Dodaj do ulubionych

Włoska msza

IP: *.autocom.pl 25.04.06, 23:36
Kiepski żart tego minoryty i godne ubolewania lekcewaznienie tradycji
Kościoła, który od setek lat po dziś dzień używa wszak języka łacińskiego.
Zresztą to na szczeście nadal oficjalny język Stolicy Apostolskiej. Prawda,
Vaticanum Secundum zminił liturgię i pozwolił uzywać jezyków narodowych, ale
pamiętajmy, że łacina jest nadal najwazneijszym i podstawowym językiem
liturgii. I jeszcze jedno, tak w ogóle, to nie mam nic przeciwko włoskim Mszom
Św.,skoro jest jak się okazało taki zapotrzebowanie, ale sprzeciwiam się
deptaniu tożsamości Kościoła, nawet nieświadomie i poprzez kiepski żart. Aha,
i wcale nie jestem Lefebrystą:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomaszek Bravo! IP: *.51-151.net24.it 26.04.06, 10:06
      Bardzo dobra decyzja.W koncu w Rzymie jest mnostwo Mszy w j. polskim. to w
      miescie papieza przynajmniej jedna po wlosku moze byc. Mam mnostwo znajomych
      Wlochow ktorzy jezdza do Krakowa i chetnie na taka Msze pojda. Brawo tem ksiadz!
    • Gość: von Trotta Kogo oni wybierają na przełozonych? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.06, 10:45
      "- Pewien turysta zapytał nawet, czy ksiądz mógłby odprawić dla pielgrzymów z
      Rzymu mszę w języku łacińskim. Zdziwiłem się i zapytałem, czy przyjechali do nas
      starożytni Rzymianie. A ponieważ było zainteresowanie mszami po włosku,
      postanowiliśmy je co tydzień odprawiać - mówi o. Andrzej Zając, franciszkanin,
      kustosz i gwardian klasztoru. Pierwsza odbędzie się w najbliższą niedzielę."

Najwyraźniej niedouczony modernistyczny franciszkanin nie wie, że w Watykanie
      łacina jest językiem urzędowym i ysli, ze Benedykt XVI jest starożytnym
      Rzymianinem...

Ale Ojciec Święty przypomni i takim "arbuzom", czym jest Kościół katolicki i
      "una voce" tego Kościoła...

• Gość: jazzinator Re: Kogo Ty von d.pen szturchen nazywasz arbuzem? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 27.04.06, 22:26
        Nie pasuja Ci OO Franciszkanie? to masz jeszcze taki miły kościółek przy
        Miodowej z renglodami,tam dopiero w starozytnym języku nawijają.
        • Gość: von Trotta Czerwonego w środku jak tow. Obirek IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.06, 08:12
          A Franciszkanie zaczęli już fałszować życiorysy żw. Franciszka w imie całowania
          koranu i zbliżenia z buddystami...

Towarzysz Obirek też jest za kościołem nowoczesnym, niestarozytnorzymskim i
          otwartym - do uwodzenia żon starszym braciom w wierze włącznie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka