Dodaj do ulubionych

Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 23:29
Zastanawiam się,które liceum ma najlepszego biol-chema? I czy jest to
równoznaczne z zakuwaniem non stop? W przyszłym roku idę do LO i myślę o V
lub I... czy to prawda,że w V tylko się zakuwa? Jak to wygląda naprawdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:27
      tylko po sobieskim
      • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:06
        Dlaczego II ? i dlaczego nie tamte pozostałe? Jak wygląda kwestia nauki w II
        LO?
        • Gość: anka Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.chello.pl 11.09.06, 16:42
          Ja też słyszałam że najlepsze klasy biol-chem są w II.Dwójka słynie z
          tego.Gdzieś był nawet artykuł na ten temat.V to bardzo mocne mat-fiz. Nowodworek
          humany a właśnie dwójka biol-chem. i język niemiecki.
          • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:04
            to znaczy,że I całkowicie wykluczyc? Hmmm...II...czy ktoś z was zna progi
            procentowe,od jakich tam przyjmują? No i czy jest to tak samo wymagająca szkola
            jak V?
            • siuda_baba Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 11.09.06, 20:21
              Sama skończyłam jedynkę, ale potwierdzam - Sobieski ma już baaardzo utrwaloną
              tradycję biol-chem. Uczyć się trzeba będzie wszędzie tak samo, jednak warto
              wybrać szkołę, która ma nauczycieli doświadczonych w "masowym" przygotowywaniu
              do danych studiów :).
              Pewnie znasz te strony internetowe, ale podam:
              www.nowodworek.krakow.pl/
              www.sobieski.krakow.pl/
              v-lo.krakow.pl/www/aktualnosci.htm
              Popytaj na ichniejszych forach. :)
              • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:44
                Wielkie dzięki ...martwi mnie tylko jedno...Sobieski ma mało laureatów i
                finalistów olimpiad z chemii/biologii ! Wiem,że to zależy gł. od uczniówm,nie
                mniej... czy II też jest prestiżowym LO ? no i jak wygląda atmosfera tam?
                Wiem,że to męczące ale...naprawdę mam masę wątpliwosci :D
                • siuda_baba Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 11.09.06, 21:27
                  Za stara jestem, żeby coś wiedzieć na temat atmosfery. Nie wiem też, co, jak i
                  dlaczego z olimpiadami (rozumiem, że one się teraz liczą przy zdawaniu na
                  medycynę?), ale II jest prestiżowa NA PEWNO i szanowana w Krakowie bardzo. :)
                  Konkrety niech ktoś inny opisze. ;)
                  • Gość: mamon Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 04:01
                    dawno sie nie usmiałam tak jak z prestiżowości II LO... było bodajże 270 w 2006
                    któreś w rankingu, szerokiej drogi. Z lasy biol-chem - mojej córki w VLO
                    dostali się wszyscy, którzy chcieli na medycynę oraz na biotechnologię.
                    • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:23
                      Mam rozumiec,że te wszystkie opinie,jakoby V była szkolą do komputerow i nie do
                      życia są przesadzone?
                      • siuda_baba Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 12.09.06, 14:16
                        Oj, już idź do tej piątki, jak Ci tak zależy (a widać, że Ci zależy). ;)))))
                        • Gość: ja Pijarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:49
                          podobno mają dobrego "medyka"...
                        • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 16:17
                          Tak,zalezy mi i to jak cholera :D Ale nie jestem az tak ...zdeterminowana, żeby
                          siedziec całe noce i zakuwac ;D a co do Pijarów - nie mam zaufania do
                          prywatnych szkol,poza tym słyszalam,że u pirajow kładzie się maly nacisk na
                          chemię...
                          • siuda_baba Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 12.09.06, 17:11
                            Kiedyś się trzeba będzie zdeterminować, chyba że planujesz być fataaalną
                            lekarką. Zatem im wcześniej, tym lepiej. ;)
                            Powodzenia!
                            • Gość: xxxxx Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:01
                              W tym roku skonczylam biol-chem w II LO.
                              Powiem tylko tyle, ze z mojej bylej juz klasy na medycyne dostalo sie chyba 12
                              osob, a okolo 5 dostanie sie pewnie w przyszlym roku, bo teraz niewiele im
                              zabrakolo

• Gość: Oluśq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:57
                              Dzięki wielkie :D teraz już wiem,że w pierwszej kolenosci papiery do 5...teraz
                              tylko muszę zdobyc laureata,bo słyszałam,że bez niego ciężko :D Dzięki raz
                              jeszcze :)
                              • Gość: kiwi Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:14
                                pozostałe osoby z tej klasy w II lo
                                sa pewnie studentami biotechnologii
                                lub cos w tym rodzaju
                                teraz na medycyne nie ma za duzo chetnych
                                ciezki zawod ciezkie studia
                                • Gość: xxxxclassmate Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.237.spine.pl 13.09.06, 11:13
                                  jak xxxx jestem tegoroczną absolwentką 2lo i szczerze mówiąc gdy słyszę, że ktokolwiek może mieć wątpliwości co do prestiżu tej szkoły czuję jedynie oburzenie.prawdopodobnie przemawia przeze mnie lokalny patriotyzm, ale wydaje mi się, iż osiągnięcia uczniów mojego byłego lo, własnej klasy dają mi do tego prawo. biol-chem w dwójce polecałabym wszystkim, którzy marzą o studiowaniu medycyny i biotechnologii, ponieważ to były również marzenia moje i 11 moich kolegów i koleżanek, z którymi od października zaczynam medycynę na UJ. W 2lo otrzymaliśmy niezłą szkołę jazdy, przede wszystkim z chemii(super poziom) i biologii. W mojej klasie niemal połowa 38osobowej grupy była laureatami
                                  i finalistami Wojewódzkiego Konkursu chemicznego-nagroda to indeks na chemię na UJ, mieliśmy także finalistę olimpiady z chemii; to nie mało.Poza tym w 2006 dwójka w ogólnopolskim rankingu szkół średnich miała 88 miejsce a nie 270! może i trzeba się trochę pomęczyć w 2lo,ale dla takich efektów uważam, że warto:) nie przynudzam już i pozdrawiam xxxx kimkolwiek jest ;)
                    • Gość: absolwentka V.L.O. Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 13:15
                      Bzdura... to nieprawda, że wszyscy , którzy cieli dostać sie na medycyne i
                      biotechnologie dostali sie na wymarzone studia. Jestem tegoroczną absolwentką
                      klasy biol-chem w V.L.O. i spora część mojej klasy ( a nawet większa jej część)
                      nie dostała się tam gdzie chciała. Dużo osób zamiast studiować medycyne czy
                      psychologie studiuje biologie, chemie lub zaocznie.
    • Gość: beaumain Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.ghnet.pl 14.09.06, 13:33
      Jestem właśnie na drugim roku biotechnologii UJ i powoem tylko, że z I Lo jest
      nas 9 osób a z V jest jedna. Ale nie wiem do końca jak procentowo to wyglądało,
      czyli ile osób z tych szkół składało wogóle papiery
      • Gość: VVVVVVVVV Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.autocom.pl 14.09.06, 15:41
        A ja uczę sie właśnie w V i jestem na profilu biol - chem. Jest naprawdę super.
        Chemia i biologia na wysokim poziomie, a zajęcia są prowadzone przez
        wykładowców UJ. V co roku ma laureatów z obu dziedzin. To plotki że tylko w mat
        fizie jest wysoki poziom. Naprawdę radzę ci iść do V - z pewnością nie będziesz
        żałowała. Tylko pasowałoby mieć laureata :). Aha, i jeszcze muszę dodać że w V
        jest super atmosfera - nauczyciele nie zaganiają do książek, bo w V każdy wie
        po co przyszedł do tej szkoły....
    • szczekacz Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 18.09.06, 21:12
      Sobieski jest dla ambitnych, gotowych do poświęceń - bez tego daleko nie
      zajedziesz, bo ta szkoła kopie w tyłek - i to porządnie - na każdym kroku...
      Jeśli mierzysz poziom biol-chemów ilością laureatów i to jest dla ciebie jedyny
      wyznacznik poziomu, to gratuluję...
      • Gość: VVVVVVVVVVV Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.autocom.pl 20.09.06, 17:59
        tak, jasne - samo pójście do sobieskiego jest ogromnym poświęceniem. ;) to był
        oczywiście żart bo nie mam nic do II i to troche głupie kłócić sie która szkoła
        jest lepsza ( od tego są w końcu rankingi).
        Oczywiście wyznacznikiem poziomu w danej szkole jest nie tylko liczba
        laureatów, ale i zdawalność matur oraz ilość osób przyjętych na studia. A z
        tego co mi wiadomo maturę w V zdali wszyscy. nie wiem jak było w pozostałych
        klasach, ale ze swoich źródeł wiem że wszyscy z klasy o profilu biol. - chem.
        dostali się tam gdzie chcieli....
    • ainaba Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? 21.09.06, 16:07
      Zdecydowanie VLO. Jestem po V, a obecnie jestem doktorantka Wydziału Biochemii,
      Biofizyki i Biotechnologii UJ, na każdym korytarzu można spotkac kogoś z V.
      pozdrawiam
      Ania
      • Gość: boy from V LO Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: 82.160.57.* 22.09.06, 21:56
        Jestem w pierwszej klasie (rozszerzona historia, wos i geografia)V LO i
        naprawdę zadowolony z tego wyboru:D Nadmienię, że w ogóle nie byłem laureatem w
        gimie:P Trzeba mieć jednak dużo puntków - conajmniej 180, by być pewnym, że się
        jest uczniem tej 'normalnej'szkoły:P:P:P
        • Gość: Olusq Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:33
          czy którys z uczniow I,II i V LO wrzuciłby mi swoje namiary (gg lub mail)?
          Chętnie porozmawiałabym jeszcze o szkole,troche bardziej szczególowo itd ;)
          • Gość: marta Re: Po którym liceum Medycyna lub biotechnlogia? IP: *.chello.pl 23.09.06, 17:47
            V lub II.Mam syna w V . Jest bardzo zadowolony,uwielbia chodzić do szkoły. Tam
            ucznia trakuje się jak dorosłego, odpowiedzialnego , mądrego człowieka.To nie
            jest szkółka tak jak Nowodworek.Zresztą do V idą najlepsi do I ci słabsi
            /średniacy/.I wcale nie trzeba być laureatem ale dobrze napisać testy
            gimnazjalne.Syn ma kolegów w Nowodworku i szczerze odradzam tę szkółkę.Jest
            ogromna różnica na korzyść V.Sobieski ma bardzo dobry biol-chem.Z tego słynie.
            Napewno lepszy niż w Nowodworku.
            • Gość: ja Przesadzasz kobitko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:50
              Znam osoby po Nowodworku studiujące medycynę i biotechnologię... Znam osoby
              uczące się w V LO, które nie były laureatami olimpiad w gimnazjum, więc wg
              ciebie są "średniakami"... Pozdrawiam...
              • Gość: marta Re: Przesadzasz kobitko IP: *.chello.pl 23.09.06, 22:33
                Nic takiego nie napisałam.Do V można spokojnie się dostać bez tytułu laureata
                czy finalisty, trzeba tylko oprócz świetnych ocen na świadectwie/ często
                naciąganych/mieć bardzo dobre wyniki testu gimnazjalnego. Do Nowodworka
                wystarczy mieć tylko dobre oceny nieważne czy naciągane czy nie , test może być
                napisany słabo/ tacy się dostali, dużo niższy próg punktowy niż V/.U syna z
                klasy w gimnazjum do V poszli ci najlepsi test powyżej 92 punktów.
                Do Nowodworka dostali się uczniowie którzy napisali test nawet na 64 punktów . I
                tu jest różnica.Nowodworek to drugi rzut i nie idą tam najlepsi bo dostają się
                prawie wszyscy, nawet tępaki.Oczywiście zdolne osoby też są ale w mniejszości.
                • Gość: ja Przesadzasz kobitko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 00:55
                  Polecam ten link i zamieszczam cytat z niego
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35803,3314964.html "Trochę inaczej
                  przedstawia się ranking, jeśli wziąć pod uwagę jedynie średnie wyniki matur. W
                  takim przypadku na pierwsze miejsce z czwartego przesunął się "Nowodworek", a
                  zwycięska "piątka" spadła na trzecie miejsce"... Ponadto możesz prześledzić
                  ten wątek na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                  f=413&w=23603042&s=0 "Tępaki", "drugi rzut", takich słów użyłaś mówiąc o
                  uczniach I LO... No cóż, skoro lubisz obrażać ludzi... Jak określiłabyś
                  uczniów z innych liceów boję się myśleć... Moim zdaniem największą wadą tych
                  szkół (I LO i V LO) są przepełnione klasy (nawet 38 osób). Dlatego moje
                  dziecko, pomimo że jest laureatem wybrało szkołę prywatną. I proszę darować
                  sobie kolejne komentarze...
                  • Gość: toto ale ja sobie nie daruję komnatarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 06:23
                    i bardzo dobrze wybrało, jednego mniej w konkurencji do obleganych szkół
                    wyższych. To bardzo dobra decyzja.
                • Gość: ja Przesadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 00:57
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=413&w=23603042&s=0
                  • Gość: marta Re: Przesadzasz IP: *.chello.pl 24.09.06, 09:38
                    No to się uśmiałam . Ci z prywatnych to dopiero są zera nawet przy
                    Nowodworku.Mam kolezankę nauczycielkę u Pijarów i twierdzi że takich głąbów jak
                    tam nie ma nigdzie.W innych prywatnych jest podobnie.
                    • Gość: ? Re: Przesadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 14:52
                      Zera, drugi rzut, piękną sobie laurkę wystawiasz. Skoro do Nowodworka idą
                      tępaki, drugi rzut, to dlaczego tam lepiej zdają maturę? Słyszałaś kiedykolwiek
                      o wartości dodanej? Dlaczego słabsi uczniowie z Nowodworka lepiej zdają od dużo
                      lepszych z V ? Pijarzy to dobra szkoła, a w swoim życiu zetknąłem się wieloma
                      bardzo mądrymi absolwentami tej szkoły. Nie wypisuj więc głupot i nie obrażaj
                      nikogo, bo tak naprawdę pokazujesz tylko swój poziom.
                    • siuda_baba Re: Przesadzasz 24.09.06, 17:15
                      Gość portalu: marta napisał(a):

> No to się uśmiałam . Ci z prywatnych to dopiero są zera nawet przy
                      > Nowodworku.Mam kolezankę nauczycielkę u Pijarów i twierdzi że takich głąbów jak
                      > tam nie ma nigdzie.W innych prywatnych jest podobnie.

Oj, Pijarzy powinni chyba zmienić jedną nauczycielkę. :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka