Dodaj do ulubionych

Lokale użytkowe w Krakowie tylko dla dotychczas...

IP: *.chello.pl 25.05.06, 01:36
A ja chciałbym stanąć do przetargu na taki lokal.Może bym nie wygrał ale chcę
mieć taką możliwość!
Dlaczego potomek badylarza z PRL-u ma mieć nadal przywileje? Rada uległa bo
wystarczy tupnąć i każdy trzęsie porami bo przyjdą i zablokują, albo z błotem
zmieszają, albo ogolą.Niestety w Polsce to się sprawdza.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx kupcy z samoobrony IP: *.chello.pl 25.05.06, 01:38
      A ja chciałbym stanąć do przetargu na taki lokal.Może bym nie wygrał ale chcę
      mieć taką możliwość!
      Dlaczego potomek badylarza z PRL-u ma mieć nadal przywileje? Rada uległa bo
      wystarczy tupnąć i każdy trzęsie porami bo przyjdą i zablokują, albo z błotem
      zmieszają, albo ogolą.Niestety w Polsce to się sprawdza.
      • Gość: sklepik za rogiem A ja stawałem do przetargu na najem lokalu i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 01:50
        wynajmuję taki lokal. Dlaczego miałbym być z niego wyrzucony razem z
        wyposażeniem i towarem na bruk skoro płacę od kilku lat wysoki czynsz i nie
        jestem żadnym badylarzem z PRL.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: A ja stawałem do przetargu na najem lokalu i IP: *.chello.pl 25.05.06, 02:07
          Ponieważ jest to zupełnie nowa sytuacja-Miasto chce te lokale sprzedać, więc ja
          jako płacący podatki mieszkaniec tego miasta, chciałbym mieć równe z Tobą
          szanse starania się o taki lokal.Stając do przetargu miałeś świadomość, że
          umowa najmu może być kiedyś wypowiedziana, podpisałeś ją na swoje ryzyko.Tak
          samo ja ryzykuję jeśli np. wylicytuję zakup lokalu o pow. 10 m2 za 50 mln
          złotych i pewnie nigdy mi się to nie zwróci.ale chcę mieć taką możliwość a ta
          decyzja mi to uniemożliwia.
        • Gość: koko Re: A ja stawałem do przetargu na najem lokalu i IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 06:36
          bo tak jest regulowanya umowa najmu zgodnie z Kodeksem Cywilnym
          bo jak najmowałeś to wiedziałeś z czym to się wiąże
          bo jak chciałeś być właścicielem to trzeba było wyłożeć grubszą gotówke i kupić
          bo lokali w Krakowie nie brakuje , oczywiście trzeba zapłacić więcej niż gminie
          i o to chodzi w tej walce
          bo majątek gminy należy do wszystkich jej mieszkańców i ma służyć wszystkim a
          nie tylko grupce głośno krzyczacych kupców
          bo jak kupcy mają płacić cenę rynkową to nie maja się co bać przetartgów bo
          cena rynkowa to własnie taka cena
        • helenka17 Wielce Szanowny Panie Kupcu 25.05.06, 11:58
          XCzy wolno zapytac, kto panu doradza w kwestiach prawnych?
          Przecież gmina ma prawo obracać swoimi lokalami, tak? Tak.
          Oczywiście, że umowa najmu powinna byćprzez Pana tak konstruowana, lub
          poprawiana, by nowy właściciel w razie zakupulokalu od gminy nie mógł Pana
          wywalić, a jesli chciałby rozwiązać umowę najmu, to ze wszystkimi konsekwencjami
          (zwrot nakładów, kary umowne, odniesienie do planowanych zysków itd).
          Ale problem oczywiście nie na tym polega, ale na tymże koleśie Jasia, zwanego w
          pewnych kręgach Okomatem - znanego łapownika i kombinatora utrzymują gminne
          lkale "za bezdurno", bo je sobie "kiedyś" załatwili.
          To własnie ich możemy odnaleźc na tajnej liście najemców gminnych lokali
          uzytkowych, którzy dopuścili się wielomiesięcznych zległości w płatnościach
          czynszów dla Gminy.
          Znany kombinator, Jasieniek, zwany w pewnych kręgach Okomatem już pewnie wie, że
          w przyszłych wyborach do Rady Miasta czeka go nieuchronny WYLOT, ze względu na
          polityczno-finansowo-planistyczne kombinacje. No to grabi "se" te swoje głosiki,
          gdzie tylko może.
          Postanowił zostać kolesiem dzisiejszego prezia, bo szacuje, że prezio
          przesmyknie się na drugą kadencję.
          A Bardzo nie lubi Kracika, bo Kracik, ( który kiedyś był posłem równocześnie z
          nim, a nawet mieszkali w hotelu sejmowym w jednym pokoju) to jest KTOŚ. A
          Jasieniek, zwany w pewnych kręgach OKOMATEM, to jest nikt. I do tego ma POWAŻNE
          kłopoty finansowe.

Proszę więc Szanowny Panie Kupcu: niech Pan się nie daje nabierać na bzdury o
          lokalach - tu chodzi o nowe kombinacje Jasieńka, zwanego w pewnych kręgach...
          Każdy to wie - to pewnie i Pan tez.
          • Gość: koko Re: Wielce Szanowny Panie Kupcu IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 19:18
            jakbym go widział w całej krasie
            sam to łon, łon
            • Gość: Niezależny Aż się zbiera na wymioty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.05.06, 12:31
              Tak czytam, czytam i pytam: gdzie są organy ścigania i prokurator?
        • helenka17 Ponieważ na włąsną prośbę wpakował się Pan 25.05.06, 12:55
          - w nierzetelnego partnera, jakim jest miasto. Skusiła Pana zapewne korzystna
          wysokość czynszu. Teraz są skutki.
          Wykup - to wykup. Jesli ktoś chce wykupić, to proszę: najwyższa wylicytowana
          plus jeden złoty.
          H.
          • Gość: wdam Re: Ponieważ na włąsną prośbę wpakował się Pan IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 18:26
            taka oferta juz kiedyś była , jeśli się nie mylę ze strony znanej krakowskiej
            firmy w której pływają
        • lumpenliberalny_cienias a płacisz cenę rynkową? 25.05.06, 16:58
          bo ja chcę taką płacić, a ty masz układy w UM i przez to nie mam szans na taki
          lokal
          • Gość: sklepik za rogiem Mój układ w UM polegał na tym, że wziąłem udział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:35
            w przetargu nieograniczonym, wylicytowałem najwyższą skawkę, w terminie
            złożyłem zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami, Zus-em, opłatami lokalnymi ,
            podpisałem umowę najmu lokalu, włożyłem sporo pieniędzy w jego remont,
            zadłużyłem się w banku żeby mieć środki finansowe na towar i staram się
            sprostać konkurencji, której w Krakowie nie brakuje. Stawkę czynszu co rok mam
            waloryzowaną, dawno przekroczyła stawkę jaką płacą inni na wolnym rynku. Nie
            mogę się przenieść w inne miejsce bo nie stać mnie na odtworzenie tego co
            musiałbym zostawić w tym lokalu. Wystarczyło postąpić tak samo, też byś
            wynajmował teraz taki lokal i drżał czy twojej firmy, o którą dbałeś przez
            kilka lat nie zlicytuje ktoś kto faktycznie miał układy, zdążył się wcześniej
            dorobić i ma kasę na to, żeby cię zdmuchnąc jak ogarek.
            • Gość: kibic Re: Mój układ w UM polegał na tym, że wziąłem udz IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 19:01
              1. Skoro płacisz czynsz wyższy od rynkowego, to przelicytowałeś i to jest wyłącznie twój problem. Każdy popełnia błędy, a w biznesie błąd czasem kończy się plajtą.
              2. Twoje inwestycje w lokal to też wyłącznie twój problem. Zauważ, że najemca prywatnego lokalu, który w niego zainwestował, ma taki sam problem, a nie rości sobie prawa do zakupu lokalu na preferencyjnych warunkach.
              3. Skoro płacisz czynsz wyższy od rynkowego, to ewentualny nabywca lokalu będzie Ci go wynajmował jeszcze przez długie lata (bo nikt na rynku mu nie da tyle, co Ty), więc czego się obawiasz?
              4. Najważniejsze: jeżeli płacisz wysoki czynsz i masz opłacalny biznes, to każdy bank z pocałowaniem w rękę da Ci kredyt hiopteczny rozłożony na wiele lat, którego miesięczna rata będzie niższa od czynszu. Więc nie panikuj, tylko spokojnie skorzystaj z prawa pierwokupu.
            • Gość: koko Re: Mój układ w UM polegał na tym, że wziąłem udz IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 19:22
              co za nierozsądne postepowanie
              po co inwestowałeś skoro najem może być wypowiedziany
              kto to inwestuje wszystkie środki w nie swoje lokale
              to jest lekkomyślność jednak dośc powszechna
              ludzie inwestowali także w nie swoje mieszkania w kamienicach prywatnych
              teraz płaczą ,że wyposażyli a teraz trzeba sie wyprowadzić
              ludzie myślcie trochę
    • Gość: Rozmarynowicz Podziękowania dla Bogusława Kośmidera IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 03:02
      Szanowny Panie radny,

Pragnę podziękować Panu za odwagę, z jaką podjął Pan próbę obrony wolności przedsiębrania przez wniesienie poprawki do uchwały Rady Miasta Krakowa o sprzedaży gminnych lokali użytkowych, skutkiem której prywatyzacja nie byłaby - jak obecnie - ograniczona do wąskiej grupy uprzywilejowanych kupców.

Dziękuję w imieniu:
      - tysięcy przedsiębiorców pozbawionych przez RMK - wbrew konstytucyjnej zasadzie równości - możliwości nabycia od miasta lokalu użytkowego;
      - mieszkańców Krakowa, dla których prywatyzacja lokali na wolnym rynku oznaczałaby tańsze lub bardziej atrakcyjne usługi i towary, oferowane w nich przez najlepszych przedsiębiorców;
      - bezrobotnych, ponieważ przedsiębiorcy, którzy kupiliby lokale na wolnych przetargach, stworzyliby w nich więcej miejsc pracy;
      - obywateli miasta, bo sprzedaż lokali na wolnym rynku przyniosłaby wyższe wpływy do miejskiej kasy i dałaby szansę na napływ do miasta zewnętrznego kapitału;
      - Polaków brzydzących się korupcją, gdyż sprzedaż za cenę ustaloną nie przez rynek, lecz przez rzeczoznawcę, grozi „złodziejską prywatyzacją”.

Michał Rozmarynowicz
      www.damrade.pl/im/?cat=1
      • Gość: MMG Kilka słów w obronie kupców krakowskich. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:15
        Możliwość wykupu gminnych lokali użytkowych przez dotychczasowych najemców na
        zasadzie pierwszeństwa przewiduje Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami. Taki
        tryb prywatyzacji majatku gminnego ma więc bezpośrednie umocowanie w ustawie,
        źródle prawa stanowionym przez Parlament RP.

Kwestia ceny sprzedaży.
        Wycena dokonywana jest przez rzeczoznawców majątkowych, którzy działają w
        oparciu o stosowne przepisy prawa, standardy zawodowe oraz wiedzę i
        doświadczenie, bez których nie otrzymaliby rządowych uprawnień do wykonywania
        swojego zawodu. Przetarg nie zawsze jest w stanie określić prawdziwą wartość
        rynkową lokalu. Wylicytowana stawka niejednokrotnie jest wynikiem emocji, uporu
        lub chęcią bezwględnego wyeliminowania konkurencji a nie wynikiem realnej
        kalkulacji i zdrowego rozsądku. Często się zdarzało, że podczas przetargów na
        najem lokali gminnych została wylicytowana bardzo wysoka stawka a później nie
        było chętnych na podpisanie umowy. W przypadku sprzedaży lokali użytkowych w
        takim trybie, stawką w takiej brutalnej grze byłby los najemcy i jego firmy.
        Nie wszysty krakowscy kupcy to "potomkowie badylarzy z PRL " Większość to
        przedsiębiorcy, którzy uzyskali prawo do lokalu w drodze przetargu
        niegraniczonego i solidnie przez kilka lub kilkanście lat płacili wysoki,
        rynkowy czynsz. Wystawianie ich na licytację to byłoby jakieś haniebne
        nieludzkie podejście Gminy do rodzimej przedsiębiorczości.

Rozumując w ten sposób, że tylko przetarg nieograniczony jest w stanie wykazać
        wartość składnika majątkowego firmy to taką samą zasadę powinno się stosować
        przy wycenianiu firmy dla potrzeb ustanowienia zastawów bankowych,
        rozpatrywaniu wniosków o unijne dotacje itp. Przecież Pan Kośmider jest
        bankowcem, specjalistą od finansów. Czy jako dyrektor oddziału BISE wystawia
        przedsiębiorców przychodzących po wsparcie finansowe na ustną licytację aby
        ustalić wartość ich majątku czy raczej posługuje się opinią biegłych ?

Albo czy duże spółki inwestujące w SSE i wnoszące aporty rzeczowe są najpierw
        wystawiane na licytacje czy oceny ich majatku dokonuje biegły ? Spółki te
        korzystają później z wielomilionowej pomocy publicznej finansowanej przez
        podatników.

Podziwiam Pana Kośmidera za rozmach jego działania w ramach KCI, zwłaszcza
        cieszą mnie inwestycje na Zabłociu i rychłe powstanie Expo Center gdyż wolałbym
        jako kupiec przyjeżdzać na Targi w Krakowie niż w Poznaniu.
        Czy w ramach partnerstwa publiczno-prawnego przy zagospodarowywaniu Zabłocia
        też dokonuje się wycen składników majatku poprzez ich licytację?

Jak mierzyć stopień zaawansowania technologicznego firm, w przypadku
        proponowanych zwolnień od podatku od nieruchomości dla firm mających inwestować
        między innymi w Parku Technologicznym ? Czy też przez jakąś swoistą licytację ?

Wydaje mi się, że Pan Kośmider powinien pamiętać, że wszystkie przedsięwzięcia
        potrzebują sprzyjającego klimatu aby mogły sie pomyślnie rozwijać. Zarówno ten
        duży biznes, za którym stoi wielki kapitał i ten mały za którym stoi ludzka
        praca i upór zwykłych ludzi potrzebują tlenu, korzystnego klimatu dla rozwoju.
        Wyrzucenie na bruk setek ludzi z ich firmami, pracownikami, szyldami,
        wyposażeniem i towarem skutkowałoby falą protestów i nie służyłoby takiemu
        klimatowi
        • Gość: lux Re: Kilka słów w obronie kupców krakowskich. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.06, 11:22
          będę wdzięczny za wskazanie owego przepisu o pierwszwństwie najemców w wykupie
          lokali użytkowych (niemieszkalnych ), gdyż wstyd się przyznać , ale nie
          znalazłem takiego przepisu w obecnie obowiązującej Ustawie o Gospodarce
          Nieruchomościami
          • Gość: MMG Cytuję wzmiankowane przepisy Ustawy o Gospodarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:10
            Nieruchomościami:

ART.34 pkt 6.
            Wojewoda w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa,
            a odpowiednia rada lub sejmik w odniesieniu do nieruchomości stanowiących
            własność jednostki samorządu terytorialnego, mogą przyznać, odpowiednio
            w drodze zarządzenia lub uchwały, pierwszeństwo w nabywaniu lokali ich
            najemcom lub dzierżawcom, z zastrzeżeniem art. 60.

ART 37 pkt 2.
            Nieruchomość jest zbywana w drodze bezprzetargowej, jeżeli:
            1)jest zbywana na rzecz osoby, której przysługuje pierwszeństwo w jej nabyciu,
            stosownie do art. 34;

Ustawę łatwo znaleźć na stronie www.sejm.gov.pl w dziale INTERNETOWY SYSTEM
            AKTÓW PRAWNYCH - wyszukiwanie według haseł - nieruchomości.
            • helenka17 A zatem "pierwszeństwo w nabywaniu" 25.05.06, 12:57
              ....a nie "preferencyjne ceny. To stawajcie do przetargu i kupujcie za najwyższą
              wylicytowaną. Będą wasze, ale za cenę którą wskaże rynek.
              A nie za cenę, któąwskażątzw "kupcy" , czyli inaczej znajomi Jasieńka, zwanego
              OKOMATEM.
            • Gość: Ciocia Klocia Re: proszę cytować istotną całość:) IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 13:18
              a tam czytamy (tuż powyżej):

"5. Osoby, o których mowa w ust. 1 i ust. 6, korzystają z pierwszeństwa w
              nabyciu nieruchomości, jeżeli złożą oświadczenie, że wyrażają zgodę na cenę
              ustaloną w sposób określony w ustawie."

Pewnie dziennikarz (jak to oni...) wszystko pokręcił, bo pisze on w artykule
              tak:

"Kto jednak nie wyrazi zainteresowania kupnem lokalu, będzie mógł go nadal
              wynajmować od gminy."

to ja się pytam (a prosta Ciocia jestem...): faktycznie pierwszeństwo to, czy
              wyłączność, hę?
            • Gość: koko Re: Cytuję wzmiankowane przepisy Ustawy o Gospoda IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 23:13
              takie regulacje ustawowe doprowadziły w Krakowie do sytuacji ,że w ramach
              pomocy mieszkaniowej , którą regulacje lokalne wprowadziły nma podstawie ustawy
              o nieruchomościach, doprowadziły do sytuacji gdzie urzędasy lub ich rodziny w
              ramach tej regulacji mogły z powodu zamieszkania na 5 m mogły starać się o
              lokal majacy ponad 100 m
              to skandal
              i obrona przepisów Ustawy o nieruchomościach dajacych możliwości kacykom
              lokalnym doprowadzi , jak mówi historia do korupcji w obliczu prawa
        • Gość: lux Re: Kilka słów w obronie kupców krakowskich. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.06, 11:23
          a dla partnera prywatnego tak
          • Gość: Stan Kto za pomysłem Kosmidera?Lokale dla wszystkich ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:40
            Lokali komunalnych jest ponad 2 tysiace,krakowskich przedsiębiorców
            kilkadziesiąt tysięcy.Jestem jednym z nich,prowadzę sklep i wynajmuję lokal
            komercyjnie.Obok,w sąsiedniej kamienicy jest lokal komunalny i czynsz tam jest
            dwa razy niższy od mojego a facet go wynajmuje od kilkunastu lat.Wycena tego
            lokalu odbywa sie , z tego co wiem,poprzez analizę metodą dochodową,czyli liczy
            się ile dochodu daje lokal,mnoży się przez liczbę lat ( 7-12 ) i ma sie
            kwotę.Jak czynsz mały to i kwota mała.A obok taki sam przedsiębiorca,i chętnie
            chciałby kupic lokal,nawet drożej.Pan Kosmider chciał dać takim jak ja
            możliwość starania się też o ten lokal.Nie tylko wybranym,ktorzy już mają ale
            wszystkim.Może ci inni,nie mający nie są tak krzykliwi jak już posiadający ale
            jest ich dużo,dużo,duzo więcej,tez sa obywatelami tego miasta,też płacą podatki
            i też chcą byc tak samo traktowani jak ci co juz mają.I dlatego bardzo popieram
            ten pomysł i oddaję szacunek dla pana Kosmidera , który się o nas upomniał.Tak
            sobie myślę,że może trzeba temu też dać wyraz - i dlatego otwieram listę,kto za
            Kosmiderem niech się dopisze !
            • Gość: rzeczoznawca Drobne sprostowanie. W metodzie dochodowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:51
              do obliczeń przyjmuje się czynsz rynkowy oszacowany na podstawie porównań do
              stawek czynszowych za podobne loale wynajmowane na wolnym rynku.
            • Gość: Demi Re: Kto za pomysłem Kosmidera?Lokale dla wszystki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:54
              Jestem za , lokale dla wszystkich .My też możemy krzyknąć a nas "bohato" !!!
              • retma Re: Kto za pomysłem Kosmidera?Lokale dla wszystki 25.05.06, 12:18
                Zdecydowanie za ,pomogę pisać pozew i wygramy .Lokale dla wszystkich nie tylko
                dla wybranych .A swoją drogą - Platforma Obywatelska w sojuszu przeciwko
                przedsiębiorcom ?.To jeden Kosmider za konkurencją i równymi prawami?.To na
                kogo głosować jak sami socjałowie?
                • Gość: Janzcimnoty Re: Kto za pomysłem Kosmidera? - Ja IP: *.e.krakow.pl 25.05.06, 13:00
                  W normalnym kraju honoruje się prawo pierwokupu. Powinien być oddzielny przetarg
                  na sprzedaż z czasem wykonania np. 1/2 roku (by dać czas dotychczasowemu najemcy).
                  Sprzedaż z wpłatą np 30% zaliczki, a najemca ma prawo pierwokupu. Czas do
                  namysłu 3 m-ce.
                  Tak wię p. Kośmider jest tu JEDYNY rozsądny. Kupcom nie ma co się dziwić walczą
                  o swoją kasę, ale radny ma stać na straży majątku miejskiego!
                  • helenka17 Oczywiście - popieram 25.05.06, 13:27
                    prawo pierwokupu dla dotychczasowych użytkowników to także interes klienta i
                    obraz miasta. nawyki w używaniu podmiotów gospodarczych, i te krakowskie sosy,
                    że ta kawiarnia to tu...a ta cukiernia to tu. To ma swoją cenę i swoją wartość.
                    Także promocyjną wartość dla miasta.
                    Ale lokale mają mieć cenę taką, jak na rynku,
                    a nie taką, jak Jasieniek ustali pod stołem
                    w zamian za głosy w wyborach.
                    Proste.
                • helenka17 A jaki związek ma PO ?? 25.05.06, 13:13
                  ..z tymi szemranymi piłkarzami i łapownikami z czasów komuny? (Kongregacja,
                  Bractwo etc??)
                  Chyba związek geograficzny.
                  Te wszystkie Koniki, te Kowalskie, te Janarki...
                  Kto zna - ten wie.
                  Jakoś nic nie słychać o Panu Marszałku Bractwa Kurkowego, który wylądował w
                  pierdlu. Może on też ma jakiś gminny lokal?
                  Helenka chciałaby się też dowiedzieć, co tam słychać z niepłaconymi czynszami za
                  miejskie lokale użytkowe. No bo tym, to chyba z automatu daje się wylot...?
                  • Gość: wdam Re: A jaki związek ma PO ?? IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 19:31
                    jeden taki były radny dostał kopa
                    za grosze dzierżawił cały dom handlowy na Azorach
                    płacił 2 zł za metr a od podzierżawców brał po 15 zł ( bez rachunku )
                    tacy to cwaniacy przez tyle lat robili przekręty i dorabiali się a koledzy
                    milczeli zamiast donieść do prokuratury ale wtedy jeden na drugiego by donosił
                    wobec tego wszyscy siedzieli cicho
                    i dziwicie się ,że powstał PIS i chce kosić
                    ale oprócz Cholewy jest z pewnością wielu innych cwaniaków co mydlą wyborcom
                    oczy
                    ta tak jak mówił kucharz w serialu Czterej Pancerni i Pies
                    gdzie stu je tam jeden sie naje
                    • Gość: Kuba A jaki związek ma PO z kupcami komunalnymi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:27
                      Zdecydowanie za lokalami dla wszystkich , to jest rynek i konkurencja a nie
                      socjal i rozdawnictwo . PO powinno zdecydowanie poprzec taką poprawkę , miało
                      by głosy tysięcy przedsiębiorców a nie kupców komunalnych ,i tak głosujących na
                      Samoobronę .Duży błąd polityczny PO że nie poparła tej poprawki.Wolny rynek ma
                      coraz większą wartość , szczególnie dla młodych .
                      • helenka17 To powiedz to Sularzowi 25.05.06, 22:15
                        albo pp. Lipcom, którzy nim kręcą a interesy z prawdziwego zdarzenia to widzieli
                        chyba na filmie.
                        Przecież jakby tak się które "dotkło" prawdziwej roboty, to nie byłoby co zbierać.
                        Ale pierdoły na zebranich dzielnicy opowiadac, to taaak. To nic nie kosztuje.
                • Gość: przedsiębiorca A czy obecni najemcy tych lokali nie są też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:15
                  przedsiębiorcami? Proszę mi powiedzieć jaki błąd popełnił człowiek, który
                  kilkanaście lat temu wynajął w drodze przetargu nieograniczonego lokal użytkowy
                  od gminy, przez cały czas płacił wysoki czynsz, był solidny wobec kontrahentów
                  i pracowników a teraz miałby trafić na licytację, jak na jakiś bezwzględny,
                  współczesny targ niewolników ?
                  • Gość: wdam Re: A czy obecni najemcy tych lokali nie są też IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 16:48
                    kto komu robi łaskę ?
                    ten co wynajął i płaci uzgodniony czynsz ?
                    przecież wyziązywał się z warunków umowy
                    co za zasługi ,że płacił ?
                    czyli co miał nie płacić?
                    za to że płacił zgodnie z umową ma jeszcze korzystać
                    każdy by tak chciał
                • Gość: koko Re: Kto za pomysłem Kosmidera?Lokale dla wszystki IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 18:35
                  no , nie bardzo wygramy skoro jest oblig bezprzaetargowy , trzeba chyba skarżyć
                  do Trybunału Konstytucyjnego ustawę
                  • Gość: Rozmarynowicz Sąd Administracyjny może sam orzekać na podstawie IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 18:47
                    konstytucji - taki będzie wniosek skargi. Ale dobrze by było, żeby wysłał pytanie do TK, bo wtedy uda się obalić sprzeczne z konstytucją przepisy ustawy o gospodarce nieruchmościami (w których mowa o "pierwszeństwie", a chodzi o wyłączność) i sprzedaż lokali użytkowych tylko dla najemców zatrzymamy w całej Polsce.
            • Gość: osiedlowy aptekarz Dla wszystkich to znaczy dla kogo ? Dla tych co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:02
              mieli mocniejsze układy i teraz mają nadmiar gotówki ?
    • Gość: Rozmarynowicz Spokojnie, obalimy tę uchwałę przed sądem. IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 03:24
      Oczywiście lepiej, żeby lokale użytkowe (WSZYSTKIE!) były w prywatnych rękach, a nie podlegały urzędnikom. Ale sprzedawanie ich na zasadzie wyłączności, którą oni nazywają dla niepoznaki "pierwszeństwem", nielicznej grupie uprzywilejowanych - to skandal. Przecież ci dżentelmeni chcą po prostu kupić nasze lokale za mniej, niż one są warte. Gdyby chcieli zapłacić uczciwą cenę, to zgodziliby się na wolne przetargi puls normalny pierwokup wg propozycji Kośmidera. A prawo zakupu lokali za cenę "ustaloną" z rzeczoznawcą wysnuwają z faktu, że (w znakomitej większości) płacą za nie... niższy czynsz od rynkowego, czasem nawet kilkakrotnie niższy!

www.damrade.pl/im/?p=23
      • Gość: koko Re: Spokojnie, obalimy tę uchwałę przed sądem. IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 06:52
        oczywiście Kośmider ma rację,
        to rozsądny i prawy człowiek
        nie wchodzi w różne układy interesów jak np. Okoński , który od lat zajmuje się
        interesami kupców i kibiców a powinien interesami nas wszystkich
        nieszczęście polega na tym ,że my nie idziemy do wyborów a kupcy i kibice
        zawsze idą i wybieraja swoich
        wobec tego mamy tylko Kośmidera dla obrony praw wszystkich a inni albo nam
        wszystkim szkodzą , co ma miejsce przez przyjęcie uchwały ,albo milczą
        a Sularz widać wie najlepiej co potrzeba narodowi ale to już przerabialiśmy
        kiedyś i znamy
        jak zrobi połowę tego dla samorządu co Kośmider to będzie mógł wyrzucać a tak ,
        mam nadzieję sam zostanie wkrótce z Rady wyrzucony przez wyborców
        • zielonki Re: Kośmider ma rację, ale 25.05.06, 09:40
          Ale jednak zbliżają się wybory i koniukturalizm Sulorza zwycięża, kosztem
          uczciwości. Ciekawym jak urzędnicy będą ustalali "cenę rynkową" bez przetargu?
          Jakaś komisja, czy głosowanie może, albo zlecone ekspertyzy?
        • doktor_hiszpan Pan Sularz, vel "Spalarnia" 25.05.06, 12:10
          dzielny sojusznik niejakiego MISZTALA.
          Wybór Pana Sularza, z n a k o m i t e g o dyplomaty wewnątrzpartyjnego, to
          doskonały wkład PO do wyborów prezydenckich w Krakowie.
          Jeszcze ze dwa pomysły Pana Sularza, i Majchrowski wchodzi w cuglach.
          I to z zapasem
          Wspomnicie moje słowa.
      • Gość: wdam Re: Spokojnie, obalimy tę uchwałę przed sądem. IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 06:58
        najgłosniej krzyczą ci , którzy najmują lokale od gminy w pobliżu Rynku po 2 zł
        za metr a podnajmują za 100
        i myślą ,że z pomocą takich radnych jak Okoński , kupią po 2 zł za metr a
        później sprzedadzą za 100
        i wszyscy się dziwimy ,że jest tak źle a jest tak dobrze
        niektórym
        • helenka17 Słynna równość podmiotów wobec prawa 25.05.06, 12:15
          - o której Pan Jasieniek - zwany w pewnych kręgach OKOMATEM - uczył się na
          miejscowym Wydziale Prawa UJ.
          Niestety, jak wiemy uczył się nieskutecznie.
          No i efekty widać.
          H.
          • Gość: wur Re: Słynna równość podmiotów wobec prawa IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 21:27
            jak , to to on nie jest prawnikiem , jak głosił do tej pory ?
            • helenka17 Niestety nie udało się zlokalizować jego dyplomu 25.05.06, 22:21
              to taki typowo kwaśniewski model wyższych studiów.
              "...Wykształcenie wyższe prawnicze (absolutorium)..."

Czyli studia ukończył, ale magistrem nie został. A że studia są magisterskie...
              • Gość: ero Re: Niestety nie udało się zlokalizować jego dypl IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 23:30
                co to za prawnik co nie może wykonywać zawodu prawnika
                to tak jak elektryk , który nie może pracować pod prądem
                bo elektryk bez egzaminów dopuszczających do pracy pod napięciem (podobnie jak
                mgr prawa bez aplikacji )nie może praktycznie wykonywac zawodu
                wobec powyższego to nie elektryk tylko osoba , która ukończyła szkołę o profilu
                elektrycznym
                zatem jej abiturient nie może mówic ,że jest elektrykiem
                a on nie może mówic ,że jest prawnikiem tak jak Kwasniewski nie może mówic ,że
                jest magistrem
                ale Okoński ma znajomości
                prowadzają sie pod rękę , co Okońskiemu oprócz szeptania do ucha weszło już w
                nawyk ( ciągle kogoś obejmuje , prowadza i szepta do ucha - widac ma cos do
                ukrycia fałszywiec ) w jego Krakowskiej Szkole Wyzszej , w której zarabiają
                także posłowie PO i w której rok akademicki otwierał prezydent RP A.
                Kwaśniewski , mogą łatwo zrobić magisterkę
                z taka gadułą , jak Okoński , tylko przekupki z palcu moga go przegadać
          • Gość: wur Re: Słynna równość podmiotów wobec prawa IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 21:33
            okomatem czy parkomatem , czyzby to on był ojcem nowych rozwiazań w zakresie
            płatnego parkowania
            bo kiedyś rozprowadzał firmę z Katowic , która w Polsce narobiła długów , gminy
            potraciły pieniądze a firma ...zbankrutowała
            i szukaj wiatru w polu
            cały on
            • helenka17 Teraz jako światowiec 25.05.06, 22:23
              rozprowadza inwestycję na Bonarce. To się ostatnio nazywa "opieka nad inwestorami".
              • Gość: rtwhe Re: Teraz jako światowiec IP: *.ghnet.pl 26.05.06, 08:34
                owszem , ciagle się czymś lub kimś opiekuje
                taki z niego poprostu mecenas od urodzenia
    • Gość: wdam Re: Lokale użytkowe w Krakowie tylko dla dotychcz IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 06:26
      nie może być takiego prawa jak zostało uchwalone
      mam nadzieję ,że wojewoda uchyli uchwałę
      kupieckie zgromadzenie usiuje wymusić ustępstwaq dla siebie
      przecież argumenty mają nijakie
      jak wynajmowali to wiedzieli ,że kiedyś mogą opuścić
      jak chcieli mieć własne to mogli kupować dość jest prywatnych lokali
      nie może być tak ,że jest wspólnota mieszkaniowa właścicielem całego bloku a
      lokal użytkowy posiada gmina i sprzeda przypadkowym najemcom
      to jest biznes a nie jak w przypadku mieszkań sprawa bytowa
      nie może być tak jak to miało miejsce wczoraj , że ten ma rację kto głośnie
      krzyczy
      a Jan Okoński powinien być już trochę tym krzyczeniem przez tyle lat zmęczony ?
      czego to się nie robi ,aby znów być radnym
      • helenka17 Otóż właśnie 25.05.06, 13:02
        ..nie o lokale tu chodzi, ale o to, że Jasieniek RADNYM NIE ZOSTANIE!
        To dlatego naskoczył na Kośmidra. Proste.
        Nie dajcie sobie Państwo Kupcy mydlić oczu, bo to pic na wodę.
        Wojewoda już parokrotnie zachował się jak należy w odniesieniu do wrzasków Rady
        Miasta - że wspomnę niesławnej pamięci Studium B - i uwalił knot legislacyjny na
        wejściu.
        Czego i teraz mu życzę.
    • Gość: Ciocia Klocia Re: Lokale użytkowe w Krakowie tylko dla dotychcz IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 08:32
      "Cena rynkowa" - to wszak niby tyle, ile lokal jest wart na tzw. wolnyn rynku
      (czyli i na przetargu winien pójść za podobną wartość:).
      Natomiast jeśli nie chcę kupić lokalu, to dalej mogę wynajmować go od gminy;
      pytanie za ile? Też za "rynkowy" czynsz? Jeśli za rynkowy, to niby wszystko
      gra:)
      Pytanie tylko, gdzie to "pierwszeństwo" w zakupie? Przecież to faktycznie dalej
      wyłączność. Pierwszeństwo byłoby wtedy, gdyby lokal, którego najemca nie chce
      wykupić, mogli kupić inni.
      • Gość: Teodor Re: Lokale użytkowe w Krakowie tylko dla dotychcz IP: *.citynet.pl 25.05.06, 11:44
        Spodobała mi się "interwencja" dzielnicowego spóldzielcy Sularza w stosunku do
        Kośmidra. To mniej więcej tak jakby kleryk pouczał kardynała.
        • skks Re: Lokale użytkowe w Krakowie tylko dla dotychcz 25.05.06, 13:01
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=42442116
        • helenka17 Przyczepiło się g... do okrętu 25.05.06, 13:07
          i krzyczy "płyniemyyy!!"

Tak to wygląda.
          Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni. A może ten wesołek Sularz
          sądzi, że jeśli na rondzie potrafił ustawić "Misia", to automatycznie przybyło
          mu doświadczeń samorządowych??
          Ciężkie czasy nadchodzą.
          Wygląda na to, że Rokita w swojej polityczce uwali zaraz drugie pod rząd wybory
          na prezydenta. No bo jak było poprzednio, to chyba wszyscy pamiętamy.
          • skks Re: Przyczepiło się g... do okrętu 25.05.06, 13:17
            A jak mówiłem, że "Cesarz" to ....
            To wszyscy na mnie naskoczyli i powiedzieli, że Sularz z JMR to pepsi z wódką!
            • helenka17 Panie!! 25.05.06, 13:31
              A ja mówiłam w 1967 r.(w kwietniu)...
              DO PRZODU, PANIE PRZEDSIEBIORCO(?), DO PRZODU. Nie do tyłu.
              A wolę większości trzeba tworzyć, a nie z nią walczyć.
              • zielonki Re: Prywata Panie!! 25.05.06, 14:39
                Prywata Sulorza, prywata radnego PiS Bolesława Kosiora i tyle!
            • Gość: przedsiębiorca Panie Sularz Pan się nie boi. Rozsądna większość IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.06, 15:43
              za Panem stoi. Ciekawe jak zareaguje na pokrętne działanie radnego Kośmidera
              lider partii Jan Maria Rokita, który publicznie wypowiadał się, że popiera
              model prywatyzacji lokali użytkowych w takiej wersji jak uchwaliła to RMK.
              Ciekawe jak zareaguje na to Donald Tusk, który jest liberałem ale z ludzką
              twarzą.
              • Gość: Gonzo Panie Kosmider , Pan się nie boi. Rozsądna większ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:07
                Uuuu , JMR za bezprzetargowym rozdawaniem mienia ??? I Donald też ???
                A miało byc czysto i bezkorupcyjnie . Nie wierzę , raczej widzę ewidentną
                nagonkę na Kosmidera.Zresztą podobno na wniosek PO wycofał się z tej poprawki
                to o co chodzi ? Uwalic konkurenta ? Zmniejszyć natarcie na Majchrowskiego ?
                PO zwariowała ? Kupcy z samoobrony chcieli jego głowy to ją będą mieli ?
                Przedsiębiorczość,kolego przedsiębiorco , to konkurencja a nie rozdawnictwo tym
                co już mają . Bo to się odbywa kosztem reszty, tej zdecydowanie większej .
              • Gość: wdam Re: Panie Sularz Pan się nie boi. Rozsądna większ IP: *.ghnet.pl 25.05.06, 23:06
                Jan Rokita narobił juz takiego zamieszanie ,ze najlepiej aby nie wtracał się do
                Krakowa
                jak ktos całe życie dostawał pieniadze z budżetu i nie wie co to jest trud ich
                zdobycia nie może wypowiadać sie o biznesie
                i oczywiście tak nie jest gdyz chodzi tylko o zdobycie poparcia w wyborach a
                nie licza sie ci mco maja rację
                wpierw po cichu robi sie zmaiany w ustawie a później mówi się głosno ,ze broni
                się litery prawa
                a ludzie mówią , no to jest zgodne z prawem
                tak ludzi robi sie w balona
              • helenka17 Przedsiębierny-zasięrzutny 27.05.06, 16:27
                Ja Panu - Panie Przedsiębiorco - serdecznie gratuluję koncesyjnego-obiecalskiego
                widzenia polityki.
                Polityka samorządowa w cywilizowanym kraju powinna się opierać
                na czytelnych zasadach, zgodnych z prawem,
                a nie na tym,
                że ktoś
                komuś
                coś
                obieca.
                Jeśli Pan tego nie rozumie
                to życzę przyjemnych spotkań z urzędem posła-ministra Kamińskiego.
                H.
              • helenka17 Bardzo też jestem ciekawa 27.05.06, 16:29
                - co mianowicie POKRĘTNEGO widzi Pan w poczynaniach Radnego Kośmidera.
                Oczywiście poza nazwą - nadaną przez Pana.
                Śmiało - ale rzeczowo:

H.
                • skks Re: Bardzo też jestem ciekawa 27.05.06, 18:16
                  Kobieto!!
                  taż PT On, nawykły jako Przedsiębiorca do roboty albo i pracy a na myślenie już
                  czasu brakuje i od myślenia łeb napie.., niestety.
    • Gość: rzeczoznawca2 dlaczego nie ufacie rzeczoznawcom ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:17
      Przecież wyceny dokonujemy uczciwie. To nie urzędnicy będą wyceniać lokale !
      • Gość: kibic Z trzech przyczyn: IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 18:37
        Po pierwsze, prywatyzacja a la LPR/Samoobrona/Okoński to transakcja modelowo korupcjogenna: jednej stronie (kupcowi) zależy na jak najniższej cenie, drugiej (miastu) wisi. A to gwarantuje, że w każdej wycenie rzeczoznawca dostanie od kupca mniej lub bardziej zawoalowaną ofertę łapówki. Większość odmówi, ale niektórzy wezmą.
        Po drugie, wycena przez rzeczoznawcę jest stosowana tam, gdzie niemożliwe jest ustalenie wartości rynkowej w sposób naturalny, tj. na wolnym przetargu. A w tym przypadku jak najbardziej jest to możliwe!
        Po trzecie, wycena zawsze sporo kosztuje (mam na myśli oficjalne honorarium rzeczoznawców) i zabiera czas, zaś przetarg wręcz przeciwnie - jest tani i szybki. A gdyby go jeszcze zrobić w internecie i w systemie Vickereya, to uzyskalibyśmy cenę doskonale rynkową.
    • peteen to jest bezsensowna nagonka na Kośmidera... 25.05.06, 16:29
      czyżby komuś, z Sularzem i Okońskim na czele zależało na utrudnieniu dostępu do
      tych lokali ludzi "spoza układu" mam nadzieję, że nie, ale to obaj panowie
      zaproponowali jest sprzeczne z demokracją
      o ile nie dziwię się chorągiewce Okońskiemu, człowiekowi bez moralności, o tyle
      nowy przewodniczący krakowskie PO kiepsko zaczyna swoje urzędowanie
      panowie, przedstawcie logiczne argumenty za tym, by uniemożliwić nowym kupcom
      zdobycie tych lokali, bo na razie słyszałem tylko o intersie partyjnym oraz o
      próbie zamachu (wstyd, okoń, znasz jeszcze takie słowo?) na demokratycznie
      wybranego zastępcę przewodniczącego rady miasta
      Pan Kośmider ma moje pełne poparcie...
    • Gość: barbara 42 Czytam te wasze posty i tak sobie myślę. Jak to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:31
      dobrze, że głosowałam na PiS nie na was, drapieżnych liberałów. Każdego byście
      rozszarpali na sztuki w imię liczb, procentów i wskaźników. Kogo jeszcze
      skazalibyście na licytację.
      • Gość: Barker Re: Czytam te wasze posty i tak sobie myślę. Jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:09
        Nie przesadzaj ,że drapieżnych.Po prostu chcemy ,żeby każdy miał te same
        prawa.I o nabyciu jakiegoś dobra,w tym i lokalu nie decydowały jakieś układy
        tylko proste zasady-cena,aby nie było korupcji a nawet szansy na korupcję,aby
        konkurencja była konkurencją a nie preferowaniem jednych (bo to się odbywa
        kosztem reszty).Takie proste zasady ekonomii i dobrych obyczajów
        kupieckich.Chcielibysmy normalności dla wszystkich.Liczby?,procenty?,wskaźniki?
        Potrzebne ale nie najważniejsze,najważniejsza jest sprawiedliwość czyli równość
        wobec prawa.Wtedy człowiek wie czego się trzymać i dobrą pracą osiąga te
        liczby,procenty,wskaźniki.Proste i bardzo normalne.Dla wszystkich to samo, na
        starcie , a potem sprawiedliwa konkurencja.
        PS.Głosowałem akurat na PiS,właśnie ze względu na sprawiedliwość
      • Gość: kibic barbara... czyżby Bubula?! Ratuj się, kto może... IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 25.05.06, 23:09
    • Gość: norek Kośmider na prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:40
      Okoński na drzewo!
    • ksylolit Kośmider - sprawiedliwy radny! 25.05.06, 23:14
      dość układów, kolesiostwa i "zasiedzeń" lokali
      czego się boisz Okoński, skoro nie masz żadnego układu z najemcami?
      dlaczego Sularz zamyka usta Kośmiderowi i straszy wykluczeniem z partii?

to jest chore!
      • Gość: Marucha Re: Kośmider - sprawiedliwy radny! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.05.06, 02:04
        Zobaczycie - przyjdzie gajowy i wszystkich wy....doli. Was też dyskutanci. Amen.
        • peteen Re: Kośmider - sprawiedliwy radny! 27.05.06, 14:21
          kto to niby ma być?
          • skks Re: Kośmider - sprawiedliwy radny! 27.05.06, 14:56
            Okoński!!
            Albo jakiś Pisiak?
            Pisiaki robią za gajowych?
    • Gość: amer teraz kwiczycie, a gdzie byliście, kiedy sprzedawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:10
      kiedy sprzedawano mieszkania za 10 % wartości ?
      Wtedy na tym skorzystaliście, a teraz nie - stąd sceny zazdrości !
      • Gość: koko Re: teraz kwiczycie, a gdzie byliście, kiedy sprz IP: *.ghnet.pl 29.05.06, 15:40
        jak kupiłeś mieszkanie za 10 % to może już wystarczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka