Dodaj do ulubionych

NY w 2 dni

IP: *.tvk.torun.pl 11.07.11, 12:11
Witajcie,
będę służbowo pod koniec lipca w stanie NY-niedaleko Albany. Liczę na to, że uda mi się wygospodarować chociaż 2 dni, żeby w drodze powrotnej na lotnisko zatrzymać się w Nowym Jorku. To trudne pytanie, wiem-co polecilibyście żeby zobaczyć w NY w ciągu 2 dni? Gdzie warto żebym się zatrzymała (będę potem pociągiem jechać na lotnisko JFK-nie wiem na razie skąd nawet)-w miarę tanio
z góry dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza w krótkim czasie
Kama
Obserwuj wątek
    • w357 Re: NY w 2 dni 11.07.11, 16:35
      Gość portalu: Kama napisał(a):
      > Gdzie warto żebym się zatrzymała .....

A kto płaci za Hotel ?
      • Gość: Kama Re: NY w 2 dni IP: *.tvk.torun.pl 12.07.11, 15:50
        ja
    • jot-23 Re: NY w 2 dni 11.07.11, 17:07
      In before someone suggests "holland motor inn" lub podobna nore!!!!
      • Gość: knowledge The cart before the horse IP: *.hfc.comcastbusiness.net 11.07.11, 19:14

Wiecej zyskasz jezeli zaczniesz planowac swoje zwiedzanie NYC od wpisania
        do www.google.com hasel: NYC in two days i budget hotels in NYC.
        Przeczytasz opisy, doswiadczenia i opinie - ulozysz sobie liste tego co chcialabys
        zobaczyc i wowczas zapytasz o opinie ulozonego planu.
        • Gość: nn Re: The cart before the horse IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.11, 21:27
          Kup New York CityPass. Tam są największe atrakcje ze zniżką.
          • Gość: Kama Re: The cart before the horse IP: *.tvk.torun.pl 12.07.11, 15:52
            Dziękuję bardzo-świetna karta! Z pewnością skorzystam! I są już wskazówki
    • Gość: newyorker robi ci wodę z mózgu. IP: *.austin.res.rr.com 12.07.11, 18:22
      masz dwa dni a tu mówią ci, żebyś spała w new jersey bo tanio. nowy jork jest drogi ale zaoszczędzone 100 dolarów bedzie cię kosztowało znacznie wiecej.
      zajrzyj do hotels.com powinnś znaleźć przyzwoity za około 200-250 za noc.
      możesz sprawdzić też orbitz.com i expedia.com
      zamiast pociagu na JFK weź autobus z Grand Central Station. podróż bez przesiadek chyba, że uwielbiasz przesiadać się na Jamaica Station.
      możesz kupić ten NYCitipass ale nie doradzam. z wielu tzw atrakcji nie skorzystasz i w konsekwencji wyrzucisz w błoto ponad 100 dolarów.
      • w357 Re: robi ci wodę z mózgu. 12.07.11, 20:54
        Hmmm
        Wszystko zależy jak co kto planuje....
        Info o CityPass jest m.in. tu >>>
        www.citypass.com/new-york
        Z uwagi na małe zaiteresowanie tymi kartami cena SPADŁA !!!
        (ale przy dwóch dniach wizyty ???)

Jednym z głównych punktów "wycieczek" do NYC jest Statuła Wolności......
        Szczegółowe info można wyczytać >>
        >> www.statuecruises.com/default.aspx
        Jeżeli ktoś lubi, to jest OK !
        Ale do stracenia jest CAAAAŁY dzień.

"Newyorker"
        .... przy okazji zapytam !
        Jaka jest obecnie najtańsza forma płacenia za przejazdy Metrem & Bus ?
        Może jakaś WWW do komunikacji Miejskiej ?
        • Gość: newyorker już tam nie mieszkam IP: *.austin.res.rr.com 13.07.11, 19:34
          pożegnałem NYC przed trzema laty i nie załuję
          wobec czego nie mam najmniejszego pojecia ile kosztuje komunikacja.
          www.mta.info/
      • Gość: frequentflyer Re: robi ci wodę z mózgu. IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 22:34
        Gość portalu: newyorker napisał(a):

> masz dwa dni a tu mówią ci, żebyś spała w new jersey bo tanio. nowy jork jest d
        > rogi ale zaoszczędzone 100 dolarów bedzie cię kosztowało znacznie wiecej.
        > zajrzyj do hotels.com powinnaś znaleźć przyzwoity za około 200-250 za
        noc.
        Po pierwsze primo, nikt nie proponował Jersey City, więc do czego pijesz? Jersey ma większy sens przy lotach z EWR, nie z JFK.
        możesz podrzucić jakieś wyliczenia, wykazać że zaoszczędzisz 100 (za każdy dzień) a wydasz znacznie więcej? 4 bilety na PATH to dopiero 7 USD, gdzie reszta? Chyba że wszędzie jeździsz taksówkami.
        • Gość: newyorker Re: robi ci wodę z mózgu. IP: *.austin.res.rr.com 13.07.11, 19:48
          jak to nie proponował. a holland motor lodge to gdzie jest?
          mieszkałem w NYC przez 25 lat i znam miasto jak własna kieszeń.
          ty liczysz centy a ja liczę czas. w nowym jorku się chodzi. hotel w midtown oszczędza mnóstwo czasu i niewygody. ale jeśli chcesz hotelować w new jersey i stracić długie godziny na dojazdy to życzę dobrej zabawy.
          • Gość: frequentflyer Re: robi ci wodę z mózgu. IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 20:10
            ja jota-23 nie rozumiem o co mu szło, nazwał HML norą więc trudno to nazwać polecaniem, raczej chciał innym to polecanie zablokować. sam w HML spędziłem 4 noce parę lat temu, wiem gdzie to jest, i nie żałuję - póki nie musisz do pokoju wracać kilka razy dziennie żeby się przebierać czy wrzucić zdobycze z wyprzedaży, nie widzę problemu. jedyna wada to bardzo ograniczona oferta gastronomiczna w okolicy - food court w tym mallu był po prostu straszny a wyższej półki w pobliżu nie znalazłem. do Pavonii dojście trwało 11-12 minut, dojazd na 33rd street niewiele dłużej. a któregoś ranka popłynęliśmy na Manhattan promem na 41st czy ileśtam, i nie żałowałem ani minuty. strat godzin też nie potrafisz dowieść?
            • Gość: newyorker Re: robi ci wodę z mózgu. IP: *.austin.res.rr.com 13.07.11, 22:05
              znaczy, że inaczej widzimy niedogodności. albo to co dla mnie jest niedogodnością tobie nie pzreszkadza. spotkałem niedawno polaków w las vegas. zatrzymali sie w motelu bo ich zdaniem było taniej. ja zapłaciłem za trzy noce w mgm mniej niż oni za motel.
              z drugiej strony niedogodności mogą nie przeszkadzać autorce watku. w związku z czym powinienem wycofać moje rady co niniejszym czynie.
    • aniasmith Re: NY w 2 dni 13.07.11, 00:14
      Kama: Mozesz wsiasc w autobus Hop on/off obwiezie Cie po miescie, wysadzajac przy wiekszosc atrakcji. Jesli planujesz rejs na Staten Island zabookuj bilety w necie, tak samo bilety na Empire albo Top Of The Rock. Osobiscie polecam Top na szczycie Rockefeller, bo widac Empire State Building i sa mniejsze kolejki.
      Duzo zalezy czy lubisz chodzic po muzeach, czy wolisz co niektore miejsca po prostu zobaczyc. Jesli jestes z tej drugiej grupy, to spacer Brooklyn Bridge, wizyta w Central Parku, rejs na Staten Isl, warto pojsc wieczorem na Times Square. Reszte landmarks zobaczysz z autobusu, jesli taka forma zwiedzania by Ci odpowiadala.
      Zycze milego pobytu!!!
      • Gość: zyta2003 Re: NY w 2 dni IP: *.nyc.res.rr.com 13.07.11, 15:59
        Bardzo sensowne rady aniasmith. Uwazam, ze jesli nie ma sie duzo czasu, warto wykupic wycieczke autobusowa z przewodnikiem, wszedzie, po Manhattanie tez.
        Z moich najnowszych odkryc polecam indywidualna wycieczke promem (ferry) po East River . Po nowej trasie prom kursuje od kilku tygodni. Wstukaj sobie haslo, zobaczysz trase. Zaczyna sie ( lub konczy -:) na Wall Street, a konczy na 34th na Manhattanie. Pozostale kilka przystankow jest wzdluz wybrzeza brooklynskiego. Za 12 dol mozna kupic bilet na nieograniczona ilosc wejsc i zejsc. Warto oczywiscie zejsc na Wall Street i zaliczyc co nalezy, strona brooklynska tez warta zwiedzanie , np. Dumbo, czy tez piekne nadbrzeze ze "szklannymi wiezowcami" na N6th na Williamsburgu, a w glebi dzielnica artystyczna. Nawet jest przystanek na Greenpoincie - India Street. Widoki na obydwie strony rzeki - wiadomo jakie!
        Jesli chodzi o Statue Wolnosci, to najblizsze bilety na korone statui sa na koniec pazdziernika. A na sierpien mozesz wykupic bilet na popol. I wtedy masz do wyboru juz tylko jedno cumowanie- albo Ellis Island, albo Statue.
        Zapytuje co zlego, o czym wspomnial ktos wyzej, w przesiadce na Jamajka Station na pociag na lotnisko? Ze jest tam kolorowo? Nie bija, nie strzelaja, normalnie, rozwiazania dworca i czystosc w sredniej normie. Tak jezdza liczni turysci, ktorzy nie wygladaja na biednych prostaczkow. Na okreslonych liniach subwayu, ktore dojezdzaja do Jamajki turystow z walizkami i plecakami zatrzesienie. Tak jezdza tez czesto biznesmeni, maja niewiele bagazu, a cenia czas i prostote dojazu w porownaniu z taksowka, czy autobusem. Ta kolejka na lotniska zostala wybudowana dla ludzi, ale oczywiscie nie tak wysokiej klasy jak wpisujacy sie wyzej Polaczek.
        • Gość: greenpoint rulez Belkot Zyty IP: *.hfc.comcastbusiness.net 13.07.11, 16:57
          Zyta, spadaj ze swoimi kompleksami i belkotem.
        • Gość: newyorker Re: NY w 2 dni IP: *.austin.res.rr.com 13.07.11, 19:59
          chyba zmienię nick na polaczek. dziwnym zbiegiem okoliczności moja opinia jest w opozycji do twojej opinii a to oznacza, żem głupi i do tego polaczek.
          ta kolejka na lotnisko kosztowała dwa miliardy dolarów i jest niefunkcjonalna ale to bez znaczenia dla turysty. Aby dojechać do Jamaica Station należy najpierw spedzić 40 minut w E albo F train. potem należy ciagnąć bagaż na górę i jeszcze raz na góre i do airtrain. stad tylko kilka...nascie minut. czyli zabierze to godzinę albo nieco wiecej. to samo daje autobus bez przesiadek. ja jestem wygodny i wolę się nie przesiadać jeśli nie muszę. ale jeśli ty lubisz Jamaica Station to mam dla ciebie trasę. Weź A train albo J train..... dobrych wrażeń.

twój polaczek.
    • grodek75 Re: NY w 2 dni 14.07.11, 23:54
      Weź hotel na Astorii (np. Quality Inn na 40 Ave).
      Ceny jak na Nowy Jork rozsądne (ok. 100 - 120$/noc).
      Subway`em N albo Q na Central Park South dojedziesz w max. 10 minut. Przejazd kosztuje 2,50$. Tygodniowa karta 29$ (musisz policzyć ile razy będziesz jechać. Jak dużo to może się opłacić).
      A na JFK taksówka stamtąd będzie Cię kosztować 40-45$ (limo trochę taniej stoją na 31 ulicy pod Subway`em. W środę jechałem z 33 Ave i zapłaciłem 35$). Podróż na lotnisko to max godzina, w zależności od korków.
      Astoria to doskonały punkt wypadowy na zwiedzanie NYC i jest bezpieczna niezależnie od pory dnia i nocy.
      Zgadzam się z newyorker`em w 100%, że polecenie komuś kto przyjeżdża na 2 dni do NYC mieszkania w NY to łagodnie rzecz ujmując kretynizm.

--------------------------------------------------------------
      www.panoramio.com/user/2266955
      my.flightmemory.com/image/grodek75.gif
      • grodek75 Re: NY w 2 dni 14.07.11, 23:56
        Mała korekta - chodziło oczywiście o to, że mieszkanie w NJ to kretynizm.
        Małe kłopoty ze zmianą czasu i brak czujności...
        • charliefrown a nie lepiej AirBnB.com ? 01.08.11, 11:54
          czyli kwatery prywatne, za 50$ można znaleźć pokój na Queensie (Glendale), niedaleko linii L.
          Tutaj - www.airbnb.com/rooms/15699
          akurat minimum 3 doby, ale w innych ogłoszeniach nie ma takich wymogów.
          pozdrawiam
          • Gość: Kama Re: a nie lepiej AirBnB.com ? IP: *.tvk.torun.pl 12.08.11, 20:08
            Witajcie,
            dziękuję Wam bardzo za pomoc.
            Jestem już PO 2 dniach w NYC. Mogę zatem podzielić się moim doświadczeniem.
            Jeśli chodzi o podróż z lotniska JFK-wybrałam autobus-uznałam, że jak na pierwszy raz będzie to kompromis pomiędzy możliwościami finansowymi (zamiast taxi) a żadną orientacją w terenie (pociąg+metro). Nie wiem czy to tylko w moim przypadku-ale w obie strony był to istny żywioł. Była to łapanka autobusu jadącego na Penn Station a potem z Penn Station na JFK. Wiedziałam, że mają jechać co 10-20 min. ale niestety tak nie było. Ni stąd ni zowąd pojawiały się osoby, które zbierały osoby do autobus po prostu "przejeżdżającego" tędy. W jedną stronę płaciłam 15.5$ w drugą natomiast 20$ (na początku miało być także 15,5$-ale jak przyszło co do czego wyszło więcej-nie martwiłam się tym-cieszyłam się, że jadę!)
            Skorzystałam z www.citysightsny.com/ jak poradziłaś-autobusu Hop on/hop off. Za 48 godzin i dodatkowo rejs na Statuę Wolności zapłaciłam 58 $. Jestem bardzo zadowolona. Jak na tak krótki czas dzięki przewodnikowi w autobusie zorientowałam się w najważniejszych miejscach w NYC i zobaczyłam sobie na mapce, gdzie mam wysiąść jeśli coś mnie interesuje.
            Jeśli chodzi o nocleg to nocowałam u osoby, którą poznałam w pracy.
            A orientowałam się także wokół AirBnB.com-poznałam ludzi, którzy korzystają i polecają. Interesowałam się także couchsurfing.com
            Teraz ja mogę także komuś polecić coś z mojego, skromnego-ale jednak-doświadczenia
            :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka