Dodaj do ulubionych

Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr...

• pawel.amilo wieŻowce na Bronowickiej ! Dobre! ha ha ha 11.10.06, 13:17
      • Gość: carlo Re: wieŻowce na Bronowickiej ! Dobre! ha ha ha IP: *.chello.pl 11.10.06, 16:22
        Nie masz racji;) w Krakowie są wierzowce, natomiast wieżowce są w Warszawie. A
        co do tego ryku silników - to mieszkam niedaleko pasa 2/9 Portu Chopina w WAW i
        w szczecie średnio co 40 sekund jakiś kolos prawie zahacza kołami o dach mojego
        domu. Jak otworzą Terminal II kiedyś- to pewnie co 20 sekund. Więc bez przesady
        z tym ruchem nad Krakowem
        • Gość: malkontent Re: wieŻowce na Bronowickiej ! Dobre! ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:25
          Kłamiesz, na Okęciu samolot ląduje lub startuje co 10 sekund i to najwyższy
          wynik na świecie.
        • Gość: Yabu Re: wieŻowce na Bronowickiej ! Dobre! ha ha ha IP: 193.108.177.* 11.10.06, 16:33
          Napisałeś "mieszkam niedaleko pasa..." Gdybyś napisał mieszkam na starówce i
          dalej jak w tekście, to byłoby to ciekawe. Zwróć uwagę, że problem dotyczy
          przelotów nad centrum Krakowa, a nie wyznaczonej dla lądowań ścieżki. W końcu
          każdy samolot musi jakoś wylądować - my dyskutujemy o tym dlaczego piloci nie
          korzystają ze standardowego, wyznaczonego toru podejścia do lądowania.
        • cracovian 90 kolosow nad Warszawa!!! 11.10.06, 16:49
          Co 40 sekund to w godzinie szczytu 90 samolotow (i to kolosow!) przelatuje.
          Okecie to jest dopiero lotnisko! Niech swiat sie uczy i podziwia. Polak potrafi.
    • 1europejczyk Nie wiem co jest przyczyna tego, ze polska sfora 11.10.06, 13:26
      dziennikarska przekazuje niesprawdzone i klamliwe wiadomosci nawet wtedy gdy
      wystarczy niewielki wysilek, by nie narazic sie zupelnie bez powodu, jak Rafal
      Romanowski na smiesznosc.
      Przestrzen powietrzna nad Paryzem jest niedostepna dla wszystkich samolotow nie
      tylko pasazerskich. Istnieje ladowisko heikopterow w graniczacym z Paryzem
      miastem Issy-Les Moulineaux ale helikoptery maja scisle wytyczaona trase by na
      nim ladowac i omija ona calkowicie Paryz: znaczy helikoptery lecace z polnocnego
      wschodu aby dotrzec na ladowisko musza zatoczyc kilkudziesieciokilometrowy luk
      by podchodzic do ladowania od poludniowego zachodu gdzie znajuje sie ladowisko.
      Nie bylo jeszcze przed terrorystyczna histeria jak i nie ma zadnych samolotow
      latajacych nad Paryzem. Te wojskowe co przelatuja w czasie defilady 14 lipca
      musza miec specjalne pozwolenie na zlamanie zakazu naruszenia przestrzeni
      powietrznej nad Paryzem wydane przez Prefecta Paryza i Burmistrza.
      Sugerowanie poprzez kontekst artykulu, ze samoloty czekajace na ladowanie na
      lotnisku Orly czy Charles de Gaulle zataczaja luk nad Paryzem jest po prostu
      wierutnym klamstwem. Jednym z tych, ktorymi od lat karmi nas polska sfora
      dzienikarska i ktore wynikaja z braku elementarnego poszanowania dla czytelnikow.
      • Gość: anka Re: Nie wiem co jest przyczyna tego, ze polska sf IP: *.img.com 11.10.06, 13:49
        no ciekawe bo ja ostatnio wracając z Bilabo lecialam centralniei nad Paryżem...
        cos cienki z ciebie europejczyk....
        • 1europejczyk Twoje stwierdzenie jest mniej wiecej tyle warte co 11.10.06, 17:08
          zawarte w artykule Rafala Romanowskiego: samoloty szczegolnie pasazerskie maja
          scisle wytyczone trasy zwane korytarzami powietrznymi wytyczonymi tak by
          zwiekszyc bezpieczenstwo lotu wykluczajac kolizje w powietrzu i ograniczyc ilosc
          ofiar w razie problemow w najbardziej niebezpiecznej fazie lotu jaka jest start
          i ladowanie. Nad Paryzem podobnie zreszta jak nad wiekszoscia duzych miast
          europejskich nie ma korytarzy powietrznych. Unika sie gestej zabudowy na lini
          startu i ladowania samolotow w promieniu od kilku do kilkunastu kilometrow.
          Jest to jedna z glownych przyczyn dla ktorych wiekszosc lotnisk jest oddalonych
          o kilkadziesiat kilometrow od miast.
          Znany jest przypadek powaznego wypadku samolotu pasazerskiego lecacego do
          Nantes, ktorego pilot chcac pokazac podroznym regaty pelnomorskie zboczyl z
          korytarza i zderzyl sie z avionetka nad wybrzezem powodujac smierc nieomal
          wszystkich pasazerow.
          Twoje przekonanie, ze "lecialas centralnie nad Paryzem" zmienilby na pewno
          kilkutygodniowy pobyt w Paryzu w czasie ktorego, nie uslyszlabys ani nie
          zobaczyla nigdy samolotow przelatujacych "centralnie nad Paryzem" za wyjatkiem
          tych 14 lipca.
          Zaluje ale niestety moja potrzeba przekonania Cie jak jest naprawde nie posunie
          sie do zaproponowania Ci spedzenia wspolnie kilku tygodni w Paryzu.
          • Gość: rotfl Re: Twoje stwierdzenie jest mniej wiecej tyle war IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:16
            "Nad Paryzem podobnie zreszta jak nad wiekszoscia duzych miast
            europejskich nie ma korytarzy powietrznych"

buahahaha
            • 1stanczyk "buahahaha" czy mozesz "przetlumaczyc" Twoj 11.10.06, 22:40
              argument na jezyk bardziej zrozumialy: moze byc rosyjski, hiszpanski, angielski,
              polski i wloski.
              Szukalem tlumaczenia nie tylko przez ciekawosc, ale dlatego, ze moj pilot czesto
              wlasnie przedluza moje loty tlumaczac, ze nie moze leciec najkrotsza trasa bo
              nie ma prawa naruszac przestrzeni powietrznej obszarow zabronionej prawem tego
              czy innego kraj.
              Niewykluczone, ze specjalnie przedluza moje loty, pod falszywym pretekstem, by
              wiecej zarobic bedac "w powietrzu".
              Z gory dziekuje.
    • Gość: z ul Zakątek i nad naszymi dachami!!! IP: *.markom.krakow.pl 11.10.06, 13:39
      moze ja panikuję ale mąż jest inzynierem (dr) niesklonny do paniki Obserwuje
      loty nad nami i twierdzi ze podejrzanie nisko!
      • Gość: hahahaha [...] IP: 194.46.43.* 11.10.06, 14:00
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • krzysztofforr Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 11.10.06, 13:47
      ??

A ja myslałem, że ruch na lotniskach EPKK oraz EPWA odbywa sie wg reguł IFR co
      oznacza, że tak naprawdę za kierowanie statkiem powietrznym odpowiada kontroler
      ruchu lotniczego. Pilot jest zobligowany do realizacji poleceń wydawanych z
      wieży, bo tak naprawdę tylko wieża wie jak zapewnić właściwą separację pionową
      i poziomą samolotów w przestrzeni powietrznej a tym samym bezpieczeństwo całego
      tego wesołego grajdołka. Jakoś trudno mi uwierzyć w te rajdy nad Krakowem.
      Redaktorowi tego artykułu mogę polecić doskonałą stronę www, która przybliża
      tajniki nawigacji lotniczej.
      • Gość: Yabu Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen IP: 193.108.177.* 11.10.06, 14:19
        Nie musisz wierzyć - spójrz na NOTAMy dla EPKK. Jak myślisz, czemu wprowadzono
        ten dot. zakazu podejść IMC w nocy ?
        • krzysztofforr Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 11.10.06, 20:29
          Azaliż gdzież mógłbym to sprawdzic ?
          • Gość: Yabu Np. tu IP: 193.108.177.* 12.10.06, 08:37
            www.notams.jcs.mil

A6399/06 - BTN 2200-0600 LMT TWR CAN NOT ACCEPT VISUAL APPROACHES. 14 SEP
            10:07 UNTIL PERM

Nie wygląda to zbyt czytelnie, ale to w końcu informacja dla pilotów. Krótko
            mówiąc między 22-6 akrobacje artystów zostały zakazane.
            • krzysztofforr Re: Np. tu 12.10.06, 09:39
              Dziękuję :-))

Szukałem po www lotniskowych a tam pusto...
    • trzeci_blizniak Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 11.10.06, 13:47
      Gość portalu: eso napisał(a):

> Ja mieszkam na Bronowicach - czasem jak samoloty podchodza to wyglada to
      > jakby celowaly w wierzowce na Bronowickiej

jak tak się gapisz, to przy okazji poucz się polskiego w tym swoim 'wierzowcu'
    • Gość: L Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: 212.190.74.* 11.10.06, 13:57
      a ja do lutego mieszkalem w Krowodrzy - teraz w Luksemburgu. Rzeczywiscie
      samolotow w Krakowie jest coraz wiecej, ale ta tendencja bedzie tylko wzrastac.
      Czemu robic z tego temat na pierwsza strone - tego nie iwem. Ale - tytulem
      uwagi - nisko - to leca samoloty w Luxie - widac okienka - w Krakowie - to jest
      calkiem wysoko :)
    • Gość: Poznań pewnie szukają premiera z Krakowa IP: *.poznan.uw.gov.pl 11.10.06, 15:11
      mario władysławie akysz
    • Gość: Jarek Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: *.ipartners.pl 11.10.06, 15:45
      "maszyny dosyć często kołują nad dachami średniowiecznych kamienic w poszukiwaniu dogodnej drogi na podejście do lądowania."

Co za głupoty? Nikt niczego nigdzie nie szuka jak się redaktorzynie marzy.

Piloci latają dokładnie podług z góry zatwierdzonych precyzyjnych planów lotów, tudzież wg dyspozycji kontrolerów lotów. Jeżeli przestrzeń nad starówką nie ograniczona to piloci są absolutnie ostatnim adresatem zażaleń.
      • helmigm Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 11.10.06, 16:02
        Nie mówiąc o tym, że samolot kołuje, i owszem, ale po płycie lotniska do i z
        pasa startowego, a nie gdzieś nad miastem. Jeśli już to krąży... ;-)
    • Gość: piotr Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: 194.51.19.* 11.10.06, 16:06
      Nieprawda jest ze nad Paryzem lataja jakiekolwiek samoloty - we Francji
      istnieje scisle przestrzegany zakaz latania w przestrzeni nad miastem Paryz -
      co innego nad aglomeracja paryska - tam rzeczywiscie jest tlok... nalezy dodac
      ze lotniska placa ogromne odszkodowania samorzadom przyleglych miasteczek za
      uzywanie przestrzeni powietrznej nad nimi polozonej.
    • Gość: :) Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen IP: *.echo.com.pl 11.10.06, 16:16
      sam jestes "wierzowiec" :)))) Giertysza Matura w akcji :)
    • Gość: Tomasz Zapraszam do Poznania IP: 195.20.110.* 11.10.06, 16:33
      U nas droga podchodzenia do londowania przebiega nad ścisłym centrum, a Ci
      którzy mieszkają dalej w stronę Ławicy to dopiero mają przegwidane..

Pozdrawiam.
    • Gość: Kryst Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: *.net.autocom.pl 11.10.06, 16:54
      Mieszkam na Podwawelskim.Samolotów jest mnóstwo. Do kontrolerów lotu mam
      pytanie o tajemniczy samolot dwa razy w miesiącu w soboty o ok. 12.19 -
      12,25 ?????

Dlaczego leci bezposrednio nad blokiem, i to nie jest złudzenie optyczne? Widać
      większe rysy na kadłubie. Dlaczego ryczy tak straszliwie - co z pomiarem hałasu?

Ostatnio bylismy w Ogrodzie Botaniecznym. W ciągu dwóch godzin przeleciały nad
      Ogrodem w kierunku Kopernika i Rynku 3 !!!! samoloty. Co samolot pasażerski
      robi nad Ogrodem Botanicznym?
    • Gość: turtl Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:16
      Hmm.. ja mieszkam obok Bronowickiej i w życiu nie widziałem tam żadnego wieżowca ;] Chyba, że te bloki 10-piętrowe nazywasz wieżowcami..
    • Gość: msnbetterthan Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 18:12
      "Coraz więcej pasażerskich samolotów przelatuje dosłownie kilkaset metrów nad
      dachami Starego Miasta" - magicznego, dodajmy
      _______
      Krakow Airport
    • Gość: krakowianin Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 19:27
      chyba zapominacie ze mieszkacie w prawie milionowym miescie i ruch lotniczy
      jest czyms naturalnym, a ze lotnisko znajduje sie na zachodzie miasta wiec siłą
      rzeczy samoloty lądujac pod wiatr muszą podchodzic od wschodniej strony miasta
      czyli rowniez tam gdzie jest centrum !!!

Zastanawiam sie czy niedlugo bedą wam wszystkim przeszkadzac niskie chmury albo
      wiatr halny!!!

Transport lotniczy jest najbezpieczniejszym z transportów, więc zajmijcie się
      proponuje transportem drogowym, bardziej niebezpiecznym dla nas wszystkich
      ieszkańców Krakowa.!!!

i jedna prosba nie wypisujcie bredni o tym ze macie problemy zlądującymi
      samolotami bo jest to smiesznie rzenujące.
      Moze jeszce powiedziecie ze wam turysci przeszkadzają i specyfika tego miasta.
      Proponuje wyprowadzic się w takim razie wyprowadzic.

Proponuje by zajac sie
      • Gość: Yabu Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen IP: 193.108.177.* 12.10.06, 08:54
        "Rzenująco" zdegustowany ?

Niestety nie masz racji. Nie muszą przelatywać nad centrum miasta. Powiem
        więcej - nie powinny, ponieważ korytarz wyznaczony dla podejść do lądowania
        przebiega w zupełnie innym miejscu. Trzeba najpierw trochę poszukać, zanim się
        wypowiesz... Zostaw sobie swoje zaczepki na wybory, a jeśli chcesz dalej
        dyskutować, to na temat i kulturalnie.

P.S. Możesz nadal mieszkać w Krakowie...
    • Gość: obserwator Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 23:09
      Szkoda, że nikt nie pokusił się o spisanie brawurowych lotów róznych linii
      lotniczych na mieszkaniami od wschodniej strony Krakowa. Tutaj można z dużą
      dokładnościa i tobez lornetki - odczytać przewożnika. W "lotach nadkominowych"
      celują samoloty z oznaczeniem izraelskich linii lotniczych. Huk jest ogromny,
      tym bardziej, że nad naszymi domami piloci dodają dodatkowe hamowanie. Trasa
      innych przewożników biegnie nieco dalej na północ i nie czyni takigo hałasu i
      pogłosu. Może piloci tych linii mają uszkodzone kompasy? Co na to gospodarze
      lotniska? Liczba decybeli jest PRZEKROCZONA!!!!!!!!!!!!!
      • rock73 Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 12.10.06, 14:34
        W życiu nie widziałem izraelskiego samolotu nad Krakowem, ale sprawdziłem w
        rozkładach: raz w tygodniu jest połączenie. Skąd więc takie uprzedzenie akurat
        do izraelskich linii? Może miałeś na myśli po prostu samoloty niepolskie?
        • Gość: Yabu Najpierw przeczytaj potem odpisz IP: 193.108.177.* 12.10.06, 15:01
          Nie ma znaczenia oznaczenie samolotu. Czemu czepiasz się człowieka, że akurat
          te zobaczył i ocenił, że to one najbardziej dają mu w kość. Jeszcze chwila i
          zrobisz z biedaka antysemitę. Mnie najbardziej zalazł za skórę SKY, ale nie
          twierdzę, że tylko SKY tak lata. Moim zdaniem to nie jest problem samolotu
          tylko źle pojętej ambicji pilota...
          • Gość: krakowianin Re: Najpierw przeczytaj potem odpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:06
            moze juz bys nie włączał w to kwestii ambicji pilotów,czy lecą z prawej strony
            opolskeij czy z lewej, bo uwierz mi ambicja wyznacza cos więcej!!
            - zaczynam sie zastanawiac czy czasem ty oby nie masz ambicji wypowiadac sie
            na rzeczy o ktorych nie dajesz sensownych argumentów !! a może ty jestes jednym
            z bylych moze zwolnionych pilotów którzy ambitnie wybieraliby loty albo nad
            rzeczką albo nad wiaduktem.ale nie dali tobie tej szansy.

prponuje w takim razie ułożyć sobie rozklad zajec wg harmonogramu lotów tak
            zebys byl zadowolony i nie musial wypatrywac nazw lini, ktore tak strasznie
            utrudniaja ci zycie.
            p.s.
            zglos swoja kandydature do wyborów samorzadowych i dzialaj na rzecz
            ograniczania ambitnego latania pilotow
            • Gość: Yabu Re: Najpierw przeczytaj potem odpisz IP: 193.108.177.* 13.10.06, 10:34
              Ręce opadają.... Widzę że popełniłem błąd, komentując twoją wypowiedź.
              Przepraszam :-)
              Proszę, skup się jednak bardziej na nauce, bo jak na razie marnie to widzę...
      • totem2 Re: Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad cen 16.10.06, 10:48
        > Szkoda, że nikt nie pokusił się o spisanie brawurowych lotów róznych linii
        > lotniczych na mieszkaniami od wschodniej strony Krakowa. Tutaj można z dużą
        > dokładnościa i tobez lornetki - odczytać przewożnika.

Przewoźnika można bez trudu odczytać z odległości kilku kilometrów. Samoloty
        specjalnie są tak malowane.

> W "lotach nadkominowych"
        > celują samoloty z oznaczeniem izraelskich linii lotniczych.

A to ciekawe. A możesz opisać to oznaczenie? Czy może ten co przeszkadza to na
        pewno z Izraela? No, jak się nazywają linie izraelskie?

> Huk jest ogromny,
        > tym bardziej, że nad naszymi domami piloci dodają dodatkowe hamowanie.

Jaki huk, jakie dodatkowe hamowanie? Samolot hamuje się w powietrzu głównie
        hamulcami aerodynamicznymi, których nawet w cichym gwizdaniu pracujących jałowo
        silników na pewno nie usłyszysz. Hałaśliwe jest, owszem, hamowanie rewersem
        silników, ale to można zrobić tylko na pasie, po przyziemieniu. W powietrzu
        skończyło by się katastrofą.

> Trasa
        > innych przewożników biegnie nieco dalej na północ i nie czyni takigo hałasu i
        > pogłosu. Może piloci tych linii mają uszkodzone kompasy?

Kompasy! Trzymajcie mnie :)

> Co na to gospodarze
        > lotniska? Liczba decybeli jest PRZEKROCZONA!!!!!!!!!!!!!

Jak to zmierzyłeś? Samolot podchodzący do lądowania jest cichszy od ruchu
        ulicznego. Co innego przy starcie, ale startujące samoloty nad Krakowem się nie
        pojawiają.
    • Gość: msnbetterthan Coraz więcej pasażerskich odrzutowców nad centr.. IP: *.chello.pl 15.10.06, 12:06
      magiczne miasto...
      ______
      Krakow airport
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka