Dodaj do ulubionych

Kina w Krakowie

IP: 87.206.237.* 04.02.06, 18:31
Witam wszystkich,
chcialem poznac Wasza opinie na temat kin w Krakowie. Jestem zapalonym
kinomanem, odwiedzam kino bardzo czesto, choc przyznaje, ze z lenistwa tylko
jedno. Moze inne sa lepsze? Ktore sa Wasze ulubione? Gdzie jest najlepszy
sprzet a gdzie najlepsza obsluga? Bede wdzieczny za wszelakie glosy w
dyskusji i prosze o jedno: nie piszczie od razu z zalozenia ze multipleksy to
G****, komercha itd itp bo mi akurat one nie przeszkadzaja, jak ide na film
ktory chce zobaczyc to jest mi obojetne gdzie... Pomijam tu kwestie
repertuaru multipleksow ale to zupelnie inna spraw. :-) Licze na ciekawe
glosy, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • przemkowa.b Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 18:39
      Polecam wizytę w kinie Kijów, Multikinie - w tym drugim zawsze jest wygodnie,
      miło, czysto i lubię tam chodzić.
      Nie polecam wizyty w Kiniarni na św.Jana, ze względu na warunki, w jakich jest
      się zmuszonym oglądać film - spory ekran tuż przed samym nosem, a tuż nad uchem
      warcząca maszyna do puszczania filmów:) Byłam tam raz i tylko ze względu na to,
      że koniecznie chciałam obejrzeć pewien film, który nigdzie już nie szedł.
      Bardzo lubiłam kino "Uciecha". Szkoda, że splajtowało, i że powstała na jego
      miejscu szkoła pod szlachetnym wezwaniem "Kup Sobie Wykształcenie" :)))
      • pinkpanther Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 18:41
        a ja lubię nastrój kiniarni, choć fakt że tam okropnie niewygodnie, no ale za
        to można w trakcie filmu wypić drinka
        dlatego też bardzo spodobała mi się salka "Mikrofala" w Mikro, gdzie jest chyba
        tylko 12 miejsc i pozwalają wnieść herbatę kupioną w barze po drugiej stronie
        ulicy
        • przemkowa.b Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 18:43
          nastrój tak, pod warunkiem, że drink "znieczuli" ci uszy, ja mam wrażliwy słuch
          i warczenie nad głową przez dwie godziny nie jest czymś, do czego mogłabym
          przywyknąć:)
          • pinkpanther Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 19:17
            toża ten turkot taki vintage jest
            a czy były przerwy na zmianę taśmy?
            • przemkowa.b Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 19:20
              a gdzieżby nie:)))
    • mrug Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 19:18
      A jest jeszcze Pasaż?
      Bo tam to były najgorsze warunki z możliwych...;)
      • pinkpanther Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 19:47
        zwłaszcza jeżeli dostało się miejsce za kolumną
        chyba jest
    • Gość: gorg Re: Kina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:59
      Hehe, widze ze zacznie sie wspominanie... To moim ulubionym reliktem
      poprzedniej epoki bylo (jest? czy dalej dzial?) kina Tecza na Praskiej. Bylem
      tam na Matrxie hehehehe.. A niestety nie bylem a tez ponoc pachnie PRLem kino
      Wrzos na Zamojskiego :-)
      • przemkowa.b Re: Kina w Krakowie 04.02.06, 23:18
        O,przepraszam bardzo:) Wrzos to bardzo porządne kino. Jako dziecko byłam tam
        na "Królu Lwie" - jak miałam 12 lat:) Całe szczescie, że należy ono do tych
        kin, które spóźniają się z repertuarem, bo jako dziecko byłam wiecznie
        przepracowana:))) i nie zdążyłam na to do porządnego kina, a przecież "Króla
        Lwa" TRZEBA było obejrzeć...a Tęczę pamięta moja mama, że nie było tam siedzeń
        kinowych tylko normalne stołki:)
    • Gość: Stokrotka Re: Kina w Krakowie IP: 213.134.168.* 05.02.06, 11:08
      Ja lubie wlasciwie kazde kino, ja po prostu kocham kina...

Jednak mam swoje ulubione. Uwielbiam Kijow z jego rozmachem, wielkoscia,
      swietna aparatura i hollywoodzkim repertuarem ("Czasem slonce, czasem deszcz"
      widzialam wlasnie w Kijowie dwa razy i czekam az tam bedzie "Jestem przy
      Tobie" - uwazam, ze to filmy dla DUZYCH kin).

Bardzo tez lubie "Pod Baranami" - za atmosfere i najlepszy w Krakowie
      repertuar. Wlasciwie na film tam wyswietlany mozna isc w ciemno, na pewno
      bedzie na przyzwoitym poziomie, a calkiem mozliwe, ze dobry lub swietny. Bardzo
      lubilam tez Wande i nie moge przebolec, ze ja zlikwidowano.

Z mezem chodze do Kiniarnii, bo on lubi chlapnac sobie piwko podczas seansu :)))

Co do reliktow tamtych czasow, to byl jeszcze Zwiazkowiec, do ktorego mialam 5
      min. na nogach. Pamietam ogladane tam poranki dla dzieci, a w liceum przeglad
      filmow Polanskiego. Ech, to byly czasy...

Pozdrawiam wszystkich milosnikow kina,

A co
      • ppatrik Stokrotko 08.02.06, 01:33
        ale piwo czy coś innego do picia wnosi się do Kiniarni z zewnątrz zakupione w
        sklepie czy wewnątrz Kiniarni mozna się zaopatrzyć w napoje ???
    • Gość: gorg Re: Kina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:51
      Co do "Baranów" to w pełni się zgadzam a mam swój sentyment do tego kina bo jak
      chodziłem do Liceum to wpadałem tam powagarować :-)
      Faktem jest, że jak się przechodzi koło Delikatesów w miejscu Kina "Wanda" to aż
      się łezka w oku kręci...
      No i szkoda Uciechy" bo pamietam że zaraz przed zamknięciem był tam remont i
      naprawde wygodnie i przyjemnie się tam filmy oglądało.
      Kino "Związkowiec" - gdzież to było??
      • Gość: seven Re: Kina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:04
        > Faktem jest, że jak się przechodzi koło Delikatesów w miejscu Kina "Wanda" to aż
        > się łezka w oku kręci...

pamietam, ze kiedys nie chcieli mnie i kolegi wpuscic do wandy na film od 15 lat ;) strasznie to
        przezylem ;)

a pare dni temu pilem na plantach w tamtych okolicach i kumpel zaczal mowic, ze w poblizu jest
        dobre kino - wlasnie wanda. nie chcial mi uwierzyc, ze teraz jest tam supermarket, a nie kino...
        • Gość: kos Re: Kina w Krakowie IP: *.autocom.pl 05.02.06, 21:59
          Związkowiec był na koncu Grzegurzeckiej.Pamietacie kino ,wisla, na Krakowskiej?
          • Gość: xxx Re: Kina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 23:48
            Zobaczcie gdzie jakie i gdzie były kina w Krakowie w 1975r:)
            img72.imageshack.us/img72/7738/kinakrakw19756ek.jpg
            Za cholerę nie mogę sobie wyobrazić kina Energetyk na ul. Stróży Rybnej, no
            chyba że wtedy była gdzie indziej niż dziś!
    • Gość: Ania Re: Kina w Krakowie IP: *.devs.futuro.pl 07.02.06, 22:20
      jeśli ma byc dobry, ambitny film to: Kino pod Baranami, Aneks, Sztuka Mikro
      Jeśli mają byc wygodne fotle i popcorn to Multikino
      • jacek3142 Re: Kina w Krakowie 08.02.06, 01:50
        Najlepsze kino to kino domowe i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.
        Program wg własnych potrzeb, a przy dzisiejszych możliwościach tech. "kin
        domowych"...
    • 1magda123456 Re: Kina w Krakowie 26.05.14, 14:47
      Jeśli ktoś nie lubi wielkich kompleksów kinowych, w Krakowie jest również dużo małych i sympatycznych kin. Dodatkowym plusem jest to, że w większości są one w centrum miasta. Przy Rynku Głównym jest Kino Pod Baranami. A ja polecam szczególnie kino studyjne - kino Mikro. Organizuje ciekawe seanse i spotkania. Ponadto czasem też wyświetla filmy, przybliżające różne kultury. Bilety nie są drogie, bo 10 zł z kartą LOOKmap i to codziennie w tej cenie. Jest tam miło i przytulnie.
      • monikaaleksandra Re: Kina w Krakowie 27.05.14, 12:19
        Uwielbiam kino Sfinks na os. Górali. Swietne, niedoceniane kino studyjne. Wyremontowane, ładna sala, wygodne fotele. Ambitny repertuar. Jest kawiarnia.
        Są seanse dla mam z dziećmi i dla seniorów - z prelekcją (moja mama je uwielbia). Funkcjonuje też DKF. Dodatkowo są Kroniki o Nowej Hucie i mnóstwo ciekawych imprez towarzyszących. Sa też pokazy specjalne.
        Bardzo przystępne są ceny biletów, za seanse dla seniora mama płaci bodajże 8 zł, bilet normalny kosztuje chyba 14 zł. Warto brać karnet - czwarte wejście gratis.
        W kinie Świt jest podobno nowa kawiarnia filmowa, lecz nie udalo mi się tam dotrzeć po remoncie. Filmy w Świcie oglądałam w latach 80-tych :-)
        Warto wybrać się do Sfinksa, no i ten klimat....
        W klubie koło Łaźni Nowej też były pokazy filmowe (chyba darmowe), trzeba jednak się dowiadywać na bieżąco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka