Dodaj do ulubionych

Widziane 23.11.2002

IP: Odrzanska4:* 23.11.02, 11:37
Duzo pisalismy o komunikacji nocnej, ze potrzebuje reformy itp. i po tym co
dzis w nocy widzialem to moge powiedziec ze MPK kpi z pasazerow. Czekalem
sobie przy dworcu na 609 w kierunku Lagiewnik, nie dosc ze sie spoznil o 15
minut, to jeszcze byl to a'la Pks'owski Autosan. Usadowilem sie na miejscu
(dobrze ze to zrobilem), bo na nastepnym przystanku (Poczta) wparowalo ze 30-
40 osob, na kolejnych ludzi przybywalo do tego stopnia, ze ci czekajacy na
R.Grunwaldzkim nie mieli gdzie wsiasc. Klopot tez mieli ludzie z wydostaniem
sie z tego cudu techniki, przedzieranie z konca na przod autobusu zajmowalo
im czasem ze 2 przystanki i nie nadazali z wysiadka. Pasazerowie zartowali
ze czuja sie tu jak w afrykanskim autobusie, bagaze na dachu, ludzie ze
zwierzetami w srodku ;)))
Obserwuj wątek
    • mn pasażer na zderzaku 23.11.02, 12:58
      O podobnej rzeczy miałem właśnie napisać. Ok. 1.15 stałem na genialnie
      zlokalizowanym przez MPK przystanku "Starowiślna" w kierunku Stradomia.
      Podjechał niemiłosiernie napchany 607. Na autobus czekało kilka osób. Kierowca
      nie otwarł przednich drzwi (niezgodnie z przepisami), więc wkurzeni pasażerowie
      najpierw wcisnęli znoszący blokadę guzik (jak to w Jelczach), a potem zbutowali
      autobus. Trzem młodzieńcom nie udało się wsiąść, więc wkurzeni podbiegli na tył
      autobusu i pojechali na tylnim zderzaku. Kierowca albo tego nie zauważył, albo
      się nie przejął, bo odjechał z przystanku z takimi uwieszonymi z tyłu
      pasażerami.
      Nie wiem, co się potem stało i jak daleko zajechali, bo sam też nie wsiadłem do
      tego pojazdu. Nie wnikam w ocenę głupiego wybryku paru panów, ale się
      zastanawiam, czy w MPK nikt nie umie wyciągnąć wniosków z paru oczywistych
      faktów. Przecież widać w tym momencie jak na dłoni, że komunikacja nocna w
      weekendy przy odpowiedniej organizacji i rozsądnym ustaleniu cen może być żyłą
      złota. Utrzymywanie takiego stanu jak teraz (rzadkie kursy, autobusy naprane po
      dach, nikt nie kupuje biletu, bo nawet jeśli ktoś by chciał, to nie może -
      patrz kierowca nie otwierający drzwi z przodu) tylko demoralizuje ludzi.
      Przecież ci sami pasażerowie jadąc np. z prywaciarzem grzecznie zapłaciliby np.
      3 zł za bilet, więc czemu nie może tej kasy zebrać MPK.
      • kuba203 Re: pasażer na zderzaku 23.11.02, 13:56
        Co do spóźnień, jest to wina genialnego rozkładu jazdy, zgodnie z którym KAŻDY
        autobus ma na przejechanie KAŻDEGO przystanku dokładnie JEDNĄ minutę,
        niezależnie od odległości. Nic dziwnego, że 607 ma nieraz po 20 minut
        spóźnienia (ostatnio trochę mniej, bo (na szczęście dla pozostałych pasażerów)
        coraz mniej osób kupuje bilety u kierowcy). A ostatnio mi się zdarzyło, że na
        przystanku pod dworcem zamiast o 01:17 autobus przyjechał o 01:13 (w związku z
        czym jedynie fuksem na niego zdążyłem), co mnie wcale nie zdziwiło, no bo przy
        takim rozkładzie? Przynajmniej dojechaliśmy do Bieżanowa jedynie 7 minut za
        późno.
        A co do drzwi: ja zauważyłem, że kierowcy bardzo często na peryferiach
        otwierają tylko przednie, niezależnie od tego, przy których stoi pasażer chcący
        wsiąść.
        • Gość: mouset Re: pasażer na zderzaku IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 21:06
          Wieki nie jechałem mym nocnym 610, ale to co piszecie jest najlepszym dowodem
          na nieudolność MPK
      • yzb Re: pasażer na zderzaku 23.11.02, 14:41
        mn napisał:

> genialnie
        > zlokalizowanym przez MPK przystanku "Starowiślna" w kierunku Stradomia.

Wyjasnijcie mi, bo nie wiem, czy dobrze zrozumialem to, co ktos tu kiedys
        pisal - czy 609 jadac od Starowislnej skreca w lewo w Dietla i potem zawraca
        zeby podjechac na przystanek - czyli jezdzi w kolko?
        • kuba203 Re: pasażer na zderzaku 23.11.02, 15:01
          yzb napisał:

> Wyjasnijcie mi, bo nie wiem, czy dobrze zrozumialem to, co ktos tu kiedys
          > pisal - czy 609 jadac od Starowislnej skreca w lewo w Dietla i potem zawraca
          > zeby podjechac na przystanek - czyli jezdzi w kolko?

Dokładnie tak, 607 tak samo... Bezsens totalny.
    • Gość: ADAŚ Widziane 23.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 14:26
      Ja natomiast w dzień widziałem juz wóz 797, niebieski i pachnący jeszcze
      nowością (poremontową). Zatem zaniedługo pewnie wyruszy razem z 796.
      Zlokalizowałem też drugą reklamę SAMSUNGA. Jest na 736+737 i dziś hasa sobie
      na "3".

W nocy (tak a propo wątku), mam to szczęście, że nie muszę korzystać z
      komunikacji miejskiej, bo mam blisko z rynku do domu. A gdy trzeba jechać, to
      wsiadam w swoje cztery kółka i kłopot z głowy (tylko niestety nie mogę pić
      procentowych napojów - ale bez tego i tak potrafię się nieźle bawić).
    • Gość: X Re: Widziane 23.11.2002 IP: 80.48.253.* 23.11.02, 15:55
      Tradycyjnie dzwon na skrzyżowaniu Dobrego Pasterza z Bora Komorowskiego. Są tu
      przyjnajmniej dwa dzwony w miesiącu.
      Jeden jechał od strony akademików w kierunku Geanta a drugi z Dobrego Pasterza
      zjeżdżał w dół na Bora Komorowskiego od strony multikina w kierunku Akademików.
      Brzdęknęli się i zatrzymali na środku tego skrzyżowania. Po chwili ten który
      jechał w kierunku akademików stanął przed tym drugim autem pozostającym na
      wewnętrzym pasie 50 cm poza skrzyżowaniem. Za moment ruch w stronę geanta
      odbywał się ponownie a Ci sobie stali bez migaczy i bez trójkątów. Po krótkim
      czasie szusowali sobie tym najszybszym pasem dwaj rajdowcy w kierunku geanta,
      jeden zdążył umknąć a drugi aby nie wpakować się tym wypadkowiczom w tyłek
      wjechał w wysepkę i teraz stoi z maską podniesioną w górę.
      Ja mam pytanie, kiedy zaczną budować w tym miejscu ten wiadukt Dobego Pasterza
      nad Bora Komorowskiego. Jest tam już od czasów budowy Oświecenia wykonany nasyp
      na którym miał być ułożony wiadukt.
      Czy ktoś zna jakieś plany (stare i nowe) dotyczące tego wiaduktu? Jeśli tak to
      piszcie i dajcie linki.
      Na tym nasypie stoi obecnie jakaś reklama więc chyba się nie śpieszą do jego
      wykonania.

Pozdrowienia i dzięki za odpowiedź.
      • yzb Re: Widziane 23.11.2002 23.11.02, 19:17
        A czy tam nie ma sygnalizacji?! Przeciez to skrzyzowanie nie jest chyba az tak
        skomplikowane, zeby tyle wypadkow bylo?
        • Gość: X Re: Widziane 23.11.2002 IP: 80.48.253.* 24.11.02, 14:02
          yzb napisał:

> A czy tam nie ma sygnalizacji?! Przeciez to skrzyzowanie nie jest chyba az
          tak
          > skomplikowane, zeby tyle wypadkow bylo?

Jest tu sygnalizacja i nie jest też skomplikowane.
          Można to skrzyżowanie nazwać specyficznym.
          Przecina ono drogę Bora Komorowskiego należącą do małej obwodnicy (lublańska-
          bora-okulickiego-sawickiego-nowohucka-powstancow_wlkp-powstancow_slsk).
          Z racji tego panuje na niej dość szybki ruch. Groźną sytuację potęguje
          zasłonięta przez skarpy ulica Dobrego Pasterza. Siłą rzeczy kierowcy nie widzą
          się na czas. Cała ta trasa, aby rzeczywiście spełniała rolę małej obwodnicy,
          wymaga postawienia estakad gdzie tylko to możliwe. Powinno się postawić
          estakadę na rondzie polsadu, na tym skrzyżowaniu o kttórym piszemy oraz na
          skrzyżowaniu okulickiego z sawickiego). Ukształtowanie terenu jest sprzyjające
          do stawiania tańszych estakad.
          Dziwię się lub widzę korupcję urzędasów którzy nie wywalczyli bezkolizyjnego
          skrzyżowania obok budującego się geantu (tak jak wywalczyli to obok carefour-
          zakopianka (a może niczego tam nie wywalczyli tylko carfour samemu na tym
          zalezalo))
          • yzb Re: Widziane 23.11.2002 25.11.02, 14:17
            Gość portalu: X napisał:

> Jest tu sygnalizacja i nie jest też skomplikowane.
            > Groźną sytuację potęguje
            > zasłonięta przez skarpy ulica Dobrego Pasterza. Siłą rzeczy kierowcy nie
            widzą
            > się na czas.

No to skoro jest sygnalizacja, to po cholere maja sie widziec? No chyba, ze na
            Bora wszyscy na czerwonym jezdza, ale to trzeba wydluzyc odstep miedzy
            zielonym na Bora a zielonym na Okulickiego i bedzie git.

> Cała ta trasa, aby rzeczywiście spełniała rolę małej obwodnicy,
            > wymaga postawienia estakad gdzie tylko to możliwe. Powinno się postawić
            > estakadę na rondzie polsadu, na tym skrzyżowaniu o kttórym piszemy oraz na
            > skrzyżowaniu okulickiego z sawickiego). Ukształtowanie terenu jest
            sprzyjające
            > do stawiania tańszych estakad.

Na razie juz jedna estakada powstala, wiec nie jest tak zle.
            Estakada powinna tez zdecydowanie powstac na Matecznym, tam teren jest jeszcze
            lepiej uksztaltowany, bo jadac od Konopnickiej wyjedzaloby sie na gore nad
            Mateczny, i potem juz tylko dalej w gore Kamienskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka