Dodaj do ulubionych

Krakowianie pomóżcie !

01.04.06, 11:51
Bardzo proszę, nie zdejmujcie tego apelu z forum, jesteście jedyną deską
ratunku! Jestem samotną mamą, 7.04. skończę 23 lata, moja córeczka ma 5
miesięcy. Żyjemy w strasznym ubóstwie, potrzebujemy pomocy
materialnej .Zwłaszcza święta będą ciężkie. Utrzymujemy się z zasiłku 263 zł,
z czego musimy zapłacic czynsz, media i kupić jedzenie. Czasami jest tak, że
nie mamy chleba przez kilka dni i wtedy gotuję kaszę lub ryż, by oszukać
żołądek.Mieszkam z mamą, która nie pracuje, bo dla pracodawców jest za stara
choć ma 52 lata. Mieszkamy w 1- pokojowym mieszkaniu, które pilnie wymaga
remontu, ale nas nie stać, Farba odpryskuje z sufitu i spada prosto na stół.
Nie mamy wiele- stary telewizor, 35- letnia lodówka, która lata swej
świetności ma dawno za sobą, zimną wodę w kranie.Na kąpiel grzeję Zuzi wodę
na piecu, bo gaz skończył się 2 miesiące temu. Niedługo węgiel też się
skończy i nie bęsdzie na czym ugotować Zuzi mleka. Nie mam odkurzacza, nasz
stary poczciwy "ogórek" dawno się spalił, zamiatam szczotką ryżową. Pralka,
jedyna rzecz, która łaczyła mnie z cywilizacją, zepsuła się, piorę ręcznie.
Nie mamy czystej pościeli, bo nie ma jej w czym wyprać. Myślałam, że ochrzczę
małą na świeta, ale nie ma za co kupić podstawowych rzeczy. W święta chyba
nie będziemy jeść, zasiłek już się skończył- kupiłam jedzenie i pieluchy dla
małej, by nie odczuwała biedy na własnej skórze. Proszę, pomóżcie, nie mamy
do kogo sę zwrócić, jestem u kresu sił! Ewelina 889 768 343 Przepraszam, że
mój apel nie pasuje do tematyki forum, ale mam nadzieję że mi wybaczycie.
Obserwuj wątek
    • mrug Re: Krakowianie pomóżcie ! 01.04.06, 11:53
      A masz na internet??
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 14:51
        Szanowny obywatelu Mrug. Nie stać mnie na Internet. Jestem w bibliotece, gdzie
        dobro to jest darmowe. Pozdrawiam.
    • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 01.04.06, 11:58
      Kupię Ci żywność i środki czystości ,na pieniądze nie licz-mam przykre
      dośwaidczenia!!Daj faktyczny namiar na moją pocztę,Henio 56 Ci podwiezie!!.
      Może mi się uda załatwić pracę dla matki,ale mosze coś więcej o Niej wiedzieć!!
      pozdrawiam!!głowa do góry!!;o))
    • peteen Re: Krakowianie pomóżcie ! 01.04.06, 12:24
      mimo wszystko nie jest to najwłaściwsze miejsce do szukania pomocy, polecam
      caritas kraków, mops w dalszym ciągu...
      widzisz, pisanie na forum jest nieweryfikowalne - ten post juz sie pojawil raz,
      potem były żarciki pod adresem emaus_willowe (nota bene też polecam), skąd mamy
      wiedzieć, że nie klamiesz? zwłaszcza, że piszesz z neostardy i podajesz numer
      heyah...
    • Gość: Annia Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.06, 15:24
      > Myślałam, że ochrzczę małą na świeta, ale nie ma za co kupić podstawowych rzeczy

Jakie rzeczy masz na mysli?
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 14:27
        Kochani! Nie ośmieliłabym się poprosić o pieniądze, wiem, że wiele osób
        naciąga, dlatego nie mam nic przeciwko temu, by ktoś, kto mieszka blisko mojego
        miejsca zamieszkania, odwiedził mnie i sprawdził faktyczne warunki. Piszę do
        Was z pobliskiej biblioteki, a numer 889 768 343 (hehah)to jedyny jaki
        posiadam, gdyż nie mam stałego dochodu i nie mogę płacić abonamentu. Serdecznie
        dziękuję za to, że w ogóle odpowiedzieliście. Mieszkam niedaleko Krakowa, w
        Kazimierzy Wielkiej. Jeśli chodzi o wykształcenie mojej mamy, to nie ma nawet
        matury, najpierw pracowała jako opiekunka społeczna, potem w wyniku redukcji
        zatrudnień została zwolniona. Nie gardziła żadną pracą, sprzątała, grabiła
        nawet liście przy UMiG, radząc sobie sprawniej niż nie jeden męzczyzna, mimo iż
        moja mama to maleństwo - liche 150 cm :-) Ja sama chętnie podjęłabym
        jakąkolwiek pracę, ale u nas w miasteczku nie ma pracy, a jeśli jest, to szybko
        dostaje ją ktoś z otoczenia urzędników. Ja mam tylko maturę, studia musiałam
        przerwać już na pierwszym roku, bo nie było mnie stać nawet na dojazd. Nie
        jestem pazerna na pieniądze, nie wiem też , gdzie mogę zwrócić sie o pomoc.
        Wiem jednak, jak ciężko musicie pracować na to, co Państwo macie, nikomu nic
        nie spada z nieba, ale jeśli jest coś, co Wam już nie służy, to ja chętnie
        przyjmę. Pozdrawiam i dziekuję!
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 14:50
        Szanowni państwo! Po raz drugi przeczytałam Wasze odpowiedzi na mój apel.
        Widzę, że jesteście nieufni, rozumiem to jak najbardziej, internet jest
        anonimowy i sprzyja nieuczciwości. Gdybym nie była zdesperowana, nigdy nie
        poprosiłabym nikogo o pomoc. a jeśli chodzi o rzeczy do chrztu, to choćby
        ubranko, świeca, szatka, o wyprawianiu chrzcin nawet nie marzę, na to może
        sobie pozwolić ktoś, kogo na to stać. Mnie zależy przede wszystkim na samym
        sakramencie. To tyle jeśli chodzi o chrzest. Pozdrawiam.
        • wij.paszczak Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 15:10
          Skoro mieszkasz w Kazimierzy Wielkiej,to czy nie powinnaś zamieścić takiego
          apelu na forum kieleckim?...chyba troszkę bliżej dla ewentualnego
          darczyńcy,jeśli miałby Ci coś przywieść?...
        • Gość: Annia Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.06, 23:13
          . a jeśli chodzi o rzeczy do chrztu, to choćby
          > ubranko, świeca, szatka, o wyprawianiu chrzcin nawet nie marzę, na to może
          > sobie pozwolić ktoś, kogo na to stać. Mnie zależy przede wszystkim na samym
          > sakramencie. To tyle jeśli chodzi o chrzest.

Ubranko - wystarczy białe, czyste - mogą być zwykłe śpioszki czy kaftanik, nie
          musi to być od razu niewiadomo jaka kreacja

Świece kupuje chrzestny
          Szatke kupuje chrzestna
          Poza tym szatka i świeca to nie są niewiadomo jakie wydatki. Jestem chrzestna
          dwójki dzieci i kupowałam szatki - to wydatek ok 5-7 zł

Jeśli faktycznie zalezy Ci na sakramencie to ochrzcisz dziecko bez wymyslania
          takich argumentów.
          • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:25
            Anniu, masz rację, jeśli szczęśliwie dotrwamy do lata, ochrzczę maleńką w
            śpioszkach i kaftaniku.
    • Gość: gość Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:59
      Może zamieść swoją prośbę na gazetowym forum Dziecko oddam/przyjmę. Tam działa
      wiele wspaniałych dziewczyn, które pomagają potrzebującym mamom.
      • Gość: Sylwia Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:38
        A ja polceam ruszyc tyleczek i poszukac pracy nawet isc na ulotki teraz
        potzrebuja tam wiele mlodych osob a mama sie zajmie dzieckiem. A jak nie to
        trzeba myslec troche wczesniej zanim sie zrobi dziecko ( chodz mzoe byc w padka)
        szukaj tatusia neich palci alimenty za dziecko jak umial je zrobic to neich
        teraz placi.
        • gph Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 15:46
          Gość portalu: Sylwia napisał(a):

> A ja polceam ruszyc tyleczek i poszukac pracy nawet isc na ulotki teraz
          > potzrebuja tam wiele mlodych osob a mama sie zajmie dzieckiem. A jak nie to
          > trzeba myslec troche wczesniej zanim sie zrobi dziecko ( chodz mzoe byc w
          padka
          > )
          > szukaj tatusia neich palci alimenty za dziecko jak umial je zrobic to neich
          > teraz placi.

wzruszająca porada, pełna mądrości życiowej.
          • jadzka42 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 15:51
            i zyczliwosci...
          • Gość: milena Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:20
            prosisz nas o pieniądze ,zarejestrowalas się w urzędzie pracy? nie wierzę ,że
            nie możesz znaleźć jakiejkolwiek pracy,nawet jako sprzątaczka? przecież
            żywność ,pieniadze się kiedyś skończą co wtedy?
            a gdzie jest ojcieci dziecka? czemu nie płaci alimentów?
            • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 16:40
              Miejcie serce!!
              Sam fakt ,że dziewczyna napisała ten list,świadczy w jakich jest
              tarapatach,wolę pomóc człowiekowi naprawdę potzrzebującemu niz wysłać pieniądze
              temu gałganowi o>Rydzykowi!!.Zawsze mówię ,że każdy musi przeżyć upadek z
              konia,wtedy nie będzie drwił z nieszczęścia innych.Może naprawdę my jesteśmy
              dla niej jedynym ratunkiem!!.A Chcielibyście w kolejnym Fakcie przeczytać
              o matce jej córce i małym berbeciu które z ubóstwa odebrały sobie życie bo
              świat się im zwalił na głowy.!!!

zawalił!!!.
            • jadzka42 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 16:49
              Nie chcesz pomoc, nie potrafisz to milcz! Nie kop lezacych! Nie masz zadnego
              prawa o cokolwiek sie tej dziwczyny pytac, nie wiesz co za tym stoi, nie wiesz
              jak jest. Zgadzam sie z longim ze jesli tu prosi (nie o pieniadze) to musi cos
              w tm byc...Lepiej raz pomoc za duzo niz raz za malo.
              • monika_irl Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 17:11
                jadzka42 napisała:

> Nie chcesz pomoc, nie potrafisz to milcz! Nie kop lezacych! Nie masz zadnego
                > prawa o cokolwiek sie tej dziwczyny pytac, nie wiesz co za tym stoi, nie
                wiesz
                > jak jest. Zgadzam sie z longim ze jesli tu prosi (nie o pieniadze) to musi
                cos
                > w tm byc...Lepiej raz pomoc za duzo niz raz za malo.

nie mam nic do pomagania potrzebującym, jeśli ktoś naprawdę potrzebuje to jak
                najbardziej, ale trzeba też być nieco ostrożnym w tych czasach. to jest
                przykład:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=39644023
                a teraz odpowiedz:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=32623080&a=32623080

>
                • bluetab70 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 17:58
                  moniko i inni wątpiący:
                  wejdźcie do wyszukiwarki, tam znajdziecie posty eweliny z forum oddam/przyjmę.
                  Dziewczyna podaje swój adres, nr telefonu...naprawdę można ją zweryfikować,
                  jeśli ktoś bardzo chce.
                  NB Kazimierza Wielka to malutkie miasto ok 20 km za Proszowicami - mogę sobie
                  wyobrazić, że niełatwo tam o pracę, a z postów eweliny raczej nie wynika,żeby
                  ją było stać na codzienne dojazdy do Krakowa.

Podobnie jak jadzka42 i longwehicle jestem zdania, że lepiej pomóc
                  niepotrzebnie, niż nie pomóc naprawdę potrzebującemu.
                  Więc jeśli nie możecie/ nie chcecie wnieść do tego wątku nic konstruktywnego,
                  dajcie spokój...

• monika_irl Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 18:12
                    bluetab70 napisała:

> moniko i inni wątpiący:
                    > wejdźcie do wyszukiwarki, tam znajdziecie posty eweliny z forum oddam/przyjmę.
                    > Dziewczyna podaje swój adres, nr telefonu...naprawdę można ją zweryfikować,
                    > jeśli ktoś bardzo chce.
                    > NB Kazimierza Wielka to malutkie miasto ok 20 km za Proszowicami - mogę sobie
                    > wyobrazić, że niełatwo tam o pracę, a z postów eweliny raczej nie wynika,żeby
                    > ją było stać na codzienne dojazdy do Krakowa.
                    >
                    > Podobnie jak jadzka42 i longwehicle jestem zdania, że lepiej pomóc
                    > niepotrzebnie, niż nie pomóc naprawdę potrzebującemu.
                    > Więc jeśli nie możecie/ nie chcecie wnieść do tego wątku nic konstruktywnego,
                    > dajcie spokój...
                    >
                    >
                    >

wyobraź sobie że pierwsze co zrobiłam to weszłam w wyszukiwarkę i znalazłam
                    posty eweliny, tylko że ona tak juz prosi od początku grudnia zeszłego roku, a
                    jest dziewczyną młodą i napewno znalazła by jakąkolwiek pracę chociażby dla
                    kilku złoty żeby kupić jedzenie.
                    Tak jak pisałam powyżej nie mam nic przeciwko pomocy dla osób potrzebujących ,
                    uważam tylko że należy byc ostrożnym.
                    • Gość: ewaa Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:12
                      O pracę naprawdę jest trudno jeżeli nie mieszka się w dużym mieśćie .Sama
                      mieszkam 30 km od Krakowa i pracy szukam 6 lat.
                      Nie dziwię sie więc ,że od grudnia Ewelina nie znalazła pracy.
                      Proszę Państwa ,życie uczy pokory.Ostrożnie więc z "negatywnymi"wypowiedziami.
                      • Gość: wredna Re: Krakowianie pomóżcie ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.06, 21:28
                        Wlasnie,wlasnie....tez tak uwazam...tylko,ze moj post skasowano bo stanelam w
                        obronie dziewczyny(a jedyne slowo,ktore moglo sie nie spodobac "wykropkowalam"!!!)
                  • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:50
                    Dziękuję, że to sprawdziłaś, faktycznie pomogły mi dziewczyny z oddam/ przyjmę,
                    podarowały ubranka dla małej , ja też, kiedy mogłam, oddałam innym
                    potrzebującym dzieciom rzeczy, z których mała wyrosła.
                • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:45
                  Moniko, zgadzam się.Wielu ludzi wykorzystuje dobroć innych. Nie proszę o
                  pieniądze, ani też jakiś nowy telewizor, który możnaby sprzedać i czerpać z
                  tego zysk. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
              • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:40
                Dziękuję za tę wypowiedz, faktem jest, że nie proszę o pieniądze. Nie chcę
                zarabiać na dobroduszności innych lub kogokolwiek oszukać, daję słowo !
                • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:50
                  m_e!!Postaram sie w sobote lub w niedziele podrzucić przez przyjaciela
                  rzezczy i produkty dla Ewojej rodziny.Sam nie mogę bo w tej chwili już siedzę
                  na d...i czekam na telefon z Poltransplantu!!.Muszę być wtedy w pół godziny w
                  Klinice.Henio zadzwoni i umówi sie z Toba,co i gdzie!!.Pozdrawiam i głowa do
                  góry!!.Nie trać wiary w ludzi,cą też dobrzy ludzie choć coraz więcej jest
                  sq....!!
                  • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:53
                    Cieszę się, że ktoś mnie odwiedzi, wtedy wątpliwości znikną
            • Gość: wredna [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.06, 17:54
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: wredna A w ktorym to miejscu.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.06, 18:36
                ..."zlamalam prawo",ze moja odpowiedz zostala skasowana????????
                Nie badz dziecinny,moderatorze,to smieszne :-P
                • mama_ewelina Re: A w ktorym to miejscu.... 05.04.06, 09:56
                  Każdy powinien mieć prawo wypowiedzieć się na móój temat, nawet mnie obrazić,
                  jeśli czuje, że powinien, po to mamy internet, żeby wyrażać swoje myśli i
                  uczucia!!!Pozdrawiam Wredną!
            • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:35
              Nie proszę Was o pieniądze. Nigdy bym nie śmiała! Nie ma u nas nawet wolnego
              etatu sprzątaczki, chętnie bym poszła do takiej pracy! A jeśli chodzi o ojca
              Zuzi, to przed jej urodzeniem odwidziało mu się zostać tatą, nie chciał nawet
              dać małej nazwiska. Jeszcze jak byłam w ciąży, znalazł sobie inną panią.Z
              pomocą jednej pani sporządziłam pozew i złożyłam. Wkrotce pewnie rozpatrzą. Z
              tego co wiem to tata małej jest za granicą, boje sie, że bedzie się uchylał,
              ale miejmy nadzieję, że to się nie sprawdzi. Mam nadzieję, ze Bulinka dostanie
              alimenty. Jeśli nie bedzie płacił ...o rany! jak go wtedy zmusić? Mam nadzieję,
              że ktoś mi poradzi.Dziękuję Ci za odpowiedz na apel, trzymaj się ciepło!
        • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:10
          Ale jesteś samica psa!!
          • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:10
            To do Sylwii
            • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:18
              m_e!!
              Napisz na adres mailowy!!
          • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:59
            Ups! Może lepiej, że nie widze tej wypowiedzi! :-) Pozdrawiam Wredną!
        • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 09:21
          Sylwio, jeśli znalazłabyś się kiedykolwiek w sytuacji, kiedy przed samym
          porodem zostajesz na lodzie i musisz zaczynać od zera z dzieckiem które przez
          pierwsze miesiące swojego życia nie przespało spokojnie dwóch godzin,pewnie
          łatwo byłoby Ci zrozumieć ten stan. Nie prosiłabym nikogo o pomoc, narażając
          się na taką krytykę. Ale rozumiem Cię, pewnie tak samo bym myślała. Zyczę Ci
          wszystkiego dobrego!
    • polski0001 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:10
      Tutaj dziewczyna prosi o pomoc Zeczowa a nie pieniezna Takze jak macie jakies
      ciuchy czy cokolwiek niepotrzebnego to co wam sie stanie jak zamiast na
      smietnik oddacie dziewczynie ktora naprawde moze potrzebowac pomocy Ja mieszkam
      za granica ale na wakacje postaram sie zorganizowac taka mala akcje zbiorcza
      jak bede w kraju to Naprawde nic nie kosztuje Tylko troche CHECI i zyczliwoscie
      postawcie sie w jej skórze Dobrze napisal Longi ze jak komus sie zawsze dobrze
      wiedzie to czegos takiego nie zrozumie !!!
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 10:02
        Dziękuję!
    • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:18
      Ewelina napisz czego potrzebujesz,cholera gdzybym wczesniej wiedziała nie
      rozdawałabym mebli i sprzętu znajomym..wrrr.Może uda mi się jakoś Tobie i
      maluszkowi pomóc.Nie mam już ciuszków po Juleczce bo ona ma 16 miesięcy i
      te "stare" już dawno sie skończyły...A nie możesz popytać w WYdziale Spraw
      Rodzinnych? Jeśli ojcostwo jest ustalone a facet nie płąci to pomogą,jeśli nie
      to tym bardziej.Ich zasciłęk jest o wiele większy niż ten który masz teraz.Wiem
      bo moje koleżanki "zgarniają" po 500zł i jeszcze dopłaty do mediów mimo że
      dorabiają ale to zatajają(świnie wiem).POradzimy coś wspólnie nie martw się.
      • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 03.04.06, 22:20
        W jaki sposób można Ci przekazac pieniądze?
        • bluetab70 Re: Krakowianie pomóżcie ! 04.04.06, 09:13
          Weronko, tu jest nr tel:
          Ewelina 889 768 343

ja mam trochę rzeczy po moim synku, spakuję i wyślę do Eweliny.
          • longwehicle Re:m_e!!Do tygodnia podjedziemy do Ciebie!! 04.04.06, 09:19
            Napisz co potrzebujesz?Głowa do góry!!;o))
            longwehicle@gazeta.pl
            • Gość: tomek Re:m_e!!Do tygodnia podjedziemy do Ciebie!! IP: *.dialup.tiscali.it 04.04.06, 21:58
              Nie piszcie tutaj tylko zadzwoncie do niej bo ona nie ma neta w domu tylko
              kozysta z niego w biblotece Dlatego lepiej zadzwonic na kom !!
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 10:04
        Sąd musi najpierw ustanowić ojcostwo, bo ojciec nie chciał dać Zuzi swojego
        nazwiska, a potem zasądzi alimenty.
      • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 10:09
        Znajomym napewno też się przydadzą! Pokój mam zagracony w kuchnia świeci
        pustkami. Najpierw sąd musi ustanowić ojcostwo, bo tato Zuzi nie chciał dać
        maleńkiej nazwiska, potem zasądzi alimenty.
        • jadzka42 Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 10:29
          Wazne ze by sad ustalil ojcostwo ale nie dawaj jej jego nazwiska. Nie zasluzyl
          na to. Mozna zrozumiec ze ktos nie chce zyc z matka swego dziecka ale nie mozna
          zrozumiec totalnego odwrocenia sie i nie brania odpowiedzialnosci.
          Jesli wyjechal za granice i ma legalna prace to mozna go zmusic do placenia
          alimentow. Polska ma zawarte porozumienia z innymi krajami. Ale musi sie znac
          miejsce jego pobytu. Jesli pracuje na czarno to nie ma szansy...
          Ciesze sie ze znalazlas tu ludzi ktorzy Ci pomoga
    • fasolmama Re: Krakowianie pomóżcie ! 04.04.06, 21:27
      Chętnie pomogę, też jestem przed chrzcinami córci. Kupię ubranko. Podaj mi
      rozmiar, przeszperamy allegro i coś razem wybierzemy.

Acha!! Pisz na priv'a. Buziaki dla Maluszka

PS. Eh Krakusy, aż żal się robi na sercu jak się niektóre wypowiedzi czyta!
      Wstyd!!!
      • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 04.04.06, 22:21
        Dzwoniłam.Dam pieniądze co miesiąc a ubranko już dostanie po mojej córeczce
        cały komplet;-)
        • mama_ewelina Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 10:17
          Weronika obiecała mi ubranko, za które dziekuję z całego serduszka! A co do
          tych pieniążków, to choć jesteśmy potrzebujące, nie podoba mi się ten pomysł.
          Nie to, że jestem jakąś głupawą niewdzięcznicą, alemyślę, żę dopóki nie zna
          mnie osobiście nie powinna tego robić.
    • Gość: Mik Ewelino............ IP: *.pxs.pl 05.04.06, 09:25
      dlaczego nie szukasz pomocy w swojej miejscowosci? W takich małych miastach
      wszyscy się znają więc wiedzą że ci jest cięzko. A może jednak wcale tak nie
      jest jaki piszesz?
      • longwehicle Re: Ewelino............ 05.04.06, 09:37
        Pożyj,Zobacz ,chyba nie Wiesz co potrafią zrobić z człowieka stare cioty!!!.
        Samotna matka z dzieckiem???Toż parę kilometrów od Krakowa jest XIX wiek!!
        Tylko proboszcz ręce zaciera!!;o((.Oglądaliście filmik o moherach buszujących w
        pokoju studentki/wynajmujacej od nich pokój/Toż to sodomia i gomoria!!/!!
        • mama_ewelina Re: Ewelino............ 05.04.06, 10:25
          wyjąłeś mi to z ust
        • mama_ewelina Moje podsumowanie 05.04.06, 10:43
          Kochani! Dziękuję za tę goracą dyskusję! Świadczy ona o tym , że jesteśmy
          wolnym krajem i możemy wyrażać bez kompleksów swoje zdanie.Macie prawo do tych
          opinii, bardzo za nie wszystkie dziękuję! Ale apeluję, nie przechodźcie
          obojętnie i przekreślajcie potrzebujących. Jeżeli tylko możecie coś od siebie
          dać, co nie będzie Was wiele kosztować, dawajcie to.
          Jeśli chodzi o mnie, to cieszę się, że ktoś z Was mnie odwiedzi. Najlepsze,
          co dziś zanoszę do domu, to Wasze wsparcie i zrozumienie wielu z Was.Nie jestem
          może zbyt wykształconą osobą, ale i może zbyt inteligentną też nie, choć kiedyś
          byłam silniejsza, ostatnie wydarzenia spowodowały, że trudno mi odbić się od
          dna. Ale jestem wdzięczna za deklaracje pomocy, za słowa wsparcia. Nie życzę
          nikomu, by znalazł się w takiej sytuacji gdzies na końcu świata, w małej,
          zacofanej mieścinie, gdzie nie ma wielkich perspektyw. Chcę Wam powiedzieć, że
          mam cudowną mamę.Życzę Wam dużo szczęścia , a jeśli podobnie jak ja jesteście
          już rodzicami, także tyle radości z bycia mamą/tatą, ile tylko zdołacie
          udźwignąć!
      • mama_ewelina Re: Ewelino............ 05.04.06, 10:24
        Miku! W takich małych miejscowościach jest właśnie tak, że czyjeś niepowodzenie
        jest atrakcją, o której rozprawia się na ławeczkach, a im więcej niepowodzeń,
        tym większa jest radocha.Właśnie dlatego, ze jest tak, jak mówię, tylko zaufani
        wiedzą , jak jest. Gdyby było inaczej, moja córka byłaby wytykana palcami i
        nazywana "nańduchem". Bezinteresowna pomoc - domena garstki ludzi w tym
        miasteczku
        • ewa33a Re: Ewelino............ 05.04.06, 12:00
          Ile miesięcy ma Twoja córeczka? Bo chyba sie pogubiłam. Pewnie jest starsza od
          mojej ale mimo to służę pomocą, myślę , że moge wybrać sie do Kazimierzy i
          przywieżć coś
          • longwehicle Re:ewa33a............ 05.04.06, 12:04
            Albo w sobotę albo w Niedzielę jadę z Heniem56 do Kazimierzy,jak Chcesz możemy
            coś dla niej zawieżć!!;o)).
            • longwehicle R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:12
              Forumowym BEJBI,jest nas tylu,wielu dobrych i zacnych ludzi/z małymi
              wyjątkami!!;o))/,Przeciez nie trzeba dużo ,żeby dziecko sie uśmiechnęło.Może
              tego chce Nasz Jan PawełII,spróbujmy!!!.Tylu ludzi potrzebuje pomocy,miejmy
              też taką małą cegiełkę w budowaniu Zamku Szczęścia!!!!
              • jadzka42 Re: R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:15
                Tez o tym myslalam i uwazam ze dobra inicjatywa.
                • weronka77 Re: R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:19
                  Znakomity pomysł,ja tez chcę się z Wami spotkac i przekazać dla Eweliny
                  pieniądze i rzeczy;-)
              • fasolmama Re: R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:24
                Hej DługiPojeździe !!! Ja chętnie pomogę. Mogę np. zaopatrywać Malenstwo w
                niezbędne kosmetyki, czasem jakieś pieluszki. Póki co mam ograniczone
                możliwości transportowo-dojazdowe, bo sama mam takie Maleństwo w domu. Ale na
                szczęście są sklepy internetowe...

Przepraszam za prywatę, ale chyba wybieracie się do Maluszka i Rodzinki??
                Mogłabym przygotować jakąś paczkę żywnościową na święta. Mógłby to ktoś
                podrzucić??
                • weronka77 Re: R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:27
                  Kochani a może ktoś z Was ma jakieś sprawne a niepotrzebne Wam sprzęty
                  agd,meble? Ja mam czajnik bezprzewodowy na przykład a dzisiaj jeszcze popytam
                  wśród znajomych.Mam nadzieję że się zorganizujemy i damy radę ;-) Jestem z Was
                  wszystkich dumna bardzo! SUPER:-)
                  • jadzka42 Re: R:Czemu ta mała nie może zostać naszym... 05.04.06, 12:34
                    Moze odczekajmy z zbieranem zanim chlopcy sie nie rozejrza co potrzeba.
                    Potem bendziem myslec i szukac. A co sie nie znajdzie to zrzutke bedzie mozna
                    zrobic i zakupic.
            • Gość: wredna Re:ewa33a.......... do longwehicle :-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.06, 12:40
              Ja tak nie na temat...mama_ewelina w piatek ma urodziny :-)
              Jak wybierasz sie do niej w weekend to przekaz jej zyczenia "pourodzinowe" ;-)
              bo moze juz do piatku nie bedzie na forum.
            • ewa33a Re:ewa33a............ 05.04.06, 14:26
              fajnie , że jedziecie , chetnie coś podrzucę. Tylko nie bardzo wiem co:-
              ).Czytam, że żywnośc i środki czystości przywieziecie, może kupic pieluszki ,
              ciuszków nie mam bo moje dziecię ma 3 miesiące, pewnie byłyby za małe:-)).
              Sama nie mam zbyt wiele ale chętnie dołączę sie do pomocy.
              Zadzwonię do Eweliny i zapytam.
              Dzieki
    • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 16:12
      KOchani kontaktujcie się ze mną na priva bo zdaje się że będę miała dla Eweliny
      pralkę(Franię) o jedzenie od firmy Oskroba;-)Bardzo proszę Longiego żeby
      napisał mi kiedy i jak do Eweliny jadą to soę umówimy bo chciałaby, dac dla
      niej pieniądze i rzeczy;-) Zuzia potrzebuje pampersów od 4-9kg i od 7-14 o ile
      pamiętam dobrze,ponadto mleko Nan 2R no i środki
      pielęgnacyjne.Chusteczki,oliwki,pudy itp..Bardzo proszę o kontakt bo cały czas
      załatwiam dlae niej różne rzeczy i może być tego sporo;-)
      • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 18:21
        Rozmawaiałem z ewelinka ,umówiłem sie ,że przyjedziemy do niej w sobotę ok.13.00
        Znacie mój adres emilowy!!.Teraz dziewczyna potrzebuje najpotrzebniejsze rzeczy
        idą Święta>słyszałem jej głos i małej !!!.Oni są naprawdę/istnieją/-jak nie
        pomóc!!;o)).
        • longwehicle Re:peteen przybij wątek szpileczką!!Proszę!;o)) 05.04.06, 18:35
          Jadę tam z heniem w sobotę przywiozę niedowiarkom fotki.
          Mamy małą Zuzię -od dzisiaj bedzie naszą maskotką i pupilką!!!Nie... zabawką!!!.
          KrakForum nie jest takie złe!!!;o)))
    • weronka77 Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 18:49
      POdaję mój numer 501-301-906 i proszę o kontakt wszystkich którzy chcą
      pomóc.Rozmawiałam dzisiaj z Eweliną-jest kiepsko ale pomożemy!
    • kmkasia Re: Krakowianie pomóżcie ! 05.04.06, 22:33
      Ja chętnie wyślę trochę ubranek, tyle, że nie wiem gdzie i komu podrzucić.
      • longwehicle Re: Krakowianie pomóżcie ! 06.04.06, 10:43
        Rano rozmawiałem z weronką i wspólnie ustaliliśmy ,że wieczorem na FK-
        umówimy sie gdzie spotkamy się w sobotę aby podać rzeczy dla ewelinki.Optowałbym
        za parkingiem pod Almą/na kierunku dalszej jazdy/w godzinach 10.00-10.30,każdy
        coś w sobote musi załatwić czy upitrasić więc im wcześniej tym lepiej!!.Chcecie
        wcześniej nie ma problemu.Sugeruję,żeby nie dawać bzdur,bo dziewczynie w tej
        brakuje podstawowych rzeczy i produktów.Notabene jakbym dopadł tego "tatusia"to
        bym go za "Dzadża "powiesił na drzewie!!;o))Pozdrawiam i jestem szczęśliwy,że
        jednak są ludzie którzy chcą pomóc innym.!!!Zawsze mówię,że mnie też takie coś
        może spotkać,więc....!!!
        • ewa33a Re: Krakowianie pomóżcie ! 06.04.06, 13:27
          kilka osób nie z tego forum zdeklarowało sie takze pomóc. Przyjedziemy w sobote
          i przekazemy Ci. Widziałam zdjecia dziewczyn, sa super! Ja tez mam mała Zuzie
    • Gość: farmaceutka jedna Longwehicle jestem pod wrażeniem IP: *.ghnet.pl 06.04.06, 16:57
      zaangażowania..
      Samotna Mamo Zuzi- ja również samotnie wychowywuje dziecko, ale mnie los
      potraktował bardziej łaskawie. Na rzeczy użytku codziennego widzę, że możesz
      liczyć od forumowiczów. Ja mogę wspomóc jeżeli chodzi o branże apteczną. Masz
      witaminy dla Małej? Vit D3? Syrop przeciwgorączkowy? Herbatke koperkową? Maść
      na pupe dla niemowlaka?? Czego potrzebujesz? Jutro będę w pracy, mogę coś
      przynieść na miare moich możliwości finansowych. Może nawet uda mi się
      podrzucić pod Alme w sobote.
      • ewa33a Re: Longwehicle jestem pod wrażeniem 06.04.06, 18:15
        potrzebna jest maść przeciwalergiczna np. flucinar , załatwisz?
        • Gość: farmaceutka jedna Re: Longwehicle jestem pod wrażeniem IP: *.ghnet.pl 06.04.06, 18:44
          Flucinar jest na recepte. To silny steryd miejscowy, długodziałający.
          Uzasadnienia do stosowania tego leku u dzieci muszą być bardzo poważne, ma
          bardzo dużo działan niepożadanych i w pediatrii nie stosuje sie go. Nie
          podejmuje się "załatwiania" leków bez recepty, ktore są z przepisu lekarza.
          Przykro mi. Jezeli bedzie recepta to ok.
          • longwehicle Re: Longwehicle jestem pod wrażeniem 06.04.06, 19:25
            To nie dla małej ,tylko dla eweliny,od prania dostała egzemy-tak mówiała!!.
            Nigdy nie doradziłbym tej maści niemowlakowi!!
            • weronka77 Re: Longwehicle jestem pod wrażeniem 06.04.06, 22:50
              Spoko;-) Znajoma wydębi dla Nas receptę w szpitalu,kupi maść i dostarczy mi do
              domu;-)Mam nadzieję że dadzą jej receptę.Problem z tą diabelną Franią...jest
              sprawna u babci w piwnicy ale cholera nie mam klucza do głównych drzwi i
              dzisiaj dopiero trzeci sąsiad zgodził się pożyczyć;-( Może Nam nowa pralka
              cudem z nieba spadnie?Oby;-)
            • weronka77 Re: Longwehicle jestem pod wrażeniem 06.04.06, 22:52
              Spoko.Znajoma postara się "wydębić" receptę w szpitalu,kupi maść i dostarczy mi
              ją jutro i ile lekarze zgodzą się receptę wypisać...Z Franią jest problem bo
              mimo że jest cała i sprawna w piwnicy babci to nei mamy klucza do dzrwi
              głownych i dopierto mi sąsiad pożyczył ale nie mam gwarancji że będzie w
              sobotę;-( Może NAm ta pralka z nieba spadnie?;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka