Dodaj do ulubionych

Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego pow...

28.11.05, 23:27
niech towarzysze ekolodzy wezma rente po babci i wykupia teren.
proste i jakze ideologicznie poprawne.
a potem nastepny hektar i nastepny i niech w Polsce bedzie jeden wielki lecz
PRYWATNY park narodowy towarzyszy ekologow
co ? nie ma kasiorki ? to do roboty sie wezcie a nie macajcie chomikow czy
innych blotniakow. zarobcie kupcie ziemie i po sprawie.

ZIELONI TO NIEDOJRZALI CZERWONI
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdobywca ziemi Precz z "ekologią" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 06:53
      Do dzisiaj byśmy mieszkali w Grocie Łokietka, gdybyśmy żałowali pól i lasów tym
      bardziej jakichś parków ....
      • Gość: e Re: Precz z "ekologią" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 07:58
        pewnie, najlepiej od razu wszystko wybetonowac, bedzie rowno
      • Gość: MM Re: Precz z "ekologią" IP: *.orange.pl 29.11.05, 11:16
        Czytając opinię "Zdobywcy ziemi", sądzę że jest on zwolennikiem LPR, czy innej
        Samoobrony- ten sam poziom intelektualny.... ale w takim razie czego ten facet
        szuka na tym forum?
        • o90 Re: Precz z "ekologią" 29.11.05, 13:24
          opisywany przyklad wykupu ziemi pod ekologie jest normalnie praktykowany w
          calym cywilizowanym kapitalistycznym wolnorynkowym swiecie.
          no ale pewnie o tym nie wiedziales bo nie pisali o tym w gazecie wybiorczej
          nie wspominal o tym towarzysz michnik
          ani kanapowcy z demokraci.pl

prywatnie wydana zlotowka jest 10 razy bardziej efektywna niz panstwowa.
          ale do tego trzeba myslec indywidualnie a nie zbiorowo jak zalecaja geremki i
          mazowieckie
          • Gość: Prawy Masz rację! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:25
            Dokładnie tak dzieje się w Szwecji, Niemczech, czy USA (vide YellowStone).
            yyy.... nie tam chyba jest inaczej... yyy...

Qrna, o jakim cywylizowanym świecie Ty pisałeś? Republice Bogoty, czy Brazylii?
          • Gość: Andrzej Re: Precz z "ekologią" IP: *.nll.se 29.11.05, 15:28
            O, jeszcze jeden predykant! Co ty krzanisz o michniku lewicowcu jeden? Co ma
            piernik do wiatraka? Ja tak mysle, ze maja zamknac ten ojcoski park narodowy
            i nabudowac tam sensownych rzeczy, co daja pieniadze, a nie macac w krzakach
            jakies chomiki czy skowronki! Gmina ma racje! Po cholere tam w tym zamku stoja
            te stare rupiecie i graty, co ja bym za darmo nie kcial? A to z tymi zlotowkami
            to taki kawal, nie? Ja wydaje zlotowki prywatnie i zadnych dziesiec zlotych
            jeszcze nie widzialem. To jak, jak wydam badyla, to dostane dziesiec? Hahaha.
            Ty chyba jestes platfoemers czy cos takiego.
            • o90 Re: Precz z "ekologią" 30.11.05, 09:42
              wydajac 1 zl prywatnie wydajesz je 10 RAZY EFEKTYWNIEJ niz ta samo 1 zl wydaje
              panstwo. proste zdanie chyba ?
              przeczytaj post zanim sie do niego odniesiesz.
              • amdrzej11 Re: Precz z "ekologią" 30.11.05, 11:29
                O jeszcze jeden co kce uczyc ojca jak dzieci robic!
        • Gość: Zdobywca ziemi Re: Precz z "ekologią" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:46
          Ach ta wyższość intelektualna....

Unia Wolności/Demokratyczna zgadłem?
      • Gość: Mis Re: Precz z "ekologią" IP: *.oswiecim.sdi.tpnet.pl 29.11.05, 11:38
        A dlaczego nie odrazu w samym parku??? Tam jest przeciez tak pieknie!
      • Gość: Prawy Precz z "historią"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:22
        Do dzisiaj mieszkalibyśmy przy zasmrodzonych murach gdyby austriacy nie
        wyburzyli nam połowy zabytków w centrum. Dokończyć dzieła! Cywilizacja musi iść
        naprzód! Najpierw na Rynku Głównym zbudować wielkie Centrum Handlowo -
        Konferencyjne, a potem wyburzyć Wawel i zamiast tego wybudować nowoczesną
        dzielnicę dla bogatych.

Po co nam jakiekolwiek dziedzictwo!
        • Gość: EKOLOG Re: Precz z "historią"! IP: *.range86-128.btcentralplus.com 30.11.05, 21:26
          DOBRY TEKST
          FAJNIE ZE LUDZIE MYSLACY TEZ ISTNIEJA!
      • Gość: Andrzej Re: Precz z "ekologią" IP: *.nll.se 29.11.05, 15:21
        Masz racje, te ekologi to jakies niedorobione ludzie, wszystkich by do grot
        i lepianek wsadzili i pokazywali jak jakies malpy!
    • Gość: elwu Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.303.krakow.pl 29.11.05, 09:20
      Ha,ha,ha... - Bede tam mieszkac ludzie na 'poziomie'. - Jak komus 'poziom' wyznacza grubosc portfela, to dla mnie jest ponizej wszelkich poziomow.
      • Gość: Q Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.softbank.pl 29.11.05, 09:59
        Nie wiem co to znaczy w sąsiedztwie ale jezeli do Ojcowa mam jezdzic przez
        osiedle Skała Nowe to mnie sie nie podoba.
        Acha i jeszcze "otulina dla otuliny" to naprawde pięknie brzmi - "złota
        czcionka"
        • Gość: ekolog Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:42
          W sąsiedztwie , to w tym przypadku parę matrów od granicy lasu.
      • belgrano Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p 29.11.05, 12:15
        Niedługo wszedzie będa budować nawet na głowach, już nie ma miejsca tylko
        wszędzie gdzie cois wartego stawiają beton.
    • Gość: era Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 12:44
      opisany przypadek jest typowy:
      silny inwestor upatruje sobie ladny kawalek terenu, mydli oczy czlonkom rady gminnej i buduje
      to co zechce.
      Takie dzialania nie sa nowoscia, inwestorzy na calym swiecie maja podobna nature i metody.
      Tylko, ze w innych krajach prawo jest lepiej respektowane niz w Polsce, korupcja urzednikow
      jest mniejsza a ludzie mniej naiwni i nie lapia sie jak muchy na lep na obietnice "poszerzenia
      rynku pracy".
      Dalszy ciag, o ktorym Rada Gminy Skala jeszcze nie wie, wygladac bedzie z pewnoscia takze
      typowo.
      Lokatorzy z tego eksklusywnego osiedla wejda do Rady Gminy, a ze sa bardziej "na poziomie"
      (tzn. maja grubsze portfele i lepsze koneksje) niz inni mieszkancy Skaly - przejma w Skale
      wladze, czyli beda dysponowac budzetem gminnym.
      Obecni mieszkancy gminy beda patrzec bezsilnie jak wspolne pieniadze poplyna tam, gdzie
      skieruja je aktywisci gminni z eksklusywnego osiedla.
      Skad to wszystko wiadomo?
      Bo jak sie rzeklo, sytuacja jest typowa, spotykana w wielu innych krajach i opisana w literaturze
      fachowej.
      Ten proces nazywa sie "rurbanizacja"
      • Gość: ? Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:13
        w Polsce to albo "nie" dla inwestycji, bo mi zasmrodzą, albo: "tak", bo będą
        miejsca pracy w sklepikach.
        Nikt nie przeanalizuje w Skale czy napływ "obcych" - kasiastych, którzy zbudują
        sobie osiedle i to pewnie jeszcze typu "getto", gdzie nikt z zewnątrz nie
        będzie mile widziany będzie wcale korzystne dla miejscowych, wątpi, że coś na
        tym zyskają.
        Rozumiem, coś produkcyjnego, ale osiedle - wczasowisko dla szych z Krakowa?
        • Gość: Andrzej Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.nll.se 29.11.05, 15:38
          No nie mam sily! Skad sie was ekologow tyle w tym Krakowie wzielo?
          • Gość: ? Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:12
            ty nie bądź taki mądry, bo ci tam zniwelujemy górki i zrobimy coś mądrzejszego,
            z turystyki ponoć tam u was żyją, ale są przecież łatwiejsze sposoby na kasę.
            • amdrzej11 Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p 30.11.05, 11:32
              O jaki mondrala jeden sie znalazl! Chcialby gorki zwinylowac. Ja tak sobie
              mysle ze te radni ze Skaly to wam ten ojcofski park narodowy zwinyluja
              wczesniej!
      • Gość: Andrzej Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.nll.se 29.11.05, 15:37
        Oj, co to za zawistnik! Zal ci, ze nie ty masz kase? Jakbys mial, to bys tez
        wywalil sobie chlupe gdzie bys chcial. A przeciez te ludzie z gminy to tez chca
        zyc i miec na benzyne. A jaka kasa z tego parku narodowego? Zadna! Chodza
        wariaty i ogladaja kwiatki i rybki. I nie mozna tego ani zerwac ani zlapac.
        Ktos wczesniej napisal, ze oni nawet macaja chomiki i kuropatwy czy sikorki.
        • Gość: Gość Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:44
          Myślę,że w polsce takich prymitywów jak ty wielu jednak nie ma.Zresztą szkoda
          słów
      • adrum1 Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p 29.11.05, 23:48
        Brak wyobraźni. Zabudowa terenów chronionych jest charakterystyczna dla
        biednych, ale wzbogacających się krajów. I wiadomo, że dobro wspólne (przyroda,
        krajobraz, zabytki) musi być chronione przez państwo. Tylko "światłość" i
        wyobraźnia rządzących może złagodzić procesy destrukcyjne. Ale takie niszczące
        działanie nowobogackich przerobiły już inne, teraz bogatrze kraje. U nich
        wydaje się wielokrotnie większe pieniądze (niż uzyskane korzyści) dla
        odwrócenia tych zmian. Od nas zależy(?) czy możemy się uczyć na błędach innych,
        czy też zniszczymy przyrodę, wyrzucimy wartościowe detale architektoniczne
        (zastępując je plastikowymi oknami itp.) czy zabetonujemy brzegi rzek.
        Korzystanie z pieniędzy wymaga równowagi pomiędzy ich ilością, a świadomością
        ich posiadaczy i zwłaszcza decydentów.
    • Gość: ak Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.pirnie.com 29.11.05, 14:08
      Ludzie i lokalne wladze nie zdaja sobie sprawy ze ze wzrostem populacjii na ich
      terenie pojawi sie wzrost wydatkow na szkoly,(wzrost ilosci dzieci)
      drogi,kanalizacje itd. Beda musieli podniesc podatki zeby pokryc wszystkie
      wydatki. Nowi przybysze prawdopodobnie beda mieli pieniadze na wzrastajace
      podatki od nieruchomosci a lokalni ludzie nie. Najlepszym rozwiazaniem byloby
      zeby wladze wojewodzkie albo panstwowe wykupily te 100 hektarow i dolaczyly do
      parku. Tak sie robi w US i innych krajach zachodnich. Mozna brac przyklad.
      ak
    • Gość: Prawy Gdy już zniszczycie wszystkie lasy, wybijecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:18
      zwierzynę, zatrujecie rzeki, to zrozumiecie,
      ŻE NIE MOŻNA JEŚĆ PIENIĘDZY.

Klapki na oczy, alleluja i do przodu.
    • Gość: many Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:03
      "Będą tam mieszkali ludzie na poziomie. Nie zniszczą lasu -"

Jak ktos ma dużo kasy to jest człowiekiem na poziomie:), w Polsce obecnie liczy
      się:
      1.Kasa,
      2.Kasa,
      3.Kasa.
      • Gość: Andrzej Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.nll.se 29.11.05, 15:31
        O, jeszcze jeden ekolog. Po co wy jatrzycie? A ty kasy nie lubisz, czy co? A
        pewnie, ze jak sie ma kase, to sie jest na poziomie. Mozesz kupic dobra bryke
        i kino domowe. Teraz tyle filmow mozna dostac, ze mozna ogladac je dzien i noc.
        Nawet Plajboj daje filmy. Niezle.
    • Gość: Andrzej Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.nll.se 29.11.05, 15:18
      Jasne o90, slusznie stary gadasz! Ja tez od dawna proponuje likwidacje
      ojcofskiego parku narodowego, a nikt mnie nie slucha, bo to sa same glaby co
      nie znaja sie na byznesie! Na kiego taki maly park? Zadnego pozytku z tego nie
      ma! Na jego terenie mozna zbudowac wiele pieknych osiedli mieszkaniowych! Gmina
      sie rozrosnie i beda nowe drogi do supermarketow i kasa. Jaskinie mozna
      przerobic na kasyna i dyskoteki dla mlodych, a Pradnik zasypac, bo to gowno
      tylko sie rozlewa i nikomu niepotrzebny. Z Zamku tez trzeba by wyprowadzic
      muzeum, bo z tego, ani pieniedzy, ani rozrywki. Ani rybka ani pipka, jak
      mawiaja Krakowiacy. Nawstawiali tam jakichs starych rupieci i gratow, ktorych
      nikt nie chce ogladac. A gdyby tam zrobic dyskoteke i hotel, to gmina by miala
      zysk. A wogole ten caly Krakow to tez jest pomylone miasto, ani nadbudowac domu
      nie mozna, ani nic! Do wszystkiego wtracaja sie darmozjady i biurokraci z biura
      konserwatora zabytkow. Palanty jedne. Co to skansen jaki, czy co? Niezle im
      napisales to o tym macaniu chomikow! Rozsmieszlylo to mnie jak nie wiem co!
      I to z tymi zielonymi i czerwonymi to tez niezle! Taki kalambur czy rebus, czy
      jakos tam.
      Pozdro!
    • Gość: tup Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: 83.167.236.* 29.11.05, 16:52
      o90, wsiadz w samochod, albo na rower i przejedz sie ta smardzowicka droga, z
      widokiem na park, a potem napisz mi, w ktorym miejscu pasuja ci tam domki...

Kocham takich zapalonych ignorantow, dla ktorych caly swiat to jeden wielki
      wezel gordyjski i mozna sobie z nim tak latwo poradzic...

Nie chce tutaj odgrywac supereksperta, ale poniekad wychowalem sie przy tym
      parku, w Skale i wiem jedno: jezeli oblepimy OPN takimi slicznymi domkami, to
      nie bedzie sie roznil niczym od Lasku Wolskiego...no moze tym, ze z niego nie
      wystaja do gory zadne fajne kopce, wiec nawet z daleka nie bedzie fajnie
      wygladal, no i zwierzeta jeszcze nie sa ogrodzone, ale z tym tez mozna sobie
      poradzic, nie?

ps. Problemy gminy Skala sa troche bardziej zlozone (brak infrastruktury
      gospodarczej, bazy turystycznej) i budowa osiedla domkow niczego tam nie zmieni,
      poza garscia etatow budowlanych moze, ale i to niekoniecznie- kazda firma
      budowlana moze tam dowozic swoich pracownikow w ciagu 20 min, codziennie rano.
      Ten zapal radnych jest troche rozpaczliwy i krotkowzroczny.
      • Gość: muniek Re: lepiej o ty mówili w radiu kraków IP: *.crowley.pl 29.11.05, 20:54
        Ludzie w tym artykule nie było najwazniejszego!! O tym mówili już w radiu
        kraków tydzień temu!!1 Ten teren wykupiła niby polska firma, ale w imieniu
        irlandzkiego wielkiego inwestora! Niby nic, ale ta dziennikarla z radia
        udowodniłą, ze reprezentant tej firmy wrednie kłamie gminę Skała. Niby nic, ale
        czemu kłąmie? Czemu irlandczycy inwestują pod płaszczykiem Polaków? tam
        wypieprzą domy w zamkniętym osidelu!1 Mieszkańcy Skały nie załapią się nawet na
        służących. jakie miejsca pracy???? Cieciów chyba.raptem 2-óch.
      • Gość: m Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:14
        kazda firma budowlana przywozi pracowników, przecież nie zatrudnią chłopa z
        pola:)
      • Gość: def Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.crowley.pl 29.11.05, 23:46
        Tup - zgadzam sie z Toba (moje korzenie tez sa zwiazane ze Skala) - czy moglbys
        sie ze mna skontaktowac na priva: defender@poczta.onet.pl ?
    • Gość: Arthurius Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.11.05, 21:18
      To po prostu barbarzyństwo, jak mozna stawiać pieniądze i interes ponad
      zagrożonymi wartościami przyrodniczo-krajobrazowymi...Po nas choćby potop ?
      Zostawmy następcom trochę dawnej przyrody...Co z tego że zamieszkają tam ludzie
      na poziomie ? Na Mazury też przyjeżdżają ludzie na poziomie, zostawiają tony
      śmieci po lasach, również w otulinach parków nie mówiąc o samych parkach
      narodowych i krajobrazowych.A mieszkańcy luksusowych willi ? Dbają o własne
      rozmaitego autoramentu interesy, a nie o las za oknem, przecież liście trzeba
      sprzatać a ptaki pstrzą na luksusowe samochody...Więcej wyobrazni ludzie...hm,
      ludzie ?
    • Gość: Pająk Re: Wstydź się Kowalski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:10
      Oj wylazła słoma z butów Preisnerowi-Kowalskiemu wylazła! Nędza umysłowa!
    • adrum1 Każdy chce... 30.11.05, 00:02
      Mieszkać w otulinie, albo najlepiej w parku narodowym. Ja też. Tylko wic polega
      na tym, że jakby wszyscy mogli, to mało by potem chciało (tam mieszkać), bo
      zrobą się tam zwykłe tereny budowlane. Ale przy parku - w otulinie, to nie
      każdy może. I górą ci co będą mogli. Na razie górą. DLaczego nie chcą (nie
      mogą?) zbudować osiedla przy otulinie. Zapewniam, że terenów nie brakuje (i
      chętnych gmin). Może skasować park i nasłać do Skały "prawdziwych" inwestorów.
      Zbudowaliby mało trujące fabryczki, wielkie hurtownie (blisko Krakowa!), jakieś
      fermy, świniarnie itp. Ale by pracy było! I becikowe po 30 000 - to może
      starczyć do podstawówki.
    • Gość: kea Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:14
      Jestem pracownikiem OPN i mieszkańcem Smardzowic wizja osiedla Ogród jako
      ratunku dla Smardzowic to jedna wielka bzdura. Osiedle ma być ogrodzone
      zamknięte dla mieszkańców brak dostępu do sklepów w których napewno nie będą
      pracowali mieszkańcy wsi , olbrzymi ruch samochodów na wąskiej drodze po krórej
      chodzą dzieci do szkoły, uratować szkołę kto z nowobogackich pośle dzieci do
      wiejskiej szkółki wszyscy będą jeżdzić do Krakowa. To co obiecuje gmina to
      jedno wielkie kłamstwo.czarno to widzę pozdrawiam wszystkich co myślą logiczne
      • Gość: taa Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: 195.116.22.* 30.11.05, 09:50
        Skąd wiesz, że to będą "nowobogaccy"?

tak z ciekawości pytam
        • Gość: kea Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:33
          nowobogadzcy bo nikogo o normalnej pensji nie stać na mieszkanie 300 m.w
          chronionym osiedlu. a może Ciebie ma to stać bo ja z budżetowej pensji nie mam
          szans.
    • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.autocom.pl 30.11.05, 09:53
      A dlaczego w otolinie OPN, a nie w SAMEJ SKALE ??? Nie ma miejsca ?... To
      wyburzyć !!! Skała jest architektonicznie tak ohydna (z paroma nielicznymi
      wyjątkami), że tylko na tym zyska, a park ocaleje. Więc i wilk (wójt) będzie
      syty, i owca (park) cała...

• amdrzej11 Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p 30.11.05, 11:35
        Gniewko co ty krzanisz? Skala ochyda? Ale tam ludzie zyja! A z czego maja zyc?
        A myslisz ze jakis byznesmen to bedzie kcial za wlasna kase wybudowac wile z
        widokiem na hlewy albo obory? I to po ciezkim dniu pracy? A tyle piszecie o tej
        pieknej przyrodzie i co i kazecie potem na hlewy z okna patrzec?
    • zielonyanieczerwony wWobronie Ojcowa - płuca Krakowa 30.11.05, 10:08
      Ojców i Park to nie jest jakiś tam las. Kto tak mówi jest kompletnie pozbawiony
      wrażliwosći. Ojców jest miejscem wyjątkowym dla krakowian. Stąd tak pięknie
      widać smog nad Starym Miastem. Ja osobiście uwielbiam tu odpoczywać bo jest
      świeże powietrze którego nie ma w Krakowie. I spokój też jest. Bo las jest
      stary, pełen uroku, przypomina we fragmentach miejsca w Bieszczadach czy
      Beskidach. Strasznie mi smutno na myśl o tym że chcą niszczyć Park, którego
      integralną częścia jest otulina. To jasne że równowaga, o któą tak w Praku dbają
      będzie zaburzona. To niestety na tym polega że las potrzebuje spokoju zwłaszcza
      że wszystko dookoła jest uprzemysłowione po dziurki w nosie, jak choćby w naszym
      zatrutym mieście. A że developerzy żyją z kłamstwa - w sumie taki zawód.
      Dość oczywista wydaje się ściemka z tym osiedlem, na pewno nie będzie służyć
      mieszkańcom Smardzowic. Tylko nam, garstce bogatych krakusów.
      A przecież Park służy również w takim samym stopniu mieszkańcom Olkusza,
      Wolbromia, ziemi miechowskiej itd. - co zresztą napisane jest na obrazach w
      kościele Patronki tych ziem, w Smardzowicach. Także miłośnicy i mieszkańcy
      Parku, trzymajcie się.
      Na marginesie:
      Pozdrawiam prawdziwych zielonych (apolitycznych) a nie tych pseudaków co się
      zaprzedali lewakom, marksistom i homolubom. Nic tak nie skaziło środowiska jak
      sierp i młot.Choćby ostatnio w Chinach.
      • amdrzej11 Re: wWobronie Ojcowa - płuca Krakowa 30.11.05, 11:41
        Cholera jeszcze jeden ekolog i na dodatek doktor od pluc! A co ty sobie myslisz
        doktorku ze taki byznesmen to nie ma pluc i nie musi sobie odetchnac. A co moze
        ma na wsiowe chlewy po robocie patrzyc? I to za swoje pieniadze? I nie
        wyjezdzaj mi tutaj z ta polityka bo gruba kreska byla. A co takiego masz na
        mysli o tych homolubach? Moze jeszcze nie lubisz zydow i kalek?
      • Gość: kea Re: wWobronie Ojcowa - płuca Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:37
        Dziękuję,że kochasz Ojców tak jak ja urodziłam się tu i będę kochać to miejsce
        do końca życia. Uzależniłam się od Ojcowa i zaraziłam kilka osób do tego.
        Powodzenia
      • Gość: Swojak Re: wWobronie Ojcowa - płuca Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:02
        Na Barycz niech sie chamy wyprowadzą ,a od Ojcowa wara!!!
    • zielonyanieczerwony W obronie Ojcowa2 30.11.05, 10:14
      Się rozpędziłem, nie jestem bogaty a wypowiedziałem się w imieniu "garstki
      bogaczy". To idiotyczne. Natomiast Ojców kocham i jest cholernie smutno że
      cywilizacja postępu się do niego dobiera.
      • amdrzej11 Re: W obronie Ojcowa2 30.11.05, 11:43
        Powinnes jeszcze przeprosic za tych homolubow i zydow!
        • Gość: :p Re: W obronie Ojcowa2 IP: *.chello.pl 30.11.05, 16:46
          amdrzejkowy palant lany na wodę przez ucho od klucza
          • amdrzej11 Re: W obronie Ojcowa2 30.11.05, 22:21
            Oj stary, nie wyczules bluesa! Nie wiem czy to tylko wina nastroju, czy pogody
            :-(
    • tim999 Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p 30.11.05, 13:05
      O czym tu wogóle pisać!! BUDOWAĆ, BETONOWAĆ!!
      • Gość: Mariusz POMÓŻCIE URATOWAĆ OPN !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 15:02
        Wyślijcie e-meile do burmistrza Skały z protestem przeciwko inwestycji oraz do
        dyrektora OPN z poparciem jego postawy:
        burmistrz Skały skala@skala.pl
        OPN opnar@pro.onet.pl
    • Gość: ;-P Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.chello.pl 30.11.05, 16:26
      sam jestes niedojrzałym czerwonym, który ma zero wiedzy a mądrzy się za trzech
    • Gość: :p Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.chello.pl 30.11.05, 16:51
      zburzyć wawel, na cholerę taki skansen zakurzony, i ten kościół na srodku
      miernego placyku z jakimiś tam sukiennicami - zburzyć wszystko, wpóścic tesco
      albo innego karefiura, a dookoła willllllleeeee i willlllle dla nowobogackich.
      bedom mieli blisko do centrum i bankomatów!!!
      • gregry No właśnie. A strefa ochronna wokół Wawelu? 02.12.05, 01:08
        Sheraton tam jakoś nie całkiem pasuje
    • Gość: branzowiec glos na NIE IP: *.telnet.krakow.pl 30.11.05, 20:02
      Jestem osoba z wyksztalcenia zwiazana z branza budownictwa. Przychylam sie
      bezwzglednie do stanowiska bioracego w ochrone tereny wokol tego, jak i innych
      parkow narodowych. "Filozofia" developerow jest oczywiscie nastwiona na
      budowanie gdziekolwiek, byleby to przynioslo zysk, jestesmy panstwem mlodej,
      rozwijajacej sie demokracji, wystarczy juz bledow, ktore zostaly popelnione
      przez ostatnie nascie lat. Czas na bardziej dojrzale, dalekosiezne plany. Pole
      do popisu nich maja w koncu urbanisci i architekci oraz architekci krajobrazu,
      czy przyrodnicy. Dopuszczenie specjalistow do glosu i ich dyskusja przyniesie
      wymierne rezultaty.
    • Gość: GBK komentarz do wypowiedzi o90 IP: *.telnet.krakow.pl 30.11.05, 20:05
      "o90" to zaskakujacy buc! Myslalem, ze takich juz nie uswiadczysz!
    • Gość: EKOLODZY Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.range86-128.btcentralplus.com 30.11.05, 21:21
      SLUCHAJ, PISAC GLUPOTY TO KAZDY POTRAFI. ZASTANOW SIE NAD TYM LEPIEJ
      COPISZESZ...
      TEN PARK TO DUMA MALOPOLSKI I PLUCA TEGO REGIONU. A MIEJSCA NA BUDOWE W INNCY
      DZIELNICACH MIASTA (I POZA MIASTEM) NIE BRAK.
      POTZREBA WIADOMOSCI NA TEN TEMAT? W UMK MOZNA JE ZNALEZC!!! TZREBA TYLKO
      WIEDZIEC JUESZCZE GDZIE TO JEST...
      A NIE KAZDY "NIE EKOLOG" TAKIE RZECZY WIE....
    • Gość: Ojcow.pl ZAGŁOSUJ W SONDZIE IP: *.compower.pl 01.12.05, 11:59
      Zapraszamy do głosowania w sondzie Ojcow.pl www.ojcow.pl
    • Gość: Bartek Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 16:14
      O czym Ty mówisz człowieku? Nie wszystko jest na sprzedaż, a na pewno nie
      dziedzictwo przyrody, jakim jest Ojcowski Park Narodowy i każdy inny park! Domy
      można zbudować gdzie indziej nikt nie broni, ale trzeba też coś po sobie
      zostawić! Brak mi słow kiedy czytam coś takiego. Niektórym brakuje wyobrażni a
      forsę mają zamiast mózgów!
    • Gość: Ja Re: Czy w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego p IP: 195.136.150.* 09.12.05, 00:53
      Co tu dużo gadać - IGNORANT z Ciebie. "Zdobywca ziemii" tak? Czy może samiczek
      Homo sapiens. Kasa, kasa, kasa... tylko jak już się rozmnożysz to pamietaj że
      Twoje dzieci zrobią to samo (nie daj bóg), a potem ich dzieci i następne. Tylko
      że te następne będą już kupować za grube PIENIĄDZE to co Ty dzisiaj masz
      gdzieś. Myśl a nie działaj instynktownie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka