Gość: paula27 IP: 81.210.22.* 03.04.06, 12:31 Hej, nie ma duzego doswiadczenia, wiec pytam - czy juz czas wymiany na opony letnie, czy jeszcze troche poczekac ? Mam przed soba dluga trase na poludnie Polski. Pzdr. Paula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adam Re: zmiana opon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:13 Na poludniu moze jeszcze byc zimowo. Ja pojechalbym na zimowkach. Jesli zas temp w ciagu dnia bedzie wysoka (pow 15stC), to trzeba brac na to poprawke i nie cisnac do dechy. pozdr. A Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 03.04.06, 15:17 bez przesady .. we wroclawiu jest juz od dawna +15... nawet jak temperatura troche spadnie to letnie dasza sobie rade ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: zmiana opon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:22 Piszac na poludniu mialem na mysli tereny gorskie. Na niziny lepsze beda letnie, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: zmiana opon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:34 Chyba lepiej jeszcze trochę poczekać. W końcu kwiecień-plecień... Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 04.04.06, 09:31 Możesz jeszce śmiało poczekać tym bardziej jeśli jedziesz gdzieś w trasę. Zimowe opony to nieco wieksze zużycie paliwa, hałas, ale jednak zdecydowanie lepsza przyczepność praktycznie w każdych warunkach nawet przy +15. Jeżeli ktos teraz (w nocy bywają jeszcze przymrozki a spadek do 2-3 st. jest normą (akurat jestem z południa) juz chce zmieniać na letnie ( bo chce oszzcędzić paliwo czy opony)to już lepiej niech cały rok jeżdzi na wielosezonowych. Ja stosuję na użytek własny metode wymiana w pierwszą sobotę października i ostatnia kwietnia. Kieruje sie raczej kolejkami u oponiarzy niż temperaturami których i tak nie sposób przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 04.04.06, 10:48 > Zimowe opony to nieco wieksze zużycie paliwa, hałas, ale jednak zdecydowanie > lepsza przyczepność praktycznie w każdych warunkach nawet przy +15. No to jakas nowa teoria ...Mysle ze smialo mozesz zrewolucjonizowac sporty motorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula27 Re: zmiana opon IP: 81.210.22.* 04.04.06, 11:10 Dzieki za wszystkie wypowiedzi irady. Podjelam decyzje - jade na zimowych. Pozdrawiam, Paula Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: zmiana opon 05.04.06, 16:57 Gość portalu: paula27 napisał(a): > Podjelam decyzje - jade na zimowych. i slusznie ,jak widac za oknem snieg pada (w Katowicach) Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 08:26 tiges_wiz napisał: > ...Mysle ze smialo mozesz zrewolucjonizowac sporty motorowe. O! Jakiś niedoceniony rajdowiec, któremu przyszło na razie poruszać się wsród tych niedouczonych i nadmiernie ostrożnych "niedzielnych kierowców". Pewnie przed wyjazdem do pracy grzejesz opony, a jak zacznie padać zjeżdzasz na stację by zmienić komplet opon w kilkanaście sekund ? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 08:50 spoko .. nie mialem podpisu, ale teraz mam .. dzieki ... normalnie takie smiale teorie, ze nawet moze nobla dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 09:39 To dobrze, może to zapamietasz a przy okazji i inni. Tak się składa że nie jestem entuzjastą zimowych opon. Uważam ze w naszych warunkach poza moze osobami robiacymi duże przebiegi za miastem stosowanie opon wielosezonowych jest bardziej racjonalne. Ale jak mam wybierać miedzy letnia a zimową w kwietniu !!! Zgroza. A wogóle miałeś okazje ostro zahamować na letniej oponie tak jak teraz przy + 7 i mokrej jezdni? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 10:17 nie mierz innnych swoja miara ... niektorzy juz hamowali w roznych warunkach, jezdza autrami RWD, ktore "setke" maja ponizej 10 sekund, kazda wolna chwile spedzaja na zalodzonym parkingu, powygrywali troche zawodow w swoim zyciu i skonczyli takze troche kursow doskonalenia jazdy jak Szkola Jazdy Subaru. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 11:05 Taak... A świstak zawija je w te sreberka ... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 11:21 ja mysle, ze jestes ciekawym przypadkiem dla jakiegos socjologa oraz psychologa ... to pewnie jakies dlugo skrywane kompleksy? Czy moze jaki kompleks malego i cienkiego samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 11:51 tiges_wiz !!! Nie trać czasu na leczenie mnie z kompleksów! Właśnie widzę, że za oknem sypie śnieg. Zmień szybko na zimowe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 12:02 u mnie nic nie sypie i jest +8 .... nie ma zmieniac .. a jak nawet posypie troche, to dam sobie rade. Tak jak dawalem sobie rade na starych debicach D124, jak nikt nawet nie myslal o zimowych oponach w zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 12:19 tiges_wiz napisał: >..... Tak jak dawalem sobie rade na starych debicach D124, jak nikt nawet nie myslal o zimowych oponach w zimie. Nie chce się narazić twej surowej krytyce ale ... D124 to wzór bieznika a nie typ opony w sensie zimowa/letnia a jeśli się nie mylę opony z tym bieżnikiem w wykonaniu Dębicy to były opony uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 12:25 jezeli sie nie mylisz ... jezeli .. www.google.pl/search?q=d%C4%99bica+d124&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 12:58 D (opona drogowa) 124 (wzór bieżnika). O tym czy opona jest zimowa/letnia/uniwersalna decyduje jej elastyczność w odpowiednim zakresie temperatur a nie wzor bieżnika. Specjalista od rajdów powinien o tym wiedzieć. PS Debica produkuje opony od 1937 roku. To że w tej chwili opona D124 jest dostępna tylko w wersji na lato nie oznacza że tak było zawsze. A to ty użyłeś sformułowania "starych" sugerując co najmniej epokę sprzed przejeciem firmy przez amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 13:18 placzesz sie w zeznaniach .. najpierw, ze wzor bieznika, a pozniej, ze mieszanka .. zdecyduj sie wreszcie .. nawet na googlach nie potrafisz nic znalesc. Po za tym ja nie bralem udzialu w rajdach a wyscigach. To roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: zmiana opon 05.04.06, 13:47 tiges_wiz napisał: > placzesz sie w zeznaniach .. To jestem przesłuchiwany? A mogę zanim odpowiem porozumieć się z adwokatem ? A pouczenie o karze za składanie fałszywych zeznań ? PS. W jakich wyścigach hulajnogą czy już rowerkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: zmiana opon 05.04.06, 13:57 jak dla ciebie moze byc i hulajnoga .. Odpowiedz Link Zgłoś
m824 ja już zmieniłam 05.04.06, 21:00 ja zmieniłam w poniedziałek. no i dziś zasypało śniegiem cały Sląsk (no może prawie cały), ale podobno jutro/pojtrze znowu ma byc ciepło, więc jakoś przetrwam te 2 dni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: ja już zmieniłam 06.04.06, 08:56 jakos na slasku nic nie ma ... no moze na kawalku ... bo gorny slask, to jest kawalek slaska i to niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś