Dodaj do ulubionych

A może jakaś mądra duszyczka oświeci

02.10.06, 10:28
mnie:
Wywiad i Kontrwywiad noo to dawne WSI to skąd brało agentów?
Czy agentem kontrwywiadu nie mógł być np. profwsor UJ? Albo kasjerka w
karejfurze? noo albo dziennikarz TVP?
Czy WSI miało jakiś obowiązek dobierać agentów wg jakiegoś klucza: tylko
nauczyciele Liceów albo żołnierze?
Czy ujmą na honorze dla dziennikarza np. Polsatu jest bycie agentem Wywiadu?
Czy prezes firmy nie może być jednocześnie pracownikiem wywiadu?

A co w tym wszystkim chodzi?
Kto może, ma prawo i kiedyś za 15 lat jakiś nowy Kaczyński nie wypomni
obecnym, że byli pracownikami wywiadu?
Obserwuj wątek
    • trudny2002 Re: A może jakaś mądra duszyczka oświeci 02.10.06, 10:31

--nie tylko wypomni...ale i ukarze:)
      teczki wypełniają sie każdego dnia...
      trudny
      "a jak już prawo nie zabrania to moze o wstydzie pomyśleć warto..."
    • gph przecież nie będzie już nowych Kaczyńskich 02.10.06, 10:32
      no, chyba że Jarosłw jeszcze zapała do tej posłanki o maślanym spojrzeniu...
      • skks Re: przecież nie będzie już nowych Kaczyńskich 02.10.06, 10:33
        Nawet tak sobie nie żartuj!!
        • trudny2002 Jak to???? 02.10.06, 10:37
          a nie odradza się jak ten ...Feliks...z popiołów?:)
          trudny
    • blad.logowania WSI 02.10.06, 10:49
      WOJSKOWE Służby Informacyjne :)
      W pierwszym słowie nazwy masz, skąd WSI brało agentów.
      • trudny2002 Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy policji 02.10.06, 10:53
        z wnętrza środowiska
        trudny
        naturalnie że policyjnego:))))))))))))))))))
        • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 10:59
          Żeby kontrolować działania policjantów agent musi być pracownikiem policji.
          To chyba logiczne...
          Przecież co "człowiek z zewnątrz" może powiedzieć o tym, co sie dzieje w policji?
          • trudny2002 Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:00
            a wojskowe służby informacyjne jak powszchnie widomo zawsze i wszedzie
            zajmowały się sprawami wewnątrzwojskowymi...
            Misiu, pośpij...odsapnij...bo się spocisz...
            trudny
            • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:03
              Obawiam się że "trud" sprawia ci logiczne myślenie, panie trudny.
              Agentami WSI - z założenia - powinni być wojskowi i byli wojskowi.
              I nie widze problemu z wprowadzeniem wojskowego agenta do cywilnej firmy,
              instytucji, uczelni, w przeciwieństwie do ciebie.
              • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:08
                No już tak dawno sie nie obśmiałem:))
                Mi6 to tylko wojskowi?
                Mosad to sami wojskowi i do tego w mundurach..

No trzeba być wysoce naiwnym:))
                • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:21
                  Nie sami wojskowi, ale do wywiadu/kontrwywiadu bierze sie ludzi, którzy przeszli
                  przeszkolenie wojskowe. Nie biorą byle łajzy z ulicy, na dodatek z kategorią D :P
                  • trudny2002 Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:24
                    zdrowie psychiczne nie jest jak widzę kluczowe w ustalaniu kategorii zdrowia
                    dla potrzeb wojska...a toi dziwne bom mysłał nieco inaczej:)
                    trudny
                    • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:28
                      kandydat na agenta musi być sprawny fizycznie i psychicznie :)

Wyobrażasz sobie agenta w postaci cherlawego kurdupla w okularach +10 dioptrii???
                      Bo tak by wynikało z twoich wywodów, panie trudny.
                      • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:29
                        Tak wyobrażam sobie i myślę, że wielu właśnie jest takich:)
                        • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:40
                          Taki "agent" musiałby mieć ochroniarzy :)))
                  • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:26
                    No nie jest to prawdą!!
                    I biorą nawet z kategorią CDD.
                    Bo wiedz, że wywiadowca XXIw. to nie Bond Terminator:))
                    No ale jak wiesz lepiej...
                    • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:38
                      Nie Bond Terminator, ale "agent XXI wieku" nie może być cherlawym kurduplem, z
                      okularami +10 dioptrii, na dodatek nie wiedzący jak w ogóle wygląda pistolet :P
                      Już nie przeginajmy w drugą stronę.
                      • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:39
                        "agent XXIw." wcale nie musi wiedzieć jak wygląda pistolet.
                        I nie musi sie nim umieć posługiwać.

Czytaj, proszę, inne kryminały.
                        • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:42
                          Hahahahaha, jakikolwiek agent musi być osobą potrafiącą sie samodzielnie bronić.
                          Nie może to być łamaga, co będzie potrzebować ochroniarza.
                          • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:44
                            szkoda czasu na przekonywanie mądrzejszego.
                            Masz racje. Agent Wywiadu to musi byc wojskowy, sprawny, silny i z PiSu.
                            • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 15:12
                              Agent Wywiadu musi sie ruszyć z miejsca i szukac źródeł informacji w nowym kraju
                              :P Oczywiście wg ciebe i trudnego może to być byle łajza :)
                              Macie jeden problem biedaki - nie odróżniacie AGENTA od ŹRÓDŁA INFORMACJI :P
                      • trudny2002 Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:43
                        blad.logowania napisała:

> Nie Bond Terminator, ale "agent XXI wieku" nie może być cherlawym kurduplem, z
                        > okularami +10 dioptrii, na dodatek nie wiedzący jak w ogóle wygląda
                        pistolet :P
                        > Już nie przeginajmy w drugą stronę.
                        O kim myślisz pisząc kurdupel na dodatek nie wiedzący jak wygląda PiStolet???
                        trudny
                        Dla wywiadu źródlem informacji a równiez częścią tego wywiadu moze być i
                        kurdupel i prawie ślepiec, i chromy beznogi albo jednoręki...Ty masz
                        wyobrażenie spójne z filmowymi agentami r ównież i deklasowych produkcji...
                        Ale to Twoje wyobrażenie i ja szanuje je jako wytwór wyobraźni...jednak nie
                        kaz mi szanować służb z tego Twojego gabinetu supermanów:))))i z tymi
                        pistoletami:)))))))))))
                        człowieku prosze pośpij odpocznij...otrzyj pot...
                        trudny
                        • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 15:11
                          A pan trudny nie odróżnia dwóch pojęc - agenta [własnie silny i sprawnyy] od
                          kogoś, co może być jego "źródłem informacji" [no i tu może być każda łamaga] :P :P
                          • trudny2002 Dziwny ten trudny..popełnia jeden błąd... 02.10.06, 15:19
                            no i nie odróżnia dwóch pojęć...
                            trudny
                            Dla ułatwienia dodam, ze trudny odróżnia dwóch braci...i sporo kolorów...oraz
                            jeszcze parę innych rzeczy....a jakby to było niewystarczającym to rasy psów
                            też odróżnia i gatunki drzew:))) a jak sądzisz za takim drzewem to się czai
                            agent czy informator?
              • trudny2002 Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:12
                No to klops...popatrz, a ja naiwnie sadziłem, ze wywiadowcze służby to
                struktury które w podobnym stopniu jak przenikanie w inne struktury
                wykorzystują werbunek....
                A czy aby nie masz wrażenia z to nie są z założenia służby meskie jednopłciowe?
                No popatrz....i jak w wielu krajach obowiązkowi służby wojskowej podlega męska
                część społeczeństwa...
                A zresztą powiedznoś mi Ty czy aby jeśłi masz tak rozległą wiedzę jako szary
                obywatel, to potrzebny Ci raport jakiegoś likwidatora? Potrzebna Ci analiza
                czegokolwiek jeśłi Ty już wiesz wszystko i to pewnie tak ze dwa trzy pokolenia
                wprzód?
                Pozdrawiam z mało wojskowym zapałem
                trudny
                • blad.logowania Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:23
                  Popełniasz jeden błąd :)
                  Do służby w wywiadzie/kontrwywiadzie nie bierze sie byle ciecia z ulicy, na
                  dodatek z kategorią D.

> No popatrz....i jak w wielu krajach obowiązkowi służby wojskowej podlega męska
                  > część społeczeństwa..
                  W Izraelu kobiety też obejmuje obowiazek wojskowy.
                  • skks Re: Podobnie jak wywiad wewnątrzśrodowiskowy poli 02.10.06, 11:28
                    Większość najlepszych szpiegów w XXw. NIC z wojskiem nie miało wspólnego.
                  • trudny2002 Dziękuję Ci serdecznie, pocieszasz mnie 02.10.06, 11:29
                    sądziłęm ze wiecej błędów potrafoię popełniać...a tu diagnoza...: jeden:)
                    To miłe.
                    Pozdrawiam i zyczę miłych snów.
                    trudny
                    Ważnym źródłem dla wywiadu, i o tym racz pamietać, moze być i ktoś kto zupełnie
                    nie mieści sie w kategoryzacji jakiej używa sie dla zasadniczej służby
                    wojskowej.
    • czesiekkk Re: A może jakaś mądra duszyczka oświeci 02.10.06, 16:02
      Malutka poprawka.
      MI6 nie jest wojskowa, Secret Intelligence Service podlega ministrowi spraw
      zagranicznych ( Foreign Secretary ) podobnie jak nie jest wojskowa MI5 Security
      Service podlega ministrowi spraw wewnętrznych ( Home Secretary ).
      Oba skróty MI6 i MI5 są używane z racji historycznych przyzwyczajeń kiedyś to
      były tajne służby brytyjskiego Ministerstwa Wojny stąd to MI, czyli military
      intelligence co oznaczało departamenty ministerialne. Wojskową służbą
      wywiadowczą w Wielkiej Brytanii jest Defence Intelligence Staff. ( DIS ).
      • skks Re: A może jakaś mądra duszyczka oświeci 02.10.06, 16:28
        dzięki:))
        Jużem mądrzejszy.
        Co i tak nie zmienia faktów o których spór toczono powyżej:)
        • czesiekkk Re: A może jakaś mądra duszyczka oświeci 02.10.06, 16:42
          Dlatego też i napisałem mała poprawka:) maciupeńka:)
          Natomiast jeszcze słówko o naszych krajowych sprawach, z tego co czytałem w
          ustawie, to tylko na wypadek wojny WSK i WSW będą częściami Sił Zbrojnych,
          aktualnie mamy dwie wojny w Azji Południowo-Zachodniej ( Irak, Afganistan), ale
          formalnie nikt nikomu wojny nie wypowiedział, nie wypowiadał także kilka lat, w
          1999 r. Jugosławii w czasie wojny lotniczej o Kosowo, jedynie USA zażądało o ile
          mnie pamięć nie myli opuszczenia kraju przez jugosłowiańskich dyplomatów. Już
          taki urok konfliktów asymetrycznych, że wymykają się spod procedur i reguł prawa
          międzynarodowego.
          Co to oznacza dla nas, ano tyle że formalnie polska armia żadnych służb
          wywiadowczych nie ma. I to jest niepokojące.
      • trudny2002 DIS ...CIS... 02.10.06, 16:32
        wazne że nie mol...bo nie tak smutno...
        pis na berdyczów...to hasło WWiKu
        nówka...i wchodzisz...
        trudny:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka