poglodzio 03.09.06, 18:01 powinna w nim się znajdować cała Jura Krakowsko-Częstochowska i cała Żywieczczyzna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zenon z Żywca Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:30 Ano dlatego kolego/koleżanko, że w rządzie Jerzego Buzka przewagę miał desant z Katowic a w gronie tym znalazł się jeden renegat z Żywca, niejaki Jerzy Widzyk. Desant górnośląski w Warszawie do spółki z ówczesnym wojewodą katowickim Markiem Kempskim zmontowali tzw. "korektę" zaakceptowaną przez innego ignoranta Michała Kuleszę którą Buzek skwapliwie podpisał. Według tej "korekty" z planowanego województwa małopolskiego odcięto powiat żywiecki twierdząc, że jest to teren dominacji śląskiej bo Ślązacy mają tam swoje domki letniskowe. I to cała argumentacja. Mieszkańców ziemi żywieckiej nikt oficjalnie o zdanie nie pytał. Nieoficjalne sądaże wskazywały, że są oni za Krakowem. A to już nie było i nie jest na rękę śląskim uzurpatorom. Tyle w daleko idącym skrucie. Jest tylko jeden problem: Kraków mało się interesuje tym oderwanym fragmentem Małopolski Zachodniej. Jest to na rękę różnym pismakom zarówno z katowickiej mutacji "GW" jak z "Dziennika Zachodniego" by miejscowym i całemu społeczeństwu wmawiać, że jest to już etnicznie śląska ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajarz7 Re: Dlaczego? 03.09.06, 19:34 Myślę, ze dlatego, ze mamy za mało sił do obrony granic...no i w dodatku nie zawodowe:))) I kto by wiecej słupów zdołał postawić... tramwajarz Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 04.09.06, 17:00 Prawda wmawiają ze to ziemia śląska a tak naprawdę to ziemia krakowska podobnie zresztą jak woj. świętokrzyskie gdzie są tak zwani krakowiacy wschodni Odpowiedz Link Zgłoś
ksylolit Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 04.09.06, 17:08 pamiętaj też o lubelszczyźnie Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 06.09.06, 11:24 I o Ziemii Łódzkiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.vlan85.dengo.lubman.net.pl 04.09.06, 17:58 Wiesz chyba tworzysz nową historię.Pierwsze slyszę,że Świętokrzyskie to krakowiacy wschodni.Takich bzdur już dawno nie czytałem.Administracyjnie,nigdy tereny Świętokrzyskiego nie podlegały pod Kraków,aczkolwiek Kielce były do pewego okresu tzn. do1789r własnością biskupów krakowskich/istnieje pałac biskupow krakowskich/.Był natomiast okres od 1816roku do 1837roku,kiedy to Kielce były siedzibą władz województwa krakowskiego.Pozdrawiam królewski Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.prenet.pl 04.09.06, 23:41 Dokładnie Kielce to oczywiście Małopolska ale nie Ziemia Krakowska tylko Sandomierska. W woj. tzw. "śląskim" znajduje się poważna część Ziemi Krakowskiej , a dokładnie powiaty licząc od północy kłobucki,częstochowski,myszkowski,zawierciański,będziński,dąbrowski,sosnowiecki, jaworznicki,żywiecki i częsciowo bielski. Mam tylko taką nadzieję , że kiedyś Ziemia Krakowska zjednoczy sie w jednym dużym regionie Małoposki! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Również mam taką nadzieje powiat olkuski 05.09.06, 14:35 też kiedyś był pod okupacją katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Również mam taką nadzieje powiat olkuski IP: *.kat.3s.pl 05.09.06, 23:25 a Sławków? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Sławków oczywiście też bo to piękne miasto 06.09.06, 17:14 i z krakowską przeszłością choć ślązacy którzy chcą własnego państwa chcą go podłączyć pod siebie. Ale państwa nie dostaną najwyżej za pare lat częściową autonomie polegającą na lekcji o regionie i możliwości używania języka regionalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Sławków oczywiście też bo to piękne miasto IP: *.kat.3s.pl 11.09.06, 20:56 tylko w referendum mieszkańcy opowiedzieli się za czymś zupełnie przeciwnym. Nie pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Sławków oczywiście też bo to piękne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 12:46 Tak samo było z Żywcem. Przed rokiem miało się odbyć referendum i jakoś głosy o zmianie przynależności tego miasta zamilkły, gdy nieco bardziej rozgarnięci rozważyli co im się bardziej opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pragnatyk Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:46 Dodaj jeszcze że zjednoczy sie w najbiedniejszym rejonie Europy. A póżniej z żalem będzie patrzeć na rozkwit ekonomiczny woj. śląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 01.10.06, 20:54 Do Małopolski nie nalezy powiat jaworznicki, bo na chrzanowskim sie kończy zachodnia Małopolska... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 05.09.06, 14:34 Kulturow to my krakusy zachodnie mówimy na nich scyzoryki ale tak naprawde to są to krakowiacy wschodni spojrzyj na mapę etnograficzną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: 87.239.57.* 09.09.06, 15:38 Małopolska to historyczna kraina Polski, obejmująca południową i południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły. Rozciąga się od Karpat na południu, po Pilicę i poza Wieprz na północy. Graniczy na zachodzie ze Śląskiem, Sieradzkiem i Łęczyckiem, na północy - z Mazowszem i Podlasiem, na wschodzie - z ziemiami ruskimi (od XV wieku objęła Ziemię lwoską oraz Ziemię halicką). Prowincja Małopolska to w okresie Rzeczpospolitej Obojga Narodów jednostka administracyjna I Rzeczpospolitej. Stolicą regionu jest Kraków. Ważniejsze miasta: Sandomierz, Lublin, Częstochowa, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Będzin, Kielce, Rzeszów, Stalowa Wola, Sosnowiec, Tarnów, Krosno, Nowy Sącz, Tarnobrzeg, Sanok, Wieliczka, Bochnia, Radom, Zakopane, wschodnia część Bielska-Białej (kiedyś Biała Krakowska), Łuków, Siedlce. Nazwa Małopolska (łac. Polonia Minor - Młodsza Polska) powstała w XIV-XV wieku jako przeciwstawienie Wielkopolski. pl.wikipedia.org/wiki/Małopolska Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 10.09.06, 16:21 Pan Zenon ma od początku do ko nca rację. Trzeba jeszcze dorzucić jeden dodatkowy aspekt, a mianowicie, że gdyby opolszczyznie nie udało si wybronić przed Katowicami, to mielibyśmy pewnie województwo jurajsko-świętokrzyskie z Kielcami i Częstochową (por. Zielona Góra i Gorzów), zaś w małopolskim byłoby kilka innych powiatów, a już napewno żywiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrowiec sw Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: 82.139.11.* 05.09.06, 20:20 Powiat Ostrowiec wystapil za Krakowem przeciw Swietokrzyskiemu w 1998 nigdy pod was nie podlegalismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: 80.50.251.* 05.09.06, 22:30 nie placzemy za kielcami,niech sobie maja wojewodztwo, zywiecczyzny szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 05.09.06, 23:32 A Rzeszowa nie chcecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żywczak Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 12:49 Odwal sie od Zywca. Nam sie podoba jak jest, nie chcemy w bidnym malopolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrowiecczanin Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:42 Gość portalu: ostrowiec sw napisał(a): > Powiat Ostrowiec wystapil za Krakowem przeciw Swietokrzyskiemu Coś ci się gościu pomieszało w garach. W może masz na myśli Ostrów Wielkopolski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: 80.50.251.* 06.09.06, 11:19 rzeszów ok. razem z nim i żywiecczyzną stwórzmy silne państwo Małopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrowiecczanin Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:10 Gość portalu: poglodek napisał(a): > rzeszów ok. > razem z nim i żywiecczyzną stwórzmy silne państwo Małopolskie Możesz sobie tworzyć, ale bez Kielecczyzny. My nie jesteśmy żadną Małopolską - w sensie historycznym może i tak, ale na pewno nie kulturowym i mentalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Czy ty nie nazywasz się IP: 80.50.251.* 11.09.06, 20:45 and you????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Ja tak kuzynie IP: 80.50.251.* 12.09.06, 17:28 rodem z wolbromia ale mieszkam w krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ja tak kuzynie 12.09.06, 20:29 Ja też rodem z wolbromia ale rodzice się przeprowadzili i mieszkam w zgorzelcu ale kidys tam wróce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Ja tak kuzynie IP: 80.50.251.* 12.09.06, 22:14 A to ciekawe, najwidoczniej jesteśmy bliższą lub dalszą rodziną osób o takim nazwisku raczej nie ma w polsce, wszystkich których kojarzę pochodzą właśnie z wolbromia, a obecnie mieszkają w krakowie, kielcach, katowicach, a już nieżyjący w bytomiu i andrychowie Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio jesteśmy bliską 13.09.06, 19:33 w katowicach mieszka przemek pogłódek i rodzinka, w kielcach też, pod krakowem mieszka 17 pod cieszynem mieszka Artur pogłódek bodajże mistrz w Aikido a na zachodzie w zgorzelcu mieszkam ja 2 pytania żeby się rozeznać a nawet 3 z jakiej ulicy pochodzisz jak miał na imię twój dziadek i ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: jesteśmy bliską IP: 80.50.251.* 14.09.06, 21:38 dziadek miał na imię Jan,babcia Maria i mieszkali w Wolbromiu na ul. mariackiej mama Janina jest ich 1córką, miał jeszcze 3synów Jana, Roberta i juliusza Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio To już wiem kim jesteś 15.09.06, 14:59 jesteśmy bliską rodziną bo pogłódki z mariackiej to nasza bliska rodzina ja jestem z węgrów ( 20-stu straconych przedtem lygocka) i częściowo z kapkazów ( wyzwolenia, kościuszki) i z okolicznych wsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec_często Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:32 Jesteśmy za, chcemy byc w waszym województwie tylko nas przygarnijcie, mamy dosć śląska z którym nie mamy nic wspólnego, i nie chcemy iść do innego województwa. dzieki Jurze Krakowsko-Częstochowskiej jesteśmy zwiazanie i i cieszymy się z tego zwiazania i chcemy byc z wami w województwie małopolskim. Czy nam w tym pomożecie??? Bo my już zbieramy podpisy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.f. Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.09.06, 15:51 Z tego co widze to wszyscy maja juz Katowic... Czestochowa tez chyba nie czuje sie zadobrze w wojewodztwie zdominowanym przez GOP... No ale takie sa realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: He Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.czest.pl 06.09.06, 16:01 Pisz za siebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Jura powinna się zjednoczyć 06.09.06, 17:04 a co do świętokrzyskiego to Jędrzejów i Pińczów czują się krakowskimi miastami i powiatami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finkiel Re: Jura powinna się zjednoczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:40 poglodzio napisał: > a co do świętokrzyskiego to Jędrzejów i Pińczów czują się krakowskimi miastami > i powiatami Bredzisz. Po prostu chciałbyś, żeby tak było. Ale nie jest i nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio A apropo Krakowszczyzna to najpiękniejsze 06.09.06, 17:11 tereny w całej Polsce szczególnie Jura krakowsko - częstochowska z której najpiękniejsze są okolice olkusza Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Zachodnia Małopolska pozdrawia Kraków ! 06.09.06, 18:53 Nie zapominajcie o zachodniej Małopolsce. Ziemia Częstochowska od zawsze należała do Ziemi Krakowskiej. Także Zagłębie Dąbrowskie to przecież nie Śląsk a Małopolska. Jeśli nie będzie nam dane połączyć się z Małopolską Macierzą będziemy walczyć przynajmniej o województwo zachodniomałopolskie. Liczymy na pomoc. Dość śląskiej okupacji małopolskiej ziemi! Pozdrowienia z odwiecznie małopolskiej Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon z Żywca Reden region jedno województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:10 Z treści postów wynika generalnie, że w jednej materii wszyscy no prawie wszyscy jesteśmy zgodni: Jeden Region jedno województwo. Obecny tworek tzw. "województwo śląskie" z regionem Śląsk nie ma nic wspólnego, ale jak pisałem wcześniej powstało by zaspokoić wygórowane ambicje polityków trzeciego garnitura. Gdyby ci którzy tworzyli tzw reformę administracyjną kraju wsłuchiwali się w to co mają do powiedzenia wyborcy i przynajmniej uszanowali realia historyczno-kulturowe poszczególnych regionów nie byłoby dziś animozji pomiędzy Ślązakami a mieszkańcami zagarniętych terenów. Tak więc wcześniej czy później korekta granic administracyjnych obecnych województw rodzaju "śląskiego" musi zostać przeprowadzona. Choćby z jednego powodu. Przywiązanie do dużej ojczyzny zaczyna się od tego czy akceptujemy i jesteśmy wierni "małej ojczyźnie" tzw. województu-regionowi. Ja tzw "woj. Śląskiego" nie akceptuję i nie mogę zaakceptować. To nie jest mój Region historyczno-kulturowy i mentalny. Stolicą mojego Regionu jest Kraków a nie Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Jeden region jedno województwo 06.09.06, 20:26 Całkowicie się z Tobą zgadzam. "Buzkowi parlamentarzyści" popisali się ogromną wiedzą. Teraz zamiast zajmować się normalnym rozwojem my musimy walczyć o swoją tożsamość. Powinniśmy wybrać takich polityków, którzy stworzyli by małopolskie lobby przeciw śląskim okupantom. Tu jest największa szkoda. Ktoś powie bezrobocie jest ważniejsze. Jest. Ale nie w sytuacji okupacji mojej małej ojczyzny. Niech żyje wolna Małopolska Zachodnia! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Polecam portal historyczny gdzie opisane 07.09.06, 15:52 są bohaterskie czyny krakusów czy to w porębie dzierżnej wolbrwww.historia.org.pl/index.php?id=wojnaii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finkiel Żywiec - tak. Kielce - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:52 Żywiec powinien być w małopolskim, to zupełnie oczywiste. Ale od Kielecczyzny - wara! To zupełnie inny region. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: *.chello.pl 08.09.06, 09:47 >> a co do świętokrzyskiego to Jędrzejów i Pińczów czują się krakowskimi miastami >> i powiatami Ubawić się można z rana...:)) Chyba z perspektywy Krakowa tak się czują :)) i podobnie zapewne w Konskich i Starachowicach :)) Dlaczego w Krakowie tak trudno niektórym zrozumieć, że świętokrzyskie to kulturowo całkiem odrębny obszar ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finkiel Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:38 Chyba Yahagi do mnie nie piejesz? Przecież wyraźnie napisałem, że krakusom od Kielecczyzny wara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: *.chello.pl 08.09.06, 12:04 Nie...:)) cytuje: poglodzio 06.09.06, 17:04 + odpowiedz > a co do świętokrzyskiego to Jędrzejów i Pińczów czują się krakowskimi miastami > i powiatami Poprawiło mi to humor. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Sam mam rodzine w pińczowie ( w tym powiecie ) 08.09.06, 16:32 jak i w jędrzejowie i uważają się oni za krakusów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Sam mam rodzine w pińczowie ( w tym powiecie IP: *.chello.pl 09.09.06, 00:27 A ja teraz mieszkam w Gdańsq a nadal uważam się za Kielczanina :)) i co na to powiesz ? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=256 Tu masz forum Jędrzejów. Napisz tam, że oni chcą do małopolski...albo że są krakusami.. ciekaw jestem reakcji :D Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio moja rodzina w okolicach wsi Wrocieryż i wsi okoli 09.09.06, 11:09 okoliczne uważają się za krakusów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finkiel Mogą się uważać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:21 poglodzio napisał: > moja rodzina w okolicach wsi Wrocieryż i wsi okoliczne uważają się za krakusów Mogą się za takowych uważać. Nikt im tego nie ma nawet zamiaru zabraniać. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio miechów również jest krakowski i dla tego jest 09.09.06, 11:10 w naszym województwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: 87.239.57.* 09.09.06, 15:36 Gość portalu: finkiel napisał(a): Ale od Kielecczyzny - > > wara! To zupełnie inny region www.wrotamalopolski.pl/root_SIOW/Rolnicze+skarby/Wiejskie+dziedzictwo/krakowiacy_zachodni.htm Krakowiacy zachodni Zasięg terytorialny: Grupa zamieszkiwała obszar sięgający na zachodzie po rzekę Przemszę, na północy po Szczekociny, na wschodzie po Jędrzejów, Miechów, Proszowice, Koszyce, i poza Bochnię, na południu po Myślenice, Kalwarię Zebrzydowską i Wadowice. Centrum tego terytorium był Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: *.chello.pl 09.09.06, 16:38 Hihi.. dobre... Jak wspomniałem mieszkam w Gdańsq, a czuję się nadal Kielczaninem. Proponuję więc taki text: (o mieszkańcach świętokrzyskiego) Zasięg terytorialny: Grupa zamieszkującą obszar sięgający na zachodzie po rzekę Pilicę, na wschodzie po rzekę Wisłę ... na północy po Gdańsk (to ja) i Gdynię (to sąsiad z osiedla), centrum tego terytorium pozostają Kielce :)) Może być ? Pewien subtelny drobiazg: Twoj text jest zredagowany w czasie przeszłym. Kiedyś tak było, a teraz już nie jest (podbnie Wrocław był kiedyś niemiecki). Obecnie mieszkańcy na północ od Krakowa nie identyfikują się z małopolską tak jak byś się spodziewał. W Jędrzejowie już na pewno. Przyjedź - zobaczysz .. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Powiedził bym raczej że się identyfikują pojedź do 09.09.06, 17:55 pilicy miechowa, jaworzna ,skały czy do innych miejscowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: Żywiec - tak. Kielce - nie IP: 87.239.57.* 10.09.06, 20:16 Gość portalu: Yahagi napisał(a): Obecnie > mieszkańcy na północ od Krakowa nie identyfikują się z małopolską tak jak byś > się spodziewał. W Jędrzejowie już na pewno. Przyjedź - zobaczysz .. > nawet nie chcę aby się identyfikowli Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio I właśnie o tym mówiłem Jędrzejów jak napisałeś 09.09.06, 17:53 jest krakowski i podobnie pińczów, o kieleczczyzne jako kielce mi nie chodzi to nigdy nie było krakowskie Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Skoro masz coś o krakusach zachodnich to 09.09.06, 18:05 może masz coś o wschodnich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 tam gdzie mówią ' na pole ' to Małopolska IP: 195.150.112.* 10.09.06, 16:36 tak więc Małopolska ciagnie się aż nad Morze Czarne, a może i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrowiecczanin Re: tam gdzie mówią ' na pole ' to Małopolska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:47 W Kieleckiem tak nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: tam gdzie mówią ' na pole ' to Małopolska IP: *.chello.pl 10.09.06, 23:54 .. no i wodę w saganie gotuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Do Jajcarza:) 10.09.06, 21:16 Ten opis zasiegu terytorialnego Ziemi Krakowskiej jest troszke niepełny poniewaz sięga on daleko dalej na pólnoc niz Szczkociny np. w miejscowosci Wąsosz nad Wartą(powiat Kłobuck) czyli na granicy dawnego Województwa Krakowskiego nadal są kultywowane tzw. Herody czy spiewane krakowskie pieśni ludowe czego byłem w tym roku osobiscie swiadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: Do Jajcarza:) IP: 87.239.57.* 10.09.06, 21:44 opis wziąłem ze strony "wrota małopolski" www.wrotamalopolski.pl/root_SIOW/Rolnicze+skarby/Wiejskie+dziedzictwo/krakowiacy_zachodni.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwość Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:04 Bo taka jest sprawiedliwość Boża za Wasze grzechy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 11.09.06, 13:53 Ja jako członek oraganizacji politycznej i mieszkaniec tego regionu będe starał się o przyłączenie całej małopolski do naszego województwa i wprowadzenie lekcji o regionie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:24 To bardzo dobrze. Z tym, że skoncentruj się na jednym regionie - na Małopolsce. Poza nią nie wychódź, tzn. nie sięgaj za daleko na północ. Kraków, Tarnów, Sącz, Bochnia, Chrzanów, Żywiec - to w przybliżeniu ramy tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poglodek Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: 80.50.251.* 11.09.06, 21:00 północna granica obecnej małopolski jest prawidłowa to co na północ to nie warte jest uwagi, brak nam własnie zywiecczyzny a na zachodzie myszkowa i zawiercia Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio A gdzie Olkuysz czy miechów lub częstochowa 12.09.06, 14:27 które są krakowskie?? Gość portalu: Krys napisał(a): > To bardzo dobrze. Z tym, że skoncentruj się na jednym regionie - na Małopolsce. > > Poza nią nie wychódź, tzn. nie sięgaj za daleko na północ. Kraków, Tarnów, > Sącz, Bochnia, Chrzanów, Żywiec - to w przybliżeniu ramy tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 12.09.06, 01:32 M.in. przez niezrozumiałe dla mnie woj. Opolskie, Śląskie musiało przesunąć się bardziej na wschód. Ja jestem za tym by zmiejszyć liczbę województw o 4. Rozdzielić na inne takie jak: Opolskie, Świętokrzyskie, Kujawsko- Pomorskie i Lubuskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramper Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.range81-129.btcentralplus.com 13.09.06, 02:14 ~ KRAKOW TO KRAKOW. KRAKOW ,w KRAKOWIE mieszkaja krakowianie.Krakow nie jest okrojony bo jest to KRAKOW.On jest krakowski czyli polski. Polski !!!W Krakowie nie mieszkaja bandyci i zlodzieje!W Krakowie ludki ciesza sie ze swego szczescia! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Krakusy nie mieszkają tylko w krakowie 13.09.06, 19:34 podobnie jak kaszubi nie mieszkaja tylko w gdańsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 a dlaczego ten region nazywa się Małopolska ? IP: 195.150.112.* 14.09.06, 21:43 głupawa ta nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: a dlaczego ten region nazywa się Małopolska ? 16.09.06, 09:58 Mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Przewidywana jest reforma administracji 16.09.06, 10:00 ma być 8 z 16 województw mają być łączone powiaty a gminy będą większe obszarowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone IP: *.backiel.com.pl 17.09.06, 16:07 masz poparcie z Żagania Żagań zawsze dolnośląski Odpowiedz Link Zgłoś
krakauerr Re: Dlaczego nasze województwo jest tak okrojone 17.09.06, 16:01 Nasze województwo powinno odpowiadać terytorialnie przedrozbiorowej Ziemi Krakowskiej z Częstochową , Będzinem , Jaworznem , Białą Krakowską i Żywcem. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Prawda krakauerr 17.09.06, 19:58 w pełni się zgadzam choć ma być planowana reforma administracji gdzie my oprócz tych ziem dostaniemy świętokrzyskie i pokarpackie Odpowiedz Link Zgłoś
krakauerr Re: Prawda krakauerr 17.09.06, 20:39 Skąd masz takie informacje , że jest planowana jakas nowa reforma terytorialna? Mozesz podac jakies konkretne zrodła? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Bodajże w interi był taki artykuł, i na stronie 18.09.06, 13:55 MSWiA, z tego co wiem to większośc partii koalicji takie coś planuje Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Częstochowa od zawsze Ziemia Krakowska 18.09.06, 16:30 Oby nas w Częstochowie tym razem oszczędzili od pseudo woj."śląskiego". Niech żyje Małopolska! Pozdrowienia z Częstochowy, czyli Małopolski Zachodnio-Północnej. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Częstochowa od zawsze Ziemia Krakowska 19.09.06, 14:50 niestety ślązaki roszcza pretensje jakoby Jura Krakowsko-Częstochowska była śląska i chcą ją mieć przy sobie ( ich argumentem jest przynaleznośc do województwa i cherby miast) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyztopór Re: Częstochowa od zawsze Ziemia Krakowska IP: *.prenet.pl 19.09.06, 22:42 Kolego co ty bredzisz jakie przynalezność Wyżyny Krakowsko - Częstochowskiej do tego zawszonego śląska? Całe wieki Jura i jej Orle Gniazda broniły Polski i jej serca Małopolski przed tymi dzikusami z zachodu , a teraz coś buczą o herbach pytam jakich ? Może chodzi o Wadowice , Oświęcim, Żywiec czy Siewierz bo to akurat odwieczne ziemie Małopolski tylko przejsciowo podarowane w 1177r. ksiazętom śląskim przez wladcow Krakowa! Wszystkie z wyjątkim Kasztelani Bytomskiej wrociły do końca XVI w. do Małopolski!Nawet argumentacjoa o powstaniu Jasnej Góry w Czestochowie jest bardzo słaba bo miasto otrzymalo prawa magdeburskie w 1356r. z rąk Kazimierza Wielkiego , a 21 letnia okupacja przez Władyslawa Opolczyka byla bezprawna chociaz to jego zasługą bylo powstanie w miejscu koscolka klasztoru paulinów na Jasnej Gorze(1381r.) i podarowanie cudownego obrazu z Bałżca na Ukrainie ale poza tym to dopiero władcy na tronie krakowskim uczynili to co obecnie jest wspołczesną Jasną Gorą! Odpowiedz Link Zgłoś