Dodaj do ulubionych

Łysy chłop

IP: *.it-net.pl 17.03.03, 15:02
Powiedzcie mi krzesnomatko, cy to Franek winowaty,ze jest łysawy kapinke,
bo mnie sie zdaje, ze nie, ani jego ociec tyz nie, ba pewnie wyrko mioł za
krótkie, kie społ, a zwłosca z babami. Hale to przecie na chłopa barz
brzyćko z takom głowom paradować po dziedzinie, a jokoz wy krzesnoojcowie
tam w Krakowie uwozocie, he? Jest to jako rada na to? Telo.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kumak Re: Łysy chłop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.03, 16:49
      Same zalety i korzysci z odrobina eksbicjonizmu.Taki chlop ma serce gorace bo
      sam jest bateria sloneczna. Kawal lica do calowania dla calusnych. W lozku moze
      robic niezle fikolki, nadmiar hormonu .Zycie idzie mu z poslizgu. Oby nie byl
      wszedzie lysy .Szczesciarz a ja walcze z tym fuuuuuutrem!!!!!!
    • Gość: maka Re: Łysy chłop IP: *.west.tarnow.pl 17.03.03, 16:58
      Nie wiem czy jest rada.Jedno jest pewne: satysfakcja z przynajmniej jednego
      osiągnięcia.Taki chłop może zawsze powiedzieć,że nic mu w życiu tak dobrze nie
      wyszło jak włosy :)
      • Gość: Ciupazka Re: Łysy chłop IP: *.it-net.pl 17.03.03, 17:34
        A wiecie co wom powiym, ze tego brzyćkiego Franka wypatrzyła dlo mnie na
        chłopa moja babka z Cyrwiynnego i tak pado: Maryś, ty sie nawet nie
        zastanowioj, ani sie nie mortw, niek se bedziy łysy, bo wte ty nie bedziys
        musiała zabowiać sie cesaniem, ani iskaniem takiej głowy i bees wiedziała ,że
        mos chłopa statecnego, ba haj! Sanowoł cie bedzie i nie bees go musiała za te
        włosy, ftoryk ni mo sarpać. Przydem z krzesnoojcem z Krakowa na namowiny, a
        moze oni tam w Krakowie co wymyślom na tom łysom jego głowicke... he?, jako
        Maryś myślis? He? Nei, babko... ftoz to wiy cy wymyślom, trza bedzie jesce
        pocekać, moze dadzom znać, a moze nie... ftoz to wie? Cekomy? Nei cekomy...
        • Gość: maka Re: Łysy chłop IP: *.west.tarnow.pl 17.03.03, 18:08
          No to masz Ciupazko zgryz.Może i ten Franek brzyćki ale może mieć inne
          walory .Zawsze możesz rzucić monetą.
          • Gość: trudny Ciupazka, a fryzjer IP: *.localdomain 17.03.03, 18:58
            Z łysim chłopym, to mos po kłopotak i po myślyniu o dutkak na fryzjera.
            Z chłopem co traci ino włosi, to mos w chałupie ciepli, bo na rzyci siedzi i
            sie tak wartko nie ruso jak te z włosami, a kie by i po tymu co mu uziombo kie
            sie rusi bez kapelusa.
            Zaś kie w kapelusie to ftops to wiy cy łysi cy z włosami. Zaś tyz godajom i
            prawi som, co z włosami to i zupa sie nikomu nie widzi i ba haj kie jedyn w
            zupie uwidzom to sie drom co by ik łupił fto ze skóry.
            A zaś i prowda jes w tym co za Gubałówkom siedzi babka co jom znachorem zwom i
            zno i rade na włosi. Jo o tym ni moge nic rzec jako ze i jo jesce nie jako
            kolano, ale idzie pora co i do ty babki bede sie broł. Recepis zaś na to i bez
            babki znom ino ni moge o tym pisać , bo jesce wiecór i dziecka cytajom. Zaś kie
            fces wiedzieć to jes na to rada ty babki ino górole sie śni śmiejom. I prawi ,
            bo to ni moze być prowda...
            Haj...!
            Przepytuje piyknie abo w noci abo zaś jutro opowiym jako to babka radzi
            trudny
            • Gość: Ciupazka Re: no, nie wiym... IP: *.it-net.pl 17.03.03, 19:45
            • Gość: Ciupazka Re: no, nie wiym... IP: *.it-net.pl 17.03.03, 20:14
              ...no, nie wiym, moze i dobrze mi radzicier, ftoz to wiy? Aly powiym wom, ze
              jescse tak naprowde to jo o tym Franku nie myślem i nie wiada, cy to z tego
              co bee... Bo wieciy, kie był na odpuscie w Dunajcu, to sie tak okropecnie se
              mnie śmioł razym z parobkami , jo nie wiedziała cemu, ale mi wyopowiadali co
              mu sie nie widzi . A to, ze lica mom juz nie cyrwone,, a to ze pięty mi sie
              śtrejtajom, a to ,ze obie nogi mom jak z Zokopanego do Poronina, i jesce som
              e, a to zek mało i pokracno, jak ciele..... Tyn, co mi to godoł, to sie
              dusiowoł, ze to syćko prowda, co Franuś tam wygadowoł.... A juz nogorse, kiek
              usłysała, ze obstoje za krowe przy złobie u niego w chałupie, do roboty sie
              nadaje... Nijakiej krzywdy nie bede miała... nei , ale licy na to, ze bede na
              niego z miyłościom poziyrała, tam i tutok głoskała, moze wte na głowicce
              włosy stanom dymba tyz przy mnie, juz nie godajęcy, ze idzie wiesna i swoje
              bedzie robić pomalućku s nami, ba haj! Ftoz wiy, cy by tak było, ozmyśluje, cy
              z tyj ściskacki byłoby co, cy niy? Ftoz to wiy...? A juz nie wiada, cy by tyn
              włos był na głowiy, cy niy...? Jako uwazujecie tam w Krakowie, he? Trudny ,
              mądry krzenoociec wiy? A moze powiy?, a moze niy? Ej! Mocny Boze, ftoz to wie?
              • Gość: maka Re: Mógłby być łysy... IP: *.west.tarnow.pl 17.03.03, 21:17
                byleby nie był łogólnie mynconcy....
                • Gość: Ciupazka Re: Mógłby być łysy... IP: *.it-net.pl 17.03.03, 22:54

Jeee, coz to opowiadocie, przecie jak chłop, choćby i łysy baby nie domyncy,
                  to przecie nie chłop, ba sietniok! Młodość minie, cas przeleci, grzbiet ku
                  ziemi sie zegnie, a na gymbie skiby poorze, nei co? Starość! I starość bedzie
                  męcył, he? Nawet tyn łysy? Nie opwiadojcie figli. Trza mieć rozum! A wy to
                  sie nie skurcocie chłopy, he? I choć byliście za młodu do cudu piekni, to na
                  stare roki, nogi wos nie fcom nieść, chodzicie tak, jak byście matke ziymie
                  mieli po same kolana. Moze nieprowda, he? Ni ma o cym ani godać. No wiecie,
                  wiecie, to jo cekom na jakie porady, a tu mie strasom, ba haj! Trza iśc
                  legnąć, bo nie wiada , cy jutro wstaniymy, jak co, abo ka pierdyknie we
                  świecie, a moze nie, ftoz to wie?Hej! Bywojcie!!!
                  • Gość: marcee Re: Sanowna Ze Wsiech IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 20:43
                    Niewiost Gazdzino

wlazlam ci ja na forum i tak wlasnie szukam czy Ciupazka co napise cy nie
                    oj boki zawsze zrywam cytajac Kochanom Gazdzine

za to stokrotne dzieki i usciski

a ze lysy? lysy nie lysy, najwazniejse to te jego dudki. Jak skapy to i w lozku
                    niewygodzi taki babie. Taki skapy to pomysliwuje tylko o sobie. A Gadzina
                    przecie i drobiazg ma na utrzymaniu. Toc powazno sprowa. A nie jakies smichy
                    chichy.

Ciupazka Kochanenka. Zagladajze czesciej.
                  • Gość: maka Re: Mógłby być łysy... IP: *.west.tarnow.pl 18.03.03, 23:42
                    Masz Ciupazko rację-chłop powinien domyncyć,bo jak nie to on sietniok .Ja tylko
                    chciałam cię przestrzec przed taką sytuacją jak u tego bacy ,który na pytanie
                    wysokiego sądu dlaczego zabił swoją babę odpowiedział,że była łogólnie mynconca.
                    • Gość: Ciupazka Re: Kumoter, wiycie co.... IP: *.it-net.pl 19.03.03, 02:05
                      Róźnie tyz i z babami bywo... Tako baba, co wsędy kufe wrazi, i syćko
                      nolepiyj wiy, fto z kim na sopie śpi, jak mu sie ta powodzi,i wiy nie ino
                      swoje, ale i cudze grzychy, to gorso sto razy od kozdyj teściowej, ba haj.
                      Nei, jak z takom chłop wytrzymie, choćby i niełysy był, he? A teroz se ino
                      wyobroźcie, ze mocie babsko ucone, prawiy na syćkim sie zno, autko prowadzi ,
                      na nartach jeździ, godo choćjakom gwarom, świata troche zwiedziyła, zycio
                      uzyła, w chałupie i za malarza pokojowego robi i za krawcową, ba rada se jesce
                      piwecko wypije i co? Nei... tako wej wie, ze zyje! Kumoter, sami powiyciy,
                      cy tako baba mo prawo nońść , ba - mieć normalnego chłopa, ftory przecie z
                      takom weredom wytrzymie. Tako to wej domyncy go telo, ze chłop, choćby i
                      niełysy był, to zrobi ś niom to, coście napisoł o tym bacy.
                      Aly z wos kumoter beskurcyjo, bo cosi mi sie widzi, a moze mi sie źle
                      widzi,ze wy kumotrze myślicie, ze jo takom babom jest? To odrazu wom godom
                      i prostuje, ze jo takom babom nie byłak i nie bede. No, moze cosi w tym , co
                      ludziska godajom o nos prowdy jest, moze my te same, aly nie takie same, ba
                      haj!
                      A kie juz baba pod nosym wyśpiywuje chłopu w kozdy dziyń:
                      "nikogo mi nie zol, nikogo, nikogo
                      opróc tych biydoków, co fcom, a ni mogom..."
                      to ta nie dziwota, ze u chłopa krew sie zburzy i... kruca fuks... i baby ni
                      ma! Ba haj!
                      Telo/Pozdr.
                      • Gość: Rumcajs Mielosc nie kwasnico... IP: benkovski:* / 192.168.2.* 19.03.03, 20:06
                        Tys swego Franka raniej mielowala nie lotego ze miol wlosy, ba co inksego.
                        Chlop bez wlosow tez jes je chlop. A wiesna? Jednym daje siele, inksym zabiyro.
                        Pockoj do lata.
                        • Gość: Ciupazka Re: Mielosc nie kwasnico... IP: *.it-net.pl 19.03.03, 22:40
                          No wiyciy, wiyciy, co mi Rumcajs godo? Ze miełość to nie kwaśnica..., jesce mi
                          koze cekać do lata, ba haj! A cy wy syćka wiyciy, a moze nie wiyciy,
                          ze "Miełość" to choroba i to strasno. Fto na niom zachorzoł to wiy, ze jeść
                          sie nie do - spać sie nie do - a tego ftorego "Miełość" dopadnie to nic nie
                          widzi, nie słysy, a casami to tak oślepnie od tyj chorości, ze mu nawet moze
                          zaskodzić.
                          Nei teroz pytanie , cy som jakie lyki na tom chorość? Podobno som, aly to
                          zolezy , cy majom być lo dziewki, cy lo parobecka.
                          Hale, hale, nogorsy jesce z tym ambaras, zeby dwoje fciało naroz... Co wte?
                          Nei , jak sie dziewce nie widzi siuhaj, to sie biere troske winka cyrwonego,
                          troske lubcyku, miynty, papryki pore włosów z tego parobecka (ino nie z
                          głowy), syćko razym utrzeć i dać dziewce tak, coby nie wiedziała , ze to je.
                          Godom wom, ze ni ma lepsego lyku , goni po nim za parobkiem i do śmierzci go
                          nie zabocy, ba haj
                          Zaś lo chłopa, kie mu sie baba nie widzi trza nawarzyć polywki z krowiego
                          serca, dodać marunki, odróbecke dziewanny i liści z kaliny. Polywecke trza mu
                          dać po zachodzie słonka, kie sie juz ściemnio. Dziewka musi zrucić ze sobie
                          odzionko, wylecieć z chałupy w pole i nagućko przy miesiącku koło chłopa
                          gonić, nei pokazować sie mu to z przodka, to od zadka i jesce do tego
                          śpiywać:" wodzicko , wodzicko, płyńze, płyń, do serca miełego wzyńze mnie, wzyń"
                          Radzem z wiesnom niejednyj paniynce wyprógować, ba haj! Niech nie ceko do
                          lata, bo inne przed niom warcyj to zrobiom, a ona zostanie bez chłopa.Ba haj!
                          • Gość: Rumcajs Re: Lysy chlop IP: benkovski:* / 192.168.2.* 20.03.03, 02:55
                            Przeczytalem cosik nie tak jak trzeba i zdaje sie, ze palnolem jak lysy o
                            beton, za co przepraszam. Pewnie - milosc to diagnoza i dlatego kochamy te
                            nasze lyse, grube, chudzielcowate i wseliniejakie "polowki". A ze i Franek
                            wylysial, to machnij reka na czupryne, pomysl ile zlego i dobrego z Nim
                            przezylas, posmyraj tu i owdzie, az zamruczy. Pod piyzynom ciemno!
    • Gość: nk Re: Łysy chłop IP: *.otenet.gr 19.03.03, 23:10
      Wspaniale przepisy na milosc i nie tylko !
      Gratuluje

Troche mialam klopotow ze zrozumieniem pieknego jezyka,ale po czytaniu przez
      kilkanascie dni uparcie tych pieknych wywodow ,ucho sie wprawilo

Proponuje konkurs na najlepsze posty.

glosuje na Ciupazke

Pozdr.nk
      • Gość: trudny Jo tyz... IP: *.localdomain 20.03.03, 08:01
        Ciupazka to przedesyćkiem i po piyrse...
        Zaś kie by sło o to cy pozirać za kiym coby śnim dali iś, to po mojemu worce.
        I to nie ino syćkie piniondze, nie ino dudki, ba worce.
        Kie cłek i lygo i oko ze słonkiem odpluscyć mo, to na mój dusiu lepi kie nie
        som. A banować ino ? Barz lepi banować kie jes za kiem...
        Głos na Ciupazke, bez Ciupazki dzień nie worce nic. I to syckie znacynio
        tego "ciupazkowania" w sobie mo.
        Haj, kozikowanie kizikowaniym, ale z Ciupazkom to i łysy chłop wytrzymie, a bez
        ni jakosi moze być markotno...
        trudny
        • Gość: Rumcajs Re: Jo tyz... IP: benkovski:* / 192.168.2.* 20.03.03, 13:29
          Tyz prowdo !
          • Gość: Ciupazka Re: Nic z tego nie. IP: *.it-net.pl 21.03.03, 13:42
            ...bedzie, fajnie se mną ukwalujecie, sytko byłoby pieknie, cosi mi sie widzi,
            ze trza obzierać sie juz za sie, a nie przed sie, ba haj! Nei skokać jescse
            roz do tyj samyj wodzicki tyz nie uchodzi, Jesce by mi tyn łysy chłop furt, a
            furt przyśpiewywoł:
            Pij winko, pij winko - rumień sie, rumień sie
            Podchlebioj dziewcynie - nie zyń sie, nie zyń sie...
            abo:
            A jo sobie z góry jade - dziewki zbiyrom, na wóz kłade
            Nazbierołek pełnom fure - przyseł diaboł wtrzepoł w dziure...
            abo:
            Moje dziewce rus ze sobom - bo nie bede tońcył z tobom
            Wolobyk sie przebić kołem - jako tońcyć z takim wołem

Wolem tego nie słuchać poza usy, nawet kieby syćkie kłaki mioł na głowie. A
            jo na to tyz se zaśpiywom, nie bede przecie dłuzno, choć na koniec tego dumanio:

" Nie narzykoj dziadu, ze mos krzywe kości,
            Włozom cie do truchły, pieknie sie wyprościs"

Ba haj!Telo.Pozdr.

• Gość: nk Re: Łysy chłop IP: *.otenet.gr 21.03.03, 14:49
      Przykre ,ale pod nieobecnosc Rokity,Czarzasty wychodzi obronna reka,i jeszcze

wykreuje sie na malego bochaterka.

A gadane ma,tego mu odebrac nie mozna,mimo ze wyprowadza Cie z rownowagi

O Rokicie cokolwiek by nie mowic ,piekielnie madry i swietnym mowca jest

Pozdr.nk

• Gość: nk Re: Łysy chłop IP: *.otenet.gr 21.03.03, 14:53
        Blednie wpisany post.Przepraszam

Ciupazko.
        sama przyjemnosc czytanie waszych postow.

Mam pytanie,czy to sa przyspiewki goralskie ?

Jak mi smutno ,zagladam do Waszych postow,poprawahumoru pewna

Pozdr,nk

• Gość: Rumcajs Re: Łysy chłop IP: benkovski:* / 192.168.2.* 21.03.03, 18:53
          Ciupazka! Skad ten pesymizm. Czas leci do przodu i to na zlamanie karku. Biegu
          rzeki nie zmienisz. Do tylu mozna sie obejrzec tylko po to, aby zobaczyc i
          powspominac to, co przezylismy - i to dobre i to zle. Doznac radosci z pieknych
          wspomnien, zle wykorzystac w celach dydaktycznych, aby nie popelnic poraz drugi
          tego samego bledu. Chyba, ze "blad" jest slodki i warto sie pomylic jeszcze raz.
          • Gość: Ciupazka Re: Łysy chłop IP: *.it-net.pl 21.03.03, 20:13
            Jakoś to pedzioł? "słodki błąd"? Juz mi nic nie godoj, pytom pieknie, Ty
            nawet nie wiys, ze Franek mało ,ze łysy, to mo jesce "krzypote". A wiys co to
            krzypota? nei dychawica, a po twojem, znacy sie po pańsku k s z e l . Dusi
            go od rana do nocy i jesce w nocy... Wytrzymiys z takim? Bajako...Chodzi z
            kąta w kąt , papiyrus w kufisku, juz go dowi, a on jesce kurzy i tak roz tyn
            dymek ś niego bucho, drugi roz krzypota go biere, to zaś suko po portkach
            tego papiyrusa... zaś go chyto ta krzypota... i tak calutki cos potrafi cie
            mencyć. Jeee , ftoz to wytrzymie? Nie wiys casem? Hale podobno jest i na to
            lykarstwo, moze mu choc porade dom, dała mi ja Helcia z Frąckówek, podobno
            to barz dobre na tom krzypote. Nawet zek se zapisala, bo moze sie jesce
            komu przydo, ba haj!
            Recepta góralsko: choremu trza dać abo olyju góralskiego, abo takiego
            pańskiego rycynowego. Oleju trza dać dwie kworty (nie załować) i ponoć po nim
            chory juz nigda nie krzypnie, a cemu? Noprzódzi ze strachu, coby mu sie co
            gorsego nie przytrefiło, a pote juz przywyknie do tego sytkiego, co po tym
            oleju rycynowym mioł, ba haj! Helcia sie dusiowała, ze krzypota Frankowi
            odyńdzie. Nei uwidzimy, jako to bee... Widzis Rumcajsie, to nie ino głowa
            łyso jak kolano mie strasy, ba jesce co inksego. Telo. Pozdr.
    • sztajmes Re: Łysy chłop 21.03.03, 21:24
      Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

A chociaz jaja ma?
      • Gość: Rumcajs Re: Łysy chłop IP: benkovski:* / 192.168.2.* 21.03.03, 21:41
        Pewno mo! Jokby ni miyol, to by go baba niecierpiola!
        • sztajmes Re: Łysy chłop 21.03.03, 21:47
          a moze fiuta nie ma i boba cierpi?
      • Gość: Ciupazka Re: Łysy chłop IP: *.it-net.pl 21.03.03, 21:46

Muse pomacać, bo narazie jesce zodnego nie zniósł, moze blizej Haleluja
        zniesie, ftoz wiy, a moze niy? Trza go bedziy pieknie popytać, to moze tak we
        Wielkim tyźniu bedzie co lepsy do tyk rzecy, jako uwazujecie, he? Teroz
        przecie post na sytko, to mo tłumacynie dobre, tak jako i wy panocku. Telo.
        Pozdr.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka