Dodaj do ulubionych

Akty notarialne

03.03.06, 00:47
Witam,
Zamierzam w marcu podpisać akt notarialny zakupu mieszkania na OE, czy macie
jakieś uwagi co do aktów, czy NM stara się "wcisnąć" jakiś ukryty zapis.
Zaproponowano mi skorzystanei z usług wspólpracującego Notariusza z NM, ale
mam pewne obawy.
Obserwuj wątek
    • maximus_t1 Re: Akty notarialne 06.03.06, 18:29
      No wlasnie. Czy ktos podpisywal z innym Notariuszem nizli zaproponowanym przez
      NM ? Wstepnie dostalem jakies horrendalne wyliczenie za sporzadzenie aktu.
      • nawoja1 Re: Akty notarialne 07.03.06, 08:46
        nic prostszego, porównaj wycene notariusza NM z wycena innych kancelarii
        notarialnych i wybierz najtańszego. NM nie zmusza nikogo do korzystania z ich
        notariusza
        • innylogin Re: Akty notarialne 07.03.06, 10:01
          ... nikt Cie nie zmusi, jednakże u zaproponowanego przez nich jest łatwiej, bo
          do innego musisz robić kopie dokumentacji, duperele, poświadczać. troszke trzeba
          i czasu i kasy dołożyć zapewne. no chyba ze proponowany notariusz jest strasznie
          drogi (w co wątpie bo jednak pewne stawki obowiązują)
          • billewicz Re: Akty notarialne 07.03.06, 15:30
            A mógłby ktoś podać jaką kwotę uiścił za wspomniany akt?
            Szczególnie interesuje mnie taksa notarialna

Podano mi za całość kwote ok.2600 spodziewałem się znacznie mniej...

Pozdrawiam,
            GK
            • maximus_t1 Re: Akty notarialne 07.03.06, 20:51
              Otoz to, ja rowniez spodziewalem sie duzo mniej ! Ordynarna Pani Notariusz cos
              tam mojej kobiecie odburknela i wspominajac "zeby tylko byla gotowka" krzyknela
              ok. 3000 PLN !!!
              Pytam sie co niby w tym ma byc zawarte poniewaz zgodnie z ustawa o taksie
              notarialnej za przedmiot wartosci 60 kPLN - 1,000 KPLN taksa wynosi 1010 PLN +
              0,5 % nadwyzki powyzej 60 kPLN - czyli w moim przypadku ok. 1900 PLN. Oprocz
              tego ewentualnie moze dojsc oplata za wpis do KW co zgodnie z rozporzadzeniem
              ktore obowiazuje od 2/03 wynosi jedynie 200 PLN.Skad wiec 3000 PLN ? Oczywiscie
              jak slusznie radzi nawoja powinienem porownac wycene "kancelarii NM" z innymi.
              Ale zeby to uczynic chcialbym poznac skladowe wyceny. Wielce wazna Pani
              Notariusz albo od 9.00 jest w NM i non stop sklada swoje wielce wazne pieczecie
              albo ok.17.00 "bedzie do zlapania w kancelarii" ale jak sie dzwoni do
              kancelarii "to wlasnie jest w drodze z NM, bedzie ok. 17". A po 17 wlacza sie
              fax i dupa zbita.
              Nie obrazajac prawnikow (sam mam paru przyjaciol) to tą p...na notarialna
              halastre co to za pare pieczatek i pare swistkow papieru, czasami z literowkami
              (sam widzialem !) zdziera taka kase, przepedzil bym do diabla !!!
            • muchomor_w_kropki Re: Akty notarialne 08.03.06, 00:17
              To jak bedziesz szedl placic to wez z 500 PLN wiecej. Mi powiedziano, ze
              zaplace "okolo 3000 PLN", a na miejscu okazalo sie, ze bylo to ponad 3400.

pozdrawiam
              muchomor w kropki
              • chieftain Re: Akty notarialne 08.03.06, 09:18
                przy sporządzeniu mojego aktu notarialnego (w 2005 r.) pobrano pieniądze na
                podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki (zwykłej i
                kaucyjnej)
                - tytułem taksy notarialnej (ok 916 zł)
                -opłatę sądową (ona jest największa ok. 2600 zł)
                - podatek vat 22%
                -oprócz tego kwotę za wypis aku notarialnego
                stąd biora się taki duże kwoty ale pracownice NM powinny w przybliżeniu podać
                na prośbę zainteresowanego ile trzeba mieć kasy w chwili podpisywania aktu.
                Przynajmniej mnie podały i prawie się to pokryło z rzeczywistymi kosztami.
                • maximus_t1 Re: Akty notarialne 08.03.06, 09:36
                  chieftain - thnx. zaczyna mi sie rozjasniac. Od 2/03/06 oplaty sadowe wynosza
                  200 PLN
                  • chieftain Re: Akty notarialne 08.03.06, 10:25
                    Maksimus nie narzekaj na duże opłaty bo zapłacicie i tak duuuuużo mniej niż my
                    (zmniejszone opłaty sądowe).My zgrzytaliśmy zębami ale musieliśmy płacić...Masz
                    więc coś pozytywnego w życiu ;)
                    pozdr.
                    • billewicz Re: Akty notarialne 08.03.06, 10:39
                      Owszem, zapłacimy sporo mniej - ale i tak mam
                      wrażenie że przemyca się w cenie podwyżkę usług notarialnych:
                      zaproponowana taksa notarialna to nie wspomniane ok.916PLN + VAT
                      ale prawie 1200 + VAT (mieszkanie mamy typowe metrów pięćdziesiąt kilka..)

Pozdrawiam,
                      GK
                      • chieftain Re: Akty notarialne 08.03.06, 15:04
                        billewicz napisał:

> Owszem, zapłacimy sporo mniej - ale i tak mam
                        > wrażenie że przemyca się w cenie podwyżkę usług notarialnych:
                        > zaproponowana taksa notarialna to nie wspomniane ok.916PLN + VAT
                        > ale prawie 1200 + VAT (mieszkanie mamy typowe metrów pięćdziesiąt kilka..)
                        >
                        > Pozdrawiam,
                        > GK
                        Zwróć uwagę, że ja piszę o stawce obowiązującej latem 2005 r. Do dziś mogła
                        ulec zmianie np zwiększeniu. Nie znam stawek aktualnie obowiązujących :(
                        pozdr.
                      • maximus_t1 Re: Akty notarialne 08.03.06, 20:30
                        bilewicz, czytaj dokladnie posty taksa wg ustawy to 1010PLN+0,5% powyzej 60
                        kPLN,Tak wiec nie wiem dlaczego wspominasz o 916 PLN ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka