Dodaj do ulubionych

Autobus Kobierzyńska

28.12.05, 10:04
witam,
Temat znany, potrzebujemy jakiegoś sensownego rozwiązania w temacie komunikacji miejskiej dla osiedli w rejonie ul. Kobierzyńskiej/Szuwarowej/Obozowej/Raciborskiej.

Dotychczasowe poziom obsługi miał sens dla małego osiedla, jednak tempo rozwoju tej okolicy wymaga od władz zupełnie innego podejścia. Obecnie zasiedlane jest kolejne 8 bloków ul. Obozowa, Kobierzyńska (Pod Olchami), nie bawem również Interplaza przy Szuwarowej wydaje się, że jest dobra okazja na zmiany. Szczególnie, że w Krakowie powstała właśnie nowa instytucja mianowicie Zarząd Transportu Publicznego.

Plan zakłada:
- po nowym roku (od środy 04.01.2006) zamierzamy przeprowadzić akcje zbierania podpisów pod wnioskiem do prezydenta o uruchomienie
bezpośredniej linii do centrum Krakowa.
- będziemy wnioskowali do RD o wsparcie naszych starań

Jakieś inne pomysły czy uwagi?

pozdrawiam
Michał
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 28.12.05, 10:07
      Jednocześnie proszę o kontakt osoby, które chciałyby wspomóc akcje zbierania podpisów. W sumie niewielka praca, a proszę pomyśleć o ewentualnej oszczędności dla wielu z nas bilet na jedną linie, czasem 'taksówki', stanie na przystanku przy Lipińskiego czy w Łagiewnikach...

--
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 28.12.05, 10:36
      i taka śmieszna mapka, oddane i planowane do zasiedlenia budynki wielorodzinne
      w naszej okolicy, być może razem z wnioskiem wypadałoby przekazać taką mapkę

img463.imageshack.us/img463/7894/ruczajmapa0ah.jpg
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 28.12.05, 11:36
      aa...
      co do planu wcześniej przedałoby się porozwieszać informację po okolicznych klatach, żeby ludzie kojarzyli o co chodzi z tym zbieraniem podpisów
      (to może 2 i 3 stycznia)
    • obozow-y Re: Autobus Kobierzyńska 28.12.05, 20:23
      Jakby był na stronie jakiś tekst do wydrukowania to chętnie rozwieszę w
      sąsiednich klatkach.
      A w ogóle to ludzie z MPK chyba nie widzą nowych osiedli w ok. Kobierzyńskiej -
      są one z tyłu, za domkami, więc tak jakby ich nie było. Może to jest przyczyną
      że nie widzą potrzeby robienia nowych linii?
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 29.12.05, 16:59
      to jest propozycja apelu od 'lesolej':

"Szanowny Panie Dyrektorze,

Zwracamy się do Pana z gorącą prośbą o uruchomienie dodatkowej linii autobusowej z osiedla Ruczaj (ul. Kobierzyńska) do centrum Krakowa.
      Obecnie przez ulicę Kobierzyńską kursują cztery linie autobusowe, które dojeżdżają, niestety, tylko do Łagiewnik. Osoby, które chcą się dostać do centrum miasta, muszą więc się przesiadać do innego autobusu, ewentualnie tramwaju.
      Co więcej, ruch jest z każdym dniem większy, a w godzinach rannych trudno jest czasami wsiąść do autobusu (szczególnie na przystanku: Torfowa). A będzie się on jeszcze wzmagał ze względu na zwiększającą się liczbę nowych mieszkańców osiedla (obecnie zasiedlane jest kolejne osiem bloków przy ulicy Obozowej, Kobierzyńskiej (Pod Olchami), niebawem również Interplaza przy ulicy Szuwarowej).
      Wszystkie te powyższe argumenty jak i fakt, że w wyniku braku linii autobusowej do centrum miasta, ludzie, zamiast komunikacją publiczną, podróżują należącymi do osób prywatnych busami, skłania nas do wystosowania do Pana tej prośby.
      Wyrażamy jednocześnie nadzieję, że nasze problemy znajdą zrozumienie i już niedługo będziemy mogli łatwiej i w warunkach bardziej komfortowych podróżować autobusami Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

Z wyrazami szacunku,

Mieszkańcy Osiedla Ruczaj (podpisy w załączniku)
    • jarko1 Re: Autobus Kobierzyńska 30.12.05, 13:00
      Jak najbardziej popieram akcję. Dodałbym jeszcze postulat o zwiększeniu
      częstotliwości lub/i pojemności kursowania dotychczasowych linii. Myślę, że
      wystarczyłyby dwie godziny między 7:00 a 9:00 na przystanku Torfowa, aby zebrać
      kilkaset podpisów. A przez cały dzień, to można by zebrać naprawdę mnóstwo
      podpisów na tym tylko jednym przestanku.
      Przydało by się niezależne pisma sporządzić dla: ZDiK oraz MPK
      Pozostaje pytanie:
      Czy próbujemy się sami zorganizować, czy robimy zrzutkę na wynajęcie osób które
      będą zbierały podpisy?
      Proponuję przesunąć akcję o tydzień póżniej, aby zdążyć szerzej ją rozpropagować
      i przygotować (na razie jest sezon urlopowy i nie zdązymy dotrzeć z informacjami
      do wszystkich zainteresowanych)
      • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 30.12.05, 18:36
        > Jak najbardziej popieram akcję. Dodałbym jeszcze postulat o zwiększeniu
        > częstotliwości lub/i pojemności kursowania dotychczasowych linii. Myślę, że
        > wystarczyłyby dwie godziny między 7:00 a 9:00 na przystanku Torfowa, aby zebrać
        > kilkaset podpisów.
        oj bardzo optymistycznie!

Myślę, że powinno być dobrze, potrzebuje kilka chętnych osób do rozwieszenia ogłoszeń po klatach, na poniedziałek i wtorek wieczór... w sumie nie zbyt duży obszar... Obozowa, Torfowa, Raciborska i Szuwarowa.
        Mam zamówionego człowieka do zbierania podpisów na środę, czwartek i być może piątek, postaram się sam troszkę pomóc. Wg mnie dobrze byłoby obstawić rano przystanek, a po południu w okolice sklepów.

Można powtórzyć temat tydzień później, to już własnymi siłami w okolicy sklepów wieczorami.

Proponowałbym, żeby podpisy wysłać do Prezydenta Majchrowskiego, MPK oraz ZDiK.

pozdrawiam
        • obozow-y Re: Autobus Kobierzyńska 02.01.06, 09:24
          Mogę porozwieszać trochę ogłoszeń w rejonie Obozowej.
          A co miałoby być na tych ogłoszeniach, czy jest już coś gotowego?
          • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 02.01.06, 09:48
            Musimy dzisiaj wymyślić jakiś plakacik dla ludzi, zawierający:
            - informację o celu całej akcji
            - dlaczego zbieramy podpisy
            - jakie są nasze postulaty...
            Przynajmniej człowiek stojący na przystanku czy pod sklepem nie będzie musiał tłumaczyć każdemu z osobna o co chodzi.
            Można pomyśleć o dużej tablicy (1 x 0,5 m) z informacją o akcji (dla 'zbieracza podpisów'), człowiek stanie sobie przy niej, będzie miał dodatkowe ułatwienie sprawy.

--
    • ruczaj.x Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji... 02.01.06, 09:53
      Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji...
      Obozowy ty mógłbyś podzielić się z 'lesolej' ulicą Obozową
      Jarko, jeśli masz czas i ochotę to może ul. Raciborska?
      Ja mogę wziąć Torfową, część Szuwarowej.

ktoś jeszcze ma chęć pomóc? ;)

pozdrawiam
      • lesolej Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji.. 02.01.06, 10:40
        okej, to ja podzielę się z "obozowym" obozową - wezmę wszystkie od strony
        parzystych (czyli jedną sronę ulicy)
        • ruczaj.x Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji.. 02.01.06, 10:41
          Bardzo dziękuje! :)
      • ma_emi Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji.. 02.01.06, 10:41
        Ja zgłaszam sie na Raciborską, możemy tez podzielić się Szuwarową.
        Pozdr.
        • ruczaj.x Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji.. 02.01.06, 11:02
          dzięki, muszę jeszcze pomyśleć nad tekstem i jakoś się umówimy...

pozdrowienia
          • jarko1 Re: Potrzebni ludzie do rozwieszenia informacji.. 02.01.06, 11:32
            Ja też jestem gotów czekam na sygnał
          • ma_emi Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 10:49
            • ruczaj.x Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 12:00
              Może tak...

Apelujemy do Prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego o poprawę jakości komunikacji miejskiej dla osiedli w okolicy ul.
              Kobierzyńskiej.

Podpisy pod apelem zbierane będą na przystanku przy ulicy Torfowej w środę i czwartek (4-5 stycznia) w godz. 6:30 - 9:00 oraz w
              okolicy sklepu przy ul. Szuwarowej godz. 15:00 - 18:30.

Stowarzyszenie Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj
              więcej informacji na stronie ruczaj.org.pl

Całość raczej dużymi, dobrze widocznymi literami, szczególnie miejsce i czas zbierania podpisów. Kartka poziomo.

Jakieś sugestie?
              • oryginal Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 12:13
                A może zostawić też np. listę do podpisywania w Lewiatanie na Obozowej? Już tam
                raz zgodzili się na taką akcję na terenie ich sklepu więc...
                • ruczaj.x Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 13:48
                  ok :)

to ja w takim razie biorę sobie Szuwarową i Raciborską z ma_emi, jak się podzielimy ?

bo w sumie to trzeba by zrobić dzisiaj ;)
                  • ma_emi Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 15:04
                    Proponuję tak: ja załatwię całą Raciborską Proinsową oraz architekturę
                    chciwości interbudu - osiedle Szuwarowa przy RAciborskiej i na równoległej do
                    RAciborskiej... Raciborskiej :DD
                    • ruczaj.x Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 16:08
                      ok ;)
                      ja Torfową i 'Szuwarową-Szuwarową'
                      pozdr.
                • ruczaj.x Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 13:51
                  Co do sklepu chciałem to zrobić później...
                  z tego co mi się kojarzy ostatnimi czasy efekty była raczej mizerne...

To już o wiele lepiej tak jak zrobił nasz sąsiad (przy okazji apelu o remont Obozowej) stanąć sobie przy Lewiatanie na godzinkę, dwie...
                  (ale to przyszły tydzień)
                  • obozow-y Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 14:00
                    Dobra, to ja spróbuję to dziś wydrukować w biurze i wieczorkiem porozwieszać na
                    Obozowej nieparzystej (bloki). W jakim formacie - chyba A4 będzie OK?
                    • lesolej Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 14:05
                      okej, to ja w parzystych
                      • ruczaj.x Re: Jest już tekst do wieszania?? 03.01.06, 14:20
                        tak A4 będzie najlepsze, ja wezmę jeszcze Torfową
                        dzięki

Jak zbierzemy podpisy, postaram się o pomoc rady dzielnicy, kiedyś obiecywali, że mogą klepnąć uchwałę w tej sprawie.

Jest też szansa na pomoc od niezastąpionego radnego B. Kośmidera ;)

pozdrawiam
                        --
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 08:03
      Cóż widzę, że będziemy musieli sami zająć się zbieraniem podpisów... bo tak będzie ciężko... ;(

ehhh...
      • lesolej Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 08:11
        przede wszystkim ten, który zbiera podpisy na przystanku musi być jakoś
        oznaczony - może jakiś baner, bo kartka zamoknie i jest za mała (a i tej nawet
        nie ma)
        • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 08:30
          Liczyłem na jakąś aktywność człowieka...
          popołudniu i jutro troszkę inaczej to zorganizuje

pozdr.
        • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 08:50
          Natomiast bardzo rozbawiło mnie, że akurat dzisiaj (przypadek?) na przystanku pojawił się człowiek z MPK, który liczył sobie pasażerów, sprawdzał faktyczne czas odjazdów autobusów.

i wszystko ładnie, tylko jak im wytłumaczyć, że wiele osób rezygnuje z komunikacji miejskiej, bo zwyczajnie nie ma ochoty tracić czasu na przesiadki

--
          • lesolej Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 09:01
            Mysle, że ten gośc z mpk zauważył, że połowa osób wsiada do busów, bo te jadą
            do centrum..
            no i faktycznie przydałoby się, żeby ten gość od podpisów był bardziej
            aktywny ;))
            • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 09:51
              > no i faktycznie przydałoby się, żeby ten gość od podpisów był bardziej
              > aktywny ;))

'się zmieni'

pozdrawiam ;)
    • zgooras Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 23:52
      Obozowa 59 - od dzis wisza kartki, ale szkoda, ze nie ma na nich podanego
      sklepu, w ktorym nalezy skladac podpisy - ludzie, ktorzy nie czytaja forum nie
      beda wiedzieli gdzie sie udac..

PS: jak ktos chce to moge zaoferowac w miare regularny transport autem w strone
      centrum po trasie kobierzynska=>Rostworowskiego=>Norymberska/kolo
      zakrzowka/=>Tyniecka=>Salwator=>....Krupnicza. Oczywiscie free :)
      • zgooras Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 23:54
        .... start rano z przystanku "Torfowa" o 9.30-9:40
      • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 04.01.06, 23:54
        jutro rano na przystanku 6-9, w sumie to jest grupa docelowa ;)
        po południu sklep przy Szuwarowej, jak znajdę chwile czasu może jeszcze Lewiatan
    • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 05.01.06, 11:23
      Troszkę dzisiaj zmarzłem, nie powiem :)

Bardzo dziękuje za składania podpisów, mam coś koło 200.
      Jak na kilka godzin zbierania, całkiem nieźle (kto zbierał kojarzy temat).

Dzisiaj po południu jeszcze sklep na Szuwarowej, jutro być może Lewiatan na Obozowej.

później Rada Dzielnicy VIII

pozdrawiam
      Michał
      • oryginal Re: Autobus Kobierzyńska 05.01.06, 11:56
        Ja błagam o listę w Lewiatanie! Jechałam dziś do pracy... taksówką :) więc nie
        miałam możliwości podpisania listy... A popołudniu też nie dam rady.
        • ruczaj.x Re: Autobus Kobierzyńska 05.01.06, 12:00
          oj...
          Nic prostszego... wysłałem ci listę na maila, podpisz się, może ktoś z sąsiadów będzie chciał, daj znać wpadnę po nią.

Drugi egzemplarz możesz umieścić w Lewiatanie razem z krótką informacją.

pozdrawiam
          • jarko1 Re: Autobus Kobierzyńska 05.01.06, 12:14
            Michał podeślij mi też listę na maila.
            Przed chwilą podesłałem Ci też wiadomość.
            pozdr
            Jarko
            • sylvikk Re: Autobus Kobierzyńska 06.01.06, 11:13
              witam, mam pytanie odnośnie listy - czy jest albo będzie ona w leviatanie na
              obozowej (a raczej polanie żywieckiej) ?? niestety nie zdążyłam się podpisać, a
              zależy mi BARDZO, pewnie jak wszystkim! mam dośc kombinowania jak dostać się do
              miasta....A swoją drogą jesli doczekamy tego pieknego dnia kiedy będziemy mieć
              autobus, obiawiam się, że będzie ciężko do niego się wcisnąć..ale co tam,na
              razie ważne żeby był :) Czekam na info o liście, ewentualnie poproszę o
              przesłanie jej na maila - sylvik@interia.pl
              • sylvikk Re: Autobus Kobierzyńska 06.01.06, 12:21
                powyższe pytanie już nieaktualne.właśnie wracam ze sklepiku
                spożywczego "MACIUŚ" PRZY UL OBOZOWEJ -tam też jest lista więc zachęcam do
                składania podpisów jesli komuś jest po drodze :))

pozdrawiam
                sylwia
    • jarko1 Re: Autobus Kobierzyńska 17.01.06, 11:47
      Michał.
      Właśnie przesłałem Ci pismo na maila.
      Pozdrawiam
      Jarek
      • emrg Re: Autobus Kobierzyńska 17.01.06, 12:41
        Dzięki, postaram się dodać swoją część...
        Jutro apel wraz z podpisami złożony zostanie do MPK, ZDiK i Prezydenta (tutaj pewnie dziennik podawczy UM).

Mam nadzieje, że media dopiszą ;)

pozdrawiam
    • emrg Re: Autobus Kobierzyńska 18.01.06, 11:19
      Nie przypominam sobie, żebym używał tak przedziwnie sformułowanych zdań, ale niech tam... w sumie istotne, że poruszyli ten temat.
      ;)

Chca az do centrum
      "W godzinach porannych trudno czasami wsiasc do autobusu Fot. Anna Kaczmarz
      Autobusow wiozacych do centrum miasta domagaja sie mieszkancy osiedla Ruczaj (okolic ul. Kobierzynskiej), reprezentowani przez
      Stowarzyszenie Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj, a takze Stowarzyszenie "Bezpieczne Kliny". Maja dosc przesiadek.

Stowarzyszenie Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj wystosowalo pismo do prezydenta miasta (trafi tez do Zarzadu Drog i Komunikacji i
      MPK) z 700 podpisami mieszkancow. Podaje, ze obecnie przez ulice Kobierzynska kursuja 4 linie autobusowe, ktore jednak dojezdzaja
      tylko do Lagiewnik. Tu w drodze do centrum konieczna jest przesiadka - do innego autobusu, tramwaju. Jak donosza mieszkancy, w
      godzinach porannych trudno czasami wsiasc do autobusu - a klopot bedzie coraz wiekszy, bo zwieksza sie liczba mieszkancow osiedla,
      zasiedlane sa kolejne bloki.

- Poza godzinami szczytu i w weekendy kursowanie dostepnych dla nas autobusow jest ograniczone, czasem trzeba czekac na przesiadke
      nawet do 15 min. Nasza droga do centrum, pod dworzec, trwa powyzej 45 minut. Ludzie ratuja sie busami, jak tez z koniecznosci
      przesiadaja sie na wlasne samochody - widac to juz po korkach na Kobierzynskiej - wskazuje Michal Golabek, wiceprezes
      Stowarzyszenia Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj. - Od strony Kampusu UJ, po stronie ulicy Grota-Roweckiego i Bobrzynskiego, obsluga
      autobusowa jest doskonala. Ale od nas pol godziny trzeba by dochodzic, gdybysmy chcieli korzystac z tamtych autobusow - dodaje.
      Generalny postulat podpisanych pod pismem to puszczenie linii autobusowej do centrum. Wedlug przedstawiciela stowarzyszenia
      autobus powinien dojezdzac przynajmniej w okolice "Cracovii"; wiele osob zyskaloby w ten sposob dojazd w rejon AGH i UJ, blisko
      byloby do scislego centrum. - Juz rok temu pisalismy do MPK w tej sprawie. Ale odpowiedziano nam, ze nie ma mozliwosci zapewnienia
      bezposredniego dojazdu z kazdego osiedla w okolice Rynku Glownego - mowi Michal Golabek. - Inne osiedla na obrzezach miasta maja
      bezposrednie polaczenia z centrum - np. Mydlniki autobus 501. Mamy do Wawelu 5 kilometrow, a jestesmy traktowani jak podmiejskie
      osiedle.

Stowarzyszenie "Bezpieczne Kliny" z kolei wnioskuje o zmiane trasy linii autobusowej nr 116, kursujacej miedzy Lagiewnikami a
      przystankiem "Pod Fortem". Chce, by wydluzono ja - skierowano do centrum miasta. Jak informuje ZDiK, ktory juz wnioskiem sie
      zajal, marszruta tej linii zostala tak opracowana, aby z wykorzystaniem drugiego srodka miejskiej komunikacji (szczegolnie
      tramwaju) zapewniona byla mozliwosc dotarcia do niemal kazdej czesci Krakowa. Na trasie przejazdu - przypomina ZDiK - sa trzy
      takie miejsca do dogodnej przesiadki na autobus lub tramwaj: przystanek "Ruczaj I", "Borsucza" i przystanek "Lagiewniki".
      Wydluzania linii nie bedzie. Kierownik biura dyrektora ZDiK Katarzyna Krol wskazuje na umowe o swiadczenie uslug komunikacyjnych,
      zawarta miedzy gmina Krakow a MPK, na bilans wplywow i kosztow. - Aby wydluzyc trase, a zmiescic sie w tych samych kosztach,
      trzeba by zmniejszyc czestotliwosc kursowania tego autobusu. A obserwujac, jak wielu pasazerow korzysta z niego na ciagu ul.
      Kobierzynskiej, uwazamy, ze takie posuniecie jest niewskazane i pogorszyloby obsluge mieszkancow tego rejonu - wyjasnia.
      Przedstawicielka ZDiK dodaje, ze wszystkie sygnaly o pogorszeniu sie komfortu podrozy na linii sa na biezaco analizowane. -
      Ostatnie badania w tym zakresie wykazaly przepelnienia na ciagu ul. Kobierzynskiej w okresie szczytu porannego. W wyniku
      przeprowadzonych obserwacji 7 grudnia wprowadzona zostala korekta rozkladow jazdy, uwzgledniajaca wyniki badan.

Odnosnie postulatu Stowarzyszenia Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj - autobusu z Kobierzynskiej do centrum - ZDiK wypowie sie, gdy juz
      pismo tam dotrze. (MM)"
      • jarko1 Re: Autobus Kobierzyńska 18.01.06, 12:14
        "W wyniku
        przeprowadzonych obserwacji 7 grudnia wprowadzona zostala korekta rozkladow
        jazdy, uwzgledniajaca wyniki badan."
        Niezauważalna korekta tzw. działanie pozorne
        • ania.ruczaj Re: Autobus Kobierzyńska 18.01.06, 13:19
          Mhm, trudno się nie zgodzić że dogodnych punktów przesiadkowych mamy kilka.
          Tylko najpierw trzeba się do nich dostać co nie jest takie proste.
          A dalej też nie jest różowo - autobusy mimo że przegubowe to też są pełne, z
          tramwajami trochę lepiej. Ale próba dotarcia do centrum z dzieckiem w wózku w
          godzinach szczytu jest niemożliwa.
          Urzędnikom trzeba by zaproponowąć przejażdżki tą trasą - w dni robocze w
          godzinach szczytu i w niedziele a nie wysyłanie pracowników do obserwacji
          natężenia ruchu.
          Mam nadzieję, że jednak ktoś weżmie pod uwagę petycję mieszkańców i zrobi coś
          konkretnego a nie tylko jakieś kosmetyczne zmiany, które ciężko zauważyć.
      • emrg Re: Autobus Kobierzyńska 18.01.06, 14:50
        Treść apelu jaki przekazany został Prezydentowi Majchrowskiemu:

"Szanowny Panie Prezydencie

W imieniu mieszkańców osiedli znajdujących się w okolicy ulicy Kobierzyńskiej zwracamy się z gorącym apelem o poprawę jakości komunikacji miejskiej obsługującej tą część miasta.
        Obecny system nie wystarcza już do sprawnej obsługi tej okolicy, w ciągu ostatnich lat ilość mieszkańców zwiększyła się o kilka tysięcy, a wciąż budowane są kolejne budynki wielorodzinne.
        Podstawowy problemem jest fakt, że wszystkie kursujące przez ulicę Kobierzyńską linie dojeżdżają jedynie do pętli Łagiewniki, brak jest jakiejkolwiek bezpośredniej linii do centrum miasta. Owszem jest możliwość przesiadki, ale czas oczekiwania na możliwość dalszej jazdy jest zbyt długi. W tej sytuacji przejechanie kilku kilometrów np. z przystanku Torfowa do centrum zajmuje 40 i więcej minut. Korzystanie z przesiadek jest szczególnie uciążliwe w godzinach wieczornych, kiedy czas oczekiwania na autobus dochodzi do kilkunastu minut (w skrajnych przypadkach ponad 20 min.). Mieszkańcy zamiast z usług MPK coraz częściej zmuszeni są do korzystania z własnych samochodów, ewentualnie zamiejskich busów, w efekcie czego dochodzi do coraz większego zakorkowania ulicy Kobierzyńskiej.
        Drugą, równie istotną niedogodnością jest problem przepełnionych autobusów. W szczególności w godzinach szczytu (np. skorzystanie z autobusu dla matek z wózkiem czy osób niepełnosprawnych jest to po prostu niemożliwe). Z powyższym związany jest również poważny problem: autobusy zdecydowanie zbyt rzadko kursują i dotyczy to zarówno godzin szczytu komunikacyjnego jak i pozostałej części dnia. Przykładowo na przystanku Torfowa w stronę Łagiewnik, pomimo kursujących, aż czterech linii MPK praktycznie cały dzień oczekuje spora grupa pasażerów.
        O poprawę komunikacji w różnoraki sposób apelujemy już od ponad roku, niestety dotychczasowe starania czy prośby pojedynczych osób skierowane do ZDiK czy MPK nie odnosiły żadnego skutku. Dlatego też zdecydowaliśmy się na wystosowanie tego listu. W ciągu kilku zaledwie dni pod apelem o poprawę komunikacji podpisało się ponad 750 niezadowolonych z obecnego stanu rzecz mieszkańców. Jednocześnie chcieliśmy zwrócić uwagę, że bardzo ciężko zaakceptować nam argumenty sugerujące, że wydatki na obsługę danego rejonu miasta muszą być stałe, w przypadku tego typu decyzji należałoby wziąć pod uwagę znaczący wzrost ilości mieszkańców, a na podstawie dotychczasowych doświadczeń można odnieść wrażenie, że , że czynnik ten nie był uwzględniany..
        W tej sytuacji chcieliśmy uprzejmie prosić o rozważenie podjęcia działań mających na celu poprawę komunikacji publicznej w naszym rejonie z uwzględnieniem rzeczywistych potrzeb tego bardzo szybko rozbudowującego się osiedla.
        Jesteśmy również gotowi do podjęcia merytorycznej dyskusji na temat możliwości zmian w komunikacji publicznej dla tego rejonu miasta.

Łączymy wyrazy szacunku
        Stowarzyszenie Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj
        "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka