Dodaj do ulubionych

Festyn na Kurdwanowie

02.09.06, 15:57
Mam prośbę czy ktoś może wie gdzie szukać informacji na ten temat kto ze
znanych piosenkarzy tam wystąpi
Obserwuj wątek
    • Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:28
      Zadzwoń do spółdzielni mieszkaniowej. Oni to organizują. A kiedy będzie ten
      festyn? Może od tego zacznij.
      • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 16:59
        Bez jaj a cóż to za impreza, dla kaszalotów chyba, jak swięto jakie dzielnicy.
        • Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:10
          To jest folklor regionalny, zwany inaczej jako chamski festyn. Ale jeżeli
          mieszkasz w okolicy Kurdwanowa, to masz kilka alternatyw, żeby przeżyć to
          święto: 1. pojedziesz w odwiedziny do znajomych na drugi kraniec Krakowa, 2.
          użyjesz zatyczek do uszu firmy Stoper, 3. kupisz zgrzewkę browara, wyluzujesz
          i .... może też Ci się spodaba:-)
          • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:11
            Co ty nie mieszkam tam. Skąd taka nazwa wogóle? Wiesz?

• Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:17
              Kurdwanów - nie wiem. Ale o Gołaśce czytałam w gazecie. Tudzież słyszałam od
              tubylców (czytaj: starych mieszkańców Woli Duchackiej, nie blokowiska Wola
              Duchacka Zachód. To element napływowy. Oni nie znają historii:-) Ale
              nazwa "Kurdwanów" jest faktycznie paskudna. Z drugiej strony Kozłówek -
              Capówek. Kto do cholery wymyśla te nazwy?
              • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:23
                Dobranockowo by było lepiej.
                • Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:30
                  Zważywszy na ilość dzieci, pewnie tak. A co? Uraziłam Twoje subtelne odczucia?
                  Kurdwanów, czy Kozłówek? Czy element napływowy?
                  • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:33
                    Eeee, chodziło mi oto, że to sypialnie sa, a ludzie imprezują w kraku.
                    Ty nie?
                    • Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:41
                      Tam chyba nawet nie ma gdzie imprezować. Co najwyżej u kogoś w mieszkaniu. A
                      takie imprezy pt. Dni Kurdwanowa mogą sie niektórym podobać. Ale to nie moja
                      brożka. Co kto lubi:-(
                      • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:42
                        Ale jesteś jednak oblatana w życiu Kurdwanowa.
            • skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:49
              Curduanov - tak w 13w. nazwała się wieś lokowana na prawie niemieckim.
              Jak widać dość stara wiocha:)
              Osiedle jak osiedle. Wszystko jest na miejscu, spokojnie - no chyba, że kibole
              się naparzają, albo blokersow akurat wali:)
              Dojazd do centrum szybki i łatwy.
              Mieszka się dobrze.
              A jutro Rynkowski sie będzie wydzierał:)
              O 18-tej.
              o 21 sztuczne ognie.
              • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:54
                Ales dorobił sobie legendę. Gołaśka to pewnie po rzymianach?
                • skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:57
                  :))
                  wikipedia to dość ciekawe urządzanie.
                  I uprzejmie proszę o nie naśmiewanie się z Kurdwanowa boć to porządne osiedle.
                  • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:02
                    Przecież wikipedię pisze kto popadnie.
                    Sam możesz dopisać:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Search?search=skks&fulltext=Szukaj
                    • skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:04
                      No to sprawdź w Wielkiej Encyklopedii Powszechnej:))
                      Albo w Archiwum Akt Dawnych:)
                      • tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:07
                        Ha, sprawdziłam gdzie trzeba. Kurdwanów do Krakowa przyłączyli Niemcy!

• Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:09
                          Gołaśka, to ulica na Woli, a nie Kurdwanowie. A jej pochodzenie jest bardzo
                          prozaiczne. W tych okolicach mieszkała "stuknięta Aśka", która wszystkim gołą
                          dupę pokazywała. Stąd Goła-Aśka. To było jak sądzę w okresie powojennym.
                          Oblatana w życiu Kurdwanowa nie jestem. Bywam tam tylko kilka razy w roku
                          (m.in. na Dniach Kurdwanowa:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka