Dodaj do ulubionych

Telekomunikacja na AGH

12.03.03, 22:21
Witam. Wybieram się na telekomunikacje na AGH. Wiem, ze ciezko sie jest tam
dostac. Licze na opinie studentow czy warto tam isc, czy rzeczywiscie jest
tak ciezko. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy warto isc na kurs
przygotowawczy czy lepiej moze wziasc prywatne lekcje. Jako awaryjny kierunek
mam teleinformatyke na PK. studentow tego kierunku takze prosze o opinie.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Telekomunikacja na AGH IP: 80.48.20.* 14.03.03, 13:56
      paqu napisał:

> Witam. Wybieram się na telekomunikacje na AGH. Wiem, ze ciezko sie jest tam
      > dostac. Licze na opinie studentow czy warto tam isc, czy rzeczywiscie jest
      > tak ciezko. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy warto isc na kurs
      > przygotowawczy czy lepiej moze wziasc prywatne lekcje. Jako awaryjny kierunek
      > mam teleinformatyke na PK. studentow tego kierunku takze prosze o opinie.
      > Dziekuje.

Jako absolwent wydziału który chcesz awaryjnie wybrać (WIEiK) radzę wybrać
      AGH:)) Na PK teleinformatyka to nie kierunek tylko specjalność kierunkiem na
      razie jest Elektrotechnika !!!
      Więc jednak AGH kończyłem tam podyplomowe i jest OK a czy ciężko? Jak lubisz i
      umiesz matematykę i fizykę z przedmiotów ogólnych a z zainteresowań elektronikę
      i informatykę będzie OK:))

Pozdrawiam

Ps. Zresztą jest wśród starych forumowiczów jeden absolwent tej katedry i
      pracuje w branży to może się odezwie:)
      • Gość: tomCrac Re: Telekomunikacja na AGH IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 19:41
        > Ps. Zresztą jest wśród starych forumowiczów jeden absolwent tej katedry i
        > pracuje w branży to może się odezwie:)

Hmmmm czemu ja o nim nic nie wiem? :)

Tak ze slyszenia, to Tele na AGH'u jest cholernie trudna, szczegolnie fizyka... na PK podobno jest latwiej, ale fizyka tez daje w pupe.
        • Gość: Zbigniew Re: Telekomunikacja na AGH IP: 80.48.20.* 15.03.03, 12:05
          Gość portalu: tomCrac napisał(a):

> Hmmmm czemu ja o nim nic nie wiem? :)

Jesteś młodym forumowiczem:))

Proponuję poszukać Carrota.
    • Gość: ex-student Re: Telekomunikacja na AGH IP: *.rd.francetelecom.com 15.04.03, 14:01
      Witam,

W nawiazaniu do Twoich pytan:

1. Rzeczywiscie jest trudno sie dostac. I to nie tylko na kierunek Elektronika
      i Telekomunikacja ktory jest wspolny dla pierwszego roku studiow, ale rowniez,
      a moze przede wszystkim na telekomunikacje, ktora jest specjalnoscia (oprocz
      elektroniki i czegos tam jeszcze) obierana po pierwszym roku (tak bylo za moich
      czasow ('97); teraz sa moze jakies kosmetyczne zmiany). Zatem wiekszosc (bo
      wiekszosc o tym nie wie) "szczesliwych" studentow, ktorzy dostali sie na
      wymarzone studia dostaje na wejsciu czape dowiadujac sie, ze musi walczyc o
      srednia na I roku, aby moc dostac sie na telekomunikacje. A to juz inna bajka,
      zwaywszy, ze prawie wszyscy chca isc na T,a po selekcji na wstepnych zostaje
      120 b. dobrych studentow (na T dostaje sie ok. 60). Ryzyko jest spore, bo nie
      dostajac sie na T trafisz na elektronike, a tam bedziesz sie uczyl rzeczy,
      ktore niekoniecznie lubisz (zwlaszcza jezeli jestes po liceum). Poza tym studia
      na E to ekstrema (chyba, ze bardzo lubisz), zwlaszcza w porownaniu ze studiami
      na T. Same studia na T sa lekkie (decyduje o tym wzgledna latwosc przedmiotow
      oraz stosunek wykladowcow KT do egzekwowania wiedzy), ale to dopiero 4,5 rok.
      Pierwsze dwa lata sa ciezkie, zwlaszcza 1. rok, ze wspomnianych wyzej powodow.
      Ale spoko, bez zadnych schiz – jezeli tylko uwazasz, ze cie to interesuje, to
      smialo startuj. Przede wszystkim nie wmawiaj sobie, ze nie ma sensu, bo i tak
      sie nie dostaniesz. Wszystko jest dla ludzi, egzamin wstepny na EiT na AGH
      rowniez. Co do dostania sie na wymarzona telekomunikacje, nawet jesli Ci sie
      nie uda i wyladujesz na elektronice, to po 5-letniej 'jezdzie' zostaniesz – i
      to mowie z pelnym przekonaniem – jednym z najlepszych absolwentow w tym kraju
      najtrudniejszej i najbardziej pozadanej przez pracodawcow (jezeli nie polskich
      to zagranicznych) profesji. No, chyba ze wczesniej sobie odpuscisz.

2. A propos kursow przygotowawczych, mysle, ze nie sa niezbedne. Solidne
      przygotowanie sie samemu (ew. z pomoca korepetytora) powinno wystarczyc. Dobrze
      jest sie zaopatrzyc w tematy zadan egzaminacyjnych z poprzednich lat. Mozna je
      otrzymac w dziekanacie Wydz. EAIiE.

3. Ogolnie mysle ze warto. Pomimo roznych opinii panujacych wsrod absolwentow
      Telekomunikacji na AGH. O ile przygotowanie merytoryczne do pracy w zawodzie
      jest takie sobie (niestety duzo bedziesz musial sie nauczyc w swoim przyszlym
      miejscu pracy) to jednak renoma AGH-u nadal robi swoje. Po pierwsze przyciaga
      najlepszych maturzystow z calej poludniowej i srodkowej Polski. Rowniez ze
      znalezieniem pracy nie ma wiekszych problemow, nawet w takim badziewnym okresie
      jak teraz. W koncu wszyscy ja znajduja (badz: kto chce, to znajduje).

Na koniec polecam strone internetowa forum dyskusyjnego kierunku EiT:
      eit.agh.edu.pl/hyd/dys
      Na pewno znajdziesz tam wiele interesujacych Cie informacji.

Pozdrawiam
      Absolwent T 2001
      • Gość: paqu Re: Telekomunikacja na AGH IP: *.ksk.net.pl / 192.168.5.* 14.05.03, 09:10
        Dzieki za informacje. Mimo, że fizyki sympatia duza nie darze wystartuje na
        AGH. Jestem dosc ambitny, wiec bede sie staral. Mam nadzieje, ze wszystsko
        pojdzie ok. Dzieki raz jeszcze
    • Gość: totutotam Re: Telekomunikacja na AGH IP: *.chello.pl 21.05.03, 18:36
      wybierasz kierunek na ktorym ludzie w juwenalia zakuwaja zamiast sie troche
      poluzowac, oczywiscie nie uogolniam ale same zgredy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka