Dodaj do ulubionych

Balonik cen wkrótce pęknie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 00:13
Moim zdaniem ceny mieszkań w przyszłym roku powinny zatrzymać się (poziomie
ok. 7-8.000 zł), a potem nawet lekko spadać.
Dlaczego? Bo przy tak wysokich cenach nawet łatwe uzyskanie kredytu nie
pozwala na zakup przyzwoitego mieszkania. Co z tego, że obecnie mogę wziąść
150.000 kredytu - 2 lata temu tylko 70000, kiedy nawet nie wystarczy mi to na
kawalerkę...
Druga rzecz, wejscie 19% podatku dochodowego zahamuje troche spekulacyjny
zakup mieszkań. Bo zakup juz nie bedzie tak opłacalny.
Trzecia: Ruscy nas nie wykupią, bo bedą kupowali tylko naprawde b.atrakcyjne
mieszkania w b.atrakcyjnej lokalizacji. To nie jest naród duzo bogatszy od
nas, a Ci którzy są bogaci, kupują domy na Lazurowym Wybrzezu. A Angole i
inni juz sie trochę nachapali i nagle stwierdzą, że mogą inwestować gdzie
indziej (rozszerzenie Unii daje możliwość zakupu tanich nieruchomości w
Bułgarii - Złote Piaski - czy Rumunii - tu juz gorzej...)
Czwarta: gdyby jeszcze udalo sie coś PISowi ruszyć z miejscowymi planami
zagospodarowania przestrzennego na rzecz uproszczenia ich uchwalania, to ceny
wręcz mogłyby zacząć pikować...
Piąta: część ludzi nie mając dużych pieniędzy na zakup nieruchomości (albo
też inne nadwyżki) inwestuje w fundusze, ktore tez przynoszą spore zyski. A
nie musisz bawić się w problemy z wynajmem, remontami, itp....
I ostatnia rzecz: pamietam spadek cen nieruchomosci w latach 1999-2001, gdzie
naprawde ceny zleciały w dół o jakies 30%. Ale inwestując długoterminowo (10-
20 lat) nawet Ci co wtedy stracili (?) z powrotem już odzyskali...
I co z tego, że obecnie mam mieszkanie, które jest warte 350.000 zł, skoro go
nie mogę sprzedać, bo muszę gdzies mieszkać. Gracze giełdowi mówią, że
wartość twojego portfela ocenia się na dzień jego sprzedaży, a ewentualne
zwyżki czy obniżki kursu nie powinny robić na graczu wrażenia, bo to tylko
liczby...
Zapraszam do dyskusji...
Obserwuj wątek
    • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 19.09.06, 09:12
      CYTATY Z INNEGO WATKU:

buka:
      " mam mieszkanie, ktore wg najnowszych cen jest warte ponad pol miliona, tylko, ze tak naprawde NIE
      JEST tyle warte. Rok temu kosztowaloby polowe z tego, a to i tak bylo za duzo. wcale nie cieszy mnie
      wzrost cen, kazdy kto chcialby przeprowadzic sie do wiekszego mieszkania, zaplaci teraz duzo wiecej
      za te pare metrow roznicy. efekt-wiele osob jest "uziemionych", nie sprzeda dotychczasowego
      mieszkania, bo nie stac ich na wieksze -za kredyt 100 000 mozna kupic teraz zaledwie 10-15 metrow
      wiecej, tyle co nic.
      i ciekawe czemu tak nagle zmniejszyla sie liczba ofert sprzedawanych mieszkan w krakowie,
      sledze temat od dawna i ofert jest kilkakrotnie mniej, to przeciez celowy zabieg dla wywindowania
      cen.

Gość: mag   18.09.06, 18:13  + odpowiedz    
      weszlismy do unii i pomalu zblizamy sie do cen europejskich nie kazdy chce,
      moze mieszkac poza krakowem sa osoby kt chca mieszkac we wzglednym centrum i
      licze ze mieszkania pojda jeszcze do gory o dobrych kilkadziesiat%

Gość: buka   18.09.06, 18:42  + odpowiedz    
      sorry, ale nie bardzo wiem jaki interes we wzroscie cen ma przecietny mieszkaniec krakowa,
      caly boom cenowy jest raczej sztucznie napedzony przez tych, ktorzy nakupowali mieszkan z mysla o
      szybkiej kasie. rozumiem ze ty tez, czy nie ?

Gość: mag   18.09.06, 23:18  + odpowiedz    
      ja interes mam bo i mam kilka mieszkan "

KONIEC CYTATU

i tak mozna w nieskonczonosc.... jest grupa (nieduza) ktora ma w tym interes i bedzie stawac na glowie
      zeby ceny szly w gore, ale normalna sytuacja to nie jest.
    • Gość: aga Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:29
      CENY nie spadna mieszkań jest coraz mniej buduje się tylko na jakichs ruczajach
      i kurdwanowach , ja chcę mieszkać bliżej centrum a tu cena nie jest nizsza niz
      7tys:(
    • Gość: ZIOM Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ae.krakow.pl 19.09.06, 16:02
      PRĘDZEJ CI SERCE PĘKNIE JAK ZOBACZYSZ CENY W 2007
      • Gość: breslauer Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 17:04
        apartamenty w Złotych Piaskach czy Słonecznym Brzegu to średnio 1,2-1,5 tys
        euro za metr. Nawet na totalnym zadupiu np. w Sinemorcu to już ponad 1 tys
        euro. Nie jest to więc juz tak tanio. Rzeczony Angol tez kombinuje i nie kupuje
        w ciemno. Kraków jest jeden, a kurortów z apartamentami w całej Europie setki.
        Porównuje więc ceny krakowskie do Florencji, Barcelony, Lizbony, może
        Mediolanu, na pewno do Pragi i Budapesztu. I Angol kupuje, bo ceny krakowskie
        wciąż są niskie. A za Angolami idą Ajrisze, Hiszpany, i na pewno przyjdą Ruscy,
        i to cała masa Ruskich, obrzydliwie bogatych, z paszportami cypryjskimi,
        amerykańskimi i rzadko rosyjskimi. Będą kupować całe bloki, nie tylko w
        centrum, bo gdzieś tą kasę muszą przeprać. Bułgarskie kurorty im juz nie
        starczają, ileż w końcu można wcisnąć hoteli w Złotych Piaskach?
    • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 19.09.06, 17:21
      chyba sie nie orientujesz jakie sa cenu w Bulgari te twoje zlote piaski :-))
      wybacz ale nie tylko Polacy kupuja nieruchomosci w pl i nie wazne czy swietna
      lokalizacja czy troche gorsza i tansza ale tez pojdzie do gory...inwestorzy
      zagraniczni nie kupuja mieszkan tylko po to aby w nich mieszkac tylko po to aby
      je za jakis czas z zyskiem sprzedac!
      • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 18:04
        peknie na 100 %
        zeby kupic na handel trzeba miec odbiorcow
        przecietniak nie kupi bo nie dostanie kredytu
        obrotniejszy wyjechal i juz nie wroci , z innych powodow- w Polsce brak
        infrastrktury, zlodziejstwo, niska kultura, komunistyczna mentalnosc czyli a za
        jaki grzechy mam wracac
        na emerytow nie liczcie
        CENY SA SZTUCZNE jak sztuczne zeby, dlugo nie pogryzie
        • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 20.09.06, 17:20
          nie peknie chyba ze bedzie kryzys ogolnoswiatowy ale i tak pekniecie i spadek
          cen bedzie dotyczyl krajow takich jak UK , usa gdzie nieruchomosci sa
          faktycznie przewartosciowane...Polska jest jak na razie TANIA (cokolwiek
          powiecie) ale nie jest tania dla przecietnego Polaka.najwyzej wzrost cen w Pl
          zwolni...
          • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:38
            bredzisz kobieto
            mieszkania w USA sa tansze, duzo tansze niz w Krakowie i to w presizowych
            przedmiesciach
            • Gość: ada Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:46
              tylko kto chce mieszkać na przedmieściach?:)
              • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:32
                kazdy kto ma dobra pozycje
                rodzice malych dzieci bo znakomite bezplatne szkoly , z basenami , z kortami,
                bibliotekami td
                bo dzieci zawozone i przywozone autobusami
                bo super bezpiecznie
                bo zielono , ladnie i czysto
                jak sie nalezy do elity mieszka sie tylko na przedmiesciach- super dojazdy
                autostrada, mole wubudowane na najwyzszym swiatowym poziomie
                domy naogol maja ogromne ogrody
                co chciec wiecej?
                kto bys sie gniezdzil wsrod smrodow w miescie
    • Gość: bdm Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 18:36
      wmawiajcie sobie dalej że ceny spadną , dlaczego nie tanieje zywność ,benzyna ,
      bedzie tylko drożej , jak tylko zwiększy się inflacja to dopiero zobaczycie a
      przyjęcie euro to pic ?
      • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 19.09.06, 19:58
        biedni spekulanci, wtopiliscie kase w mieszkania i teraz trzesiecie portkami napedzajac sztuczna
        histerie cenowa.
        drzyjcie bo wasz koniec blisko.

ps. "bdm": o ile wiem, to ceny zywnosci nie wzrosly ostatnio o 80 procent.
        • Gość: bdm Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:25
          nawet nie zrozumiałes tego co napisałem:)gdzie tam pisze o wzroście cen żywnośći
          o 80%
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 19.09.06, 21:03
            piszesz o wzroscie cen zywnosci, benzyny - te ceny wzrosly po wejsciu do unii w sposob mozliwy do
            zakceptowania. mieszkania w krakowie w pewnych lokalizacjach podrozaly o 80-100%. gdybys zrobil
            sobie wykres, to jest wzost majacy wszelkie cechy spekulacji a nie normalnego procesu, zwiazanego np
            z inflacja o ktorej piszesz, a nawet z wejsciem do unii. "apartamenty" na woli justowskiej w cenie
            apartamentu na manhattanie HA HA HA !!!
        • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:27
          Ludzie widzieliscie jak przez ostatnie lata rosła polska Gielda GPW? Dopiero w
          czerwcu doczekalismy sie glebszej korekty. Iwestor przedstawil samospelniajaca
          sie przepowiednie, kto bedzie mial racje pokaze rynek. A propos 3 lata temu
          2,5tys. PLN wydawalo sie duzo za metr, teraz 5 tys.PLN tez duzo, za rok dwa
          bedzie 8 tys. PLN i wtedy ludzie oszaleja i beda kupowac wszystko co jest
          (oczywsice ma na mysli slabsze lokalizacje) Niestety z trendem nie wygracie.
          Jak sie ladnie mowi "trend to twoj przyjaciel" Jesli gracz przeciwko niemu,,
          czyli nie kupujesz jestes przegranym ;-) Pzdr.
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 19.09.06, 21:14
            a gdzie to 3 lata temu bylo po 2,5 za metr? chyba na kurdwanowie! 8 tys/m juz jest norma, tyle ze
            chora, i oswiec mnie prosze dlaczego wszyscy mieliby wtedy oszalec ? maja kupowac jak jest drozej ?
            ciekawe za co? gdzie ci wszyscy zagraniczni inwestorzy (co tak podobno kupuja bez opamietania w
            kazdej cenie) znajda potem frajerow zeby to wszystko odsprzedac 2x drozej ?
            • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:39
              Dokladnie 2 lata i 3 miesiace temu kumpel kupil mieszkanie na Kuznicy
              Kołłatajowskiej za 2500/m2 teraz na rynku wtornych chodza tam mieszkania za
              6500 - to dolna granica pułapu cenowego. Ktos powie nie mozliwe, a jednak!!! Na
              jakiej podstawie mowicie o spadku cen? Tanie kredyty, brak planow
              zagospodarowania przestrzennego, DLUGOTERMiNOWI inwestorzy zagraniczni (4-6
              lat) gdzie chcecie wypatrywac tej korekty? Gadaniem jej na pewno nie
              wywolacie!!! Predzej wypatrujcie konsolidacji w jakims kanale cenowym!
              • Gość: mario Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:53
                widzę ze analiza techniczna:)masz rację tylko do góry , inwestorzy nie inwestuja
                na rok tylko na 50-10 lat i uśredniaja ceny zawsze sa do przodu:)dla nich
                mieszkania moga stać puste nawet nie wynajmowane czynsz to małe miki:)
          • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:34
            a skad wezma pieniadze? zapomniales o tym napisac
            przwidujesz takie podwyzki?
            w USA benzyna tez drozeje a nieruchomosci leca w dol , na leb na szyje
            nie slyszalem zeby w Tesco tak ludziom podwyzszali ha ha
            juz widze jak nauczyciel , pracownik banku, lekarz , parkieciarz- lecial i
            kupowal za 2 miliony mieszkanie ha ha
            ha ha ha ha ha...........
            • Gość: mario Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:56
              gdzie usłyszałeś o tych spadkach na łeb na szyję w tvn 24 :) tylko ze trend
              wzrostowy trwa od II -giej wojny światowej:) na łeb na szyje wg mnie to jest
              cena 100 za miesiąc 60 za dwa miesiące 30 , jest już tak w usa oswieć mnie
              znawco rynku:)
              • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:35
                ja nie musze sluchac TVNu, ja ci moge podac nawet ulice w USA przy ktorych
                tanieja domy
                rynek nieruchomosci sledze tam codziennie
                mam kontakt z agentami, firmami budujacymi cale osiedla domow
                nawet ostanio inwestorzy wybudowali domy tuz przy downton w Chicago za 4
                miliony $ i zlitowania czekaja by poszlo w granicach 3
                indywidualni wlasciciele opuszczaja 30-40%
                o Florydzie po Catarinie nie wspominam - spadly o 80%
                ceny sie przegrzaly i nie ma na to rady
                jest tez ogromna liczba domow odebranych , z aukcji itd- bo mlodzi nabrali
                pozyczki, stracili prace i ....trach
                pieniadz musi byc w obrocie a nie stac kilka lat
                piekne mieszkanie na prestizowym przedmiesciu w IL ( 15 minut do Chicago)
                kupisz za 150000$ .... i basen jest i cudowne drogi , zielen , szkoly
                na ciemnych Polaczkach trzeba kase robic i uciekac bo banka peknie
                poczekaj troche jak ludzie straca prace i przestana placic kredyty , nikt im o
                tym w TVNie nie mowi po propaganda trwa
                • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 20.09.06, 00:13
                  Niech bedzie przestroga dla was Robert de Niro.
                  Poplynal na spadku cen nieruchomosci w NY tak, ze potem przez cale lata 90 gral w filmach klasy b
                  zeby sie odkuc.
                  :)))
                  • Gość: Janek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 01:26
                    nie on jeden
                    potezne fimy milardowe potonely
    • Gość: ewa Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:53
      tylko nie cytujcie artykułu z dziennika ceny mieszkań spadają , bo to nie jest
      prawda popatrzcie np na ogłoszenia na gratce najświeższe ceny około 8 tys metr
      • Gość: Analityk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 83.143.128.* 20.09.06, 12:03
        Jednak, aby było wiadomo o czym mówimy zacytuję:

Dz": Ceny mieszkań wyhamowały
        (IAR, pr/20.09.2006, godz. 06:18)

"Dziennik" pisze, że ceny mieszkań w Polsce wreszcie przestały drożeć w
        absurdalnym tempie. To zasługa klientów, którzy przestali polować na każdą
        okazję.

Gazeta podkreśla, że przy tak wyśrubowanych cenach coraz mniej osób stać na
        kupno własnego M.

Przedstawiciele biur nieruchomości, z którymi rozmawiał "Dziennik" twierdzą, że
        tłumy bijące się o każdą ofertę nawet w kilkudziesięcioletnich blokach ze
        starej płyty odchodzą do przeszłości. Ich zdaniem pojawiła się wyczuwalna
        granica finansowa, której osoby kupujące mieszkania nie chcą przekraczać.

"Dziennik" dodaje, że w sierpniu i lipcu ceny mieszkań w Warszawie i Krakowie
        praktycznie nie rosły. W Poznaniu nawet spadły.

Gazeta pisze, że nawet posiłkując się kredytem na 20-30 lat, wielu Polaków nie
        może sobie pozwolić na kupno mieszkania. Nic dziwnego - pisze "Dziennik",
        dodając, że ceny mieszkań w ciągu roku skoczyły o 70 procent, a realne
        wynagrodzenia wzrosły zaledwie o 3 procent.

• Gość: ewa Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:21
          Niedługo bedziesz cytował Nasz Dziennik:)naprawdę ludzie nie oszukujcie sie nie
          bedzie taniej :( też jestem na kupnie , znajoma z biura z która zozmawiałam
          wczoraj powiedziała ze nie ma prawie wcale ofert , ludzie wycofuja oferty i
          czekaja na lepsze ceny , nie każdy musi sprzedać już , przy małej podaży
          sprzedający zawsze będą górą , wynajma np na pół roku i wystawią ponownie,
          kupujący nie maja takiego komfortu po 2 miesiacach szukania szlag cię trafia
          hcęć do negocjacji maleje , zastanawiasz się krócej ze strachu że ktoś cie podkupi:(
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 13:27
            wez na wstrzymanie przez takich panikarzy jak ty ceny beda wolniej spadac. ja szukam malej
            garsoniery , ale mam juz jedno mieszkanie, mam czas, poczekam, kupowac teraz ( TERAZ!!! ) to-sorry
            -glupota. tak sie sklada, ze wiem, co wlasciciele biur nieruchomosci mowia prywatnie, probuja
            cynicznie wyciagnac jak najwiecej z przejsciowej koniunktury, bo dobrze wiedza ze nie potrwa
            wiecznie.
            • Gość: rozmowca Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:30
              Ja rozmawialem ze znajomym posrednikiem nieruchomosci i
              on mi powiedzial, ze w tym momencie jest najgorszy moment
              na kupno mieszkania: "Jesli masz gdzie mieszkac, to teraz nie kupuj".
              Powiedzial, ze koniunktura na mieszkania jest taką falą.
              Co ok. 4 lata jest więcej kupujących i ceny idą w góre, a później
              więcej sprzedających i ceny idą w dół. Teraz jest górka na fali.
              PS.
              Jak wytrują Leppera muchozolem i wypieprzą go z rządu, to może będzie lepiej.
          • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:39
            sluchaj kobieto, na sile wmawiasz nam , ze beda drozaly
            mysl jak chcesz
            kto ci broni kupic nawet 10 mieszkan po 1,5 miliona
            kup i nie bredz wiecej
            bo o co ci chodzi?, komu chcesz cos udowodnic, jesli tak uwazasz to wolny kraj
            i daj nam swiety spokoj
      • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 13:16
        a z ktorego dziennika ?

• Gość: Analityk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 83.143.128.* 20.09.06, 13:31
          Z "Dziennika" - tego niebieskiego.
          A artykuł ściągnąłem z Onetu.
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 13:32
            merci :)
    • Gość: MaryJoe Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 193.30.160.* 20.09.06, 15:13
      Dużo w tym racji, ja osobiscie mam taką sytuację , że razem z mężem zarabiamy
      prawie 12000 brutto, nie mamy dzieci, żadnych kredytów, kilkanaście tyś
      oszczędnosci. Szukamy mieszkania w krakowie , obecnie wynajmujemy, no i biorąc
      pod uwagę te ceny to uznaliśmy ze nas po prostu nei stać na to zeby teraz
      kupować mieszkanie za 600/700 000 (chcemy 3 pokojowe w centrum) , nawet mimo
      calkiem przyzwoitych zarobków. Przez sformuowanie "nie stać" chcę powiedzieć,
      że nawet jak byśmy dostali kredyt na mieszkanie to raty, odsetki, zmęczenie
      psychiczne itp powodują ze po prostu uważamy ze to jest bez sensu. Nie zgadzam
      sie z ludźmi którzy kupują mieszkanie na kredyt twierdzac ze oto mają swoje
      mieszkanie... to mieszkanie będzie ich ale za jakieś 20-30 lat, a do tego
      momentu to jest mieszkanie bankowe . Nawet obecni posiadacze mieszkań którz
      chcą je wymienić na większe/nowsze nie są w jakimś super połozeniu bo skoro
      ceny wszystkich mieszkań rosną, to wszystko sie kompensuje i nawet jak sie
      sprzeda jedno po 5000 za metr, to nowe kosztuje już 8000...
      Chyba jedynymi wygranymi (oprócz developerów) są ludzi którzy kilak lat temu
      kupili nie jedno, ale wiele mieszakń przewidując taki rozwój sytuacji. Teraz
      nie dość ze maja gdzie mieszkać, to są posiadaczami niezwykle chodliwego
      towaru.
    • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 20.09.06, 17:24
      taaaaak czekajcie...cenu spadna :-)))))))))))))))))niedlugo nie bedzie was stac
      nawet na mala kawalerke
      • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:43
        Ci ktorzy wierza, ze ceny spadna to tzw. Wrozbici, zaklinacze rynku... ;-)))
        Czekajcie dalej az wiosne nadejdzie a z nia nowe ceny, ale na pewno nie
        nizsze!!! O korekcie moze zdecydowac tylko kapital spekulacyjny. Iwestorzy
        zagraniczni (fundusze)zaczna sprzedawac mieszkania, to wtedy czeka nas niezla
        jazda w dol - na poludnie ;-))) Kiedy? nie wczesniej niz za kilka lat.
        Zrozumcie w koncu, ze jestesmy w Uni i mielismy niedoszacowane ceny mieszkan!!!
        Faktycznie po takim wzroscie korekta sie nalezy, ale bardzo plytka, albo
        konsolidacja. Na kazdym rynku kazdy jej uczestnik ma swoje prognozy, ale nie
        mozna ich na sile forsowac przez ublizanie sobie nawzajem!!! Znam
        wielu "inwestorów", ktorzy na sile grali na korekte i skonczyli z reka w
        nocniku!!!
        • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 20.09.06, 18:19
          gonzo nie ma co przekonywac...tutaj siedza na tym forum sami analitycy rynku
          nieruchomosci....pytanko do tych kt uwazaja ze ceny spadna...w co Wy
          inwestujecie?pewnie w NIC hahahaha
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 18:29
            wiesz co ?
            naprawde nie wszystkich pasjonuja spekulacje nieruchomosciami.
            wyobraz sobie, ze sa na swiecie ludzie nie parajacy sie handlem, majacy rozne ciekawsze zawody,
            ktorzy od czasu do czasu kupuja sobie mieszkanie,
            nie na handel, nie dla kasy. dla siebie.

moze w twoim malym swiecie kombinatorow trudno w to uwierzyc, ale jest nas calkiem duzo (ha ha ha
            ha ha)
        • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 18:21
          a kolega przepraszam z jakiej agencji ?
          byly niedoszacowane ? no to teraz mamy przeszacowane.

ja szukam mieszkania na gabinet i nie spieszy mi sie, 2-3 lata moge poczekac, ceny spadna, podniesie
          mi sie pensja, luz, ludziom wcale sie tak nie spieszy jak wam sie wydaje.

ps.
          polecam burzliwa dyskusje o wiadomym artykule na onecie
          wiadomosci.onet.pl/1405709,10,1,1,,item.html
          • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 18:26
            porownaj sobie ceny Polska -Inne kraje UE i bedziesz wiedziala a jaki gabinet
            chcesz otworzyc wrozby i przepowiadanie przyszlosci z fusów?buchacha
            • Gość: ewa Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:33
              mieszkań do sprzedazy na pierwotnym prawie nie ma , na wtórnym jedna oferta
              powtórzona jest w 10-ciu agencjach , lokalizacja która mnie interesuje w sumie 6
              mieszkań na jednej ulicy powtarza sie 63 razy na gratce:)wniosek na wtórnym jest
              może 1000-1500 mieszkań w Krakowie
            • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 18:37

powiedz mi kochanie po ile to chodza w UE klitki z lat 70 w wielkiej plycie ?
              ach, nikt ich nie chce ich kupowac wiec wyburzaja cale dzielnice? ojojoj...

naprawde? nie wiedzialas? uups!
              • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 18:39
                to wyzej bylo do panny "mia" oczywiscie ;)
              • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 22:03
                kochanie! polecam np www.findaproperty.co.uk
                wiekszosc nieruchomosci w np Londynie to domy majace okolo 80-90 lat
                szczegolnie domy wiktorianskie kt jest tutaj masa wiec nie pieprz mi za
                przeproszeniem o mieszkaniach z lat 70 tych przejzyj www i zacznij sie
                wypowiadac
                • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 22:33
                  dziecko, masz chyba duze problemy ze zrozumieniem slowa pisanego.

sama sobie odpowiedzialas - porownujesz ceny mieszkanek w starych polskich blokowiskach z cenami
                  wiktorianskich domow w anglii ? i mowisz ze te ceny sie zrownaja ?
                  dawno sie tak nie usmialam
                  bierzesz jakies prochy ???

mia007 napisała:

> kochanie! polecam np www.findaproperty.co.uk
                  > wiekszosc nieruchomosci w np Londynie to domy majace okolo 80-90 lat
                  > szczegolnie domy wiktorianskie kt jest tutaj masa wiec nie pieprz mi za
                  > przeproszeniem o mieszkaniach z lat 70 tych przejzyj www i zacznij sie
                  > wypowiadac
          • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:19
            Wyobraz sobie, ze z zadnej agencji, zadnego posrednictwa!!! Wiesz co kazdy ma
            swoje hobby, pasje, zainteresowania i poprzestanmy na tym. Cos czym sie ty
            fascynujesz moze byc dla mnie totalna beznadzieja i na odwrot ;-) Koniec
            dyskusji...
    • Gość: arek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:43
      jepiej kupic na kredyt niz wynajmować i płacic prywatnemu!!!
    • Gość: roman Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:00
      co z tym balonikiem kiedy pęknie ? kupowałem nieszkanie od developera w
      kwietniu po 5100 , znajomy kupuje w tym samym miejscu w drugim etapie ( ten sam
      stan zaawansowania robót po 6900 o co chodzi?
      • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:22
        Zapytaj lili ona ma krysztalowa kule i wrozy... ;-))) Przepowiada krach, tylko
        ciekawe, czy bedzie miala odwage kontynuowac watek za pol roku... ;-)
        • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 20:36
          o, dzieki za reklame, naprawde nie musisz :))

problem maja ci co wtopili kase, teraz zle sypiaja, sni im sie koniec hossy, buuuu
          ja mam czas ( i pieniadze) pozyjemy, zobaczymy

• mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 22:05
            o czym ty mowisz ja swietnie sypiam z miesiaca na miesiac coraz lepiej za 3-4
            lata sprzedaje nieruchomosci i inwestuje w cos innego a ty bedziesz dalej
            zapieprzac na emeryture ..ja w tym czasie bede lezej na plazy ...powodzenia
            • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 20.09.06, 22:34
              ... chyba w kryspinowie.
      • Gość: mis ceny nie spadną, IP: *.76.classcom.pl 21.09.06, 22:54
        mogą tylko wolniej rosnąć. Ale jak polscy emigranci wrócą do kraju z kasą, to
        dopiero się zacznie wzrost cen nieruchmości!
        • Gość: rozwaga Re: ceny nie spadną, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:03
          jak wróca to ceny beda takie że beda musieli znów wyjechać żeby dorobić.
          Rynek nieruchomości to nie tylko Kraków juz teraz ludzie porównując ceny
          mieszkań z domami i mieszkaniami miejscowości leżącymi w pobliżu
          Krakowa(tzn,nawet40-60 km od Krakowa)wybierają te lokalizacje (bo i większe
          metrażowo i spełnia się marzenie niektórych o własnym domu)Tak więc bedą się
          inwestycje przesuwać na te tańsze rejony(ich ceny też zaczną wzrastać ale
          znacznie mniej)a ci co kupili mieszkania w Krakowie z nastawieniem na
          niewiadomo jaki kosmiczny zysk zaczną wpadać w panikę i sprzedawać ( jest to
          proces masowy-wiadomo psychologia tłumu)a ci co nie bedą sprzedawać to pozostaje
          im czekać następne dziesiąt lat na wzrosty cen(bo te niestety spadną)mogą
          również wynajmować a wiec i ceny najmu spadną więc ludzie młodzi będą kalkulować
          że lepiej się opłaci tanio wynająć i tez nie będą kupować.To proces jak na GPW
          wszystko podlega prawą rynku czyli "falowanie i spadanie" W tym sęk aby sprzedać
          na górze a kupić na dole.A góra już tuż tuż......
          • mia007 Re: ceny nie spadną, 22.10.06, 12:25
            sam na to wpadles? czy ktos ci pomogl :-))))
            a slyszales o "masowym" niedoborze mieszkan w Krakowie jak i calej Polsce?
            pewnie nie hahahhaha
            • Gość: marian Re: ceny nie spadną, IP: 213.134.191.* 22.10.06, 18:09
              ceny idą w dół na giełdzie były nawet 5 % rabaty czy ktoś z odwiedzających
              zaprzeczy
              • Gość: erg Re: ceny nie spadną, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:28
                na co np?
            • zorbon Re: ceny nie spadną, 22.10.06, 22:14
              mia007 napisała:
              > sam na to wpadles? czy ktos ci pomogl :-))))
              > a slyszales o "masowym" niedoborze mieszkan w Krakowie jak i calej Polsce?
              > pewnie nie hahahhaha
              Jest brak mieszkan ... najwiekszy u tych, ktorych nie stac na mieszkanie! Juz
              widze, jak ci zarabiajacy 1kPLN lub na socjalu pedza kupowac mieszkania po
              10k/m...
              Owszem, ludzie pracowici wyjechali na Zachod (trabi sie tyle o braku rak do
              pracy!), ale jak zobacza, ze ceny takie same, a zarobki w Polsce mizerne -
              zostana tam. Mozna zaryzykowac twierdzenie, ze zrobiono wszystko, aby nasz wyz
              demograficzny wyjechal, zasilajac bezdzietne, starzejace sie spoleczenstwa
              zagrozone islamem. A zaczelo sie banalnie - uniewaznienie planow
              zagospodarowania przestrz w CALEJ Polsce (SLD)
              • mia007 Re: ceny nie spadną, 22.10.06, 23:20
                z tym zagrozeniem islamem przesadziles :-))
    • Gość: edwin wandersar Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:50
      oj bedziecie niedługo wspominać 7 tyś jak było tanio
      • Gość: Analityk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:48
        Wracając do tematu:
        jak napisałem uważam, że ceny staną na poziomie 7-8 tys. zł (średnio). I potem
        zaczną trochę spadać. Mieszkanie w obrębie Plant, bedzie warte tej ceny, ale
        zapewniam, że w wielkiej płycie na Ruczaju, nawet przy tym szaleństwie cenowym
        nie jest warte więcej niż 3.500-4.000 zł (mniejsze mieszkanie troche drożej). I
        wtedy ktoś kto go kupił za 6.000 zł zrozumie, że przepłacił.
        Ten wątek zacząłem, żebyście zrozumieli, że nie należy dać się zmanipulować tym
        co mają w tym interes, żeby ceny śrubować (pośrednikom, deweloperom).
        Poza tym, jeśli mieszkanie kupujecie po to, żeby go za parę lat sprzedać, to
        pamiętajcie, że wkrótce może być inaczej - śmierdząca klatka schodowa czy widok
        z okna na położony 10 m dalej blok - będzie odstraszał klientów. A już tym
        bardziej, gdy kupujecie dla siebie powinniście myśleć, żeby otoczenie było
        przyjazne, żeby Wam się dobrze mieszkało. A jeśli coś takiego znajdziecie, to
        kupujcie nawet jeśli przepłacicie.
        Nie warto jednak kupować teraz byle czego, bo ceny idą górę...
        Co do cen mieszkań na zachodzie - brat mieszka we Francji - tam można na
        obrzeżach (dalekich) Paryża lub w mniejszych miastach kupić mieszkanie za
        troche powyżej 1000 E/m2.
        • Gość: Analityk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:13
          Żebym nie był gołosłowny, poniżej linki (trzeba posklejać) ofert mieszkań do
          sprzedaży we Francji (ze zdjęciami ;):

1. Macon - 36.000 mieszkańców - 50 km. od Lyonu
          www.fnaim.fr/recherche/resultats.aspx?transaction=201&typebienid=1&nb_piece_2=1&surface=40&bud_mini=&bud_max=&monnaie=
          euro&localisation=Macon&moteur=1

2. Dijon - 150.000 mieszkańców
          www.fnaim.fr/recherche/resultats.aspx?transaction=201&typebienid=1&nb_piece_2=1&surface=40&bud_mini=&bud_max=&monnaie=
          euro&localisation=Dijon&moteur=1
          • Gość: żan Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 09:06
            Ale wybrałes porównanie jakaś francuzka wiocha i Kraków:)moze lepiej porównać i
            poszukać mieszkań np w Lizbonie Madrycie Barcelonie Mediolanie powiedzmy do
            5-10 km od ścisłego centrum , ile tam kosztuje metr , miliony turystów nie
            odwiedzają francizkich wsi:)
            • Gość: bilbao Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.autocom.pl 21.09.06, 09:32
              >miliony turystów nie odwiedzają francizkich wsi:)

eee, odwiedzają, odwiedzają.
              Ale także i francuzi zarabiają w euro a nie w złotych. Przy porównaniu cen
              mieszkania powinny kosztować za 50m2 max 200tys. Patrzyłem w Chartres, miasto
              96km od Paryża, rewelacyjne miasto, do Paryża pociag jedzie godzinę 15 minut. w
              miescie jest wszystko i na dodatek sławna katedra odwiedzana przez turystów.
              Aha a obok autostrada oczywiście za rogatkami miasta.

Cóż jak większość rzeczy w Polsce tak i ceny są nienormalne.
              • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:07
                Powoli zaczynam nie rozumiec tej calej dyskuscji... Komus nie podobaja sie ceny
                w Krakowie to niech wyjedzie, a nie marudzi caly czas!!!
                • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 21.09.06, 13:37
                  Drogi gonzo (podobno nie-posredniku-nieruchomosci)
                  Badz tak dobry i wytlumacz mi, czemu to powinny nam sie podobac te horrendalne ceny?
                  Posiadanie dachu nad glowa jest raczej podstawowa potrzeba kazdego czlowieka (a jakie sa ceny
                  wynajmu wszyscy wiemy).
                  gdyby na przyklad chleb zaczal kosztowac 20 zl tez bys sie cieszyl ?

I prosze nie trujcie o cenach w UE, bo poki co, zarabiamy w zlotowkach i to ok 4x mniej niz tam, to taki
                  drobny szczegol, o ktorym wielu zdaje sie nie pamietac.
                  Z Krakowa nie zamierzam sie wynosic (urodzilam sie tu i to MOJE miasto) ani pozbywac sie swojego-
                  obecnie niezwykle drogiego-mieszkania. Wiele jednak osob robiac prosta kalkulacje przeniesie sie do
                  duzo tanszych domow na obrzezach miasta, i to tez zapewne wplynie na spadek cen np w wielkiej
                  plycie.
        • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 21.09.06, 12:06
          taaaak w paryzu w ex councilu jesli wiesz co to jest ...hahah
        • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:36
          podzielam zdanie
          nic dodac nic ujac
      • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 21.09.06, 13:52
        Gość portalu: edwin wandersar napisał(a):

> oj bedziecie niedługo wspominać 7 tyś jak było tanio

hm - edwin najwyrazniej liczy, ze nam cos "tanio" wcisnie.
        Analityk ma racje, w tym watku najagresywniejsi sa:
        a) spekulanci ktorzy sa zywo zainteresowani nakrecaniem jak najwyzszych cen.
        b) ci co dali sie zmanipulowac, kupili i bardzoby nie chcieli teraz wyjsc na frajerow.
    • Gość: zmartfjony? Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 10:55
      pękł mi własnie balonik , ale będa jaja co robić?:)
      • Gość: breslauer Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:28
        uspokójcie się trochę. Każdy poważny analityk by śmiał się z Waszych analiz.
        Nieruchomości to inwestycje długoterminowe. Dopiero za 7-10 lat będzie można
        mówić o tym czy coś się opłacało czy nie. A przez ten czas będzie niejedna
        korekta i niejeden boom. Inaczej kupuje się coś dla siebie, inaczej pod wynajem
        a inaczej jeszcze w celach czysto spekulacyjnych.

Poza tym, Kraków, czy się to komuś podoba czy nie, jest miastem wyjątkowym i
        porównywanie cen z jakimiś miastami w odległosci 100 km od Paryża jest
        nieporozumieniem, tak można porównać co najwyżej Bochnię czy Olkusz, i wyjdzie,
        że są sporo niedoszacowane.

Kraków jest miastem wyjątkowym, bo na tle Polski jest tylko kilka takich, gdzie
        przybywa ludności. Oczywiście dane statystyczne tego nie pokazują, bo jeszcze
        mało kto z tych dziesiątek tysięcy młodych ludzi, którzy tu kończą studia i
        pracują, nie meldują się, wciąż są "mieszkańcami" Mielca, Limanowej, Dębicy czy
        Starachowic. Rozglądnijcie się w swoich miejscach pracy i zobaczcie ilu ludzi
        ma zameldowanie poza Krakowem, a od lat tu siedzą i mieszkają. Co roku ich
        przybywa, tak jak co roku przybywa studentów.

• Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 21.09.06, 13:48
          powiem tyle ja przynajmniej teraz w krakow nie inwestuje wiecej to co mam bede
          tutaj trzymac i liczyc na dalsze choc wolniejsze wzrosty :-) teraz czas na lódz
        • Gość: Tomek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:50
          Krakow ma tylko wyjatkowy Rynek, Wawel
          czy ktos kto mieszka na Kurdwanowie, Klinach , N Hucie zaglada do centrum
          czesto?- raczej go szlag trafia zanim dojedzie tymi dziurami
          poza centrum , Krakow to jedno z najbrudniejszych miast, brzydkie bo cale
          zbudowane ze smierdzacych blokowisk
          co normalnemu mieszkancowi po turystach IV kategori? lepiej mu sie zyje?
          ceny napedzili developerzy i zlodziejskie , leniwe agencje nieruchomosci
          • Gość: magda Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 194.205.246.* 21.09.06, 13:58
            sratatata peknie to ci zaraz zylka z zazdrosci ze inni kupili a ty pewnie z
            mamusia pomieszkujesz
          • Gość: TakNie Re: Balonik nie pęknie, nie ma balonika IP: 62.29.131.* 21.09.06, 14:04
            Jest miasto klasy Barcelony czy Mediolanu.

-----
            Oczywiście popyt wielokrotnie przewyższający podaż nie miał żadnego wpływu na
            ceny. Do szkoły analityku-marzycielu, a jak nie to może czas zainsteresować się
            Myślenicami, Wieliczką czy Skawiną tam można znaleźć oferty, które będą
            odpowiadały zasobności twojego portfela.
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 22.09.06, 21:45
            Gość portalu: Tomek napisał(a):
            > ceny napedzili developerzy i zlodziejskie , leniwe agencje nieruchomosci

AMEN
        • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 21.09.06, 14:04
          Gość portalu: bilbao napisał(a):
          Patrzyłem w Chartres, miasto
          > 96km od Paryża, rewelacyjne miasto, do Paryża pociag jedzie godzinę 15 minut. w
          > > miescie jest wszystko i na dodatek sławna katedra odwiedzana przez turystów.
          > Cóż jak większość rzeczy w Polsce tak i ceny są nienormalne.

Gość portalu: breslauer napisał(a):
          > porównywanie cen z jakimiś miastami w odległosci 100 km od Paryża jest
          > nieporozumieniem, tak można porównać co najwyżej Bochnię czy Olkusz, i wyjdzie,
          > > że są sporo niedoszacowane.

Bochnia a Chartres... hm... rozumiem ze z tych dwu zna pan tylko Bochnie :D

• Gość: breslauer Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:19
            to nie ma znaczenia czy coś znam czy nie. Cytowane francuskie miasto to w skali
            Francji satelita Paryża i jego rozwój jest przez niego zdeterminowany. Tak jest
            wszędzie, w Polsce też. Ceny mieszkań w Pruszkowie czy nawet Sochaczewie są
            zdeterminowane Warszawą. Kraków ma swoją Bochnię, Wieliczkę, Skawinę i wiele
            innych miasteczek, z których tysiące ludzi codziennie dojeżdża do pracy i szkół
            do Krakowa. Dlatego uważam, że porównania Krakowa do satelity Paryża jest
            nietrafione, bo nie mieści się modelu metropolii.
            Cena mieszkania w Wieliczce jest wyższa niż w sześciokrotnie większym
            Włocławku, który nie należy do żadnej metropolii (oczywiście w rozumieniu
            geografii i urbanistyki).
    • Gość: xx Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:07
      Styczeń zapowiada 3 mln nowych mieszkań
      (PAP, tm/21.09.2006, godz. 17:12)
      Według wiceministra budownictwa Piotra Stycznia, w Polsce powinno być oddawanych
      rocznie około 160 tys. mieszkań. Ocenił, że w ciągu najbliższych sześciu lat
      powinno także powstać ok. 130-150 tys. lokali socjalnych oraz noclegowni.

R E K L A M A czytaj dalej

"Zapewniam, że będzie tak w Polsce, że trzy miliony mieszkań zostanie
      wybudowanych (...) siłą rzeczy to będzie proces naturalny, tak na pewno się
      stanie przy tak wzrastającej gospodarce" - powiedział Styczeń na czwartkowej
      konferencji prasowej. Wiceminister odniósł się do przedwyborczych zapowiedzi
      PiS, że w ciągu 8 lat w Polsce zostanie zbudowanych 3 mln mieszkań.

Jak poinformował powołując się na ekspertów, w tym roku powinno być oddanych o 2
      proc. więcej mieszkań w porównaniu z ub.r., a w 2007 r. o ok. 6 proc. więcej. W
      2008 r. liczba wybudowanych mieszkań powinna wynieść ok. 160 tys.

Według GUS, w 2005 r. do użytku oddano w Polsce 114,4 tys. mieszkań, o 5,8 proc.
      więcej niż w 2004 r.

Jego zdaniem, "ceny mieszkań w Polsce będą dążyły do cen europejskich". "Nie
      mamy możliwości ucieczki od tego procesu, on może być odsunięty w czasie" -
      powiedział.

Według analiz portalu mieszkaniowego tabelaofert.pl., obecnie za m kw.
      mieszkania np. w Warszawie trzeba zapłacić średnio 6 tys. 216 zł, podczas gdy w
      UE 12-13 tys. zł.

Styczeń poinformował także, że do końca października powinna zostać wypracowana
      definicja budownictwa społecznego.

Wprowadzenie definicji budownictwa społecznego pozwoli na stosowanie obniżonej
      7-proc. stawki VAT na nowe mieszkania i usługi budowlane dłużej niż do końca
      2007 r. bez wchodzenia w konflikt z przepisami Unii Europejskiej. W innym
      wypadku Polska musiałaby stosować 22-proc. stawkę VAT.

Według przedstawionej wcześniej propozycji resortu budownictwa, definicja
      budownictwa społecznego miała obejmować domy i mieszkania o powierzchni do 350 m
      kw. Z definicji wyłączono budynki o mniejszej powierzchni, ale zawierające co
      najmniej dwa luksusowe elementy, np. duże tarasy i balkony, lub takie, w których
      wartość prac wykończeniowych wraz z materiałami stanowi więcej, niż 50 proc.
      ceny lokalu. Nie zostały nią objęte również lokale i budynki o charakterze
      komercyjnym bądź użytkowym oraz lokale oraz budynki mieszkalne o charakterze
      rekreacyjnym.
    • calcium300mg Re: Balonik cen wkrótce pęknie 23.09.06, 23:31
      1. Nie tylko Tobie wzrosła zdolność kredytowa
      2. Podatek _zawsze_ jest płacony przez nabywcę mieszkania - co oznacza że ceny mogą jeszcze gwałtownie wzrosnąć
      3. Wzrost cen w super extra atrakcyjnych lokalizacjach powoduje wzrost cen w extra atrakcyjnych lokalizacjach co powoduje wzost cen w atrakcyjnych lokalizacjach co powoduje wzost cen także w nieatrakcyjnych lokalizacjach...
      4. Zmniana prawa nie spowoduje gwałtownego spadku tylko powolny spadek cen
      5. Co mają inwestycje w FI z nieruchomościami wspólnego?

A ceny na pewno nie spadną od dyskusji na forum:)

• lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 28.09.06, 19:29
        tak mi sie tylko przypomnialo... za komuny para dzinsow kosztowala srednia pensje, po roku 90 ceny
        tak galopowaly, ze wydawalo sie ze za chwile nie stac nas bedzie na bochenek chleba. I co?
        ceny mieszkan rosna przez nachalnie podsycana histerie,a dzieki wymianie rozsadnych uwag, moze
        przynajmniej kilkadziesiat osob nie dolozy niepotrzebnie do tego swojej reki-i kasy.
        • Gość: m Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.bulldogdsl.com 28.09.06, 21:32
          imbecylu ...! sytuacja o ktorej piszesz miala "troche "inne podloze...milcz
          jesli nie masz nic do powiedzenia bo taka bezgraniczna glupota wkurza
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 28.09.06, 22:23
            och, mia007 !
            biedactwo, zapomnialas sie zalogowac?
            dalej robisz w gacie ze twoje mieszkanko w blokowisku na bronowicach okaze sie poronionym
            interesem?
            niestety to ty jestes autorka najglupszego watku na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=48951243&v=2&s=0
            • Gość: m Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.bulldogdsl.com 29.09.06, 00:02
              LILI MOJA FANKO!!!
              ZALOZ MI FANKLUB :-))))
              zazdroscisz bo odnosze takie wrazenie.....
              przegralas ta gre...zacznij skladac na jakas klite na zadupiu....bo tylko na
              to bedzie cie stac :-)))
              • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 29.09.06, 10:40
                daj sobie spokoj, wszyscy sie z ciebie smieja.

naprawde ci sie wydaje ze bierzesz udzial w jakiejs "grze" ?
                kupno mieszkania chyba cie troche przeroslo.
                zal mi ciebie.
        • Gość: Analityk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:34
          Ja też się dopiszę na koniec.

Tak duży wzrost cen powinien mnie bardzo cieszyć - pochwale się trochę :)
          Kupiłem nowe mieszkanie w bloku wybudowanym w 2004 r. niedaleko Kampusu UJ -
          ponad 70 m2, przy cenie 3.000 za m2. Wtedy była to średnia wysokość cen.
          Wziąłem mały kredyt: 40.000 zl.
          Ceny śledzę cały czas: trochę ze względów zawodowych (zastrzegam, że nie jestem
          pośrednikiem nieruchomości) trochę z tego względu, że chciałem kupić drugie
          mieszkanie (małe) na wynajem z opcją darowizny kiedyś dziecku.
          Tak więc ja przynajmniej na jednym mieszkaniu wyszedłem na duży, duży plus...
          Za dwa lata wyciągnę ten wątek znowu na forum i zobaczymy kto miał rację...
          Pozdrawiam.
    • Gość: jarek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.17.178.* 28.09.06, 22:18
      jak to będzie z tym balonikiem to porozmawiamy za rok.a wtedy dopiero będziecie
      b.żałować,że czekając na niższe ceny po raz wtóry daliście ciała!pozdrowionka.
      • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 02:14
        Moim skromnym zdaniem balonik jeszcze sie nawet nie zaczal napelniac... A wy
        juz mowicie, ze peknie! Zaklinajac rynek nic nie zdzialacie, tylko niewidzialna
        reka rynku zdecyduje kiedy balonik peknie i zapewniac was, ze to nie nastapi
        wczesniej niz za kilka lat! Jeszcze nikt nie wygral z trendem, ale czy ktos wie
        o czym mowie? Watpie... moze 2-3 osoby, ale to i tak duzo ;))) Dalej zyjcie tym
        wyimagowanym "balonikiem" Zapewniam was, ze ten "balonik" zdecydowanie rozni
        sie od tego odpustowego!!!
        • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 29.09.06, 07:16
          "tylko niewidzialna reka rynku zdecyduje kiedy balonik peknie"

Zawsze fascynował mnie ten element w ekonomii. Niby poważni ludzie zdający
          sobie sprawę z rzeczywistości, a tu jakieś brednie o niewidzialnej ręce rynku.
          Ręka jest jak najbardziej widzialna i co więcej nie jest jedna. Grupka
          cwaniaków pasie się na narodzie, a tacy jak ty jeszcze kwaczą, ze to dobrze i
          że nie wolno z tym walczyć. Co za bzdety...
          • Gość: breslauer Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:50
            "grupka cwaniaków pasie się na narodzie"
            he he, to pewnie ta szara sieć, ten znienawidzony przez ciebie układ.
            ...to ty kwaczesz(!)
            • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:21
              Dokladnie ten kto ma odwage myslec inaczej niz Kaczysci, jest automatycznie ich
              wrogiem i tworzy uklad, ostatnio szara siec... ;))) a ty Sean chyba faktycznie
              jestes kolejnym desperatem, ktoremu "pociag" uciekl z przed nosa!
              • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 29.09.06, 11:57
                coz wam zostalo balonikowi naiwniacy....placz i tyle :-)))
              • Gość: Sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 29.09.06, 15:51
                "a ty Sean chyba faktycznie
                jestes kolejnym desperatem, ktoremu "pociag" uciekl z przed nosa!"

Chciałbyś. Taniej mi wychodzi domek na przedmieściach. I tak właśnie robię. A
                te nory za 300 koła wszyscy developerzy mogą sobie wsadzić. Poza tym,
                rzeczywiście masz odwagę myśleć inaczej, skoro tak piszesz słowo "sprzed" ;)
                No, ale tylko my, "reakcjoniści i faszyści" przestrzegamy jeszcze jakichś zasad
                (wliczywszy w to ortografię). Reszta tylko potrafi pluć na "kaczory",
                jednocześnie bijąc pokłony prezesom banków i spekulantom. Gratulacje i
                szerokiej drogi.
                • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 29.09.06, 17:50
                  w pokrzykiwaniach tej marnej grupki cenowych naganiaczy coraz wyrazniej slychac histeryczne tony.
                  boimy sie przeinwestowania co?
                  • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 29.09.06, 17:57
                    i przyjmijcie do wiadomosci ze wielu z nas ma juz mieszkania (normalnym ludziom, nie handlarzom
                    zazwyczaj wystarcza jedno), a nasza obecnosc tu ma charakter raczej hobbystyczny (przypominam ze
                    to forum "architektura") wiec mozecie darowac sobie te namolna propagande
                    • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 29.09.06, 18:07
                      czlowieku..o jakich "handlarzach" piszesz?kto sie obawia przyszlosci?
                      gdybym sie tak bala, szybko sprzdalabym to co mam...:-))) i nie mialabym z tym
                      najmniejszego klopotu!
                    • Gość: abc Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 18:25
                      jedno mieszkanie to mają tylko biedacy:) raeszta inwestuje łosiu
                      • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 29.09.06, 18:43
                        buka, biedactwo nie rozumie slowa inwestowac :-))))) najlepiej byc mrowka i
                        tyrac do 60 .....i nic z tego nie miec
                        • Gość: abc Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:13
                          i co ja biedny teraz zrobie mam 800 metrów mieszkań w Krakowie , a tu wszyscy
                          pisza że ceny będą spadać na łeb na szyję :) co ja biedny teraz zrobie kto kupi
                          dajcie chociaż 2 tyz za metr:) a tak poważnie to mam was gdzieś jeść nie woła
                          nie musze nawet wynajmować stać mnie na opłaty a i tak ktos to odkupi odenmnie
                          po 8 tys / m i to pewnie nie jeden z was:) pozdrowienai marzyciele , niech wam
                          sie przysnią 3 mln mieszkań:)
                        • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 29.09.06, 19:48
                          moze nie macie pracy ze musicie tak desperacko kombinowac?
                          nie wiem jakby to wam wytlumaczyc, zebyscie zrozumieli: otoz w pewnych kregach zajmowanie sie
                          handlem uwazane jest za hm... "obciachowe".
                          wiec blagam nie chrzancie mi o inwestycjach, ja nie musze sie martwic ani o kase ani o emeryture.
                          • Gość: eryk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 20:38
                            zarabiasz dupą:)
                            • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 29.09.06, 21:49
                              zarabianie dupa ptysiu to tez handel, mamusia zapomniala ci powiedziec?

to tak na marginesie, bo nie lubie zbaczac z tematu.
                • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:09
                  Tak wlasnie przypuszczalem pachniesz retoryka kaczystow na odległość!!! Jesli
                  choc raz w zyciu kupiles jakas rzecz i zarobiles na niej chocby kilka groszy to
                  jestes spekulantem, ale sadzac po twoich wypocinach nie jestes tego swiadom.
                  Poza tym jesli nie masz pojecia o funkcjonowaniu jakiekolwiek rynku po prostu
                  nie zabieraj glosu polonisto... A propos twoich zasad - jesli sa one PiSowskie
                  to gratuluje hipokryzji! Poza tym o zasadach sie nie mowi tylko albo ktos je
                  ma, albo nie... A tak na marginesie "Psy szczekaja a karawana jedzie
                  dalej..." :-))) Albo parafrazujac to powiedzenie "Kaczki kwacza, a karawana
                  jedzie dalej" To drugie na pewno jest Ci blizsze! ;)
                • Gość: gonzo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:26
                  Jeszcze jedna uwaga dotyczaca ortografii! Przygadal kociol garnkowi - mozesz
                  powiedziec co oznacza slowo WLICZYWSZY?? To jakas nowomowa! Nie latwiej bylo
                  napisac (wliczajac w to ortografie)?? Brawo SEAN Miodek, ewentulanie Bralczyk ;-
                  ))) To brzmi podobnie jak poszedlszy, liczywszy, pojechawszy, zrobiwszy etc.
                  Niezle bełkoczesz chlopcze, jedz poza Krakow zbuduj dom, tam na pewno
                  znajdziesz partnera do rozmowy!!! Za rok napiszesz: "Poszedlszy do sklepu i
                  napiwszy sie browarka z Bronkiem, okazalo sie, ze zapomiawszy kluczy pobieglem
                  do Wojta" ;-)))
                  • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 29.09.06, 21:54
                    gonzo, strzel sobie nerwosol.
                    naprawde bardzo mnie zastanawia czemu wy wszyscy tacy nerwowi.
                  • Gość: abc Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 22:18
                    aleś buka-towi przywalił , yntelygent się znalazł ten buka to pewnie w urzędzie
                    miasta pracuje , tam sa same takie łosie :) moze to słynny Pablo37 gej z Awimu,
                    też miał takie durne teksty:)
                    • Gość: buka Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.77.classcom.pl 30.09.06, 12:13
                      biedny schizofreniku, sam ze soba gadasz?
                      uuuu...jest gorzej niz myslalam.
                  • Gość: Sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 30.09.06, 10:17
                    Ośmieszasz się gonzo.

[Poza tym jesli nie masz pojecia o funkcjonowaniu jakiekolwiek rynku po prostu
                    nie zabieraj glosu polonisto... A propos twoich zasad - jesli sa one PiSowskie
                    to gratuluje hipokryzji!]

Ubodło, co? Jak ktoś ma inne zdanie niż wielce oświeceni znawcy rynku,
                    wpędzający miliony ludzi w długi i korumpujący kogo się da, żeby tylko osiągnąc
                    parę groszy więcej to od razu zaczyna się nagonka i od razu, żeby nie wiem
                    jaki nie był temat, szczeka się na PIS. Taka moda wśród półgłówków nastała. A
                    reszta bydła radośnie muucząc powtarza te same bzdety, dodając jeszcze od
                    siebie, że to niewidzialna ręka, zatem próżno wierzgać przeciw ościeniowi
                    nieuchronności dziejowej. A nieuchronność ta mówi, że aby taki gonzo i inni
                    mogli się nachapać można zniszczyć wszystko i wszystkich.

[Poza tym o zasadach sie nie mowi tylko albo ktos je
                    ma, albo nie... A tak na marginesie "Psy szczekaja a karawana jedzie
                    dalej..." :-))) Albo parafrazujac to powiedzenie "Kaczki kwacza, a karawana
                    jedzie dalej" To drugie na pewno jest Ci blizsze! ;)]

Parafrazując: "Czerwoni i inne nienażarte skur**syny mataczą, a ludzie i tak
                    wiedzą swoje" - to moja interpretacja. I choćbyś nie wiem jak się wysilał, to
                    nie uwierzą w to, że jest cenowy wolny rynek w kraju, gdzie byle urzędas na
                    zagrodzie równy wojewodzie. I dopóki tego się nie zmieni, nie zmieni się też
                    klimat inwestycyjny w tym kraju. Kamienica przy Szerokiej oraz Hotel Monopol to
                    symbole nowych czasów. PAN SPEKULANT może zrobić wszystko, zniszczyć co mu się
                    podoba i nic mu się nigdy za to nie stanie. A gonzo będzie mu lizał tyłek w
                    imię wolnego rynku.

[Jeszcze jedna uwaga dotyczaca ortografii! Przygadal kociol garnkowi - mozesz
                    powiedziec co oznacza slowo WLICZYWSZY?? To jakas nowomowa! Nie latwiej bylo
                    napisac (wliczajac w to ortografie)?? Brawo SEAN Miodek, ewentulanie Bralczyk ;-
                    ))) To brzmi podobnie jak poszedlszy, liczywszy, pojechawszy, zrobiwszy etc.
                    Niezle bełkoczesz chlopcze, jedz poza Krakow zbuduj dom, tam na pewno
                    znajdziesz partnera do rozmowy!!! Za rok napiszesz: "Poszedlszy do sklepu i
                    napiwszy sie browarka z Bronkiem, okazalo sie, ze zapomiawszy kluczy pobieglem
                    do Wojta" ;-))) ]

Tu się skompromitowałeś na całej linii. Polecam kurs języka polskiego, tłuku.

[imiesłów przysłówkowy uprzedni (czynny lub zwrotny dokonany), np. umywszy,
                    umywszy się. ]

Wracaj do liceum dziecko i nie denerwuj normalnych ludzi.
    • Gość: ted Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 18:05
      skoro tytuujesz sie analitykiem to powinienes znać podstawową zasade że
      większość nie ma racji zbyt duzo szumu prz mieszkaniach a brak konkretnego
      sygnału do krachu
      przyp rok 1993 kiedy wszyscy mówili że akcje są za drogie a na krach trzeba było
      czekac pełny rok bessa przychodzi wtedy kiedy najwieksi pesymiści utwierdzeni są
      w chośsie.

Ted
    • helenka17 Witaj Analityku 29.09.06, 19:26
      Śliczna i fachowa dysputa się wywiązała, ale szkoda, że dotyczy w głównej mierze
      Stanów. Realia Stanów nie mają zastosowania w europejskim mieście historycznym
      średniej wielkości, bez dzielnic nędzy i w miarę bezpiecznych. No nie mają- i już.

> Moim zdaniem ceny mieszkań w przyszłym roku powinny zatrzymać się (poziomie
      > ok. 7-8.000 zł), a potem nawet lekko spadać.
      > Dlaczego? Bo przy tak wysokich cenach nawet łatwe uzyskanie kredytu nie
      > pozwala na zakup przyzwoitego mieszkania. Co z tego, że obecnie mogę wziąść
      > 150.000 kredytu - 2 lata temu tylko 70000, kiedy nawet nie wystarczy mi to na
      > kawalerkę...

Moim zdaniem prorokowanie o zatrzymaniu się cen mieszkań pozbawione jest
      informacji GDZIE te ceny będą spadać. Bo w centrach (walking distance od Rynku)
      nie będą spadać NIGDY. Ogólnie ceny spadać nie będa, ponieważ czeka nas zmiana
      skłądu społeznego Polski i miejsc osiedlenia. Czeka nas UMIASTOWIENIE jak
      cholera. Przecież chłopi już dawno nie mnieszkają na wsi.W Polsce jest niespełna
      milion gospodarstw które produkują więcej niżna własne potrzeby.

> Druga rzecz, wejscie 19% podatku dochodowego zahamuje troche spekulacyjny
      > zakup mieszkań. Bo zakup juz nie bedzie tak opłacalny.

Ale nadal będzie ogromnie opłacalny. Bo terenów w miastach przybywać nie będzie.

> Trzecia: Ruscy nas nie wykupią, bo bedą kupowali tylko naprawde b.atrakcyjne
      > mieszkania w b.atrakcyjnej lokalizacji. To nie jest naród duzo bogatszy od
      > nas, a Ci którzy są bogaci, kupują domy na Lazurowym Wybrzezu. A Angole i
      > inni juz sie trochę nachapali i nagle stwierdzą, że mogą inwestować gdzie
      > indziej (rozszerzenie Unii daje możliwość zakupu tanich nieruchomości w
      > Bułgarii - Złote Piaski - czy Rumunii - tu juz gorzej...)

Nie wiem, skąd wzięła się teza, że Ruscy nas wykupią? Przecież dla nich to jest
      rodzaj Disneylandu a nie miejsce osiedlenia w skali masowej.A cóżRuscy mająw
      Krakowie atrakcyjnego, ze swojego, ruskiego punktu widzenia? Stare smierdzące
      kościoły, jakiśuniwersytet starszy od Kremla? Żeby im codziennie przypominał,
      gdzie byli w czasach, kiedy tu się robiło normalne państwo?

> Czwarta: gdyby jeszcze udalo sie coś PISowi ruszyć z miejscowymi planami
      > zagospodarowania przestrzennego na rzecz uproszczenia ich uchwalania, to ceny
      > wręcz mogłyby zacząć pikować...

Pis, a dokładnie rzecz ujmując ci Pisiacy, któtrzy zajmują się Planami
      Zagospodarowania są silniej jeszcze skorumpowani niż reszta świata. Co rozumiesz
      pod pojęciem "uproszczenia" planów? Fabrykę bylejakich gotowców słuzących
      handlowi ziemią? Każdy plan miejscowy w Krakowie jest torpedowany bez litości,
      bo właściciele dowiadują się nagle, że nie mogąu siebie sadzić wieżowców, ale co
      najwyżej 13 m do kalenicy. Zabiliby każdego autora planu.

> Piąta: część ludzi nie mając dużych pieniędzy na zakup nieruchomości (albo
      > też inne nadwyżki) inwestuje w fundusze, ktore tez przynoszą spore zyski. A
      > nie musisz bawić się w problemy z wynajmem, remontami, itp....

...A fundusze inwestują w mieszkania. O co zakład?

> I ostatnia rzecz: pamietam spadek cen nieruchomosci w latach 1999-2001, gdzie
      > naprawde ceny zleciały w dół o jakies 30%. Ale inwestując długoterminowo (10-
      > 20 lat) nawet Ci co wtedy stracili (?) z powrotem już odzyskali...

Przepraszam, ale pamietasz spadek cen MIESZKAŃ a nie nieruchomości.
      Nieruchomości nie potaniały. Taki mały różnic... w okresie, o którym piszesz
      stało w Krakowie mnóstwo wolnych mieszkań (mnóstwo, czyli ok 2000). I co?

> I co z tego, że obecnie mam mieszkanie, które jest warte 350.000 zł, skoro go
      > nie mogę sprzedać, bo muszę gdzies mieszkać. Gracze giełdowi mówią, że
      > wartość twojego portfela ocenia się na dzień jego sprzedaży, a ewentualne
      > zwyżki czy obniżki kursu nie powinny robić na graczu wrażenia, bo to tylko
      > liczby...

Przepraszam, a gdybyś miał gdzie mieszkać, to byś je sprzedał?

> Zapraszam do dyskusji...
      • Gość: Marek Re: Witaj Analityku IP: 81.219.150.* 29.09.06, 23:05
        Jedyna inteligentna opinia na forum. Gratuluje Helenka:-)
      • Gość: nemo Re: Witaj Analityku IP: *.ghnet.pl 04.10.06, 23:26
        mieszkania w dobrej lokalizacji nie potanieją, a nowe w dobrej lokalizacji
        oddawane za rok i 2 lata sa juz wykupione, 10 lat temu chcialam kupic mieszkanie
        i nie bylo mnie stac i teraz tez mnie nie stac a nasza mentalnosc jest taka ze
        polacy chca miec wlasne mieszkania, poza tym wiele ludzi dotknelo uwalnianie
        czynszów w kamienicach i powrot wlascicieli i nawet jak nie chcieli to musieli
        zaczac myslec o przeprowadzce do innego mieszkania, tylko juz z mysla ze po co
        drogo wynajmowac jak mozna z kredytu spalaca i kiedys bedzie wlasne, poniewaz
        krakow to zawsze bylo miasto czynszowe masa ludzi chce kupic a mieszkania sa
        brzydkie i dlatego wzrosl popyt na te ladne i nowe
    • Gość: inga Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 22:20
      jutro targi ofert na Wiśle , ciekawe czy będa baloniki napompowane czy jest
      jeszcze powietrze:)
    • Gość: miia Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 19:57
      uwaga na detektywa to pracownik geo!!!!
    • Gość: WIEM Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ae.krakow.pl 06.10.06, 15:46
      Niestety nie pęknie , nasze ostatnie analizy wskazują ze ceny bedą rosły
      jeszcze przez dwa lata , w Krakowie o 30% rocznie wynika to z raportu nt
      nieruchomości opracowanego w instytucie nieruchomośći AE, badania zostały
      przeprowadzone w sposób wielotorowy , w oparciu o kilka tysięcy ankiet .
      • Gość: uczony Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 16:13
        Badania czego? W oparciu o ankiety?

to chyba chałtura polska a nie nauka polska.
    • Gość: qwwe Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 11:58
      Zanim pęknie ja będe milionerem!:D
    • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 16.10.06, 10:04
      fanom pekającego balonika...polecam lekturę strony salwator City :-)))
      sprawdzcie sobie cene metra buchahahahahhahaha
      www.salwator.com.pl/pl_,aktualna_oferta_prd_mieszkania_salwator_city_etap_2_segment_6B_budynek6_ld.php
      • Gość: m Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:09
        mia Ty spekulantko:)
        • Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:50
          Zastanawia mnie jedno wszyscy macie pretensje do ludzi, ktorzy inwestuja
          nadwyzki finansowe w nieruchomosci. A moze najwiekszymi spekulantami sa wlasnie
          deweloperzy, a nie jedna, dwie czy dziesiac osob, ktore maja glowy na karku
          (zamiast narzekac jak to w Polsce zle, biora sprawy w swoje rece). Moze tak
          powinien rozwijac sie watek? Niestety teraz deweloperzy papuja cena na maxa.
          Zaskakuje mnie tylko dobre samopoczucie Salwatora, ktory raczej powinien
          obnizac ceny ze wzgledu na wylot z PZD, a nie jeszcze srubowac...
          • Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:51
            Pompuja ;-)))
            • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 16.10.06, 14:07
              ale nie obnizaja a wrecz przeciwnie...i kupujacych nawet za 10.000zl/m cena ta
              nie odstrasza pomimo wiadomej reputacji firmy.
              lokalizacja jest dobra i osiedle tez zapowiada sie b.dobrze.
              przestancie wiec pisac o domku za 200zl/m pod krakowem...bo kazdy wie ze mozna
              wybudowac taki dom w wegrzcach czy innej pipiduwie...ale nigdy nie bedzie to
              mieszkanie w centrum krakowa.jak widac sa tacy kt zaplaca 2 razy lub i wiecej
              niz cena takiego domku po to aby mieszkac w Krakowie (nawet jak ktos tutaj
              pisal w klitce za 500.000zl
              • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 16.10.06, 22:58
                Czyli co? Ma być co najmniej 12 tysięcy za metr gołego mieszkania plus
                wykończenie. Załóżmy, że mieszkanie ma przyzwoity dla ludzi, nie dla królików,
                standard i ma 80 metrów. czyli płacisz 960 tysięcy plus roboty wykończeniowe,
                bo przecież za parę lat za te pieniądze developer wyleje tylko beton na
                podłogę. W Anglii dom możesz kupić za jakiś milion PLNów. Nieduży, nie w jakimś
                niesamowitym miejscu, ale do przyjęcia. Niby czemu w, na oko, przynajmniej
                sześć razy bidniejszej Polsce, w niedoinwestowanym, brudnym Krakówku, gdzie nie
                ma nawet porządnego parku rozrywki, bo chyba sami gołodupcy tu mieszkają,
                mieszkanie w bloku gdzieś na peryferiach ma kosztować tyle samo? Bo przecież to
                zdajecie sie się sugerować... Już nawet niech Wam będzie, załóżmy (choć
                założenie to śmiechu warte), że średnia płaca w Polsce wzrośnie w ciągu 3 lat o
                300%, a banki będą karkołomnie udzielać kredytów na 80 lat i więcej. Już nawet
                załóżmy, że Rada Polityki Pieniężnej utrzyma łagodny kurs przez najbliższe
                lata... Dlaczego jednak dojeżdżanie z Węgrzc ma być niby gorsze od dojeżdżania
                z jakichś Bronowic Nowych, czy Mydlnik? Korki sa wszędzie, a różnica w
                komforcie nieporównywalna...
                • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 17.10.06, 12:26
                  sprobuj cos kupic w Londynie za 150/160 tys :-)) najwyzej 1 bed w podlej
                  okolicy...mieszkam w uk wiec nie wciskaj mi glupot
                  • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ipaper.com 17.10.06, 15:07
                    Nie ważne czy 160, czy 170, czy 180. O czym my w ogóle mowimy? Jak zaczne
                    zarabiac 12 tys na miesiac jak Angole, to mozemy porozmawiac o takich cenach.
                    Dzisiaj sprawdzalem ceny na necie: powoli za normalny metraż (powiedzmy te 80
                    metrów), lepsze lokalizacje i standard (ale nadal zwykły blok, żadne cudo !!!!)
                    w OKOLICACH centrum (np. Verona Building) zaczynaja żądac w okolicach 700,000.
                    To jest, jak już porównujemy z UK, 120,000 funtów!! A na jakimś, pożal sie
                    Boże, Ruczaju, już zwykłe mieszkanie (bez wykończenia!!) to okolice 82,000
                    funtów! Przy średnich zarobkach realnie około 1500-2000zł.
                    • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ipaper.com 17.10.06, 15:20
                      Acha, nie wiem czy pamiętasz, KRK nie jest stolicą.
                      • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 17.10.06, 15:23
                        wiesz co? jesli juz tak rozmawiamy...np Portugalia tez nie jest rajem na tym
                        swiecie i nie przeda tak dobrze...sprawdz tam ceny nieruchomosci ...
                      • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 17.10.06, 15:25
                        co z tego ze nie jest stolica, ale np turysci raczej do Warszawy nie
                        przyjezdrzaja masowo...i wiele innych
                        • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 17.10.06, 17:36
                          I co? Turyści wykupują mieszkania? Nie orientuję się w cenach nieuchomości poza
                          Polską i trochę UK. Ale jeśli powoli z ceną mieszkania dobijamy do ceny domu w
                          UK, to coś tu jest nie tak... Jak już pisałem, nagle wszyscy moi znajomi
                          zaczęli się interesować działkami wokół KRK, mimo, że zarabiają dośc, jak na
                          ten bogaty turystyczny KRK, mało.
                          • mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 17.10.06, 17:58
                            "I co? Turyści wykupują mieszkania"--
                            • Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 17.10.06, 18:35
                              cytat: "co z tego ze nie jest stolica, ale np turysci raczej do Warszawy nie
                              przyjezdrzaja masowo...i wiele innych"

Twój tok rozumowania rozwalił za to mnie. Szególnie to "i wiele innych" ;)
          • lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 17.10.06, 16:36
            deweloperzy pompuja ceny na rynku pierwotnym, a rynek wtorny?
            a niech sobie licza te 10k/m2 za NOWE apartamenty, ale ta sama cena za norke w wielkiej plycie ???
            (sluze przykladami)
            to juz nie deweloperzy, a wspomniana "prywatna inicjatywa" .
            ogladajac witryny biur nieruchomosci widze te same ogloszenia z napompowanymi cenami od co
            najmniej 2 miesiecy, owczy ped juz sie skonczyl.

Gość portalu: dsd napisał(a):
            Zastanawia mnie jedno wszyscy macie pretensje do ludzi, ktorzy inwestuja
            > nadwyzki finansowe w nieruchomosci. A moze najwiekszymi spekulantami sa wlasnie
            >
            > deweloperzy, a nie jedna, dwie czy dziesiac osob, ktore maja glowy na karku
            > (zamiast narzekac jak to w Polsce zle, biora sprawy w swoje rece). Moze tak
            > powinien rozwijac sie watek? Niestety teraz deweloperzy papuja cena na maxa
            • Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:45
              To fakt tez od czasu do czasu przegladam ogloszenia i nie moge sie nadziwic,
              ludzie oszaleli... ;-))) To jasne, ze wystawiaja ceny zaporowe, tylko na co oni
              licza??? Tego nie moge pojac! hehe
              • Gość: m Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:47
                jakie zaporowe normalne ceny rynkowe:) wystawiasz za 8 tyś , przychodzi kupiec ,
                płaci i po sprawie:)
                • Gość: klm Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 17.10.06, 21:21
                  pozwólcie że się wypowiem, problem tkwi w UM coś nagle osłabło wydawanie
                  pozwoleń polecam prasę a wszcególności zasady wydawania pozwoleń do tej pory
                  wszystko było ok a ssanie na rynku duże
    • Gość: maniek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 212.160.65.* 17.10.06, 07:18
      cha cha europejskie ponad 8 tyś za m2 chyba jednak nie peknie za chwile
      salwator city minie 20 tyś ceny już galpoują a nie rosną
    • Gość: klm Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 17.10.06, 21:25
      i zeby nie być gołosłownym tu cytat GW
      "Niespotykanym w innych miastach Polski terminem wydawania decyzji. We
      Wrocławiu na decyzję o przyznaniu warunków zabudowy czeka się od dwóch do ośmiu
      miesięcy, w Poznaniu dwa miesiące, a w Krakowie od sześciu miesięcy do dwóch
      lat. A znam przypadki, gdzie inwestorzy otrzymują decyzję po... trzech latach.
      W przypadku wydawania pozwoleń na budowę statystyki również lokują nas w
      ogonie. Efekt jest taki, że deweloperzy przenoszą swoją aktywność do innych
      miast.

Dlaczego tak się dzieje?

- To m.in. wina systemu organizacji pracy i wewnętrznego obiegu dokumentacji.
      Trzy lata temu urzędnicy wydziału architektury zostali oskarżeni o korupcję.
      Aby się ustrzec przed podobnymi sytuacjami, stworzono procedury, które
      wydłużają proces decyzyjny. Przedtem sprawą zajmowała się jedna, dwie osoby.
      Teraz robi to cały sztab ludzi. Dokumentacja krąży od urzędnika do urzędnika.
      Papiery są sprawdzane i weryfikowane po kilka razy..."
      i wszystko jasne ale faktycznie jak urząd zmieni tryb pracy może być różnie
      • Gość: g Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 21:51
        łapówki trzeba dawać , i tyle , salwaror daje i buduje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka