adam719 02.09.06, 15:57 Mam prośbę czy ktoś może wie gdzie szukać informacji na ten temat kto ze znanych piosenkarzy tam wystąpi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:28 Zadzwoń do spółdzielni mieszkaniowej. Oni to organizują. A kiedy będzie ten festyn? Może od tego zacznij. Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 16:59 Bez jaj a cóż to za impreza, dla kaszalotów chyba, jak swięto jakie dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:10 To jest folklor regionalny, zwany inaczej jako chamski festyn. Ale jeżeli mieszkasz w okolicy Kurdwanowa, to masz kilka alternatyw, żeby przeżyć to święto: 1. pojedziesz w odwiedziny do znajomych na drugi kraniec Krakowa, 2. użyjesz zatyczek do uszu firmy Stoper, 3. kupisz zgrzewkę browara, wyluzujesz i .... może też Ci się spodaba:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:11 Co ty nie mieszkam tam. Skąd taka nazwa wogóle? Wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:17 Kurdwanów - nie wiem. Ale o Gołaśce czytałam w gazecie. Tudzież słyszałam od tubylców (czytaj: starych mieszkańców Woli Duchackiej, nie blokowiska Wola Duchacka Zachód. To element napływowy. Oni nie znają historii:-) Ale nazwa "Kurdwanów" jest faktycznie paskudna. Z drugiej strony Kozłówek - Capówek. Kto do cholery wymyśla te nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:30 Zważywszy na ilość dzieci, pewnie tak. A co? Uraziłam Twoje subtelne odczucia? Kurdwanów, czy Kozłówek? Czy element napływowy? Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:33 Eeee, chodziło mi oto, że to sypialnie sa, a ludzie imprezują w kraku. Ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:41 Tam chyba nawet nie ma gdzie imprezować. Co najwyżej u kogoś w mieszkaniu. A takie imprezy pt. Dni Kurdwanowa mogą sie niektórym podobać. Ale to nie moja brożka. Co kto lubi:-( Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:42 Ale jesteś jednak oblatana w życiu Kurdwanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:49 Curduanov - tak w 13w. nazwała się wieś lokowana na prawie niemieckim. Jak widać dość stara wiocha:) Osiedle jak osiedle. Wszystko jest na miejscu, spokojnie - no chyba, że kibole się naparzają, albo blokersow akurat wali:) Dojazd do centrum szybki i łatwy. Mieszka się dobrze. A jutro Rynkowski sie będzie wydzierał:) O 18-tej. o 21 sztuczne ognie. Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:54 Ales dorobił sobie legendę. Gołaśka to pewnie po rzymianach? Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 17:57 :)) wikipedia to dość ciekawe urządzanie. I uprzejmie proszę o nie naśmiewanie się z Kurdwanowa boć to porządne osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:02 Przecież wikipedię pisze kto popadnie. Sam możesz dopisać: pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Search?search=skks&fulltext=Szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:04 No to sprawdź w Wielkiej Encyklopedii Powszechnej:)) Albo w Archiwum Akt Dawnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
tewua Re: Festyn na Kurdwanowie 02.09.06, 18:07 Ha, sprawdziłam gdzie trzeba. Kurdwanów do Krakowa przyłączyli Niemcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobranocka Re: Festyn na Kurdwanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:09 Gołaśka, to ulica na Woli, a nie Kurdwanowie. A jej pochodzenie jest bardzo prozaiczne. W tych okolicach mieszkała "stuknięta Aśka", która wszystkim gołą dupę pokazywała. Stąd Goła-Aśka. To było jak sądzę w okresie powojennym. Oblatana w życiu Kurdwanowa nie jestem. Bywam tam tylko kilka razy w roku (m.in. na Dniach Kurdwanowa:-)) Odpowiedz Link Zgłoś