Dodaj do ulubionych

pytanko :-)

20.03.06, 11:44
Witam forumowiczów i przyszłych sąsiadów, Jako kompletny laik mam kilka
pytań,które nurtują mnie od pewnego czasu i może ktoś z Was mi w tym pomoże.
Dotyczy to prac remontowych mieszkania 3 pokojowego po odbiorze. Czy sami
wprowadzaliście jakieś zmiany szczeg. w kuchni i łazience, a może jakieś
przeunięcia ścian w układzie miszkania...? Czy były jakieś problemy przy tego
typu remontach? Czy jest coś nad czym warto się zastanowić? A propos jaką
wysokość w praktyce mają "nasze" mieszkania? Z góry wielkie dzieki!!!
Obserwuj wątek
    • yaroyaro Re: pytanko :-) 25.03.06, 17:51
      dziń dybry, nie rozumiem częściowo pytania...o jaki remont chodzi? remont
      świeżo oddanego mieszkania ? po co? czy oddają mieszkania w tak fatalnym
      stanie, że od razu kealifikują się do remontu ;) ?
      jeśli chodzi o przeróbki - ściany, drzwi, łazienka, kuchnia, elektryka to chyba
      zdecydowanie lepiej pomyśleć o tym na etapie budowy. do dokumentacji można
      wprowadzić zmiany, po co demolować sobie mieszkanko ?

wg projektu wysokość mieszkań to 266cm na wszystkich kondygnacjach mieszkalnych
      i 268cm na ostatnich (najwyższych) kondygnacjach.

parę tygodni temu złożyłem do NM projekt zmian w mieszkaniu w Pradze. zmiany
      mają być wycenione, a ekipa budowlana ma uwzględnić projekt podczas budowy.
      • bnm123 Re: pytanko :-) 26.03.06, 11:25
        ja kupiłam mieszkanie na 4 miesiące przed odbiorem więc nie było możliwości
        wnosić zmian. mieszkanie już było gotowe. ale mogłam sobie przed kupnem wejść do
        mieszkania i wszystko obejrzeć co uważm za duży plus. a po odbiorze umówiłam się
        z hydraulikiem, który za pewną kwotę przeniósł wc do łazienki, zmienił położenie
        kratki odpływowej pod wanną i baterii. miał jeszcze przenosić wodę(dopływ i
        odpływ) w kuchni ale potem zrezygnowałam z tego.
    • atom34 Re: pytanko :-) 26.03.06, 12:12
      Witaj
      Sprawa wygląda tak: jeśli etap prac na to pozwala można wprowadzać sporo zmian
      ale najpierw wycen je w NM.Ja przerobilem totalnie cale mieszkanie sciany,
      hydraulika itd.Szczegolnie polecam zamiane zasialania w grzejnikach na takie
      ktore nie wychodzi z podlogi a ze sciany - lepiej ukladac parkit panael plytki
      i estetyczniej wygląda.Pamietaj , .ze okna wymagają regulacji po montażu i
      lepiej zeby zrobila to ekipa z Warbudu.Chyba tyle...pozdrawiam noweg sąsiada -
      Paryż....
    • nadkropka Re: pytanko :-) 28.03.06, 10:59
      Dzieki wielkie! Byc może źle sie wyraziłam. Miałam na myśli wszelkie przeróbki,
      w nowym mieszkaniu, a nie "remont". Niestety dla nas było już za późno na
      wszelkie zmiany w projekcie u NM. (Pani z NM nas pocieszyła: "ale u nas byłoby
      drożej".) Również nie widzielismy mieszkania w stanie surowym, dlatego wszystko
      jest na etapie przemysleń, planów (co, jak, czy sie opłaca, ...). Każda
      wskazówka jest dla nas bardzo cenna, a może i innym pomoże, szczególnie iż
      jeszcze wiele osob stoi przed wyborem mieszkania. Serdecznie pozdrawiam
      • mddm1 Re: pytanko :-) 28.03.06, 12:53
        Mysmy po zakupie wybrali sie do blizniaczego mieszkania w jednym z
        wczesniejszych etapow. Duzo to rozjasnia. Dodatkowo ludzie, ktorzy juz
        mieszkaja w takim mieszkaniu potrafia sformulowac wiele cennych i praktycznych
        uwag, do ktorych nie da sie "dojsc" samemu patrzac tylko i wylacznie na plan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka