Dodaj do ulubionych

Jelcz krótki

08.11.02, 22:20
Dziś jechałem krótkim Jelczem z przodu i tak
zaobserwowalem, że jak się zatrzymywał za samochodami to
się podnosił o kilka cm do gory, a jak znowu ruszał to
się obniżał. Na czym to polega? To przez hamulce? Tak
jak w samochodach przy wstecznym podnosi się "tyłek"?
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Jelcz krótki 08.11.02, 23:30
      W sumie to się nigdy nad tym nie zastanawiałem... :)))
      Możliwe, że to przez hamulce, ale prosilibyśmy jakiegoś większego eksperta o
      odpowiedź :)))
      • Gość: Yzb Re: Jelcz krótki IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 09.11.02, 01:08
        kuba203 napisał:

> W sumie to się nigdy nad tym nie zastanawiałem... :)))
        > Możliwe, że to przez hamulce, ale prosilibyśmy jakiegoś większego eksperta o
        > odpowiedź :)))

Jakbyscie nie zauwazyli, to nowe autobusy sie obnizaja w momencie zatrzymania.
        Nie znam szczegolow, ale zdaje mi sie, ze to jest uklad hydrauliczny lub
        pneumatyczny sluzacy do ulatwiania wsiadania/wysiadania na przystankach. Btw,
        to syczenie w trakcie tych manewrow podwoziem jest irytujace :(
        • kuba203 Re: Jelcz krótki 09.11.02, 10:55
          Ale obniżanie podłogi na przystankach to co innego, robią to tylko niektórzy
          kierowcy, i to tylko, kiedy rzeczywiście jest potrzeba (wózek dziecinny,
          staruszka o kulach, itp)...
          • yzb Re: Jelcz krótki 09.11.02, 10:59
            kuba203 napisał:

> Ale obniżanie podłogi na przystankach to co innego, robią to tylko niektórzy
            > kierowcy, i to tylko, kiedy rzeczywiście jest potrzeba (wózek dziecinny,
            > staruszka o kulach, itp)...

Trzeba sie temu blizej przyjrzec :) Tylko ze ja ostatnio rzadko autobusami
            jezdze. Fajnie by bylo jakby w 105tkach cos takiego zrobili :)
            • yogy Re: Jelcz krótki 09.11.02, 12:11
              Wydaje mi się, że to podnoszenie i opadanie autobusu w czasie jazdy, lub
              postoju związane jest z tym, że autobus stara się "rozłożyć" w miarę
              równomiernie nacisk na poduszki, na których jak wiadomo jest zawieszony:-).
              Zwróćcie uwagę na to, jak zachowują się nowe Scanie w czasie postoju. Momentami
              aż trudno utrzymać równowagę, bo autobus tak się giba na boki. Wiem tylko, że w
              113ALB ciśnienie w poduszkach powinno wynosić 8 atmosfer.
              • yzb Re: Jelcz krótki 09.11.02, 12:18
                yogy napisał:

> Wydaje mi się, że to podnoszenie i opadanie autobusu w czasie jazdy, lub
                > postoju związane jest z tym, że autobus stara się "rozłożyć" w miarę
                > równomiernie nacisk na poduszki, na których jak wiadomo jest zawieszony:-).
                > Zwróćcie uwagę na to, jak zachowują się nowe Scanie w czasie postoju.
                Momentami
                > aż trudno utrzymać równowagę, bo autobus tak się giba na boki. Wiem tylko,
                że w
                > 113ALB ciśnienie w poduszkach powinno wynosić 8 atmosfer.

OmniCity sprawia wrazenie jak nie miala nie tylko poduszek, ale amortyzatorow
                tez nie - polecam wrazenia na Kosocickiej przy predkosci 60, jezeli jeszcze
                kiedys tamtedy pojedzie jakis szaleniec :)
                • yogy Re: Jelcz krótki 09.11.02, 12:21
                  yzb napisał(a):

> yogy napisał:
                  >
                  > > Wydaje mi się, że to podnoszenie i opadanie autobusu w czasie jazdy, lub
                  > > postoju związane jest z tym, że autobus stara się "rozłożyć" w miarę
                  > > równomiernie nacisk na poduszki, na których jak wiadomo jest zawieszony:-)
                  > .
                  > > Zwróćcie uwagę na to, jak zachowują się nowe Scanie w czasie postoju.
                  > Momentami
                  > > aż trudno utrzymać równowagę, bo autobus tak się giba na boki. Wiem tylko,
                  >
                  > że w
                  > > 113ALB ciśnienie w poduszkach powinno wynosić 8 atmosfer.
                  >
                  > OmniCity sprawia wrazenie jak nie miala nie tylko poduszek, ale amortyzatorow
                  > tez nie - polecam wrazenia na Kosocickiej przy predkosci 60, jezeli jeszcze
                  > kiedys tamtedy pojedzie jakis szaleniec :)

mam małe pytanie natury technicznej: czy w autobusach są "amortyzatory"...?

sorci, że się tak czepiam;-)
                  • yzb Re: Jelcz krótki 09.11.02, 12:30
                    yogy napisał:

> mam małe pytanie natury technicznej: czy w autobusach są "amortyzatory"...?
                    >
                    > sorci, że się tak czepiam;-)

A bo ja wiem? Ta Scania nic nie ma co by amortyzowalo nadwozie, obojetne jak
                    sie to nazywa :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka