Gość: sylwia IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 08.12.02, 14:42 Witam, czy ktoś z Was wie lub pamięta gdzie był "koci zamek" w Waszym urokliwym mieście? Jeśli tak, to powiedzcie, proszę :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: KOCI ZAMEK w Krakowie 08.12.02, 15:41 a mogłabyś wyjaśnić bliżej, o co ci chodzi? jedyne 'kocie zamki' kojarzą mi się z muszyną i dębicą, tzn. wspomnieniami po średniowiecznych budowlach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: KOCI ZAMEK w Krakowie IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 08.12.02, 18:19 Dokładnie, z Muszyną lecz nie z Krakowem. Jednak ktoś przedstawiając się, powiedział, że urodził się i wychował na kocim zamku w Krakowie. Gdzie to było??? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka na zamojskiego 08.12.02, 19:02 wyszukiwajka znalazła kocie zamki w szczawnicy, kroscienku, pradze czeskiej i podgórzu w krakowie: "W okolicach Zamojskiego 41 warto cofnąć się w odległą przeszłość Krzemionek. W 1886 roku archeolodzy odkryli tu cmentarzysko złożone z kilkunastu szkieletów z VII-VIII w. Miejsce to ma lokalną nazwę "Koci Zamek", a istniejąca tu osada obronna, tzw. podlasocka, funkcjonowała prawdopodobnie do XII wieku." www.podgorze.pl/?link=spacerkiem&sub=zamojskiego ale co miał na myśli twój znajomek, to lepiej było jego pytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Jottka :-) :-) :-) :-) :-) jesteś wspaniala IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 08.12.02, 19:20 Baaaaaaaardzo Ci dziekuję za Twoją zyczliwość :-) Wiedziałam, że mozna na Was liczyć :-) Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka prawdę mówiąc, 08.12.02, 19:42 to ja bym wolała się dowiedzieć, skąd się wzięło to określenie :) skoro występuje w tylu miejscach na południu polski (i w czechach), to musiało coś konkretnego oznaczać 1. w muszynie nazwa wiązana jest z istniejącym tam ponoć niegdyś zamkiem biskupa muskaty - muskaci zamek - zniekształcone jakoby przez wieki w 'koci zamek' 2. koło dębicy to nazwa średniowiecznego grodziska 3. w szczawnicy to jaskinia 4. koło pragi czeskiej to grupa skał, podobne znaczenie pojawia się w karkonoszach - nazwa skałki 5. kilka (niedużych) miejscowości w małopolsce nosi tę nazwę wychodzi mi, że może tym mianem określano jakieś porzucone ruiny, gdzie tylko koty buszowały, ale to amatorska etymologia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: prawdę mówiąc, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.02, 01:14 a ja w dziecinstwie mieszkalam na Grottgera i tam stala taka stara drewniana willa w ogrodzie i mowilo sie na nia Koci Zamek wlasnie. Niedawno ja niestety zburzyli,buu... Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: prawdę mówiąc, 09.12.02, 09:54 Gość portalu: lili napisał(a): > Niedawno ja niestety zburzyli,buu... A koty tak po prostu na bruk? Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 A w Warszawie... 09.12.02, 12:37 ...na Targówku jest sklep zwany popularnie "kocim samem". Nazwa ta nie wywodzi się jednak bynajmniej od nieortodoksyjnego asortymentu stoiska mięsnego, ale od faktu, że w latach słusznie minionych w sklepie był dostępny głównie ocet, sól, dropsy i służbowy kot, który przechadzał się między półkami, przysłuchiwał rozmowom i sprawdzał, czy kotoś nie chowa masy towarowej za pazuchę. Z tego tytułu, pomimo oficjalnego miana "Kuba", zwany był popularnie "kUbek" z akcentem na U). Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A w Warszawie... 09.12.02, 12:48 czegóż się można spodziewać po kotach warszawskich :( Odpowiedz Link Zgłoś