Dodaj do ulubionych

Osiedle Parkowe w Zielonkach

IP: 213.134.186.* 11.01.06, 21:39
Witam,

Prosze o opinie na temat dewelopera Stalbud Inwestycje, ich planowanego
Osiedla Parkowego w Zielonkach i Osiedla Rzymskiego (to jest ich poprzednia,
zakończona już inwestycja po sąsiedzku).

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • kasia_kar Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach 11.01.06, 21:50
      Są straszne kolory ścian zewnętrznych - wściekły majtkowy róż (jeżdżę tamtędy
      czasem do Krakowa)
      • Gość: mix Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:36
        Bardzo fajna inwestycja. Zapisalem sie.
        Sprzedaja juz kolejne etapy i oczywiscie jest drozej...
        Co do kolorow beda inne.
        • Gość: Słoniu Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.02.06, 21:14
          Czy możesz napisać jakie ceny były w pierwszym etapie oraz czy udało Ci się
          wprowadzić jakieś zmiany do umowy?
    • Gość: Obserwator Dwa maknamenty IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 27.02.06, 22:10
      1. Strasznie wąąąskie są domy/mieszkania podobno 5,30m i na tym ma się zmiescić
      kuchnia i schody?
      2. Planowana od góry obwodnica północna Krakowa.
      • helenka17 Mogę tylko powiedzieć 27.02.06, 23:16
        , że byłam w środku, Układ wygląda na niezły. Schody zabiegowe dobrze
        rozplanowane. Wspólny garaż dla czterech modułów pod całością.Wjazd od ściany
        szczytowej. Wejście do garażu z zewnątrz. Poddasze jasne. Wąski lokal jest
        równoważony przez głęboki trakt.
        Trochę za mały okap nad wejściem. Jak dla mnie to bomba. W sumie mieszkanie
        dość przytulne i "spiętrowane" na 3 kondygnacjach.
        A!
        jeszcze jedno. Obwodnica przejdzie w innym miejscu niz sugerujesz. Zachęcam do
        lektury studium na krakow.pl
        • krzyzak1974 Re: Mogę tylko powiedzieć 03.03.06, 17:30
          Witam, czy może ktoś wie kiedy i czy wogóle dostaną pozwolenie na budowę.
          Podobno mieli je już w grudniu ale sie nie uprawomocniło, mieli wprowadzić
          zmiany w planach i dostać je naprzełomie lutego i marca. A tu dalej nikt nic
          nie wie albo nie chce mówić!?
          • pepperoni_prawdziwy Sprawa wygląda nieciekawie - liczę na kontakt 09.03.06, 20:28
            Podobno Stalbud-Inwestycje złozyć miał nowy wniosek o pozwolenie na budowę z
            początkiem marca (stare zostało oprotestowane i nie uzyskało klauzuli
            wykonalności!). UWAGA: Podobno (informacja z gminy Zielonki)osiedle jest
            obecnie gruntownie przeprojektowywane!!! Domki mają zostać ustawione na osi
            zbliżonej do E-W, a nie N-S.Oznacza to, że osoby, które już rezerowały
            segmenty, mogą dostać propozycje objęcia innych segmentów w innym miejscu
            osiedla (czyli jeśli ktoś podpisał umowę rezerwacyjną, to i tak może sobie nią
            de facto wytapetować ścianę w kiblu). Trochę to dziwne wszystko, bo nie tak
            dawno SI zaczęła rezerwować kolejne grupy segmentów do realizacji w II etapie,
            ale - sądząc po mapce na ich www - i te rezerwacje prowadzone są wedle
            nieaktualnego projektu. Z członkowi zarządu są nieuchwytni, sekretarka
            twierdzi, że nic nie wie, nic nie słyszała, nic nie ma do powiedzenia.
            Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli inwestycja padnie, to spółka SI będzie miała
            z czego oddać opłatę rezerwacyjną ;( W każdym razie ze współpracy z klientami
            dałbym im jedynkę z wykrzyknikiem. Ponieważ sam się wpuściłem w tą inwestycję,
            będę bardzo wdzięczny za kontakt ze strony innych nabywców - zawsze w grupie
            raźniej. Mój mail: richt@poczta.onet.pl.
            • Gość: mix Re: Sprawa wygląda nieciekawie - liczę na kontakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:54
              to brzmi strasznie... Skad te zle wiesci??
              • Gość: Dima Re: Sprawa wygląda nieciekawie - liczę na kontakt IP: 149.156.184.* 10.03.06, 14:26
                Od dewelopera - wystarczy zadzwonić do biura i potwierdzą.
                • Gość: mix Re: Sprawa wygląda nieciekawie - liczę na kontakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:20
                  dokladnie - zadzwonilem potwierdzili... oczywiscie nieoficjalnie...
                • Gość: Dima Czy będą nowe ceny? IP: 149.156.184.* 15.03.06, 21:06
                  Czy ktoś ze Stalbudu - bo przecież oni też przeglądają to forum - mógłby
                  wreszcie potwierdzić albo zaprzeczyć, że w przeprojektowanym osiedlu będą
                  wyższe ceny domów? Albo przynajmniej napisać na witrynie www osiedla jakieś
                  ogłoszenie w tej sprawie? Bo po mam tracić tygodniami czas na czekanie, a potem
                  dowiedzieć się, że zarezerwowany przeze mnie dom w nowym projekcie podrożał np.
                  z 350 do 550 tys.? Tak to przynajmniej człowiek mógłby już rozglądać się za
                  nowym deweloperem, a nie czekać, aż szanownej firmie Stalbud zechce się coś
                  powiedzieć klientom. Przecież ludzie mają poprzyrzekane zawarcie umów wstępnych
                  dosłownie na dniach, a zakup domu to nie kupno kila kartofli!
                  • Gość: nfa Normalnego rynku długo nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:22
                    Czytam, czytam i nawet mnie to nie dziwi. Puki rynek i ceny będą tak wariować,
                    tak długo różni pomysłowi gostkowie będą wciskać ludziom kit. Byle szybko się
                    ogłosić, zrobić ładne wizualizacje do internetu, dodać słowo ''ekskluzywny'' i
                    przystępną cenę-haczyk, a ludziska będą walić w Krakowie drzwiami i oknami. Z
                    wpłat od jeleni uzbiera się trochę na utrzymanie firmy przez czas załatwiania
                    właściwego pnb, na zrobienie projektu itd. A potem szuka się właściwych
                    nabywców, a reszcie dziękuje. Następną inwestycję można już robić pod nową
                    nazwą, albo nawet przez jakiegoś słupa. No cóż, każdy jest wolnym człowiekiem i
                    swój rozum ma, więc widział co podpisuje i w co się angazuje, no nie?
                    • Gość: kix Re: Normalnego rynku długo nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:43
                      swieta prawda mądralo
                      Daj numer telefonu - w razie kolejnych zamierzen inwestycyjnych zadzwonie do
                      Ciebie moja Ty wyrocznio najmądrzejasza, która wlasnie odkrylas ameryke
                      • Gość: kix Re: Normalnego rynku długo nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:54
                        Drodzy Panstwo, podaje informacje, ktora moze dac do myslanie Stalbudowi.
                        Najzwyczajniej na swiecie proponuje przejsc do pobliskiej konkurencji.
                        Oto jedna z mozliwosci. W miare poszukiwan bede podawal podobne - takze w miare
                        atrakcyjne. Pozdrawiam
                        ----
                        W przygotowaniu jest nowa inwestycja 12 domów
                        również na Marszowcu w rejonie ul. Galicyjskiej. Domy będą również w
                        zabudowie bliźniaczej (pow. 170m2, dz. od 3,6a do 3,8a).
                        Standard wykończenia: stan surowy-zamknięty oraz stan deweloperski.
                        Więcej informacji w najbliższym czasie.

Biuro Nieruchomości Zawadzki
                        012 636-22-44, 012 635-88-82
                        www.zawadzki.nieruchomosci.pl
                        • zielonki Re: Normalnego rynku długo nie będzie 21.03.06, 22:52
                          8 takich postawili i jeszcze?
                          Gdzie dokładnie.
            • krzyzak1974 Re: Sprawa wygląda nieciekawie 26.03.06, 18:42
              Dowiedzieliśmy się także (z dwóch niezależnych źródeł), że w miejscu planowanej
              inwestycji było kiedyś wysypisko śmieci, które zasypano gliną.
              • Gość: Dima Przesadzasz IP: 149.156.184.* 29.03.06, 12:31
                Nawet jeżeli kiedyś było tam wysypisko, to chyba w okolicy. Stok wzgórza, na
                którym budowane będzie osiedle, było terenem rolnym, co zresztą widać gołym
                okiem - na sąsiedniej działce właśnie wschodzą jakieś roślinki. Masz chyba na
                myśli okolice u podnóża skarpy, czyli tam, gdzie w ramach rekultywacji terenu
                planowany jest park. Mnie to osobiście nie przeszkadza, nie mam zamiaru kopać
                tam schronu przeciwlotniczego ani ziemianki na bimbrownię.
        • Gość: Arek Re: Mogę tylko powiedzieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:33
          ciekawe. Zgodnie z planem zagospodarowania obwodnica jednak bedzie przebiegala
          500m od osiedla.
          • Gość: kix Re: Mogę tylko powiedzieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:36
            Obwodnica - jesli w ogole powstanie - wojt zielonek ma zamiar sprzedac tereny
            zarezerwowane pod droge...- bedzie odzielona wzgorzem od planowanego osiedla.
            Biorac pod uwage skale map, jest to odkeglosc okolo 1,5 km. Moim zdaniem,
            jedynym powznym minusem jest pobliska linia energetyczna (okolo 100m od
            poludniowej granicy dzialki)
            Mieszkania zaprojektowane "po bozemu" - wszystko gra. Odpowiednio zorientowane,
            przewietrzane, doswietlone, wszystko sie misci - typowy segment a nie dom -
            willa z podjazdem
            pozdrawiam
          • helenka17 Ano 12.03.06, 17:53
            500 metrów to nie "obok"
            • Gość: Arek Re: Ano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:45
              Sugeruje stanac 500m od obwodnicy krakowskiej w prostej linii i samemu ocenic.
              Mnie by przeszkadzalo - moje osiedle jest oddalone o 3km od obwodnicy a i tak
              czasem slychac.
        • peteen a ja dodam... 06.03.06, 21:46
          że nijak tego "ekskluzywnym" (a tak o sobie piszą na tablicach informacyjnych)
          osiedlem nazwać nie można...
          • helenka17 Re: a ja dodam... 10.03.06, 09:20
            peteen napisał:

> że nijak tego "ekskluzywnym" (a tak o sobie piszą na tablicach informacyjnych)
            > osiedlem nazwać nie można...

No jakże nie mozna - przecież nazwali. Myk - i już. Nazwane.
            A w konwencji poważnej, to nie jest ono ekskluzywne ani du-du.
            Ale skąd potencjalny nabywca (polecam statystyki nt potencjalnych nabywców) ma
            wiedzieć, co to się obznacza słowo "ekskluzywne"?
            "Eks-", to się obznacza pewnie, że było, a nie jest, bo żem słyszała jak jedna
            klientka u mojego fryzjera mówiła, że ma "eksmęża", a jes po rozwodzie. A
            kluzywny? Co to bedzie to kluzywny?
            Może to taki ot tej dziury, co ją ma statek w boku?"
            I tak dalej.
            Kużden jeden ma wiedzieć,że posiada cuś niezwykłe bardzo. Takie jak w tych
            kororowych gazetach, co dawały do niedawna prezydentowom na pierszy stronie - a
            teras mają kłopot (bo skąd tu wziąć prezydentową na pierwszą stronę?).
            Ale jeśli miałabym do wyboru kurnik rynkowy a'la Agmen lub Zalwador - to wolę
            ekskluzywnie w Zieląkach.
            H.
            >
          • helenka17 Tu mam ekskluzywne... 10.03.06, 09:21
            bi.gazeta.pl/im/9/3151/z3151299G.jpg
            • towot Re: Tu mam ekskluzywne... 11.03.06, 20:10
              To będziemy mieli już dwa Parkowe. Ciekawe co na to TerraCassa i ING?
              • helenka17 Mogą się wykopyrtnąć na tych swoich cenach 12.03.06, 17:50
                Bo nie wiem, kto to w Mogilanach kupi za takie pieniądze. Miało być 150 domów z
                klubem, a jest ledwie parę - i bez klubu.
                Ale nazwa się przewija. Znowóż ktoś inny zrobił osiedle "wzgórze jakieś-tam".
                Się kręci...

No i sądząc po filmiku - to tam będzie ekskluzywnie.
                • helenka17 Voila! 13.03.06, 21:42
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=32029349
    • Gość: mix Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:56
      Nie reagukmy nerwowo - zaczekajmy az cos zaproponuja. Pileczka jest po naszej
      stronie...;)
      • Gość: Daisy Czekać? A co ja innego robię od tygodni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 19:41
        Problem w na tym jednak, że bycie klientem firmy Stalbud-Inwestycje polega w
        zasadzie tylko na czekaniu. Najpierw wpłaca się im opłatę rezerwacyjną, a potem
        czeka i czeka, żeby się dowiedzieć, co właściwie i za ile planują sprzedawać.
        Czas mija, kolejne terminy upływają, a miła pani w sekretariacie powtarza przez
        telefon "w przyszłym tygodniu", "już niedługo", "wkrótce", "zadzwonimy do
        Państwa". Po miesiącu czy dwóch to się człowiek zaczyna cieszyć, że telefon w
        ogóle ktoś odbiera, bo przecież równie dobrze można sobie wyobrazić, że pewnego
        dnia słyszy się w słuchawce "abonent nieznany", a na drzwiach pustego biura
        pojawia się kartka "lokal do wynajęcia".
        • Gość: kathe Re: Czekać? A co ja innego robię od tygodni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:09
          termin mija juz za 12 dni... a potem pieknie dziekujemy, i zyczymy szczescia z
          innymi klientami
        • Gość: Daisy Ja bym nawet nieudacznikom wybaczyła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:03
          ... mi ich po prostu jest żal. Podejrzewam, że zbudowanie tych paru domków
          całkowicie ich przerosło, a oni nie mają odwagi się przyznać do tego klientom.
          Panowie, kury macać a nie domy budować!
          • Gość: JM Re: Ja bym nawet nieudacznikom wybaczyła... IP: *.lobos.com.pl 20.03.06, 12:13
            No i jest nowy projekt. Tylko co będzie z ceną??? Oszaleć można z tym
            czekaniem!!! I co z użytkowym poddaszem, które zrobiło się zupełnie nie użytkowe
            i mało ustawne??
            • Gość: Dima I co z tym projektem? IP: 149.156.184.* 20.03.06, 12:18
              Widzę, że coś wiesz już o projekcie. Pokazali, ale nie powiedzieli, ile to
              kosztuje? Może byś coś więcej napisał? Jeżeli to prawda, że zrezygnowali z
              poddasza, to ja chyba mam ich w d...
              • Gość: JM Re: I co z tym projektem? IP: *.lobos.com.pl 20.03.06, 12:27
                Nowy projekt można dostać w siedzibie Stalbudu. Poddasze jest ale nie ma okien
                dachowych a bardzo duze okna balkonowe, przez co jest poddasze bardzo mało
                ustawne :( No i nie znana jest cena. Ma byc wiadomo dziś/jutro
                • Gość: Dima Re: I co z tym projektem? IP: 149.156.184.* 20.03.06, 12:41
                  A czy ktoś wie, czy żeby sobie wmontować w dach okno połaciowe na własną rękę,
                  to trzeba mieć jakieś zezwolenie? Albo czy trzeba mieć zgodę architekta z
                  tytułu tego, że mu się zmienia autorską koncepcję?
                  • Gość: JM Re: I co z tym projektem? IP: *.lobos.com.pl 20.03.06, 12:44
                    Obawiam się ze tak, bo zmienia się projekt. Ja bym wogóle zaproponowała żeby
                    wrócili do poprzedniego projektu poddasza.
                    W nowym projekcie podoba mi się że każdy ma własny garaż i pomieszczenia
                    "gospodarcze", czyli normalnie piwnicę.
                    Tak w sumie to tylko to poddasze mogłoby wrócic do poprzedniej wersji i byłoby ok.

Nie wspomnę ze obecny projekt dachu/poddasza podraża inwestycję, bo są wykusze itp.
                    • Gość: Dima Re: I co z tym projektem? IP: 149.156.184.* 20.03.06, 12:58
                      hmmmm... mieszane mam uczucia, czytając o tym. Segmentów i bliźniaków z
                      garażami, wykuszami itd. jest cała masa na rynku - jak nie w budowie, to ledwo
                      co wybudowanych albo do wykończenia. W poprzednim projekcie dobre było to, że
                      na rynek trafiał produkt w niszy, w której nie było wielkiego wyboru - segement
                      o cechach bardziej mieszkania wielopoziomowego, niż klasycznego domu. Jak się
                      okaże, że za komórkę, garaż i wykusze trzeba dopłacić 100.000 albo 150.000, to
                      się będę długo zastanawiał, czy nie lepiej zainwestować tego np. w dodatkową
                      kawalerkę w Krakowie albo fajną działkę.
    • Gość: Daisy Czyli co już wiemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 16:49
      Jeżeli pozbierać, to co tu napisaliście: jest nowy projekt, 160 m2,
      indywidualne garaże i pomieszczenie gospodarcze. Poddasze bez okien dachowych,
      ale z balkonem. Projekt już pokazują w biurze. Cena nieustalona (?) + trzeba
      spytać, czy złożyli już wniosek o pozw. na bud. Ładne kwiatki... W realizacji
      całość nie powinna być dużo droższa, bo odpadnie im wkopywanie się w grunt z
      garażem podziemnym. Ciekawe ile sobie zażyczą. Jak ktoś się dowie pierwszy, to
      niech da znać.
    • Gość: michal Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:12
      informacja z godz. 11.00. zródlo - stalbud
      najtanszy bedzie nasz kosztowal 379 000 pln. nie wiem czy brutto czy netto... z
      wrazenia nie zapytalem...
      pozwolenia jak nima tak nima - ustawowy czas oczekiwania 60 dni...
      • Gość: JK Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.lobos.com.pl 21.03.06, 12:10
        Potwierdzam, tez mam takie info o cenie. Cena brutto.

• Gość: Dima I co robić? IP: 149.156.184.* 21.03.06, 12:21
          Skoro wydali kasę (pewnie nie mało) na nowe projekty, to może jednak są pewni,
          że tym razem pozwolenie będzie. Zaufać im?
          • Gość: JK Re: I co robić? IP: *.lobos.com.pl 21.03.06, 12:47
            Mnie powiedziano że ten obecny projekt był od początku i na każdym etapie
            konsultowany z gminą żeby nie było żadnych niespodzianek. Więc mam cichą
            nadzieje ze ich nie będzie!
            • krzyzak1974 Re: Mam pytanie? 21.03.06, 14:34
              Mam pytanie do osób, które widziały nowe plany Osiedla Parkowego. Czy ktoś
              umiałby wyjaśnić Mi gdzie jest główne wejście do domu chodzi mi o frontowe
              drzwi, wg mnie z planów wynika że wejście jest przeszklonej części a może tak
              tylko narysowali a w rzeczywistości będzie inaczej.
              • Gość: JM Re: Mam pytanie? IP: *.lobos.com.pl 21.03.06, 15:06
                Wejscia są dwa: albo od strony ogródka przez ten przeszklony wiartołap, albo od
                strony poziomu garazu (tam są drzwi wejściowe plus brama garażowa).
              • krzyzak1974 Re: Mam pytanie? 21.03.06, 15:36
                Już wiem coś więcej. Wejścia do domu są dwa; jedno tam gdzie wjazd do garażu
                czyli poniżej poziomu gruntu i potem dalej do domu przez tą część gospodarczą
                oraz od strony ogródka przez przeszkloną werandę. Wszystkie domki mają mieć po
                42 m ogrodka, ceny wszystkie domki środkowe w szeregu 6 domków - 379 tysięcy,
                domki skrajne od strony uliczki - 389 tysięcy, domki skrajne od strony łąki -
                394 tysiące. Termin oddania II kwartał 2007r.
                • Gość: architekt Re: Mam pytanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:46
                  Jestem architektem. Zarezerwowalem segment na osiedlu, ktore zostalo
                  zaprojektowane poprawnie.
                  Ocena to prywatna sprawa kazdego klienta, jednak z mojego zawodowego punktu
                  widzenia - obecny, zupelnie nowy projekt jest f a t a l n y.
                  Podstawowe wady:
                  1. Zlamana podstawowa zasada takich osiedli" "backyard-frontyard" Nie jestesmy
                  w stanie ustalic gdzie jest czesc frontowa budynku, przez ktora wprowadzamy
                  gosci, odwiedzaja nas przyjeciele, sami wchodzimy do segmentu. I ciezko ustalic
                  gdzie jest czesc prywatna tzn. taka gdzie np moglibysmy sie spokojnie opalac i
                  nie mamy koniecznie ochoty na nagle spotkanie z najmilszym nawet gosciem.
                  2. Biorac pod uwage uksztaltowanie terenu, strony swiata i wyskosci sasiednich
                  szeregów to tzw "ogrodek" przez ktory wchodzimy, ma szanse byc powaznie
                  zacienionym mimo iz jest zorientowany na poludnie.
                  3. Wejscie do domku przez wspomniany, nieszczesny ogrodek, nastepnie "lekki",
                  przyklejony na sile wiatrolap a potem nagle jestesmy w salonie to delikatnie
                  mowiac...dramat
                  4. Wejscie przez piwnice ze strefy wjazdowej do garazy to kontrowersyjna
                  sprawa. Wprawdzie wczesniej zostawiajac samochod w zbiorowym garazu
                  nadkladalismy droge do domu - jednak teraz to rozwiazanie jest jeszcze gorsze
                  - waska przestrzen ograniczona murami oporowymi i balkonem kuchni z gory,
                  zlokalizowana po polnocnej stronie szeregu to watpliwa przyjemnosc zima,
                  wiosna, latem, jesienia. To dziala jak boczne wejscie gospodarcze i pewnie
                  mialo pelnic taka role..
                  5. Kuchnia - podstawowa zasada, jest jak najblizej glownego wejscia, tak bysmy
                  szybko i nie spotykajac np domownikow w salonie mogli zostawic zakupy,
                  • krzyzak1974 Re: Mam pytanie? 21.03.06, 16:54
                    Podpisuję się pod uwagami przedmówcy obiema rękami dodam jeszcze, ze przeraziła
                    mnie liczba kwater okiennych 21 i to w zasadzie od podłogi do sufitu - kto to
                    ogrzeje nie mówiąc już o umyciu. Jeszcze jedno domy są dość wąskie ale wysokie
                    całe ściany z okien jedne obok drugich ciekawe jak to będzie wyglądało. Mnie
                    bardziej podobał się starszy projekt i taki rezerwowalem.
                  • Gość: architekt Re: Mam pytanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:56
                    5. Kuchnia - podstawowa zasada, jest jak najblizej glownego wejscia, tak bysmy
                    szybko i nie spotykajac np domownikow w salonie mogli zostawic zakupy, do jest
                    mala - mozna ja powiekszyc ale w porownaniu z poprzednim projektem to wszystkie
                    zasady zlamano
                    6. Poddasze - tu przyznaje - rozwiazanie obecne jest jest lepsze jesli chodzi o
                    okna. Wykusze i okna pionowe sa lepsze niz okna polaciowe w kazdym przypadku.
                    Jednak przestrzen, wysokosc poddasza, mozliwosc aranzacji wnetrza sa obecnie
                    gorsze
                    7. Zorientowanie mieszkanie polnoc-poludnie bezsprzecznie gorsze niz wschod-
                    zachod

Moglym wyminiac dalej..
                    Najposcie mowiac, biorac pod uwage cene, czas, polozenie i uksztaltowanie
                    dzialki to poprzedni projekt rozwiazywal wiekszosc problemow. Domyslam sie, ze
                    obecny problem jedyne co rozwiazuje to mozliwosc otrzymania pozwolenia na
                    budowe...

Strasznie mi szkoda tego miejsca, a mialo byc ok...i jeszcze ta cena...
                    • Gość: JK Re: Mam pytanie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.06, 18:19
                      Okiem laika projekt poddasza to zupełne nieporozumienie. Stało się mało ustawne,
                      bez łazienki. Wykusze i okna pionowe to dla mnie fatalne rozwiązanie.

Natomiast zgadzam się że fatalnie zaprojektowano wejście do budynku przez
                      ogródek. Mam nadzieję, ze z tego można zrezygnować!

A garaże nie mogły być wspólne, bo w planie zagospodarowania przestrzennego
                      działka przeznaczona jest na domki jednorodzinne.
                      • Gość: Pepperoni Wątpliwości, wątpliwości, wątpliwości IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 21.03.06, 23:07
                        Ładne to wszystko na 1-szy rzut oka, ale jak się dobrze zastanowić, to:
                        1. PROBLEM FUNDAMENTALNY: Gdzie właściwie jest główne wejście do domu? Może
                        jestem konserwatystą, ale uważam, że powinno być widać, gdzie dom, samochód,
                        kobieta itd. mają przód, a gdzie tył ;)
                        Czy z projektu wynika, że mamy do wyboru witać gości albo na cudzej drodze
                        garażowej i z balkonem sąsiada nad głową, albo w drzwiach do własnej piwnicy?
                        Czy wejście od strony ogródka wiedzie wprost z podjazdu (bez chodnika?)
                        garażów następnego pasa domów? Czyli nawet nie z ulicy, ale z jakiegoś pół-
                        wkopu (bo chyba tylko najniższy rząd domów będzie miał wjazd równo z poziomem
                        drogi dojazdowej), po którym jeżdżą samochody i na którym będzie zalegało
                        błotko, kałuże itd? A może gdzieś tam jest jednak jakiś chodnik, tylko na
                        rysunku go nie widać?
                        2. Ogródek frontowy wychodzi na południe, ale następny, posadowiony wyżej rząd
                        domów będzie rzucał cień. Odległość między rzędami to chyba mniej więcej 1,25
                        wysokości segmentu od poziomu parteru do kalenicy, ale z uwzględnieniem
                        nachylenia stoku stosunek ten wynosi na oko 1:1. A to chyba znaczy, że słońce
                        będzie w południe zaglądało do ogódka tylko, gdy jego wysokość na nieboskłonie
                        będzie wyższa niż 45 st. Ile to jest dni w naszej szerokości geograficznej? A
                        zatem czeka nas walka z oblodzeniem i nie kwapiącym się do topnienia śniegiem.
                        Od wschodu i zachodu grunt ogródka będą zasłaniać jeszcze murki działowe
                        (niewielkie, ale wystarczy, żeby od listopada do lutego w na poziomie trawnika
                        była noc polarna)!
                        3. Główne wejście do domu wprost na salon - a gdzie miejsce na powieszenie
                        płaszcza i zostawienie butów? W przeszklonej od frontu wnęce wiatrołapu? W ten
                        sposób każdy będzie miał przegląd jesionek, płaszczyków, papuci i kozaczków
                        sąsiadów. Że nie wspomnę o wilgoci, jaka będzie się skraplała na szybach,
                        jeżeli tylko będzie chciało się tę przestrzeń zamknąć jakimiś drzwiami
                        szafowymi. Może to się da jakoś przerobić - np. zrobić od frontu zamiast szyby
                        murek, jak Pan Bóg przykazał? Panie Architekcie, ratuj pan!
                        4. A co powiecie na rozwiązanie wejścia do łazienki na parterze? Tak na oko
                        laika to trochę szkoda miejsca.
                        5. Tafle szkła budzą niepokój. Czy na pewno na poddaszu jest potrzebne
                        przeszklenie całych dwóch ścian od podłogi do sufitu, jeżeli nie ma tam
                        balkonu? Przecież na samego Mister Muscle do okien albo innego Skrzata trzeba
                        będzie wydawać rocznie równowartość najniższej krajowej albo i więcej. O
                        kosztach ogrzewania nie wspomnę, no i problemach z wilgocią i grzybem, który
                        lubi się zagnieżdżac na najwyższych kondygnacjach. Może projektant tak
                        wymyślił, bo wie, że z powodu zagęszczenia zabudowy tylko takie rozwiązanie
                        pozwoli uniknąć palenia w środku światła na okrągło przez cały rok?
                        Co o tym sądzicie?
                        • zielonki Re: Wątpliwości, wątpliwości, wątpliwości 21.03.06, 23:21
                          1. W Zielonkach jest inne powietrze niż w kraku. Okna możesz myć znaaaacznie
                          rzadziej. Bez porównania do Krakowa.
                          2. Ja mam przeszklenie przez 2 kondygnacje i żadnych problemów. Za styczeń
                          zapłaciłem 360 zł za gaz.
                          Ale ja sam budowałem./
                          • Gość: Pepperoni Kwater okiennych 24 albo 27! IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 21.03.06, 23:32
                            Ktoś wyżej liczył okna. Ja też policzyłem kwatery i wyszło mi w "środkowym"
                            segmencie 24. Ściana od ogrodu: 11 od frontu, 2 boczne wiatrołapu, 2 boczne na
                            balkonie na 1 piętrze. Ściana od garażu: 9. W segmencie skrajnym jeszcze 3 na
                            elewacji bocznej, czyli 27.
                            • Gość: Pepe No i czy ktoś widzi miejsce na kominek? IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 21.03.06, 23:42
                              Bo w poprzednim projekcie było ;(
                              • Gość: JM Re: No i czy ktoś widzi miejsce na kominek? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.06, 08:02
                                Miejsce na kominek w "salonie" przy schodach. To jeden z plusów tego projektu,
                                jest gdzie przynajmniej stół postawić!
                        • Gość: architekt(ka) Re: Wątpliwości, wątpliwości, wątpliwości IP: 86.9.90.* 21.03.06, 23:52
                          To wszystko niestety prawda. Dodam jeszcze ze problemy ze sniegiem beda rowniez
                          przy wjazdach do garazu.Trzeba bedzie samemu odsniezac, bo to juz nie jest
                          droga osiedlowa tylko prywatny podjazd.
                          Szkoda,ze projekt prostych domkow ktory wybralismy zmienil sie w cos takiego.
                          • Gość: Pepperoni Problem śniegu przez garażami IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 22.03.06, 00:16
                            Masz rację. Całość dojazdu do garaży jest w obmurowanym wkopie, zacienionym i
                            dość wąskim. Nie ma gdzie usypać pryzmy w taki sposób, żeby nie blokować
                            wyjazdu z garażu sobie i sąsiadowi. A jak przyjdzie odwilż, to przed wejściem
                            do domu zrobi się lodowisko. Żeby się nie skończyło na zamawianiu ekipy z
                            ciężarówką na śnieg po każdej fali opadów. Szczerze mówiąc, to okiem laika nie
                            widzę za bardzo możliwości rozwiązania tego problemu ;(
                  • Gość: architekt(ka) nowy plan osiedla IP: 86.9.90.* 21.03.06, 23:43
                    Rowniez jestem architektem i niestety zgadzam sie z przedmowcami i kolega po
                    fachu. Zarowno plan nowego osiedla jak i projekty domow zmieniono na gorsze.
                    Jedyna pozytywna zmiana jest wlasny garaz i wiecej miejsca w domu na pralnie,
                    rowery i inne graty, ktore zawsze sie przyda. Niestety kazde wejscie do domu
                    odbywa sie po schodach. Cos za cos...
                    Proponowane ''oficjalne'' wejscie do domu - to od strony ogrodka to podobno
                    zabieg formalny. Poniewaz przepisy zabraniaja by na tej dzialce powstaly
                    budynki wyzsze niz 3 kondygnacje, garaz musi byc traktowany jako kondygnacja
                    podziemna. Najprawdopodobniej jednak wiekszosc osob ratujac prywatnosc
                    zrezygnuje z furtki i schodow w ogrodku, oraz przeksztalci 'wiatrolap' (w
                    ktorym i tak zadna szafa na buty i plaszcze nie wygladalaby dobrze) w ogrod(ek)
                    zimowy... jesli tylko bedzie w nim slonce..
                    Zmiana poddasza to same minusy. Po pierwsze ‘ dzieki’ wykuszom domy sa wyzsze,
                    a wiec bardziej zacieniaja sasiednie ogrodki. Po drugie duze okna na ostatniej
                    kondygnacji patrzace w .. okna sasiada to raczej kiepski pomysl. Nie ma tez
                    mowy o jakiejkolwiek prywatnosci w ogrodkach, bo z gory bedzie widac caly
                    szereg.
                    Poprzedni projekt umozliwial urzadzenie na poddaszu wygodnej sypialni z
                    lazienka, garderoba, miejscem do pracy i .. widokiem na niebo o co w obecnym
                    projekcie moze byc trudno. Proponuje by wrocic do poprzedniej wersji.
                    Pociesza mnie fakt, ze opinie osob zainteresowanych zakupem domu sa dosc
                    zbiezne.
                    Moze jednak uda sie jeszcze cos naprawic?
                    • Gość: Pepperoni Re: nowy plan osiedla IP: *.tera.pl / 212.244.20.* 21.03.06, 23:57
                      Słuszny głos, popieram. Grymasić na wszystko to można, jak się kupuje
                      rezydencję na Riwierze. Szereg rozwiązań jest wymuszonych planem
                      zagospodarowania i się tego nie przeskoczy. Ścianki działowe można sobie
                      poprzesuwać, a wejście od piwnicy drzwiami dla służby (marzenia!) przy
                      odrobinie pomysłowości jakoś "udostojnić". Ale poddasza naprawdę szkoda! Sam
                      planowałem, że zrobię sobie tam jakiś zaciszny gabinet z miejscem do pracy,
                      biblioteką i samodzielną, nieuciążliwą dla innych domowników łazienką. A teraz
                      właściwie to to poddasze nadaje się co najwyżej na siłownię albo miejsce do
                      spania dla niezapowiedzianych gości. Może się da to przerobić do poprzedniej
                      wersji? Tym bardziej, że jak ktoś tu pisał prosty, dwuspadowy dach jest tańszy
                      w realizacji od wykuszy...
                      • Gość: architekt(ka) Re: nowy plan osiedla IP: 86.9.90.* 22.03.06, 00:07
                        Dach dwuspadowy jest tanszy wiec inwestor moze zacierac rece! Apeluje wiec do
                        wszystkich zainteresowanych, ktory podzielaja sentyment do poprzedniego
                        poddasza by przekazali to na spotkaniach prezesowi Stalbudu lub pani sekretarce.
                        Z nieoficjalnych (a jakze;) zrodel wiem, ze projekt poddasza moze byc zmieniony
                        nawet po uzyskaniu pozwolenia na budowe. Moze to byc jeden budynek lub cale
                        osiedle.
                        • Gość: JM Re: nowy plan osiedla IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.06, 07:41
                          Popieram jak najbardziej pomysł przywrócenia poddasza do poprzedniej, prostej i
                          funkcjonalnej wersji. I dodam że wersji tańszej!!!
                          No i uważam że odległość między domami powinna być jednak nieco wieksza niż
                          1:1, bo w ogródkach faktycznie będzie studnia zamiast południowego słońca :(
                          • krzyzak1974 Re: nowy plan osiedla 22.03.06, 09:21
                            Dla mnie zmiana poddasza niestety niewiele zmieni, projekt nowy osobiście mnie
                            sie nie podoba szczególnie te wejścia do domu i 4 kondygnacje budynku nie
                            mówiąc już, że urządzenie tego nowego domu będzie też więcej kosztować w
                            stosunku do starego projektu.
                            • Gość: michal Re: nowy plan osiedla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 10:30
                              Jestem w stanie doplacic jeszcze 20 tysiecy do proponowanej ceny, byleby
                              powrocic do poprzedniego ukladu i projektu osiedla. Teraz to jedno wielkie
                              nieporozumienie, niewarte tej ceny. To zwyczajny substandard, bład za błedem
                              projektowym - typowe dla studentow 2 roku architektury.
                              Za te pieniadze jestem w stanie znalezs w zielonkach cos bardziej rozsadnego,
                              lub tez zainwestowac w dzialke.
                              p.s.
                              ...ja takze jestem architektem
                              • Gość: JM Re: nowy plan osiedla IP: *.lobos.com.pl 22.03.06, 10:40
                                No niestety powrót do poprzedniej wersji zdaje się ze nie jest możliwy, bo wtedy
                                nie ma szans na pozwolenie na budowę :(
                                Ale może da się przynajmniej wprowadzić jakies rozsądne zmiany do nowego
                                projektu??Kazdy z nas klientów ma przecież teraz spotkanie, więc jeśli wszyscy
                                mają podobne zastrzezenia to może da im to do myślenia???
                                • Gość: architekt(ka) Re: nowy plan osiedla IP: *.laffertydesign.com / *.laffertydesign.com 22.03.06, 11:26
                                  Zamiana wspolnego wjazdu do garazy na indywidualne wynika z tego, ze domy ze
                                  zbiorowym parkingiem podziemnym przez prawo sa traktowane jako mieszkania,
                                  podczas gdy dzialka przeznaczona jest pod zabudowe jednorodzinna. Nie jest wiec
                                  to juz w tej chwili temat do wygrania i o powrocie do starego ukladu osiedla
                                  nie ma co marzyc. Mozna jednak starac sie zmienic wspomniane poddasza i
                                  probowac namowic inwestora na rezygnacje (hehe) z jednego (dwoch?) blokow w
                                  celu uzyskania wiekszej przestrzeni miedzy domami. Niewykluczone, ze sie to tak
                                  nie skonczy, poniewaz gestosc zabudowy w projekcie bardziej przypomina tereny
                                  miejskie niz dzialke w spokojnych Zielonkach.
                                  Co do alternatywy, to niestety cena segmentow wciaz jeszcze jest dosc
                                  atrakcyjna i ciezko w tej chwili /a bedzie coraz trudniej/ w Krakowie o inny
                                  projekt o podobnym standardzie i lokalizacji za ta cene.
                                  -jesli ktos ma jakies informacje prosze o wiadomosc.
                                  • Gość: Renek Re: nowy plan osiedla IP: *.ip24.pl 22.03.06, 14:51
                                    Stary projekt osiedla był dobry, to kalka Osiedla Rzymskiego zrealizowanego 50m
                                    dalej. Proszę mi wytłumaczyć dlaczego tamto mogło być zrealizowane, a to nie.
                                    Dlaczego stary projekt Osiedla Parkowego uzyskał pozwolenie na budowę?
                                    Ten nowy projekt to jakieś nieporozumienie. Może da się jeszcze coś zrobić?
                                    • Gość: JM Re: nowy plan osiedla IP: *.lobos.com.pl 22.03.06, 14:57
                                      Nie mogło być zrealizowane ponieważ pozwolenie na budowę zostało oprotestowane
                                      przez jednego z sąsiadów. Chodziło o zachowanie minimalnej odległości 8m od
                                      granicy jego działki do drogi osiedlowej.
                                      Dodatkowo jak juz było wspominiane w planach zagospodarowania przestrzennego
                                      działka przeznaczona jest pod zabudowę jednorodzinną.

Ja mam nadzieje ze coś da się z tym projektem zrobić i jakoś go poprawić.
                                      • Gość: Dima Gęsto jak w Chinatown albo innym Kowloon ;( IP: 149.156.184.* 22.03.06, 15:38
                                        Czterokondygnacyjne, wąskie domki upchane na działce jak szprotki w puszcze. W
                                        domach ciemnawo i zimnawo (swoją drogą, jak mają być ogrzewane przeszklone
                                        ściany - ogrzewanie podłogowe? Normalnie przecież pakuje się kaloryfer pod
                                        parapet i jest OK). W zacienionym ogródku lądolód. Przed drzwiami do garażu
                                        wielkie bajora wody i sterty śniegu, którego nie ma gdzie wywieźć. Jednym
                                        słowem: ROZCZAROWANIE.
                                        Ile kosztowałoby rozrzedzenie osiedla? Gdyby usunąć jeden rządek domków, to ich
                                        liczba spada z 63 do 55. Czyli 55 nabywców musiałoby dodatkowo pokryć zysk
                                        (marżę) dewelopera z tych 8 brakujących, plus odpowiednio także większy udział
                                        w gruncie. A ogródek przedłużyłby się o plus minus 2,5 - 3 m. Ale chyba nie ma
                                        szans na przeprojektowanie - deweloper wyznacza indywidualne spotkania z
                                        klientami, a do przeprojektowywania potrzebny byłby wspólny i jednoczesny
                                        nacisk wszystkich kupujących. Jeżeli Stalbud złożył już wniosek o p.n.b., to
                                        przesuwanie domków oznaczałoby chyba uruchamianie procedury od nowa. Jednym
                                        słowem rozrzedzanie trzeba sobie wybić z głowy ;(( Zostaje otwarta tylko
                                        kwestia poddasza, omawiana w postach wyżej.
    • Gość: Renek Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.ip24.pl 22.03.06, 15:41
      Nie rozumiem JM. Jeżeli nie było 8m to należało odsunąć, a nie zmarnować cały
      projekt. Jeżeli działka przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną to nowy projekt
      też tego nie spełnia. Poza tym ta sprawa jest rozpatrywana podczas wydawania
      decyzji. Nic nie rozumiem.
      • Gość: JM Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.lobos.com.pl 22.03.06, 15:46
        Projekt założenie o zabudowie jednorodzinnej spełnia bo każdy domek to domek
        jednorodzinny w zabudowie szeregowej.
        Podobno nie dało się tak przeprojektować, zeby droga nie przebiegała przy
        granicy działki od strony sąsiada, który to oprotestował.
        Nie wiem. Mam nadzieje ze dowiemy się o co chodzi na spotkaniu z prezesem Stalbudu.
        • Gość: hubert Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:29
          Mysle, ze bylo tak...
          Stalbud zlozyl sprawdzony projekt osiedla, takiego na którym bedzie dało sie
          normalnie zyc, nie zagladajac sobie w ogrodki i okna i bedzie wiadomo gdzie
          jest wejscie glowne...
          Projekt oprotestowal sasiad - wlasciciel sasiednich dzialek, ktory chcialby
          swoje dzialki przekwalifkowac na budowlane i z podobnym zyskiem je
          zagospodarowac, jednak w starostwie ii urzedzie gminy Zielonki z niewiadomych
          wzgledow tego nie chca zrobc... Ztem sasiad jest wsciekly bo ma swiadomosc, ze
          powazne pieniadze przechodza mu kolo nosa...
          Urzad Gminy i Sarostwo tez ma swiadomosc... ze mozna cos zyskac, szczegolnie
          dla siebie, i protest sasiada jest tu na reke..
          Zatem urzednicy zwracaja sie teraz do Stalbudu: "Słychajcie, wiecie,
          rozumiecie... mamy protest... mozemy go uzanac albo i nie... Ale mamy tutaj
          wlasnego projektatnta, i jak mu zlecicie i zaplacicie za nowiutki projekcik to
          dostaniecie to pozwolonko na budowe. ceny dynamicznie sie zmieniaja - za 2
          misiace sprzedacie to jeszcze drozej - bedziecie mieli pieniazki i na nowego
          projektanta i zostanie jeszcze dla Was.."
          Po tak zlozonej propozycji Stabud nie ma innego wyjscia jak tylko skorzystac z
          propozycji "pomocy" miejscowych autorytetow...
          A ludzie i tak kupia wszystko....
          • Gość: Peppe Niewykluczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:00
            Ale projekt robiła podobno jakaś znana krakowska pracownia.
            • Gość: michal Re: Niewykluczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:50
              Przemyslalem troche ten dziwny projekt i wydaje mi sie, ze mozna rozwiazac
              problem glownego wejsia i wjazdu do garazu... Podniesc droge i zaprojektowac
              zjazdy do garazy. Natomiast z poziomu juz podniesionej drogi wyprowadzic schody
              (niestety) na ten smieszny balkon łazienkowo-kuchenny. Potem rozegrac wnetrze,
              tak zeby wszystko gralo. Zazanaczam, ze sa to przemyslenia "na sucho" - bez
              podklaow wysokosciowych. Takie zagranie wymaga dodatkowej procedury - budowlany
              projekt zamienny - mozliwe, ze kolejne 60 dni czekania...(podobnie byloby ze
              zmiana dachu)
              Niestety, nie rozwiazemy problemu zacienionych ogrodkow i zagladania sobie do
              okien....
              • Gość: Daisy Czyli przykryć zjazd płytą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:33
                Czy chodzi Ci o to, żeby całkowicie zasklepić obecne zjazdy do garaży płytą, a
                z niej dopiero zrobić zjazd do poziomu garaży oraz schodki do wejść na
                wysokości parteru? Mało realne... Takie garaże znów stałyby się podziemnym
                garażem wspólnym dla kilku domów, a muszą być przeciez osobne. Zresztą ludzie
                po prostu chcą jak najszybciej zobaczyć początek robót, a nie czekać kolejne
                miesiące na kolejny nowy projekt w nowej cenie.
                Inny problem: skoro głównym wejściem jest de facto wejście od piwnicy, to czy
                nie dałoby się zrobić tam porządnego przedpokoju? Co to jest to coś zaraz przy
                drzwiach - piec gazowy? Dobrze czytam plan? Jeżeli tak, to z jednej strony ok,
                bo nie będzie problemu z dopowietrzeniem pieca, ale z drugiej strony możliwości
                aranżacji pomieszczenia ''pierwszego kontaktu z domem'' spadają do zera. Czy
                nie dałoby się przenieść pieca (o ile to piec) np. do pralni? Pod rozwagę.
                • Gość: michal Re: Czyli przykryć zjazd płytą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:39
                  nie, nie, nie
                  n ataki pomysl nie wpadlem
              • Gość: Daisy Antonio, fa caldo! Antonio, fa freddo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:27
                Jeszcze jedno mnie martwi. Fasady są przeprute z góry na dół i z prawej do
                lewej oknami. Pewnie ze względu na zacienienie segmentów niżej położonych przez
                te z góry. Ale co z tymi segmentami, które stoją na samej górze i nie są przez
                nic zacieniane? Czy one nie powinny mieć mniej okien? Jak wygląda problem
                nagrzewalności takich fasad? Bo jak słoneczko przygrzeje w lipcu prosto w te
                wychodzące na południe szybiska, to boję się, że w środku będzie ze 35 stopni.
                Czy ktoś ma doświadczenia z takimi fasadami?
                • Gość: iveta Re: Antonio, fa caldo! Antonio, fa freddo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 20:16
                  a czy w tej inwestycji o ktorej tutaj piszecie sa jeszcze jakies mieszkania do
                  kupienia?:)
                  • Gość: Dima Re: Antonio, fa caldo! Antonio, fa freddo! IP: 149.156.184.* 25.03.06, 21:30
                    zobacz sobie telefon do dewelopera: www.s-i.com.pl. Plany i wizualizacje na tej
                    stronie są już nieaktualne, ale telefon do biura nadal ten sam.
    • Gość: Dima Projekt wyładniał IP: 149.156.184.* 25.03.06, 13:00
      Niesamowite, ale wygląda na to, że architekt usunął większość problemów, które
      były tu dyskutowane. Ogródek zrobił się bardziej intymny (bo w końcu sąsiedzi
      to prawie jak rodzina ;), poddasze ustawniejsze i z łazienką, piecyk wywędrował
      do pralni, przedpokój w piwnicy stał się przedpokojem, kuchnia się powiększyła
      tak, że można w niej zjeść, co sie upichci. W sumie duże uznanie dla
      projektantów!
      • Gość: JM Re: Projekt wyładniał IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.06, 21:29
        pewnie nas podczytują:) Mnie tez się podoba!! :)
    • Gość: Dima Czy ktoś już podpisał nową umowę? IP: 149.156.184.* 01.04.06, 16:19
      Czy ktoś już coś podpisywał. Bo po okresie burzy i naporu w związku z nowym
      projektem wszystko wróciło do poprzedniego stanu.
      • Gość: chin Re: Czy ktoś już podpisał nową umowę? IP: *.ip24.pl 04.04.06, 11:44
        znowu jest poprzedni projekt?
      • Gość: JM Re: Czy ktoś już podpisał nową umowę? IP: *.lobos.com.pl 04.04.06, 11:59
        Projekt jest nowy poprawiony, taki jak nam pokazywali na spotkaniach. Umów się
        jeszcze nie podpisuje, z tego co mi powiedziano to umowy bedą podpisywane jak
        będzie prawomocne pozwolenie na budowę. Można podpisywać nową rezerwację. My juz
        mamy nową rezerwację.
        • Gość: jurek A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:29
          A kto zdecydowal sie uciec z osiedla parkowego do znacznie lepszego osiedla
          rzymskiego 2. Bo slyszalem ze nawet kilkanascie osob ??
          • Gość: Tomek Re: A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:19
            Czy moglbys podac wiecej informacji na temat tego osiedla ? (jakis link)
            • Gość: kasia Re: A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 09:54
              wystraczy zapytac w Stalbudzie... ;)
              • Gość: Daisy Re: A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 19:32
                Kolejna słomiana inwestycja na kolorowej wizualizacji, czy może już mają
                pozwolenie na budowę tego Rzymskiego? Bo podobno OR 1 było wydbudowane rzutem
                na taśmę - nie spełnia wymogu jednorodzinności, obligatoryjnego w nowym planie
                dla tej części Zielonek. Czy jakoś tak ;)
                • Gość: michal Re: A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 12:26
                  Ja wypisalem sie z osiedla parkowego i zapisalem do osiedla rzymskiego 2.
                  Podobno duzo osob wykonalo taki manewr po zmianie cen i projektu.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Dima Re: A kto inwestuje w osiedle rzymskie 2 ?? IP: 149.156.184.* 13.04.06, 22:30
                    Ciekawe jak oni mają zamiar wybudować to cały OR 2, skoro wloką się z OP, w
                    które już utopili całkiem niezłe pieniądze, a do wbicia pierwszej łopaty sporo
                    jeszcze zostało. Czy nie boicie się, że to zaczyna przypominać finansowo -
                    powiem oględnie - "jeden z siedmiu cudów świata starożytnego"?
    • Gość: Autochton Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 02:00
      Odwalcie się wszyscy od tych Zielonek. Wracajcie do swoich bloków!
      • Gość: halo Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:43
        ok, juz wracamy
      • helenka17 "Pan jest Autochtonem?" 25.04.06, 18:29
        " - nie, nie szanowna Pani, na motocyklu"
        • Gość: zbigniew Re: "Pan jest Autochtonem?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:35
          no i jak ???
          bedzie to pozwolenie??
          czy moze powtorka z rozrywki...
          znowu zaczynaja krazyc jakies plotki kontrolowane, wypuszczane przez starostwo
          • Gość: Dima Co? Szlag mnie trafi IP: 149.156.184.* 05.05.06, 16:23
            Co to znaczy "kontrolowane plotki"? Mógłbyś to rozwinąć? Przeciez projekt miał
            być uzgadniany na bieżąco ze starostwem ;( Mam tego dosyć
            • Gość: Arek Re: Co? Szlag mnie trafi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:43
              Zastanawialem sie nad tym osiedlem i ze wzgledow na brak pozwolenia oraz
              koszmarne poprawki w projekcie zrezygnowalem. Teraz sie ciesze - za nie wiele
              wieksza cene znalazlem dom w krakowie, ktory bedzie wybudowany na 8ar dzialce.
              Oczywiscie pozwolenie na budowie juz jest.

Jesli moglbym cos Wam zasugerowac to szukajcie wlasnie takich ofert - male firmy
              zaczynaja budowe domow w calkiem sensownych cenach.
              • Gość: Walet pik Tak? Ciekawe w jakim miejscu? IP: *.mim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 22:47
                Pewnie na Bieżanowie albo w Łęgu
                • Gość: Arek Re: Tak? Ciekawe w jakim miejscu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 09:50
                  Nie - okolice sidziny (petrazeckiego). Dojazd do zakopianki - niecale 5m.
                  • Gość: Mieszkaniec 5m do Zakopianki to trochę blisko IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.05.06, 13:42
                    tak ruchliwej ulicy:(
                    • Gość: Arek 5 minut mialo byc rzecz jasna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 13:48
                      Sorki zamiast 5m powinno byc 5min (chodzi o dojazd)
                  • mentelz Re: Tak? Ciekawe w jakim miejscu? 16.05.06, 21:47
                    To już wolę Zielonki. Teraz mieszkam w Olkuszu, ale to chyba bliżej Krakowa niż
                    Petrażyckiego. Pozdrawiam.
                    • Gość: Arek Re: Tak? Ciekawe w jakim miejscu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:22
                      Petrazeckiego jest w Krakowie. Nie dyskutujmy z faktami.
    • Gość: Slimfat Kto ma jakieś wieści? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 17:54
      No dobra, karty na stół! Kto coś wie nowego o poczynaniach panów z firmy SI i o
      pozwoleniu na budowę Osiedla Parkowego? Ktoś tu rozpuszczał wieści, że szanse
      na nowe pozwolenie są takie, jak niegdyś szanse na utrzymanie pierwszego
      pozwolenia, czyli nikłe. Proszę się pochwalić informacjami, bo w firmie SI jak
      zwykle niczego konkretnego nie można się dowiedzieć!!!
      • Gość: zbigniew Re: Kto ma jakieś wieści? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:38
        Kolezanka pracuje w jednym z bankow jako analityk udzielajacy kredytow.
        Interesuja sie roznymi inwestycjami i maja swoje kontakty z ludzmi w
        poszczegolnych urzedach - zbieraja informacje, nawet te nieoficjalne...
        tyle sie dowiedzialem, tez mam tego dosyc...
        • Gość: aaa Re: Kto ma jakieś wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:17
          a może jakieś konkrety? uwielbiam takie posty z których nic nie wynika...
    • Gość: JM Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.lobos.com.pl 09.05.06, 12:48
      I ja proszę o te kontrolowane plotki bo zaczynam mieć tego dość. I już dość
      czasu zmarnowano blokując nam możliwość innych inwestycji. Mnie w SI powiedziano
      że mają zawiadomienie o rozpoczęciu procedury i pozwolenie powinno być w tym lub
      przyszłym tygodniu. Ale ile w tym jest prawdy też nie wiem.
      • Gość: Kopiec Kreta Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.bj.uj.edu.pl 09.05.06, 18:56
        U nich wszystko zawsze jest w następnym tygodniu. Wizualizacje miały być gotowe
        na ich stronie internetowej dwa-trzy tygodnie po pokazaniu klientom nowego
        projektu. Pozwolenie do końca kwietnia na mur-beton też miało być. Itd. itp.
    • emma71 Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach 09.05.06, 13:20
      Ja też jestem zainteresowana wszelkimi informacjami na temat tej inwestycji.
      Nie jestem zachwycona tym nowym projektem ale jak dla mnie to piwnice i własny
      garaż są sporą zaletą w porównaniu do poprzedniej wersji.Martwiłam się o
      kursowanie po tych 4 kondygnacjach i o stosunkowo malutki salon (coś ok.19m2 -
      zgroza)ale teraz po lekturze forum doszedł mi problem z zacienionym i mokrym
      ogródkiem i śnieg i kałuże przed garażem.I co tu zrobić???
      Niestety trzeba powiedzieć,że za taką cenę nie da się kupić nawet mieszkania w
      Krakowie (ok 90m2) a co dopiero mówić o garażu...
      Czy ktoś wie w którym miejscu chcą budować to nowe Os.Rzymskie?
    • Gość: olej Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: 57.66.197.* 10.05.06, 08:38
      Witajcie,
      Też jestem zainteresowany tą inwestycją, bo mamy w niej zarezerwowany domek.

Przyszło mi do głowy czy osoby, które też tam zamierzają kupić dom nie byłyby
      zainteresowane gdyby stworzyć zamknięte forum dla przyszłych mieszkańców do
      podyskutowania na różne tematy z tą inwestycją związane. Mam możliwość
      uruchomienia czegoś takiego na swoim serwerku w ciągu paru dni. Znajomi, którzy
      szukują się do wprowadzenia do swojego domu mieli taką grupą ze swoimi
      przyszłymi sąsiadami i wiem, że sobie chwalili możliwość porozmawiania o tym
      przed atakowaniem inwestora o jakieś zmiany, które wcześniej ustalili wspólnie.

Co wy na to?

Pozdrawiam,
      Maciek
      • Gość: JM Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: *.lobos.com.pl 10.05.06, 09:47
        Ja jestem za. To dobra forma wymiany informacji i tworzenia wspólnego frontu.
        • Gość: zbigniew Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:36
          Przepraszam wszystkich za to, ze przekazuje takie niedopowiedziane ale sam
          tylko tyle wiem. Kolezanka - analityk stwierdzila, ze z tego co sie orientuje
          to obecni, nowi projektanci maja problem z urzedami w dalszym ciagu. Co wcale
          nie musi oznaczac najgorszego, czyli braku pozwolenia.
          Co do prywatnego forum - jestem za. Niech nawet obejmie osiedle rzymskie 2 -
          podbna skala problemuw na 100%
          • Gość: olej Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: *.compower.pl 11.05.06, 01:31
            Skoro pojawiły się 2 odpowiedzi pozytywne, to może da się wciągnąć innych
            przyszłych sąsiadów (ja jestem dobrej myśli i wierzę, że oni to jednak
            wybudują ;-) ).

Zapraszam w takim razie tutaj:
            olejnik71.net/forum_parkowe/index.php
            Trzeba się zarejestrować (chciałbym, żeby tylko osoby faktycznie zainteresowane
            z tego korzystały), ja rejestrację potwierdzę i bedzie można pisać. Z góry
            zastrzegam, że nie czuję się specjalnie doświadczony w administracji takiej
            zabawki. Coś tam zainstalowałem, podkonfigurowałem i działa, ale jestem otwarty
            na propozycje ;-)

Dołożenie kategorii dla Osiedla Rzymskiego 2 też jest możliwe. Moje konto na
            serwerze to powinno wytrzymać.

I na koniec na zachętę powiem, że wrzuciłem na to forum wizualizacje które
            dostaliśmy mailem 21 Kwietnia i plany wnętrz które nam podesłali gdzieś na
            początku Kwietnia.

Pozdrawiam,
            Maciek
            • Gość: Ma. Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: *.mim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:49
              Bardzo fajnie, tylko przy każej próbie zarejestrowania się wylatuje
              komunikat "Nieprawidłowy kod" - czyżbym coś źle robi?
              • Gość: olej Re: Osiedle Parkowe - Propozycja Forum? IP: *.compower.pl 11.05.06, 23:55
                Hmm. Szczerze mówiąć nie wiem :-( Kilka osób się zapisało i nie miało chyba
                problemów. A jaka to przeglądarka? Może z innej spróbować? W którym momencie
                ten kounikat się pojawia? To forum chyba generuje cookie. Może masz wyłączoną
                obsługę?

W sumie to podeslij proszę jakieś dane na priva
                olej . kr (małpa) googlemail . com
                to po prostu z poziomu forum wygeneruję użytkownika.
                • Gość: Ma. Forum działa - zapraszamy IP: *.mim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:32
                  bo tu już dyskusja zamiera
                  • Gość: Myszka Donald Re: Forum działa - zapraszamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:05
                    nasze forum: olejnik71.net/forum_parkowe
    • Gość: Gość Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.betanet.pl 07.06.06, 09:55
      Tak kiedyś bylo tam wyspisko :) I obwodnice tam wam puszcza z dala odemnie :D
      • Gość: mentelz Re: Osiedle Parkowe w Zielonkach IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.06, 17:44
        Wysypisko zamknięto w latach 70-tych a na tym terenie powstanie park o pow. 2ha.
        Stalbud ma pozwolenie na budowę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka