Dodaj do ulubionych

opinie o prywatnych przedszkolach

01.12.05, 15:21
szukam dla mojego dziecka miejsca w przedszkolu na Ruczaju. Niestety z braku
miejsc nie ma szans na państwowe( Zachodnia,Strąkowa). Niejakie szanse dawano
nam w przedszkolu na Szuwarowej i Drukarskiej.Czy są tu rodzice chętni
podzielić się opiniami na temat tych przedszkoli.
Zależy mi głównie na informacji o paniach, ich podejściu do dzieci
( karmienie, karanie dziecka, "zagospodarowanie" dzieci na spacerach...).
Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się opiniami.
Obserwuj wątek
    • amb25 Re: opinie o prywatnych przedszkolach 02.12.05, 08:57
      Moje dziecko chodzi na Szuwarową.
      Trochę ciasne przedszkole, ale najbliżej mojego miejsca zamieszkania.
      W maluchach są 3 nauczycieli i jedna pomoc. Sa młode i sympatyczne. Oduczyły
      dziecko używania pieluszek. Czasem gdy przychodziłam był mokry, ale on siurał
      15 razy na dobę najczęściej w czasie zabawy i to tak dyskretnie, że nawet ja w
      domu często nie od razu to widziałam, więc taka wpadka czasem mogła zdarzyć się
      Paniom. Synek chodzi na gimnastykę, tańce , ceramikę i chyba coś rzeczywiście
      robią bo np. w domu ćwiczy sobie. Ma niecałe 3 lata. Zaczynał chodzić gdy miał
      2,5 roku. Jeśli miał problemy z karmieniem to mu pomagały itp. Generalnie lubi
      chodzić do przedszkola. Raczej jest dopilnowany, nie przyszedl nigdy z
      siniakami czy inymi oznakami świadczącymi, że dzieci go pobiły. Bardzo mi się
      podoba to, że p. Dyrektor nie ukrywa i nie zwodzi rodziców i mówi wprost, że
      przedszkole założyła za swoje pieniądze i w związku z tym ono także musi
      przynosić jakieś zyski. Jak dla mnie jest to zdrowy układ bez obłudy i
      zakłamania. Mój synek ją uwielbia jest dla niego ogromnym autorytetem. Szybko
      się zaklimatyzowal i to dzięcki niej, bo choć trzyma przedszkole żelazną ręką
      (to jest zaleta) to dla dzieci ma dużo serca ; wyprzytula je, porozmawia z
      nimi, ponegocjuje itp.
      Zastanawiałam się także nad przedszkolem na Drukarskiej, bo słyszałam dużo
      dobrych opinnii ale rozmowa z p. Dyrektor skutecznie mnie zniechęciła.
      • znowu_ja Re: opinie o prywatnych przedszkolach 02.12.05, 09:38
        To ja o Drukarskiej - dzieci zadbane, mają dużo ciekawych zajęć, nigdy nie
        widziałam aby jakiekolwiek chodziło zasiusiane czy brudne. Uczone czystości (od
        oduczania od pieluchy po częste mycie rączek, ząbków po jedzeniu). Częste
        wycieczki, teatrzyki, zielone przedszkole, konkursy - szcególnie od tego roku,
        bo wcześniej różnie bywało. I najważniejsze - duży ogród z dala od ruchu
        samochodowego wykorzystywany prawie codziennie. A Pani Dyrektor? Każdy ma swoje
        wady - krzywdy dzieciom nie robi, nie żałuje na nowe zabawki i atrakcje.
        Wychowawczynie wspaniałe, zaangażowane i uwielbiane przez dzieci. To tyle.

• klafuti Re: opinie o prywatnych przedszkolach 03.12.05, 21:47
          przede wszystkim dziękuję, że podzieliłyście się swoimi wrażenianimi( zakładam
          że znowu-ja jesteś kobietą). Po tym co napisałyście widzę, że to będzie trudny
          wybór.
          Coż, najważniejsze to chyba jednak są Panie, Ciocie czy jak je zwą, i to jakie
          mają podejście do dzieci i do swego zawodu. Może machnąć ręką na "Panie
          Dyrektorki" i sugerować się raczej bliskością przedszkola, ciekawym programem i
          czułą opieką wychowaczyń.
          Z tym programem to tak na marginiesie, czy Szuwarowa nie 'przeładowuje" swoją
          ofertą?:)wiem,że dzieci mają basen, angielski, rytmikę, plastykę w jakimś extra
          wykonaniu itd.
          Czy macie przekonanie, że Wasze pociechy są w tych przedszkolach bezpiecznie
          zaopiekowane, że są szanowane i wspierane. Czy wiecie w jaki sposób karci się
          za złe zachowania??
          • limet Re: opinie o prywatnych przedszkolach 04.12.05, 22:47
            w jakich godzinach sa otwarte te przedszkola, czy maluchy wychodza niezaleznie
            od pogody, ile wynosza oplaty stale i za dodatkowe atrakcje? Bede wdzieczna za
            odpowiedz.
          • amb25 Re: opinie o prywatnych przedszkolach 05.12.05, 09:32
            Przedszkole na Szuwarowej otwarte jest chyba od 7 do 19 albo 20. Ale płaci się
            (w przyblizeniu) za 9-cio godzinny dzień dziecka lub krótszy.
            Mój Maluch chodził na wszystkie zajęcia (rytmika z el. gimnastyki korekcyjnej,
            angielski, taniec, ceramika, teatrzyk. Palstyka jest w czesnym i realizowana
            jest w trakcie zjęć), poza basenem - bo uważam, że jeszcze za mały - o ile
            dobrze pamiętam na 3 czy 2 dzieci przypada jeden opiekun.
            Zajęcia są rozłożone tak, że średnio jedno "dodatkowe" przypada na jeden dzień.
            Takie zajęcia to ok. godziny i są prowadzone w formie zabawy. Ale np. ceramika
            czy teatrzyk jest tylko 1 raz w miesiącu. Więc nie jest to dużo. Mój maluch
            lubi te zajęcia.
            w ogóle uwielbia być w przedszkolu w szczególności z tatą lub mamą. Wtedy wcale
            mu się nie spieszy do domu.
            Przedszkole ma b.malutki ale świetnie zagospdoarowany placyk z "małpim gajem".
            Miałam na oku zupełnie inne przedszkole, ale to było najbliżej no i jedzenie
            gotują na miejscu. Choć miałam na początku mnóstwo wątpliwości - teraz jestem
            zadowolona.
    • uffa1 Re: opinie o prywatnych przedszkolach 04.12.05, 00:36
      A ja bardzo polecam przedszkole waldorfskie na ul. Kobierzynskiej.
      Przedszkole bardzo rozni sie od pozostalych (chcoby tym ze nie ma typowych
      plastkiowych zabawek), sa np. szmaciane lalki, bardzo duzo zabawek z drwena, a
      poza tym mnostwo lin, z ktorych dzieci swietnie organizuja swoja zabawe.
      Codziennie dzieci wychodza na wlasny ogrod (jest duzy, fajnie zagospodarowny, w
      lecie np. wlasnie tam jedza swoje posilki).
      Swietni wychowawcy ktorzy sa bardzo zaangazowani w to przedszkole (dla nich to
      pasja i widac to na kazdym kroku).
      Przedszkole jest od 9.00 do 14.30 z jednym posilkiem.
      Moja coreczka tam chodzi i jest bardzo zadowolona.
      • klafuti Re: opinie o prywatnych przedszkolach 05.12.05, 11:30
        uffa, napisz więcej bo to ciekawe co piszesz.Tylko te godziny? do 14.30.?
        jeśli masz to podaj telefon do nich, dzięki
    • lgadomska Re: opinie o prywatnych przedszkolach 16.12.05, 15:50
      Mój synek chodzi na SZuwarową czwarty rok. Dużo bym mogła o przedszkolu
      napisać. Ma wady ale i zaletu, dla mnie bilans wychodzi na plus. Nie wiem
      jakiej wiedzy potrzebujesz by podjąć decyzję. Pytaj o konkrety.
      Główne negatywy to bezustannie zmieniająca się kadra. Przeżyliśmy już takich
      zmian kilka. Co się dziecko przywiąże to pani znika. Ostatnio zmieniła się
      caluteńka kadra, nawet kucharz, powodów nie wyjaśniono. Główna zaleta to ogólna
      życzliwość i godziny otwarcia, a także dowolność co do przyprowadzania - rzecz
      niesłychana w każdym państwowym przedszkolu. A propos obu wymienionych
      państwowych przedszkoli na Ruczaju sądząc po opiniach należy unikać jak ognia.
      • anetamr Re: opinie o prywatnych przedszkolach 19.12.05, 11:22
        • anetamr Re: opinie o prywatnych przedszkolach 19.12.05, 11:24
          Jakie są ceny w obydwu przedszkolach?
          Kiedy można się tam zapisywać?
          W jakim wieku musi być dziecko? Zwykle to 2,5 roku, ale czy można 2-3 miesiące
          przed ukończeniem 2,5?
          • znowu_ja Re: opinie o prywatnych przedszkolach 19.12.05, 12:15
            Najlepiej pójść i o wszystko wypytać. Dużo informacji o przedszkolu na
            Drukarskiej znajdziesz tu:
            www.przedszkole.nef.pl/
            Jest jeszcze jedno prywatne przedszkole w okolicy na ul.Zamiejskiej 2 tel. 262-
            11-21 (przecznica ul. Kobierzyńskiej) - chyba następna przecznica w prawo jadąc
            Kobierzyńską w stronę Skotnik, za Kościołem. Rozpoczęli działalność we wrześniu
            tego roku i podejrzewam, że jeszcze nie mają pełnego obłożenia więc może będą
            elastyczni jeśli chodzi o wiek dziecka.
      • daba2000 Re: do igidomska 11.01.06, 10:43
        Czemu sądzisz,że państwowe przedszkola na Ruczaju są złe-wszędzie jest raz
        dobrze a raz niezbyt dobrze! Powiedzmy sobie szczerze-nie ma placówki
        idealnej.Wszędzie nasze dzieci muszą zetknąć się z grupą i zróżnicowanymi
        społecznie osobnikami.Ale to chyba jakiś kapitał na życie -prawda?Mój syn
        chodzi na Zachodnią(i cieszę się,że tam się dostał!bo wielu rodzicom się nie
        udało a nie stać ich na prywatne przedszkole)i bardzo lubi to
        przedszkole.Jedyny minus,to liczne grupy(25-30 osób).Myślę,że wszystko zależy
        od dobrej woli zarówno wychowawców jak i rodziców!Dzieci mają różne zajęcia
        (rytmika,tańce,języki(ang.,franc.,niem.),religia,gimn.korekcyjna,kółko gry w
        szachy(!),wiele wycieczek,konkursów,przedstawień także przygotowanych przez
        nasze dzieci).Więc nie widzę problemu.Znim cos lub kogoś ocenimy-najpierw to
        poznajmy!
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka