Gość: Stalinowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:37 Takiej biedy jesze w Polsce nie mieli ludzie .Problem chleba i kiełbasy to codziennośc w tym pseudoraju . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrug Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 09:40 Bredzisz, chłopie, niesamowicie... Kolejny sfrustrowany węszący wszędzie dookoła wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Unia to... 03.05.06, 10:09 biurokratyczny zmutowany kolos na plastikowych nogach. Tylko patrzeć, ja zacznie zjadać własny ogon. I się rozpadnie! -- Puchatku - rzekł Królik grzecznie - nie masz ani krzty rozumu. - Wiem o tym - odparł Puchatek pokornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto do mruga i carmen IP: *.net.autocom.pl 03.05.06, 16:27 bieda to pojęcie względne. Ja np. wciąż nie mam helikoptera,a o odrzutowcu nawet nie marzę, choć sąsiad różnie... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny do kiko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 16:55 tobie kobieto to tylko zdrowaski klepac w kosciele. ja wyjade sobie na wakacje do pracy, poznam kraj, zarobie jeszcze i wroce tutaj zadowolony dalej studiowac, a takie ofiary jak ty i ten ciec, co zalozyl ten watek dalej beda plakac o emigrantach, o zydach, o unii itd, o rzeczach o ktorych nie macie zadnego pojecia. normalni ludzie ciesza sie, ze maja mozliwosci wyjazdu, decyzja nalezy tylko do nich, wystarczy kupic bilet. to jest po prostu wolnosc ktora zapewnila nam ue i mlodzi ludzie to doceniaja. znikaja granice, znikaja podzialy, tylko porabani populisci o nacjonalistycznych pogladach sie rzucaja z tego powodu, kazdy zdrowo myslacy to docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do normalnego! 03.05.06, 18:20 Och normalny, cieszę się , że jesteś normalny i masz takie fajne plany na wakacje. Ja już trochę świata poznałam i jeśli coś mnie martwi to to, że staje się On taki podobny... Gdzie nie zajedziesz to Mc Donald i coca-cola. Ta standaryzacja odbiera trochę romantyzmu podróżom, ale i tak warto! Dużo wrażeń i satysfakcjonujących profitów życzę. kiko Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: do normalnego! 03.05.06, 19:59 Toś Ty mało tego świata zwiedziła, jak tylko McDonaldsy zapamiętałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 20:37 Nie chcę się tu publicznie przechwalać, ale wystarczy... Coś Ty taki złośliwy, albo niekumaty? Skrótów myślowych już nie chwytasz? A globalna wioska, która stanowi taki ideał dla Ciebie min., to niby nie unifikacja???? Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 20:42 Widzisz Kiko tylko to, co chcesz zobaczyć. Znaczy nie pogadany o religii w sąsiednich wątkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 20:57 Mrugu, gadamy przecież o czym sobie życzysz, już drugi czy trzeci dzień. Choć nie wiem czy powinnam, bo te przejawy agresji z Twojej strony do najmilszych nie należą. Czy ja Cię tak bardzo skrzywdziłam i czym mianowicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 20:59 Nie chcesz to nie...Ale zawsze można skopiować i Ci przypomnieć. W odpowiednim momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 21:04 Ależ proszę, skopiuj, bo się pogubiłam.Tyle watków... Religia? Bardziej rozmawialiśmy o Kościele jako instytucji, która nadal nie przejmuje mnie zbytnio. Akurat w sprawach z Panem Bogiem ( jeśli istnieje) za pośrednikami nie tęsknię. Na pośrednikach zwykle się nie zyskuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 21:06 Tu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=41127969 Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 21:21 Przejrzałam wątek i nie wiem w czym wg Ciebie jestem niekonsekwentna? Kiedyś J.K. tłumaczył, ze RM jest jedyną rozgłośnią, gdzie przedstawiciele PiSu mogą swobodnie i do końca powiedzieć to, co mają do powiedzenia. I dla mnie to jest zrozumiałe, bo te wszystkie "gwiazdy" naszego dziennikarstwa (Olejnik, Lis itp.), wrzeszczące i przerywające respondentom nieustannie, byle tylko wywiad toczył się wg ich scenariusza, to żałosne i paskudne widowisko. Takie igrzyska dla krwiożerczego ludu.... no i dla Szmalu tychże dziennikarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 21:29 "Helenko, ty się nie boisz, że w kotle przyjdzie Ci się smażyć? Za te brzydkie i nieprawdziwe wypiski? Pomodlę się za Twą grzeszną duszyczkę, może jeszcze nie wszystko stracone. Alleluja! Teraz i Zawsze................" Myślę, ze Panu Bogu nie robi wielkiej różnicy, ze w Polsce będa dwa kościoły? A Ty się nie boisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: do mruga^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 03.05.06, 21:42 Mrugu, to jest taki żart, chciałam delikatnie (!) zwrócić Helence uwagę, że chyba przakracza granicę dobrego smaku i jazzi ma słuszne pretensje. I tylko tyle.... A poza tym nic nowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ameli Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.06, 16:46 Ja tam żadnej biedy nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 17:44 może biedy nie widzisz bo nie chcesz jej widzieć, ona jest naprawdę .Odwiedz U. Gminy stań pod opieką społecznom , zobaczysz ludzi ubranych w niemodne, sprane ciuchy , osoby potrzebujace pracy i pomocy. W ubiegłym roku byłam na komuni dzieci klas II, wsród pieknych komunijnych sukien było widać znoszone żółte ze starości sukienki, niektórzy z nas Polaków cierpią niedostatek tylko oni nie mają komputerów i nie mogą bronić się na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: Ewa IP: 82.139.60.* 07.05.06, 13:46 Bardzo dobrze patrzysz "Ewo"... Tylko, że dla niektórych to najlepiej zamknąć się w swoim otoczeniu. Nie widzieć biedy, a jeżeli już - to nazwać tych ludzi marginesem i mieć spokojne sumienie. Tak sie składa, że byłam blisko tej biedy. Opisałam ją nawet w książce o emigracji kobiet "Szare madonny" - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzinator Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci sie 03.05.06, 18:41 spojrzeć w oczy,Unia to mrug a może wróg,spytajcie "normalnych" ludzi w Niemczech,Francji<Włoszech i wszedzie tam gdzie ich przerobili na perlowo Unia monetarną cwaniaki i darmozjady biurokratyczne z Brukseli,pasący sie podatkami i ciaglym wzrostem cen na rynkach europejskich to są fakty,jeśli ktoś chce z nimi polemizować to niech sobie ważmie lusterko i pogada sam do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 och, ta Unia, Unia......................... 03.05.06, 19:10 No i te 22% VATu jakie nam Unia narzuciła przy zakupie materiałów budowlanych, w miejsce wcześniejszych 7%, też nam Drogi Mrugu z budowaniem tychże mieszkań nie pomaga. No więc sam rozumiesz, ze cieszyć się zbytnio łatwo nie jest... :[ Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: och, ta Unia, Unia......................... 03.05.06, 20:02 kikoo1 napisała: > No i te 22% VATu jakie nam Unia narzuciła przy zakupie materiałów budowlanych, > w miejsce wcześniejszych 7%, też nam Drogi Mrugu z budowaniem tychże mieszkań > nie pomaga. No więc sam rozumiesz, ze cieszyć się zbytnio łatwo nie jest... > :[ No i mamy odpowiedź dlaczego czcze obietnice PIS-u odnośnie budowy 3 milionów mieszkań pozostaną niezrealizowane...Wszystkiemu winna Unia. I UKKŁAD oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: och, ta Unia, Unia......................... 03.05.06, 20:30 Mrugu, coś jednak jest nie tak... Nie wierzę, że nie rozumiesz,tylko pewnie tak się droczysz...Konkluzja jest chyba oczywista, jeśli coś drożeje to jest trudniejsze do kupienia. A swoją drogą nie chce mi się wierzyć, że Ty naprawdę sądzisz,że ktoś komuś da coś za darmo? Przecież ta cała Unia i niezliczony sztab jej urzędników z czegoś żyć muszą. A pensje mają całkiem OK. Jak myślisz, skąd??? Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: och, ta Unia, Unia......................... 03.05.06, 20:34 No przecież mówię, że UKŁAD! Ale można było opowiadać różne farmazony byle tylko wygrać wybory? A później z rozbrajającą szczerością wyznać, że było to tylko na użytek kampanii wyborczej? Żałosne...7 miesięcy i wielkie NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
qoobaq Re: Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci 03.05.06, 19:17 swietnie ze wymieniles Niemcow i Francje - dwa socjalistyczne molochy. Jakby nie takie pasozyty na ktorych pomoc spoleczna ida skladki unijne to byloby calkiem fajnie. A my oczywiscie podazmy ich sladem. Wzrost cen to wynik wzrostu podatkow, wzrost podatkow to wynik wzrostu pomocy spolecznej. Im wieksza pomoc spoleczna tym biedniejsze i bardziej rozpuszcone i leniwe spoleczenstwo. JAkos tam gdzie jest podatek liniowy i liberalna gospodarka sytuacja sie poprawia. Moze cos o Irlandii albo Slowacji powiesz, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 19:31 jesteś nie sprawiedliwy, mnóstwo ludzi w wyniku przemian lat dziewiędziesiatych ucierpiało, lata dziewiędziesiąte to restrukturyzacje zakładów pracy czyli nieustanne zwalnianie, część tych osób nie potrafi sie odnaleść ( przecież inaczej byli kształceni), czy to oznacza wg ciebie , że w nędzy powinni umrzeć? wskótek tego że są mniej zaradni od innych powinni cierpieć głód? Pomoc społeczna w naszym kraju to nawet nie jałomużna - to tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzinator Re: Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci 03.05.06, 19:37 Ano to powiem Quubac że Fr.i Niemcy od lat pracowały sobie na to co maja ,Irlandia i Slowacja (narazie) dotowane podzielą ich los niebawem bo cała Unia to socjalizm,zadaj mi to pytanie za mniej wiecej 15 lat co? Jak wprowadza im tzw.Euro może znacznie wczejniej mnie zapytaj ekonomisto ! Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci 03.05.06, 19:39 Cieszę się że tak sceptycznie piszesz o UE. Dzięki temu wiem, że Unia będzie się miała świetnie i za 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
qoobaq Re: Ameli boś taki brzydki że nawet bieda boi Ci 03.05.06, 19:57 a co Ewo uwazasz ze dawanie marchewko/zasilkow rozwiazuje cokolwiek ? I wiezysz ze ci, ktorzy z nich korzystaja nie maja innych dochodow ? Nieskonczona jest twoja naiwnosc. Tak naprawde bezrobocie jest duzo nizsze tylko ci, ktorzy prace wykonuja robia to na czarno. Pracodawcy sa tez z takiego stanu rzeczy zadowoleni bo mniej musza placic podatku i ZUSu. System w ktorym panstwo dysponje pieniedzmi na ktore nie pracuje jest niemoralny - ci ktorzy zyski generuja, tj pracodawcy saa pozbawiani dochodu bo panstwo uznaje , ze lepiejk ich pieniadze spozytkuje. A jak sie wydaje pieniadze , ktorycg=h sie nie zarobilo to i nie ma po co dbac o ich rozsadne zagospodarowani - najlepiej rozdac ; na becikow i inne duperele. Pracodawca z wieksza iloscia gotowki mialby mozliwos reionwestowanioa jej co przynioslo by pozytek rowniez i bezrobotnym - wieksza kopnsumpcja, wieksze zapotrzebowanie na prace, mniejsze bezrobocie. No ale takie dzialania nie sa popularne i efekty daja po paru latachg a nie po miesiacu i wyborowq sie w ten sposob nie wygra. I trak sie sklada, ze wiem jak to jest dosyc dokladnie bo co mmiesiac przez pare lat odwiedzalem uzad bezrobocia stojac w tlumie takkich jak ja pracujacych na czarno. Znudzilo mi sie i wyjechalem Odpowiedz Link Zgłoś
tempe pracodawca 03.05.06, 21:34 jeśli może zapłacić mniej to zapłaci podziwiam Cię Kubaku, że uważasz że stoisz po tej samej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
j_accuse Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 20:46 I dlatego tysiące ludzi wyjeżdża na zachód ,jak to określiłeś "pseudoraju".Pszysłowiowe: "Bo chleb sam nie wystarcza,chleb z szynką to podstawa"-ma się nadal dość mocno. I co z tego że Unia jest biurokratyczna?,ta sama Unia daje kasę,tylko trzeba o kasę umieć zawalczyć i ją umiejętnie wykorzystać. Płatnikiem netto nie jesteśmy. Jak się wybiera do władz nieudaczników(niezaleznie od opcji)w regionach,to później się płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 21:00 EEE ja nie narzekam;-0.Mam i na bułkę i na szynkę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
j_accuse Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 21:44 weronka77 napisała: > EEE ja nie narzekam;-0.Mam i na bułkę i na szynkę;-) Dokładnie,ale w starym kraju, coś nadal jakiś unijny sceptycyzm panuje. A Unia to nie tylko chlebek,bagietka paryska,również edukacja itd. Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 21:46 Zapomniałeś o wzajemnych zobowiązaniach i prawach unijnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j_accuse Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 21:58 Twarde te unijne prawo,ale prawo. Nawet marchewka jest owocem,złotych gór nikt nie obiecywał,a i tak wychodzimy na plus.Pomimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:04 No tak jak, jest żle czy też wychodzimy na swoje? Zdecydujcie się Panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:09 Ci co pracują nie narzekają,a ci co nie mają pracy maja prze....ne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polski0001 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:12 Dobrze mowisz Longi :) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
polski0001 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:03 Ja mam tylko nadzieje ze nie wejdzie Euro do polski bo stanie sie to co sie stalo m.i. we wloszech Mieszkam juz we wloszech kilka dobrych lat i wiem co sie stalo po wejsciu euro Wszystko poszlo o 80 % do gory a zarobki tylko o 20 % Jak dana zecz kosztowala 1000 lirow (co rowna sie 0,50 euro ) to teraz kosztuje 1 euro !!! Po za tym unia byla potrzebna dla polski Nawet na granicach inaczej nas traktuja Ci co jezdza przez Austrie to cos na ten temat moga powiedziec jak nas traktowali wczesniej !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:13 granica, to trochę mało, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 22:24 kikoo1 napisała: > granica, to trochę mało, nie sądzisz? smiac mi sie chce!!! tak naprawde w zamian za to, ze mamy otwarte granice (co prawda jeszcze nie w pelni, ale to tylko kwestia czasu) nie dalismy unii nic !!! zamiast sie cieszyc, ze nas w europie chca to jeszcze rozni 'inteligentni inaczej' szukaja tutaj problemow!!! unia dala nam wiele, ale to wlasnie granice sa najlatwiej zauwazalne i to jest WIELKI postep, otwarcie sie spoleczenstwa, ulatwienia w migracjach, otwieranie rynkow pracy dla nas...jak mozna tego nie doceniac!!! zyjemy - uwaga! - w xxi wieku i globalizacja jest faktem, czy sie to komus podoba, czy nie. sa dwie drogi: zamknac sie jak bialorus albo otwierac na swiat. ciesze sie, ze idziemy druga droga. Odpowiedz Link Zgłoś
j_accuse Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:16 polski0001 napisał: > Ja mam tylko nadzieje ze nie wejdzie Euro do polski bo stanie sie to co sie > stalo m.i. we wloszech Mieszkam juz we wloszech kilka dobrych lat i wiem co sie > > stalo po wejsciu euro Wszystko poszlo o 80 % do gory a zarobki tylko o 20 % Jak > > dana zecz kosztowala 1000 lirow (co rowna sie 0,50 euro ) to teraz kosztuje 1 > euro !!! Po za tym unia byla potrzebna dla polski Nawet na granicach inaczej > nas traktuja Ci co jezdza przez Austrie to cos na ten temat moga powiedziec jak > > nas traktowali wczesniej !! > Pozdrawiam Ee tam,nikt nie chce renegocjacji,przecież tylko populiści SO i LPR przy kilku głosach w PISie chcą tego,chociaż wiedzą, że mogą sobie o tym tylko pomarzyć. WYCHODZIMY NA PLUS,nawet jak czasami trzeba wdrażać niektóre durne dyrektywy. A co do Euro,to Włosi tylko płaczą i to ci z południa najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hess [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 22:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski0001 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 03.05.06, 22:23 Bo Wlochy sa podzieleni na pol poludnie to jedna wielka bieda ale to z powodu bezrobocia ale i tam sa Nasi :) Pracuja za 3 euro na godz Wstyd !! A polnoc jest dosyc bogata polowa Ale naprawde jest roznica po wejsciu euro jak byla Lira to wszystko kosztowalo mniej A to ze wlosi panikuja to tez fakt bo oni zawsze panikuja :)Gdyby nie obcokrajowi to oni by nie dali sobie rady z gospodarka !! Dobrze ze Berluskoni juz zniknal bo on byl przeciwko obcokrajowcom a Prodi (nowy premier) Jest za i przyznal ze lubi polakow :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 07.05.06, 13:29 No i tak to z tą Unią już jest. A ostatnio nie zajęła stanowiska w sprawie rury gazowej Rosja - Niemcy... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz_xyz precz z unią! 07.05.06, 13:37 jeszcze kilka lat temu jak Polak kupił coś w Niemczech, dostawał zwrot vatu; teraz, ze względu na członkowstwo w UE, się nie należy. Precz z Unią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.05.06, 13:46 masz rację za stalina było lepiej, w każdej chwili można było wyjechać na bezpłatne wczasy na sybir, i zajadać korzonki roślin od rana do wieczora, super wyjazd i dieta dla takich ja ty i kikoo1 Odpowiedz Link Zgłoś
kikoo1 Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! 07.05.06, 13:49 gaz ci w rurę , oki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: 2 lata biedy polskich obywateli w UE ! IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.05.06, 13:53 ależ ci ulżyło Odpowiedz Link Zgłoś