eeeee1 31.07.06, 21:19 a czy Matejkowie oplacaja za swoje miejsce na cmentarzu? bo jak nie to wyburzyc i zlicytowac; Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roland12 mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko 31.07.06, 21:38 wejscia, gdzie lezy krewny A.Mickiewicza, grob jest troche marny ale duzy, 2 miejsca w nim by sie wygospodarowalo po przebudowie, oglaszam prywatna licytacje, kto da ile za 1 miejsce w tym grobie, do tego nazwisko glowne na grobie, moje tez,znane, potomkowie znanego grafika polskiego, ciekawe ile by ktos zaproponowal, grob trzeba by przebudowac - czekam na propozycje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalna. Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko IP: *.alb.east.verizon.net 31.07.06, 22:26 SNOBIZM i jescze raz SNOBIZM - najwieksza wada POLAKOW ! Amerykanie kochaja sie w antykach i maja naprawde ...szeeeroooka wyobraznie.., ale pewnie by nie wpadli na taki ponizajacy preceder zeby inwestowac na cmentarzu - poprostu niesmaczne praktyki?!!! No coz - czego Polak nie wymysli dla zysku...CEL USWIECA SRODKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko IP: *.autocom.pl 01.08.06, 10:38 Bo Amerykanie w ogole nie stawiaja nagrobków, więc jak mają inwestować na cmentarzu? Chyba w kosiarkę do trawy. Bo "nagrobki" amerykanskie to kamienne płyty wkopane równo w ziemię, żeby właśnie kosiarka mogła łatwo wjechać. > Amerykanie kochaja sie w antykach i maja naprawde ...szeeeroooka > wyobraznie.., ale pewnie by nie wpadli na taki ponizajacy preceder zeby > inwestowac na cmentarzu - poprostu niesmaczne praktyki?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko 01.08.06, 22:18 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Bo Amerykanie w ogole nie stawiaja nagrobków, więc jak mają inwestować na > cmentarzu? Chyba w kosiarkę do trawy. Bo "nagrobki" amerykanskie to kamienne > płyty wkopane równo w ziemię, żeby właśnie kosiarka mogła łatwo wjechać. Stefan, Stefan... Najpiekniejsze nagrobki i cmentarze sa w Ameryce. Nawet zwierzeta maja pomniki ladniejsze niz w Polsce ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko IP: *.autocom.pl 01.08.06, 23:05 Są takie przypadki o jakich piszesz, ale w znakomitej większości cmentarzy jest łąka i tablice równo z glebą. Dla ścisłości, jestem Amerykaninem (polskiego pochodzenia), od niedawna mieszkającym w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalna. Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko IP: *.alb.east.verizon.net 05.08.06, 04:34 Ja tez jestem Polka i mieszkam w Stanach prawie 25 lat -jesli chodzi o scislosc!!! Pozdrowienia dla rodakow stad. Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko 01.08.06, 12:42 Normalna. napisał(a): > SNOBIZM i jescze raz SNOBIZM - najwieksza wada POLAKOW ! > Amerykanie kochaja sie w antykach i maja naprawde ...szeeeroooka > wyobraznie.., ale pewnie by nie wpadli na taki ponizajacy preceder zeby > inwestowac na cmentarzu - poprostu niesmaczne praktyki?!!! > No coz - czego Polak nie wymysli dla zysku...CEL USWIECA SRODKI. **************************************************************** SNOBIZM??? NAZWAŁABYM TO ZEZWIERZĘCENIEM, ALE UBLIŻYŁABYM ZWIERZĘTOM, PO PROSTU WSZYSTKO NA SPRZEDAŻ< TEGO PO KRAKUSIACH SIĘ NIE SPODZIEWAŁAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko 01.08.06, 17:28 Gość portalu: Normalna. napisał(a): > SNOBIZM i jescze raz SNOBIZM - najwieksza wada POLAKOW ! > Amerykanie kochaja sie w antykach i maja naprawde ...szeeeroooka > wyobraznie.., ale pewnie by nie wpadli na taki ponizajacy preceder zeby > inwestowac na cmentarzu - poprostu niesmaczne praktyki?!!! > No coz - czego Polak nie wymysli dla zysku...CEL USWIECA SRODKI. Masz całkowitą rację.A snobizm i kompletne zdurnienie krakusów sięgnął chyba zenitu.Co za debilny pomysł.A taki cymbał,który wylicytował miejsce pewnie szczy w gacie z dumy.Totalne buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanym Re: mam duzy stary grob na Salwatorze, blisko 01.08.06, 14:15 Dobrze, że jeszcze rodziców Papieża nie ruszyli. Ale wszystko możliwe w Krakowie rządzi przecież prezydent z SLD roland12 napisał: > wejscia, gdzie lezy krewny A.Mickiewicza, grob jest troche marny ale duzy, 2 > miejsca w nim by sie wygospodarowalo po przebudowie, oglaszam prywatna > licytacje, kto da ile za 1 miejsce w tym grobie, do tego nazwisko glowne na > grobie, moje tez,znane, potomkowie znanego grafika polskiego, ciekawe ile by > ktos zaproponowal, grob trzeba by przebudowac - czekam na propozycje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk niestety nie tylko w Krakowie takie praktyki IP: *.crowley.pl 01.08.06, 19:15 nieźle, że jeszcze mają co sprzedawać, bo proboszcz w Wilanowie stare, stuletnie groby, niektóre podpisane cyrylicą, polikwidował już z 15 lat temu... na grób mojej rodziny prawie nie jestem w stanie dojść (ja to jeszcze, ale mój ojciec ma poważne problemy ze skakaniem nad grobami, bo inaczej nie ma jak)... Odpowiedz Link Zgłoś
ranki Zabytek ???? 01.08.06, 07:45 O ile się oriętuję to jest zabytkowa część cmętarza na to wskazuje nawet nazwa.Groby są tam na wieczność jeżeli nikt ich nie opłaca to poprostu traci możliwość pochówku w tym miejscu.Wszystko można złamać dla kasy aby wykazać się dochodami i jaką jestem wspaniałą panią dyrektor.Może pujść dalej iylicytować miejsca jeszcze bardziej ambitne,grobowiec po znakomitym polaku(tu wpisać nazwisko w zalężności od rangi Cena)a ich do zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl Re: Zabytek ???? 01.08.06, 12:46 ranki napisał: > O ile się oriętuję to jest zabytkowa część cmętarza na to wskazuje nawet > nazwa.Groby są tam na wieczność jeżeli nikt ich nie opłaca to poprostu traci > możliwość pochówku w tym miejscu.Wszystko można złamać dla kasy aby wykazać się > > dochodami i jaką jestem wspaniałą panią dyrektor.Może pujść dalej iylicytować > miejsca jeszcze bardziej ambitne,grobowiec po znakomitym polaku(tu wpisać > nazwisko w zalężności od rangi Cena)a ich do zbiorowej. ***************************************************************** NO I MAMY REKORD ANALFABETYZMU, TYLU BYKÓW W KILKU SŁOWACH JESZCZE NIE WIDZIAŁAM !!!!XXI WIEK, WSZYSCY POLACY W GROBACH SIĘ POPRZEWRACALI< ZGROZA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verti-GO Re: Zabytek ???? IP: *.ramtel.pl 01.08.06, 13:54 znalazł się poprawiacz co nie potrafi CAPS-LOCKA wyłączyć, jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to po co zaśmiecasz wątek ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben_shaprut Panie Oskarze - idea słuszna, ale proszę pisać IP: *.chello.pl 01.08.06, 14:35 pod swoim nickiem. Inaczej zachęcamy innych... Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
kochanym Re: Zabytek ???? 01.08.06, 14:16 Przecież w karakowie rządzi SLD. Więc metody nie powinny dziwiwć ranki napisał: > O ile się oriętuję to jest zabytkowa część cmętarza na to wskazuje nawet > nazwa.Groby są tam na wieczność jeżeli nikt ich nie opłaca to poprostu traci > możliwość pochówku w tym miejscu.Wszystko można złamać dla kasy aby wykazać się > > dochodami i jaką jestem wspaniałą panią dyrektor.Może pujść dalej iylicytować > miejsca jeszcze bardziej ambitne,grobowiec po znakomitym polaku(tu wpisać > nazwisko w zalężności od rangi Cena)a ich do zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Dno, bąbelki (wodorosty ukradli, sorry, sprzedali) 01.08.06, 16:34 1. Moja rodzina po mieczu to krakowianie od pokoleń. 2. Nasz rodzinny grobowiec sąsiaduje na Rakowicach z grobem Jana Matejki. 3. Polacy dostają histerii, kiedy widzą na Łyczakowie we Lwowie i na Rossie w Wilnie sowieckie groby, wetknięte pomiędzy przepiękne, zabytkowe grobowce i kapliczki. 4. W Krakowie nikt nie dostaje apopleksji na samą myśl, jak będzie wyglądał zabytkowy Cmentarz Rakowicki z niezabytkowymi grobikami cwaniaczków, groszorobów, dorobkiewiczów, nuworyszów, nowobogackich i reszty tej hołoty, która najchętniej strzeliłaby sobie nad trumną krasnala ogrodowego, sztuczny marmur i fontannę typu chrom+szkło. 5. Moja rodzina to od stuleci krakowskie mieszczaństwo, ale nie drobnomieszczaństwo z ogolonym łbem, bmwicą, dresem i łańcuchem na szyi. Dlatego mam prawo żądać poszanowania dla estetyki zabytkowego miejsca pochówku moich bliskich z innej epoki i z innej warstwy społecznej. Inaczej niech władze miasta sprzedadzą też działki na Wawelu - pp. Kulczyk, Krauze et consortes chętnie się tam położą. 6. Wychodzi jednak na to, że rację mają ci, którzy mówią, że Kraków założyli skąpcy wypędzeni ze Szkocji - zarabiać w taki sposób, to już są szczyty... chciwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanty Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 08:23 Już kiedyś była taka sytuacja za komuny z całą kwaterą żołnierzy poległych w I wojnie światowej też przekopali i zaczeli sprzedawać miejsca na grobowce żeby było śmieszniej żeby więcej wziąść kasy kążdy płacił więcej łapówki żeby być w 1 rzędzie gdy w 1 nie było już miejsca to okazali sie pomysłowością i zaczeli sprzedawać też za grubą kasę miejsca w grobach od alejki jest to jedyna kwatera na cmentarzach krakowskich gdzie 1 rząd jest 2 a 2 1.Wtedy tłumaczyli możliwość przekopów tym że ludzie nie opłacali grobów a pogrzeby były na koszt państwa po interwencjach rodzin okazało się to niezgodne z prawem ponieważ groby te były na wiecznośc i kto się tym zajoł ma dalej tam groby postawione na koszt cmentarza oczywiście nie te same bo wszystkie były na jednej kupie gruzu.Do tej pory wygląda to śmiesznie w rzędach grobowców są nieliczne małe nagroki poustawiane w innym kierunku .Może dyrektor cmentarzy by to przemyślał i nauczył się na błędach poprzedników. pozdrowienia pa. Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl Re: Atrakcyjne groby zlicytowane 01.08.06, 12:49 tanty, a ty naucz się pisać bez błędów albo nie pisz wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na Wawel teraz Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:28 wystarczy mieć trochę grosza i bedzie można za chwile nawt na Wawelu znaleźć miejsce do kupienia Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Gratulujemy i życzymy szybkiej pociechy z nabytku. 01.08.06, 12:41 Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl [...] 01.08.06, 12:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neptunek Re: Gratulujemy i życzymy szybkiej pociechy z nab IP: *.devs.futuro.pl 01.08.06, 13:08 A ty sie zapoznaj z netykieta - a jak nie wiesz co to jest to w ogole nie podchodz do komputera. Czy moderator nie moze pilnowac ladu i skladu? wszelkie takie krzyki powinny byc autoamtycznie usuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
nana125 Re: Gratulujemy i życzymy szybkiej pociechy z nab 01.08.06, 13:41 Dołączam się do życzeń. Tylko czy dziś jeszcze cokolwiek znaczą prochy przodków, szacunek dla historii kraju, ojczysta ziemia. Słyszałam, jak młodzi mówili między sobą, ze to takie niemodne słowa. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Krakus ze wszystkiego widać potrafi wycisnąć kasę! 01.08.06, 13:33 Gratuluję "przedsiębiorczości". Historia Krakowa to nie tylko "wielkie" nazwiska. Nie byłoby Sukiennic, gdyby nie ... kramarze. Kto pamięta dzisiaj ich nazwiska? Czy tylko rody krakuskich patrycjuszy maja prawo do grobu "na wieczność"????? I to za darmo???? Odpowiedz Link Zgłoś
jennajem widać kto ma za dużo kasy 01.08.06, 13:38 z drugiej strony lepiej wydać "na siebie" niż zostawić "bezstresowym" dzieciom i wnukom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:46 Nie dziwię się. Polacy potrafili (w czasach pustych półek sklepowych)podczas nabożeństwa w Tobruku zbierać garściami liście laurowe na sprzedaż.Ten naród ma bardzo wysokie mniemanie o sobie, a jaki jest-każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yamabushi.akira Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:51 paranoja życzę tym, którzy organizowali oraz licytowali, żeby szczątki ich a także ich bliskich też przeniesiono do mogił zbiorowych - ciekawe jak się będą czuli...moim zdaniem to delikatnie haczy o profanację...przynajmniej ideologiczną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M kwalifikacja w ewidencji gruntów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:54 Od niedawna w ewidencji gruntów cmentarze określone są jako "tereny rekreacyjne i wypoczynkowe" - źródło: biuro geodezyjne. Skoro w papierach to grunt rekreacyjny to czemu by go nie zlicytować..? A to, że to zabytkowe miejsce to już pomijam. A jeszcze trzeba sobie opłacić - chyba zleceniem stałym z banku na "czas nieokreślony" - PARANOJA :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 biednych wykopali mam rozumieć 01.08.06, 14:00 aby nowobogackich tam zakopać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vitek Re: biednych wykopali mam rozumieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:59 Ale mnie to rozbawilo:D Prawie jak wtedy kiedy się szef chwalil, że ma odkurzacz za 12 tysięcy i nim może odkurzać jego gosposia Ukrainka po ciemku :D SzakunecxD jak mawiają Indianie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: 213.25.206.* 01.08.06, 14:12 Niech przeniosą Matejkę - też pewnie nie płaci !!! Złodzieje w majestacie prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry szczyt Głupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:58 debilizm do n-tej potęgi jak można sobie kupować miejsce na cmentarzu? przecież to jak wygląda to miejsce i wokół ma znaczenie wyłącznie dla żywych; nikt nie widział i nie zobaczy własnego pogrzebu ani tym bardziej "swojego" miejsca jak go pochowają więc co to za różnica? ludzie nie myślą w ogóle racjonalnie i kwitnie spekulacja a idiotów nie brak jak widać bo co to za satysfakcja "leżeć" obok znanej postaci? to ma sens za życia a wtedy się nie leży a po śmierci pojęcie satysfakcji traci sens bo nie ma świadomości i zwłoki nie wiedzą co się wokół nich dzieje ale taki już jest człowiek - od zarania dziejów zarabiało się pieniądze na GŁUPOCIE i to kwitnie do dziś w wielu aspektach życia (działki w niebie, klątwy itp.) brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam bydlaki IP: *.belrs2.nsw.optusnet.com.au 01.08.06, 15:06 W katolickim kraju przekpuja i licytuja groby... A w takiej paskudnej beboznej Australii nikt nie tknie czyjegos grobu nawet to latach... Ladnie to swiadczy o miecie papieskim... Grob Matjeki texz przekopac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Re: bydlaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:55 To nie ma nic wspólnego z religią.Jacy sa ateiści też wszyscy doskonale wiemy, niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik. Re: bydlaki IP: *.alb.east.verizon.net 05.08.06, 04:58 Moze jednak cos ma z religia?! Moze jednak Ksieza mogliby zajac jakies stanowisko w tej sprawie na ...AMBONACH.. calego kraju ?! Katolik z przekonania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tla Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:10 ale prostactwo. i czym tu sie jarac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Brzoskowski Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.olsztyn.agora.pl 01.08.06, 15:27 Moje bardzo prywatne zdanie: To mi przypomina działalność hien cmentarnych. Kiedyś okradało się groby, teraz się je licytuje. Ci, którzy je kupilu, niech sobie pomyślą, że za 100 lat ich szczętki też zostaną przeniesione do zbiorowej mogiły a ich [:(]sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a czy czasem? Dlaczego teraz IP: *.robmot.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:34 Rozumiem, ze Majcher potrzebuje kasy pod wybory, ale zeby w tym celu zaraz przekopywać groby i je sprzedawać? czy musiał zejść do poziomu cmentarnej hieny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:02 po śmierci nowych właścicieli znowu szczątki zostaną przeniesione do zbiorowej mogiły i znowu będzie licytacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xel Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:48 "przekopaliśmy", hieny cmentarne, psia ich mać. spokoju zmarłym nie dadzą, nic tylko kasa. żeby wasze kości kiedyś psy ogryzały za to co zrobiliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt A może ktoś kompetentny wyjaśni jak to jest z tą IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 01.08.06, 17:21 własnością i opłatami,jakimi opłatami.Kiedy zostaną przekopane groby naszych pradziadów i co należy uczynić, aby tak się nie stało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Nie jestem pewien, IP: *.nat.student.pw.edu.pl 01.08.06, 22:05 ale jest to (przynajmniej w moich stronach) opłata wnoszona raz na 25 lat - nie wiem, czy można uiszczać wielokrotności. Naturalnie, póki jest miejsce,to nikt nie będzie ruszał starych grobów, ale problemy mogąpojawić się na starszych cmentarzach. To smutne, ale poniekąd jest to cena braku kreamcji, stosowania urn, czy też rezygnacji z nagrobków. O opłatach powinno być napisane w regulaminie cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: A może ktoś kompetentny wyjaśni jak to jest z 01.08.06, 23:27 teoretycznie nalezy opłacić w zarządzie cmentarza niewielką sumę za pozostawienie mogiły na kolejnych np 20 lat. Ale w rzeczywistości i tak to nic n ie daje, tam gdzie płaciłem za groby przodków - bohaterów września 1939 od dawna stoją pałacyki cyganów i nowobogackich. Wazne żeby pamięć o przodkach pozostała w nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Atrakcyjne groby zlicytowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:13 ludzie sa pie..ieci, za urodzenie placic, za slub placic, za smierc placic, puknijcie sie wszyscy w glowe a przede wszystkim, pobozni ksiazeta w zlotych toyotach co to im zawsze trzeba dach naprawic za 30 tysi bo przecieka, kij wam w oko. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Debilizm 01.08.06, 18:16 A nie lepiej dać 50 tys. na biednych? Trupowi i tak wszystko jedno, gdzie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: Debilizm 01.08.06, 23:22 ale żywemu nie wszystko jedno gdzie zaplanuje zgnicie w spokoju. i pomysleć że w tym kraju ponoć przywiązuje się wagę do historii, korzeni, przodków, wiary i kilku innych tzw narodowych wartości. A tak naprawdę wartościa narodową jest bezgraniczna głupota, pazerność i zakłamanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak centusie wszystko sprzedadza nawet klime w taxi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:59 bez poszanowania dla wiekowoych mieszkancow miasta niedlugo apartamenty przy zabytkowej czesci zrobia i czar prysnie po naszym zabytku Odpowiedz Link Zgłoś