Dodaj do ulubionych

CONTROLOC a ciąża

29.04.05, 08:14
czy ktoras z was przyjmowala controloc w ciazy??znam sprzeczne opinie
lekarzy i juz sama nie wiem co myslecsad
Obserwuj wątek
    • miss_california123 Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 11:46
      Mi sie zdarzyło wziąć na początku chyba 2 tabletki, ale to tylko dlatego, że
      nie wiedziałam że jestem w ciązy. Potem juz nie brałam, bo nie wolno.
      • mamaestery Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 12:43
        przypuszczam ze z tego samego powodu co ja bralas...mozesz wiec mi napisac
        jak sobi radzisz bez tych tabletek?nigdy ich nie bralam ale moze jakies
        znasz sposoby na ta chorobe bez tabletek?...
    • kinga_nl Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 13:36
      czy przepisano ci to na reflux? nie bralabym controlocu w ciazy, badania na myszach wskazuja ze controloc moze deformowac plod, jednak w jakich dawkach tego chyba nikt ci nie powie. jesli naprawde jestes chora to wez prazol i to najnizsza dawke a najlepiej zostac przy reni. gastrolog do ktorego chodze nie chcial przpisac mi ani prazolu ani tym bardziej controlocu, a bylam bardzo chora. obydwa leki dzialaja na poziomie molekularnym i po prostu bez badan lekarze nie wiedza jak to moze dzialac na plod. ziol tez nie polecam w ciazy, pozostaje ci dieta i ewentualnie maalox lub reni.
      • mamaestery Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 13:48
        dokladnie na przepukline przelyku ale to chyba to samo co piszesz....wczoraj
        gastrolog mnie zapewnial ze robiono badania i to nie szkodzi dziecku ,sama
        przeczytalam ulotke i wlasciwie co innego w niej pisza,moj poloznik odradzil
        branie ewentualnie w wypadku ataku...oczywiscie nie bede brala tylko ze przede
        mna jesczcze 2 miesiace ciazy i jest coraz gorzejsadjak sobie z tym radzilas??bo
        mi reni nie pomaga...moja dieta coraz czesciej tak wyglada ze nic nie
        jemsadzoladek juz na tyle skurczony (przez rozrastajaca sie macice) ze
        natychmiat kazdy pokarm cofa sie do przelyku i w konsekwencji powoduje
        atak...zostaje tylko panadol?....
    • kinga_nl Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 14:08
      tak, przepuklina i reflux to jedno. ja kiedy mam ataki to bardzo wymiotuje i trace kilka kilogramow. probowalam tez ziol ale na efekty mozna czekac miesiacami i obecne lekarstwa daja znacznie lepsze efekty. teraz po pierwsze spie z uniesiona glowa i roznica jest ogromna (tzn nie budza mnie nudnosci w nocy), dieta i to najwazniejsze w ciazy. czy dostalas zalecenie dietetyczne od lekarza? ogolnie nie jedz: slodyczy, czekolady obsolutnie, wywary miesne, chleb pszenny, kalafior i kapusta, kawa i herbata mocna, nic smazonego, smietana, ogolnie tluste rzeczy skasuj, topione maslo rowniez nie. Gotuj na parze, jedz tylko domowe zrobione przez siebie rzeczy. Nie kladz sie po jedzieniu. Stosuje sie do tych wskazan i na razie (jestem w 6 miesiacu ciazy) nie mam zadnych dolegliwosci (co sie nigdy nie zdarzalo). Sprawdz rowniez czy jesli przepisano ci prazol to bedzie jesgo dawka zmniejszana stopniowo. Jesli podano ci go w duzej dawce i bedzie odstawiony od razu to za miesiac bedziesz znowu chora.
      • mamaestery Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 14:20
        mi lekarz przepisal tylko controloc nic nie mowil o tym drugim leku,wczesniej
        nie przyjmowalam zadnych lekow mialam baaardzo zadko ataki teraz wystepuja co
        dwa trzy dni sa coraz dluzsze i bolesniejsze ,tez do wymiotow ,nie jestem w
        stanie siedziec lezec tylko chodzenie jakos oslabia ten bol ktory czasami
        trwa kilka godzinsadsadzreszta pewnie wiesz o czym pisze...wlasciwie tylko
        jablkami ostatano sie odzywiam...a napisz mi jak dzidzus rosnie ci w brzuszku
        ?wszystko w pozadku wagowo z nim??
        • kinga_nl Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 14:51
          wlasciwie prazol jest lepszy w ciazy nic controloc (ten lek dziala tak samo jak prazol ale zawiera jeszcze jeden zwiazek). i jesli prazol to nie polski ale szwajcarski (lub franc.) losec. jesli faktycznie jest zle, a wiem ze mozna sie skrecac z bolu, to wzielabym jedna dawke (zalezy jeszcze jaka ci przepisal). losec mozna juz kupic 10mg, controloc pewnie ma 25mg. na pewno prawie od razu przyniesie ulge. poza tym skoro jestes juz w zaawansowanej ciazy to ryzyko jest male ze cos sie stanie. wazne jest jednak zebys chociaz troche wrocila do normy bo inaczej mozesz narobic sobie wiecej szkody tracac wage. sama zdecyduj. tylko nie ma sensu brac przeciwbolowych bo one zawsze dzialaja podrazniajaco na zoladek.
          u mnie dziecko rozwija sie dobrze, wielkosc i inne oragny w normie, przytylam 6 kilo na razie. bardzo zwracam uwage na to co jem i unikam doslownie jakiegokolwiek stresu ktory najgorzej wplywa na moj zoladek. jem co 2-3 godziny w malych ilosciach, jablka przecierane lub pieczone to dobre rozwiazanie, podobnie gotowana marchew, gotowana piers kurczaka mozesz sprobowac ale malo, sprawdz jak sie czujesz, oczywiscie kleik ryzowy na wodzie (nie wiem czy tolerujesz mleko, ja nie), bez przypraw, soli, kostek rosolowych itp ale jesc regularnie i powoli.
          mam nadzieje ze ci pomoglam.
          • mamaestery Re: CONTROLOC a ciąża 29.04.05, 19:11
            bardzo ci dziekuje za odpowiedz,na pewno bardzo mi pomoglas ,tez ustalilam z
            gin ze bede brala tylko w razie ataku...pozdrawiam cieplo!
            monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka