczyńskiego - p. Agnieszkę Odorowicz.

- Bez zwykle wymaganych w takim wypadku od inwestora ekspertyz i zezwoleń
              (badania archeologiczne, ekspertyza geologiczna) prowadzona jest procedura
              wydania pozwolenia na budowę, kóra jest juz mozno zaawansowana (i jest de facto
              utajniona przed opinia publiczną).

- Prawo było w tej sprawie naruszane, naginane i naciągane wielokrotnie, tylko
              do tej pory p. Wilczyński miał bardzo mocne plecy i w mieście i w
              ministerstwie. W miescie ma dalej, ale ministerstwo się zmieniło - p.
              Wilczyński czuje, ze mu koryto ucieka, więc przyspiesza działania, zanim ktoś
              sie zorientuje i zatrzyma ten skandal.

• o13y a służby wojewody? 03.11.05, 17:30
                Może do wojewody małopolskiego sie odwołać z argumentami jakie są w piśmie do
                SKO
                I podjąć wątek nieprawidłowego doręczenia pisma
                • m_q Ruszył ciężki sprzęt... 05.11.05, 15:37
                  Mało czasu - za kilkanaście dni (o ile nasze działania nie przyniosą efektu)
                  dostaną pozwolenie na budowę.

Już działają metodą faktów dokonanych - wczoraj w ramach "badań
                  archeologicznych" wjechała na wzgórze i rozpoczęła prace koparka - zaczęła się
                  też wywózka ziemi. Jednym słowem - budowa rusza, nawet bez czekania na
                  zezwolenie.

BTW - widziałem "ekspertyzę geologiczną" na trzypoziomowe garaże: wszystkiego
                  cztery strony, z czego jedna to raport z trzech odwiertów a trzy to cytaty z
                  ogólnodostępnych książek na temat geologii i ksera ilustracji z tychże książek.
                  • o13y zawsze jest czas do wojewody 05.11.05, 19:13
                    Opiniowali nawet JUŻ WYBUDOWANY
                    że niezgodnie z prawem pozwolenie wydane

Należy pisać wszędzie
                    Doświadczenie pokazuje, że własnie taka pisanina skutkuje
                    • m_q Musztarda po obiedzie? 06.11.05, 02:06
                      Piszemy, piszemy w różne miejsca i nie tylko my. Sprawa jest też w NSA i
                      prokuraturze. I nic z tego nie wynika.

Wojewoda do tej pory też był z tej samej kliki co p. prezydent, może teraz coś
                      się zmieni.

Ale jak rozwalą fort, to możemy mieć najwyżej satysfakcje moralna, a nam teraz
                      chodzi o zstrzymanie dewastacji...

Powtarzam - cięzki sprzęt juz wjechał...
                    • m_q O13y, już wiem dlaczego radnybk się obraził... 08.11.05, 09:22
                      ... i nazwał mnie oszołomem.

Otóż podpis pana radnegobk widnieje pod kuriozalną decyzją wyłączajacą Wzgórze
                      Lasoty z miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego (zastanawialiśmy
                      się, dlaczego plan opracowywany dla Krzemionek nie obejmuje wzgórza) jako
                      (teraz usiądź, bo padniesz) część OBSZARU GÓRNICZEGO "MATECZNY".

Jak sie spojrzy na mapę, to widać, że "obszar górniczy" Uzdrowiska Mateczny
                      został nieproporcjonalnie daleko "wyciągnięty" na wschód tak, bu sięgał aż
                      pod "Boga Ojca" i obejmował fort wraz z otoczeniem.

Mamy więc kolejnego sojusznika IS.
                      A nie mówiłem, że to IS do spółki z radnymbk będzie nas "rewitalizował"?
                      Jak ja nie cierpię mieć racji... :-/
                      • o13y O w pysk 08.11.05, 14:16
                        Panie radny, coś Pan zrobił
                        Znaczy sie cmentarz przu Boguojcu jest na terenie obszaru górniczego?
                        A właściwie jakie były kulisy wyłaczenia tego obszaru z planu zagospodarowania
                        Krzemionek?
                        -znaczy musiała być jakaś decyzja, podpisana przez większą ilość osób. I na
                        czyj wniosek?
                        to na jakiejś komisji miejskiej było?

Wiesz- ja się mogę zgodzić, że o rewitalizacji należy szeroko dyskutować. To są
                        problemy, które, jak sie okazuje, każdy rozumie inaczej. Ale na Boga- przecież
                        dyskusje prowadzone w tonie "Miasto wie lepiej" są bez sensu.
                        • radnybk Oszołomstwu wara ! 11.11.05, 18:36
                          Do o13y :
                          Nie znam sprawy , z oszołomem z Podgórza nie chcę i nie będę miał kontaktów .
                          Proszę mi powiedzeić ( napisać) o co chodzi ? .
                          Co podpisałem ? Ja sobie takeij rzeczy nie przypominam ale prosze o szczegóły .
                          W niedalekiej przyszłości chciałem przesłać kolejny materiał ( założenia
                          wstępne do MPR ) ale nie chcę dyskusji oszołomów ,przynajmniej na etapie
                          wstępnym . Stąd proszę o uszczegółowienie zarzutów ( co zostało wg Ciebie
                          niewłaściwie napisane czy podpisane ) i określenie obszaru konsultacji
                          założen do MPRu ( komu wg Ciebie należy to przesłać ) . Ale proszę , bez
                          oszołomstwa klasy m_q , bo na to szkoda czasu . Pozdrawiam .
                          • o13y spokojnie Panie Radny 11.11.05, 20:10
                            Ja też jestem człek nerwowy, więc poniekąd mnie cieszy, że istnieją tacy, co
                            większą jeszcze nerwowością się wykazują.
                            Ad rem
                            M_q idzie o to, że przy podjęciu decyzji o opracowaniu miejscowego planu
                            zagospodarowania przestrzennego Krzemionek wyłączono z jego obszaru Wzgórze
                            Lasoty.Jak Panu zapewne wiadomo, witryna Podgórze, w której aktywnie działa
                            kolega m_q jest przeciwna traktowaniu Fortu św. Benedyktatam tam się
                            znajdującego jako podstawki pod planowaną nadbudowę. Oraz parkingu drążonego w
                            skale obok. Rzeczoną nadbudowę planuje Instytut Sztuki mając pełną gębę
                            (pardon) frazesów nt rewitalizacji. Istnieje uzasadnione przypuszczenie, że
                            gdyby obszaru tego nie wyłączono z planów, fortu nie mozna byłoby tak zniszczyć
                            (przypominam-zabezpieczony był za miejskie pieniadze). Cała otoczka przekazania
                            prawie darmo zabytkowego Fortu organizacji studenckiej bez żadnego
                            inwestycyjnego i rewitalizacyjnego doświadczenia była niejasna. Pod decyzją
                            wyłączającą Wzgórze Lasoty z planu miejscowego był Pan (pewnie między innymi
                            osobami) - podpisany. Przyznam, że nie wiem na jakim etapie decyzyjnym to
                            nastapiło (mogła być jakaś miejska komisja), na Magicznym może gdzieś by się
                            znalazło, ale chorobliwie brak mi czasu. A że pewnie niedługo i tak "na żywo"
                            się z twórcami podgórskiej witryny zobaczę, to pewnie będę wiedzieć co to za
                            dokument.
                            A że są wnerwieni? a kto by nie był?
                            Od paru lat poświęcają swój wolny czas na pokazanie dzielnicy, organizują Dni
                            Otwarte, w tym roku namówili firmę ES-System aby most oświetliła w czasie Dni
                            (duża sprawa)a tu nagle w ramach rewitalizacji im się ulubione miejsce niszczy.
                            Oni są tą społecznością lokalną, która o swoje dziedzictwo kulturowe walczy
                            (duże słowa, może i podręcznikowe, ale prawdziwe).
                            Założenia do MPR proszę mi przesłać, przeczytam, bo tematyka mnie interesuje.
                            Dyskutować trzeba. Może się i melissa odezwie, bo wydaje się zainteresowana.
                            Może jakaś dyskusja się zawiąże, niechby i w realu, jak nie chce Pan na forum,
                            gdy już się przegryziemy przez te założenia? Krytycyzm nikomu nie zaszkodził.
                            Każdy ma jakieś doświadczenia zawodowe, znajomość mechanizmów pewnych obszarów
                            życia społecznego- to się przy konstrukcji większych programów przydaje.
                            Pozwala zminimalizować nietrafione pomysły.

A jak tam kolegów-kandydatów na członków PO Pan znajduje?
                            -bo coś milczą. Jakby się strasznie zebraniem wczorajszym zmęczyli :-)

• radnybk Dziekuję za info 11.11.05, 20:50
                              Dziękuję za info ,ale dalej nie wiem o co chodzi konkretnie . Owszem , była
                              sprawa Bonarki ale to Bonarka , i dotyczyło to przystąpienia .A od
                              przystąpienia wcale daleka droga do uchwalenia . Proszę więc o konkrety bo
                              normalni ludzie rozmawiają o faktach a nie o wyobrażeniach faktów . Jeżeli
                              popełniłem błąd to się wycofam i przeproszę , jeśli nie popełniłem to o
                              przeprosiny nie poproszę , ale potrzebuję konkretów , nr druku , sprawa ,
                              termin , itd . W sprawie MPRu to zobaczymy , zbyt dużo w tych sprawach o
                              których mówisz jest emocji , i to takich toksycznych , nawet jeśli w dobrej
                              sprawie to jednak toksycznych . Ale wstępny materiał już niedługo prześlę , na
                              priva.
                              A jeśli chodzi o spotkanie , to jestem pod wrażeniem , kilkanaście osób , dobre
                              intencje . Czy to słomiany zapał - to okaże się za chwilę - gdy przyjdą
                              konkrety i obowiązki . I zobaczymy . A że się nie odzywają ? No, trochę
                              powalczyliśmy , to i odpoczynek się należy . Poczekamy , zobaczymy ...
                              PS - Szanowna Pani też była ?
                              • o13y hehehe 11.11.05, 21:05
                                Raczej na kace nie mogę sobie pozwolić. U mnie ostatnio nie ma wolnych dni :-)
                                Wnoszę, że były i panie :-)
                                W każdym razie - w realnym spotkaniu nie omieszkam się przedstawić.

Co do wzgórza Lasoty - wiem tyle, ile napisał m_q.
                                Ale będę wiedzieć więcej. I na pewno się tą wiedzą podzielę.
                                Że teren wyłączony- pisała prasa i chyba w necie było.ŻE to szkodliwe dla
                                zachowania Fortu - nie mam wątpliwości. Z pewnościa wrócimy do sprawy.

Materiał z MPR wnikliwie przeczytam i podzielę się przemyśleniami
                          • m_q A może merytoryki trochę, Panie Radny... 12.11.05, 11:58
                            ... bo tylko Pana podpis widnieje pod tą decyzją. Zaprzeczy Pan?

Chyba że przestanie Pan rzucać epitetami i się pienić i udowodni mi
                            merytotycznie uzasadnienie nieproporcjonalnego przedłużenia obszaru górniczego
                            tak, by obejmował obszar Wzgórza Lasoty.

Bo chyba wiedział Pan, co podpisuje i ma Pan jakieś uzasadnienie MERYTORYCZNE,
                            prawda?

Poza takim, że jestem toksyczny... :>
                            • o13y no napisz-że m_q 12.11.05, 12:11
                              co to za dokument jest
                              bo ja też nie wiem
                              • m_q Re: no napisz-że m_q 12.11.05, 13:20
                                Właśnie czekam na maila z pełnym opisem dokumentu (data, nr, etc.) - nie ja
                                trzymam całą dokumentację a papierów jest całe multum, zresztą kilka ciekawych
                                dokumentów (tak jak "ekspertyza" geologiczna) "wypłynęło" (a właściwie wpadło
                                nam w łapy) w ciągu ostatnich dwóch tygodni.

Jak dostanę namiary, to wkleję, mam nadzieję, że Pan Radny odzyska wtedy pamięć.

Jak być toksycznym oszołomem, to na całego... ;)
                                • o13y noi tego 12.11.05, 13:56
                                  wiesz, mozna skany w acrobacie "wkleić"- chyba juz jakiś dokument tak macie.
                                  Co wazniejsze trzeba upowszechniac w Waszym serwisie w takiej formie
                                  • radnybk Oszołomstwu wara ! 12.11.05, 21:56
                                    Witam Oya , z m_Q rozmawiać nie zamierzam i podtrzymuję zdanie o toksyczności .
                                    Z kwerendy dowiedziałem sie , o co chodzi .
                                    otóż w 2004 roku , raczej na początku , Rada Miasta uchwaliła odstąpienie od
                                    sporządzania planu miejscowego dla Matecznego . Był to wniosek Prezydenta ,
                                    umotywowany formalnościami ( ale to muszę sprawdzić ) . Rada to uchwaliła a ja
                                    jako prowadzący obrady podpisałem uchwałę . I to jest dowód ,że wspieram IS !!!
                                    Jako prowadzący przewodniczący rady mam obowiązek podpisać stosowne uchwały ,
                                    niezależnie co ot ym sądzę i jak głosowałem . Ale m_q wie lepiej .
                                    Dlatego zamierzam zrewidować swoje neutralno-pozytywne nastawienie do protestu
                                    przeciwko modernizacji Fortu , jeżeli bowiem przeciwnicy , których dotychczas
                                    popierałem mają takie stanowisko jak m_q , to musi w tym być jakieś głęboko
                                    zawarte spiskowe podejście , prawdopodobnie m_q jest rep[rezentantem większej
                                    grupy , z którą nie chcę i nie będę miał nic wspólnego .A stosując zasadę ,że
                                    wrogowie moich wrogów są moimi przyjaciółmi - zmianę powinienem zrobić jak
                                    najszybciej . Jeszcze w weekend przejdę się na Fort i od poniedziałku zaczynam
                                    akcję zwrotną . Zresztą widząc działania m_q , nie dziwię się że coraz mniej
                                    jest poparcia a coraz więcej wątpliwości .Zatrzymajcie tego oszołoma bo wielu
                                    takich jak ja straci do was sympatię . Pozdrawiam a sprawę uchwały ( a raczej
                                    uzasadnienia sprawdzę i prześlę na priva , z oszołomem nie gadam i nawet nie
                                    zamierzam żądać przeprosin bo taki i tak nie zrozumie ) . Pozdro
                                    • m_q Bardzo przepraszam Pana Radnego - głupi ja, głupi 13.11.05, 03:50
                                      radnybk napisał:
                                      > otóż w 2004 roku , raczej na początku , Rada Miasta uchwaliła odstąpienie od
                                      > sporządzania planu miejscowego dla Matecznego . Był to wniosek Prezydenta ,
                                      > umotywowany formalnościami (ale to muszę sprawdzić) . Rada to uchwaliła a
                                      > ja jako prowadzący obrady podpisałem uchwałę.
                                      > Jako prowadzący przewodniczący rady mam obowiązek podpisać stosowne uchwały ,
                                      > niezależnie co o tym sądzę i jak głosowałem.

A nie można było tak od razu, zamiast wyskakiwać z ksenofobią i toksycznością w
                                      odpowiedzi na konkretne pytanie o Pana zdanie w konkretnej sprawie?

> Jeszcze w weekend przejdę się na Fort i od poniedziałku zaczynam
                                      > akcję zwrotną .

Zapraszam serdecznie. Polecam zwłaszcza widok „wykopalisk” omijających
                                      skrupulatnie miejsca, gdzie można znaleźć coś starszego od monety z 1949 roku a
                                      polegających na zdzieraniu buldożerem do gołej skały i wywózce ziemi z miejsca,
                                      gdzie p. architekt zaplanował rampę i wyjazd z podziemnych garaży. Bardzo mnie
                                      cieszy użycie nowoczesnego sprzętu w pracy archeologa, bo przecież to nie może
                                      być przygotowanie terenu pod budowę, kiedy jeszcze nie ma się zezwolenia...

Myślę, że ucieszy też Pana widok ochroniarzy grzejących się codziennie przy
                                      ognisku z desek i belek konstrukcyjnych wynoszonych z fortu. Zapewne w forcie
                                      był spory skład drewna, bo przecież nie może to być rozbieranie po cichu
                                      elementów konstrukcyjnych zabezpieczenia dachu sfinansowanych przez Miasto i
                                      SKOZK w ramach remontu przed przekazaniem fortu w ręce IS żeby udowodnić tezę,
                                      że fort jest ruiną i bez działań IS się rozsypie.

A jeśli zabierze Pan też mapę geodezyjną tego terenu, to zobaczy Pan, jak dużą
                                      działkę (przypadkiem biegnącą wzdłuż granicy i uniemożliwiającą sąsiadom
                                      oprotestowanie tej inwestycji) trzeba było wydzielić aby można było przerzucić
                                      kładkę do Kopca Krakusa.

No i zobaczy Pan miejsce na salę za 5 mln. i garaże za 20 mln.
                                      Taka „kulturalna” inwestycja niezbędna dla naszego miasta.

Proponuje tez zobaczenie, jaka odległość dzieli Wzgórze Lasoty od Kopca Krakusa
                                      a jaka od Uzdrowiska Mateczny...

> sprawę uchwały ( a raczej
                                      > uzasadnienia sprawdzę i prześlę na priva , z oszołomem nie gadam i nawet nie
                                      > zamierzam żądać przeprosin bo taki i tak nie zrozumie ).

O13y - uzasadnienie, z łaski swojej, pchnij do ludzi z portalu/Komitetu, bo ja
                                      i tak go nie zrozumiem.

Ja już przestaję stresować Pana Radnego, bo przecież to ja jestem toksyczny a
                                      plany IS są jak najbardziej w porządku...
                                      • retma Re: Bardzo przepraszam Pana Radnego - głupi ja, g 13.11.05, 15:09
                                        Wróciłem i od razu widzę ,że radnybk znowu na wierzchu a interlokutor musi
                                        przepraszać. W innej dyskusji ( i o mieszkaniach i o rewitalizacji) pan radny
                                        uprzedzał ,że swoich przeciwników z dyskusji albo przekonuje ( o to też mam
                                        miejsce ) albo sami ostro rezygnują ( vide dyskusja o mieszkaniach
                                        komunalnych ). Może by Pan ostrzej zaatakował różnych oszołomów ?
                                        Z wrodzonej niechęci do parti politycznych do PO się nie zapiszę ale
                                        zdecydowanie kibicuję i oferuję pomoc, i materialną , i logisyczną . Szczegóły
                                        w pana skrzynce .Mogę też pomóc zorganizować kilkanaście chętnych ( i płacących
                                        składki ) . Pozdrawiam i życzę powodzenia w tępieniu oszołomstwa .
                                        • m_q retma, oszołomstwo... 14.11.05, 01:09
                                          ... potrafi przyznac rację interlokutorom tam, gdzie ją maja (o ile doczekają
                                          się odpowiedzi) - w przeciwieństwie do "jedynych nieomylnych" traktujących
                                          wszystkich wokół jak osobistych wrogów a każde pytanie merytoryczne jako
                                          personalny atak i okazję do obdarzania pytających epitetami (z ksenofobią na
                                          czele)...

• Gość: Helenka Z Dębicy?? IP: *.pnet.com.pl 03.11.05, 16:49
      Zdradzę Ci Tomko, że ojciec K. Pendereckiego był w Dębicy adwokatem.
      Burak?

Weź może deseczkę, udaj się na ustronie, i p.....lnij się w główkę?
      • tomko71 Re: Z Dębicy?? 05.11.05, 21:30
        a ty jesteś z tego ustronia?? buraczków zaraz mozna poznać po wiejskim slangu.
        i dobrze
        • Gość: Helenka Na temat - skarbeczku - na temat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:35
          Nie bij piany, tylko coś napisz.
          A czy wiejskiego slangu (sic!) który z taką wprawą rozrózniasz od innych
          slangów, nauczono Cię w szkole, czy ewent. w domku?

H.
        • Gość: Helenka I nie zapomnij po slangu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:53
          ...poznać np Dyr Pochwały, który dyrektoruje Muzeum Inżynierii Miejskiej. Ale
          dla Ciebie jest spalony, bo przyjechał z Dukli, gdzie uprzednio zrobił jedno z
          najlepszych muzeów w Polsce. Mimo ,że na prowincji.

H.
        • Gość: Helenka I nie zapomnij rozpoznać po slangu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:55
          byłego Radnego Podgórza i późniejszego Prezydenta Krakowa, Karola Rollego,
          który urodził się i zdał nawet maturę w Kamieńcu Podolskim, a to dopiero
          zadu...e, no nie?
        • Gość: Helenka A bajki o mieszkaniu w śródmieściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:57
          ...opowiadaj komuś innemu. Nie mieszkasz od pokoleń w Śródmieściu, albowiem
          taka dzielnica istnieje ledwie od 1975 roku - mój znawco.
          Doczytaj sobie cokolwiek, zamiast się kopać z końmi.

H.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka