Dodaj do ulubionych

mieszkania TBS

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 08:59
Czy wiecie cos na temat już realizowanych lub planowanych inwestycji w
Krakowie mieszkań w systemie TBS? będę wdzięczna za każdą podpowiedź - pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: malaga Re: mieszkania TBS IP: *.76.classcom.pl 15.04.06, 16:38
      nie polecam mieszkania tbs
      czynsz jest wysoki, a mieszkanie nie jest twoje !
      spłacasz kredyt mieszkaniowy, ale nie swój lepiej samemu wziąc kredyt
      • Gość: misqu Re: mieszkania TBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:23
        Zgadza się.
        Ale jak ktoś nie ma zdolności kredytowej to jest to jedyne wyjście aby mieszkać
        na "swoim". Wynajmowanie mieszkania jest droższym rozwiązaniem. A swoje
        mieszkanie w TBSie można później sprzedać i jak pojawi się zdolność kredytowa
        to wziąć kredyt i osiąść na swoim. Poza tym z czynszami bym nie przesadzał,
        teraz większość osiedli ma swoją ochronę, etc. i itd. I w sumie czynsz mojego
        mieszkania w takim osiedlu i mieszkania w TBSie jest praktycznie taki sam.
        tylko fakt ze w metrażu jest różnica 20 m na moją korzyść.
      • Gość: frugos Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:15
        nie ma jak odpowiedz na temat
        pytanie brzmialo: "gdzie" a nie "czy"

przy okazji: nie mozna wszystkich mierzyc jedna miara, to co dla mnie ma sens,
        dla Ciebie miec nie musi
        mieszkam w TBS i jest BARDZO zadowolony

• Gość: malaga Re: mieszkania TBS IP: *.76.classcom.pl 16.04.06, 15:38
          no cóż TBS- TBSowi nie równy, ja mieszkam napewno w najgorszym i najdroższym w
          Krakowie i nikomu go nie polecam, ale napewno są tacy którzy trafili lepiej,
          gratuluję :)
          • Gość: frugos Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:14
            powiedz w ktorym, moze oszczedzisz komus "bolu glowy"? ;-)
            • malewa1 Re: mieszkania TBS 19.04.06, 14:18
              oni mają tylko jeden blok i chwała Bogu :)
    • Gość: frugos Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:17
      witaj Anka
      obecnie buduje sie malo TBS a w przyszlosci bedzie ich chyba jeszcze mniej albo
      wcale :(

zapytaj w budostal3 - mozna sie zapisac na liste zainteresowanych na mieszkania
      na Padniewskiego (raz na jakis czas ktos rezygnuje i jest szansa)

pzdr
    • Gość: gość Re: mieszkania TBS IP: *.chello.pl 19.04.06, 21:25
      1. zobacz www.forumtbs.pl
      2. aktualnie (chyba) buduje:
      TBS Krak-System
      TBS na Padniewskiego
      i prawdopodobnie może bedzie budował KTBS - Koszykarska, blok na ul. Przewóż
    • Gość: Michał Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:18
      Moja rada jest taka, żebyś zrezygnowała z TBS. Na początek płacisz kaucję,
      potem co miesiąc spłacasz kredyt za to mieszkanie, a ono i tak nigdy nie będzie
      Twoje. Nie lepiej samej wziążć kredyt w banku i kupić mieszkanie własnościowe.
      Rata kredytu jest porównywalnie wysoko z czynszem w TBSie? Acha... i jeszcze
      jedno: jeśli w życiu Ci się poszczęsci i będziesz miała spore dochody, to TBS
      może naliczyć Ci czynsz nie rugulowany, ale rynkowy (czyli będzie płaciła tak
      jakbyś wynajmowała to mieszkanie od prywatnego właściciela).
      • Gość: danni Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 16:44
        ja tez nie radze sie pchac w tbs. sama w takim mieszkam i chwilami krew mnie
        zalewa. trzy lata temu jak decydowalam sie na tbs to owszem bylo dla mnie duzo
        korzystniejsze niz wynajmowanie, tym bardziej ze jestem przyjezdna i nie mam
        rodziny w krakowie u ktorej moglabym zamieszkac:( w miedzyczasie czynsz i inne
        oplaty poszly sporo w gore, w tej chwili place tyle samo co placilabym za
        wynajnowanie, a ten tbs i tak nigdy nie bedzie moj. wiem tylko jedno ze jak
        tylko bede miala zdolnosc kredytowa to kupuje wlasnosciowe, czynsz bedzie duzo
        mniejszy, a wole placic rate kredytu i miec kiedys mieszkanie na wlasnosc, niz
        placic tbsowi i nic z tego nie miec;(
        a jesli chodzi o te dochody to z tego co pamietam jak sie rpzekroczy chyba 3100
        na gospodarstwo jednososbowe, to czynsz jest wtedy uwalniany, i moze byc nawet
        dwa razy wiekszy.
        • Gość: AM Re: mieszkania TBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:45
          niektóre TBS w umowie gwarantują ze w wypadku przekroczenia dochodów rezygnują
          z naliczania większego czynszu. Nie demonizujcie.
          • Gość: irygatorp Re: mieszkania TBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:49
            Zgadzam się z przedmówcą. NIe ma co narzekać. TBS jest dziedziczny, sprzedać
            też go można w każdej chwili. Co do dochodów to mając 3100 brutto na jedną osbę
            to by mnie stać było na kredyt a nie TBS.
            Pytam się wszystkich którzy są przeciw co sugerują jak się ma dochody 3100
            brutto na dwie osoby, zero oszczędności na udział własny w kredycie i w
            perspektywie kredyt na 30 lat.
            • Gość: frugos Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:58
              niektorym nie przetlumaczysz
              wiekszosc "krzykaczy" nie wie i _nie chce_ wiedziec, ze tbs mozna dziedziczyc,
              wynajac, sprzedac - dla NICH wazny jest AKT WLASNOSCI, tj. PAPIER

i chocby "skaly sraly" - PAPIER musi byc!

tylko, ze w razie czego papiera do garnka sie nie wlozy, zabawic sie tez nie
              mozna za jego pomoca, mozna jedynie nabawic sie wrzodow jak komornik na papier
              siadze bo za 19 lat straci sie prace (nie zycze!) i nie zaplaci dwoch rat w
              banku...

nie ma co strzepic jezyka, kazdy ma swoje racje, jesli kogos stac na to niech
              sobie placi 30 lat (czesto za wszelka cene) za wlasnosciowke ;) ja mieszkam w
              tbs i nie boli mnie brak aktu wlasnosci - moi rodzice cale zycie mieszkaja w
              "spoldzielczym" i tak jak tysiacom czy milionom ludzi nie doskwiera im brak
              "papiera" - oczywiscie moga wykupic na wlasnosc to mieszkanie za przyslowiowe
              "grosze", tylko po co? dla "papiera"? watpie ;)

jak to zwykle - "de gustibus..." ;-)

pzdr
              • Gość: bilbao Re: mieszkania TBS IP: *.autocom.pl 28.04.06, 11:43
                wiesz, janie zamierzam Cię nawracać. Robisz po swojemu, jest dowolność w
                dysponowaniu swoim losem oraz pieniędzmi.
                Ci co biorą kredyty mają rozpisane że po np 360 ratach przestana spłacać
                kredyt. Ty wiesz że mgliście za 30 lat. Bez podania konkertnej daty, bez
                rozpiski, bez gwarancji czy TBS na swoje widzimiścię nie podniesie tak czynszu
                że poczujesz po kieszeni.

Ci z kredytami po spłaceniu mieszkania mogą je sprzedać i uzyskają cenę rykową
                mieszkania. ty po tych 30 latach możesz odsprzedać partycypację i dostac ew
                odstępne ale nigdy ale to nigdy nie bdostaniesz takich pieniędzy jak ci co
                sprzedadzą hipoteczne.

Rozpoczęła sie akcja zmiany prawa by TBS można było wykpić. Dlaczego? Wytłumacz
                mi bo na forum tbs o tym się trąbi na lewo i prawo.

Wiesz, jesteś najemcą i takim pozostaniesz, czynsz nie padnie Ci do wysokości
                porównywalnej z mieszkaniem hipotecznym. Nadal będziesz płacił za NAJEM i plus
                opłaty eksploatacyjne.

Zrobisz co chesz. Niech tylko Ci którzy nabywają TBS znajaswoje prawa i wiedzą
                na czym stoją. Bo stoją w mieszkaniu którego 30 % włacili, a 70% będą spłacać
                i na dodatek nie dostaną tego Papierka któy dostanaci co wzięli kredyt. Zapłaca
                nawet wiecej od nich bo nie majawpływu na czynsz, na wybór przez TBS firm
                obsługujących TBS. A TBS to dojna krowa dla ich prezesów. Sam myślałem o TBS
                ale czytałem umowy, myślałem i modliłem się Boga o madrość w decyzjach. Teraz
                zanabyłam malutkie mieszkanko ale na własność.

Wybór należy do ciebie.
                • malewa1 Re: mieszkania TBS 01.05.06, 17:07
                  też tak sądzę, a poza tym jeżeli kiedys stracę pracę to na czynsz w TBS nie
                  będzie mnie stać płacę w końcu co miesiąc ponad 800 zł za 54 m, do tego prąd
                  więc razwm ok 1000 zł.Fakt, że 3 lata temu też wydawało mi sie to najlepszym
                  rozwiązaniem i teraz żałuję, ale oczywiście każdy takie decyzje podejmuje sam.
    • Gość: Ataman Re: mieszkania TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 23:17
      A nie może być mieszkanie lokatorskie w Spółdzielni Mieszkaniowej, które po 25
      latach będzie twoje, a kredyt bierze spółdzielnia a nie Ty?
      Wiem że takowe mieszkania buduje Lokatorska SM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka