Dodaj do ulubionych

Góralska kuchnia

26.02.03, 12:45
Chałupa moich zaprzyjaźnionych gorali.
Okolica piękna. Tak tuż pod Bukowiną...
Izba -Kuchnia.
Whirlpool lodówka.
Kuchenka Bosch.
Moulinexy,
dzbanek na kawę Jacobs...
Radio Sony...
i mały telewizor tak samo.
Żeby bodaj jaki kozik, eee gdzie tam... Victorinox!!!
Casy, k...a, casy co Jezusicku...
trudny
Obserwuj wątek
    • gph Re: Góralska kuchnia 26.02.03, 12:48
      trudny2002 napisał:

> Chałupa moich zaprzyjaźnionych gorali.
      > Okolica piękna. Tak tuż pod Bukowiną...
      > Izba -Kuchnia.
      > Whirlpool lodówka.
      > Kuchenka Bosch.
      > Moulinexy,
      > dzbanek na kawę Jacobs...
      > Radio Sony...
      > i mały telewizor tak samo.
      > Żeby bodaj jaki kozik, eee gdzie tam... Victorinox!!!
      > Casy, k...a, casy co Jezusicku...
      > trudny

a wszystko za baksy z Jackowa

myślę, że było jeszcze zdjęcie Papieża i (albo) Wałęsy..
    • tosia_ Re: Góralska kuchnia 26.02.03, 12:49
      A świstak siedzi i zawija je w te sreberka?
      • trudny2002 Ale kuchnia góralska została 26.02.03, 12:54
        w smaku!
        Nawet ta spyrka wędzona co to ze Staskiem nad raniem do kieluska posła...
        a i głowa nie boli.
        ;-))
        trudny
        • Gość: Ciupazka Re: Ale kuchnia góralska została IP: 212.182.27.* 26.02.03, 14:28
          Hej! Nie do wiary, toś tam? Pozdrów ode mnie Staska i jego rodzine, kaś na
          Murzasichlu? Aly ci dobrze, a jo muse z...ć i nijak rusyć sie ni ma jak.
          Powiydz Staskowi, coby ci jaki taki nóz doł, ze mu krzywdy nie zrobis, ani mu
          nie weźniys do Krakowa. A jazda na nartch dobro? Ino uwazuj na tyk, co nie
          umiejom jeździć, bo mnie taki jedyn lykorz z W-wy na Kasprowym Wiyrchu
          zozp..ł bark i dwa roki pote minyno, zakiela stanynak zas na Kasprowym, a
          składali mnie na Szaserów we Warszawie. Nie powiym, zek go nie błogosławiyła
          za tom krzywde. Niech go diabli nosom!Pozdrów moje ukochane Tatry. Ech, co jo
          tu robie...kruca fuks?!Telo. Pozdr.
          • peteen czy ci nie żal ?... 26.02.03, 14:35
            ciepnij to wszystko i wracaj...
            • Gość: Ciupazka Re: czy ci nie żal ?... IP: 212.182.27.* 26.02.03, 14:48
              Wiedzioł dobrze Bałucki co pisoł, kie tyn wiers jego do dzisiok śpiywajom
              cepry i górole, ba haj! No, weź ze ostow ludzi rodzine i sie wracoj, juz
              teroz ni ma odwrotu, trza wycympić jaze do emerytury, nei i nika nie
              pojedzies, ani nie furknies. Nie to fces, ino to co mos. Zole chowom w
              kiesonke, casami se pomruce do wos gwarom i musi wystarcyć. Wleze na
              www.tatry.pl i inkse linki i sie ratuje, ja moge. Hej. Do roboty , bo zas
              powiedzom, ze w pracy przy kompie cympiym w sprawach prywatnych .Pozdr.
              • peteen Re: czy ci nie żal ?... 26.02.03, 14:57
                haj !
                jam wrócił właśnie z powodu rodziny, ale także dlatego - tu młodzież będzie się
                śmiała - że nigdzie na świecie nie będzie mi piękniej niż tu, bo nigdzie nie ma
                Krakowa z jego perełkami (co krok wpadam w zachwyt), nigdzie nie ma Tatr
                (napiekniejsze miniaturowe góry świata), nigdzie pięknych jezior mazurskich, ba
                nawet syfiasty bałtyk ma w sobie coś...
                wróciłem i nigdy nie żałowałem tej decyzji...
                pozdrówko
                :c)
              • Gość: trudny Ciupazka, a zol mi IP: *.localdomain 26.02.03, 15:01
                bo jo jesce dzisiok i moze i ze trzi dni beem musioł siedzieć na dupie tutok.
                Może , kie mie chyci to nie wytrzymie i pojadem, ale ftos to wiy cy mie chyci,
                a kie juz chyci to ftos wiy cy mie i nie popuści. A kie mie juz popuści to i
                ftos to wiy kie mie zaś chyci?
                Kie dzisiok widzem co to słonko wyprawuje, to mie ciśnie co na mój dusiu co
                siedzem ledwo, ledwo...
                Flaske moze wiecór wyobracomy , a po flasce może i co się jesce obroci ino se
                myślem coby się mi naprzeciw nie obróciło.
                Rzeci sie robiom okropecne po telo co jo juz nie widzem cy to biołe cy corne.
                Dzisiok i jo smutny jako ten łysy górol...
                Hej!
                trudny
                • Gość: Ciupazka Re: Ciupazka, a zol mi IP: 212.182.27.* 26.02.03, 15:26
                  HEj, kie jo cie chyce, a wstrząsne tobom, to cie ta odrazu popuści, co to, za
                  duzo, cy za mało ześ wypiył, na ocy nie widzis, to moze Stasek doł ci nie
                  okowitke, ba jakom denaturke z metaksom, he? Ty musis uwazować, gorzołke
                  nolepiyj swojom pić, i tak jako ci godałak z jednego kieluska, wtej jest
                  pewność, ze tyn drugi ni mo złych zamiarów naprociw tobie. A jak padniycie - to
                  oba, ba haj! To na pociesenie! Aly jak by co, abo co , to my tam w Poroninie
                  som, linki mos to zawezwij pomoc i odkoz , ze jo kozała cie ratować, a tyś w
                  niepeci i potrzebujes ratunku jakiygo, takiygo. Nei, wte cały Poronin z
                  odsiecom wartko przydzie, abo przyjedzie autkiem, abo nie przydzie i nie
                  przjedzie, wtoz to wiy. Skoda by cie było, zebyś tam u nos zmarnioł, przy sam
                  Bogu, skoda, a moze i niy , jako ty myślis som o sobie ,he?. Telo.
                  • Gość: trudny Re: Ciupazka, a zol mi IP: *.localdomain 26.02.03, 15:42
                    O sobie som myślem, bo ftos to ło mie pomyśli!
                    Na mój dusiu, coz mie stym myślyniem chytos za to co sie napisało?
                    danaturki nie pijom , a kie ci sie widzi co to z trupiom główkom i kościami to
                    ón, to sie ci widzi źle, bo to piracko wódka. Ze mo taki kolor?
                    A cos ci sie zaś z kolorem nie widzi?
                    Bocys?
                    -Gazdo, co to bydzie oranż?
                    -A dy wiym, bom wcora no obiod jod!
                    - Eee, gupiście, bo to kolor!
                    - Eee dy wiym. Zielony.
                    ...
                    Ciupazka, a do Tobie to dalyko?
                    trudny
              • skks Re: czy ci nie żal ?... 26.02.03, 15:33
                Góralu czy ci nie żal?

Góralu, czy ci nie żal
                Odchodzić od stron ojczystych,
                Świerkowych lasów i hal,
                i tych ptaków srebrzystych?

Góralu, czy ci nie żal?
                Góralu, wracaj do hal!

A góral na góry spoziera
                I łzy rękawem ociera:
                I góry porzucić trzeba
                Dla chleba, panie, dla chleba!

Góralu, wróć się do hal,
                W chatach zostali ojcowie.
                Gdy pójdziesz od nich hen, w dal,
                Cóż z nimi będzie? ach, kto wie?

On zwiesił głowę i wzdycha:
                Oj, doloż moja, rzekł z cicha
                I matkę porzucić trzeba
                Dla chleba, panie, dla chleba!

I poszedł z grabkami, z kosą,
                W gurdzie starganej szedł boso
                I poszedł z gór swoich w dal,
                Góralu, żal mi cię, żal!

A góral, jak dziecko, płacze:
                Może ich już nie zobaczę?
                I starych porzucić trzeba
                dla chleba, panie, dla chleba!
                • Gość: Ciupazka Re: czy ci nie żal ?... IP: 212.182.27.* 26.02.03, 15:59
                  Cy fcecie, cobyk zmiękła i coby mi sie świyrcki z pod powały posuły? NIc z
                  tego, aly dzięki , jo wiym ze fcecie mi zrobić na sercu jesce bardziyj luto,
                  aly sie nie dom, ba haj! Wprowdzie , kie Bałucki pisoł tyn wiyrs, to nase
                  chłopcyska z kijem i kawołkiem chleba na nim uciykali przed wcieleniym do
                  wojska austriackiygo za Wielgom Wode - to była insko motywacja, bo sie
                  okropecnie boli wojska, a teroz inksy cas, jezdzom mądrzy, jezdzom głuptoki,
                  kozdy tam swoje miyjsce nońdzie i z dutkami wracajom sie ku chałupie, a jak
                  jyj ni ma to przynojmniyj majom za co budować. Nei, to co widzicie na
                  Podholu, bez spółdzieli mieszkaniowych, bez partii kanapowych, bez Lenina
                  ludziska i goście majom ka rzyć ułozyć i o nic nie pytajom, a jesce i jakisi
                  podotek wpływo do budzetu. Biydy, takiyj, jako downo była, a i po wojnie ni
                  ma. Jo sama ni moge sie nadziwować, kie tam przyjyzdzom. Cy mi zol? Nie. A ze
                  banuje za stronami, kak sie ukociyła, to nie dziwota. Hej. Narazie dość, bo
                  cekajom na mnie studenty, zaś im dom w styry litery. Komp- na bok! Zaźrem
                  nockom. Pozdr.
                  • trudny2002 A w góralskiej kuchni, 27.02.03, 10:34
                    wesoło...
                    Kie jo byłek mały chłopiec
                    wsadzilimie z kaśkom zo piec..
                    a teroz mie nie fcom wsadzić,
                    bo byk wiedzioł ...
                    ...
                    Eeee , może by jednak jechać i mieć w rzyci te mecze, miecze i smecze?
                    trudny
                    • Gość: Ciupazka Re: A w góralskiej kuchni, IP: *.it-net.pl 27.02.03, 11:00

abo: ..." Kie jo se był mały
                      kury po mnie srały,
                      teroz jo se chłopok,
                      ej, kieby jo ich dopodł"

No, mos scęscie, zek poźrała i dalyj pociągła śpiywke....przecie mecz mozno i
                      tam obejrzeć, chyba, ze fces na nim być , to inkso inksość, zaś nie wiada co
                      robić, bo jak byś nie zrobiył, cy tak, cy siak, to bedziy źle..., a moze
                      dobrze, he? Ftoz to wie!

• Gość: trudny Re: A w góralskiej kuchni, IP: *.localdomain 27.02.03, 11:26
                        Jo dzisiok Ciupazka, nie grom.
                        Nie wystawieli mie. Znacysie wystawili mie ino rzyciom ku wiatrom.
                        A moze to i o wiatry w drugom strone idzie?
                        Eeee idzie nie idzie, przi sam Bogu, ftos wiy?
                        ...
                        Jo se tyz pociongnem...
                        Kieby beło nie świtało,
                        beło by mi dziywce dało,
                        ale kogut zacon piskać
                        zaceno siy dziewce ciskać!
                        trudny;-)
                        • Gość: Ciupazka Re: A w góralskiej kuchni, IP: *.it-net.pl 27.02.03, 11:36
                          Specjalno śpiywka dlo wos chłopy! :

"mamo moja, co to takie,
                          ze siuchaje niejednakie,
                          jedyn więksy, drugi mniyjsy...,
                          a mój siuchaj nojśwarniyjsy! "Heeej!

Dobrze, ze nie gros meczu, bo by Wisła przegrała, a przeciy mo wygrać
                          3:0. Dopiyro wte bedziymy śpiywać, ba haj.

• trudny2002 Re: A w góralskiej kuchni, 27.02.03, 11:42
                            Hej, zaś i jo la to nie grom!
                            A śpiywka śpiywkom ino mie myncy cy to prowda?
                            Kieby piyknie beło to po piyrse musi być prowda!
                            ...
                            Na wiyrch Marusyny karcma murowano,
                            hej jes tam karcmorecka jesce nie rusano...
                            ( tyz nie wiym cy to prowda, a śniga potelo co się nie bierem ku Marusynie
                            dzisiok. Wiys kielo worce wiedzieć cy to prowda?)
                            Moze i nie worce nic...
                            A śtudenty dzisiok majom rzyci nie do rusenio? Siedzom se i godajom i ciesom
                            sie co Cie nie widzom?
                            trudny
                            • Gość: Ciupazka Re: A w góralskiej kuchni, IP: *.it-net.pl 27.02.03, 11:54
                              No, wiys, ze jo teroz siedze na rzyci w chałupie i nie barz, bo smazyłak
                              pącki, a te psiekrwie dopiyro mom od 17 do 21, w chałupie komp tyz mom,
                              drukarecke i co fcem, kiedy fcem to mom i temu sie do tobie obzywom. Widziiis,
                              nie udało ci sie mi przy s...ać, a fciołbyś, he?. Aly to juz koniec wolnego, ba
                              haj. Przecie wiys, ze Górole, a jesce baby są temu lekućkie, nie ino w
                              tońcu, a wiys cemu? Bo majom piórko w rzyci, ba haj! Nei i co im zrobis, he?
                              • trudny2002 Re: A w góralskiej kuchni, 27.02.03, 11:58
                                Lekuśkie piórko...ba jako.
                                Piórka majom i niemi pisom. Tyz lekuśko.
                                Nolepse jes pisane lekuśko, lepse zaś pisane kuśko.
                                Jo tyz mom to doma, a kieby tak dali iś to nose se ze sobom.
                                Coz mom robić, nie ciynzko mi i kwole sie , a nose bo muse.
                                Dzisiok tyz sie ruse...
                                hej!
                                trudny
                                • Gość: skks Re: A w góralskiej kuchni, IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 13:58
                                  WICHRY

Hań ponad halami
                                  Hań tam miendzi scytami
                                  Muzikom syćko sumi.
                                  Hań tam gdzie straśno zima
                                  Śmirciom hucy lawina
                                  Któz to wyśpiwać umi?
                                  W wichrach je on zaklenty
                                  Tajemnicy i świenty
                                  Sumny jak halny wiatr
                                  Słonecny, jasny, górny
                                  Dyscowy, ciemnochmurny
                                  Zacarowany, skalny świat!

Jan Długosz
                                  :-))) skks

• Gość: trudny Długosz, owszem ale Leszek IP: *.localdomain 27.02.03, 14:03
                                    I to nie żaden skks, ale prawdziwy z jurgowskiej karczmy!
                                    ...
                                    Przed tą karczma nie zatrzymuj sań!
                                    Nie pij , moja miła , nie pij!
                                    trudny;-))
                                    • skks Re: Długosz, owszem ale Leszek 27.02.03, 14:09
                                      Cholera:)
                                      Jak Długosz to tylko Jan!!!!
                                      Kruca!! Winnym jabolka! za "TAKI" błąd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka